TALK-SHOW:ANTENA 3- 14-11-2009
EMISIUNEA: Q & A
POSTUL: ANTENA 3
ORA: 20:10
MODERATOR: ALESSANDRA STOICESCU
INVITAŢI: ION ILIESCU
FLORIANA JUCAN
TALK-SHOW
Alessandra Stoicescu:
Ion Iliescu, fostul preşedinte, a devenit ţinta favorită în campania electorală a actualului şef al statului. Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri, inclusiv azi, că de fapt nu se luptă cu Mircea Geoană pentru încă un mandat la Cotroceni. Chiar dacă nu-i înscris pe nicio listă, Ion Iliescu i-ar fi principalul contracandidat.
Alessandra Stoicescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, este în studioul nostru alături de Floriana Jucan, director Q-Magazin, invitatul permanent. Bună seara, domnule preşedinte.
Ion Iliescu: Bună seara.
Alessandra Stoicescu: Când v-aţi înscris în cursa pentru Cotroceni? Că sunteţi până la urmă principalul contracandidat al lui Traian Băsescu.
Ion Iliescu: Eu cred că-i un moment psihologic interesant de studiat şi poate o vor face specialiştii, oamenii de meserie. Pentru că mă tot întreb: ce îl mână pe preşedintele Traian Băsescu la asemenea atacuri imunde la adresa unei persoane faţă de care ar avea toate motivele să aibă măcar cât de cât consideraţie şi respect?! Şi mă întrebam unde-i lipsa de educaţie elementară, lipsa de comportament civilizat, lipsa de respect faţă de alţii, chiar să spunem şi faţă de un om mai în vârstă ca el şi căruia adeseori i-a exprimat şi anumite aprecieri.
Alessandra Stoicescu: Dar politic identificaţi o explicaţie?
Ion Iliescu: Este un declic psihologic la domnul Traian Băsescu. Probabil că a intrat în panică, probabil simte că-i fuge pământul de sub picioare şi i se pare că ţintele, deci contracandidaţii direcţi nu sunt suficient de spectaculoşi pentru ceea ce doreşte dânsul. Obişnuieşte să facă spectacole. Minte cu o seninătate dezarmantă.
Alessandra Stoicescu: Aţi avut vreo discuţie cu Traian Băsescu de când a început campania electorală? Aţi avut vreo întâlnire în care să puteţi să clarificaţi în vreun fel acest lucru?
Ion Iliescu: Ce să clarifici cu acest om? Eu cu Emil Constantinescu, spre exemplu, ne-am aflat în două confruntări electorale. Şi am avut opinii diferite, avem opinii diferite, avem viziuni diferite asupra lumii, dar am găsit o cale de a comunica.
Alessandra Stoicescu: Aţi fost inamici politici până la urmă.
Ion Iliescu: Am fost adversari politici. Dar, iată, de atâta vreme, de când nici eu nu mai sunt într-un mandat prezidenţial, ne întâlnim la reuniuni şi interne, şi internaţionale, comunicăm, avem un dialog civilizat. Noi am făcut transferul atribuţiunilor, transferul puterii, ca să zic aşa, într-un cadru civilizat, şi cu Emil Constantinescu, şi cu Traian Băsescu. Şi câteva luni după aceea se comporta normal, firesc. Dar s-a produs un declic cândva, iar acum în campania electorală şi-a găsit acest moto: Iliescu păpuşarul… Eu n-am manipulat şi nu manipulez oamenii. Nici când eram în funcţie de conducere. Cu atât mai mult acum.
Alessandra Stoicescu: Cât rău îi face prezenţa dumneavoastră lângă Mircea Geoană? Pentru cei care sunt nehotărâţi, dar care ar pleca urechea la Traian Băsescu?
Ion Iliescu: Eu nu cred că-i face rău, pentru că n-are de ce să-i facă rău. Pentru că, dincolo de tot ce spune domnul Traian Băsescu, eu simt din partea oamenilor normali din această ţară încă foarte multă consideraţie. Asta cred că-l şi enervează pe domnul Traian Băsescu, că în ciuda atacurilor sale, există o doză mare de simpatie din partea unor oameni serioşi din această ţară, a celor care m-au cunoscut şi care ştiu să respecte. Şi-a permis acum, aţi reluat aici nişte atacuri imunde la adresa Revoluţiei Române. El plasează pe seama lui Ion Iliescu şi a FSN diversiunea armată din după-amiaza şi seara zilei de 22 decembrie, care a inceput când nici nu se constituise CFSN. Nu exista încă constituit CFSN.
Alessandra Stoicescu: Poate sunt votanţi care nu mai ţin minte ce s-a întâmplat atunci.
Ion Iliescu: Sunt oameni care abia atunci s-au născut. Dar vedeţi, astea sunt manevre, diversiuni şi minciuni pe care le vehiculează cu neruşinare. La fel şi cu Hayssam. Eu n-am avut, spre deosebire de domnul Traian Băsescu – şi am auzit numai, n-am văzut încă, că sunt multe mărturii…
Alessandra Stoicescu: Aţi primit cele 11 informări despre care vorbeşte Traian Băsescu? 11 informări legate de ilegalităţile lui Hayssam?
Ion Iliescu: Nu mă ocupam cu aşa ceva. Eu nu ceream de la Procuratură, şi Procuratura nu-mi trimitea mie astfel de informări. Dacă nu erau probleme care să vizeze securitatea naţională, serviciile făceau informări destul de stufoase…
Alessandra Stoicescu: Aţi primit vreodată de la servicii vreo informare legată de Hayssam?
Ion Iliescu: Eu nu-mi amintesc să fi văzut vreun document care să prezinte vreo anumită gravitate. Ele chiar dacă veneau, poate le vedeau alţi lucrători. Dar nu intra în atribuţiunile mele. Eu nu am avut, spre deosebire de Traian Băsescu nicio relatie cu el. Nu ceream dosare, nu mă uitam în dosare, nu dădeam indicaţii, nu aveam contacte cu procurorii să le spun ce să facă şi pe cine să urmărească. Se vede şi tonul în care o face. Este degradant. Eu cred că domnuli Traian Băsescu este in panica, şi acum pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, mă şi adresez alegătorilor, celor care au încredere în mine, să se uite cu foarte mare atenţie cu cine avem de-a face. Cinci ani de zile cred că ne sunt de-ajuns. Omul acesta pentru ţară în aceşti 5 ani a adus numai necazuri şi în plan intern, şi în plan internaţional. Nu trebuie să mai continue prezenţa lui în fruntea statului, a unui om care nu are calităţi elementare de om de stat, nu de şef de stat.
Alessandra Stoicescu: Puţin mai târziu vom vedea imagini de la prima confruntare din această campanie electorală şi vom vorbi despre realizările pe care şi le-a asumat domnul Traian Băsescu. Floriana Jucan, aveai o întrebare.
Floriana Jucan: Da. Domnule preşedinte, aţi fost recent numit de români drept personalitatea politică a acestor ultimi 20 de ani. Vă ştiu un om echilibrat care din anii ’90-’91 aţi ştiut să negociaţi şi să gestionaţi o situaţie cu 17 partide la vremea aceea, parlamentare, ceea ce pare dificil astăzi cu patru partide. Totuşi, v-aţi înscris şi dumneavoastră, iată, în rândul celor care-l contestaţi vehement pe Traian Băsescu. Spuneţi-mi, nu v-am auzit niciodată totuşi în aceşti ultimi 5 ani că aţi încercat un dialog fie oficial, fie în privat în interesul românilor pe teme care ar fi putut să fie după aceea extrapolate la un dialog al dumneavoastră cu Traian Băsescu la un nivel politic mai mare. Mă aşteptam de la dumneavoastră, tocmai pentru că sunteţi un om politic cu viziune şi cu mai puţin orgoliu de genul celui pe care-l are Traian Băsescu, să fiţi dumneavoastră cel care merge in intampinare. V-aţi întâlnit vreodată cu Traian Băsescu?
Ion Iliescu: Aşa ceva nu pot impune eu preşedintelui. Un om normal, preşedinte de ţară, trebuie să fie iniţiatorul.
Floriana Jucan: Nu putem să-i cerem asta lui Traian Băsescu.
Ion Iliescu: Ba se poate. Dacă este şef de stat este obligat să facă acest lucru. Cum spuneam, primele 5 luni după schimbarea de echipă la Administraţia Prezidenţială, relaţiile erau relativ corecte şi normale. Am şi fost împreună la două manifestări internaţionale. La Luxemburg se semna documentul în legătură cu aderarea, după ce se încheiaseră toate negocierile de către Guvernul Adrian Năstase şi preşedinte Iliescu, în decembrie, pentru că atunci a fost o perioadă dificilă, când, în 2002, România putea să fie desprinsă : 10 + 2 România şi Bulgaria. Şi a fost o muncă enormă desfăşurată şi de Guvernul Adrian Năstase.
Ion Iliescu: Dânsul se laudă că el a băgat România în UE.
Floriana Jucan: Eu cred că românii ştiu exact cine îşi poate aroga merite.
Ion Iliescu: N-are simţul măsurii şi al decenţei. Dar atunci, când am mers împreună la Luxemburg era un climat normal. Şi manifesta şi consideraţie, şi stimă şi faţă de mine, chiar faţă de domnul Constantinescu. Arăta o oarecare decenta.
Floriana Jucan: Ce credeţi că s-a întâmplat după?
Ion Iliescu: Apoi am fost la înmormântarea Papei, la Roma. A fost şi regele Mihai cu noi. Era o perioadă în care manifesta, zic eu, un comportament firesc, normal, cum trebuie să existe la acest nivel.
Alessandra Stoicescu: Era la puţin timp după ce fusese ales, erau chestiuni oficiale în care era de înţeles că nu o să atace. Însă în discuţii private a fost vreodată cu dumneavoastră atacator, violent verbal în vreun fel? V-a acuzat în vreun fel, v-a provocat în vreun fel?
Ion Iliescu: N-am mai avut discutii.
Floriana Jucan: Pentru că nici dumneavoastră nu aţi făcut un pas înainte.
Ion Iliescu: Ce puteam să fac eu? Eu eram senator PSD. Ăsta-i lucrul anormal pentru un şef de stat. El a venit, a câştigat alegerile sprijinit de o alianţă. Alianţa DA. PD şi PNL. Şi a câştigat la mustaţă, în confruntarea cu Adrian Năstase. A desemnat premierul. Ca să poată să-l desemneze pe Călin Popescu Tăriceanu premier şi să poată avea succes a exercitat presiuni asupra UDMR şi asupra PC. Domnul Voiculescu, pe care-l caracterizează în fel şi chip, a fost convins atunci, nu ştiu cu ce argumente, de domnul Traian Băsescu, să intre în coaliţia de 4 partide ca să aibă o majoritate foarte fragilă şi să poată guverna. Deci după câteva luni de zile a început războiul cu Călin Popescu Tăriceanu, ca să-l convingă pe Călin Popescu Tăriceanu să-şi dea demisia. Din momentul acela şi dialogul cu noi a devenit imposibil. Şi au început atacuri împotriva noastră, simţind că Călin Popescu Tăriceanu va avea sprijinul grupului parlamentar al PSD. Şi PSD bine a făcut că a asigurat totuşi să fie o guvernare aşa cum a fost, minoritară, timp de 4 ani. Deci asta cred că a fost chestiunea care l-a enervat pe domnul Traian Băsescu. Nu şi-a putut face jocurile sale.
Alessandra Stoicescu: Dumneavoastră, cu flerul de politician şi cu experienţa pe care o aveţi, aţi crezut vreo secundă în rezistenţa alianţei PD-L – PSD la guvernare, după alegerile parlamentare? Pentru că cu greu v-aţi reţinut, uneori şi în faţa presei, faptul că intuiaţi că nu va rezista.
Ion Iliescu: Cu PD-L.
Alessandra Stoicescu: Da, PD-L – PSD acum, după alegeri.
Ion Iliescu: Ştiţi bine că a fost o discuţie în conducerea PSD şi am fost câţiva care am avut reţineri foarte mari. Şi principala mea reţinere viza tocmai existenţa domnului Traian Băsescu. Nu atât că nu s-ar fi putut cu PD-L realiza o conlucrare guvernamentală. Sunt experienţe europene, au fost experienţe şi la noi în trecut. Dar tocmai aceste trăsături de caracter ale domnului Traian Băsescu îmi creau mari îndoieli că el va respecta regulile jocului. Şi iată că s-a întâmplat. De ce a fost înlăturat Nica? Au spus că a fost inacceptabilă suspiciunea pe care a exprimat-o în legătură cu autobuzele. Vedeţi că practica se confirmă? Adică motivul pentru care a fost înlăturat Nica s-a dovedit că a existat şi există. Dan Nica pornea de la o experienţă, de la alegerile europarlamentare, a căpătat nişte informaţii că se pregătesc asemenea angajări de autobuze în perioada aceasta electorală. Nu era firesc şeful Guvernului să fi fost atent la această chestiune? Să fi discutat chiar în coaliţie şi în Guvern? Or, ei au luat imediat măsura radicală să-l înlăture pe Nica. Şi iată că Nica a avut dreptate.
Alessandra Stoicescu: Spuneţi că se pregăteşte o fraudare a alegerilor?
Ion Iliescu: După câte văd, aţi văzut şi exemplul de la Iaşi, dar sunt şi alte semnale din acest punct de vedere, au fost asemenea practici. Cumpărare de voturi, de asemenea, s-a practicat. Dar PD-L are un mecanism, se pare, pus la punct din acest punct de vedere.
Alessandra Stoicescu: Aveţi nişte dovezi pentru aceste lucruri sau ce informaţii aveţi? Pentru că sunt nişte acuzaţii destul de grave.
Ion Iliescu: Eu nu mă ocup de aşa ceva. De aceea Dan Nica a ridicat această problemă cu bună-credinţă şi a vrut ca Guvernul să fie pregătit, să nu poată fi acuzat de lucruri incorecte în pregătirea alegerilor. Deci omul a fost de bună-credinţă. De ce nu s-a mers până la capăt, să se vadă ce temei are această suspiciune? Din contră, au grăbit schimbarea!
Alessandra Stoicescu: El în partid, Nica, a prezentat nişte dovezi în sprijinul lucrurilor pe care ar fi dorit – înţeleg de la dumneavoastră – să le prezinte inclusiv premierului?
Ion Iliescu: A spus omul, şi public. după ce s-a luat măsura împotriva lui. Exact în perioada campaniei electorale apăreau solicitări de autobuze. De ce? De unde acest interes pentru mişcări de trupe?
Alessandra Stoicescu: Credeţi că vor fi fraudate alegerile?
Ion Iliescu: Se va încerca. Adică acest lucru s-a practicat şi la alegerile locale, şi la cele europarlamentare. Deci există deja un teren pregătit din acest punct de vedere.
Eu nu vreau să fac nici un fel de consideraţiuni. Dar am spus, este datoria celor care sunt la guvernare să asigure un cadru cât mai corect de aplicare a legii şi de respectare a regulilor în pregătirea alegerilor şi în desfăşurarea lor. Or, iată că au apărut semne de-acum palpabile în legătură cu acest lucru. Şi trebuie toată lumea să fie atentă. Şi partidele, şi guvernanţii.
Floriana Jucan: Întorcându-mă la Mircea Geoană, e adevărat că Traian Băsescu spune că, votându-l pe Mircea Geoană, îl votăm de fapt pe Ion Iliescu? Eu cred că sunt diferenţe fundamentale între dumneavoastră şi domnul Mircea Geoană, măcar şi de onoare. Dumneavoastră sunteţi preşedinte de onoare, domnul Mircea Geoană e preşedinte. Cine este urmaşul dumneavoastră politic?
Ion Iliescu: Asta o conturează viaţa.
Floriana Jucan: Pe cine identificaţi dumneavoastră în momentul de faţă?
Ion Iliescu: Eu l-am susţinut şi-l sprijin pe Mircea Geoană în această competiţie pentru conducerea statului. Consider că faţă de ceea ce avem acum, faţă de domnul Băsescu, Mircea Geoană este un om mai instruit, mai cultivat şi cu o experienţă politică mai ales în plan internaţional utilă pentru funcţia de preşedinte. Are fi nişte elemente obiective.
Floriana Jucan: Când spun urmaş politic nu mă refer exclusiv la această candidatură la aceste alegeri.
Ion Iliescu: Lucrurile nu merg chiar aşa, cu transmitere de ştafetă individuală. Iată, a devenit şeful partidului. De fapt el l-a urmat pe Adrian Năstase în această funcţie.
Alessandra Stoicescu: Acela poate ar fi fost mai mult urmaşul dumneavoastră desemnat într-un fel. Adică ştafeta din mâna dumneavoastră mai degrabă ar fi plecat către domnul Adrian Năstase.
Ion Iliescu: Asta s-a şi întâmplat în anul 2000, când eu eram preşedinte de partid, el era prim-vicepreşedinte; am lucrat impreuna toată perioada aceea de opoziţie, din perioada 1996-2000 ; apoi el a preluat şi partidul.
Alessandra Stoicescu: Vă place cum arată partidul în acest moment?
Ion Iliescu: Şi da, şi nu.
Alessandra Stoicescu: De ce nu?
Ion Iliescu: Pentru că se schimbă generaţiile, se schimbă şi climatul, se schimbă şi practicile de activitate. Sunt şi lucruri pozitive în evoluţia partidului în această perioadă, dar nu a fost o perioadă uşoară. După pierderea alegerilor prezidenţiale din 2004 şi după tot acest tărăboi în legătură cu maniera în care s-a lucrat pentru formarea Guvernului, recent, domnul Traian Băsescu a descoperit o noua regulă – că trebuie să începi cu partidul care are cel mai mare număr de mandatein desemnarea premierului. Atunci, in 2004, PSD avea cele mai multe mandate. Şi nu a aplicat această regulă. Acum vrea să facă din ea o regulă. Nu-i o regulă constituţională. Regula constituţională este, în ce priveşte funcţia preşedintelui, să se consulte cu partidul care are majoritate – că n-are ce face, acela desemnează candidatul – iar când nu este aşa ceva se consultă cu partidele ca să degaje o majoritate posibilă pentru susţinerea unui Guvern. Or, el a ocolit această regulă şi a zis nu. Eu numesc pe cel pe care-l recomandă partidul cu cei mai mulţi parlamentari. De unde această regulă? Nicăieri în lume nu există. Şi la noi, şi în altă parte s-a întâmplat şi se întâmplă ca partidul cu cea mai mare prezenţă în Parlament să rămână în opoziţie, când se creează o coaliţie. Deci asta a încercat să facă mergând împotriva realităţii.
Alessandra Stoicescu: Şi speculând pe undeva taberele din PSD care au tendinţa să se apropie de locul în care se iau decizii.
Ion Iliescu: Da… de fapt, astăzi a fost o altă demonstraţie, domnul Traian Băsescu începe să facă curte liberalilor. Şi chiar acest dialog cu Crin Antonescu şi felul în care s-a comportat arata ca îl preocupă această chestiune – ce va fi după aceste alegeri şi că nu va putea PD-L să formeze un Guvern de unul singur. Şi văd că începe să facă curte PNL. Eu sper ca PNL să fie suficient de copt, de matur, să fi tras învăţămintele necesare. Au o experienţă de 5 ani care cred că i-au saturat din acest punct de vedere.
Floriana Jucan: Revenind la PSD şi la Mircea Geoană, v-a demonstrat acesta că nu-i prostănac, aşa cum l-aţi etichetat? Regretaţi acum această etichetă?
Ion Iliescu: Eu n-am dat o caracterizare, etichetă de ansamblu a ceea ce este domnul Mircea Geoană. Atunci a pierdut alegerile Adrian Năstase pentru că votanţii PRM au votat cu Traian Băsescu. Deci Traian Băsescu a câştigat cu votanţii PRM. Şi asta datorită imprudenţei pe care au făcut-o şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană din acest punct de vedere. Iar Mircea Geoană, chiar public, a declarat ca nu ne interesează voturile PRM. La asta m-am referit când am spus că s-a comportat ca un prostănac în această chestiune. Pentru că a respins nişte voturi de care era nevoie atunci. Deci nu trebuie generalizat un lucru. Se rupe mereu din context.
Floriana Jucan: Ştiţi cum este, ce spuneţi dumneavoastră intră în legendă.
Ion Iliescu: Depinde de context. Şi ruperea din context deformează tot sensul.
Floriana Jucan: Bun. V-a demonstrat că este un adevărat lider?
Ion Iliescu: Eu apreciez faptul ca în aceşti 5 ani, deşi venea cu mai puţină experienţă decât alţii în ce priveşte viaţa de partid, a făcut eforturi, a reuşit să-şi consolideze această condiţie de lider de partid. Şi acum îşi încearcă puterile in competitia pentru presedintia tarii.
Floriana Jucan: Există un alt membru al PSD care ar fi avut mai multe şanse în această cursă electorală împotriva lui Traian Băsescu?
Ion Iliescu: În afară de Adrian Năstase, altul nu.
Alessandra Stoicescu: Sorin Oprescu, deşi nu mai este un membru PSD, pentru că a plecat cu oarecare frustrare de-acolo, vi se pare că va fura din voturile electoratului PSD?
Ion Iliescu: S-ar putea. Un număr de votanţi din cei dezamăgiţi poate de situaţia actuală. Sorin Oprescu este un om cu foarte multe calităţi. Dar, datorita faptului că s-a desprins de partid. n-are sprijinul acestei forţe pe care o reprezintă un partid cu militanţii săi.
Alessandra Stoicescu: Credeţi că ar putea să facă jocul lui Traian Băsescu? Sorin Oprescu? La un moment dat, imediat după lansare, aţi spus „n-am vrut să cred asta, acum încep să cred”. Mai credeţi că ar putea fi o păpuşă în mâinile lui Traian Băsescu? În jocul lui Traian Băsescu în această campanie?
Ion Iliescu: Eu n-am spus că-i păpuşă.
Alessandra Stoicescu: Nu. Îmi aparţine cuvântul păpuşă.
Ion Iliescu: Am spus numai că aşa cum au apărut cu nişte declaraţii Cozmâncă. El a mai atenuat puţin din declaraţiile lui Cozmâncă, deşi se arată adversar al lui Traian Băsescu, în mod obiectiv poate să-i aducă servicii lui Traian Băsescu.
Alessandra Stoicescu: Cozmâncă… aţi avut vreo discuţie cu el după plecarea din PSD şi după acea scrisoare deschisă prin care a dezvăluit nişte lucruri care-l nemulţumeau din partid? Pentru că mult timp s-a considerat că sunteţi apropiaţi, că v-a fost apropiat. Şi că a fost o trădare.
Ion Iliescu: Eu am fost apropiat de toţi cei care au lucrat în PSD. Pe el chiar îl apreciam pentru nişte calităţi reale.
Alessandra Stoicescu: A fost o dezamăgire personală plecarea lui Octav Cozmâncă?
Ion Iliescu: Sigur că da.
Alessandra Stoicescu: Nu vă aşteptaţi?
Ion Iliescu: Plecarea e una, dar mai ales maniera în care atunci a ieşit public, e alta.
Alessandra Stoicescu: Aţi avut vreo discuţie cu el?
Ion Iliescu: Nu, după aceea n-am mai avut.
Alessandra Stoicescu: După momentul plecării. Bun. Revenind acum la atacurile lui Traian Băsescu vom mai discuta câteva minute despre asta, după care vom vedea imagini de la confruntarea de azi. Interesant este că insistă pe cazul Hayssam care a fost readus în discuţie în această campanie electorală, şi Traian Băsescu spune: „M-am aşezat în fruntea acestui conclav al structurilor de Securitate…”, referindu-se la implicarea personală în aducerea celor trei jurnalişti acasă „…pentru că, la acel moment, aveam şefi de servicii care erau cei numiţi de Ion Iliescu”. Se referă evident la Radu Timofte. Chiar şi-aşa sugerează că aţi fi controlat dumneavoastră şefii de servicii, drept pentru care el a fost nevoit să se implice.
Ion Iliescu: Asta în mentalitatea domnului Traian Băsescu. El spune că a condamnat comunismul. Dar el are o mentalitate ceauşistă. Gândeşte precum Ceauşescu. Sigur, s-au schimbat conjuncturile. Dar dacă trăia în acele condiţiuni, se comporta identic.
Alessandra Stoicescu: I-aţi cunoscut pe amândoi. Din gura dumneavoastră chiar ascult asta.
Ion Iliescu: I-am cunoscut pe amândoi şi de-aia spun, comportamentul său este cam de aceeaşi factură. Iar lipsa sa de cultură şi de comportament civilizat se manifestă toată ziua. Nu numai faţă de mine, nu numai faţă de adversarii pe care şi-i declară, dar vedeţi, cu aliaţii săi n-a fost capabil să păstreze relaţii civilizate, de respect reciproc. Consilierii, toţi şase, l-au părăsit.
Alessandra Stoicescu: Un preşedinte poate face ce vrea cu serviciile? Dacă vrea?
Ion Iliescu: Bineînţeles că nu. Pentru că şi acolo sunt profesionişti, sunt oameni cu anumită responsabilitate. Dar într-o oarecare măsură şi folosindu-se de nişte oameni mai docili probabil că poate. Văd că el încearcă să folosească serviciile ca instrument pentru control, pentru supraveghere şi pentru influenţare. Asta este inadmisibil şi nu intră în atribuţiunile şefului de stat.
Floriana Jucan: După cum vedeţi, există deja un război între serviciile secrete. Subteran. Există scurgeri de informaţii şi convorbiri, interceptări private ale unor ambasadori, cum a fost cazul ambasadorului Baconski, ale unor jurnalişti etc., care ajung în presă. Cu cine asociaţi astăzi serviciile informative? Pentru că pare că la SRI domnul Coldea lucrează pentru domnul Traian Băsescu, la SIE domnul Răzvan Mihai Ungureanu se ştie că are o relaţie oarecum de subordonare, dar de o altă natură cu domnul Traian Băsescu, DGIPI lucrează pentru Marian Vanghelie şi pentru PSD? Singurul care pare pare să mai lucreze pentru ţară – Direcţia de Informaţii a Armatei …
Ion Iliescu: Este o fabulaţie, asta cu Marian Vanghelie…
Floriana Jucan: Pentru cine credeţi că lucrează acum mai mult serviciile de informaţii?
Ion Iliescu: Eu nu vreau să fac astfel de aprecieri şi să pun pe seama serviciilor în ansamblu şi a oamenilor din servicii şi a conducerii asemenea chestiuni.
Floriana Jucan: Dar sunt totuşi ofiţeri, pentru că sunt înregistrări, sunt convorbiri, sunt date secrete care ajung în presă!
Ion Iliescu: Datoria lor este să slujească statul şi instituţiile statului.
Floriana Jucan: Asta teoretic.
Ion Iliescu: Şi să ofere informaţii utile, necesare, pentru securitate, ordine publică etc. Că se întâmplă asemenea chestiuni, asta arată că mai există şi astfel de mentalităţi.
Floriana Jucan: Cum am putea preveni, ce ar trebui să facem să nu se mai întâmple asta? Pentru că mâine o să ne trezim că în presă va apărea convorbirea mea cu dumneavoastră prin care v-am invitat la această emisiune. Sau a mea cu Alessandra Stoicescu.
Ion Iliescu: E posibil. Aici sunt două chestiuni. În primul rând, serviciile ca atare şi oamenii din servicii să-şi respecte statutul şi să respecte legea, şi apoi opinia publică şi inclusiv media să fie pe fază, vigilente. Pentru că aceasta până la urmă îi pune pe fiecare în parte să gândească mai bine la fiecare pas pe care-l întreprinde.
Floriana Jucan: Jurnalul National prezintă mâine fragmente…
Alessandra Stoicescu: A prezentat deja, e vorba despre fragmente dintr-o carte scrisă de Victor Gaetan, în urma discuţiilor cu fostul procuror Ciprian Nastasiu, procurorul care s-a ocupat de cazul Hayssam, şi în care Nastasiu pentru prima dată face nişte acuzaţii dure la adresa lui Traian Băsescu. Spune chiar că Traian Băsescu de fapt controla jocul, vorbeşte şi despre dispariţia a 4 milioane de euro, spunând că au fost trimise în Irak prin intermediul domnului Coldea, care e acum adjunctul, de fapt şeful serviciului de informaţii. S-au trimis 12-13 milioane de dolari în Irak pentru răscumpărare, dar pe drum s-ar fi pierdut vreo 4…
Floriana Jucan: Informaţie confirmată de oficialităţile din Bagdad.
Alessandra Stoicescu: Şi revine cu informaţii despre felul în care, de fapt, Traian Băsescu ar fi coordonat fuga lui Hayssam din ţară, absolut ce însemnau serviciile şi cum încet-încet a dus şi la îndepărtarea lui Timofte şi a lui Fulga, oamenii dumneavoastră, din fruntea serviciilor.
Floriana Jucan: Mai mult, procurorul Nastasiu spune că procurorii din cadrul DIICOT şi din Parchet au fost eliminaţi prin discreditarea acestora, pentru că interceptaseră convorbiri sau întâlniri între grupul de interese economice şi diferite personalităţi româneşti, cum ar fi Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Dorin Cocoş, care lucrau pentru Malko Group, o societate cu interese în industria energetică a României. Şi că datorită acestor interceptări, practic Traian Băsescu a eliminat aceşti procurori din sistem, cum e cazul Angelei Cioia, chiar al procurorului Nastasiu. Eu ştiu că dumneavoastră aţi fost nu numai formal în funcţie, apropiat de Radu Timofte şi Gheorghe Fulga, dar dincolo de asta, aţi avut şi o relaţie de prietenie şi de colaborare în interesul ţării, aţi discutat vreodată cu cei doi sau chiar cu Ilie Botoş, după ce nu aţi mai fost preşedintele ţării, despre aceste lucruri?
Alessandra Stoicescu: Sau după ce domnul Timofte nu a mai fost în funcţie?
Ion Iliescu: Chiar am evitat. Şi probabil că şi ei au evitat acest lucru. Să am discuţii în legătură cu activitatea lor profesională. Adică e o regulă din acest punct de vedere, oamenii cunosc nişte secrete, indiferent că eu am fost şef de stat înainte, ei trebuie să meargă cu secretele până…
Alessandra Stoicescu: Iată că le scot în campanie alţii.
Floriana Jucan: Dumneavoastră eraţi o autoritate morală. Practic, a evita este ca şi cum v-aţi exonerat de răspundere. Până la urmă este răspunderea fiecărui român.
Ion Iliescu: Ar fi fost nefiresc, nepotrivit din partea mea să încep eu să descos…
Floriana Jucan: Nu a dumneavoastră. M-am gândit că ei pur şi simplu, ştiind relaţia pe care aţi avut-o cu Radu Timofte…
Ion Iliescu: Şi Radu Timofte şi Fulga au fost oameni foarte corecţi şi oameni conştiincioşi.
Floriana Jucan: Tocmai de-aia m-am gândit că sunt oameni care trag un semnal…
Ion Iliescu: Şi oameni responsabili. Faptul că ei niciodată nu m-au căutat să-mi ofere vreo informaţie, am apreciat acest lucru. Iar eu cu atât mai mult nu i-am căutat să-i intreb.
Alessandra Stoicescu: Nu ştiu dacă toţi colegii din PSD respectă principiile.
Ion Iliescu: Eu nu sunt garantul tuturor. Eu vorbesc de mine şi de comportamentul meu.
Alessandra Stoicescu: Cum vi s-a părut confruntarea dintre Traian Băsescu si Crin Antonescu? Partea cu femeile a fost doar o scăpare la Traian Băsescu? Iubesc şi femeile frumoase, la fel ca şi pe cele deştepte?
Ion Iliescu: A vrut să fie tot timpul în ofensivă, ştie că se fac comentarii pe această temă şi a vrut să epateze. In general, pentru domnul Traian Băsescu această campanie trebuia să aibă ca esenţă prezentarea unui bilanţ a celor cinci ani de mandat. Or, dânsul evitând confruntările propriu-zise lanseaza tot felul de teme parazite, diversiuni, inclusiv vizându-l pe Ion Iliescu, Voiculescu… Ce au astea cu tema unei campanii electorale? Deci un preşedinte sortant, care-şi încheie mandatul, se prezintă în faţa ţării şi trebuie să spună ce-a făcut. Evită acest lucru. Iar modul in care a răspuns acestei întrebări denota lipsă de decenţă elementară. Adică să te lauzi cu ce a înşirat dânsul acolo, vreo 10 realizari :… el a băgat ţara în NATO, în UE, el a mărit suprafaţa ţării… apropo de procesul de la Haga pe care l-a deschis Guvernul Adrian Năstase, nu Traian Băsescu. Adică el devine beneficiarul a tot ce au făcut cei dinainte şi îşi atribuie asemenea chestiuni. Asta-i maniera de a vorbi? Când pentru toată lumea e clar că aceşti 5 ani au fost ani pierduţi. În plan intern el a provocat numai scandaluri, numai conflicte. Pentru că e un om conflictual…
Alessandra Stoicescu: N-are nicio realizare Traian Băsescu în aceşti 5 ani?
Ion Iliescu: Nu lui i se datorează lucruri care s-au şi făcut totuşi în această ţară. În ciuda opoziţiei sale şi a tracasărilor la care a supus Guvernul, Guvernul Călin Popescu Tăriceanu a dus totuşi guvernarea.
Alessandra Stoicescu: A pierdut Mircea Geoană că n-a fost la această întâlnire? El a provocat-o şi apoi n-a mai venit.
Ion Iliescu: Poate ca in planul imaginii, din partea unora. Că de ce nu s-a dus? Dar aţi văzut improvizaţia !
Alessandra Stoicescu: V-aţi fi dus în locul lui Mircea Geoană?
Ion Iliescu: Nu ştiu. Nu vreau să fac o apreciere din acest punct de vedere. Este judecata lui. Dar cred că avea motive suficiente să evite o asemenea improvizaţie de întâlnire. Vedeţi, eu mă şi îndoiesc că ar fi fost bine, spre exemplu, în această primă fază să fie cum se făcea în campaniile trecute. Întâlniri organizate de posturi TV în care veneau 6, 7, 8, 10 oameni. Nu prea erau foarte eficiente. Şi erau cam plicticoase. Singurele interesante erau întâlnirile finale între ultimii doi. Deci în cazul de faţă sigur, erau mai puţini, poate că se putea. Dar semnalul dat de domnul Traian Băsescu, a fost că nu este interesat de astfel de întâlniri preliminare, ci doar finale.
Alessandra Stoicescu: Vom continua discuţia după o scurtă pauză de publicitate. Am revenit în direct. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este în studio. Mircea Geoană nu s-a dus la confruntarea de-acum, dar a fost la Moscova. Ce-a căutat la Moscova?
Ion Iliescu: Nu a fost numai la Moscova. A fost şi în SUA, şi în China, şi la Londra, s-a dus de câteva ori la Bruxelles.
Alessandra Stoicescu: A căutat sprijin pentru a deveni preşedinte?
Ion Iliescu: Nu, asta e o aberaţie. Sunt contacte politice utile, necesare.
Alessandra Stoicescu: A fost ca preşedinte al Senatului, ca preşedinte al PSD?
Ion Iliescu: Nu, înţeleg că au fost deplasări cu totul private. Nu erau oficiale. Când sunt deplasări oficiale, în calitate de şef de partid sau şef al Senatului, e altceva.
Alessandra Stoicescu: Ca politician a căutat să obţină sprijin?
Ion Iliescu: Sunt şi asemenea deplasări, de contacte private personale, care sunt mereu utile.
Alessandra Stoicescu: Pot decide inclusiv alegerile de la Bucureşti.
Ion Iliescu: Nu pentru alegeri. La noi întotdeauna sunt asemenea scenarii. N-a fost revoluţie în România, a fost manevra KGB…
Floriana Jucan: Domnul preşedinte, cum v-ar plăcea să rămâneţi în manualul de istorie? Ce-aţi vrea să se scrie în dreptul mandatelor dumneavoastră de preşedinte şi în dreptul perioadei anilor ’50?
Ion Iliescu: Eu cred că ceea ce arată şi aceste sondaje, până la urmă istoria cerne lucrurile şi toate fabulaţiile care s-au vehiculat de către unii, competiţia politică a stimulat aşa ceva… până la urmă trec deoparte şi rămâne esenţa…
Floriana Jucan: Care este cea mai mare greşeală politică pe care aţi făcut-o?
Ion Iliescu: Am avut momentul acela cu regele, pe care însă apoi l-am corectat foarte bine. Şi a fost un lucru bun pentru imaginea ţării.
Alessandra Stoicescu: Mulţumesc, domnule preşedinte Ion Iliescu, mulţumesc Floriana Jucan.
(Prin Monitoring Media, Antena 3 – Q&A, ora 20:10)
Leave a Reply