Vot uninominal am avut înainte de 1989
Referendumul declanşat de Traian Băsescu este o acţiune pur demagogică, apreciază Ion Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi seara, la lansarea candidaţilor PSD Bucureşti pentru Parlamentul European desfăşurată la Romexpo, după ce preşedintele Traian Băsescu i-a numit pe social-democraţi “parteneri” în adoptarea votului uninominal, că un astfel de sistem a fost până în 1989.
“Amintiţi-vă, cei care aţi votat înainte de 1989, cum aţi votat.
Nu existau partide atunci, nu aveam liste. Noi nu am avut experienţa votului pe liste de partide. Până în 1989, sistemul de vot era uninominal”, a afirmat Iliescu.
Replicându-i preşedintelui Băsescu, care afirmase, în faţa membrilor PSD Bucureşti, că susţine ca fiind singura onestă varianta propusă de social-democraţi asupra votului uninominal, Iliescu a reamintit că, în urmă cu un an, şeful statului spunea cu totul altceva, şi anume că sistemul de vot uninominal nu este un instrument al reformării clasei politice.
Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că problema adoptării votului uninominal nu se rezolvă prin referendum, iar referendumul declanşat de Traian Băsescu este o acţiune “pur demagogică”.
Pe de altă parte, Iliescu a reacţionat şi la afirmaţia lui Băsescu de la finalul discursului ţinut, în sensul că, în timp ce, în 1990, de la Romexpo li se mulţumea minerilor, acum, în aceeaşi locaţie, se discută despre votul uninominal: “Există o anumită limită a decenţei şi a bunei-cuviinţe. Au făcut bine organizatorii că l-au invitat, este un act de normalitate. Dar îşi permite el, în această adunare, să atragă atenţia că voi ar trebui să vă reformaţi? Ştim foarte bine ce înseamnă reforma în viziunea lui, dar măcar abţine-te de la asemenea chestiuni şi manifestă respect faţă de cei cărora li te adresezi”, a spus Iliescu, referindu-se la desele aserţiuni ale preşedintelui în care sugera transparent că un PSD reformat ar însemna un PSD fără Iliescu ori Hrebenciuc.
Cât despre trimiterea făcută la mineriada din 1990, Iliescu a calificat-o “lipsă de cuviinţă şi cinism”, întrucât, pe atunci, el însuşi era implicat în calitatea de secretar de stat la Ministerul Transporturilor pe care o deţinea în Guvernul Roman.
“Se leapădă de propriul său trecut? Mie nu mi-e ruşine de trecutul pe care l-am avut, şi înainte, şi după 1989”, a afirmat Iliescu. Şi referirile la necesitatea ca PSD să se reformeze au fost taxate dur de fostul şef al statului.
“Domnul Băsescu dă dovadă, încă o dată, de lipsă de corectitudine şi rectitudine. Ce înseamnă reformă, când el a reuşit să mute peste noapte un partid, membru al PES (Partidul Socialiştilor Europeni – n.r.), de pe stânga pe dreapta?”, s-a întrebat retoric preşedintele de onoare al PSD.
Ziarul AZI nr.4485-27 oct.2007
13/11/2007 at 9:56 am |
ba mosule eu zis sa il lasi tu pe DOMNUL PRESEDINTE BASE , in pace si sa-ti vezi de pensia ta . noi speram cat mai curand sa scapam de oameni ca voi care a-ti ingropat romania asta in coruptie .Base , Macovei si altii care incerc sa faca ceva vreti sa-i dati la o parte . Nu va mai faceti sperante ca nu ve-ti mai fii sustinuti coruptilor. Bine ca ti-ai facut blog mosule . Te mai putem injura acum si scris.
13/11/2007 at 11:20 am |
Domnule Iliescu am 31 de ani , va admir de cand eram un pusti . Sunteti un model de politician , pacat ca fostul pirat nu a invatat nimic de la dumneavoastra.
14/11/2007 at 12:22 am |
Cu tot respectul, sunt dezamagit ca dumneavoastra nu stiti ca exact sistemul de vot actual este identic cu cel dinainte de ’89.
Inaite de ’89 se vota un partid, nimeni nestiind pe cine va aduce partidul in Parlament (valabil si acum), iar la presedintie se vota nume (valabil si acum).
Singura diferenta era in faptul ca atunci fiind un regim dictatorial, pe lista partidelor nu era decat unul era pe lista candidatilor pentru presedintie era numai unul…
In nici un caz, nu se punea problema de vot uninominal in perioada de dinaintea lui’89.
Acest subiect postat de dumneavoastra aici are o tenta demagogica:)))
Sa nu fiu inteles gresit. Toata stima pentru dumneavoastra si activitatea desfasurata de dumneavoastra dupa ’89, dar nu puteam sa fiu de acord cu asa parerea dumneavoastra.
14/11/2007 at 3:56 am |
Stimati Romani,
Sunteti de acord cu introducerea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor?
Dati un click pe adresa de mai jos si raspundeti cu DA sau NU: http://www.sondaj.php0h.com/uninominal.php
14/11/2007 at 7:21 am |
Stimabile ex-presedinte nu credeti ca este timpul sa dispara “listele” in care sunt “introduse”diverse persoane necunoscute pe langa anumite nume cunoscute din anumite “domenii de activitate ” Ex:PRM cu listele in care erau trecuti pe liste Irina Loghin ,Dolanescu I. etc . NU CREDETI NECESAR SA SE INCETEZE CU ACESTE “MANEVRE” si sa se reformeze clasa politica din Romania???!
Sau mai sateptam 20 ani pana ……………
14/11/2007 at 1:44 pm |
stiti foarte bine cum a fost inainte de ’89, asa ca nu mai faceti analogii dureroase. votul uninominal va insemna trecerea comunismului in lumea virtuala definitiv, de unde va disparea de la sine…..virusilor!!!!!!!!!
huooooo!
14/11/2007 at 8:06 pm |
COMUNISMUL A FOST FOARTE BUN
COMUNISMUL ASIGURA OMULUI UN LOC DE MUNCA SI O LOCUINTA, ADICA UN VIITOR, CAPITALISMUL ITI DA UN SUT IN FUND SI TE TRIMITE SA LUCREZI CA SLUGA LA STRAINI SAU PATRONI VEROSI CE SCUIPA PE TINE.
Acum dupa aproape 18 ani de la revolutie a devenit evident ca regresam si nu mergem inainte. Industria romaneasca nu mai fabrica aproape nimic, toti inginerii si muncitorii sunt obligati sa ia calea strainatatii sau sa se reprofileze pe carat pufuleti cu spinarea. Apartamentele, ale despre care se spunea ca sunt cutii de chibrituri, au ajuns la preturi mai mari ca in Statele Unite. De ce sa fiu obligat acum sa muncesc 30 ani pentru un apartament vechi cu trei camere cind parintii mei au cumparat unul identic cu banii cistigati in 6 ani.
15/11/2007 at 6:30 pm |
Cine cenzureaza blogul si de ce nu apare ce am scris?
15/11/2007 at 6:36 pm |
Imi cer scuze ca deranjez din nou dar am scris un comentariu putin mai lungut, dar nu foarte lung, si nu-mi apare! Am incercat in pagini diferite sa-l pun dar se pare ca din diverse motive nu apare!
15/11/2007 at 6:49 pm |
Partea2
De ce am deschis acestu subiect? Foarte simplu:
Sunt un student care a trait acele momente doar la televizor si mi se face pielea gainii cand ma gandesc ca oamenii aia aveau vina de a fi intelectuali. Puteam sa fiu eu in locul lor! putea sa fie orice coleg de-al meu! Ca sa citez din biografia de pe blogul dvs., acei tineri omorati de minerii chemati de dvs. sufereau de o “deviere intelectualistă” !
Cum poate un om cult, un presedinte sa cheme niste brute pentru a devasta capitala tarii? Si asta de 2 ori !
15/11/2007 at 6:52 pm |
Pai va raspund eu domnule!
Ati putut pentru ca erati orbit de putere si de dorinta de a conduce! Va doreati sa ajungeti un “mic Ceausescu” in Romania!
15/11/2007 at 6:59 pm |
Iar nu ma lasa serverul sa scriu! Asta e cenzura!
15/11/2007 at 7:07 pm |
Nu imi doresc sa va vad in tribunale, sa va vad huiduit pe strada sau pus in situatii delicate la emisiuni televizate! Cei care doresc razbunare, nu sunt mai buni decat cei pe care vor sa se razbune! Va doresc sa cunoasteti bunatatea omului, bunatate care e in fiecare dintre noi ascunsa, si sa va caiti pentru greselile facute in viata si aici nu ma refer la cainta in sens religios ci in sensul de a contempla asupra durerii pricinuite altora si a recunoaste in fata proprei persoane!
15/11/2007 at 7:08 pm |
Serios acum, chiar a meritat? Eu zic ca nu!
Cu speranta de a va fi ajutat putin in cautarea partii bune a omului,
Mircea Popa
PS: Imi cer scuze ca am scris pe bucati dar chiar nu inteleg de ce nu ma lasa serverul sa scriu dintr-o bucata tot!
15/11/2007 at 9:16 pm |
Sper din tot sufletul caveti citi mesajele noastre an nuami 25 de ani su nu cunosc sitemul de vou de inaite de 1989,cred ca este nevoie de o shimbare dar de ar fii in bine.Dar ma tem ca ne vom tezi in parlament cu oameni ce nu au nici o legatura cu aceasta insitutie de decizie sau si mai grav sa ne trezim cu un parlament exterm de majorita de pest 70%si atuncea e si mai rau
16/11/2007 at 9:58 am |
Magna Carta a fost scrisa de barbati adevarati (in frunte cu un rege!!) acum 800 de ani!!!!! Fara referendum, fara jena, fara cheltuiala (probabil dupa o vanatoare de nu stiu ce …). Trebuie sa fie simplu: noi alegem oameni care sa se priceapa la ce trebuie facut. De ca sa ma intrbe pe mine ce sa faca, cum sa faca, cand sa faca. Totul a devenit agasant. Avem o clasa politica de 2 bani. Nu exista nici o forma de respect uman pe nici o directie — Vaslui, Roma, londra, New York, …. Am ajuns ultimii oameni de pe planeta. Mai ales de sus in jos.
Cu deosebit respect,
Gheorghe Matei
16/11/2007 at 10:09 am |
Mii de scuze!!!! Nu pot sa suport idea ca in comunism se asigura omului tot ce avea el nevoie! Dar omul nu este un animal de ferma! Sa vina cineva sa-i lase la gura blidul cu mancare. Ce degradant!!!!! Cea mai mare lipsa la foarte multi oameni e ca nu au vazut cum e lumea. Familia mea este in Italia de 7 ani. Cunosc multe aspecte in detalii. Din pacate sunt multi care se dau mari politicieni si nu au cunostinte elementare despre lumea reala.
Cu profunda amaraciune pentru subiect …
Cu deosebit respect pentru Dvs.
Gh. Matei
16/11/2007 at 10:47 am |
Domnule Iliescu.
Am 58 de ani si perioada comunista a insemnat cam 2/3 din viata si evident m-a marcat considerabil.Nu pot sa nu-mi aduc aminte de zilele pe care le-am trait in contextul a ceea ce oferea partidul pe toate planurile.A fost cam rau ! Dar tot asa mi-a aduc aminte ca in ultimii ani inainte de 89 cand ascultam Europa Libera si stateam la cozile ceausiste ,vorbeam despre speranta Ion Iliescu.Eu ma laudam ca in anii studentiei,67-72,am avut posibilitatea sa aud numai lucruri frumoase care se vorbeau prin Iasi despre Dumneavoastra.Am facut aceasta mica introducere dorind sa trec la faptul ca inainte de 89 votul era uninominal,eu asi zice ”uninominal dirijat simplificat” deoarece pe liste se treceau candidatii preferati de partid cu o concurenta slaba care nu trebuia sa strice nici reusita preferatului ,nici procentul care trebuia raportat ca obligatoriu peste 95%.Am facut parte din multe comisii electorale si stiu foarte bine care era mecanismul.Este bine sau rau sa avem vot uninominal,acum in 2007?Dupa parerea mea cred ca nu este momentul prielnic ,deoarece selectia pe liste de partid poate elimina mai multe rebuturi decat selectia uninominala.Electoratul din care fac si eu parte este interasat sa traiasca mai bine dupa ce au loc alegeri,lucru care din pacate nu s-a intamplat cu nici o guvernare de dupa revolutie.PSD-ul care a fost foarte aproape de o reusita a gresit flagrant in 2004 si a compromis o transformare care ar fi avut loc pana la urma,daca nu ar fi pacatuit foarte multi lideri de la varful partidului prin infatuare,incredere ca nimeni nu-i poate da la o parte,ca nu vor da socoteala nimanui, averile pe care le-au facut s-au bazat in mare parte pe influenta datorita puterii detinute si uitarea fata de electoratul care-i votase.Sa stiti ca printre oamenii obisnuiti au circulat foarte multe asa zise zvonuri care de fapt erau fapte de coruptie adevarate atribuite acestor lideri PSD.Si de fapt ce se doreste prin acest vot uninominal,nimic mai simplu:protectia tuturor baronilor locali din toate partidele ,care in loc sa fie inlaturati din politica ,li se deschide calea perpetuarii vesnice pe pozitii privilegiate! PD,PNL,PLD,PSD,PIN,PNG,UDMR,PRM,PC uniti in partidul unic al prililegiatilor lupta pe toate fronturile pentru aceasta democratie a votului uninominal .Sa traiasca si sa infloreasca alesii nostri nepretuiti!Din pacate cred ca lupta dumnevoastra pentru innoire este inutila ! Nici macar colegii de partid nu va inteleg ,ce sa mai vorbesc de ceilalti !.Am fost un “amarat” de PCRist care nu am mai avut puterea sa ma lipesc de vreun partid,dar am apreciat valorile din toate partidele,indiferent de culoare.Dumneavoastra faceti parte ditre aceia care iti face bine daca il asculti si il privesti.
Cu deosebita stima si respect,
horiac
20/11/2007 at 7:04 pm |
Domnului Presedinte
Ma numesc Andrei Mihaela si sunt economist. Am 40 de ani.
Am avut norocul de a trai o copilarie si adolescenta linistita.
In momentele de maturizare dvs. mi-ati umplut golul tatalui “plecat”.
Nu am simtit lipsa unei constiinte masculine si a unei forte ferme cu toate ca fizic poate nu aratati ca un munte de barbat.
Mi-am dorit din tot sufletul, ca pionera, sa il intalnesc pe domnul Ceausescu si s-ar putea sa il fi gasit subtil intr-una din scrisorile mele adresate dansului in tacere. Am dorit sa va intalnesc si pe dvs. dar fizic si nu v-am gasit. Sa mai sper?!
cu drag Mihaela Andrei
In privinta votului eu il voi acorda persoanei care cred ca are o pregatire temeinica, sincera si solid economica. De ce?
Pentru ca, am constatat, cum multi oameni de specialitate neaga si acum superioritatea oranduirii socialiste fata de cea capitalista. Oranduire invatata din carti si de noi de la dansii. Adica vor sa spuna ca ceea ce am invatat erau prostii? Unde sunt tratatele de economie pura si politica?
Noi, practic, ne-am intors din punct de vedere economic la o etapa prin care am mai trecut. Rusinea si nestiinta ne-au adus iar aici. In loc sa dam noi un exemplu natiunilor inca ratacitoare. Eram o tara comunista dar nu ca oricare alta. Nu eram ca Rusia de exemplu. Sub conducerea avuta tara noastra a triumfat fata de celelalte dar faptul ca presedintele nu stia ce se intampla la nivele joase, a muncitorilor (lucru ce il dezvaluia revolutia daca era lasta sa decurga ca miting) a facut ca noi sa nu mai speram in epoca aceea. Noi nu eram betivi ca si rusii, nu eram haini ca si ungurii. Noi suntem o tara de tigani, suntem tara lor dar nu recunoastem – este prima problema a Romaniei asa cum am scris si in cartile mele nepublicate.
NU mai trebuia decat caldura si un confort in halele industriale, mai multe masini agricole si iar un sistem de irigatii mai trainic in agricultura, niste magazine mai luminoase si mai curate, monumentele restaurate si mancarea fabricata de noi sa fie gasita in raioane ca si imbracamintea de bumbac, lana, piele. Numai atat mai trebuia si dovedeam ca socialismul este superior exploatarii omului de catre om asa cum patronii nostrii ne fac noua imitand ceva firme colosale din occident.
Cu stima,
25/11/2007 at 1:23 pm |
Buna ziua ,Domnule Presedinte,
Sunt o oarecare,am 48 de ani,muncesc de 30 de ani in slujba statului,bine,pentru ca am trecut de fiecare restructurare(poate era mai bine sa nu fi trecut,asi fi avut timp sa castig bani).
Am facut scoala in vremurile apuse,istoria de atunci ne-a invatat ca stramosii nostri si-au dat sangele si viata pentru zdrobirea oranduielii “cea cruda si nedreapta ce lumea o imparte in mizeri si bogati”.
Ce am inteles eu din toata aceasta “revolutie” e ca noi acum
ne-am dat sangele si viata sa ne intoarcem de unde am plecat.
Am luptat ca sa ne dam pe mana hotilor,ce ironie,nu-i asa?
Acesta sa fie progresul omenirii?
Ne-au vrut binele n-am stiut sa nu-i lasam sa ni-l ia.
Iar culmea tupeului hahalerelor de serviciu din Parlamentul Romaniei este
acela de a declara ca referendumul e asa ,doar o consultare,ca doar nu va trece de Parlament si ca nu e nimic dependent de vointa poporului,atunci ce-i aia DEMOCRATIE ?-un slogan de adormit prostii,o pluta pe care sa se suie toti smecherii priceputi in “a trage legea pe turta lor”?
Am avut incredere in dvs,dar din pacate cu o floare nu se face primavara.
Va sarut si incercati sa nu va mai otraviti anii care vi-au mai ramas ca nu prea mai aveti pentru ce – cei saraci s-au dus la fund iar noua burghezie(parvenita sau reinvestita) ne-a incoltit cu totul!
08/12/2007 at 10:53 am |
Domnule presedinte,
Va rog frumos sa puneti capat discutiilor din partid (PSD). Membrii si simpatizantii PSD s-au saturat de scandalurile dintre dvs si dl Mircea Geoana. Eu stiu k ati facut multe pentru acest partid de 18 ani, ani in care ati tinut uniti pe toti membrii si simpatizantii. Din contra, dl Mircea Geoana a reusit sa-i imprastie. Trebuie facut ceva pentru a salva partidul, pentru a fii din nou loa putere.
Cu respect,
Isabela (membra PSD din Sibiu, inca din 1990)
01/02/2008 at 7:04 pm |
Domnule presedinte ,
Va supun atentiei 6 idei considerate de mine benefice PSD-ului.
1.Limitarea prin lege la 2 maxim 3 numarul de legislaturi pentru un primar.
2.Selectarea candidatilor pe baza competentelor intelectuale si profesionale.
3.Alegerea candidatului sa se faca in urma analizarii proiectului realist cu care se va prezenta in fata unei comisii a partidului.
4.Constituirea de corpuri de control independente politic pentru verificarea legalitatii hotararilor luate din punct de vedere juridic.
5.Veitul minim garantat sa fie restrans deoarece actualmente este o modalitate de a incuraja nemunca,coruptia institutionala si un aducator de voturi pentru primar.
6.Remunerarea consilierilor-modalitate de a nu face nimic.Daca aceasta
ar fi benevola pe liste ar aparea doar oameni onesti care doresc binele comunitatii.
Daca ve-ti considera ca relevante aceste idei i-mi ofer disponibilitatea pentru o conlucrare la nivel judetean.Aceste considerente au fost extrase in urma a 6 ani de sondare a opiniei publice in judetele Alba si Hunedoara.
Cu respect,
Emil (nepotul d-nei Toma-Timis Sfefania).
16/09/2008 at 7:36 pm |
In linkul urmator, aferent blog-postului “Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai prim-ministru din tara?” veti gasi datele unui concurs pe bune…
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/09/16/oglinda-oglinjoara/
Cu stima,
1=
SorinPLATON
08/12/2008 at 9:50 am |
nu votul uninominal este problema!la urma urmei este doar un sistem de vot.dar la noi in vrancea nu am avut ce alege.majoritatea sunt infractori care nu au de a face cu valorile social-democratiei.gica duta taieri de paduri,afaceri murdare…mitrea -probleme cu justitia,baesu -probleme cu justitia,oprisan afaceri murdare,un munte de infractiuni,primarii santajeaza populatia ….ca daca nu votezi psd ,ne taie apa…ne este lehamite.veniti domnilor cu persoane curate,si veti vedea rezultate pe masura.psd trebuie reformat!personal am dat vot alb!peste 4 ani aceleasi persoane,acelasi vot!psd a avut un scor foarte prost la ultimele doua alegeri parlamentare(2004,2008)pentru calitatea candidatilor propusi la vn.a obtinut 40% din 45%prezenti la vot.inseamna 20 si un pic de procente din nr alegatorilor.s-au dus vremurile cu 75-80%.peste patru ani vor fi mai putini.este doar o iluzie rezultatul bun la alegeri in vrancea!trebuie sa plece din psd toti cei cu semne de intrebare,scutiti-ne cu oprisan si persoanele care duc partidul de rapa!
08/12/2008 at 9:54 am |
si nu am inteles alianta cu partidul conservator,mai mult a tras in jos!voiculescu?dumnezeule ,cine face strategia partidului?
08/12/2008 at 9:59 am |
oprisan, mitrea,gica duta….dati domnilor candidati sa nu mai dam voturi albe.suntem satui de infractori.reformati partidul,trebuie facuta curatenie.psd a scazut la 20% in vrancea.ajunge ca romania mare in ritmul asta!