COMUNICAT

          Declaraţiile făcute la câteva posturi de televiziune, privind evenimentele din 13-15 iunie 1990 – sunt declaraţiile unor oameni  frustraţi – care au trăit o amară decepţie în urma alegerilor din 20 mai 1990, când electoratul s-a pronunţat, printr-o majoritate zdrobitoare, în favoarea reprezentanţilor Frontului Salvării Naţionale.

          Spre deosebire de oamenii politici responsabili, inclusiv din conducerile PNŢ-CD  şi PNL – care şi-au retras , atunci, reprezentanţii – un grup de oameni iresponsabili au continuat să ocupe Piaţa Universităţii, menţinând în mod artificial un punct de tensiune in centrul Capitalei.

          La încercarea de eliberare a pieţei, din 13 iunie 1990, pentru a o reda circulaţiei normale, demonstranţii au răspuns prin acte de vandalism, atacând clădiri publice – ale Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi Televiziunii Naţionale, folosindu-se şi de slăbiciunile forţelor de ordine , de atunci.

          Pe acest fundal, a avut loc în ziua de 14 iunie, venirea minerilor din Valea Jiului, care mai fuseseră în Capitală, în februarie, când aceleaşi elemente anarhice, vandalizaseră clădirea Guvernului României.

         Din păcate, prezenţa minerilor în zilele de 14-15 iunie 1990, a fost  însoţită , la rândul ei, de acte de violenţă, care nu au fost favorabile imaginii internaţionale a României. Cert este , însă, că fără actele de vandalism din ziua şi seara de 13 iunie – nu ar fi avut loc venirea minerilor şi violenţele din 14-15 iunie.

        A pune acele evenimente, însă, pe seama conducerii politice a ţării de atunci – este o speculaţie politică rudimentară, care  deformează realitatea şi o acţiune propagandistică inutilă.

      Întrebarea firească : cui folosesc asemenea procedee şi de ce sunt ele vehiculate astăzi ?

 

 

ION ILIESCU

18 iunie 2013

Advertisement

26 Responses to “COMUNICAT”

 1. gigip1948 Says:

  Domnule presedinte,lasati-i in prostia lor! E o facatura securisto-taranista care a adus mult rau Romaniei! Dupa 2o mai 1990 cand alegerile libere si democratice au fost castigate detasat de catre FSN si Ion Iliescu,continuarea manifestatiilor de la Piata Universitatii a avut un singur scopinlaturarea de la putere a celor alesi democratic si restauratia taranisto-comunista! Golanii ramasi in piata dupa retragerea studentilor condusi de Marian Munteanu,bine platiti de catre taranistii revansarzi,au avut un singur scop,inlaturarea alesilor poporului si instaurarea dictaturii taraniste!

 2. Georgette Schwarz (@avrenim50) Says:

  Cei care am trait acele evenimente si suntem cinstiti,stim ca adevarul se gaseste in comunicatul dvs., nu in comentariile mincinoase ale frustratilor lipsiti de caracter si ale celor manipulati de ei!

 3. emigrantul Says:

  Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au fost o actiune organizata de SUA pentru a forta venirea la conducerea Romaniei a unui guvern marioneta prooccidental, lucru pe care americanii l-au reusit pina la urma creind special postul de propaganda electorala Pro TV cu ajutorul caruia Emil Constantinescu a ajuns presedinte in 1996.

  Prima tentativa americana de rasturnare a conducerii Romaniei, instalate pe 22 Dec. 1989 de catre Mihail Gorbaciov, a avut loc la 12 Ian. 1990 cind s-a fortat schimbarea lui Ion Iliescu cu Dumitru Mazilu. Nereusind, US a incercat, in perioada imediat urmatoare, numeroase actiuni destabilizatoare cu ajutorul partidelor istorice inviate peste noapte de aceeasi americani si sustinute cu bani.

 4. Theodora Says:

  Cata incredere aveti in justitia din Romania? Care credeti ca ar trebui sa fie relatia dintre judecatori, procurori si avocati? Este justitia din Romania independenta si impartiala?
  Va rog comentati si pe blog, Multumesc!
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/20/cata-incredere-aveti-in-justitia-din-romania-care-credeti-ca-ar-trebui-sa-fie-relatia-dintre-judecatori-procurori-si-avocati-este-justitia-din-romania-independenta-si-impartiala/

 5. fragmentariumpolitic Says:

  O opozitie violenta sau chiar inarmata, dupa cum observam ca este initiata sau alimentata in unele parti ale lumii, incalca brutal si inacceptabil regulile jocului democratic, caracteristici care o fac sa fie o opozitie clandestina si ilegitima, indreptata impotriva vointei majoritatii cetatenilor, exprimate in alegeri libere si cinstite, asa cum au fost cele din 20 mai 1990. Statul de drept este rezultatul unei constructii, al unui proces mai scurt sau mai lung, ceea ce explica unele slabiciuni ale inceputurilor sale, care ar putea fi speculate de cei care nu iubesc democratia sau nu accepta verdictul urnelor, dar o majoritate nu poate ramane tacuta in fata niciunei grupari acute care foloseste violenta. Opozitia democrata rezulta, ca si puterea democrata, din vointa electoratului, este singura opozitie de drept, legitima si de acceptat, care poate alterna la putere numai in mod panic, pe calea ciclurilor electorale. Faptul ca violentele si vandalismele din 13 iunie 1990 nu au escaladat si nu au deviat cursul Romaniei spre statul de drept, democratic si social care este astazi, demonstreaza ca drumul urmat a fost cel corect.

 6. Theodora Says:

  Raed Arafat: În 48 de ore, ne-am adus răniţii înapoi. Din Europa, nu ştiu dacă sunt mai mult de două, trei ţări care puteau să facă asta.
  Cu exceptia unor mici nesincronizari guvernul Ponta a avut o reactie buna. O reactie excelenta as putea spune daca comparam cu modul in care au reactionat guvernele Basescu – Boc – MRU in situatii asemanatoare.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/26/raed-arafat-in-48-de-ore-ne-am-adus-ranitii-inapoi-din-europa-nu-stiu-daca-sunt-mai-mult-de-doua-trei-tari-care-puteau-sa-faca-asta/

 7. Theodora Says:

  Guvernul Ponta nu putea continua politica de dispret si dezinteres dusa de guvernele Basescu – Boc – MRU, fata de cetatenii Romaniei aflati in stare critica in alte tari.
  Singura problema daca se poate spune asa, este ca, prin acesta decizie, Guvernul Ponta a ridicat “stacheta” foarte sus. Si de acum in colo va trebui respecte acesta stacheta.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/27/decizia-guvernului-ponta-de-a-decreta-doliu-national-a-fost-o-decizie-corecta/

 8. raduprajan Says:

  Cititi aici fiecare cuvant, merita: MANIFESTUL STANGII DIN ROMANIA: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/07/02/manifestul-stangii-din-romania/.

 9. Asdas Dasdasd Says:

  Super tare articolul! Mi-a placut foarte mult! Multumesc!

 10. emigrantul Says:

  Citat Victor Ponta, (Antena 3 preluata de Hotnews, 7 iulie 2013:
  “Sunt 20 de milioane de oameni in Romania care ar fi mult mai buni presedinti decat Traian Basescu”

  Un lucru asemanator se poate spune si despre Victor Ponta. Exista intre 10 000 si 100 000 cetateni romani, poate si mai mult, disponibili acum, care s-ar descurca mai bine ca prim ministru si ar face mai mult pentru Romania comparativ cu Ponta, un individ mai potrivit pentru talk show-uri TV decit pe post de premier.

  Vorbitul in necunostiinta de cauza la acest prim ministru, foarte slab pregatit pentru functia sa, este la ordinea de zi. Voi da citeva exemple recente:

  1) Pe 14 Iunie 2013, aflat la inaugurarea podului Calafat – Vidin, Victor Ponta spune ca doreste sa construiasca o autostrada intre Craiova si Dunare. La un trafic pe pod estimat intre 100 000 si 400 000 vehicule pe an, adica maxim 46 masini pe ora in ambele sensuri, este clar ca, si in conditiile blocarii soselei Calafat – Turnu Severin si devierii prin capitala Olteniei a intregului trafic, autostrada lui Ponta nu va avea mai mult de 46 vehicule/h la care se mai adauga ceva din traficul mic de pe actuala sosea care duce la Calafat. Autostrada ar sta pustie.

  2) Simbata 22 Iunie 2013, aflat in vizita la Sofia, Victor Ponta declara ca ar dori ca Romania sa construiasca impreuna cu Bulgaria o hidrocentrala pe Dunare. Afirmatia este complet gratuita deoarece o asemenea instalatie ar produce considerabil sub 250 MW pentru Romania (Portile de Fier II ne furnizeaza 250 MW).
  La un consum mediu national de 6-7000 MW, cam la jumatate din cit era in 1989, este evident ca noua statie hidroelectrica ar avea o contributie nesemnificativa la productia totala de energie. Costurile sale ar fi cel putin cit ale Portile de Fier II iar timpul de executie similar. Prea putina energie pentru prea multa cheltuiala. Daca inainte de 1989 s-ar fi justificat o asemenea centrala deoarece era construita cu resurse interne fara imprumuturi din strainatate, azi indatorarea tarii cu miliarde de euro pentru 250 MW si in conditiile unui consum national scazut nu are nici o argumentatie economica.

  3) Luni, 1 Iulie 2013, acelasi Ponta, aflat in China, afirma total in necunostiinta de cauza ca Romania este dispusa sa cedeze pachetul majoritar de actiuni al Nuclearelectrica catre chinezi pentru ca acestia sa ne construiasca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, fara sa stie ca tehnologia pe care vor sa o utilizeze asiaticii in Romania este cu uraniu imbogatit pe care Romania nu il fabrica, si nici nu poate sa-l produca din cauza unor restrictii internationale, trebuind sa-l importe. Cu alte cuvinte, grupurile 3 si 4, daca vor fi realizate de chinezi vor creste, total inutil, dependenta tarii de furnizori externi de combustibil si vor produce energie la costuri superioare unitatilor 1 si 2. In plus, grupurile 1 si 2 vor fi preluate si exploatate de chinezi imediat ce se va semna contractul de constructie pentru 3 si 4, Romania transformindu-se in importatorul propriei energii nucleare produse de 1 si 2.

  4) Vineri 5 Iulie 2013, Victor Ponta se trezeste declarind public ca nu exista mandate de aducere pentru niste elevi de la liceul bucurestean Bolintineanu care urmau sa fie incarcati in autocare si trimisi la audieri ca urmare a unei anchete ce vizeaza o frauda la bacalaureat (dare de mita din partea absolventilor si luare de bani de catre profesori).
  Mandatele insa existau si fusesera emise cu respectarea procedurilor legale.

  Victor Ponta mai mult incurca lucrurile decit le rezolva atit in strainatate cit si pe plan intern.

 11. raduprajan Says:

  CUI FOLOSESC DREAPTA SI CAPITALISMUL?: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/07/12/cui-folosesc-dreapta-si-capitalismul/.

 12. Sibilla Says:

  ”Strategii ” USL pt viitoarele alegeri : tv, lansări, teorie multă, vorbărie , chesti…. dar locuri de muncă peste câți ani, dar promisiunile USL onorate peste cât timp, dar Mafiile PD-L după grati peste câte secole, dar câți vom mai rezista, câți vom mai fi în viață….. ????!!!!!!!!!!!
  Crin&Ponta – TREZIȚI-VĂ !! DEOCAMDATĂ SUNTEȚI PE MIRIȘTI, BÂNTUIȚI PRIN HĂLĂDUIRE…. ȘI MĂ ENERVEAZĂ CĂ NICI MĂCAR PROPRIA ARMATĂ N-O APĂRAȚI, NU O AJUTAȚI , NU SPUNEȚI LIMPEDE CEVA DESPRE ALTCEVA DECÂT LANSĂRI DE CANDIDAȚI ȘI POC-POC, SCHIMBURI DE REPLICI ÎNTRE PALATE IAR NOI, CEI MULȚI, MINGI DE PIUN-PONG, AI CUI, FRAȚILOR, AI CUI… ???? NOI, AI CUI ????!!!!!!!!!!!!

 13. Sibilla Says:

  am ceva comentarii la SPAM, dacă se poa să mă ” pescuiască ” și aducă cineva la suprafață….. Mulțumesc.

 14. Sibilla Says:

  Și , nu, nu răcnesc și nu pun întrebări retorice, e un Apel, le chiar mai mult decât sugerez să se trezească naibii și să nu se culce pe-o ureche c-ar fi deajuns ura și scârba noastră vis a vis de DEMIS și gașca-i, care Mafii PD-L sunt bine mersic…
  Ș-apoi cum buba să nu mă și enervez când pokemoni ziși consilieri PNL prezintă ca pe-o mare realizare mare c-a gângurit în sfârșit Crin iar alți pokemoni din PSD îi toarnă-n urechi lui VP năzbâtii ( puah, c-am devenit blajină … ) cum că nimeni și nimic nu-i mai poa sta-n cale…
  Ce zici acolo. ? Că nu poa să ducă ? Păi nu te înhami la ce nu poți ! Aici nu-s deacord ! POATE ! Vrea ? Vrea cât să și reaușească ? Atunci jos din spinare balastrul, nu pe noi cei ONEȘTI !
  Și da, contează atitudinea dar ȘI mobilizarea care mobilizare e dată de motivație ! Ori dacă singura motivație pt onor liederii USL rămâne aceea cu ” să ne fie nouă bine ”…… n-am să obosesc să tot fac APEL, oricât de disperat sună, și să-i măscăresc pe unde poci, că eu pot, nu-s pokemon, așeee și să le spun franc : ȘI POPORULUI TRE SĂ-I FIE BINE, NU DOAR VOUĂ !!

 15. Sibilla Says:

  Victor Ponta – REMEMBER ?
  pe website-ul actualului premier, Victor Ponta, există o listă cu cele 15 propuneri ale USL de guvernare. La punctul 8 scrie “respingerea Proiectului Roşia Montană: cu evaluarea respectului pentru mediu, interesul naţional şi combaterea corupţiei politicienilor”. http://www.victorponta.ro/content/cele-15-propuneri-ale-usl-de-guvernare

 16. Sibilla Says:

  Solicităm : VOT LA VEDERE PE PROIECTUL ROȘIA MONTANĂ ! SĂ ȘTIM CINE SUNT CEI CE NE SCUIPĂ CIANURA-N OBRAZ… !!
  http://sfinx777.wordpress.com/2013/09/02/solicitam-vot-la-vedere-pe-proiectul-rosia-montana-sa-stim-cine-sunt-cei-ce-ne-scuipa-cianura-n-obraz/

 17. Sibilla Says:

  Adevărul are multe fețe și niciun obraz – Roșia Montană și ” preșul ” pe care zboară !
  http://sfinx777.wordpress.com/2013/09/05/adevarul-are-multe-fete-si-niciun-obraz-rosia-montana-si-presul-pe-care-zboara/

 18. Transport agabaritic Bucureşti-Olteniţa Says:

  […] CNADNR încasează sume imense pe seama acestor transporturi. Cu toate acestea starea șoselei  se deteriorează fără ca ei s-o repare […]

 19. raduprajan Says:

  RONDELUL LUPTEI ANTICORUPŢIE sau RONDELUL CONDAMNĂRII LUI DAN VOICULESCU LA 5 ANI CU EXECUTARE: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/09/27/rondelul-luptei-anticoruptie-sau-rondelul-condamnarii-lui-dan-voiculescu-la-5-ani-cu-executare/.

 20. dlnimeni Says:

  Domnule Iliescu, Craciun Fericit si La Multi Ani!

 21. Cios Adina Emilia Says:

  Va doresc multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor dumneavoastra. Craciun fericit!

 22. Popa Luminita (@POPALUMINITA21) Says:

  La multi, multi ani!

 23. Cios Adina Emilia Says:

  LA MULTI ANI! Va doresc din toata inima, multa sanatate si fericire.

 24. krudus Says:

  La multi ani cu sanatate, domnule Presedinte !!!

 25. Cios Adina Emilia Says:

  Sarbatori luminate cu sanatate si fericire, alaturi de cei dragi.

 26. MrROsbama Says:

  LA MULŢI ANI ! domnule preşedinte Ion Iliescu

  SĂNĂTATE şi…soţiei dumneavoastră !

  Cu sinceritate şi RESPECT !

  Ion(uţ) din Iaşi .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: