FMI SI MASURILE DE AUSTERITATE

In urma protestului organizat de sindicate in ziua de 19 mai, reprezentantii Fondului Monetar Internaţional (inclusiv  directorul sau general) au tinut sa se delimiteze de masurile adoptate de Guvernul României (de fapt de presedintele Basescu) care penalizeaza, in primul rand, pe salariati si pe pensionari.

Este deadreptul nedemna reactia unor reprezentanti ai partidului de guvernamant care il jignesc pe directorul general al FMI, pe care il suspecteaza de “intentii electorale”, in fata opiniei publice din Franta.

Eu cred ca domnul Dominique Strauss-Kahn are o judecata mai corecta cand spune ca  “orice guvern responsabil, cand este obligat sa ia masuri de austeritate, trebuie sa se gandeasca sa-si protejeze proprii cetateni si sa apeleze, mai ales, la inclinarea ponderii acestor masuri spre cei bogati si nu spre cei mai saraci membri ai societatii. Pe langa faptul ca Guvernul nu s-a gandit la o paleta mai larga de masuri care sa vizeze atat reducerea cheltuielilor administrative, inclusiv a aparatului birocratic supradimensionat, la cresterea veniturilor, in primul rand printr-o actiune mai energica, administrativa si juridica, de reducere a evaziunii fiscale si mai ales, masuri de stimulare a activitatii economice si de creare de locuri de munca.     

20 Responses to “FMI SI MASURILE DE AUSTERITATE”

  1. tuteavsnietzsche Says:

    Nu imi place PSD ul. Multi dintre reprezentanti au o gandire greoaie/depasita. La fel cu socialismul.
    sunt de acord cu “paleta mai larga de masuri”
    nu sunt de acord cu:
    1. actiune mai energica (limbaj de lemn) nu spuneti ceva concludent/pragmatic.
    2.evaziunea fiscala. (in principiu, corporatismul trebuie vizat… pt ca daca sunt vizate evaziunile minore, banul de la zugravul fara casa de marcat ajunge in fondul statului. Stiti bine cum se pricepe statul sa administreze banul… si… banul acesta nu se va intoarce decat injumatatit… undeva in bunuri colective. Restul pleaca in Elvetia.
    3.locuri de munca. (statul democratic nu trebuie sa angajeze. Un stat care angajeaza nu este un stat performant… nu se ajunge la performanta) stiti bine lucrul acesta.

  2. emigrantul Says:

    De ce Fondul Monetar International ne-a bagat pe git un imprumut anul trecut, in 2009?
    Din cite stiu banii nu au fost ceruti de conducerea statului ci ni s-au dat cu forta de FMI pe motiv ca, dupa calculele lor, Romania ar avea nevoie de un imprumut de consolidare a economiei.

    Sa se publice stenogramele discutiilor dintre FMI si Guvernul Romaniei pentru a vedea clar ce au sugerat reprezentantii fondului.
    Dominique Strauss-Kahn este vag in declaratii. Ce a propus concret FMI, cu cifre si calcule precise? Nu cumva a venit cu o cerere de genul: “Faceti o economie de 5 miliarde Euro ca noi nu mai putem tipari bani falsi sa va dam cu imprumut deoarece am fabricat prea multi si au inceput sa provoace crize cum ar fi cea din Grecia”.

  3. emigrantul Says:

    Economia Romaniei este condusa din exteriorul tarii si suntem pusi sa platim arbitrar pentru oalele sparte de altii

    Adevarul este ca la sfirsitul lui Aprilie inceputul lui Mai 2010, FMI si conducerea UE, dupa ce au gestionat execrabil economia europeana, s-au trezit (a se vedea indeosebi criza din Grecia) ca trebuie aplicate niste masuri dure in multe tari de pe continentul nostru, ca sa se salveze ce se mai poate salva, si drept urmare au ordonat sefilor de state sau guverne, dintr-o serie de tari, sa anunte populatia despre iminenta luarii unor masuri de austeritate.

    Indiferent cine ar fi condus Romania, adica si in situatia cind Traian Basescu pierdea alegerile din Decembrie 2009, 95% tot la reducerile anuntate de actualul presedinte, la incepulul lui Mai 2010, s-ar fi ajuns.

