SCRISOARE DESCHISĂ

În plenul Senatului, în şedinţa din 3 decembrie 2007, a fost prezentata scrisoarea deschisă adresată domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, pe care o susţin membrii Grupului parlamentar PSD din Senat. Prezint in continuare textul integral al scrisorii deschise.

SCRISOARE DESCHISĂ

Adresată premierului Călin Popescu Tăriceanu, de către membrii Grupului Parlamentar PSD din Senat, pentru rezolvarea problemei chiriaşilor care au fost sau urmează să fie evacuaţi din casele naţionalizate

Domnule Prim Ministru,

În 2005, Guvernul, în formula de atunci, condus de dumneavoastră, şi-a asumat răspunderea pentru legile proprietăţii şi, ca o consecinţă a modificărilor cuprinse în acest pachet de legi, alte mii de cetăţeni au devenit chiriaşi, aflaţi acum în prag de evacuare. Iată de ce Grupul Parlamentar al PSD din Senat solicită intervenţia imediată din partea Guvernului, pentru rezolvarea problemei chiriaşilor din casele naţionalizate, care riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului în plină iarnă.
La Camera Deputaţilor există la ora actuală, în dezbatere, mai multe acte normative pe această temă, care nu au devenit încă legi. Senatorii au aprobat două proiecte legislative privind asigurarea, de către consiliile locale, a unor locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi , precum şi prelungirea cu 18 luni a contractului de închiriere pentru chiriaşii ale căror contracte de închiriere au expirat sau expiră. Cu toate eforturile noastre, situaţia chiriaşilor rămâne dramatică, evacuările în plină iarnă continuând.
La rândul lor, organizaţii ale pensionarilor au solicitat Guvernului, în repetate rânduri, respectarea şi aplicarea legislaţiei existente care prevede alocarea a 2% din fondurile realizate din privatizări către construcţia de locuinţe sociale pentru chiriaşii evacuaţi din imobilele retrocedate.
Toate aceste doleanţe nu au primit rezolvarea cuvenită din partea guvernanţilor, deşi au existat promisiuni ferme din partea Guvernului că, printr-o ordonanţă de urgenţă, se va reglementa, în spiritul actelor normative votate în Senat, situaţia familiilor care urmează să fie aruncate în stradă din casele naţionalizate.
Peste 25.000 de familii, aflate în curs de evacuare sau care urmează să fie evacuate din casele naţionalizate, trăiesc cu speranţa că vor primi locuinţe de la administraţiile locale. Promisiunile guvernanţilor se dovedesc a fi simple amăgiri, iar fondul de 2% din privatizări, destinat construirii de locuinţe sociale, continuă să fie utilizat necorespunzător.
Deoarece toate demersurile pentru protejarea chiriaşilor au rămas fără rezultat, vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de prim ministru, să dispuneţi măsuri eficiente pentru a rezolva, deîndată, problema chiriaşilor, eventual prin cumularea reglementărilor din proiectele legislative aprobate în Senat şi aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
Cetăţenii disperaţi aşteaptă de la Guvern nu promisiuni, ci o acţiune energică,
printr-un act normativ urgent, al cărui scop să fie aplicarea unor soluţii care să contribuie la protecţia chiriaşilor. Trebuie să li se facă dreptate chiriaşilor!

Domnule Prim Ministru,

Protecţia chiriaşilor este un deziderat pe care PSD îl susţine constant, în spiritul unei democraţii care trebuie să se bazeze pe dreptate şi solidaritate socială.
Aceste realităţi trebuie să conducă la implicarea dumneavoastră, fermă şi urgentă, în rezolvarea unei probleme cetăţeneşti ale cărei proporţii şi consecinţe sunt dramatice.
Ne exprimăm încrederea că demersul nostru va determina aprobarea în Guvern a măsurilor necesare pentru rezolvarea situaţiei disperate a celor 25.000 de familii.
Ne vedem obligaţi să subliniem că, în momentul de faţă, în plină iarnă, Grupul nostru nu consideră că există urgenţă mai mare decât această rezolvare a problemei chiriaşilor ameninţaţi cu aruncarea în stradă.
Cu stimă,
Membrii Grupului PSD din Senatul României

Bucureşti, Palatul Parlamentului, 3 Decembrie 2007

Advertisement

8 Responses to “SCRISOARE DESCHISĂ”

 1. comentatorul Says:

  Domnule Presedinte,

  Pot lua scrisoarea dv. ca un gest nobil dar fara posibile efecte practice.
  Dumneavoastra chiar nu vedeti ca in tara se instaureaza incet incet o dictatura de dreapta a unui grup de infractori, indreptata importiva Poporului Roman. Hotii astia care conduc statul nu au alta prioritate decit jaful la maxim.
  Afaceri cu retrocedari (majoritatea frauduloase) de imobile sunt unele din cele mai profitabile biznisuri pentru firmele de avocati si alte categorii de infractori. Cum credeti dumneavoastra ca puteti opri sirul evacuarilor prin scrisori adresate catre unul din cei mai rapace exponenti ai capitalismului romanesc. Dupa ce se va termina cu casele nationalizate mai mult ca sigur vor incepe evacuarile oamenilor din blocuri pe motive din cele mai diverse cum ar fi: incapacitate de plata a intretinerilor imense etc.

 2. emilpfeiffer Says:

  Domnule presedinte,

  Legat de situatia expusa in scrisoare, remarca pe care as face-o este ca acesta este capitalismul. Atata timp cat cei nevoiasi nu inteleg sa se uneasca si sa lupte pentru drepturile lor (cu toate incercarile pe care le fac unii oameni politici) nu se va face nimic in acest sens. Ei (oamenii) trebuie sa nu mai sustina partidele de dreapta daca doresc o viata mai buna. Cat timp acest lucru nu se intampla, viata lor va fi asa cum este acuma.

 3. mariusn Says:

  Stimate domnule presedinte,

  Scrisoarea adesata premierului, este o initiativa laudabila dar inutila, fara solutii practice. Cum la politica si la fotbal se pricepe tot romanul, imi permit sa va sugerez citeva idei de bun simt, consider eu, tinind cont ca o lege sau un amendament, trebuie sa NU fie ambigue, sa NU poata fi interpretabile si sa fie usor de aplicat.
  1 Obligarea reclamantului(proprietarului) de a depune la dosar un contract de inchiriere pe numele piritului pentru o locuita sociala pe raza localitatii de domiciliu al acestuia, fara de care instanta sa nu poata emite o hotarire definitiva de evacuare.
  2 Acest lucru sa fie valabil si pentru hotaririle definitive unde nu s-a efectuat evacuarea fortata.
  3 Acceptarea in instanta a dosarelor de evacuare fortata numai dupa ce chiriasul a primit contratul pentru o noua locatie, valabil atit pentru persoane fizice cit si juridice(institutii de invatamint, de cultura, etc.)

  In speranta ca veti citi aceste rinduri, va sugerez ca intotdeauna cind depuneti la parlament legi sau amendamente pe teme majore, sa face-ti o mica campanie de promovare in presa.
  Personal traiesc cu senzatia ca la ultimele alegeri parlamentare nu a-ti intrat in opozitie ci in anonimat. Dl Mircea Geoana dar si ceilalti lideri marcanti, cu citeva exceptii, fac doar comentarii desuete pe temele de scandal deja notorii Basescu vs. Tariceanu, proasta guvernare PNL, etc.
  Mult mai multe si mai bine promovate, au fost legile pe teme sociale sau problemele sociale abordate de PC care este un partid de centru nici macar de centru-stanga.
  Ierta-ti-mi franchetea dar atat dvs. cat si partidul sunte-ti o speranta la aceasta haotica guvernare a capitalismului salbatic si paros si o forta de care pana si presedintele Basescu se teme.

 4. geologusay Says:

  Stimate domnule Iliescu, fost Presedinte al Romaniei,
  Problema fondului de locuinte a fost partinitor gestionata toata perioada comunista si post-comunista. Sa ne amintim ca in 1990 aproapte tot centrul civic al capitalei era finisat, bun de repartizat. Cine a primit repartitii in acele mii de apartamente? Oamenii muncii care asteptau pe listele de prioritati? Nu. Au primit repartitie potentatii momentului. Apoi au asteptat ca pretul unui apartament nou sa fie cam de valoarea a 5-6 salarii bune de pe atunci. Si le-au cumparat cu bani cash devenind pe deplin proprietari. Asta in conditiile in care multi altii dintre cei veniti de la sate la orase in perioada comunista si-au cumparat si ei apartamentele, e drept, in rate, dar cu valoarea a 50-60 de salarii. Deci cu un pret de cel putin 10 ori mai mare.
  Aceasta este dreptate? Nu. Acesta a fost pretul voturilor pentru primul dv. mandat. Jaf mai mare ca acesta, intimplat in anii 1990-1994 nu s-a mai pomenit in Romania. Milioane de familii de romani care stateau cu chirie la bloc au devenit brusc proprietari platind doar 5-6 salarii.
  Dar cei care si-au cumparat apartamentele in perioada comunista cu pretul real, de ce nu au primit despagubiri?
  Dar cei de la tara care si-au construit singuri locuinte cu eforturi si sacrificii ce fel de despagubiri au primit?
  Sau, daca nu meritau despagubiri, pentru ca nu au fost pagubiti, de ce nu li s-a dat si lor ceva, acolo, din marea avutie nationala trecuta in sectorul privat prin binecunoscutele privatizari preferentiale (MEBO… etc).
  Au ramas pe dinafara nenorocitii de chiriasi din casele nationalizate. Dar nu din toate. Si nu toti chiriasii. Doar chiriasii din casele restituite proprietarilor pana in 1997. Si doar UNII chiriasi din aceste case pentru ca, ALTII, cu pile si aflati printre potentatii zilei au reusit sa-si cumpere DIN VREME apartamentele care nu erau ale statului dar pe care statul l-ea vandut si si-a insusit foloase necuvenite (ilegale).
  A face dreptate acestor nenorociti de pensionari sau saraci lipiti inseamna, domnule fost Presedinte Iliescu, actual senator PSD, a cere sa li se vanda si lor de la stat locuinte la pretul a 5-6 salarii bune de azi. Asta daca doriti sa fiti echidistant, corect, democrat si nepartinitor.
  Astept o astfel de initiativa din partea domniei voastre

 5. autonike Says:

  Domnule presedinte,desi nu sunt un membru PSD sunt unul dintre oamneii care cu price ocazie am sustinut partidul dvs. in alegeri si de aceea imi permit sa nu fiu indiferent la ceea ce se intampla astazi in PSD.Vazut din teritoriul toata scena politica pare a unor oameni ce traiesc un vis care nu se mai termina si care nu sunt acordati cu realitatea zilelor noastre.Desi aceasta se vede la toate partidele vorbim numai de PSD pt. ca aceasta ne intereseaza chiar PSD-ul da senzatia unui partid divizat si care nu ia in seama ce se intampla in tara.Ne miram ca Basescu e pe primul loc in continuare in preferintele publicului si nu ne intrebam de ce desi face greseala dupa greseala.Adevarul este ca Basescu actioneaza dupa principii simple vizibile oricui fara prea mare efort totul fiind realizat printr-o comunicare mai stransa cu populatia. Nu cred ca este nevoie de consilieri adusi din tari straine care sa aplice tactici complicate de redresare.Totul se poate face contraatacand cu aceleasi metode simple care sa creasca popularitatea partidului si sa-l faca mai vizibil in ochii tuturor.In primul rand cred ca dvs. ar trebui sa va impuneti in cadrul partidului deoarece sunteti cu adevarat cel ce a creat acest partid si cred ca 90% din sustinerea populara se datoreaza dvs. Pt. imbunatatirea perceperii partidului trebuie ca in primul rand echipa de conducere sa dea o impresie de tot unitar ceea ce inseamna ca dvs. alaturi de Adrian Nastase si de Mircea Geoana ar trebui sa apareti in mai multe emisiuni televizate impreuna sa le aduceti romanilor convingerea ca PSD este un partid puternic si unit ca intre dvs. nu exista neintelegeri si ca doriti refacerea partidului astefel in cat el sa devina principala forta conducatoare a tarii o adevarata forta de stanga. Trebuie sa-i faceti sa inteleaga in primul rand pe MIrcea Geoana ca prin atitudinea pe care o are fata de dvs. si Adrian Nastase nu aduce nici un beneficiu partidului iar lui Adrian Nastase sa inteleaga ca faptul ca el este cercetat pt.diverse probleme finaniciare nu este atat de interesant pt. public cat serviciile pe care le poate face el tarii.Adrian Nastase trebuie sa trateze toate problemele cu DNA-ul cu indiferenta sa apara mai des in emisiunile televizate pt.ca are o influenta mult mai mare asupra oamenilor cu un grad ridicat de pregatire decat oricare alt politician.Discursul dl. Adrian Nastase este unul coreent si mult mai inteligibil decat de exemplu al dl. Geoana care sare de la o problema la alta facandu-te sa nu inteloegi nimic. Aparitia dvs. impreuna pe posturile de televiziune de exemplu la Stirea zilei si la alte emisiuni politice ar da un semnal mai puternic despre unitatea partidului si faptul ca el se mobilizeaza pt. alegerile din 2008. In al doilea rand ca un model de mobilizare pt. aceste alegeri consider ca activitatea filiarelor din tara ar trebui imbunatatita deoarece PSD-ul are filiale in majoritatea localitatilor se impune ca acesti oameni sa fie scosi din amorteala si sa fie pusi in slujba locuitorilor acestor zone ceea ce ar face ca partidul sa fie mult mai vizibil in teritorii.De exemplu in aparitile liderilor PSD sa se comunice populatiei ca cei de la filialele PSD din tara sprijina prin competenta lor populatia cautand rezolvarea solicitarilor oamenilor iar filialele PSD din tara sa primeasca orice solicitare a oamenilor din teritoriu si sa ii caute o rezolvare prin personalul filialei.Uneori oamenii sunt multumiti chiar daca problema lor nu poate fi rezolvata si au fost trimisi la un alt for dar macar vad ca cineva ii baga in seama si ii indruma, uneori sunt probleme marunte dar pentru care oamenii nu stiu unde sa apeleze si o simpla indrumare ii ajuta.Aceasta activitate a filialelor ar fi bine sa fie continuu verficata de oameni apropiati dvs. si preferabil neimplicati politic care sa va aduca la cunostiinta problemele comune unei mai mari parti a populatiei in functie de care sa va actualizati programul de guvernare si al partidului. In al treilea rand consider ca in vederea alegerilor din 2008 PSD-ul ar trebui sa incerce o abordare cu totul noua simpla si care sa raspunda necesitatilor populatiei.Consider ca PSD-ul ar trebui sa marseze in viitorul mandat pe dezvoltarea puternica a agriculturii pt.realizare unor productii constante ceea ce ar reduce preturile la alimente si un mai bun nivel de trai.De ce? Pt.ca industria inseamna o infinitate de ramuri pt. a carei dezvoltare trebuiesc luate multe masuri, industria insa incet,incet se poate dezvolata prin investitii din afara care dupa cum vedem apar.Agricultura insa a scazut foarte mult iar pt. relansarea ei sunt necesare masuri comune pe tot teritoriul tarii masuri care intr-un fel nu trebuie sa contravina comunitatii europene dar care sa ne ajute pt. ca in general noi romanii stim sa ne descurcam printr-o actiune mai putin vizibila din exterior.Ma refer in general la crearea unor statiuni agricole zonale sau regionale cu sprijinul statului care sa cumpere sau sa preia in arenda zone intinse de pamant pe care sa le exploateze cu specialistii pe care ii avem si care avem norocul ca nu ia dorit nimeni in exterior astfel gasiti de lucru si pt. cei din agricultura si reusiti sa multumiti si populatia de la tara care nici nu stie ce sa faca cu pamanturile si nici nu are cu ce sa le munceasca .Niste statiuni regionale dotate cu utilaje puternice care sa lucreze pamantul si acre sa asihure recolte bune ar da un nou suflu agriculturii cresterii animalelor si ar scadea nivelul preturilor alimentelor o cerinta imperios necesara populatiei din tara noastra.Acestea fiind spuse sper ca scriosarea mea sa capteze interesul dvs. si in cazul ca am dreptate sa vad o imbunatatire a activitatii PSD-ului la care speram cu totii.

 6. Alexandru Dragne Says:

  am si eu o propunere ce ar fi daca Romania ar restituii banii achiati de comunitatea evreiasca ramasa in tara dupa razboi , bani care au fost platiti pt pasaportul cu viza de iesire din Romania

 7. brumhilda Says:

  Domnule Presedinte,

  La presiunile dvs. Tariceanu a promis reluarea dezbaterilor pe marginea proiectului propus de dvs. privind protectia chiriasilor, in cursul lunii ianurie 2008.
  Sintem deja in februarie si nu s-a mai facut nimic.

  De ce ati permis tot acest jaf care s-a petrecut in Romania?De ce ati validat acesta lege careia era gata-gata sa-i cadeti victima atunci cind au vrut sa va evacueze din casa?
  De ce trebuie sa ne parasim casele in care am trait 50 ani,in favoarea unor escroci, proprietari cu acte falsificate care nu ne fura numai casele ci si vietile?
  Cred ca aveti o datorie morala sa aparati drepturile chiriasilor din casele nationalizate.
  Aveti si forta si pirghiile necesare s-o faceti.

 8. cristianaa Says:

  PROTEST

  Mă numesc ANGHEL CRISTIANA IRINA, sunt domiciliată în Caracal şi din data de 21 aprilie sunt in GREVA FOAMEI în semn de protest faţă de abuzurile săvârşite de GUVERN (Ministerul de Finanţe) care refuză să pună în executare o hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă din 2005, investită cu formululă executorie din vara anului trecut (Legea 10-2001), motivând lipsa banilor.
  Am trimis o înştiiţare (e-mail) în acest sens, în data de 20 aprilie 2008 :

  Preşedintelui României, domnului Traian Băsescu,
  Prim-Ministrului, domnului Călin Popescu Tăriceanu,
  Ministrului de Finanţe, domnului Varujan Vosganian,
  Vicepreşedintelui ANRP, doamnei Ingrid Zarour,
  Primăriei municipiului Caracal,
  Secretarului General al CSM,
  Preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnului Bogdan Olteanu,
  Preşedintelui Senatului, domnului Nicolae Văcăroiu.

  Joi, 24 aprilie 2008, am înregistrat protestul meu şi la Serviciul de Ambulanţă, pentru monitorizare.

  Singurele instituţii care au reacţionat au fost Primăria municipiului Caracal, care a trimis o comisie formată din trei persoane pentru a se interesa de VIATA mea si pentru a ma ruga să renunţ la această formă de protest şi ANRP-ul care mi-a comunicat că Ministerul de Finanţe nu a mai virat bani pentru plăţi din decembrie, deşi, în acest sens, instituţia a iniţiat o OUG care zace în sertarele ministerului.

  În rest, linişte totală.

  Trebuie să mor sau să mă îmbolnăvesc grav pentru ca instituţiile statului (proclamat de drept) să reacţioneze?
  Vă rog să faceţi public demersul meu şi să mă sprijiniţi pentru a obliga guvenanţii să respecte LEGEA.

  Vă mulţumesc,
  Cristiana Anghel

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: