Dezvoltare durabila

FORUMUL PENTRU DEZVOLTAREA DURABILA SI PROTECTIA MEDIULUI IN ZONA DE SUD-EST, CONSTANTA, 4-5 oct.2007

Vineri 5 octombrie 2007 amfiteatrul Universitatii Ovidius din Constanta a gazduit lucrarile ultimei zone a Forumurilor Regionale de dezvoltare durabila si protectie a mediului- zona de sud-est. Lucrarile au fost conduse de senatorul Ion Iliescu, presedintele Grupului de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila. Cei peste 200 de participanti reunind organizatii ale societatii civile, reprezentanti ai mediului de afaceri, organizatii profesionale, cercetare stiintifica precum si structuri organizatorice de stat, prin interventiile prezentate au aratat ca Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila pe langa faptul ca a fost primul document la a carui elaborare s-a folosit conceptul de abordare holistica, inter si intra sectoriala a constituit si primul exercitiu la care au participat activ toate segmentele societatii romanesti. In prezent, calitatea de Stat membru al Uniunii Europene impune Romaniei revizuirea si adaptarea Strategiei in conformitate cu noua Strategie de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene revizuita in 2006. Acesta este obiectivul pe care GIEDD il va urmari si dezvolta pe linia preocuparilor sale. La finalul manifestarii d-l Ion Iliescu a acordat autografe numerosilor cititori ai volumului sau „Pentru dezvoltare durabila”.

p0011.jpeg

In pregatirea dezbaterilor Ion Iliescu, presedintele GIEDD a efectuat un util schimb de opinii cu factori de decizie din jud.Constanta, reprezentanti ai domeniilor: economic, social, cultural, stiintific.
Discutiile purtate cu Prefectul judetului Constanta, primarul municipiului, presedintele Consiliului Judetean, autoritatile portuare au abordat probleme legate de managementul resurselor de apa din spatiul hidrografic Dobrogea-Litoral,combaterea efectelor distructive: exces de umiditate, eroziuni, seceta, infrastructura, valorificarea potentialului turistic al litoralului Marii Negre si Deltei Dunarii.

p002.jpeg

In cadrul convorbirilor au fost abordate si probleme punctuale cu care se confrunta zona: diminuarea aportului de apa dulce in Lacul Techirghiol, retehnologizarea si extinderea capacitatilor statiilor de epurare la Mangalia si Limanu precum si ecologizarea depozitelor de deseuri industriale.

p003.jpeg

Discutiile purtate cu specialistii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” au reliefat preocuparile legate de problematica durabilitatii Marii Negre. Modificarile intervenite, in ultimile decenii, la nivelul ecosistemului Marii Negre au contribuit la deteriorarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale ale componentelor sale naturale, ceea ce a avut repercursiuni directe în reducerea diversitatii si productivitatii biologice, cu afectarea echilibrului ecologic si al calitatii vietii, cauzate de intensificarea eutrofizarii si poluarii marii, si de supraexploatarea resurselor sale naturale.Cercetatorii institutului au prezentat solutii de redresare a situatiei.

p004.jpeg       p005.jpeg
Un corolar al perspectivelor cercetarii l-a constituit intalnirea de la Universitatea Ovidius (care i-a acordat d-lui Ion Iliescu titlul de Doctor Honoris Causa). In cadrul fiecărei specializări se desfăsoară activitate de cercetare fundamentală de profil. Astfel, la specializările Biologie şi Ecologie şi protectia mediului cercetarea stiintifică se referă în special la probleme legate de cunoaşterea, prezervarea şi protectia faunei şi florei marine şi terestre, dar şi de aspecte legate de fiziologie, genetică, microbiologie, managementul ariilor protejate; la specializarea Agricultură, cercetarea este orientată în special spre problemele specifice Dobrogei – sisteme de culturi irigate, pomicultură, viticultură; în cadrul specializării Geografie, cercetarea vizează aspecte climatologice şi pedologice specifice. Discutiile au fost onorate de participarea Inalt PreaSfintiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,decanul Facultatii de Teologie.

p006.jpeg       p007.jpeg

Reprezentantii mass-media, prezenti in numar mare la manifestare, au reflectat pozitiv evenimentul.