    Apropo de COTA UNICA

  4. emigrantul Says:

    Daca Euro economisiti de romani si de altii din jurul nostru ar fi arsi atunci moneda unica europeana s-ar intari evitind devalorizarea

    Masurile de austeritate pe care le impune FMI-ul Romaniei au ca scop scoaterea din buzunarele cetatenilor tarii, luati la un loc, a citeva miliarde de euro, adica tocmai a economiilor pe care acestia le-au facut in anii precedenti.

    FMI si conducerea UE si-au dat seama ca romanii (si alte popoare) au reusit sa economiseasca Euro care in realitate nu au nici o acoperire valorica si acum prin masuri de austeritate incearca sa-i extraga din Romania si sa-i arda. In felul acesta se spera ca scoaterea din circuit a surplusului de Euro sa fie facuta doar de la tari mai slabe cum este a noastra.

    Alternativa la scaderea pensiilor si salariilor, combinata cu cresterea TVA si a cotei unice ar fi fost devalorizarea Euro, lucru care ar afecta veniturile si economiile tuturor celor din UE indiferent ca se afla in plutonul tarilor fruntase sau asa zis codase.

    Pentru mai multe explicatii, a se consulta si adresa:

    21 MAI

  5. dorucoarna Says:

    Austeritatea are sens acolo unde exista bogatie, rezerve. La noi numai categoria celor plini de “succesuri” ar trebui pieptanata, poate nu direct prin impozite progresive, ci este suficient sa tai achizitiile si asa-numitele investitii. Acesta este insa cosmarul portocaliu, iar B\ il evita in mod partizan atat cat poate.
    Ceausestii se bizuiau pe securitate, Basestii pe bogatii lor, ceea ce este cam tot aia. Pacat de noi, de poporul roman, care sufera aceste experiente criminale.

  6. Victor Says:

    emigrante, nu am auzit prostie mai mare si ma refer acum generic la afirmatia ta, “le-a dat bani cu forta”. Lasand deoparte partile in discutie, discutand la modul general, cum poti afirma “le-a dat bani cu forta” ?

    Apoi FMI nu uita ca a vandut o cantitate semnificativa din rezervele de aur cu ceva vreme in urma dupa ce , evident. au avut grija sa ridice pretul aurului. FMI-ul nu tipareste bani. Trezoreriile tarilor participante la aceasta organizatie dar este altceva.

  7. Victor Says:

    PS. 90% din banii economisiti de romani sunt in mainile a 10% din populatie. Acea parte pe care nu o afecteaza masurile de austeritate. In plus economiile romanilor sunt ridicole daca gandesti la scara europeana. Ti-au intrat prea mult in cap tampeniile propagate de masinaria ceausista.

    • emigrantul Says:

      Si daca economiile romanilor sunt asa ridicole comparativ cu cele ale cetatenilor statelor occidentale atunci de ce ne pune FMI-ul sa luam masuri de austeritate? Economiile care s-ar face ar fi si mai ridicole si nesemnificative la nivel de UE.

  8. Ciprian Bojan Says:

    Chiar dacă sunt afectat şi eu de măsura de reducere a salariului cu 25%, începând cu 31 mai, voi intra în grevă pentru următoarele aberaţii:
    1. Reducerea pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi a altor drepturi şi măsuri de protecţie socială, deoarece pensionarii şi şomerii reprezintă peste jumătate din populaţia adultă a României, dar nu sunt apăraţi prin asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale, ci doar “ocrotiţi” de instituţiile statului. Eu i-aş întreba pe cei care ne conduc: Care stat, care instituţii? Şi pentru că nu vor avea nici curajul şi nici bunul simţ să-mi răspundă, trag singur concluzia, citând un clasic în viaţă: “statul clientelar şi instituţiile politizate” (Traian Băsescu, alias Zăus).
    2. Pentru Legea Educaţiei şi pentru situaţia generală din sistemul de Educaţie. Nu mă deranjază atât de mult problema învăţământului minorităţilor, dar au rămas în continuare legiferate politizarea şi desconsiderarea propunerilor sindicatelor, asociaţiilor de părinţi, asociaţiilor studenţilor şi elevilor la proiectul de Lege. Ca să nu mai vorbesc de subfinanţarea cronică a sistemului. Atunci, cum se face că la sfârşitul fiecărui an calendaristic, în bugetul Ministerului rămân bani necheltuiţi şi transferaţi altor Ministere? Pentru prime de vacanţă sau de sărbători sau mai ştiu eu pentru ce?…
    3. Pentru faptul că nu sunt luate în considerare propunerile Sindicatelor şi partidelor de opoziţie, vizând reducerea cheltuielilor publice. Domnul Dominique Strauss-Kahn a explicat foarte clar care ar fi fost soluţiile, în opinia FMI. În expunerea acestuia au fost menţionate persoanele private, nu firmele.
    Guvernul actual nu oferă nici o garanţie că poate gestiona onest o situaţie dificilă. Aşadar nu cred o iotă din ce spun “specialiştii” acestui Guvern.

  9. ligianitulescu Says:

    erata: ma refeream la specialisti, nu nu am terminat dar cred ca ati inteles, acestia puteau face programe bine intemeiate si reale.

  10. ligianitulescu Says:

    Am ajuns si aici. FMI-ul nu are nici no vina. El lucreaza ca un camatar. A dat si vrea inapoi mai mult si repede, vrea garantii etc. Vina este a noastra. PSD nu a lasat orgoliile si antipatia fata de candidatul lor si, nu l-a sprijinit mai mult pe dl.Geoana. Specialistii din PSD si poate si din PNL, avand acces la toate datele reale ale situatiei finanaciare imedit dupa alegeri, banii nu se mai scurgeau la clientela politica care trebuia platita pentru finantarea campaniei (era evident ca la risipa facuta in campania electorala si pe parcursul votarii,PDL era dator “sapte generatii”) de catre PDL,deci acesti specialisti puteau gandii viitorul acestei tari in mod real si relansa sectoare care sa produca sa incurajeze sectorul privat dar, si sa-l taxeze corect. Cum se poate merge mai departe fara sa produci? Chiar niciun sector nu poate sa fie relansat in aceasta tara? Noi oare, nu mai putem fi decat servitori. Noi nu mai mai avem nici macar resurse naturale? Pe cine serveste puterea? Cine vrea sa ne duca in lumea a III-a?Si seria intrebarilor poate continua. Eu sunt o taranca pensionara disperata ca nu voi putea sa cumpar lemne pentru la iarna. DE CE A FOST IMPUSCAT CEAUSESCU? Sa auzim de bine! O amarata sacrificata de cand s-a nascut (pe vreama foametei 46).

    • tuteavsnietzsche Says:

      DE CE A FOST IMPUSCAT CEAUSESCU?
      :) sa fim seriosi.

      suntem printre primele tari din lume la capitolul “viteza de internet”
      daca aveti bani de calculator si de internet… banuiesc ca aveti bani si de lemne. daca traia raposatul, probabil ca, nu tastam la aceasta ora. probabil lucram la inflorirea patriei (in regim sclavagist) sau cine stie pe la ce parada jucam rolul marionetelor. Ceausescu a platit pretul propriei neadaptabilitati la ordinea mondiala.

      rezolvarea problemei cu lemnele.

      1 an de internet este echivalentul lemnelor pt o iarna (la 80 m 3 spatiu)
      plus ca, daca aveti venituri scazute se ofera ajutor de incalzire. ajutorul acopera aproape jumatate din necesarul de lemne…. plus/minus cateva procente… in functie de spatiul de incalzit si in functie de randamentul energetic pe care il ofera sursa de incalzit.
      :)

  11. ligianitulescu Says:

    Legea Lustratiei. ce nebunie. Am adus noi comunismul in Romania, au decis altii. Acum daca nu esti pedelist poti sa mori de foame. Daca ne inscriem toti la PDL, peste ceva ani se va da oare alta lege a lustratiei. Nu am fost membra de partid, dar aci am crescut,invatat,muncit si crescut copii. Ce trebuia sa fac, ce au facut cei care sunt la putere? Au hibernat si s-au trezit acum in democratie. Ce a facut tov. Basescu ? unde era in decembrie 89, ce functie detinea? S-ar puteam sa avem surprize si sa incepem “asanarea” cu actualul presedinte.

  12. ligianitulescu Says:

    Dl Victor sa lasam “masinaria ceausista” si sa-mi dati o reteta care sa ma ajute sa trec peste aceasta iarna fara foc, fara medicamente etc.Ma inervati cu atatea doctrine dar cu multa, multa suferinta. Imi garantati ca voi reveni in alta existenta?

  13. mikoian Says:

    In fapt , masurile anuntate nu sunt altceva decit obisnuitele programe de ajustare structurala ale FMI si indraznesc sa spun (daca ma insel vreau sa fiu corectat) ca la ora actuala Romania se afla sub guvernanta FMI.Asadar, aceste programe- traducerea in practica a consensus-ului Washington se bazeaza pe:
    1)comprimarea cheltuielilor publice, care implica reducerea:
    -masei salariale in domeniul public(diminuare efective si/sau diminuare venituri)
    -altor cheltuieli publice(educatie, ,sanatate etc)
    -subventiilor(servicii publice, asociatii)
    -investitiilor publice
    2)Cresterea veniturilor care reclama:
    -cresterea fiscalitatii
    -privatizarea unor sectoare rentabile
    Problema este punerea in practica acestor masuri si consecintele sociale si mai ales politice ale acestor programe.Pentru asta incepind cu anul 1990 OCDE a lucrat la un program de” fezabilitate politica a masurilor de ajustare”, ca urmare a esecurilor rasunatoare (vezi Argentina) repurtate de politicile FMI in anii 80.DE exemplu, unul din punctele programului este” divide si opune pt a impune”. Citez: “Un guvern poate foarte greu sa impuna ajustari daca intreaga societate se opune.In acest sens, un program care ar atinge in mod egal toate grupurile( adica un program neutru social) va fi mult mai greu de pus in aplicare decit unul discriminatoriu;aceasta inseamna ca anumite grupuri trebuie sa suporte ajustarile iar altele sa fie scutite de acestea in schimbul suportului lor pentru autoritati”.( a propos de grasu’ si slabu’)
    Intrebarea e unde e schmilbliku de nu se pun de acord cu ce trebuie sa faca si sa spuna?

  14. ligianitulescu Says:

    dl. tuteavsnietzsche, pe unde traiesti? internet : 7,5 euro/luna = cca 100 euro/an, cumpara lemne pentru un foc care arde o iarna cu aqcesti bani si trimite-le la mine. Face-ti pe desteptii toti care nu aveti grija zilei de maine. Am muncit 35 de ani, poti sa-mi spui cu ce am gresit. Este o pretentie asa mare daca nu vreau inca sa ma rup de lume? Renunt la internet si platesti dumneta diferenta pentru lemne. Ce subiect de dezbatut, dar tare ma infurie afiematiile neadevarate, doar de dragul comentarului si al contrazicerii.

  15. Victor Says:

    Emi, FMI-ul nu ne pune sa luam masuri de austeritate. Realitatea economica romaneasca impune aceste masuri. Nu sunt un specialist in economie dar sunt convins ca in acordul cu FMI s-a prevazut de la inceput deficitul in anul 2009 si tinta de deficit in anul 2010. A fost o intelegere intre partea care da banii si cei care i-au primit. S-a discutat si de comun acord s-a ajuns la concluzia ca pentru a relua cresterea economica acelea trebuie sa fie tintele de deficit bugetar. Ca Basescu nu a facut decat sa dea din clanta, nu a luat la timp masuri mult mai putin dureroase decat cele de astazi asta este alta poveste. Nu este vina FMI-ului. In plus nu uita ca nici UE nu este indiferenta fata de respectarea tintelor de deficit impuse statelor membre. Si este firesc sa fie asa. Ti se pare normal ca nemtii sa tina in spate toate natiile Europei care nu se descurca in actualul sistem? Cred ca ultimele declaratii ale cancelarului german in acest sens sunt extrem de interesante.

    Doamna Ligia, va inteleg nervozitatea insa trebuie sa stiti ca traim in aceeasi tara si eu am batrani in familie si dificultati majore legate de incalzire si medicamente. Nu sunt catralionar, criza m-a afectat profund si nu l-am votat pe Basescu. Mai mult, nu mi-a placut Basescu deloc, am simtit ca este dracu’ intruchipat inca de pe vremea cand era ministru al transporturilor. Acum, daca niste romani “destepti” au decis nu o data ca Basescu este bun pentru societatea noastra va rog sa ii luati pe ei la 11 metri daca reusiti sa-i identificati. In rest sper ca nu faceti parte dintre cei care il plang pe Ceausescu. A fost un dezaxat care ne-a tinut in frig, foame dar mai ales ne-a lipsit de libertate. Acum este altceva. Ati avut posibilitatea sa alegeti intre mafia lui Basescu si mafia lui Geoana :)

  16. emigrantul Says:

    Citat Victor:
    “FMI-ul nu ne pune sa luam masuri de austeritate. Realitatea economica romaneasca impune aceste masuri.”

    Si atunci de ce s-au luat masurile de austeritate tocmai dupa o discutie cu FMI? De ce se iau masuri dure brusc, asa deodata, in multe tari din Europa?
    Toate deciziile astea cu micsorari de pensii, salarii, cresterea taxelor vin de undeva de la o structura suprastatala puternica si nu au legatura directa cu situatiile economice reale dintr-un stat sau altul.

  17. amycommunications Says:

    Dragul meu domn Crin Antonescu,
    vă scriu acum deoarece am aruncat în urmă cu cîteva min. o privire fugară pe web-siteul dumneavoastră, unde am observat că sunteţi primul (şi singurul, pînă acum) care a răspuns propunerii mele de colaborare în promovarea păcii dintre toţi preşedinţii partidelor şi celelalte persoane politice din Guvernul Romîniei(nici măcar de la dna. CorinaCreţu şi de la dl. Victor Boştinariu nu mai primesc e-mailuri..probabil sunt hotărîţi să mă lase să ‚tocesc’ cărţile dlui N.Popa în linişte).
    Aşa cum îi reproşam astăzi colegului (!?) meu distinsul Titus Corlăţean că mă urmăreşte şi mă incită de parcă ar fi îndrăgostit alături de alţii de mine..dar numai de la distanţă şi fără a mă recompensa şi a mă impune în faţa tuturor acolo unde îmi va fi în fapt întotdeauna locul; dumneavoastră personal eu vă propun să îmi adăugaţi în blogrollul dumneavoastră atît domeniul personal de internet cît şi blogul său ataşat cu explicaţii în limba romînă.
    Pentru aceasta nu are rost să vă amintesc că eu sunt prima dintre toţi care a propus o colaborare strînsă cu dumneavoastră şi de aceea consider că, fiind împreună o politică de opoziţie (şi chiar în pofida dlui. Tăriceanu cu care însă mă leagă alături de domnul Petre Roman şi de franceziişi italienii şi arabii social-democraţi: aceeaşi preferinţă religioasă); ar trebui să facem împreună şi mai ales d.p.d.v. personal o echipă pt. A informa complex în spiritul diplomaţiei mele economice şi culturale.
    Vă mulţumesc şi vă transmit cele mai însorite urări cu ocazia acestei zile frumoase de primăvară şi vă aştept să putem sărbători împreună cu ceilalţi membri ai partidelor noastre: celebrarea zilei mele de naştere, peste 2-3 săptămîni de-acum înainte!!
    Pînă atunci însă, aştept să îmi faceţi publicitate şi pe siteul dumneavoastră, cu cele 2 web-siteuri ale mele, ca să fiţi chiar primul care îmi susţine pragmatismul şi informarea asupra modului cum se obţine pacea!
    Cu prietenie,
    1. http://www.Amycommunications.com şi 2. http://www.Amycommunications.blogspot.com

  18. ligianitulescu Says:

    Draga Amy,
    Scces pentru ceea ce vrei sa faci. Te iubesc pentru ideile tale. Am sa urmaresc daca am inteles bine si daca vei reusi. O bunicuta.

Leave a comment