“Romania trebuie sa se foloseasca de cei care o pot sprijini”
Ion Iliescu:
“Romania trebuie sa se foloseasca de cei care o pot sprijini”
Roxana Arginteanu, Cronica Romana,12 nov.07
Pe o scena politica divizata de infinite atacuri sub centura extrem de daunatoare societatii romanesti, lipsita de mesaje pozitive si saraca in dezbateri si in abordari ale unor teme cu impact direct asupra vietii socio-economice si politice au aparut, totusi, si cateva voci care au adus in discutie mai serios problematici interne si internationale. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, din ce in ce mai activ in ultima perioada, propune spre dezbatere diferite subiecte privind actuala situatie din societatea romaneasca si posibilele evolutii. Iliescu a abordat in cadrul actiunii “Votat ! Deputat de Romania”, problema incidentelor din Italia generate de imigrantii romani, afirmand ca Europa nu este inca pregatita sa faca fata unor astfel de provocari. El a explicat ca exista o interdependenta intre problemele nationale si problemele europene, iar efectele acestui fenomen sunt complexe deoarece, cum s-a vazut in cazul tarii noastre, “problemele nationale, care au o multitudine de fatete, devin problemele Europei”. “Inclusiv aceste decalaje. PIB-ul nostru pe cap de locuitor, la o treime din PIB-ul mediu al UE. Asa ceva nu poate sa asigure un cadru de dezvoltare al Europei in ansamblu si problemele noastre devin in mod fatal probleme europene” , a exemplificat Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD a apreciat ca, pana in 1989, toata presiunea politica asupra tarilor socialiste era in legatura cu drepturile omului si unul dintre drepturile fundamentale era si libertatea de miscare. Odata dobandit acest deziderat pentru toate tarile europene, viziunea occidentului a capatat nuante in contextul globalizarii, accentul mutandu-se de pe cazuri concrete pe studiul fenomenului. “Europa nu e pregatita pentru aceste probleme care devin probleme comune in plan european si global”. Iliescu si-a explicat teoria precizand ca din cauza demografiei in crestere “economia mondiala va functiona pe un principiu al vaselor comunicante dinspre tarile sarace”, dar ca, din pacate, Europa “nu e pregatita nici macar pentru migratia interna, din jumatatea de est, mai saraca, spre jumatatea de vest”. Numarul de romani dispusi la migratie este estimat, de fostul presedinte al Romaniei, la cinci sau sase milioane, iar aceasta cifra considerabila presupune si gasirea unor solutii adecvate din partea autoritatilor. “Noi singuri nu le vom putea rezolva. Nu suntem capabili nici macar sa procesam fondurile care ne sunt puse la dispozitie, pentru ca, din pacate, exista acest narav al romanilor, cand fiecare alternanta la putere inseamna tabula rasa. Competenta se formeaza si prin continuitate, nu prin schimbari ale tuturor functionarilor, la fiecare ciclu politic” a precizat Ion Iliescu. El a subliniat ca nu toate grupurile din PE s-au exprimat favorabil aderarii Romaniei la UE, dintre acestea cel mai vehement impotriva a fost grupul Popular Crestin Democrat, iar cel care ne-a sprijinit cel mai mult a fost grupul socialist. “Trebuie sa tinem cont de asta, pentru ca intelesul este acela ca socialistii sunt cei mai receptivi la problema decalajelor. Trebuie sa stim sa ne folosim de cei care pot sa ne sprijine”, a fost sfatul dat de Iliescu. Referindu-se la problema decalajelor, el a apreciat virtutile economiei de piata, adaugand insa ca acest progres fara precedent are si efectele sale perverse, printre care polarizarea sociala care se reflecta la scara globala si este problema majora a secolului. Adept recunoscut al modelului suedez, Ion Iliescu a pledat pentru necesitatea impozitarii progresive, masura care “poate sa diferentieze povara impozitelor functie de venituri”. Precizand ca nu vorbeste in calitate de candidat la euroalegeri, fapt ce ii permite sa abordeze problemele fundamentale ale Europei, nu doar teme de campanie, presedintele de onoare al social-democratilor a aratat ca batranul continent nu se afla intr-o situatie simpla ca urmare a largirii UE, pentru ca situatia politica a devenit una complicata, accentuata si de discrepantele foarte mari dintre tarile sarace si cele bogate. El a exemplificat prin diferentele dintre politica agricola a Frantei sau a altei tari occidentale, unde populatia angajata in agricultura este de 6% ,
si politica agricola din Romania, unde aproximativ 30-40% din populatie traieste din munca in agricultura. In opinia sa, Europa are probleme proprii si in contextul globalizarii, cautand solutii sa se mentina la nivel de competitivitate. “Europa se afla la mijoc, intre America – care continua sa domine economia mondiala si impune regulile jocului pe piata europeana – si tarile emergente din Asia – care vin puternic din urma, mai ales China”, a apreciat Ion Iliescu.
Avantajele UE nu ni le baga nimeni in traista
Abordand si problema alegerilor europarlamentare, presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu considera ca fenomenul absenteismului la urne, care este preconizat si pentru 25 noiembrie, este in mare parte justificat. Acesta a explicat ca pentru cetatean este mai greu de inteles ce inseamna Parlamentul European, mai ales ca multi alegatori nu sunt interesati nici de Parlamentul national. “Pentru cetatean este mai direct primarul si consiliul local si acolo e mai motivata prezenta la vot, de aceea e o chestiune care tine tot de ceea ce inseamna front politic, partide politice, oameni interesati sa desfasoare o munca temeinica in randul cetatenilor, ca sa explicam de ce e bine sa vina la vot, de ce e bine sa trimitem cu toata raspunderea reprezentantii nostri in PE”, a afirmat Iliescu. El a mai spus ca Romania este a saptea tara din punct de vedere al populatiei si al reprezentarii in PE, dar ca esential “este sa stim sa folosim avantajele care ni se ofera, pentru ca nu ni le baga nimeni in traista”, iar pentru acest lucru activitatea parlamentarilor romani va fi deosebit de importanta.
14/11/2007 at 4:01 am |
Domnule Ion Iliescu,
Din pacate partidul pe care l-ati fondat nu sta prea bine la Euro-Alegeri.
Sondajul de aici: ( http://www.sondaj.php0h.com/euroalegeri.php ) lansat de mine in urma cu citeva saptamini arata un PSD mult slabit, un pitic comparativ cu PD.
14/11/2007 at 4:14 am |
LUMEA ESTE INTERESATA MAI MULT DE REFERENDUM
Ce va intereseaza mai mult Romani, Referendumul sau Euro-Alegerile!
Sondaj Online: http://www.sondaj.php0h.com/alegeri.php
14/11/2007 at 12:50 pm |
DA ESTE INTERESATA DE REFERENDUM NU CA UNELE PERSOANE NU AU UNDE SA LOCUIASCA IN IARNA ASTA SAU CE SA MANANCE
19/11/2007 at 11:02 am |
Referitor o problema de interes Naţional, European si Mondial.
Urmare unei activitaţi de cercetare software pe cont propriu din ultimii 9 ani (ca matematician, inginer, informatician) am realizat cea mai mare invenţie posibilă in stiinţa calculatoarelor!!
Romania are poate ocazia unica in intreaga ei istorie de a se ridica la nivelul potenţialului uman pe care il deţine si al prestigiului pe care îl merită. Putem deveni furnizori de software aplicativ de baza si de consultanta pentru intreaga lume, nu doar sursa de specialişti cu înalta calificare.
Un scenariu foarte realist:
Va aflaţi la Brussels si trebuie sa raspundeţi la intrebarea:
„Ce poate face România cel mai bine pentru Comunitatea Europeana?”
Si puteţi raspunde:
„Romania poate asigura cu software aplicativ de baza nu numai Europa dar si întreaga lume! Va cheltuiţi inutil banii si timpul pe modelele software actuale!”
Aş fi onorat daca mi-aţi acorda cateva minute direct!
Gheorghe Matei
(Moreni, Internet Cafe)
19/11/2007 at 11:12 am |
As dori sa atrag atentia asupra faptului ca in intreaga noastra istorie am aruncat ceea ce am avut mai valoros: INVENTIILE!!!! In plus, acum suntem printre cei mai buni in lume in gandirea abstracta (matematica, informatica). Acumeste un moment favorabil sa ne lansam in lume cu un mare proiect!!!!!!!!!!!! (www.geocities.com/gmatei2000).
Gh. Matei
28/11/2007 at 6:39 pm |
Domnule Presedinte, credeti ca personajele din TOP 300, se folosesc Romania ?Patriciu,Becali si fratii Paunescu au avut cu totii de-a face cu Justitia,ce credibilitate mai au acesti “oameni de afaceri”?>Se poate vorbi in acest caz de capitalism barbar ?Ati spus mai demul ca exista doua Justitii, una pentru bogati si una pentru saraci.De ce fel de Justitie credeti ca au avut parte domnii de mai sus, si ce putem face noi pentru a schimba situatia in favoarea noastra, a celor care ne incapatanam sa respectam legea si sa ne platim taxele la zi?
10/01/2008 at 8:41 am |
Articolul porneste de la premisa ca geopolitica este un sistem fair-play de tip win-win, ceea ce este fals. Contemporaneitatea este marcata de spiritul neoliberal ce s-a impus si mai mult dupa esuarea experimentului mondial comunist, pe fond o promovare la extrem a egotismului si “valorilor legilor junglei”.
In concluzie, noi (Romania) “vom trai bine” daca ni se va da voie si dupa cum ne asternem noi. Totul este planificat, inclusiv dreptul egalului de a fi mai putin egal decat egalii…
“unul dintre egali”
17/05/2008 at 12:30 pm |
Apel catre clasa politica in a boicota achizitionarea produselor italiene!
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/17/chemare-la-boicot-varianta-de-ras-si-plans/
09/09/2008 at 8:14 am |
Ucraina si Georgia in NATO, o privire in oglinda…
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/09/09/cutia-pandorei/
Cu stima,
1=
11/03/2010 at 5:55 pm |
Mai este loc de un nou partid in realitatea suprarealista a Romaniei anilor de gratie 2010? … http://sorinplaton.wordpress.com/2010/03/11/un-partid-nou-ce-se-naste-mort/