—————————————————————————————————————

CCINA, implicata in implementarea strategiilor nationale

In aula Universitatii Ovidius din Constanta s-a desfasurat, ieri, “Forumul pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului”. Organizatorii evenimentului au fost G.I.E.D.D. – Fundatia Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila, impreuna cu Camera de Comert Industrie Navigatie si Agricultura Constanta si Primaria Municipiului Constanta, Consiliul Judetean Constanta, Universitatea Ovidius Constanta, Academia Romana, Agentia pentru Dezvoltare Regionala – Regiunea Sud-Est, Euroaction, Patriarhia Romana – Cancelaria Sfantului Sinod, Academia de Stiinte Agricole si Silvice – “Gheorghe Ionescu Sisesti”. Un loc important il ocupa dezvoltarea durabila a tarii, concretizata prin “Strategia Nationala – Orizont 2025”. In acest sens a fost initiat proiectul “Forumurilor pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului”. Actiunea derulata, ieri, are in vedere consolidarea relatiilor dintre mediul institutional central-european si mediul de afaceri regional. La dezbatere au participat toti factorii decizionali locali si oamenii de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Gratiela TULCEANU
—————————————————————————————————————

 Politicienii ecologişti şi dezvoltarea durabilă în afara Raiului

Paul NĂSĂUDEANU

p008.jpeg

Forumul pentru dezvoltare durabilă şi protecţia mediului, desfăşurat ieri la Constanţa, s-a bucurat de o participare surprinzător de mare, din partea mediului de afaceri local şi a reprezentanţilor autorităţilor publice.
În jurul gueststar-ului Ion Iliescu, preşedintele Grupului de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă (GIEDD), s-au strâns Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ constănţene, principalul organizator al forumului, Nicuşor Constantinescu, viceprimarul Nemirschi, IPS Teodosie, reprezentanţi ai prefecturii şi ai primăriilor din judeţ şi multe alte figuri cunoscute din mediul de afaceri local.
Problema dezbătută a fost dezvoltarea durabilă a ţării şi, cum era de aşteptat, fiecare invitat a avut o perspectivă diferită asupra problemei.
Iliescu a subliniat tendinţa societăţii de a epuiza instantaneu resursele neregenerabile şi de a le consuma pe cele regenerabile mai repede decât pot ele să se refacă: „Am ajuns să avem doar pe 25% din suprafaţa ţării pădure, în condiţiile în care aveam două treimi în urmă cu 15 ani. Suntem o societate de consum, care «mănâncă» din resursele generaţiilor viitoare. Ne trebuie un ritm de dezvoltare dublu faţă de al Uniunii Europene, ca să ajungem din urmă ţările dezvoltate. Pe viitor, trebuie să orientăm investiţiile în energii alternative, în special în hidrogen, în schimbul de experienţă şi în fuziunea întreprinzătorilor”.
A fost de acord şi viceprimarul Nemirschi, care a anunţat că în 2008 va fi demarat un program de împădurire a judeţului Constanţa, finanţat din fonduri europene. „Tot pentru 2008 avem pregătit şi un program de cosmetizare a parcurilor, cu un buget de un milion euro“, a mai spus viceprimarul.
Nicuşor Constantinescu a părut cel mai entuziast ecologist al zilei, prezentându-şi planul ambiţios de redirecţionare a apei de răcire a reactoarelor de la centrala nucleară pe sub autostrada Cernavodă-Constanţa, „pentru ca să nu se mai verse în Dunăre şi să facă dezastru ecologic, ci să ajungă în mare şi să încălzească partea carosabilă pe timp de iarnă, să nu mai îngheţe“. Ion Iliescu a încercat să îi explice că apa de răcire nu se duce în Dunăre, însă fără succes.
Cel mai în ton cu dezvoltarea durabilă a fost IPS Teodosie, care le-a amintit tuturor că nu ne aflăm în Rai şi că doar natura este un exemplu bun de supunere în faţa lui Dumnezeu: „Trebuie să punem în echilibru societatea şi natura, să consumăm pe cât producem şi să nu mai conducem lumea după reguli arbitrare. Doar aşa ne vom putea dezvolta temeinic“.
Preşedintele CCINA Constanţa, Mihai Daraban, a pre-cizat, pentru ziarul „Cuget Liber”, că forumul a reuşit să consolideze relaţiile dintre mediul instituţional central-european şi mediul de afaceri regional, întrucât investitorii constănţeni şi-au putut exprima proiectele şi problemele de care se lovesc în implementarea lor.
—————————————————————————————————————

Constanta:

Dezvoltarea durabila a tarii, tema dezbatuta in prezenta lui Ion Iliescu

06 Octombrie 2007

Forumul pentru dezvoltare durabila si protectia mediului pentru regiunea sud-est se desfasoara, vineri, la Universitatea “Ovidius” din Constanta, cu participarea lui Ion Iliescu in calitate de presedinte al organizatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD), transmite corespondentul ROMPRES.

Strategia nationala de dezvoltare durabila, in perspectiva urmatoarelor doua decenii – Romania 2025 a fost elaborata in 2003, la initiativa GIEDD, si, potrivit lui Ion Iliescu, are drept obiectiv prioritar reducerea decalajelor existente intre tara noastra si statele europene dezvoltate.
Strategia de dezvoltare pe termen lung a tarii vizeaza construirea unei economii de piata functionale, compatibilizarea economiei tarii noastre cu cea europeana si cresterea produsului intern brut intr-un ritm dublu fata de media celui din tarile Uniunii Europene, aspecte ce stau la baza discutiilor purtate in cadrul reuniunii.
“Dezvoltarea durabila a tarii pe termen lung constituie o problema fundamentala a societatii romanesti, care depaseste interesele de partid sau ale unei guvernari, iar programele guvernamentale ar trebui sa fie parti ale strategiei dezvoltarii pe termen lung a tarii”, a precizat Ion Iliescu.
Forumul este organizat de GIEDD, in colaborare cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta si autoritatile locale.

Sursa: Rompres

Advertisement

14 Responses to “Dezvoltare durabila”

  1. gelutzu Says:

    Felicitari domnule Presedinte pentru ceea ce faceti !

  2. eolteanu Says:

    Dl. Iliescu pt. mine sunteti o mare dezamagire, ati fost si suntenti inca cel mai popular om politic din Romania, dar deciziile dumneavoastra oamenii pe care i-ati sustinut au adus Romania unde este acum (o tara plina de hoti). La popularitatea dvs. daca vroiati sa instaurati comunismul inapoi puteati, s-au orice alt gen de regim. Parerea mea ca nu ati fost intrasigent cu creearea unui regim juridic puternic real in care legea sa fie clara iar incalcarea ei sa aiba consecinte. Traim intr-o societate in care orice papagal care ajunge ministru poate sa schimbe legi cum vrea printr-o simpla ordonanta de urgenta. Asta e viata si ne meritam soarta

  3. beranger Says:

    Domnule Presedinte,

    Dezvoltarea durabila este o tema favorita a multor ganditori si oameni politici, inclusiv in contextul curent, in care aspectele ecologice sunt de asemenea avute in vedere.

    Inteleg necesitatea tarilor in curs de dezvoltare (sau “ale lumii a treia”, ori “din Sud”) de a se dezvolta continuu, de a-si creste PIB-ul, s.a.m.d.

    Nu trebuie insa uitat ca din anumite puncte de vedere, Romania este “Occident” pentru multe tari din lumea a treia, iar in unele privinte si sectoare, Romania este deja o tara mediu dezvoltata.

    Unul din dezavantajele globalizarii este acela ca in ziua de astazi o tara nu mai poate lua decizii unilaterale, pentru ca in cele mai multe cazuri mecanismele clasice de influentare a mediului economic intern (parghii fiscale si legislative) nu au efectul scontat — efect care era valabil intr-o lume “inchisa” si mult mai protectionista. Suntem parte a unei economii globale neiertatoare, suntem parte a unei Uniuni Europene care are si ea politicile ei — inclusiv una de dezvoltare durabila.

    Cu toate acestea, nu considerati ca problema dezvoltarii durabile ar trebui reconsiderata, macar sub aspect filozofic?

    De cand Romania este un stat capitalist, paturi importante (daca nu chiar aproape intreaga populatie) au cazut in acea “patima” irationala a consumismului. Daca pe vremuri se putea spune “bogatii din Nord se imbuiba, pe cand saracii din Sud mor de foame”, acum se poate constata ca si in cadrul paturilor sarace dintr-o tara “aproape mediu dezvoltata” ca Romania, intalnim urmatorul paradox: se consuma in exces produse se mediocra sau proasta calitate, pe cand accesul la produse de calitate este adesea sever limitat.

    Uneori, “dezvoltarea durabila” fara o minima educatie duce la aberatii consumiste. Alteori, duce la dezvoltarea haotica pe care o putem observa in tari precum China.

    Daca va dati jos haina de politician si va imbracati halatul de ganditor de stanga, umanist, nu se poate sa nu observati ca teoretic, omenirea dispune de capacitati de productie capabile sa satisfaca nevoile reale ale intregii populatii ale globului, dar practic se moare inca de foame in destule tari. Este de asemenea incontestabil ca, oricat de durabila ar fi dezvoltarea tarilor sarace, este imposibil ca la un moment dat fiecare om de pe planeta sa consume tot atata energie cat se consuma per capita in Statele Unite.

    Mai pe scurt, actualul model economic este _nesustenabil_ in cazul extinderii la scara globala! Nu se poate produce atata energie, planeta nu poate sustine atatea deseuri, si este in genere imposibil ca “tot omul”, de oriunde ar fi el, sa consume dupa acest model.

    Sa admitem ca noi, romanii, putem ajunge in doua decenii la nivelul mediu curent din Occident (din care, repet, facem intrucatva parte). Ne putem permite aceasta fara un impact ecologic vizibil, si fara a crea dezechilibre: reprezentam numai 0.3% din populatia globului. Dar acesta nu este un model care sa se poata sustine.

    Nicolae Georgescu-Roegen a dezvoltat in anii ’20-’30 ai secolului trecut o seama de teorii cu privire la entropia proceselor economice si comportamentul consumatorului, din care ulterior au aparut curente de gandire care iau in considerare o politica a “descresterii sustenabile”, cel putin pentru tarile dezvoltate economic.

    Despre ilustrul nostru compatriot (de care cu siguranta ati auzit intr-un context sau altul), va recomand:
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Georgescu-Roegen
    (prima pagina, in franceza, este cea mai consistenta)

    Pentru unii poate sa para absurda sau chiar anarhista ideea unei “descresteri sustenabile” si planificate, dar ganditi-va ca ea se poate aplica si la nivel micro, recte individual, prin educarea cetateanului intru satisfacerea nevoilor reale, nu a celor create in mod artificial de campaniile publicitare.

    Desigur, fie aplicata numai in tari mult mai dezvoltate decat Romania, “descresterea sustenabila” ar pune probleme majore guvernelor, intrucat modelul economic actual este ingrozitor de “schiop”. Handicapul nostru (in secolul XXI!) este ca suntem incapabili de a mentine un grad satisfacator de ocupare a fortei de munca in alte conditii decat acelea ale unei cresteri _continue_ a productiei, generate de o crestere _continua_ a consumului!

    In ciuda numeroaselor premii Nobel in economie acordate, in ultimele decenii nu a aparut nici o contributie majora la teoria economica. Personal, consider chiar ca ultimul mare economist pe care l-a avut planeta a fost John Maynard Keynes, iar toti cinicii ultra-liberali gen Milton Friedman, cu radacini libertariene (Ludwig von Mises, Friedrich Hayek) nu au absolut nici o viziune pe termen lung.

    Extrem de reductionist si de schematic, diferenta intre modurile de gandire economic socialist si capitalist ar putea fi sintetizata astfel: daca in socialism gandim in genul: “putem produce atatea tone de margarina, sa vedem cum facem sa ajunga pentru cat mai multi, ca sa satisfacem nevoile populatiei intr-o masura crescanda; cand asta se va rezolva multumitor, vom vedea cum sa crestem productia la urmatorul capitol vital”, in capitalism gandim astfel: “am o fabrica de margarina, si pot sa produc oricat de multa, doar ca vanzarile s-au plafonat, asa incat trebuie sa-i conving pe oameni ca au nevoie de mai multa margarina, de pilda prin campanii publicitare”.

    Reductionismul gandirii multor capitalisti genereaza aceasta lipsa de viziune. Mai rau, a apus vremea cand piata se autoregla si apareau meseriasi si producatori care sa se ocupe cu exact ceea ce este necesar in comunitatea respectiva — asta era valabil inca la inceputurile capitalismului industrial, dar a murit cu totul in epoca actuala, cand corporatiile multinationale au creat monopuluri de facto si oligopoluri care in realitate _restrang_ varietatea de marfuri disponibile pe piata.

    In privinta Romaniei, durabila sau nu, cresterea economica nu este rationala, in primul rand pentru ca nu se produce in domeniile in care ea este necesara. De pilda, in ciuda unui climat economic aparent liber, nimeni nu se gandeste sa construiasca suficiente locuinte — care ar trebui sa fie prioritatea economica #1 dupa reorganizarea agriculturii –, ba dimpotriva, pretul locuintelor este in permanenta crestere, ceea ce este logic in conditiile in care cererea este crescanda, iar oferta stationara.

    Ma tem insa ca pana si cresterea preturilor locuintelor poate fi contorizata de unii drept crestere economica, desi in sine nu inseamna decat imobilism economic! In fapt, ma tem ca economia romaneasca este pe alocuri in descrestere reala, dar in scripte ea apare ca fiind in crestere!

    Oricum, ar trebui sa va puna pe ganduri faptul ca tocmai intr-o tara ca Franta — cunoscuta drept patria multor adepti ai diverselor curente de stanga, ori stanga de obicei rimeaza cu “dezvoltare durabila” — a prins ideea “descresterii sustenabile”.

    Va recomand cateva situri si lecturi pe aceasta tema.

    — Institut d’études économiques et sociales pour la décroissance soutenable:
    http://www.decroissance.org/

    — Décroissance (économie):
    http://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9croissance_%28%C3%A9conomie%29

    — Dalai-Lama: “It is generally accepted principle in the West that for a country’s economy to be healthy, the gross national product must increase every year. If it decreases, everyone panics. Something is wrong. Sooner or later we will have to change this archaic concept.”
    http://beranger.org/index.php?page=diary&2007/07/30/12/18/56-

    — Comprendre le capitalisme et la mondialisation:
    http://beranger.org/index.php?page=diary&2007/07/30/09/43/34-

    — The Butterfly Effect: Why China Won’t Save the World Economy: “…despite Beijing’s efforts to boost consumer spending, domestic consumption as a share of GDP is actually decreasing, making the Middle Kingdom more dependent on exports than ever before. … collapsing profits inside China Inc. and exposing mountains of problem loans at state banks. The ultimate result will almost surely be a global slowdown. … Katz has coined a term for the problem: economic anorexia. He defines it as a nation’s chronic inability to consume all that it produces. … Last week David Webb … called China’s stock market “a giant Ponzi scheme”.”
    http://beranger.org/index.php?page=diary&2007/10/04/23/45/35-

    Ar mai fi de spus ca as astepta de la Dvs. in afara unei detalieri a viziunii pe care o aveti cu privire la strategia nationala de dezvoltare durabila a Romaniei (si ce va fi “dupa”?), si expunerea gandurilor pe care le aveti pe alte teme neabordate inca de nici un om politic roman, de pilda:
    — Axioma “Romania trebuie sa vrea in U.E., dar nimeni nu trebuie sa stie ce vrem noi acolo”. Dintotdeauna s-a zis — si-l voi cita acum pe C.P. Tariceanu: “Numai un om irational nu vrea in U.E.” — ca noi vrem in Europa, dar acum ca am intrat, nimeni nu stie ce e de facut. Sper ca popurul s-a lamuri ca U.E. nu este un club de vacanta, si nici o matusa care vine sa-ti aduca ciocolata, pantofi noi, si sa te mangaie pe crestet cand ti-a iesit un cucui. Deci: daca am intrat in U.E. fara sa stim de ce, ce este de facut, si a cui este vina ca ne uitam ca vitelul la poarta noua?
    — Axioma “statul este un prost administrator, deci trebuie sa privatizam orice, iata, pana si UE ne forteaza sa liberalizam anumite domenii, gen energia”.
    Nimeni, niciodata, nicaieri, nu a demonstrat asta, si nici macar nu a justificat-o. Multe privatizari din Romania au dus la simpla inchidere a unitatilor economice, asadar la eliminarea competitiei interne “pe o piata emergenta”. Cui prodest? Alte privatizari au fost pur si simplu irationale, si au dus la cresterea tarifelor, fara nici un avantaj pentru consumator (domeniile energetic si de distributie utilitati, inclusiv Distrigaz, Apa Nova, etc.). Mai rau, daca obiectivul unei regii publice (“de stat”) este sa asigure serviciile catre consumatori, si in genere sa nu iasa in pierdere, in schimb obiectivul unei firme private este unul singur: profitul.
    As mai nota faptul ca privatizarile in sectorul public din Marea Britanie au fost catastrofale – caile ferate si posta sunt mai scumpe si mai proaste decat au fost vreodata. As mai nota ca daca noi europenii dorim ca Posta sa fie privata, in Statele Unite… United States Postal Service este agentie guvernamentala fedrala, adica este “de stat”! In fine, as mai nota ca nu vad de ce sectorul energetic nu poate fi de stat — Saudi Aramco, cea care detine tot ce inseamna petrol in Arabia Saudita, este de stat! Din ceea ce a urmat dupa privatizarea unei cunoscute companii petroliere romanesti (detinuta de un celebru om politic liberal) se poate vedea ca nu ai cum sa pierzi cand lucrezi cu energie, iar pierderile pe care le avea o anume rafinarie nu erau reale, ci probabil ceva care s-ar fi incadrat pe vremuri in Codul Penal fie la sabotaj, fie la subminarea economiei nationale.

    Acum ca suntem in organismele europene, considerati ca avem independenta de opinie mai mare sau mai mica decat pe vremea cand eram in CAER?

    Raspunsul, ca sa fiu sincer, e prea delicat ca sa poata fi dat…

  4. beranger Says:

    Multumesc, domnule presedinte. Intr-adevar, in prefata cartii lui Lester Brown “Planul B 2.0” (acum epuizata), spuneati: «Este vorba, într-un fel, de reluarea, dupa 35 ani, a semnalului de alarma pe care l-a reprezentat primul Raport al Clubului de la Roma, intitulat „Limitele cresterii”. […] Concluzia Raportului sublinia necesitatea stoparii cresterii economice sau impunerea „cresterii zero”.» Se pare ca intocmirea unei strategii pentru o dezvoltare durabila este delicata în cazul extinderii la scara globala, iar aplicarea inertiala a modelului occidental in tarile asiatice a provocat dezechilibre importante…

  5. antikkman Says:

    DOMNULE PRESEDINTE,M-AS BUCURA DACA A-TI PUTEA REALIZA UN TUR AL ROMANIEI CU DOCUMENTARUL “AN INCONVENIENT TRUTH” REALIZAT DE AL GORE!INCLIN SA CRED, CA FIECARE DIN NOI ARE RESPONSABILITATEA MORALA MACAR DE AL VEDEA SI MAI ALES AI FI EXPLICAT PE INTELESUL FIECARUIA, CAREI EXPUNERI IREVESIBILE PENTRU OMENIRE SE FACE VINOVAT FIECARE DINTRE NOI CARE NU CONSTIENTIZAM UN SIMPLU FAPT:TREBUIE SA AVEA GRIJA DE PLANETA NOASTRA!CU TOTII STIM CA FOLOSIRREA ENERGIILOR NECONVENTIONALE NE AJUTA SA PROTEJAM NATURA SI MAI ALE SSANATATEA NOASTRA CA INDIVID IN ACEASTA LUME.MULTE DIN ECOSISTEMELE TEREI SUNT IN PERICOL, PROTEJAREA BIOTOPURILOR ESTE ESENTIALA PENTRU REALIZAREA UNUI TOT UNITAR CU BIOCENOZA PROPIRIE.CONSIDER, DE ACEEA INTERESUL CRESCAND IN ASIMILAREA ACESTOR NOI MODALIATI DE A PROTEJA MEDIUL INCONJURATOR SI MAI ALES DE A FOLOSI ACESTE ENERGII, CARE SUNT UN NOU PAS CATRE LUMEA DE MAINE, O LUME A COPIILOR NOSTRII.

  6. oroles84 Says:

    Domnule Presedinte, de curand ati facut la Sibiu o prezentare a acestei carti si din intamplare mi0a picat in mana. Eu am mai vazut carti cu subiect apocaliptic, dar asta este cea mai deprimanta. De ce ?? Pentru ca spre deosebire de altele acest profesor vine cu o multime date si argumente concrete si verifricabile , Sincer sa fiu inclin sa-i dau dreptate lui Silviu Progoana cand spunea ca mileniul III va fi sau al ecologiei sau nu va fi deloc.

  7. ghmatei Says:

    Dezvoltare Durabila!!!!
    Referitor o problema de interes Naţional, European si Mondial!!!

    Urmare unei activitaţi de cercetare software pe cont propriu din ultimii 9 ani (ca matematician, inginer, informatician) am realizat cea mai mare invenţie posibilă in stiinţa calculatoarelor!!
    Romania are poate ocazia unica in intreaga ei istorie de a se ridica la nivelul potenţialului uman pe care il deţine si al prestigiului pe care îl merită. Putem deveni furnizori de software aplicativ de baza si de consultanta pentru intreaga lume, nu doar sursa de specialişti cu înalta calificare.

    Un scenariu foarte realist:
    Va aflaţi la Brussels si trebuie sa raspundeţi la intrebarea:
    „Ce poate face România cel mai bine pentru Comunitatea Europeana?”
    Si puteţi raspunde:
    „Romania poate asigura cu software aplicativ de baza nu numai Europa dar si întreaga lume! Va cheltuiţi inutil banii si timpul pe modelele software actuale!”

    Aş fi onorat daca mi-aţi acorda cateva minute direct!
    Gheorghe Matei
    (Moreni, Internet Cafe)

  8. relaxedman Says:

    @ Beranger: omule; in ceea ce priveste consideratiile facute de Milton Friedman si ceilalti (vezi scoala monetarista de la Chicago) au vizat problemele aparute in economia USA dupa criza petroliera de la inceputul anilor 70. Acela a fost momentul in care teoriile favoritului tau (J.M. Keynes) si-au dovedit limitele. Asertiunile lor trebuie luate in calcul in mod punctual, ca fiind referiri bazate mai mult pe situatia si perspectivele USA de atunci. Ca teorie economica, mult mai interesanta pare contributia lui Friedman la studiul motivatiei si la mecanismele de declansare a acesteia (vezi “Free to choose”- de Milton si Rose Friedman) cu aplicatii in economie. Daca ar fi insa sa aplicam aceste asertiuni la modul de dezvoltare al economiei mondiale (tinand cont de particularitatile fiecarei zone in parte), ele se bazeaza pe aceleasi premise, si anume: exploatarea irationala a resurselor naturale, fara a tine cont de regenerarea pe cale naturala a acestora si/sau de substituirea unora dintre aceste resurse cu altele, al caror consum sa nu afecteze in mod iremediabil mediul inconjurator. Daca ar fi sa iau in calcul un model de dezvoltare durabila (parca asa ii zice temei asteia), zic sa te uiti in ograda nationala. Incepe cu Paul Bran-Managementul prin valoare, care integreaza printre altele si teoria lui Nicolae Georgescu-Roegen .
    Toate cele bune.
    Relaxedman
    @ Ion Iliescu: Bine ati venit in blogosfera.

  9. cameli61 Says:

    domnule presedinte ,

    va spune ceva numele de FANTZIU ? CHOMA ?

    sunt fica lui stefan choma si am vazut la tatal meu mai multe fotografii cu tatal dumneavostastra , tatal meu , bunica mea elena si unchiul meu dimitrie choma . erau la vinatoare .tatal meu a fost nascut in 1919 .
    mi-ar face placere sa vorbim ! se pare ca au fost ani frumosi in viata familiei mele si a dumneavoastra .
    camelia choma

  10. norapentrumama2npm Says:

    ” Domnule Presedinte, de curand ati facut la Sibiu o prezentare a acestei carti si din intamplare mi0a picat in mana. Eu am mai vazut carti cu subiect apocaliptic, dar asta este cea mai deprimanta. De ce ?? Pentru ca spre deosebire de altele acest profesor vine cu o multime date si argumente concrete si verifricabile , Sincer sa fiu inclin sa-i dau dreptate lui Silviu Progoana cand spunea ca mileniul III va fi sau al ecologiei sau nu va fi deloc. ”
    100% de acord.
    Il admir pe Silviu Progoana

  11. ginel2k Says:

    la multi ani !!!
    http://traficantii.blogspot.com/

  12. SorinPLATON Says:

    ~30 miliarde euro (datoria noastra externa) s-au “infiltrat” in conturi off-shore ca si apa in nisipul Saharei… O scurta introspectie asupra tipicului echitar neaos din categoria “unul traieste…bine…, restul platesc”

    http://sorinplaton.wordpress.com/2008/06/24/30-miliarde-euro-datorie/

    Cele bune!

    1=

  13. SorinPLATON Says:

    Stimate d-le presedinte,
    Va expun (pamfletar) o problema nationala de maxima gravitate…din comanda de 35 de bucati pe Romania, de la lansarea reprezentantei, FERRARI a reusit sa onoreze doar 15 unitati (a cate 200000 E media fiecare)… Va dati dvs seama ce tragedie?…

    http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/10/o-problema-nationala/

  14. ioannicolae Says:

    Nu credeti ca ar fii bine o noua strategie in noul context economic-finaniciar mondial cit si politic national

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: