R A S P U N S U R I

@ citadele

Regret dezamagirea dumneavoastra dar detineti o informatie incorecta. Deoarece multe mesaje solicita explicitari asupra sistemului de vot uninominal voi face cuvenitele aprecieri in “Votul uninominal intre realitate si dezinformare”.

@ alex1977

Sunt de acord cu remarca dumneavoastra ca principala calitate a unui politician – in special de stanga, social-democrat – trebuie sa fie aceea de a sti sa asculte !

@ tpunct

Pe zi ce trece capat confirmarea afirmatiilor tale; dupa primele experiente blogeristice constat ca nu intampin ostilitate din partea acestui mediu, ci din contra ! Bineinteles cu exceptii…As putea constata, cu placere, ca si unele pozitii ostile sau reticiente, de neincredere pastreaza totusi, in cele mai multe cazuri – o nota decenta !

@ teo46

Multumesc pentru urari. In rest acelasi raspuns ca si pentru tpunct

@ radupress

Totalmente de acord:”oamenii saraci din aceasta tara au nevoie de un partid puternic, care sa-i reprezinte si sa le apere interesele”

@ canalia

Ai dreptate ! Nu as spune nici eu ca intampin ostilitate in blogosfera ! Despre „vremurile bune”…. Prin 1990 erau unii convinsi ca „Jos Iliescu” ar fi chiar un nume !

@ 1 ipse

Nu am avut motive sa-i port ranchiuna d-lui Basescu. Din parte-mi am incercat chiar o transmitere de mandat din cele mai civilizate si mi-as fi dorit sa pastram un climat de stima reciproca, cum am reusit sa am cu domnul Emil Constantinescu.
Nu am inteles ce a generat din partea lui Traian Basescu declansarea atator sageti, la inceput si apoi a unui permanent tir de atacuri inutile ?!!

@ geluportarelu

De acord – „ un proiect serios trebuie promovat de oameni seriosi ”

@ 1 ipse

Ironii inutile….sloganuri fara temei ! …..formule lozincarde care au deformat adevarul. Amintiti-va ca „golanii” din Piata Universitatii nu au fost dati afara de nimeni ! S-au retras singuri, dupa alegerile din 20 mai, „dezumflati” de rezultatele scrutinului popular !…Piata a continuat sa fie ocupata de un „grup de grevisti ai foamei” care prin intelegere cu viceprimministrul Vatasescu au renuntat la actiune pe 11 iunie. Pe aceasta baza politia a decis sa redea circulatiei aceasta zona de trafic intens pe 13 iunie, dimineata. Insa, in dupaamiaza si seara zilei de 13 iunie, fara nici un fel de motivatie s-a declansat o actiune anarhica. Erau doar 3 saptamani dupa alegeri si urma, pe 14 iunie sa se intruneasca Parlamentul recent ales ! Au fost incendiate masini, au fost devastate cladirile Politiei Capitalei, SRI, Ministerului de Interne si apoi… Televiziunea Nationala.

@ sublimderomaria

Sunt conştient de ceea ce constataţi şi d-voastră, privind atitudinea de simpatie a unora şi de demonizare a altora. Procesul s-a produs imediat după revoluţie, prin apariţia de partide politice şi declanşarea campaniei electorale pentru primele alegeri din mai 1990. Atunci s-a produs o polarizare politică care a marcat viaţa noastră publică, nu doar în 1990: susţinătorii şi adversarii FSN şi respectiv pro – şi anti Iliescu. S-au născut atunci şi tot felul de fabulaţii, neadevăruri, calomnii – atât asupra biografiei mele, cât şi asupra evenimentelor în curs. S-au speculat, de asemeni, unele ieşiri impulsive ale mele (oameni suntem!) – când i-am numit „golani” pe cei ce i-au agresat pe poliţişti când a fost samavolnic şi ilegal ocupat un nod de circulaţie, Piaţa Universităţii, sau formula „măi animalule” (care deforma de fapt un schimb de cuvinte, de altfel neviolent, cu un grup de demonstranţi din Constanţa; ca să nu mai amintesc campaniile murdare – KGB, Moscova – care vroiau să sugereze că aş fi fost „omul Moscovei”, etc.,etc. Am scris asupra acestor lucruri, de-a lungul anilor – şi în cărţile – privind Revoluţia Română şi în cea privind anul politic 1990- „Viaţa politică între violenţă şi dialog” şi în altele. Probabil că unele precizări, clarificări se vor mai impune şi nu am niciun fel de reticenţe de a o face. Este clar că aprecierile şi percepţiile unora – care nu au o motivaţie de fond – politică, ideologică, sau legate de unele interese anume – sunt influenţate şi de o informare unilaterală sau o veritabilă dezinformare ca şi de prejudecăţi cultivate sistematic de anumite cercuri interesate şi de confruntările politice care au dominat viaţa noastră publică.

@vlad28

Constatarea d-voastră este absolut exactă. Tranziţia a însemnat nu numai un proces pozitiv – trecerea de la dictatură la democraţie şi construirea unui stat de drept, pluralism politic, dreptul la opinie şi la liberă exprimare – pe de o parte şi trecerea de la o economie centralizată, de stat spre o economie de piaţă, compatibilă cu economia ţărilor europene dezvoltate – dar, a însemnat şi intrarea într-o lume în care dictează banul, puterea economică şi care deformează gândirea şi comportamentul oamenilor. A apărut un proces de polarizare socială – o minoritate de profitori ai tranziţiei, care s-au îmbogăţit pe căi, mai mult sau mai puţin „ortodoxe” şi o mare majoritate – „perdanţii tranziţiei” care se zbat în nevoi – care şi-au pierdut sau nu-şi găsesc locuri potrivite de muncă, care sunt evacuaţi din case în mod samavolnic sau nu pot să-şi construiască sau să-şi procure o locuinţă, care au salarii şi pensii mici faţă de cheltuielile curente; ţăranii care nu sunt în măsură să-şi lucreze pământul ( desfiinţarea cooperativelor, sub presiunea unei propagande interesate, că ar fi fost „structuri comuniste” s-a dovedit păguboasă pentru ţărani, ca şi pentru ţară – pentru agricultură, în general. Nu s-a produs acest lucru în Germania, Cehoslovacia şi Ungaria – şi situaţia lor este total diferită. Sunt sigur ca un PSD puternic are capacitatea de a gasi solutii.

@ caposurandom

Destul de des în istorie, actorii principali ai unor revoluţii sau ai altor momente cruciale pentru viaţa societăţii au o soartă ingrată, inclusiv prinos de ingratitudine!

@ Curent01

Aveţi dreptate… poate cea mai mare realizare a revoluţiei este câştigarea dreptului la exprimarea propriei opinii, dreptul la diversitate – care e trăsătura esenţială a unei comunităţi umane. Că acum s-au înmulţit ca ciupercile tot felul de „anticomunişti” şi „combatanţii” post-factum, care nu cutezau să „sufle în front” – atunci când era cazul – este trăsătura dintotdeauna a oportunismului. Dar, mai mult – de fapt este vorba de o mentalitate eminamente totalitară – ceea ce de asemeni este o legitate: extremismele se alimentează reciproc !

@ cartitza

Este dreptul d-voastră să aveţi o părere bună despre dl. Băsescu, inclusiv să-l consideraţi „singurul Preşedinte adevărat al României contemporane !” – aşa cum trebuie să acceptaţi şi dreptul altora de a avea altă părere. Cum am ajuns eu la Televiziune în 22 decembrie ? E o întrebare al cărui sens îmi scapă ! Cred că am procedat la fel ca multe alte mii care au făcut-o atunci ! – ca şi în balconul Comitetului Central. Nimeni n-a fost împiedicat (decât aglomeraţia, într-adevăr remarcabilă !). De ce am fost ales eu Preşedinte, atunci – vă întrebaţi dumneavoastră ! Dar, de ce am fost ales cu o majoritate zdrobitoare la alegerile generale din mai 1990 (cu 85%) nu vă întrebaţi ? Probabil că au existat motive. La fel ca şi după adoptarea Constituţiei – la alegerile din 1992, ca şi la cele din anul 2000 (după ce pierdusem la cele din 1996). Deci, nu înţeleg în ce constă nedumerirea d-voastră !

