Biografie

Date personale

Data naşterii: 03.03.1930
Localitatea:    Olteniţa – jud. Călăraşi
Starea civilă: Căsătorit

Activitate profesionala

– Sfera formaţiei universitare inginereşti este domeniul hidroenergiei şi al gospodăririi apelor
– Debut profesional în 1955, ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti, sectorul “Sisteme”. Aici particip la elaborarea lucrării de sinteză intitulată “Inventarierea resurselor hidroenergetice ale ţării”.
– În perioada 1979-1984, preiau conducerea Consiliul Naţional al Apelor, unde, de asemenea particip la elaborarea unor studii de specialitate, printre care prima lucrare cu caracter sistemic,– “Programul Naţional de utilizare a resurselor de apă” şi “Schemele de amenajare a bazinelor hidrografice” care vizează totalitatea folosinţelor de apă, în raport cu dezvoltarea economică şi cerinţele de mediu.
– Am susţinut punctele de vedere ale specialiştilor în domeniu, pronunţându-ma împotriva programelor megalomane ale dictaturii. Ca urmare, în 1984, am fost demis.
– Din 1984 şi până la 22 decembrie, 1989, ca director al Editurii Tehnice din Bucureşti, îmi continui preocupările profesionale, abordând şi alte domenii conexe, cum sunt ecologia, dezvoltarea durabilă, principiile şi raţiunea progresului economic şi tehnologic contemporan, societatea post-industrială şi informaţională, cunoaşterea.
– Autor a numeroase studii, articole şi comunicări apărute în reviste de specialitate, multe dintre acestea cunoscând dezvoltări succesive în cărţile pe care le public cu o frecvenţă aproape anuală, fie că este vorba despre considerente de principiu şi noi încadrări contextuale ale proceselor dezvoltării economice şi sociale, fie despre transformările structurale din economie şi societate, ori fenomenele integrării şi globalizării, văzute şi analizate ca procese obiective, de natură să accelereze progresul şi să confere un nou echilibru, o nouă ordine lumii noului mileniu.
-Sunt membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi Doctor Honoris Causa al câtorva universităţi din ţară şi străinătate.
– Senator 1996 – 2000
– Presedintele României 1990-1996, 2000-2004
– Senator – Lider Grup Parlamentar PSD, 2004 – 2008.

Advertisement

13 Responses to “Biografie”

 1. Sorin PLATON Says:

  O felicitare originala sau originara (ce mai conteaza forma semantica cand fondul ne omoara pe pamantenii anului doua mii nu stiu cat…) sincera, din sufletul think-tank-ului Cafeneaua Politica… la care puteti adauga “… si tot ce va doriti!”…cel putin virtual, …ca real nu e prea voie in filmul asta… :)deci: http://www.cafeneaua-politica.ro/images/craciun_2008.jpg

  “unul dintre egali”

 2. ..::Rapas Munthe::.. Says:

  Astazi e ziua dvs. onomastica.
  La multi ani!

 3. paulapan Says:

  Domnule Iliescu,

  Cu intristare am vazut ca persoane ca Nica Leon au indrazneala sa va adreseze cuvinte nepotrivite intr-un moment in care trebuia sa se serbeze ceva ce ne aminteste tuturor de primii pasi in drumul spre ceea ce suntem acum: niste oameni aproape liberi. De asemenea M. Cozma . Trebuie sa treceti peste aceste episoade provocate de niste fiinte care nu au suficienta judecata sa-si dea seama ca daca dv. nu erati nu erau nici ei niste “nume”.
  Emotionanta intalnire cu colegii de liceu…..

 4. norapentrumama2npm Says:

  La multi ani pentru 03 martie.
  Vreau sa fiu primul care va spune LA MULTI ANI

 5. [D] [S] [N] Says:

  La Multi Ani ! Felicitari pentru vitalitatea dumneavostra!

 6. paulapan Says:

  La multi ani, sanatate si sa auzim numai de bine!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. szandreea Says:

  va urez multa sanatate dumneavoastra si doamnei Nina, si multa forta si putere de munca (eu si familia :))

 8. teodorchicinas Says:

  multa sanatate si forta de munca in tot ceea ce faceti , ma bucur ca stiti sa apreciati ca atare pe incompetenti si incapabili ,va consider ca cel mai valoros
  om politic din Romania si mi-ati ramas in suflet din momentul in care mi-ati dat telefon la Tomesti si ma-ati intrebat ce medici sa-mi trimite-ti de la
  Timisoara aflind ca sunt grav bolnav.Ramin in continuare cu dorinta de a ne
  intilni si sa va simt ca si alta data o imbratisare si o mina calda.
  Va doresc paste fericit dumneavoastra, doamnei si tuturor celor ce va sunt dragi. Teodor Chicinas Loc. Deta jud. Timis

 9. omsimplu Says:

  de ce asa scurta descriere a perioadei 55-89

 10. analistpolitic Says:

  Binenteles comentariul meu de mai sus va fi respins sau cenzurat. Minciuna nu poate privi adevarul in fata. Minciuna si-a croit o anumite imagine de sine, care nu sufere critici. Pentru noi cei tineri, Dle. Iliescu sunteti temelia unui sistem politic corupt. Chiar daca nu aveti personal conturi in Elvetia sau BVI (cum au ceilalti colegi mai tineri din PSD) faptul ca a-ti inchis ochii cand totul in jurul dvs. se fura sau se dadea contra 10% va asigura cuvantul “corupt” linga numule de Iliescu. Guvernarea dumneavostra a perfectat (cum s-au mandrit multi din PSD) furtul la nivel mare, facut subtil si cu cinism, adica furtul unor profesionisti.

 11. roxanai1 Says:

  Va rugam sa ne impartasiti din lectiile invatate din viata. Avem si un concurs pentru bloggeri LifeExperience: http://business-edu.ro/Stiri/Stiri/lifexperience-de-la-cei-mai-buni-bloggeri.html, dar nu acesta este motivul pentru care va rugam. Evident ca nici un alt blogger nu are o experienta de viata atat de impresionanta.

 12. mariamion Says:

  Stimate Domnule Presedinte,
  Subsemnata Maria Pop, profesor universitar, vicepresedinte al Asociatiei “VICENZA -PROVINCIE D’EUROPA” din Italia, autor al cartii in limba romana ” ETICHETA SI PROTOCOL” editura UNIVERSITARA din Bucuresti, pe baza careia se tin cursuri si in alte tari, va scriu avand in vedere colaborarea dintre Romania si Italia care deschide noi oportunitati pentru profesionistii din multe domenii de activitate, inclusiv din educatia in politica .
  As dori sa va propun initierea unei colaborari in acest domeniu, sens in care va rog sa-mi comunicati daca acceptati sa avem o intrevedere la locul, data si ora stabilite de comun acord. Pentru contact imi permit sa va las numarul meu de telefon 0744362739 si adresa de e-mail: mpwpop@tin.it .

  Cu consideratie,
  Maria Pop

 13. mihaelapana Says:

  Fac un fel de sondaj. L-am auzit pe Victor Stanculescu intr-un interviu la Realitatea spunand ca, daca ar fi sa schimbe ceva “atunci”, ar fi inchis televiziunea. Dvs ce parere aveti? Ce ar fi fost fără televiziune în 89?

  Lucrez in media si in paralel am un blogusor pe care imi exersez imaginatia si framantarile. Mai am si 25 de ani, deci mult prea putini sa pot cunoaste raspunsul la intrebare. Asa ca cer opinii. Iar in special a dvs mi-ar fi de mare folos.

  Va multumesc anticipat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: