REACTII PRESA ROMANA DIN S.U.A.

SCANDAL LA NEW YORK pricinuit de rusinoasa expozitie organizata de Institutul Cultural Roman

Ziarul romanesc al comunitatii din metropola newyorkeza, bine cunoscutul si apreciatul New York Magazin, a facut o dezvaluire incendiara aratand rusinoasa activitate a Centrului Cultural Roman, rebotezat Institutul Cultural Roman, printre care o recenta expozitie ce provoaca orice om cu bun simt la o reactie in sprijinul pastrarii adevaratei noastre identitati, atat romanesti cat si culturale.

Domnul Grigore Culian, patronul si directorul acestui respectabil ziar de o tinuta deosebita, are curajul sa spuna lucrurilor pe nume acceptand publicarea articolului semnat de domnul John Gabriel Marinescu intitulat: “Zvastica si sex in vitrina ICR-New York!

Relatarea ziarului New York Magazine a captat atentia unor publicatii din tara, precum ziarul Evenimentul Zilei si cotidianul Ziua dar si ale portalului de stiri pe internet Ziare.com.

Salutam sesizarea ziarului New York Magazine si la randul nostru, ca redactie a unui ziar romanesc din Statele Unite ce pledeaza pentru pozitivism si altruism, gasim de cuviinta ca cele relatate pe paginile prestigiosului ziar newyorkez sa fie luate in consideratie cu toata seriozitatea atat de autoritatile romane cat si de “amatorii de arte libere” din comunitatile romanesti, oriunde s-ar afla ei.

Redactia Romanian Tribune Chicago

* * * * * * *

ARTICOL: President Romanian Independent Media Production of America, John Gabrian Marinescu

Institutul Cultural Roman din New York are o initiativa estivala denumita „Libertate pentru lenesi” – sau pentru iresponsabili, intr-o traducere mai libera. Sub pretextul ca se combina „estetica lowbrow, grafitti figurativ si o abordare neobisnuita a textului”, ICR-New York „da viata peretilor mohorati si „discuta” cu mediul”. Aceasta „expozitie cu picturi stradale” este – dupa parerea mea – o veritabila noua „perla” a directoarei Corina Suteu si a colaboratorilor sai, fiind plasata in Galeria Romana, la intrarea principala in Consulatul General al Romaniei din New York (in aceeasi cladire isi are sediul si Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Natiunile Unite!). Mergand pe 3rd Avenue, in vitrine vezi expuse, in dezordine, figuri cu adevarat grotesti, dar ramai stana de piatra la spectacolul infernal din interior, unde pe pereti atarna adevarate monstruozitati! Ce „fresce”? Ce „murale”? O mizerie crunta!

Din datele primite (prin e-mail) de la d-l Cristian Neagoe (coordonator programe in cadrul ICR-NY) am aflat despre „vernisajul” expozitiei cu lucrari stradale de la „THE ROMANIAN GALLERY” si de functionarea ei incepand de miercuri, 18 iunie, pana in 15 august 2008, intre orele 19.30-23.00. In 9 iulie a.c. am vizitat „stradala” anuntata cu atata tam-tam si valuri. Ce mi-a fost dat sa vad? Fara pic de responsabilitate sau jena, directoarea Corina Suteu a dat dispozitie ca „talentatii pictori”, selectati din tara, sa degradeze zidurile si sa le profaneze, prin aplicarea unor viziuni de o indoielnica si proasta inspiratie, aglomerandu-le figurativ-caricatural, abominabil si cu o simbolistica scalciata inteleasa numai de executantii implicati. De altfel, nume precum „Nuclear Fairy”, „IRLO” si „Omar” nici pe departe nu suna a fi traditionale romanesti. Astfel, sala de expunere a fost maltratata si torturata sarguincios de catre cei adusi special din Romania, cu siguranta, pe cheltuielile statului roman. Mazgaliturile din zonele cele mai rau famate de prin Bronx si Brooklyn au invadat spatiul, impingandu-l intr-o totala stare de plans. Atmosfera se imbacseste, populata de figuri sinistre ale caror portiuni intime sunt puternic scoase in evidenta. Sper sa nu fiu luat in nume de rau de catre unii cititori, dar, ca artist plastic si designer pentru industria textila americana si internationala, cu o experienta profesionala de peste 27 de ani, dar si ca fost profesor de arte decorative in cadrul renumitei Fashion Institute of Technology din Manhattan nu pot trece cu vederea o asemenea productie „pictural artistic” total negativa. Si asta aici, in America, inima New York-ului!

Expozitia NU ne face cinste noua, romanilor, si nici artei sau culturii noastre. Cu atat mai mult, ea nu va contribui niciodata la schimbarea imaginii Romaniei in bine. Imi amintesc cu placere cum, in anii trecuti, ICR-NY organiza evenimente de o inalta tinuta, expunand adevarati pictori contemporani romani. Vizitatorii veneau intr-un mare numar, te simteai mandru si patruns de puternice vibratii interioare, privind capodoperele conationalilor. Azi, cand la conducerea Institutului Cultural Roman din New York se afla d-na Corina Suteu, am ajuns sa ne fie rusine si lehamite de ceea ce se face aici. Pe 18 iulie a.c. s-a implinit o luna de tortura a privirii. Si inca aproape o luna de zile va continua umbrirea rusinoasa a renumelui romanesc, pana pe 15 august a.c., cand se va inchide expunerea ororii. Poate se va gasi cineva din conducerea diplomatiei romanesti cu putere de decizie) sa hotarasca inlaturarea acestei blasfemii si curmarea starii de dezorientare si confuzie creata de d-na Corina Suteu.

Cu ocazia intalnirii d-nei ambasador Simona Mirela Miculescu – sefa Misiunii Permanente a Romaniei la ONU – cu reprezentantii mijloacelor mass media romanesti din New York, organizata miercuri, 16 iulie 2008, am revizitat „expozitia” ICR-NY, deoarece am remarcat, intr-una din vitrine, „elemente noi”. Si iar mi-am pierdut suflarea. La intrarea in hol, a aparut o noua grafica a sexului si a actului impreunator in sine. Cei trei „stradalisti”sunt efectiv obsedati erogen si orientati haotic in aceasta directie. Pe pervazul unei ferestre au culcat o papusa din carpa, infatisand un tanar de 14-15 ani, fara haine, cu organul genital vizibil…dementa totala! Spre dreapta sta un urangutan, cu chipul negru (probabil o aluzie la negrii Americii), culcat, intins pe spate, cu un schelet uman deasupra. Pe un scaun pliant (langa papusa cu organe genitale masculine) se afla un obiect nedefinit (ca forma), iar pe spatarul scaunului sta lipit un afis pe care scrie: „Show your ID”. Indiscutabil, se face trimitere la personalul de securitate al Consulatului, luat in deradere. O masuta ocupa coltul incaperii in asa fel incat sa nu acopere chipul unui monstru pictat pe intreg peretele – compozitie care mai capata intre timp completari de fond cu vopsea rosie. Pe masuta, intr-o dezordine “gandita” rebel, se aduna fel de fel de obiecte. Vad si o revista alegorica, publicata si promovata de ICR, care se intituleaza „AOOLEU”, cu numarul de aparitie 2 si cu specificatia: „Aooleu Nwespaper, July, Costs only: 0 lei; 0 Euro; 0 $; 0Y”. Revista are 12 pagini cu caricaturi si grafica super-caraghioasa (tiparirea unei asemenea reviste costa o multime de bani – din ce fonduri o fi cheltuind, cu nesabuire, d-na Corina Suteu?) Pe masa cu pricina s-a „ratacit” si o jucarie, un calut care – atentie! – in portiunea dorsala, pe pulpa spate, are pusa o zvastica germana (sa fie anti-semitism, adica ura fata de poporul evreu macelarit de hitleristi?). Cum a aprobat d-na Corina Suteu, intentionat si/sau ostentativ, expunerea acestui simbol al groazei si al crimei? De crearea acestei situatii iresponsabile, denigratoare, degradanta si rusinoasa (din vina directoarei ICR New York) trebuie sa ia cunostinta urgent si directorul general al ICR, d-l Horia Roman Patapievici, desi nu cred ca acesta n-ar avea cunostinta pana la aceasta ora despre aberatiile subordonatei sale. Sau poate chiar dansul o incurajeaza. Ceea ce este si mai grav!

In seara de 16 iulie a.c. am realizat un nou reportaj, in continuarea celui filmat in 9 iulie. Si aceasta varianta o voi edita si transmite imediat Administratiei Prezidentiale, cu mentiunea „Personal”, pentru Presedintele Traian Basescu. O alta copie o voi transmite ambasadorului Romaniei la Washington, d-l Adrian Vierita si alte doua copii in atentia Consulului General al Romaniei la New York, dl Pietro Lucian Pavoni si a Consulului General Adjunct, dna Andreea Berechet. Speram – noi, cei din presa scrisa si vizuala a Comunitatii Romano-Americane, dar si intreaga comunitate – ca tot corpul diplomatic al Romaniei din America si Presedintele Traian Basescu sa se ia urgent o atitudine ferma pentru stoparea actiunilor defaimatoare la adresa tarii, a poporului si a romanilor raspanditi prin toate colturile lumii. Speram, de asemenea, ca dna Corina Suteu sa fie inlaturata de la conducerea ICR-NY, deoarece, pana acum, nu a facut altceva decat sa ne improaste cu noroi. Asta este promovare a imaginii Romaniei…sau o denigrare a tarii si a neamului romanesc?! Nu mai suportam sa ni se sugereze (de catre institutii finantate chiar de la bugetul statului!) ca suntem hoti incurabili, primitivi, tigani…si, mai nou, maniaci sexuali sau alienati mintal!

John Gabrian Marinescu

(President Romanian Independent Media Production of America

Phone: (718) 433-1633*(212) 300-6765 * E-mail: ioan_gabrian@earthlink.net)

New York, 20 Iulie 2008

Advertisement

2 Responses to “REACTII PRESA ROMANA DIN S.U.A.”

 1. durox Says:

  “bine cunoscutul si apreciatul New York Magazin” aveti o cifra a tirajului? ne aratati va rugam cateva din editiile acestui apreciat ziar?

  VA ANUNT PE CALEA ASTA, CA ATI FOST DEZINFORMAT, SI S-A PROFITAT DE FAPTUL CA SUNTETI LA DISTANTA.

 2. Victor Says:

  Diversionistii continua sa incerce sa mute atentia de la tema centrala a scandalului provocat de Patapievici si ai lui la chestiuni lipsite de importanta. Am trecut de la faza cu simbolurile la faza cu decredibilizarea publicatiei New York Magazin.

  Consider ca este total lipsit de relevanta tirajul publicatiei in cauza atata timp cat discutia este in ce masura a respectat HR Patapievici misiunea asumata de ICR prin expunerea la New York de organe genitale, zvastici, icoane luate in deradere si mesaje de tipul “Fucking God”. Asta este discutia. Restul sunt povesti diversioniste. La fel ca in cazul mineriadelor, acesti diversionisti platiti se leaga de orice fir de ata cat de subtire pentru a face din victima, acuzat!

  Informatii despre aceasta publicatie le gasesti singur pe internet nu le ceri Presedintelui Iliescu si nici nu il iei la intrebari. Daca ai dumneata vreo informatie sau vreo parere o scrii si gata. Nu este cazul sa ne arati tuturor ca iti lipseste educatia. Pastreaza acest aspect pentru dumneata.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: