20 MAI 1990 – 25 de ani de la primele alegeri libere 

Stimaţi concetăţeni,

 Împlinirea celor 25 ani de la primele alegeri libere din perioada postbelică este un bun prilej pentru un bilanț, dar și pentru a medita la viitorul democrației în România. Am ieșit dintr-un șir de totalitarisme printr-o Revoluţie, cu un profund caracter popular, care a implicat dureroase pierderi de vieți omenești. Aduc şi cu acest prilej omagiul meu profund eroilor din decembrie 1989, care, prin jertfa lor, au făcut posibilă renaşterea naţiunii române.

 Printre obiectivele politice imediate ale programului Revoluţiei Române, cuprinse în Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din noaptea de 22 decembrie 1989, se afla la loc de frunte organizarea de alegeri libere, în condiţii de pluralism politic. Principala misiune a Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, constituit la 9 februarie 1990, a fost organizarea acestor alegeri, prin crearea cadrului legislativ şi a condiţiilor necesare desfăşurării lor, în condiţii cât mai apropiate de standardele democratice.

 Este meritul tuturor forțelor politice apărute după 22 decembrie 1989, și reprezentate în CPUN – care a fost și o adevărată şcoală a democraţiei, un forum de dezbateri – că am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Din acele dezbateri s-a născut construcția instituțională a României democratice, s-au pus fundamentele noii Constituții.  

 În 20 mai 1990, prin prezenţa lor masivă la vot, cetățenii au spus un puternic şi definitiv DA democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. A fost o ruptură radicală și definitivă de trecut, consfințită prin puterea votului popular. Privind retrospectiv, statutul actual al României, de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, ne îndreptăţeşte să afirmăm că, în alegerile din 20 mai 1990, nu au fost învinşi şi învingători, că atunci a câştigat naţiunea română în ansamblul ei.

 Cu toate greutăţile inerente începutului, în ciuda erorilor, a lipsei de resurse şi a conflictelor din imediata noastră vecinătate, am mers ferm pe drumul pe care ni l-am ales, prin votul dat la 20 mai 1990. Resping cu fermitate orice încercare de denigrare a votului din 20 mai 1990, a alegerii făcute de cetățeni. Care au decis, în deplină cunoștință de cauză, viitorul României.

 În urma acelor alegeri a rezultat un Parlament bicameral, cu rol de Adunare Constituantă, revenind la structura tradițională a sistemului parlamentar românesc. Am pus temelii solide regimului politic românesc. Care, cu toate problemele și slăbiciunile lui, și-a făcut, și își face datoria față de națiune. Am învăţat împreună, în condiţii deloc uşoare, rigorile şi regulile unei competiţii politice deschise, transparente şi echitabile, am învăţat să ne respectăm adversarii, să ne prezentăm proiectele în faţa alegătorilor.

 Revoluţia Română din decembrie 1989, alegerile din 20 mai 1989, dezbaterile pentru elaborarea noii Constituţii şi adoptarea ei prin Referendum popular la 8 decembrie 1991 reprezintă trei momente fundamentale ale constituirii statului de drept şi a democraţiei pluraliste în România, care au deschis calea revenirii ţării noastre în marea familie europeană şi euroatlantică.

 Putem fi mândri de ceea ce am realizat în aceşti 25 ani. Schimbările sunt mai profunde şi mai fertile decât suntem dispuşi să acceptăm. Sigur că între aşteptări şi realităţi sunt încă prea mari discrepanţe. Polarizarea socială este o gravă problemă, corupţia, la fel. Să nu cădem însă în eroarea de a blama democraţia pentru problemele cu care se confruntă încă cei mai mulţi dintre români, în procesul lung şi plin de sacrificii al transformărilor structurale, necesare modernizării economiei şi societăţii. Democraţia reprezintă principala garanţie că aceste probleme îşi vor găsi rezolvări în acord cu practicile şi valorile lumii civilizate.

 Avem nevoie de solidaritate, de responsabilitate şi de o bună guvernare, care să promoveze interesele naţiunii române, puse în acord cu interesele partenerilor noştri europeni. Avem nevoie de stabilitate politică, economică şi socială, de politici sociale echitabile, de consolidarea democraţiei, a statului şi a instituţiilor sale, de creşterea capacităţii lor administrative.

Închei exprimându-mi speranţa că vom judeca şi vom aprecia la adevărata sa valoare semnificaţia votului dat de români la 20 mai 1990. 

Advertisement

2 Responses to “20 MAI 1990 – 25 de ani de la primele alegeri libere ”

  1. Georgette Schwarz (@avrenim50) Says:

    Da, au fost atunci alegeri cu adevarat libere si populatia a participat cu entuziasm si speranta, comparabile doar cu entuziasmul si speranta manifestate la referendumul din 29 iulie 2012.

  2. Cios Adina Emilia Says:

    La multi ani la implinirea a 25 de ani de la primele alegeri libere de la Revolutia din decembrie 1989.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: