24 IANUARIE – ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR

Aniversăm astăzi un moment crucial din istoria poporului nostru: Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859, eveniment ce a pus piatra de temelie a statului român modern. Pe această temelie s-a înălţat apoi edificiul întreg al unităţii noastre naţionale, consfinţit în 1918 la Alba Iulia.

Toate faptele ce evocă biruinţa idealului de unitate naţională au o rezonanţă aparte în conştiinţa poporului nostru, un loc privilegiat în calendarul istoriei româneşti.

In urmă cu 151 de ani, aspiraţia unităţii naţionale vibra în întreg spaţiul românesc, ca o poruncă a istoriei noastre zbuciumate, ca un îndemn ce venea din sentimentul viu al unităţii noastre de obârşie şi de limbă, de cultură şi istorie, din conştinţa naţională de expresie modernă, făurită pe temeiul legăturilor culturale şi politico-economice statornicite de-a lungul veacurilor între cele trei state româneşti.

Cronicarii au relevat pecetea Romei şi a latinităţii asupra limbii şi obiceiurilor noastre, sădind în sufletul poporului convingerea că toţi “de la Râm ne tragem”. Marii noştri voievozi şi-au dat mâna de atâtea ori pentru a înfrunta valurile potrivnice ale istoriei, înţelegând că unirea este chezăşia păstrării fiinţei noastre pe glia străbună.

Pentru dreptul la identitate şi unitate naţională s-au jertift Constantin Brâncoveanu şi Tudor Vladimirescu, pentru idealul emancipării sociale şi naţionale au luptat cu insufleţire revoluţionarii de la 1848, dintre care cei mai mulţi au devenit artizanii Unirii pe care o sărbătorim astăzi. Cunoscutul îndemn al poetului – “Vin’ la Milcov, cu grăbire / Să-l secăm dintr-o sorbire!” – avea ca temei unitatea de cuget şi simţire a neamului românesc, existenţa sa neîntreruptă în vatra rotundă a vechii Dacii. Unirea a fost posibilă datorită pilduitoarei convergenţe de interese şi aspiraţii dintre popor şi marii bărbaţi ai neamului, fapt care a determinat dubla alegere, la 5 şi 24 ianuarie 1859, a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate.


Insufleţită de militanţii unionişti – în frunte cu Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Ioan Cuza, Alecu Russo, Ion I. Brătianu şi mulţi alţii -, ideea unirii a avut un puternic suport emoţional în toate categoriile sociale. Exprimând acest sentiment obştesc, Mihail Kogălniceanu a făcut, alături de alţi fruntaşi ai vremii, o pledoarie convingătoare pentru Unire, afirmând în Adunarea ad-hoc a Moldovei: “Dorinţa cea mai mare, cea mai generală, aceea hrănită de toate generaţiile trecute, aceea care este sufletul generaţiei actuale, aceea care, împlinită, va face fericirea generaţiilor viitoare, este Unirea Principatelor într-un singur stat, o unire care este firească, legiuită şi neaparată”.

15 Responses to “24 IANUARIE – ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR”

 1. emigrantul Says:

  1) Dupa parerea dvs., care din urmatoarele patru date ar ocupa ultimul loc ca importanta in istoria Poporului Roman: 24 Ian. 1859, 1 Dec. 1918, 23 Aug. 1944, 22 Dec. 1989 ?
  SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/zilemariro.php

  2) Cine doriti sa fie noul lider al Partidului Social Democrat?
  SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/sefiapsd.php

 2. crusho Says:

  Dl. Preşedinte, vedeţi ca siteul partidului (www.psd.ro) este virusat inca de vineri. Este infectat cu NRO agent trojan downloader.

  SOIM Press:

  De ceva vreme, aparenta neglijenţă a administratorilor care supervizează anumite website-uri sau bloguri cu opinii nefavorabile actualei conduceri, aparent politice, duce la virusarea domeniilor administrate sau blocarea acestora.

  De fapt este vorba de un război cibernetic tacit. O serie de domenii cum ar fi pesurse.ro, antena2.ro, ciutacu.ro, soim.ro, cristianpreda.ro, pnl.ro, sau psd.ro, au avut de suferit de pe urma acestui război cibernetic. Însă este mai degrabă vorba de un război exprimării libere. Toate domeniile care au fost până în prezent vizate, au în comun un vector ideologic adesea nefavorabil partidului care se vrea stat şi a conducătorului de facto al acestuia. Efectul psihologic scontat, nu coincide însă cu cel efectul concretizat prin astfel de tactici.

  Website-ul psd.ro este în prezent infectat cu troianul NRO. Acesta infectează, asemeni troianului NRL îndeosebi fişierele javascript, dar şi fisierele index şi main.

 3. ligianitulescu Says:

  Multumesc ca a ajuns la mine cuvintele Dl.Iliescu despre UNIRE. Iubesc aceasta tara si ma bucur ca este aproape intreaga. Dl. Iliescu a avut in acest sens un merit deosebit in 1989 si in continuare. Ii multumesc. Tin mult la PSD si nu vreau sa se fragmenteze, dansul poate sa aiba un cuvant greu pentru mentinerea lui si chiar marirea acestui partid. Pentru toate aceste am intrat prima data sa ma adresez domnului Iliescu. Vedeti ce lupta pentru putere a cutremurat partidul. Sa ne ajute DUMNEZEU sa avem si noi saracii un partid care sa ne apere. Va doresc numai bine.

 4. Ovidiu Says:

  Pacat mare a fost tradarea. cel mai mare domnitor Alexandru Ioan Cuza, coalitia monstruasa l-a tradat asa a ajuns monarhia.

 5. theodora0303 Says:

  Domnule Presedinte,
  Am simtit nevoia sa fac cateva comentarii la articolul publicat de domnul Mircea Cărtărescu in Evenimentul Zilei.

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/23/cateva-comentarii-la-articolul-lui-mircea-cartarescu/

  Domnule Mircea Cărtărescu nu ati avut, nu aveti si nici nu veti avea vreodata vreun drept sa cereti reformarea PSD-ului. Membrii PSD-ului, cei care voteaza PSD-ul, cei care cred in valorile social democrate, cei din interiorul partidului, pot cere reformarea acestui partid. Din pozitia de “neprieten” al PSD-ului dumneavoastra nu aveti acest drept. Cum ar fi ca eu sa cer reformarea PDL-ului sau a Partidului Laburist din Regatul Unit al Marii Britanii? Cu ce drept as cere eu asta?

  In ceea ce priveste „eticheta” pe care presedintele de onoare al PSD-ului domnul Ion Iliescu a „lipit-o pe spinarea domnului Mircea Geoana” din pacate s-a dovedit a fi o apreciere corecta. Spun din pacate pentru ca si eu ca orice om de stanga mi-am dorit ca dansul sa se insele. Acum regret ca, in gandul meu, fie macar si pentru o secunda m-am indoit de aprecierea domnului Ion Iliescu.

  Domnul Ion Iliescu reprezinta pentru PSD o garantie a echilibrului si a victoriei. Impreuna cu dansul putem sa reconstruim ce a daramat preferatul dumneavoastra.

  Cu preferatul dumneavoastra in frunte PSD-ul a pierdut sapte alegeri. Asta intelegeti dumneavoastra prin reformare, desfiintarea PSD-ului?

  Stanga nu are cum sa dispara domnule Cărtărescu. Oricat de mult ati dori dumneavoastra asta. Saracii Romaniei au nevoie de PSD si vor face tot ce va fi nevoie ca acest partid sa reajunga acolo unde ii este locul adica la guvernare.

  Expresia „sinistra umbra” nu va face cinste.

  „E adevărat, a fost un moment, cam pe vremea în care Ion Iliescu îi lipise pe spinare bileţelul cu „prostănacul”, când mi-am legat de Geoană speranţele de reformare a PSD-ului, de scoatere a lui de sub sinistra umbră a celui mai sus pomenit.”

  Domnule Mircea Cărtărescu, nu stiu daca aprecierea dumneavoastra este corecta. Nu stiu daca PSD-ul a fost cel mai venal partid din Romania. In acest moment insa, sunt sigura ca locul acesta il ocupa fara discutie PDL-ul. De ce nu va doriti o reforma in PDL? Va place cum arata acum PDL-ul?

  „Scriam atunci, chiar în titlul articolului, „Sprijiniţi-l pe Mircea Geoană”. Nu regret niciun moment acel text, tot ce regret e că promisiunea de primenire a celui mai venal partid din România, de douăzeci de ani încoace, nu s-a realizat.”

  Dumneavoastra, domnule Cărtărescu, chiar credeti ca Domnul Mircea Geoana ar fi venit la lansarea volumului dumneavoastra daca nu ati fi scris acel articol favorabil dansului?

  „Imediat după apariţia acelui articol s-a întâmplat să-mi lansez, la Librăria Humanitas de la Kretzulescu,volumul „Baroane”. Ploua cu găleata. Practic, nu se vedea, în rafalele de ploaie, celălalt trotuar de pe Calea Victoriei. Pe când Gabriel Liiceanu tocmai vorbea, am văzut o siluetă murată care intra, luptându-se cu o umbrelă, pe uşa de sticlă a librăriei. Era Mircea Geoană.”

  Ma dezamagiti domnule Cărtărescu si probabil ca ii dezamagiti si pe o parte dintre cititorii dumnevoastra. Pe dumneavoastra va impresioneaza atentia pe care v-o arata la un moment dat un politician? Adica “nenea Gigel” care sta la coada pentru autografe, este mai putin important decat domnul Geoana? Am crezut ca sunteti mai profund. Pentru mine “nenea Gigel” ar fi mai important. Stiti de ce? Pentru ca el va cumpara cartea pentru CA II PLACE. Nu pentru ca scrieti de bine despre el la un moment dat. Aceast “nenea Gigel” este adevaratul dumneavoastra admirator domnule Cărtărescu si nu politicianul care „va cultiva prietenia” de nevoie.

  „Niciodată înainte, niciodată după, n-a asistat vreun politician la o lansare de-a mea. Nu-mi venea să-mi cred ochilor. Geoană a stat cuminte în public până ce povestea s-a sfârşit, apoi a stat la coadă să-i scriu un autograf pe o carte. Domnul Liiceanu a făcut nişte remarci tăioase atunci, dar eu, mărturisesc, am fost impresionat”

  Hai sa imi imaginez….…. pe domnul Boc l-as intreba cum s-ar descurca el cu pensia NESIMTIT DE MICA a tatalui meu….. Cu domnul Hrebenciuc nu cred ca as avea ce sa vorbesc iar domnului Becali i-as ura sanatate si l-as felicita pentru toate actele caritabile pe care le-a facut. Pana in prezent domnul Becali este singurul bogat roman care a spus ca este de acord cu impozitarea averii. Nu sunt un votant al domnului Becali dar pentru aceasta pozitie are tot respectul meu.

  „Stimate cititor, eu sunt un om foarte modest, un om oarecare. Imaginează-ţi că dumneata ai fi sunat, chiar acum, de Hrebenciuc, de Boc sau de Becali, adică de personaje care pentru noi nici nu au realitate, care trăiesc doar la televizor. N-ai fi uimit? Odată m-a oprit pe stradă Geanina Corondan. S-a învârtit atunci totul cu mine, s-au năruit, ca să zic aşa, bazele ontologice ale lumii mele..”

  Cu deosebit respect

 6. Ovidiu Says:

  http://stirea.wordpress.com/2010/01/24/cum-a-fost-tradat-alexandru-ioan-cuza/
  CITESTE!!!!

 7. Sibilla Says:

  Pentru toţi cei “cu inima română”, această dată reprezintă prima etapă în consolidarea unităţii naţionale şi a naţiunii române.
  http://sfinxredivivus.wordpress.com/2010/01/24/unirea-principatelor-romane-24-ianuarie-1859/

 8. Iubesc aceasta tara si ma bucur ca este aproape intreaga « No Comments Blog Says:

  […] Says: 24/01/2010 at 7:46 am | […]

 9. Sibilla Says:

  Blog de Blog ! Cele mai bune bloguri din 2009 !
  Cel mai bun politician dintre bloggeri – ION ILIESCU
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/01/24/blog-de-blog-cele-mai-bune-bloguri-din-2009/

 10. ctinii Says:

  Imi pare rau ca nu pot vorbi despre Ziua Unirii. Imi pare si mai rau ca, pentru majoritatea romanilor de ieri (duminica, 24 ianuarie 2010), unirea celor doua principate a insemnat muuult mai putin in comparatie cu banale show-uri de doua parale de pe la tv-uri.
  Mie-mi place sa merg la teatru. In urma cu niste ani am vazut, la mine in oras – venise de la Bucuresti, “Imblinzirea scorpiei”. Incintatoare Oana Pellea – ca de obicei, fata asta e indragostita de teatru, o revelatie Marian Ralea, dar mie mi-a ramas intiparit in memorie Misu Fotino. Dl Fotino ne-a gratulat – pe noi, publicul din sala – cu vreo doua replici de-ale dumisale, replici pe care, va vine sa credeti sau nu, lui Shakespeare nu-i trecuse prin cap sa le “prinda” in text! La un ceai fierbinte, dupa spectacol, cu o prietena, discutam: oare ce s-o scrie in “Enciclopedia Galactica” (ati citit Frank Herbert? daca NU, ar fi bine s-o faceti) la capitolul “teatrul Pamintean”? Si-am ajuns la concluzia comuna ca, fara doar si poate, pe pozitia nr. 1 va fi inscris “William Shakespeare”. Ne-am pus intrebarea”dar la ce pozitie va fi inscris Mihai Fotino?” si ambii am fost de acord: la pozitia “si altii”. Si nu ne-am distrat defel gindindu-ne cit de caraghios este ca un “si altii” isi permite licente mai putin decit banale pe seama lui “Nr. ONE”. Ne-am intristat, fiindca sunt multi in Romania ca dl Fotino….
  De vreo doua-trei zile ma gindesc – singur, de data asta – oare ce s-o scrie in Enciclopedia Galactica (cea de mai sus, ati avut vreme s-o cititi?) la capitolul “Romania”? Si-mi spun ca ecartul dintre William Shakespeare si Mihai Fotino, in termeni comparabili (raportat la sistemul de referinta), e de aceeasi marime cu distanta dintre Ion Iliescu si Vasile Dancu. Si ma intristez, ca-i plina Romania de-alde Vasile…

 11. ctinii Says:

  Vasile Dancu, scuze celorlalti “Vasile”

 12. crusho Says:

  @all Postati, pentru centralizare, relatarile cu continut politic, economic sau social pe http://soim.ro . SOIM Press

 13. mirceaopris Says:

  Stimate domnule Iliescu, va recomand un text pertinent si cerebral despre situatia in care se afla PSD, un comentariu de pe blogul domnului Ion Raducanu:

  http://raducanu.wordpress.com/2010/01/27/mircea-geoana-intre-reformatori-pretorieni-si-cameleoni/

 14. elenapacala Says:

  La multi ani, domnule Presedinte!
  Va doresc sanatate si entuziasm.
  Cu multa pretuire,
  Elena Pacala

 15. cric111 Says:

  Pagina web a d-voastră apare şi la

  http://adorcristy.wordpress.com/2010/01/24/24-ianuarie-%E2%80%93-ziua-unirii-principatelor/

  şi semnată cu numele adorcristi.

  Precizaţi, altfel nu se ştie cine pe cine a copiat.

  Cu scuze,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: