FORUMUL CRANS-MONTANA – CONCLUZII

FORUMUL CRANS-MONTANA – REUNIUNEA ANUALA-(BAKU 27 iunie-1iulie 2012)

Forumul Crans Montana (ca si Forumul de la Davos) este un ONG, initiat de presedintele sau, Jean Paul Carteron (avocat elvetian), in anul 1988. El organizeaza reuniuni anuale, reuniuni tematice intermediare, consacrate unor teme de actualitate la care sunt invitati oameni politici, fosti si actuali presedinti, prim-ministri, ministri, parlamentari, ca si reprezentanti ai unor cercuri de afaceri, universitari,cercetatori si analisti, jurnalisti s.a.

Primele reuniuni ale Forumului s-au organizat in localitatea Crans-Montana (Elvetia). Eu am fost invitat si am luat parte, inca din anul 1991, la o reuniune a acestui Forum la Crans-Montana.

In 1994, Forumul Crans Montana si-a tinut reuniunea sa anuala la Bucuresti. A fost una dintre cele mai mari reuniuni ale Forumului, la lucrarile sale luand parte peste 1000 de persoane. De mare interes a fost, atunci, participarea la Forum a presedintelui OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei)-Yasser Arafat si a ministrului de Externe al Israelului (actualul presedinte al statului Israel) Shimon Peres. A fost prima intalnire publica a celor doi oameni politici, care a deschis calea solutionarii pasnice a problemei palestiniene.

Reuniuni ale Forumului Crans Montana au avut loc de-alungul anilor in diferite tari si localitati (Atena, Casablanca, Malta,Monaco, Bruxelles). Am avut prilejul sa particip la cele mai multe dintre ele.

Anul acesta, pentru prima oara, Reuniunea Forumului Crans Montana a avut loc in zona transcaucaziana, in capitala Republicii Azerbaidjan – Baku, pe malul marii Caspice, sub patronajul Presedintelui Ilham Aliev. Reuniunea s-a bucurat de participarea multor personalitati (oameni de stat, conducatori de entitati economice si de cercetare, universitari, ziaristi. As mentiona prezenta presedintilor Saakasvili (al Gruziei vecine), Ivanov (al Macedoniei), Vujanovici (al Repubilicii Muntenegru), a premierului Ungariei (V.Orban) si a fostului prim-ministru (Medgyessy), a fostului presedinte al Croatiei (Stepen Mesic), a fostului presedinte al Confederatiei Elvetiene (P.Couchepin), a fostului speacker al Senatului Belgiei (doamna Anne-Marie Lizin), directorului general al ISESCO (omologul arab al UNESCO) – d-l.Attwaijiri, a seicului M.Al Sharqi – Emiratele Arabe Unite. As remarca de asemenea prezenta ca moderator al unei sesiuni, a binecunoscutului ziarist american Larry King (de la CNN).

Desfasurata sub tematica generala „sfidarile unei lumi in schimbare. Ce fel de energie, pentru ce fel de lume? – reuniunea s-a derulat in mai multe sesiuni si paneluri tematice, prilejuind un amplu schimb de idei si de dialoguri interesante, vizand probleme si preocupari comune, la scara globala, ca si situatii specifice diferitelor zone si tari reprezentate.

Participantii au putut aprecia progresele inregistrate, in ultimii ani, de tara gazda Azerbaidjan, in punerea in valoare a resurselor sale de petrol si gaze naturale, in promovarea unor proiecte zonale, inclusiv de transport al gazelor prin Turcia spre zona noastra de interes, si in modernizarea orasului Baku si a zonelor adiacente.

Advertisement

13 Responses to “FORUMUL CRANS-MONTANA – CONCLUZII”

 1. Theodora Says:

  Diversiunea “plagiatul” a fost lansata tocmai pentru a acoperi rezultatul auditurilor.
  Vrem sa stim nume, prenume, functia si suma cu care a fost prejudiciat statul roman.
  Romanii asteapta rezultatul auditului din fiecare minister in parte.
  Traian Băsescu generează în fiecare zi câte un scandal, ieșind din limitele constituționale și politice ale funcției sale.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/02/noi-trebuie-sa-facem-agenda-publica-usl-trebuie-sa-ignore-diversiunile-lansate-de-basescu-si-haita-lui-asteptam-rezultatul-auditului-din-fiecare-minister-in-parte/

 2. fragmentariumpolitic Says:

  Am urmarit, dintr-un interes pur politologic, Conventia Nationala Extraordinara a PDL, de sambata. Arareori mi-a fost dat sa vad asemenea stupiditati, arogante si lipsa de rusine la niste indivizi care, la nici doua luni de zile de la uscarea cernelii pe motiunea de cenzura care i-a trimis in opozitie si la doar trei saptamani de la esecul dezastruos de la alegerile locale, puneau la cale o monstruoasa lovitura imagologic-electorala, bazate pe minciuni sfruntate, procese de intentie si de justitie politica, calomnii, diversiuni si toata recuzita securist-procuror-ista, in cel mai pur stil gangsteresc, comunist sau neoliberalist, care sa-i readuca, in toamna, in fruntea bucatelor. Nu tu o analiza critica, nu tu o ideologie, o doctrina sau un program politic, niste invataminte sau corectii, pe niste orizonturi de timp intermediare, cu strategii si tactici de etapa, nimic din toate acestea, ci doar o pretentie absurda, imposibil de atins in sase luni de la catastrofa nimicitoare de la locale.

  O fi ea memoria sociala scurta, ori mai fi ele si unele gripe sau stranuturi ale noii puteri, dar nimic nu se poate compara cu o pandemie, genocidara social si convulsiva economic, precum cea portocalie. Cine si-ar mai dori revenirea la austeritate, inevitabila sub o guvernare neoliberalista, pentru ca de aici clientela portocalie si-a extras cele mai mari profituri, cu salarii si pensii taiate sau inghetate, cu derobarea statului de obligatii fundamentale fata de proprii cetateni, sub rezerva unei false necesitati a statului minimal, dar care in fapt s-a dovedit a fi unul maxim maximorum pentru un grup restrans, cu multinationale lipsite de raspunderea sociala corporatista ori fata de mediu, cu scoaterea la mezat a resurselor naturale si productive ale natiunii, cu fenomenele crescande ale lipsei locurilor de munca, somajului, precaritatii prestatiilor din sanatate si educatie ori ingradirii accesului persoanelor nevoiase la serviciile elementare ale acestora et caetera, et caetera?!…

 3. Intrebarea saptamanii… « Motanul Incaltat Says:

  […] prin toti porii autoritate si dorinta de Putere suprema! Omul care si atunci cand rade provoaca, mai degraba, teama si durere. Care si cand face gafe, trebuie sa fii foarte atent: nu stim noi de ce a […]

 4. cipslim Says:

  Domnule Iliescu
  Va respect in virtutea faptului ca sunteti un fost presedintele Romaniei, ales, si ca in timpul mandatului dvs ati reusit sa va indepliniti atributiunile fundamentale. Nu comentez guvernarile, strict prerogativele prezidentiale.
  Blogul asta se cheama echilibru. Va caracterizeaza. Unchiul meu a facut parte din primul guvern post-revolutionar si mi-a explicat foarte clar ca ati incercat constant sa mentineti o situatie calma si lucida in timp ce altii erau pe caii apocalipsei in virtutea faptului ca ce era vechi trebuia daramat indiferent daca era bun sau rau si indiferent de consecinte.
  Personal consider ca aveam nevoie de un om mai putin conservator si ca se impunea o schimbare mai brusca, ca prea ati lasat pe altii sa faca nevrute de dragul consensului politic si a coeziunii, insa inteleg unghiul din care ati privit si punctul dvs de vedere.
  Astazi insa avem de a face cu o situatie departe de a fi echilibrata, departe de a fi onesta, departe de a fi normala si cel mai grav departe de a fi legala.
  De cate ori ati acuzat dumneavoastra curtea constitutionala, ICCJ, institutii academice, avocatul poporului, etc? Ati criticat? Da, dar pe rand, nu deodata pe toata lumea.
  Ce se intampla acum in parlament si de ce stati cuminte acolo unde sunteti cand este calcat in picioare orice forma de comportament responsabil? Unde e echilibrul dumneavoastra, si verticalitatea, balansul inte raportul de putere ale institutiilor statului?
  De ce ii lasati pe astia sa calce in picioare tot ce s-a construit pana acuma?
  Incercarea de a schimba puterea in stat incalcand ordinea constitutionala si legala se numeste…….?

 5. Ultimile evenimente « Motanul Incaltat Says:

  […] Se arata, printre altele, ca: “După ce a câştigat alegerile prezidenţiale din primăvara acestui an, mizând, printre altele, pe promisiunea creşterii economice şi a reducerii deficitului bugetar, François Hollande se loveşte acum de un raport al Curţii de Conturi, potrivit The Guardian. […]

 6. emigrantul Says:

  In declaratia de mai jos, Traian Basescu sugereaza arestarea persoanelor numite, in cazul cind acestea continua demersurile pentru inlaturarea sa de la putere.

  Ramine de vazut ce unitati mai are actualul presedinte la dispozitie pentru a pune in aplicare asemenea decizie. Atit armata cit si politia nu par sa mai fie controlate de el. Poate se bazeaza pe alte structuri de forta.

  Traian Basescu:cer primului-ministru Victor Ponta, copresedintelui USL Crin Antonescu si copresedintelui USL Daniel Constantin, precum si domnului presedinte UNPR Gabriel Oprea si presedintelui UDMR Kelemen Hunor sa inceteze imediat, ei si partidele lor, actiunile impotriva institutiilor statului roman.

  Declaratiile presedintelui Traian Basescu au loc in contextul in care, in cursul acestei zile, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit intr-o sesiune extraordinara in care USL a decis inlocuirea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu, precum si revocarea din functie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, si numirea in functia de presedinte interimar a lui Valer Dorneanu. USL a cerut si revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, care se discuta la aceasta ora in sedinta Camerei.

  Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12690147-traian-basescu-sustine-declaratie-presa-20-30.htm

 7. cipslim Says:

  @emigrantul
  Nu cred ca Domnul Iliescu a lasat vreodata ca puterea sa lase opozitia fara nici un fel de drept de recurs vreodata, sau ca aincurajat asa ceva. Domnul Iliescu a trecut prin cosmarul monopolului absolut odata si a invatat pe pielea lui cat de distructiva poate fi astfel de situatie.

 8. cospopa Says:

  Bună!

  Va urmăresc de multă vreme activitatea pe blog şi ţin să vă transmit felicitările mele şi încurajarea de a continua, dacă este necesară…

  Îmi pare rău că cele mai multe aspecte pe care le cuprindeţi în discursurile dvs, scapă majorităţii covârşitoare a românilor, care poate şi din cauza nevoilor zilnice sau a mediului în care se învârt, nu are o capacitate de cuprindere suficientă pentru ideile care vă preucupă şi care ne determină fundamental existenţa de azi şi mai important…şi pe cea de mâine.

  Sunt îngrijorat de faptul că lasaţi un vid, aş zice de inteligenţă, de lipsă de profunzime, la nivel politic în partid şi într-un fel şi în fruntea statului.
  Viziunea celor care vin din urmă pare aşa de redusă….perspectiva asupra lumii…ca şi inexistentă şi asta nu cred că e din cauza vârstei.

  Am şi 2 întrebări, la care dacă aţi răspunde m-aţi face bucuros:

  Incapacitatea de a produce modificările aşteptate la nivelul statului român sunt cauzate de lipsa de pricepere, imaginaţie şi carismă a celor care sunt plasaţi în poziţii cheie, la vârf, sau structura statală este aşa de greu de manevrat încât să se ajungă în punctele dorite, din cauza caracterului oamenilor de la baza structurii şi a presiunilor externe (economice, etc)?
  Este clar că sistemul de recrutare a personalului la nivelul conducerii statului este foarte prost, dar aş dori să ştiu dacă ipotetic acolo ar fi cei mai pricepuţi, s-ar simţi asta? Mie, din afara sistemului, mi se pare ca după ce te obişnuieşti cu pârghiile deja “conduci” mai bine, numai că asta durează şi 2-3 ani…

  Prin prisma schimbărilor rapide care se produc în societatea modernă şi cărora şi aparatul de stat trebuie să le facă faţă, oare ideea de “politică” în sensul tradiţional şi “metoda alegerilor” nu sunt perimate?
  Oare nu ar trebui să conducă oameni pregătiţi, antrenaţi special, să înţeleagă această realitate şi să ştie cum să răspundă provocărilor?
  Dacă pentru diferite posturi cum ar fi cea de doctor, judecător, manager, se cere o experienţă de muncă şi studii de specialitate, se susţine de regulă şi un concurs, pentru funcţii vitale, care asigură bunul mers al statului, nu ar trebui să avem oare şcoli speciale şi eventual să avem şi examene (nu neapărat clasice) ?

  Cu stimă,
  Cosmin Popa

 9. Bacalaureat 2012… Aproximativ la fel cu cel de anul trecut… « Motanul Incaltat Says:

  […] mai bine fata de cel pe care poate sa-l aiba unul ce a absolvit doar opt clase primare, conditii de munca mai bune fata de cel ce are doar opt clase terminate si doar atat. In felul acesta interesul […]

 10. Theodora Says:

  Eu am identificat 57 de motive
  Astept completarile dumneavoastra
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/12/de-ce-trebuie-demis-basescu-traian-demite-l-voteaza-pentru-demitere-la-referendumul-din-29-iulie-2012/

 11. emigrantul Says:

  A aparut ideea invalidarii referendumului din vara lui 2012 in functie de rezultate

  Pentru prima oara, citesc, azi 12 Iulie 2012 in ziare, despre posibilitatea anularii referendumului de catre Curtea Constitutionala dupa aflarea rezultatelor.

  Pina in prezent existau trei reguli de validare a referendumului si nu se stie precis care se va aplica la vot. Cel putin teoretic, CC-ul ar putea invalida referendumul daca este cistigat de Traian Basescu, deschizindu-se astfel calea organizarii altuia oricind, Romania continuind sa fie condusa de un presedinte interimar.

  Decizia finală privind referendumul va aparţine Curţii Constituţionale, care va emite imediat după scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajându-se să respecte această decizie, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta. …

  … pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decât după ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constituţională îl validează şi spune dacă rezultatele sunt valide sau nu”, a spus Ponta. …

  El a explicat astfel că decizia finală privind referendumul va aparţine Curţii Constituţionale, Guvernul angajându-se să respecte decizia CC de validare sau invalidare a referendumului, în funcţie de numărul de participanţi şi de rezultatul votului.
  Sursa: http://www.mediafax.ro/politic/ponta-decizia-privind-referendumul-apartine-curtii-constitutionale-pe-30-iulie-guvernul-va-respecta-inclusiv-invalidarea-9853522

 12. Victor Says:

  Domnule Presedinte, astia nu va reprezinta. V-am spus de mult ca nu va reprezinta dar acum este mai evident ca niciodata. In orice caz gandurile mele se indreapta spre dumneavoastra de aici de unde sunt.

 13. emigrantul Says:

  Alegerile prezidentiale din decembrie 2009 puteau fi fraudate usor cu ajutorul STS-ului. Chiar Traian Basescu o recunoaste implicit.

  Daca controlind STS-ul (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) USL-ul poate frauda referendumul din 29 Iulie 2012 prin introducerea a 2 – 3 milioane de voturi in favoarea demiterii presedintelui suspendat, asa cum sustine Traian Basescu, atunci este evident ca in 2009, la prezidentiale, acelasi Traian Basescu, prin intermediul oamenilor sai de la STS, putea inseria un numar mare de voturi in favoarea sa, cistigind astfel un nou mandat.

  Citat:
  Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri seară (20 Iulie 2012), la Digi 24, că miza schimbării şefului STS, Marcel Opriş, ar fi legată de fraudarea referendumului din 29 iulie prin faptul că prin STS se transmit datele la Biroul Electoral Central.
  “Transmiterea datelor la BEC se face de către STS, o structură garantată a statului şi aveau nevoie ca să mai adauge două milioane, trei milioane de voturi în transmisie … de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS. (…)”, a susţinut Băsescu.

  Totodată, Băsescu a precizat că, dacă nu se va schimba conducerea STS, nu crede că vor exista probleme în sensul fraudării referendumului.
  “Eu îi cunosc pe oamenii de acolo, sunt oameni care îşi fac datoria …”, a mai afirmat preşedintele suspendat.

  Sursa: http://www.gandul.info/news/basescu-miza-schimbarii-lui-opris-de-la-sts-era-ca-usl-sa-adauge-2-3-milioane-voturi-la-referendum-9894620

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: