A încetat din viaţă Valentin Nicolau, la numai 54 de ani, în urma unui infarct – maladie care produce, se pare, cele mai frecvente decese. A fost un intelectual de mare valoare, cu o opera remarcabilă – în special în domeniul dramaturgiei , dar nu numai.
A înfiinţat şi condus Editura Nemira – cu rezultate apreciate în promovarea autorilor români , ca şi în traducerea unor autori străini, în realizarea unor lucrări de sinteză, de larg interes.
La ultimul târg de carte “Gaudeamus” , editura s-a prezentat cu un stand bogat şi variat, de mare succes. Sunt de remarcat câteva titluri prezentate cu acest prilej Michel Kaplan – “Bizanţ” – traducere din limba franceză ; “Căderea Constantinopolului” de Steven Runciman, traducere din limba engleză; doua titluri atrăgătoare ale lui Alberto Manguel – “Istoria lecturii” şi “Biblioteca nopţii” – traduceri din limba engleză – şi multe altele.
Valentin Nicolau a fost apreciat ca cel mai bun şi eficient Preşedinte – Director General al Televiziunii Române. In timpul conducerii sale, televiziunea naţională a reuşit un bilanţ economic remarcabil, eliminând toate datoriile şi realizând chiar profit. Inlăturarea sa din conducerea acestei instituţii s-a dovedit păguboasă pentru funcţionarea şi eficienţa activităţii sale. Din câte ştiu, stabilise raporturi de lucru cu personalul televiziunii, foarte eficiente, apreciate de toţi. A fost regretat atât de personalul redacţional, cât şi de cel tehnic şi administrativ.
Toţi cei care l-au cunoscut au apreciat calităţile sale de intelectual cu solide cunoştinţe bazate pe o viaţă de studiu continuu şi de lărgire a orizontului de cultură.
Om deschis, receptiv, decent, bun coleg şi prieten, se bucura de stima şi consideraţia tuturor celor ce l-au cunoscut.
Dispariţia prematură dintre noi a lui Valentin Nicolau este o reală pierdere pentru viaţa intelectuală românească , pentru toţi cei care trudesc pe tărâmul culturii şi al creaţiei.
ION ILIESCU
15/01/2015 at 11:27 am |
Am fost prieten cu Valentin Nicolau pe Facebook și ne-am întretăiat drumurile profesionale în câteva împrejurări, pe când era PDG al SRTV. Eu am fost membru în CA al Radioului public timp de 9 ani și știu cât este de greu să menții balanța financiară, echilibrul redacțional și respectul față de munca tuturor într-o instituție media de asemenea dimensiuni. La Televiziune este încă și mai greu decât la Radio, dar Valentin Nicolau a găsit soluția miraculoasă de a fi respectat de toată lumea. Am pierdut un om de valoare prea devreme, un om care a vrut și care putea să mai facă ceva pentru ”cetate”, dar care a fost oprit de inutile și nesfârșite orgolii și bătălii politice.