REFERENDUM

1.- Afirmatiile domnului Traian Basescu, ca si cele ale conducerii PDL, ca referendumul din 29 iulie 2012 ar fi “o lovitura de stat”, sunt gratuite si aberante.

Decizia organizarii referendumului a fost adoptata, in mod democratic, de catre Parlamentul Romaniei.

Parlamentele nu dau “lovituri de stat”. Acestea, de regula, sunt obiectul  loviturilor de stat.

2.- Apelul la REFERENDUM, deci la consultarea cetatenilor este o procedura eminamente democratica.

3.- Boicotarea alegerilor, decisa de PDL este  antidemocratica; ea inseamna teama de opinia populara.

4.- Pentru stabilitatea tarii – participarea masiva a cetatenilor la referendumul din 29 iulie ESTE O NECESITATE

16 Responses to “REFERENDUM”

 1. REFERENDUM | Blog Search Says:

  […] ECHILIBRU Posts Related to REFERENDUMPreședintele ELDR Graham Watson, despre boicotarea referendumului de către PDL: “Ce fel de democrați sunt Jose Manuel Barroso și Traian Băsescu?”Sursa informationala:ELDR 25/07/2012 Speaking at a meeting in Cornwall in his constituency today, European Liberal Democrat and Reform Party President Sir Graham Watson MEP commented on …Mergi la referendum pe 29 iulie si voteaza DA! Se decide soarta ta, a familiei tale, a prietenilor tai! Hai ca se poate!Sa purtam saptamana asta TRICOLORUL la piept, langa INIMA. Doamne ajuta poporul tau cel greu incercat!   Referendumul este procesul de consultare directa a cetatenilor …Referendumul: azi, CURSPentru cine n-are timp şi nici chef de multe cifre: – CURS: un institut foarte credibil, cu performanţă dovedită în trecut – sondaj realizat între …Inepta si iresponsabila strategie a echipei BasescuDaca ar fi sa ne luam dupa liderii politici, analistii si mass media din Occident, avem deja toate datele sa spunem ca cine participa la …Tariceanu: Boicotarea referendumului este un grav atac la democratieFoto: Dana Diaconescu Transcrierea conferinței de presă susținute de liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Călin Popescu-Tăriceanu 24 iulie 2012 Sursa informationala: PNL.ro “Bună ziua! … 0 views No Comments » Tags: referendum […]

 2. fragmentariumpolitic Says:

  Semnificatiile boicotului sunt tintuitoare pentru PDL. Cand judecam partidele si le impartim in democratice si nedemocratice o facem in functie de recursul sau nu la argumentul electoral. Gestul extrem al PDL, de intoarcere a spatelui electoratului si consultarii populare, ar putea foarte bine sa insemne sau sa fie asimilabil cu o repozitionare pe aripa autoritarist-nedemocratica a dreptei. Practic, PDL a demonstrat ca nu este interesat de ce gandeste si simte electoratul si ca respinge cea mai inalta forma de democratie directa, care este referendumul. Prin boicotarea unui act popular de amploarea si importanta referendumului din 29 iulie, cei care, culmea ironiei si cinismului, se autointituleaza ca fiind un partid „popular” au dovedit ca le este teama de popor, ca tot ceea ce vine dinspre popor le pute, ca aleg sa stea cat mai departe de sudoarea muncii si cat mai aproape de huzurul nemuncii, ca nu le place decat un singur rol social, acela de patura suprapusa, cum denumea Eminescu categoria celor care vesnic parazitau corpul social, sau de „Camasi Albe”, cum se pretind, elitist, a fi pedeleii lui Blaga si civicii lui Ungureanu sau, mai pe scurt spus, gasca lui Basescu.

 3. Razvan Teodor Coloja Says:

  Domnu’ Iliescu, în 2007 spuneați cu totul altceva:

 4. doarpolitica Says:

  Stimate Domn Iliescu,

  Sunt intru totul de acord cu cele 4 puncte enumerate de dumneavoastra. DAR, ce facem cu cei care inca il mai vad pe Traian Basescu precum un Dumnezeu? Cei care nu accepta si alte opinii in afara de ale lor, cei care considera ca daca nu se duc la vot, nu legitimeaza “lovitura de stat” (care lovitura de stat, pentru ca eu vad ca armata este la locul ei, Parlamentul, Senatul, Politia etc. sunt la locul lor, fara nicio problema)?
  Din pacate, observ in cadrul PSD-ului si PNL-ului, mai nou USL, o stagnare asupra campaniilor de orice natura(locale, prezidentiale – in 2009, la referendum – acum). In campania electorala de la alegerile locale, parca s-a miscat ceva, dar nu destul. In campania aceasta pentru referendum, au fost doar cateva iesiri. Imi amintesc si acum anii 1996, 2000, 2004 cand incepeau campaniile electorale. Toti membrii, simpatizantii PSD erau in strada pentru sustinerea candidatului sau. Cand se dadea adunarea, toata lumea era prezenta, indiferent de varsta, gen sau pareri personale (mai presus era partidul si mesajul acestuia catre popor, nu ceea ce credea fiecare). Acum incep sa fie din ce in ce mai rasfirati… Fiecare manati din ce in ce mai mult de interesele personale si mai putin de cele ale poporului.
  Lasand modestia la o parte, dumneavoastra ati fost si sunteti singurul care i-a tinut strans pe membrii PSD. Pacat ca nu mai sunteti atat de activ in viata politica. Poate lucrurile ar fi luat o alta intorsura si acum eram mult mai departe, fara nicio criza…reala sau fictiva….

 5. renatamihai Says:

  Stimate domnule Iliescu

  Sunt de acord cu toate cele 4 puncte enumerate de dumneavoastra si va comunic ca sunt gata sa particip la Referendumul din 29 august 2012 votand DA pentru demiterea lui Basescu. Sunt mii de motive care demonstreaza ca Traian Basescu trebuie demis, dar cel mai important este ca incalcat in mod repetat Constitutia si pentru asta trebuie sa plateasca .

 6. popalumi Says:

  Reblogged this on Popalumi's Blog.

 7. emigrantul Says:

  O participare masiva, a cetatenilor Romaniei la referendumul din 29 Iulie 2012, nu este in favoarea USL-ului, in conditiile cind voturile pentru si contra sunt corect contorizate. Sunt mai multi cei impotriva decit pentru demiterea lui Traian Basescu.

 8. Ovidiu Says:

  Mişcarea antiBăsescu 2012

 9. Popateapa Says:

  Bine ai revenit pe blog! Cât priveşte subiectul, cred că totul se face după chipul şi asemănarea tătucului. Asta este imagine PDL-ului.

 10. dlnimeni Says:

  Vom vota, domnule Iliescu – si ce va fi, va fi!

 11. ygwp Says:

  Multumesc , pentru raspunsul d-voastra , care a venit benefic intr-un moment de cotitura , din societatea noastra .
  Aceasta explicatie , pe intelesul tuturor , ma face sa cred ca vom castiga si as dori sa reusesc atunci , sa-mi pot exprima bucuria alaturi de d-voastra .

  Cu stima ,

  Emilia – Cluj

 12. dtucra Says:

  Va multumesc, Domnule Presedinte, pentru acest mesaj. Era timpul. E si timpul tarii.

 13. plano Says:

  Nu CCR ci chiar actuala majoritate parlamentara, din neatentie, a fixat acest prag pentru ca a uitat în Legea 131/2012, analizată de CCR, să modifice art 5 din Legea 3/2000.
  http://www.plano10.com/2012/07/referendum-invalidat-presedinte.html

 14. Theodora Says:

  Votul celor 8, 3 milioane de romani va obliga la o reactie ferma.
  Daca nu gasiti o solutie corecta, legala si constitutionala care sa il opreasca pe Basescu Traian sa se intoarca la Cotroceni, veti avea ….
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/30/in-atentia-liderilor-usl-nu-cedati-nu-il-lasati-pe-basescu-traian-sa-se-intoarca-la-cotroceni-riscati-sa-va-pierdeti-propriul-electorat/

 15. mariaioana193 Says:

  Un aspect de studiat: CCR a spus ca Basescu poate fi demis cu majoritatea simpla a voturilor exprimate, in conditiile de cvorum de 50%+1. Asta inseamna ca, daca prezenta ar fi fost de exact 50%+1 (sa zicem 9.000.001) si ar fi votat pentru demitere 4.500.001 (majoritate simpla), Basescu ar fi fost demis. Deci, in perspectiva CCR, Basescu poate fi demis cu 4.500.001 dar nu poate fi demis cu 8.000.000!? Considerand, prin absurd, ca PDL si Basescu nu s-ar face vinovati de o atitudine neconstitutionala (asa cum este, chiar dupa spusele CCR, boicotarea), tinand cont ca votul a fost in favoarea demiterii, ca cei care nu au votat nu pot fi inregimentati automat si abuziv intr-o tabara sau alta, dar si ca listele sunt neactualizate, referendumul ar trebui validat pentru ca numarul celor care s-au exprimat in favoarea demiterii este superior celui minim necesar pentru un astfel de demers, de 4.500.001, indicand o optiune clara, cum am aratat mai sus. Alternativ, atitudinea si actiunile neconstitutionale de boicotare a referendumului si de limitare a dreptului de vot, ar putea face obiectul unei alte suspendari a presedintelui. In acest caz, legea referendumului ar trebui amendata indicand in locul pragului de 50%+1 pragul de 4.500.001 (50%+1 din 50%+1) voturi exprimate. Daca CCR trateaza prezenta si votul intr-o maniera corecta, presedintele ar trebui demis. Decizia CCR se ia cu doua treimi iar argumentul de mai sus cred ca e suficient de solid, macar pentru ca CCR sa nu poata lua o decizie ferma si a permite (macar) repetarea referendumului, eliminand partial elementele care favorizau boicotarea.

 16. nicolaep Says:

  Am observat ca ceea ce am scris acum cateva zile nu apare printre comentariile de mai sus, desi m-am adresat intr-un limbaj foarte civilizat si rezonabil. Mi se pare ciudat ca vorbiti despre democratie dar comentariile care prezinta opinii uneori diferite nu sunt afisate…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: