Date Biografice

– S-a afirmat de tânăr în viaţa publică. În 1948, ca elev, s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România (UAER).
– În 1956 a fondat Uniunea Asociaţiilor Studenţilor din România (UASR), organizată iniţial după modelul uniunilor naţionale ale studenţilor din ţările europene, ca organizaţii profesionale ale studenţilor.
– A participat la mişcarea studenţească internaţională în diverse foruri şi organisme ale acesteia, ca reprezentant al studenţimii române.
– În anii 1967 – 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
– Exclus din forumul central de partid, fiind acuzat de “deviere intelectualistă”, a continuat să adopte o atitudine critică faţă de dogmele “revoluţiei culturale” şi atunci când a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în anii 1971-1974, şi pe cea de preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi, în anii 1974-1979. Ca urmare, treptat, a fost îndepărtat din viaţa politică. În perioada 1979-1984 a lucrat la Consiliul Naţional al Apelor, iar în perioada 1984 – 1989 a fost directorul Editurii Tehnice. S-a aflat în permanenţă sub urmărirea şi supravegherea organelor de securitate, care au încercat să-l izoleze, să-l scoată din viaţa publică, să-i controleze şi să-i limiteze posibilitatea de comunicare.
– În seara zilei de 22 Decembrie 1989, se află printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi devine Preşedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat şi, în acelaşi timp, un comandament ad-hoc având misiunea protejării şi consolidării victoriei revoluţiei.
– În “Comunicatul către ţară al CFSN”, la elaborarea căruia a participat – şi pe care l-a prezentat la posturile de radio şi televiziune în noaptea de 22 Decembrie 1989 – sunt definite natura politică şi socială a transformărilor care aveau să marcheze ireversibil destinul României: demolarea sistemului totalitar, a monopolului unui singur partid; instaurarea democraţiei, a pluralismului politic, instituirea statului de drept; construcţia societăţii civile, respectul demnităţii şi drepturilor omului; garantarea libertăţii de expresie, de asociere şi manifestare; reforma economică şi tranziţia la economia de piaţă, larga deschidere pe plan internaţional.
– La sfârşitul lunii ianuarie, s-a numărat printre fondatorii formaţiei politice – Frontul Salvării Naţionale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.
– În perioada februarie-mai 1990 este Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat şi în care au fost incluşi reprezentanţii tuturor partidelor politice apărute imediat după revoluţie.
– La 20 mai 1990 a fost ales Preşedinte al României, pe perioada Adunării Constituante, de doi ani, aşa cum se prevedea în Legea Electorală, conform căreia s-au organizat primele alegeri libere, după aproape o jumătate de secol de totalitarism.
– La alegerile prezidenţiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate în conformitate cu noua Constituţie, a obţinut 7.297.551 voturi, – adică 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optând pentru programul său “Cred în schimbarea în bine a României”. În cursul primului mandat constituţional de şef al statului, priorităţile acţiunii sale au fost: reconcilierea naţională, pactul social, conlucrarea tuturor forţelor politice pentru stabilitatea şi redresarea ţării, tranziţia spre economia de piaţă, reforma economică, protecţia socială, deschiderea spre lume.
– Înscris în cursa prezidenţială din noiembrie 1996 pentru un nou mandat, cu programul “Să continuăm, împreună, schimbarea în bine a României”, în turul al doilea al scrutinului electoral balanţa a înclinat în favoarea contracandidatului său. Este ales senator şi conduce, de pe băncile opoziţiei în anii 1997 -2000, , Grupul parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR).
– Conferinţa Naţională Extraordinară a Partidului Democraţiei Sociale din România (azi Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997, l-a desemnat preşedinte al PDSR, funcţie în care a fost reales la Conferinţa naţională din 20-21 iunie 1997. În această calitate, a contribuit la reconstrucţia şi edificarea unui partid social-democrat modern, european.
– În urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus şi susţinut de PDSR, obţine un nou mandat prezidenţial cu programul intitulat “Aproape de oameni, împreună cu ei”. Este cel de al doilea mandat constituţional pe care Ion Iliescu îl îndeplineşte în cariera sa postrevoluţionară.
– În decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat şi redevine liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.
– În declaraţia din 20 decembrie 2004, din ultima zi a celui de-al doilea mandat constituţional, Ion Iliescu a prezentat un bilanţ al perioadei 2001 – 2004 cuprinzând principalele realizări ale celor 4 ani: consolidarea statului de drept şi a democraţiei, redresarea economică şi socială prin revenirea la principiul creşterii economice şi, pe această bază, ameliorarea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor; reforme pentru modernizarea ţării şi accesul în lumea valorilor democraţiei şi ale progresului contemporan, integrarea europeană şi euro-atlantică, respectiv primirea României în NATO şi finalizarea cu success a negocierilorde aderare la UE şi, ca un corolar al tuturor demersurilor, reconcilierea naţională, pacea şi stabilitatea socială, debirocratizarea instituţiilor statului şi sporirea funcţionalităţii acestora, lupta împotriva corupţiei, consolidarea societăţii civile, implementarea spiritului comunitar european şi raportarea la valorile practice ale acestuia.
– În 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat.
Alte informatii
Alte informatii
– Este căsătorit din 1951, soţia sa Nina Iliescu (Elena Şerbănescu – numele de fată, cu care s-a cunoscut în vremea studiilor liceale) fiind de profesie inginer, cercetător ştiinţific în domeniul coroziunii metalelor.
– Foloseşte în mod curent în activitatea sa limbile franceză, engleză şi rusă.
– În perioada anilor ’80 a fost preşedintele federaţiei române de caiac-canoe.

29 Responses to “Date Biografice”

  1. jordash Says:

    Unde va este biografia?

  2. Pr. Dorin Says:

    Vă dorim bun venit în rândul blogărilor românilor din wp. ro şi multă sănătate în viaţa dv.!

  3. roholidays Says:

    Doamna Mihaela Cartis, ca dvs. suntem multi, cu idei si experiente identice. Ma alatur si eu dvs. in cele spuse si astept si eu un raspuns …
    Din pacate, dl. Hrebenciuc, pe care dl. Iliescu l-a pastorit langa dansul si ceilalti de teapa lui nu o sa pateasca nimic si o sa prospere in continuare…
    Domnule Iliescu, dvs. sunteti vinovat pentru averile facute in mod absolut fraudulos de ciracii dvs. din partidele pastorite de dvs. de-a lungul celor 3 mandate.
    Pentru furtul economiei nationale si pentru polarizarea societatii , sunteti vinovat. Ati tradat si idealurile socialiste cu care ati crescut si pe care , de-a lungul a 3 generatii le-ati uitat..Cum se poate domnule ca tot ce era construit de stat, din banii tuturor , sa ajunga la fiare vechi? Ca pamantul de sub ele sa fie luat de marii noi latifundiari? Cum este posibil asa ceva??Si din punct de vedere socialist este considerat crima…Pe cei de dinainte de 1948, chiaburi si mari industriasi i-ati bagat la canal si in puscarii , astfel ca dupa 1989 voi, urmasii celor ce au luat bunurile lor sa prosperati…??? Domnule Iliescu, multa lume considera ca ati gresit cand ati luat fraiele tarii in 1989, ca ati administrat prost tara si ca tot ce traim astazi este datorat in mare parte dumneavoastra…
    Sper sa realizati intr-o zi lucrurile astea si sa aveti o remuscare…

  4. seofirst Says:

    Bun venit in blogosfera!
    O intrebare:
    Vreti sa va capitalizati blogul? Castigati bani din ppc si ii donati copiilor care vor acces la internet si nu au aceasta posibilitate…
    Pentru un astfel de proiect va sprijin in mod voluntar

    Y.M.: SEOFIRST

    SUCCESS & ENJOY !!!!

  5. geologusay Says:

    Candva, mai demult, am citit pe internet o biografie a dvs. Acolo erau scrise multe lucruri acuzatoare si denigratoare referitoare la trecutul dvs. si al tatalui dvs.
    Pentru un om politic de talia dvs. este imperios necesar sa va publicati insiva biografia pentru a nu mai da nastere la speculatii si pentru a nu va mai pune in situatia de a raspunde detractorilor.
    Daca nu o veti face inseamna ca si tacerea este un raspuns.
    Eu sper ca o veti face. Asa este corect si in spiritul respectului fata de oameni, spirit la care adesea faceti apel in cuvantarile dvs.

  6. selyboy Says:

    Domnule Presedinte, bine ati venit in blogosfera, asta dovedeste ca aveti un spirit mereu tinar. Cred ca majoritatea rominilor va admira ca politician si, in opinia mea. acuzele care vi se aduc (revolutie, mineriade etc) sunt complet false si politicianiste. Totusi, mi-as permite un repros la adresa dvs ca politician si presedinte si anume : ati permis (sau nu ati putut contracara) ca nivelul de trai sa coboare atit de jos, astfel incit azi numarul saracilor este prea mare si perspectiva e sumbra chiar si in conditiile noi de integrare in UE. Aceasta racila va avea efect dezastos pe termen lung…

  7. matei123 Says:

    Stimate Domule Presdiinte, bun venit in domenu comunicarilor electronice si va felciit , matei serban, australia

  8. emigrantul Says:

    DOMNULE PRESEDINTE,

    AVIND IN VEDERE FAPTUL CA MASS MEDIA ROMANEASCA (ziarele, televiziunile, etc.) ESTE IN MIINILE UNOR GRUPURI DE INTERESE DE TIP MAFIOT ( a se vedea sondajul de aici: http://www.sondaj.php0h.com/massmedia.php ), nu pot decit sa aplaud initiativa dumneavoastra de a deschide un mic jurnal (blog) unde sa nu mai intilnesc la tot pasul reclame mascate si articole care ameninta intr-una cu cresterea pretului apartamentelor.

  9. emigrantul Says:

    Domnule Ion Iliescu,

    Revolutia din 1989, a carui principal actor sunteti, nu a reusit sa faca mare lucru pentru Poporul Roman. Daca ar fi sa efectuez o comparatie as asocia evenimentele sfirsitului de 1989 cu restauratia monarhiei din Franta anului 1814 si nu cu revolutia din 1789 care mai degraba ar putea fi comparata cu ce s-a intimplat in Romania prin august 1944. Asadar, propabil in curind ne asteapta un fel de 1848 cind vom inlatura de la putere mafia capitalista care paraziteaza tara si vom reinstaura comunismul.

    Daca ar fi stiut romanii ca miscarea din 1989 a fost doar pentru ca infractori gen Gigi Becali ( justificarea acuzatiei o gasiti aici http://www.sondaj.php0h.com/becali.php ) sa se lafaie in bani si pe la televizor sfidind oamenii care muncesc, deci daca s-ar fi stiut nimeni nu mai iesea in strada iar tara si-ar fi accelerat dezvoltarea economica pentru ca din cite am inteles datoria externa era platita deci perioada grea trecuse.

  10. angel74dm Says:

    Felicitari !!!

  11. petrulungu Says:

    Domnule Iliescu,

    Nu sunt un om rautacios si nici nu caut oameni ce poarta neaparat vreo vina, dar voi trai toata viata cu ideea ca mi-ati ”furat” cei mai frumosi ani din viata, pastorind o intreaga clica de hoti si profitori care au tinut Romania pe loc aproximativ 10 ani.

  12. lawrencesoft Says:

    Domnule Iliescu, ce parere aveti de versurile piesei cantate de legendarii nostri Phoenix, In umbra marelui urss ? Credeti in cuvintele de acolo ?

  13. nraducanu Says:

    Stimate domnule Iliescu,
    Un blog este de regula un jurnal cu impresii si opinii personale asupra unor evenimente ce au avut loc in tara sau in lume in ziua sau in zilele precedente. Dar pentru unii blogul ar fi si o ocazie de a publica articole mai ample care – din diferite motive – nu isi pot afla locul in presa. Iata, acesta este cazul actual al unor simpatizanti ai ideilor de stanga, care cauta – dar nu gasesc – un cotidian sau un saptamanal care se reflecte problematica actuala a stangii la noi si peste hotare, sa ia atitudine principiala asupra unor probleme doctrinare, sa ajute tineretul sa afle care este atitudinea de adoptat in fata asaltului ideilor dreptei liberal-conservatoare si al celor populiste, extremiste. Iata de ce, asa cum de cativa ani are loc in alte tari, si in Romania a inceput ca blogurile sau alte tipuri de site-uri internet sa fie utilizate pentru a face auzite voci diferite de cele ale elitei “mainstream”. Cred ca blogul dvs. aduce o contributie importanta la aceasta cerinta de informare a asupra gandirii de stanga. Imi permit totodata sa va recomand spre consultare blogul :
    raducanu-stanga.blogspot.com

  14. elitaconteaza Says:

    E curios cum de sunt asa putini laudaci. Adica nu e curios e adevarat si real si e bine asa.

  15. mihaela1682001 Says:

    Domnului Presedinte

    Ma numesc Andrei Mihaela si sunt economist. Am 40 de ani.
    Am avut norocul de a trai o copilarie si adolescenta linistita.
    In momentele de maturizare dvs. mi-ati umplut golul tatalui “plecat”.
    Nu am simtit lipsa unei constiinte masculine si a unei forte ferme cu toate ca fizic poate nu aratati ca un munte de barbat.
    Mi-am dorit din tot sufletul, ca pionera, sa il intalnesc pe domnul Ceausescu si s-ar putea sa il fi gasit subtil intr-una din scrisorile mele adresate dansului in tacere. Am dorit sa va intalnesc si pe dvs. dar fizic si nu v-am gasit. Sa mai sper?!
    cu drag Mihaela Andrei
    In privinta votului eu il voi acorda persoanei care cred ca are o pregatire temeinica, sincera si solid economica. De ce?
    Pentru ca, am constatat, cum multi oameni de specialitate neaga si acum superioritatea oranduirii socialiste fata de cea capitalista. Oranduire invatata din carti si de noi de la dansii. Adica vor sa spuna ca ceea ce am invatat erau prostii? Unde sunt tratatele de economie pura si politica?
    Noi, practic, ne-am intors din punct de vedere economic la o etapa prin care am mai trecut. Rusinea si nestiinta ne-au adus iar aici. In loc sa dam noi un exemplu natiunilor inca ratacitoare. Eram o tara comunista dar nu ca oricare alta. Nu eram ca Rusia de exemplu. Sub conducerea avuta tara noastra a triumfat fata de celelalte dar faptul ca presedintele nu stia ce se intampla la nivele joase, a muncitorilor (lucru ce il dezvaluia revolutia daca era lasta sa decurga ca miting) a facut ca noi sa nu mai speram in epoca aceea. Noi nu eram betivi ca si rusii, nu eram haini ca si ungurii. Noi suntem o tara de tigani, suntem tara lor dar nu recunoastem – este prima problema a Romaniei asa cum am scris si in cartile mele nepublicate.
    NU mai trebuia decat caldura si un confort in halele industriale, mai multe masini agricole si iar un sistem de irigatii mai trainic in agricultura, niste magazine mai luminoase si mai curate, monumentele restaurate si mancarea fabricata de noi sa fie gasita in raioane ca si imbracamintea de bumbac, lana, piele. Numai atat mai trebuia si dovedeam ca socialismul este superior exploatarii omului de catre om asa cum patronii nostrii ne fac noua imitand ceva firme colosale din occident.
    Cu stima,

  16. rotweiler2305 Says:

    Domnule ION ILIESCU, va felicit pentru ca ati ales acest mod de a comunica cu romani ( care mai sunt romani si cu sufletul nu doar cu numele ) si doresc sa stiu daca puteti sa ajutati ORGANIZATIA LOCALA A P.S.D. DIN COMUNA ZAVOI, CARAS-SEVERIN,din care si eu fac parte de 4 ani,dar care a ajuns sa fie condusa de PD,datorita presedintelui de organizatie care de cand a fost insarcinat cu conducerea acestei organizati pierde tot mai multi membri de partid,deoarece este condus de presedintele organizatiei din OTELU ROSU, CARAS SEVERIN. In organizatia locala psd, ZAVOI nu sa mai facut sedinta cu membri de 2 ani,se fac sedintele doar pe hartii,care le semneaza doar presedintele organizatiei si se iau decizi doar de presedinte nu si cu ajutorul celorlalti membri din conducere,inclusiv consilieri care sunt in functie nu sustin partidul deoarece sunt manipulati de catre presedinte sa fie tot timpul deacord cu primarul din comuna care este din PD. Va rog frumos sa trimiteti o comisie de control din partea PSD si sa se faca o sedinta cu toti membri organizatiei locale psd din ZAVOI si sa se realeaga membri di conducerea acestei organizati prin vot secret,doar asa oameni pot sa-si exprime opinia corect,fara sa le mai fie teama de amenintarile presedintelui din organizatia locala ZAVOI si din OTELU ROSU. Va multumesc si sper ca o sa luati masurile necesare pana nu este prea tarziu.

  17. aurelianbrezeanu Says:

    Domnule Presedinte,
    Chiar daca in materialul biografic pe care l-ati prezentat nu este specificat, totusi, azi 3 martie, stim cu totii ca este o importanta zi de nastere.
    Asa ca, va doresc multa sanatate, fericire si putere.

    La Multi Ani!
    Aurelian Brezeanu

  18. Ovidiu Says:

    Stimate presedinte Ion Iliescu, cer scuze ca sunt offtopic.

    CINE ESTE ELENA UDREA ?

    Ovidiu Says: Your comment is awaiting moderation.

    July 12th, 2008 at 11:17 pm
    Doamna Elena Udrea, de ce ma cenzurati? de ce n-am dreptul la opinie? de ce ati dat oridine Administratorului sa fiu sters cu toate mesajele ?

    De ce nu respectati dreptul omului, dreptul la exprimare.
    Eu fac o plangere ca ma discriminati, voi publica in ziare cum ma torturati doar pentru ca nu sunt PD-List.

    Anticipat,
    Eu lupt pina la capat !
    Ovidiu.
    ——————–
    Acest mesaj ca altele zeci sau sute sunt cenzurate de Doamna Elena Udrea !!!!!

    http://stirea.wordpress.com/

  19. bogdumdum Says:

    Felicitari Domnule !

    Foarte frumos blog-ul. Aduce aminte de vremurile in care viata era serioasa si nu saltata in aere vulgare. Recunosc ca sunt putin mirat ca un ex-presedinte sa aiba un blog, dar apreciez acest lucru deopotriva.

    Invit ochii dumneavoastra sa aprecieze cateva imagini (pentru inceput) despre orasul Bucuresti, oras in care se petrecura atatea.

    Adresa este http://antiquebucharest.blogspot.com/ si reprezinta blog-ul meu prin care incerc sa arat oamenilor cum arata Bucurestiul.

    Solutii pentru a furniza un feedback se gasesc pe site in dreptul profilului meu. Va multumesc!

    Anticipat,
    Bogdan.
    ————————–

  20. SorinPLATON Says:

    D-le presedinte,

    Va prezint o situatie noua, cel putin pentru mine…
    http://sorinplaton.wordpress.com/2008/09/15/am-copil-de-clasa-intai/

    Cu stima,
    1=

  21. Dacă nu ai blog, nu exişti! « Teologie pentru azi Says:

    […] Adrian Năstase sau Ion Iliescu (două exemple notorii), venind pe Word Press, pur şi simplu s-au reinventat şi au distrus mitul, […]

  22. eficientaenerg Says:

    “Nu explicaţiile ce se dau faptelor, ci faptele însele sunt adevărul”-Mihai Eminescu.Si ai facut aceasta-Tati !Bravos-nu ai voie sa stai-Actioneaza! Asa cum si eu-Calaraseanul-12 ani Deputy-ca Poporul vota pe tata-fost Campionul interpelari,etc-informeaza:dam rapoarte Directiei pt Energie-Comisia Europeana-
    “Consultant,specialist in Energetica(drd si sef sectie Siderca Calarasi), si initiator al Legii nr.199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei-Deputat 1992-2004-cu 11 Legi P.N.- prezint: PLANUL Cladire Inteligenta Energetic inscris la Programul EU-Energie Durabila-www.sustenergy.org(2006-primul din Romania) si premiat in febr.2007

  23. nekunoscut Says:

    Boc şi ai lui doar simulează tăierile, teama de a nu fi linşaţi le-a ajuns până în gât, dar tot nu cedează. Vorba aia ” ambiţia e arma prostului “…ei încă n-au înţeles că dacă o să ia din salarii, oamenii vor peste ei, o să-i jupoaie de vii. Când omul nu are ce să mănânce şi cu ce să plătească chiria atacă fără discernământ. Cei care conduc guvernul, încă nu s-au văzut în oglindă că sunt refractarea lui Ceauşescu din 1989?

    —————————————————————-

    http://nekunoscut.wordpress.com/

  24. gellini Says:

    D–le Ion Iliescu aveti inca puterea sa opriti deraierea Romaniei !!

  25. Sly Says:

    asa este!

  26. Sly Says:

    revin doar sa va prezint ce am descoperit recent, puse la pastrat ca amintiri placute:

    http://www.cozoplean.org/_15_00155.jpg si

    la sediul PSD de pe Kiseleff.
    E grea incercarea de a va reamintii, la milioanele de oameni ce va indragesc si v-au cerut sa faceti poze cu ei.

    Ciprian Cozoplean,
    umil “inca” membru PSD (cel mai probabil exclus curand)

  27. SorinPLATON Says:

    03.03.2011

    Cu ocazia zilei de nastere va doresc sa depasiti varsta de 100 de ani .. fara reparatii capitale!
    Sarbatoare fericita!

    SorinPLATON

  28. Ianis Mihiotis Says:

    Domnule Presedinte!
    Va dorim toate cele bune si un an mai bun pentru toti romanii!
    Din pacate nu am vrea sa va intristam cu o veste trista,dar ne facem datoria de prieteni comuni de a va anunta decesul domnului ing. Platon Vitalie care v-a purtat o sincera prietenie.
    Multa sanatate dvs si sotiei!
    Familia Mihiotis

  29. Serban Georgescu Says:

    La multi ani, domnule Presedinte! Multa sanatate si toate cele bune!

Leave a comment