TRANSCRIPTUL INTERVENTIEI la RFI
TEMA REVIZUIRII CONSTITUŢIEI.
22 APRILIE, H.9:20 –
Realizator: Magda Prelipceanu – Reporter: Cosmin Ruscior
RFI: Invitatul dimineţii: fostul preşedinte Ion Iliescu
Reporter: Bună dimineaţa!
Realizator: Invitat cu greutate astăzi, un important om politic, despre revizuirea Constituţiei.
Reporter: Aşa este, Magda. Discutăm cu invitatul dimineţii la RFI, discutăm în direct, prin telefon, cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Bună dimineaţa, mulţumesc pentru prezenţa aici, la RFI!
Ion Iliescu: Bună dimineaţa!
Reporter: Bun, iată, Guvernul propune modificarea Constituţiei. A trimis deja, la Preşedinţie, acel controversat proiect de lege, privind modificarea legii fundamentale. Spuneţi-mi dacă, la o primă vedere, întăreşte acest proiect al Guvernului, rolul Parlamentului?
Ion Iliescu: Din contră, intenţia domnului Băsescu este să diminueze rolul şi funcţiile Parlamentului: reducerea Parlamentului la o singură cameră, reducerea numărului de parlamentari, folosind o demagogie populistă, pentru că, din păcate, a fost un atac permanent, pentru discreditarea Parlamentului şi a parlamentarilor, de care domnul Băsescu se foloseşte pentru a reduce principala instutiţie a democraţiei, Parlamentul. Deci, una din achiziţiile esenţiale ale Revoluţiei Române, de a trece spre un sistem democratic, pluralist, un sistem parlamentar, în care Parlamentul acţionează ca principala instituţie a democraţiei, îl deranjează pe domnul Basescu şi ceea ce urmăreşte este să-i diminueze rolul, el crezând că o structura unicamerală poate fi mai uşor manipulată, mai uşor de controlat.
Reporter: În alte condiţii, cu un alt şef al statului, ar fi fost o idee bună un Parlament cu o singură cameră?
Ion Iliescu: Această chestiune am dezbătut-o încă în Adunarea Constituantă. Noi nu ne-am grăbit să schimbăm Constituţia, după Revoluţie. Am ales o Adunare Constituantă, care, un an şi jumătate, a stat şi a deliberat, a studiat experienţa istorică a României, a studiat experienţa tuturor parlamentelor, şi europene şi neeuropene, şi a ajuns la această formulă, de parlament bicameral. Cu excepţia unor state mai mici, toate statele europene au parlamente bicamerale. Experienţa României, înainte de război, a fost Parlamentul bicameral. În 1946 a fost suspendat Senatul şi a rămas o singură cameră. Deci, experienţa României postbelice a fost de Adunare Naţională monocamerală. Or, Revoluţia Română şi Constituţia adoptată după Revoluţie ne-au aliniat la experienţa europeană, cu cele două camere, cu relaţia dintre ele, cu controlul reciproc între cele două camere. Este o construcţie, care are o anumită experienţă în stat. Domnul Băsescu vrea să inlature toată această experienţă.
Reporter: Dar, în prezent, în Europa, domnule Iliescu, raportul este destul de echilibrat; dacă nu mă înşel, 13 la 14 parlamente cu o singură cameră, faţă de cele cu două camere.
Ion Iliescu: Statele mici au parlamente monocamerale. Toate statele mijlocii şi mari au parlamente bicamerale. Şi România a avut, până în ’46, parlament bicameral.
Reporter: Spuneţi-mi, ce şanse sunt ca PSD şi PD-L să ajungă, totuşi, la un compromis pe tema acestui Parlament cu o singură cameră? Ştim cu toţii că aveţi poziţii complet diferite.
Ion Iliescu: Absolut. Aici, nu are cum să fie niciun fel de înţelegere. PD-L-ul execută ordinele domnului Băsescu, căruia i s-a năzărit această idee. Parlamentul îl deranjează, a intrat în conflict cu Parlmentul şi expresia acestei chestiuni este această idee, inclusiv referendum; dar referendumul este consultativ, la noi. Conform Constituţiei, Constituţia şi-a asigurat unele măsuri de autoapărare, deci, numai cu două treimi, Parlamentul poate să promoveze modificarea.
Reporter: Dar nu vă temeţi că PSD sau, mă rog, opoziţia, în ansamblu, ar avea de pierdut, dacă nu va ţine cont de, mă rog, să spunem vocea poporului, exprimată la acest referendum? Dincolo de orice dispută de ordin politic.
Ion Iliescu: Ce înseamnă vocea poporului? Ea este folosită demagogic, în cazul de faţă. Au participat 50% din alegători, din care jumătate s-au pronunţat pentru. Deci, practic, un sfert din populaţia ţării s-a pronunţat pe această chestiune, într-un context cu totul nepregătit. Un referendum se pregăteşte. Elveţienii au această practică, a referendumului, însă, înainte de a se pronunţa, în faţa cetăţenilor se prezintă ambele variante, cu argumente, astfel incat oamenii să stea să judece. Aici n-a fost niciun fel de dezbatere. A amestecat-o cu alegerile prezidenţiale, a ieşit o chestiune total superficială şi în contextul unei presiuni mediatice de discreditare a Parlamentului şi a parlamentarilor. Iar PSD-ul a făcut greşeala de a nu boicota referendumul. Aceea trebuia să fie atitudinea corectă a PSD-ului. Şi aşa, a ieşit o majoritate foarte slabă, la o prezenţă slabă a electoratului. Deci, e un referendum cu foarte mari relativităţi. Dar, chiar şi aşa, oricare referendum este consultativ. Parlamentul urmează să delibereze, să dezată modificările posibile, necesare la Constituţie, şi nu numai aceste chestiuni, care-l interesează pe domnul Băsescu, ci ceea ce este raţional, într-adevăr, ceea ce este necesar pentru îmbunătăţirea funcţionării Parlamentului. Altminteri, jocul acesta, de-a Constituţia este, iarăşi, o practică nedemocratică. Constituţia aceasta s-a elaborat, cum spuneam, cu foarte multă atenţie, timp de un an şi jumătate. Dezbateri, consultări, consultări cu organismele europene. Şi-acum, vrem să ne batem joc de Constituţie, cu asemenea acţiuni ?
Reporter: În opinia dvs., bun, aţi spus de mai multe ori, domnule Iliescu, că nu este oportună modificarea Constituţiei. V-aş întreba de ce?
Ion Iliescu: Uitaţi-vă la statele cu experinţă îndelungată! Se joacă de-a constituţia? Schimbă constituţia, cu fiecare modificare de preşedinţi şi de guverne? Statele Unite au 200 şi ceva de ani, nici măcar nu au constituţie. A fost Declaraţia de Independenţă, la care s-au adăugat, apoi, amendamente. Anglia n-are, propriu-zis, o constituţie; de la Magna Carta, vorba aceea. Şi sunt democraţii viabile, experimentate, eficiente. Noi avem 18 ani de la adoptarea primei Constituţii. Am făcut o primă modificare în 2003. Erau nişte condiţiuni modificate: am devenit membri NATO, membri UE; se impuneau anumite modificări. De asemenea, experienţa primilor 10 ani ne-au dat multe elemente de reflecţie, pentru a perfecţiona anumite prevederi. Deci, pot fi aduse nişte amendamente, care să perfecţioneze anumite elemente de funcţionare a instituţiilor statului. Dar nu, cu fiecare modificare de preşedinte sau de guverne, să tot umblăm la Constituţie.
Reporter: O chestiune interesantă, domnule Ion Iliescu, vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, spune, pentru ziarul Gândul, că minoritatea maghiară ar putea primi un anumit număr de mandate în Parlament, aşa cum se întâmplă cu restul minorităţilor. PD-L vrea, de fapt, să convingă UDMR-ul să accepte acest parlament unicameral. Cum vi se pare ideea avansată de Ioan Oltean?
Ion Iliescu: El emite această idee, în legătură cu o altă sugestie a domnului Băsescu, ca să se ridice pragul electoral la 10%, ceea ce ar exclude UDMR-ul, care, acum, având de-a face cu un electoral foarte disciplinat, care reprezintă cam 7% din electoratul ţării, are 7% reprezentare în Parlament. Altminteri, minorităţile mai mici au câte un reprezentant. Deci, nu ştiu ce garanţie poate să aducă domnul Olteanu. Deci, s-ar alinia şi minoritatea maghiară, la celelalte minorităţi, cu un singur reprezentant în Parlament.
Reporter: Spuneţi-mi, în opinia dvs., ce mai poate să facă, în prezent, această Comisie Parlamentară de revizuire a Constituţiei, în condiţiile în care, deja, Guvernul vine cu propria variantă de modificare a legii fundamentale!?
Ion Iliescu: Deci, asta nu este o lege oarecare, în care Guvernul are drept la iniţiativă. Revizuirea Constituţiei presupune, neapărat, o deliberare în Parlament şi elaborarea de propuneri de către Parlament. În 2003, s-a adoptat un set de modificări, pe baza funcţionării, timp de un an de zile, a unei comisii parlamentare, în care domnul Boc, deputatul Boc, era vicepreşedinte al acestei comisii şi a participat, din partea opoziţiei, la elaborarea modificărilor pe care Comisia Parlamentară le-a reprezentat în legătură cu amendamentele la Constituţie. Deci, asta e procedura. Indiferent de ce spune Guvernul, e o propunere a Guvernului, sunt propuneri ale altor grupuri. Deci, o comisie parlamentară, în care să intre reprezentanţii tuturor partidelor, să stea să delibereze asupra tuturor propunerilor posibile. Comisia le deliberează şi le supune apoi, aprobării Parlamentului. Ele intră ulterior la aprobarea prin referendum. Deci, pe de o parte, în Parlament, numai cu două treimi, trec aceste propuneri de modificări şi, dacă Parlamentul le aprobă cu două treimi, atunci, se organizează referendum pentru aprobarea lor.
Reporter: Ultima întrebare, ca o concluzie, domnule Ion Iliescu. Aş vrea să ştiu cum anticipaţi dvs. că va arăta noua Constituţie? Cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari?
Ion Iliescu: Eu cred că va trebui să facem toate eforturile pentru a evita o asemenea greşeală.
Reporter: Am înţeles. Mulţumesc foarte mult pentru prezenţă, aici, la RFI!
Leave a Reply