@ cartitza

Cred că v-aţi convins că nu e vorba de nici o „cenzură” ! cine şi de ce să o facă. Realmente, mă interesează toate opiniile, inclusiv cele neamicale şi, precum vedeţi, nu ezit să răspund ! Cred chiar, că este un exerciţiu intelectual util ! Singura dificultate pe care o am – aceea de a putea răspunde prompt, la timp, multitudinii de mesaje pe care le primesc. Altminteri, vedeţi că mă străduiesc !

@ cezynel

Când am spus că muncitorii industriali şi ţăranii reprezintă „perdanţii tranziţiei” – am avut în vedere că acestia sunt categoriile cele mai numeroase care au pierdut, într-adevăr, multe şi se confruntă cu cele mai mari greutăţi deşi îşi puneau cele mai mari speranţe în schimbările generate de Revoluţia Română (a cărei victorie s-a datorat, în mare măsură, ieşirii în masă a muncitorilor din Timişoara – la 20 decembrie şi a celor din Bucureşti – la 22 decembrie). Reproşul ce mi-l adresezi atat mie cat şi celor ce au condus ţara în aceşti ani – este parţial motivat ! Fără îndoială că trebuie să ne asumăm şi noi multe neîmpliniri. Dar, esenţial este faptul că a avut loc un proces amplu şi complex: s-a prăbuşit un sistem – o structură politică şi un anumit model de economie etatizată, centralizată. Nu exista nicio experienţă şi nici un model pentru asemenea transformări. Iar, starea de încordare şi confruntările politice, inclusiv alternanţele la guvernare nu ne-au ajutat să acţionăm unitar şi solidar. Desigur, că a fost şi lipsă de competenţe şi năravuri umane, clientelism şi tendinţe de îmbogăţire a unora, folosindu-se de această conjunctură! Măcar de am fi capabili să tragem învăţămintele necesare şi să ne adunăm în jurul unui scop comun pentru viitorul tarii. Să ştim, mai ales, să folosim oportunităţile integrării în Uniunea Europeană. Nu alimentând stările conflictuale şi disfuncţionalităţile dintre instituţiile de bază ale statului vom realiza aşa ceva !

@ optimvs

Mă voi strădui să ţin seama de recomandările d-voastră.

@ curent01

Aveţi dreptate – democraţia nu e doar o aspiraţie şi folosirea dreptului la opinie, de altfel – foarte important. Ea presupune şi educaţie civică, şi responsabilitate şi asumarea de răspunderi şi proiectare şi acţiune comună, solidară pentru binele comun al tuturor membrilor societăţii – nu doar pentru beneficiul unei minorităţi !

@ sdmyron

Mă bucur că îmi confirmi părerile cu privire la limitele sistemului uninominal, aşa cum se prezintă şi în Canada.

@ gmarga

Nu înţeleg la ce cenzură faci referire ? Şi încă şi „ca la Moscova” ! Singura mea dificultate e să fac faţă avalanşei de mesaje şi să pot răspunde !

@ cosminalex

Iti înţeleg preocuparea faţă de soarta învăţământului. Sunt dificile atât aspectele de ordin material – dotarea corespunzătoare a şcolilor şi nivelul salariilor, cât şi cele legate de adaptarea învăţământului la dinamica dezvoltării contemporane. In plan parlamentar, există mai multe iniţiative care încearcă să răspundă acestor probleme. Eu mă tem că, uneori, dorind mai binele să nu se strice ceea ce avem bun în învăţământul nostru, dorind să copiem modele străine; aşa cum la fel de periculoasă este inerţia generată de lipsa de informare şi de cultură, la nivelul dezvoltării contemporane.

@ delavad

Este foarte important să asigurăm ştafeta generaţiilor, respectându-ne reciproc şi asigurând continuitate ! Aşa înţeleg îndemnul d-voastră.

@ biscor

Vă mulţumesc pentru apreciere domnule dr. Vasile Golban.

@ mihnea30; @ fazedure; @alin77; @haiqmine

Mulţumesc tuturor celor ce mi-au adresat mesaje de incurajare şi au manifestat înţelegere pentru un „novice” în acest domeniu.

@ Cătălin Ciontu

Am receptat opinia şi aprecierile d-voastră. Este dreptul d-voastră. Imi pare rău că v-am dezamăgit ! Dar, nu este obligatoriu ca d-voastră să aveţi, în totul, dreptate ! Poate merită să reflectaţi şi la aşa ceva.

@ 1fg2

E greu să fac o astfel de prognoză. Depinde şi de prezenţa şi de forţa de mobilizare a fiecărui partid.

@ focus 1394

Vă împărtăşesc îngrijorarea şi preocuparea. Depinde de mulţi factori ca PSD să redevină ce a fost – pentru a răspunde marilor preocupări şi nevoilor societăţii româneşti pentru un veritabil partid de stânga.

@ bogdann

Mulţumesc pentru invitaţie. Am fost la Tr.Măgurele, în acest an. M-am întâlnit şi cu activul de partid, cu organizaţia de tineret, cu primarii din zonă, şi cu elevii colegiului din localitate. Greutăţile prin care trece oraşul Tr.Măgurele sunt comune multor oraşe dunărene, inclusiv oraşul meu natal – Olteniţa. In afara eforturilor edililor locali, s-ar impune o strategie comună la nivel naţional pentru revigorarea acestui ax vital al ţării, care ne uneşte cu Europa Centrală – Dunărea !

@ rvr1

Aveţi dreptate – avem nevoie mai puţin de vorbe, demagogie şi populism şi mai multe acţiuni concrete în sprijinul dezvoltării economice şi al vieţii celor mulţi – asigurării de şanse egale pentru toţi. Nu e lipsit de interes ce spuneţi – mai multă transparenţă în gestionarea banilor publici !

@ codubatura

Nu cred că aveţi dreptate. Am făcut-o nu doar odată, inclusiv în aceste dialoguri. Sigur, depinde la ce vă referiţi. Putem avea şi aprecieri diferite.

@ camuiesti

Aveti dreptate ! Din multe puncte de vedere se repeta unele experiente ale anilor 1996-2000. Dar sunt si unele mai grave – mai ales in ce priveste starea conflictuala dintre institutiile statului. De aici lipsa de coerenta care ne costa atat pe plan intern cat si in plan international. Aceasta este marea responsabilitate a presedintelui Basescu ! La fel de daunatoare este si intretinerea unei obsesii maladive fata de trecut si ignorarea problemelor esentiale ale construirii viitorului si a unei platforme viabile de solidaritate nationala ! Problema-cheie a Romaniei pentru cateva decenii, de aici inainte, deci pentru cateva generatii- este cum sa reducem marile decalaje fata de tarile europene dezvoltate, decalaje pe care le-am mostenit din istoria mai indepartata dar si din cea mai apropiata.

@ aristotel27

Imi pare rau domnule aristotel27 – este cam grotesca (de la grota) – afirmatia ta de un extremism impins la absurd ca “ ne-a cotropit bolsevismul” si “afara cu inginerii hidrotehnicieni”. Ma mira faptul ca frecventezi lumea dialogului virtual care presupune cultura si un minim de decenta !

@ andreialexandru200951 , @ libray2005,
@ promoroaca,  @irisa,  @ madsoftdesign

multumesc ! La buna…vedere !

@ can1234

Sugestiile transmise merg pe linia mai rationala a imbinarii principiului uninominal cu a listei de partid. M-am referit si eu la posibile solutii care sa imbine avantajele si sa limiteze dezavantajele celor doua extreme !

@ Maria Barbu

Impartasesc preocuparile dumneavoastra si ma bucur ca ati ajuns la aceleasi concluzii privind pericolul demagogiei politice in privinta reformarii clasei politice prin vot uninominal !

@ nosa

Nu pot decat sa va aprob !

@ relupopa

Precum vezi am receptat mesajul. Este clar ca ne situam pe baricade politice diferite. Este o confirmare a reusitei demersului meu pentru afirmarea dreptului fiecarui cetatean la propria opinie. Asta nu inseamna ca aveti dreptate!

@ apopa

Desigur, nu cheltuielile pentru referendum sunt problema esentiala – ci fondul problemei. In mod vadit esti un adept fidel al lui Traian Basescu. Ai tot dreptul ! Dar nu ti se pare exagerata blamarea in bloc si demonizarea celor 322 de parlamentari, dupa modelul mentorului ?!!!

@ boyfromoz

Iti apreciez franchetea si declararea deschisa a antipatiei fata de ceeace reprezint eu ! Nu e motiv de suparare ! Ai tot dreptul la opinia ta ! Tot respectul meu pentru apelul tau la decenta si bun simt in promovarea dialogului chiar atunci cand exprimam puncte de vedere diferite si diametral opuse! Aceasta inseamna democratie si spirit civic . Este benefica, in acest spatiu, cultivarea culturii dialogului civilizat ! Multumiri !

@ astan75

Felicitari ! Este remarcabila civilitatea majoritatii celor din blogosfera. Imi permit sa te citez : „ blogosfera trebuie sa devina spatiul virtual in care se pot emite pareri fara violente de limbaj…..poti sa emiti orice idei dar in mod civilizat !” Cu multa stima !

@ lordul

Gresiti ! Nu ma pot opune primenirii clasei politice. Aceasta oricum se realizeaza. Analizati componenta Parlamentului in cei 18 ani.Numai ca mi se pare simplist sa se creada ca aceasta se face doar prin simpla schimbare a sistemului de vot ! Votul uninominal nu are numai virtuti !

@ centrefold

Multumesc pentru sfaturi. Daca ati urmarit raspunsurile mele cred ca puteti observa ca m-am straduit sa tin seama de toate observatiile.

@ perrseuss

Imi pare rau ca ati avut o asemenea experienta trista. Ma preocupa si pe mine modul in care PSD va reusi sa recastige increderea propriilor militanti care au fost activi in anii cei mai grei cat si a electoratului fidel. Sper sa se afirme oamenii credibili, pentru care nutresc convingerea ca sunt in numar mare in PSD. Aceast obiectiv este important nu doar pentru PSD ci este o cerinta a societatii romanesti care are nevoie de un veritabil partid de stanga-social democrat.

@ elemer

Mesajul transmis este perfect legitim. Cum s-a intamplat ca, dupa o guvernare incontestabil reusita a PSD sa vina la putere in 2004 alianta “portocalie”! Aceasta analiza, PSD nu a dus-o pana la capat si din aceasta cauza nu a reusit inca sa recastige increderea unei majoritati a electoratului. Acest lucru va trebui facut – si prilejul ne este conferit de confruntarile politice din anii 2008 si 2009.

@ camimariana

Nu e vorba numai de parlamentari. Nu ei sunt cei mai bogati in aceasta tara ! Tranzitia ne-a introdus intr-o lume a inechitatilor sociale. Economia capitalista de piata are avantajele si dezvantajele ei.Nu este de loc o lume perfecta. Ea a asigurat progresul fara precedent si dinamica dezvoltarii societatii in secolul XX, dar tot ea a generat dintotdeauna polarizarea sociala – acumularea bogatiei la un pol – al unei minoritati si a saraciei la celalalt ! Tranzitia, pentru noi a insemnat, intr-un fel, repetarea experientei istorice a acumularilor primitive de capital. Ma intrebati “daca nu ma simt eu vinovat” de aceasta evolutie a societatii romanesti ? Ar fi mult prea simplu sa se explice astfel lucrurile. Problema este alta, cum sa facem sa limitam acest proces in viitor. Sa aducem corectivele necesare functionarii economiei de piata pentru a limita efectele cu impact negativ. In aceasta consta marea confruntare politica si de idei dintre orientarile “de dreapta” si cele “de stanga”, atat in plan national cat si in cel european iar globalizarea economiei mondiale complica si mai mult aceste probleme. S-ar putea insa sa ofere si perspective noi !

@ ampop

Desi “ Golan “ cum te prezinti si inca tributar unor perceptii ale anului incrancenat 1990 exprimi unele pareri pertinente iar aceasta este premiza dialogului. Te dezamagesc ! Nu am fost “alesul Kremlinului” – asa cum afirmi. M-am considerat alesul poporului roman – si nu doar pentru un mandat ! Nu am fost niciodata tributarul altcuiva, subordonat vreunor interese straine ! Asa cum nu am cautat niciodata sa profit de conjunctura pentru a-mi asigura avantaje. Altminteri…Sa auzim de bine !

@ selyboy

Multumiri pentru aprecieri ! Din pacate ai dreptate in legatura cu inrautatirea conditiilor de viata ale multor romani – “perdanti ai tranzitiei”, cum i-am considerat. M-am referit la aceste probleme in comentariile anterioare.

@ gavrosh

Precum vedeti nu sunteti evitat. Dificultatea, pentru mine, este de a reusi sa pot raspunde tuturor mesajelor pe care le primesc.

@ ironycman

Multumesc, raman constant devizei mele: “Aproape de oameni, impreuna cu ei”. Deci… tineti aproape !

@ stremro

Ma straduiesc sa dau un caracter “deschis si informal” prezentei mele pe blog. In legatura cu nemultumirea ta fata de miscarea sindicala consider ca preocuparea esentiala ar trebui sa apartina membrilor acestei miscari. Structurata initial pe o economie dominata de unitati de stat – miscarea sindicala nu a reusit sa se impuna unitar in noua structura dominata de unitati private. Ea a ramas inca, mai puternica in sistemul public, bugetar.

@ elitaconteaza

Gresiti profund atunci cand afirmati ca mi-as ascunde trecutul. Mi-am prezentat destul de “in extenso” viata. Atat in spatiul public cat si in cateva din cartile pe care le-am scris . Am evocat anii copilariei, inainte de razboi si in timpul razboiului. Fiu de muncitor CFR-ist. Tata, condamnat politic, mort la 44 de ani, in 1945. A fost exclus din PCR in timpul detentiei in penitenciarul de la Targu Jiu ca urmare a unor divergente cu Gheorghiu Dej. Am prezentat anii de scoala si studentie atat in tara cat si la Institutul Energetic din Moscova, unde m-am format ca inginer hidroenergetician. Am prezentat activitatea profesionala in meseria pentru care m-am format ca si activitatea mea politica, divergentele cu Ceausescu si indepartarea mea din 1971. Supravegherea permanenta pana la filaj la vedere – dupa miscarea de protest a muncitorilor de la Brasov, pe cand eram director al Editurii Tehnice. In acea perioada, pana si postul de radio “Europa Libera “ ma plasa in zona opozantilor lui Ceausescu. Daca ar fi fost un interes real asupra acestui subiect gaseati raspunsul la orice intrebari privind biografia mea din care nu am facut niciun secret ! Daca doriti alte detalii nu am nici o reticienta sa va raspund la orice intrebare! Macar pentru a demonta fabulatiile si mistificarile.

@ antikkman

Ma bucura preocuparile legate de mediul si dezvoltare durabila. In zilele urmatoare veti gasi materiale mai de detaliu asupra acestor teme. Urmariti blogul.

@ mec1600

Multumesc pentru apreciere. Cele mai sincere omagii memoriei tatãlui tau.

@ fedmasterfire

In momentul de fatã nu e de ales între scrutin uninominal, sau pe liste.
Ambele proiecte puse în discutie includ principiul votului uninominal.
Presedintele s-a implicat în sustinerea unei variante, pe care o contesta cu un an si ceva în urmã. Ideea ca atare a fost, initial, sustinutã de PSD, concretizatã într-un proiect de lege, pe care acum îl sustine.Traian Bãsescu. Ulterior, o comisie parlamentarã a încercat o concertare între diferite proiecte pornind de la o propunere a „Pro Democratia” care cãuta sã imbine votul uninominal cu vot partial pe liste, variantã pentru care guvernul Tãriceanu si-a asumat rãspunderea ! De aceea, Referendumul promovat de.Bãsescu este inutil si provoacã doar confuzii. Mai rationala ar fi fost o dezbatere pentru finalizarea unui proiect care sã întruneascã o majoritate cât mai ampla, ceea ce s-ar putea realiza prin retrimiterea la Parlament a proiectului aflat spre promulgare la Presedinte. Pentru cã, in mod cert – se pot aduce unele îmbunãtãtiri acestui proiect. Altminteri, ar fi foarte multe de discutat despre avantajele pe care le prezintã fiecare proiect. Meritã de luat în considerare si experientele diferitelor tãri europene în aceastã privintã.
În problema efectelor actiunilor de restituire de proprietãti, urmare a legilor bazate pe principiul „restitutio in integrum” – se confirmã ceea ce spuneam – cã se încearcã repararea unor nedreptãti din trecut prin producerea altora – care afecteazã oameni nevinovati, în vârstã, lipsiti de mijloace materiale, care sunt evacuati brutal, fãrã sã li se ofere nimic, în schimb ! Este inuman !

@ razvan14

Traian Bãsescu nu numai cã evitã un dialog pe tema votului uninominal ( în care n-a crezut niciodata, iar acum face demagogie în aceastã privintã ) – dar, însusindu-si un proiect propus initial de PSD – îsi arogã un rol pe care nu i-l permite Constitutia – care nu dã dreptul presedintelui la initiative legislative. El face pe sustinãtorul unei variante posibile de principii de vot supus Referendumului – care abia ar trebui, dupã aceea sã se concretizeze într-o lege, pe care doar Parlamentul o poate elabora si adopta. Parlamentul a dezbãtut câteva variante, incluzând principiul votului uninominal, încercând o solutie acceptabilã unei majoritãti – care s-a concretizat într-un proiect – desigur perfectibil, pentru care guvernul si-a asumat rãspunderea – trimis spre promulgare presedintelui.
Sugestiile privind problemele protectiei mediului – le privesc cu toatã întelegerea. De peste 40 de ani, m-am implicat în aceste probleme, am actionat, am scris lucrari despre aceste teme, am organizat în ultima vreme mai multe dezbateri privind „Dezvoltarea durabila” – în plan national si global.
Am citit scrisoarea d-voastrã privind efectele negative ale unor amenajãri hidrotehnice pe valea râului Doftana. Este un exemplu al unei actiuni generate de bune intentii – valorificarea potentialului hidroenergetic al unui curs de apã, prin constituirea unor microhidrocentrale – dacã nu sunt analizate complex, pentru a evita efecte negative diverse, devin contraproductive, provocând pierderi mai mari decât beneficiile obtinute !

@  mariusss 

Inteleg dificultatile cu care se confrunta multi tineri. Consider ca aceasta reprezinta unul din efectele prabusirii economiei, dupa decembrie 1989 si al tranzitiei catre economia de piata. Singura cale de solutionare este aceea a sustinerii unui efort de redresare, de crestere economica pentru a se crea locuri de munca de calitate si sanse noi pentru toti folosind inclusiv oportunitatile oferite de integrarea in UE. Din pacate, alternanta la guvernare produsa dupa alegerile din 2004 si starea conflictuala dintre principalele institutii ale statului, intretinuta de presedintele tarii, inclusiv cu proprii sai aliati – cu care a venit la putere – este un mare impediment in coagularea fortelor nationale si in promovarea unei actiuni solidare, atat in plan intern cat si in raporturile noastre internationale. 

@  Darius Groza 

Multumesc.Cred ca te-ai convins ca sugestiile imi sunt foarte utile. 

@  elvyra 

Va multumesc doamna Sarapatin.Cele mai bune ganduri dvs.si colegelor din Organizatia Gorj. 

@  nicdobre

Eu nu contest neimplinirile chiar si greselile savarsite in cursul anilor atat cele personale cat si ale celor aflati la guvernare, in general. Acesta este un mod mult prea simplist de abordare a lucrurilor. Stimate domn, in noiembrie 1989 a avut loc o prabusire de sistem. Atunci am intrat intr-un proces complex de reorganizare a societatii pe toate planurile. Cel mai dificil a fost procesul reorganizarii economiei pe baze fundamental noi. Nimeni nu avea clarificat drumul de urmat..Zilele urmatoare voi prezenta evolutia economica si sociala a tarii din 1990 si pana astazi. Atunci veti avea ocazia sa ma analizati. Cu bine ! 

@  saturne71 

Cred ca postarea din zilele urmatoare in care voi prezenta evolutia economica si sociala a tarii din 1990 si pana astazi va raspunde in mare parte problemelor pe care le-ai evidentiat. Nu am de gand sa polemizez. Ai propriile perceptii, iau nota de ele. Personal am fost si raman deschis la dialog, chiar in conditiile cele mai tensionate care asa cum remarci m-au determinat la unele iesiri impulsive de limbaj pe care le regret. Faptul ca uneori au fost rastalmacite si exagerate …este altceva! Respect dreptul la propria opinie chiar daca nu sunt de acord cu unele afirmatii inclusiv cu aprecierile privind sindicatele. Iti urez sansa si mult succes acolo unde te afli acum ca si celorlalti concetateni care isi incearca sansa in alte tari.

@ beranger

Va rog sa-mi spuneti daca acesta este comentariul considerat ca spam . Cu scuzele de rigoare , este posibil ca unele comentarii , chiar de buna credinta , sa fie sterse automat …

@ innuendo19877 

Va asigur ca am avut si am o constanta intelegere si deschidere catre artisti cu care am fost intotdeauna in relatii amicale. Lucram in prezent la un proiect de lege pentru reglementarea regimului de pensionare a liberilor profesionisti – inclusiv solisti de muzica usoara. Initiatoarea acestui proiect este doamna Mihaela Mihai. 

@ oroles84 

Cartea la care va referiti si subiectul sau nu sunt apocaliptice dar, asa cum sesizati, prezinta analize bazate pe cercetari riguroase ale unor stari reale, rezultate din conflictul care s-a agravat pe parcursul secolului XX intre civilizatia industriala si mediul ambiant- in plan cantitativ, exprimat prin tendinta de epuizare a resurselor naturale (de energie, materii prime si alimente) iar in plan calitativ prin degradarea factorilor de mediu, poluarea aerului, apelor si solului. Cel mai grav fenomen apare, in ultimii ani – incalzirea globala si schimbarile climatice provocate de acest fenomen – generat de acumularea in cantitati tot mai mari, in atmosfera, a gazelor cu efect de sera (din care  80% le reprezinta CO2). Toate acestea  impun masuri ample la un nivel global pentru eliminarea risipei de resurse si protectia mediului – actiuni in care tara noastra este deficitara. Remarcile dvs.privind campania lui Traian Basescu – in sprijinul votului uninominal- sunt pertinente. Sustinerea ca votul uninominal ar conduce la reforma clasei politice este demagogica. Procesul necesar in aceasta directie este mult mai complex. El tine de intreaga dezvoltare a societatii romanesti si nu se rezolva prin vot uninominal .Este reala aprecierea dumneavoastra ca aceasta ar putea conduce la reducerea reprezentarii in Parlament doar a doua partide, ceeace in conditiile noastre poate avea efecte negative prin eliminarea reprezentarii unor intregi categorii de cetateni care nemaiavand reprezentare parlamentara pot intampina sentimente de frustrare!Pozitia antisistem, populista a lui Traian Basescu este periculoasa. Ea poate impinge viata politica spre extreme. Intregul sau comportament este contrar statutului sau constitutional si este departe de un comportament diplomatic. 

@ niculita30

 Ai dreptate – este ceea ce ne lipseste. Comportament si limbaj civilizat. Educatie civica !

@ radun

Sa traiti si dvs ! Imi pare rau ca va formulati curiozitatile malitioase, fara a verifica informatiile. Pentru corecta dvs. informare imi face placere sa va transmit continutul scrisorii adresate astazi redactorului sef al ziarului Libertatea ( publicatia care a vehiculat ne…stirea calomnioasa) .
Domnului Redactor Sef al jurnalului „Libertatea”
Domnule Redactor Sef,
In ziarul dumneavoastra din ziua de 3 decembrie 2007 a aparut, sub semnatura jurnalistei Musat Maria, un articol calomnios care ma priveste :”Iliescu iubeste „carciuma” lui Base. Articolul este, in ceea ce ma priveste, o penibila facatura de la un capat la altul.Nu am calcat vreodata in carciuma respectiva, si cu atat mai putin nu fac politica in restaurant. Am condamnat aspru acest obicei nefiresc al politicienilor de a lua decizii in restaurante si nu acolo unde trebuie facuta politica: parlament, sedii de partide, spatii publice.
Prin urmare, domnule Redactor Sef cer si astept scuye publice din partea ziarului dumneavoastra, in caz contrar ma voi adresa justitiei.
Ion Iliescu
„ Calomnia nu reprezintă altceva decît « zgomotul » pe care îl fac cei nevolnici ”. ( Diogene)

Advertisement

31 Responses to “R A S P U N S U R I”

  1. szaffy Says:

    As dori sa va pun o intrebare: credeti ca invatamantul romanesc este eficace in structura lui actuala? Considerati noile modalitati de examinare a elevilor bune? Ce ati schimba in acest sistem? Va multumesc anticipat.

  2. beranger Says:

    Da, multumesc, am regasit acum comentariul “pierdut”. Fusese oricum scris in mare graba, puteam si sa accept ca s-a pierdut, fara mare suparare :-)

    M-as alatura comentariului lui szaffy cu urmatoarea asertiune: invatamantul romanesc PREuniversitar a fost (orice s-ar zice) de buna calitate intotdeauna (de la Spiru Haret incoace, si chiar si sub ‘comunism’). Invatamantul universitar a avut insa varii probleme: inainte de 1990 am intalnit multa aroganta si suficienta, iar acum este o adevarata catastrofa. Problema invatamantului superior romanesc de astazi este ingrozitor de acuta, si prea putini oameni par sa-si dea seama — in orice caz, nu factorii de raspundere (daca ma pot exprima asa).

  3. tpunct Says:

    @IonIliescu: Domnule Presedinte, cei de aici sunt aceiasi oameni pe care ii intalniti pe strada. Omul virtual poarta cu sine trasaturile omului in carne si oase pe care il intruchipeaza in aceasta lume de alfanumerica.

    Viata v-a pus (din fericire ori din pacate) de nenumarate ori in situatia sa constatati ca cei care de la distanta arunca fulgere din priviri, si blesteme cu glasul tunator, odata ce au ocazia sa stea fata in fata cu obiectul urii, dispretului, detestarii lor, devin brusc foarte civilizati si la locul lor. Reflexul asta nu se pierde imediat nici macar in spatele iiluzoriei protectii a anonimatului, pe care o promite mediul electronic.

    Cineva care are curajul confruntarii, impune respect. Chiar si celor care nu inteleg respectul in mod constient.

    De aceea, atunci cand pronosticam impotriva parerii lui Victor, pariam pe un lucru sigur. Curajul e unul din lucrurile despre care stiu foarte clar ca nu va lipseste.

  4. andretina Says:

    Buna seara,domnule Presedinte,santeti probabil foarte prins de evenimentele zilei de astazi,marturisesc ca si eu aproape nu m-am dezlipit de Antena 3 pentru a urmari pulsul zilei.Salut cu caldura initiativa dvs.de deschidere a acestui blog-instrument foarte facil de comunicare ce permite schimbul de idei si opinii. Va doresc in continuare mult succes si multa sanatate!

  5. andretina Says:

    Domnule Presedinte, initiativa dvs. de a convoca membrii PSD in cadrul unei adunari generale este benefica in vederea stabilirii unei orientari pe viitor a formatiunii pe care o cu onoare o conduceti .
    Mi se pare normal ca PSD sa se afle in continuare in opozitie,fiind cel mai marcant reprezentant al acesteia pe esicherul nostru politic. Din pacate cred ca veti avea nevoie de argumente solide si de multa rabdare cu anumiti politicieni din cadrul partidului care poate ar fi mai bine sa-si defineasca foarte clar tendintele inainte de a da un vot de blam doctrinei social democrate.Va doresc mult succes,sant convinsa ca veti reusi sa reechilibrati fortele in favoarea bunului simt!

  6. comentatorul Says:

    ION ILIESCU, UN BLOGGER DESTUL DE PLICTISITOR, DEPARTE DE OMUL PE CARE IL CUNOASTEM DE LA TELEVIZOR

    Rasfoind situl omului politic Ion Iliescu sunt intimpinat la tot pasul de subiecte in care balanta inclina mereu spre latura filozofica mai degraba decit spre practic si concret.

    Ba suntem pusi la curent cu Visul European de care trag in directii opuse Promisiunile si Realitatile pina probabil il vor destrama, ba ne sare in fata “un adevar mai putin comod” de citim toti pe nerasuflate topicul ca in final sa aflam ca este un subiect extrem de controversat in cel mai bun caz. De dezvoltarea durabila a agriculturii ce sa mai vorbim, numai durabila nu este dupa ce tot teritoriul tarii a fost impartit intr-o multime de petece lungi subtiri si multicolore vizibile foarte bine vara din avion. Daca mergem cu trenul mai pe toamna este imposibil sa nu zarim 7-8 tarani arindu-si glia cu pluguri artizanale trase de cai slabanogi in timp ce cite un tractor ruginit ne priveste trist din curtea de unde nu a mai iesit de la revolutie.
    Asupra topicelor: “Filozofia este ştiinţa care are în vedere adevărul”
    si “Tot ce se intampla fiecaruia foloseste intregului” nu vreau sa fac nici un fel de comentarii deoarece titlurile vorbesc de la sine. Cind vezi asemenea subiecte sageata mausului devine reticenta, dezorientata si parca iti spune sa treci mai departe sa nu dai click.

    Nu cred ca se mai poate imbunatati blogul, probabil asa va fi pina la inchiderea sa din lipsa de vizitatori. De altfel, vad ca deja comentariile sunt facute preponderent de anumiti useri si tare ma tem ca nu peste mult timp se va ajunge la un dialog intre presedintele Iliescu si vreo 15-20 vagabonzi de net, oameni care “le stiu pe toate” si colinda forumurile doar doar ii va baga cineva in seama.

  7. emilpfeiffer Says:

    Domule Presedinte,
    Acum este clar. Romanii nu vor veea ce vrea dl. Basescu. In ceea ce ma priveste nici nu am fost la referendum. La alegeri, pana acum am votat numai cu PSD (in diversele lui forme). Acum insa, a aparut o concurenta, care, vom vedea in viitor cat este de serioasa. Este vorba de Uniunea Pensionarilor si Solidaritatii Sociale, care, cred ca are sanse sa detina un rol mai important in continuare. Eu (desi nu sunt un fan al lui P. Roman) nu-i neg anumite valente pozitive.
    Ce parere aveti despre Uniune? Mi-ar placea sa va stiu parerea, eventual intr-o descriere a “Stangii” din tara noastra la ora actuala.
    Nota. Ceea ce-i reprosez eu lui P. Roman este ca intr-un discurs tinut prin 1990 sau 1991 la Timisoara a spus (citat din memorie): “Vom face scoli pentrui toti, pentru toate posibilitatile: si penru cei cu bani si pentru cei fara bani”. Atunci mi-am inchipuit cum vor arata scolile pentru cei fara bani (in comparatie cu celelalte). Eu consider ca dreptul la invatatura este un drept fundamental, care nu ar trebui sa fie ingradit in nici un fel, nici de lipsa de bani.
    Sper a fiti de acord cu mine.
    Va transmit inca o ata urari de bine si multa sanatate.

  8. Catalin CIONTU Says:

    Domnule Iliescu,

    Am fost placut surprins ca mi-ati acordat timpul Dvs raspunzind mesajului meu.

    Reflectez la ceea ce s-a intimplat de cind am plecat din tara, acum aproape 8 ani, si chiar cind eram in tara iar Dvs erati presedinte. Consider ca am avut suficient timp de reflectie, si nu, nu consider ca am dreptate in tot ceea ce spun. Dimpotriva, atunci cind imi sint aduse argumente, le ascult si daca este cazul, le accept.

    Eu cred ca in primul rind trebuie sa invatati sa pierdeti. Nu este un lucru gresit. Apoi, recunoasteti cind gresiti. Este uman sa gresim.

    As vrea sa reflectati si Dvs la urmatoarele:

    1. ce ati facut pentru a pastra romanii in tara lor
    2. ce ati facut pentru tineri
    3. ce ati facut pentru a scapa tara de coruptie
    4. cum ati curatat partidul Dvs de inevitabilele “uscaturi”
    5. ce sprijin ati adus economiei tarii, in perioda cit ati fost presedinte
    6. cu ce ati ajutat la imbunatatirea imaginii Romaniei in lume
    si multe altele.

    Consider ca daca erau luate deciziile necesare la timpul oportun, Romania era acum cel putin intr-o pozitie asemanatoare altor tari precum Ungaria, Cehia, Polonia. A fost un timp pierdut pentru Romania: a fost involutie, in loc de evolutie.

    Apoi, sa stiti ca nu este niciodata prea tirziu pentru “mea culpa”.

    Numai bine,
    catalin ciontu.

  9. rostasstefan Says:

    Domnule Presedinte, Ion Iliescu, am deosebita onoare de a va transmite prezentul Email, pentru a va felicita si a va multumi pentru lupta si straduita dumneavostra, inca care duce pentru bine poporului. Si in nume personal va doresc, sanatate, fericire si viata lunga.

    Domnule Presedinte,

    Va rog sa binevoiti sa imi transmiteti o adresa de email, pentru a pute comunica cu dumneavostra personal, pentru niste proiecte la nivel international.

    Cu deosebita Stima STEFAN ROSTAS, Presedintele Organizatiei Europene pentru Drepturile Omului, Strasbourg – Franta.

  10. sabin32 Says:

    Domnule Fost Presedinte Al Romaniei
    Sunt programator de meserie, am absolvit Politehnica, am emigrat in Statele Unite, am muncit acolo 7 ani si m-am intors in Romania unde imi merge mai bine. Dar m-am intors pentru a trai si munci in tare mea, saturat de a fi strain printre straini
    Nu as vrea sa va intreb decat o singura intrebare…

    De ce nu ati facut Unirea? De ce nu ati vrut sa intrati in Istoria Noastra a Romanilor pentru totdeauna, asa cum ati zis chiar Dvs?

    As aprecia un raspuns concret.
    Cu stima,
    Sabin Bely

  11. autonike Says:

    Dl. presedinte desi la comentariul facut in cadrul rubricii scrisoare deschisa nu am primit nici un raspuns imi permit sa mai adaug cateva probleme care le consider de actualitate.M-am saturat si cred ca toti romanii s-ua saturat de ameteala care se observa in cadrul conducerii PSD.As vrea sa vad principalii conducatori (dvs,dl.Geoana,impreuna cu Adrian Nastase) ca fiind cei mai credibili ca veniti la o emisiune tv si nominalizati pe cei pe care ii considerati ca fiind GREII PARTIDULUI oameni de la care cei tineri au ce invata si care stiu sa se impuna in PSD si sa nu mai vedem oameni care vin si isi dau cu parerea despre tot ce a fost si o sa fie in PSD.Acesti oameni sa fie prezentati ca cei ce vor indruma tinerii PSD-isti sa devina adevarati politicieni de stanga.
    Nu mai vreau sa vad grupuri regionale de tipulgrupul de la Cluj care sa arate ca are influenta in conducerea partidului deoarece fiecare zona are pretentiile ei si nu suporta ca altii sa se afiseze mai vizibil.Toti membrii PSD sa fie egali in interiorul partidului.Inchei urandu-va sarbatori fericite si LA MULTI ANI cu ocazia noului an!!!!

  12. autonike Says:

    La multi ani si multa sanatate de sfantul Ion si asteptam ca in scurt timp capacitate dumneavoastra de a modela oamenii sa faca din PSD partidul care a fost si care se poate impune in politica romaneasca. LA MULTI ANI!!!

  13. mateidonea Says:

    Urmatorul articol l-am publicat pe site-ul PSD-ului din judetul Caras Severin, un site pe care l-am pregatit personal, de la inregistrare, pana la constructia finala si o anumita perioada de administrare. In locul “unei beri” sau a unor cuvinte de multumire am primit amenintari.

    Concluzia ? Cu de la mine putere am “rechizitionat” site-ul http://www.psdcs.ro si il voi folosi dupa cum cred de cuvinta.

    Va invit sa admirati imaginea in oglinda a site-ului pe care l-a dorit si l-a avut PSD-ul carasan.

    …………………………………………………………….
    De ce aceasta pagina nu mai apartine celor din PSD-ul carasan ?

    O serie de discutii, propuneri, si perspective situate la nivelul anului 2006, au inceput dupa adeziunea mea la Partidul Social Democrat, organizatia Otelu Rosu. Printre ele se numara acest site, administrarea lui, relatii publice rezultate din prezenta pe internet a unor materiale specifice, promovare si mediatizare, atat a politicii desfasurate de acest partid cat si in campaniile electorale. Disensiunile au aparut rapid, intre mine si cativa dintre reprezentantii PSD, iar suportul solicitat de mine, inca de la inceput, a fost trecut pe un plan secund. In pofida unui suport, oarecum central, atitudinea mea, demna, refuzul de a fi un “yes man”, un executant, n-a fost privit prea laudativ. In schimbul eforturilor mele am primit numai refuzuri, angajamentele (verbale) ramanand doar verbale iar sprijinul solicitat in conflictele avute cu PD-ul au ramas doar la nivelul unor deziderate.

    Dupa mai putin de jumatate de an, perioada in care mi-am indeplinit toate obligatiile asumate, m-am retras din organizatie, cu toate ca demisia nu mi-a fost primita. Despre demisia mea vorbindu-se in cotidianul “24 de ore” din Resita, Nr.din data de 19 aprilie 2007 (CITESTE…).

    Ce vom face de acum inainte ? In urma cu peste un an, la solicitarea PSD – Caras Severin, am achizitionat domeniul http://www.psdcs.ro, acesta urmand sa fie publicatia virtuala a gruparii politice judetene. Cateva saptamani mai tarziu am am achitat si gazduirea sa si am instalat pe internet intregul site. Bineinteles, cei din PSD-ul carasan nu si-au respectat angajamentele, motiv pentru care am retras de pe internet site-ul respectiv.

    In ultimele luni, intentiile mele de viitor si disensiunile locale, au acutizat o situatie tensionata ce stagna din primavara anului 2007. Avand posibilitatea juridica si tehnica am modificat structura site-ului organizatiei carasene, acesta devenind ceea ce vedeti acum, o oglinda inversa a imaginii pe care PSD-ul si-o doreste. Concluzionand… site-ul va prezenta o mare parte din actiunile acestei structuri politice, punand intr-o lumina reala declaratiile si actiunile pe care acestia le vor promova, locuitori judetului trebuind sa cunoasca, in detaliu, imaginea sumbra a PSD-ului. Un partid izvorat din zbuciumarile post-revolutionare si care nu face decat sa continue o ideologie socialista, protejand coruptia si coruptii, ingrijindu-se ca liderii lor sa isi atraga resedinte construite din resursele intregii societati.

    Matei DONEA, Otelu Rosu – 3 ianuarie 2008
    http://www.ohabaferdinand.ro

  14. paulapan Says:

    felicitari pentru blogul despre care am aflat abia astazi.
    v-am admirat permanent cariera profesionala si politica.
    sper ca fiica mea care e nascuta in aceeasi zi cu dv., dar 65 de ani mai tarziu sa aiba macar a suta parte din calitatile dv.

  15. alamicsinegru Says:

    Intrebare de bagaj…PSD-istii chiar sunt batuti in cap sau se prefac? Imi pare rau pentru acest partid, dar in momentul in care Geoana bate campii pe unde apuca si candidatul pentru Primaria Capitalei este Marian Vanghelie, nu vad ce ati mai putea face pentru a iesi din groapa cu …. in care v-ati bagat singuri.

    Domnule Iliescu, ce faceti??? Va dati batut??? Daca nu puneti partidu’ asta pe picioare o sa deveniti un esec al politicii romanesti.

  16. norapentrumama2npm Says:

    Felicitari pentru blog.
    Va admir pentru ceea ce ati facut si faceti in continuare.

  17. mirabela87 Says:

    Domnule Presedinte, indraznesc sa va pun aceasta intrebare deoarece consider ca sunteti singura personalitate care mai poate face ceva pentru invatamantul romanesc. Mi se pare o adevarata aberatie aceste teste nationale,aceste teze cu subiect unic.
    Sunt copii foarte buni la materiile exacte dar sunt si copii care abia reusesc sa scoata o nota de 5 la matematica in decursul unui an scolar. Acesti copii in conditiile unui examen indiferent de ce denumire poarta aceasta nu reusesc sa treaca pragul. Intrebarea mea este ce facem cu ei? Ii trimitem pe toti la S.A.M.-uri? Sunt o parte care au medii bune,copii as putea spune chiar excelenti la celelalte materii (cand un tanar termina V-VIII cu o medie generala peste 8 mi se pare strigator la cer ca o lege absurda sa-i inchida toate portile si niciodata sa nu poata ajunge sa faca ceea ce si-ar dori in viata).
    Nu ar fi mai simplu ca toti sa aiba dreptul la o sansa (pentru ca va rog sa ma credeti indiferent de situatie fiecare dintre ei va merge acolo unde considera ca are mai multe sanse de reusita,niciodata un copil care termina cu o medie sub 7 nu va alege sa urmeze un liceu).
    Nu considera-ti ca ar fi mai cinstit sa se elimine toate aceste examene iar inscrierea la liceu sa se faca in functie de media generala iar acolo unde cererea depaseste oferta sa existe un examen de departajare?
    Atunci toata lumea ar fi multumita si indiferent de rezultat nu vor mai exista persoane care vor fi aratate cu degetul.
    Stiu ca o asemenea decizie va aduce un enorm capital politic (tinand cond de faptul ca este an electoral iar o parte din acesti tineri anul acesta voteaza pentru prima data dar mai sunt parintii si rudele plus restul persoanelor si nu sunt putine care considera ca aceasta ar fi o decizie corecta) celor care vor reusi sa introduca o asemenea lege. Dar sa nu uitam ca in primul rand aceasta ar fi o decizie umana pentru ca este vorba de viitorul tinerei generatii care reprezinta de fapt viitorul tarii. Va multumesc pentru intelegere.

  18. mirabela87 Says:

    DOMNULE PRESEDINTE, VA DORESC MULTA SANATATE SI PUTERE DE MUNCA DAR SI UN SINCER SI CALDUROS LA MULTI ANI!

  19. segalidia Says:

    ” La multi ani, Stimate Domnule Presedinte!” Sa aveti o Primavara minunta, iar intelepciunea si putearea pe care le etalati cu fiecare ocazie sa nu va paraseasca niciodata! Va doresc din inima sa ramaneti acelasi om deosebit cu care am avut privilegiul sa fiu contemporana! O zi minunata va doresc si o viata asemeni sufletului dumneavoastra!
    Cu deosebit respect,
    Lidia Segarceanu, Corabia – Olt

  20. mihaelatrifan Says:

    V-am privit azi,Domnule Presedinte, in timp ce erati inconjurat de tinerii reporteri, ca de obicei uimindu-ne cu spontaneetatea dumneavoastra de neegalat.Reuseati ca de obicei sa induceti acea atmosfera degajata , greu de abordat la actalii politicieni,care nu prea va “calca pe urme”,oricat de nedrept li s-ar parea dumnealor…Era modul simplu de a discuta cu orice om,la orice nivel, asa cum v-am vazut de atatea ori,era calea cea mai scurta de a ajunge la inima persoanei din fata dumneavoastra. Poate tocmai de aceea se aduna in fiecare an atata lume sa va transmita un gand bun, sa va ureze de aproape ‘La Multi Ani!’ Simt o mare bucurie… Astazi si cei care erau “de partea cealalta” realizeaza ca ramaneti cel mai valoros om politic al Romaniei de dupa 1989 si, in sinea lor , chiar daca nu recunosc intotdeauna, raman muti de uimire cum de s-au lasat cuceriti de optimismul dumneavoastra molipsitor.Sau cum spunea o doamna simpatica astazi, “Sunteti delicios”…As vrea sa traiti mereu asemenea momente ca si cel de astazi,sa va bucurati de fericirea celor din jur,astfel fiind mereu fericit.Multa sanatate,Domnule Presedinte, LA MULTI ANI Mihaela Trifan , FOCSANI

  21. georgepsc Says:

    Cum considerati sistemul de impozitare al proprietatii din Romania? Considerati ca este normal ca impozitul pe un apartament din Primaverii sa fie comparabil cu al unui apartament din Ghencea ? Ati verificat, de curiozitate, cat plateste impozit proprietarul unei masini de lux in Romania fata de proprietarul unei aceleasi masini de lux in Germania?
    Eu cred ca sistemul de impozitare, atat atunci cand Dvs. erati Presedinte cat si acum, protejeaza in mod scandalos pe cei care in mod normal, intr- o tara civilizata ar fi taxati la sange. Poate, ca social democrat, ar trebui sa va ganditi la faptul ca luxul ostentativ afisat ( chiar si printre colegii Dvs. ) ar trebui impozitat corespunzator asa cum se intampla in tari cu mult mai bogate decat Romania.

    Cu respect
    George P.

  22. 1965carmen Says:

    Domnule Presedinte,
    Sunt onorata si emotionata in acelasi timp pentru ca pot, in acest mod, sa va adresez cateva cuvinte. Doresc sa fiu sincera si sa va spun ca nu sunt inscrisa in niciun partid insa pentru dumneavoastra am o deosebita stima si consideratie. Va admir pentru curajul , prezenta , si spontaneitatea dumneavoastra, dar mai ales pentru diplomatia de care dati dovada in cele mai incomode situatii. Am 43 de ani, sunt o femeie realizata pe plan profesional, am muncit enorm si nu pot afirma ca am nevoi materiale ca alti concetateni. Merg la vot de fiecare data in speranta ca in aceasta tara se va schimba ceva, dar din nefericire nu am observat pe liste un alt “DOMN ILIESCU”, onest si de aceiasi talie intelelectuala.
    De curand am fost contactata de un vechi prieten, profesor universitar in POLITEHNICA Bucuresti care mi-a cerut opinia, neutra de altfel, in ceea ce priveste politica PSD. I-am raspuns si d-lui si si va spun ,daca imi este permis, si dumneavoastra ca sunt foarte mahnita de ce se intampla. Cum crede cineva ca Dl Vanghelie va castiga Bucurestiul, de ce sunt acceptate in interior asemenea scandaluri care din nefericire “rasufla” in presa deformat spre bucuria abjectilor care guverneaza acum? Nici Dl Mitrea nu va castiga, chiar daca este un bun organizator, nu va fi votat de Bucuresti. de ce nu este promovat Dl Oprescu, intelectualul, omul care impune respect si care s-a dovedit si a fi un bun manager cand a condus spitalul municipal? de ce candideaza independent ? in acest mod voturile PSD vor fii impartite si dinnou vor iesi altii invingatori. Daca se va intampla tot asa si la alegerile din toamna cu siguranta tot ei vor fi la conducerea tarii. Pentru acestia se pliaza perfect deviza “Dezbina si condu”. Domnule Presedinte, nu-i mai lasati sa se faca de ras, dumneavoastra sunteti cel mai mare om politic al Romaniei de dupa 1989, incercati prin stilul dumneavoastra diplomatic sa le explicati cat de important este sa fie uniti pentru a castiga din nou puterea. Dl profesor de care va povesteam, va cunoaste personal din vremea cand lucrati la editura si care a fost extrem de impresionat cand, la dv in birou, ati discutat stiintific pe marginea lucrarii D-lui. Acum domnia sa conduce doctorate si se poate lauda cu cateva zeci de carti in domeniul mecanicii atat in Romania cat si in colaborare cu profesori din Franta. A fost asistentul D-lui Academician Voinea cu care chiar a scris cateva carti. Este inscris in PSD de mai multi ani , tot din respect pentru dv., iar acum a fost propus de unul din sectoarele bucurestene pentru senat. Sincer , nu stiu ce sfat sa-i dau, este o persoana cu o conduita deosebita, cunoscut in toata tara de miile de studenti pe care i-a format ca specialisti si mi-ar parea rau sa se faca de rusine dupa alegerile din toamna. Domnule Presedinte, daca sunt promovate personalitatile cu certitudine partidul va redevenii respectat, urmarind tot ce se intampla in cadrul partidului,… dumneavoastra sunteti unica speranta.
    Daca este posibil si in limita timpului de care dispuneti dati-mi va rog cateva sfaturi: desi sunt o nationalista convinsa, merita sa mai raman in tara in care m-am nascut si sa privesc cu neputinta la un Presedinte de tara cu un comportament de maidan, un prim ministru slab pregatit caruia nu-i pasa cati oameni cu studii superioare au ajuns cersetori, etc?
    Cu deosebita stima si consideratie,
    Carmen C.

  23. alekxandra Says:

    Buna ziua,
    Sunt studenta an II Mediu, si am ca tema de licenta Lacul Paltinu-Doftana.
    As fi interesata in citirea acelei scrisori a lui razvan14, in care vorbea despre efectele negative ale constructiilor hidrotehnice de pe Doftana.
    Daca imi puteti da un mail, privind acea scrisoare, v*as ramane profund indatorata.
    Mailul meu este: alekxandra_mess@yahoo.com
    Va multumesc frumos!

  24. reformacj Says:

    Asteptam analiza de dupa alegerile locale, care cu siguranta, pentru cluj, va avea un rezultat care v-a reliefa ca teoria( cea neadaptata plaiului mioritic, importata di USA) nu este totdeauna la fel cu practica(realitatea) si ca daca doresti sa practici cu performante reale, este necesra o”stagiatura politica” mai intai pentru a putea intelege si practic acest mod de viata,social democrat, contestat din prisma ideologiei de acesti pseudo PSD-sti de la cluj, vremelnic in functii de conducere, care vor lasa o pata inchisa la culoare, in istoria celor multi, datorita faptului ca au ajuns la posturi ministeriale, parasutati fiind, fara ca macar membrii sa fi fost inainte cu 1 an cel putin.

  25. 37rubin Says:

    Domnule Presedinte Ion Iliescu, sunt o persoana simpatizanta a PSD, care am dorit foarte mult ca acest partid sa revina la guvernarea Romaniei. Si asta pentru a da o bruma de speranta celor care sunt pe cale de a parasi imobilul in care locuiesc, in urma retrocedarii proprietarilor. Sunt pensionar si fac parte din aceasta categoria a chiriasilor. As dori ca PSD sa aiba o initiativa legislativa prin care sa oblige, cu prioritate organele administrativ locale sa asigure locuinte acestei categorii de persoane. Stimate domnule Presedinte, va rog sa aveti bunavointa de a-mi transmite raspunsul dvs la acest apel. Cu deosebita stima, Rubin

  26. bacinschi Says:

    Stimate Domnule Iliescu,
    Va rog sa va exprimati o opinie in legatura cu recentele actiuni ale maghiarilor din Covasna si Harghita, care militeaza pentru autonomie teritoriala si administrativa. Stiu ca este un subiect delicat si foarte multi oameni politici evita in mod diplomatic sa abordeze aceasta problema.

    Daca imi permiteti, as vrea sa exprim si un punct de vedere personal: In Romania nu ar trebui sa se discute mereu despre drepturile maghiarilor, romilor etc. Se discuta doar despre drepturi si se pierde din vedere faptul ca cetatenii, de orice etnie/nationalitate ar fi ei, au si OBLIGATII. Principala obligatie ar fi respectarea constitutiei. Indiferent de nationalitate, toti suntem romani si respectam constitutia statului in care traim.

    Mereu oamenii politici au evitat o abordare curajoasa a acestei chestuini. Cred totusi ca in astfel de situatii, eschiva nu poate continua prea mult, deoarece increderea lor creste. Daca nu se iau atitudini si masuri la timpul potrivit, situatia poate lua anvergura, facand ca masurile necesare sa fie din ce in ce mai drastice. Cred ca nimeni nu doreste sa se ajunga in acel punct.

    In vederea obtinerii sustinerii parlamentare a UDMR, partidele care ajung la guvernare inchid ochii la actiunile lor locale. Personal, nu cred ca acest troc merita facut in continuare. Cred ca orice lider aflat la un moment dat al conducere, care va rezolva aceasta situatie in mod corect, va obtine mult mai multa voturi de la restul populatiei decat cele 6% ale UDMR.

    Va multumesc anticipat,
    Aurelian

  27. stananca Says:

    Buna seara, buna dimineata,

    Nici nu stiu cum sa salut la aceasta ora. Cert este ca m-am trezit pentru ca sunt ingrijorata, ca multi alti concetateni de fapt. N-am realizat pana acum cat de ingrijorata sunt. Evident ma refer la riscul de a avea alti 5 ani ca presedinte pe dl Basescu.
    Ingrijorarea nu se datoreaza existentei domnului Basescu. Este un om. Ca toti oamenii, face si multe lucruri rele. Problema este locul pe care il ocupa. Si tragedia o reprezinta faptul ca sunt multi cei care l-au confirmat pe acel loc. Recunosc dreptul lor, in numele democratiei, de a-l propulsa si de a-l mentine. Dar nu-mi pot controla spaima nascuta de fanatismul acestor oameni. Pentru ca am ajuns la concluzia ca este vorba de fanatism. Altfel, cum poti sa rationezi si sa nu remarci ca esti pus in pericol de modul cum acest om isi intelege si indeplineste rolul? Sa zicem ca sunt interese ale sustinatorilor. Bine, dar daca tara se duce de rapa din cauza lui, interesele resective vor fi satisfacute pe termen scurt si lipsite oricum de orice perspectiva. Deci, este vorba de fanatism. Doar atunci tii ochii inchisi, stransi si percepi totul doar prin intermediul a ceea ce ti se picura de catre liderii tai? Cum se contracareaza fanatismul? La ratiune nu se poate apela. Ramane revelatia. In ce va consta? Si cine va avea curajul sa o provoace? Sunt trista si ingrijorata. Imi pare rau ca v-am deranjat, dar stiu ca dumneavoastra intelegeti, pentru ca si eu am inteles ca sunteti dintre cei putini care atunci cand au gresit nu au gresit din cauza vanitatii. Mare calitate!
    E bine sa va stim langa noi. O zi frumoasa.

  28. SorinPLATON Says:

    Si dai si lupta frate catavencule… Fila din epopeea epica a luptei romanului cu maria sa capra vecinului…. http://sorinplaton.wordpress.com/2010/03/17/o-lupta-fratricida-sau-soricida/

    SorinPLATON
    “un observator fin-grosier a neaosului circ omniprezent si de zi cu zi”…

  29. ligia123 Says:

    Buna seara domnule Ion Iliescu. In primul rand vreau sa va felicit pentru blogul dumneavoastra si pentru ca va ocupati de el.
    Mai apoi, sa ma prezint, ma numesc Ligia Plosca, si sunt studenta in anul III la Fac. de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, in Cluj. Anul acesta ma pregatesc pentru lucrarea de licenta si mi-as dori tare mult sa imi oferiti posibilitatea de a va adresa cateva intrebari. Tema mea de licenta se refera la “Campaniile electorale dupa revolutie”, iar studiul de caz este pe campania dumneavoastra prezidentiala din anul 1990. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde pe adresa mea de e-mail, pentru ca altfel nu stiu cum sa va contactez: ligia.plosca@yahoo.com
    Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra! Sa aveti o zi frumoasa!

  30. bloguser10 Says:

    Domnule Presedinte,

    Ma numesc Popescu I Gheorghe, sunt presedintele Organizatiei PSD Glodeanu Silistea, judetul Buzau. Prin acest demers va informez ca la noi in judet nu se respecta statutul partidului privind alegerile interne. Astfel, fiind plecat in aceasta perioada cu familia cateva zile in concediu in Bulgaria si alte localitati, in lipsa mea, presedintele interimar al Organizatiei Judetene Buzau, Boscodeala Constantin si cu altii, a tinut adunare generala de alegeri locale fara sa fie convocat Biroul Organizatiei si membrii organizatiei, fara sa se prezinte un raport si celelalte si au procedat la alegeri locale nestatutare in lipsa membrilor organizatiei, convocand alti cetateni care nici nu erau membrii PSD; nici nu a intrunit numarul de membrii PSD, asa cum prevede statutul partidului.

    In judet si inalte localitati a procedat la fel, drep pentru care ne adresam dvs, deoarece consideram nu numai ca se incalca statutul, dar conduce si la dezbinarea si destramarea unor organizatii si nu la consolidarea lor pentru lupta care ne asteapta.
    Ne adresam dvs. ca fondator al partidului nostru si militant de onoare al partidului, pentru a stabili normalitatea iin organizatiile idn judetul Buzau.

    Facem acest lucru si pentur faptul ca ne-ati vizitat comuna noastra si ati avut prilejul sa ne cunoasteti, iar noi sa va dovedim ca suntem oameni seriosi si ca tinem la acest partid, la principiile sale si la statutul sau.

    Semneaza presedintele Organizatiei PSD GlodeanuSIlistea,
    Cu stima,
    Popescu I .Gheorghe

    Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ma contactati

  31. valy3se Says:

    buna seara domnule Ion Iliescu , va multumesc pentru tot ce ati facut pentru mine , m-ati ajutat cind erati presedintele romaniei sa obtin un apartament ,sunt din rosiori de vede,teleorman. am o suferita mare si de aceea apelez la dumneavoastra va rog din suflet sa rugati pe domnul dragnea sa ma ajute, nu cer bani de la nimeni vreau sa muncesc sa cresc un copil parasit de mama lui. sunt in somaj de la 2 saptamini am crescut cpilul pe care il am in plasament familial , va rog frumos sa ma ajutati de 6 luni de cind pling si nimeni nu ma ajuta si mai sunt si membru psd.va mutumesc .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: