INTERVIU RADIO ROMANIA ACTUALITATI

Vineri, 9 aprilie 2010,  am acordat un interviu postului national de radio – “Radio România Actualităţi”.

În interviul acordat redactorului Radu Dobriţoiu am declarat că : “Climatul politic este mai important decât folosirea armelor strategice”. De asemenea, la 6 ani de la integrarea în NATO am declarat că ” Desi ştiam că ţara noastră avea şanse minime să fie acceptată în Alianţă la summitul de la Madrid, totusi am perseverat in demersuri”.

“Spre deosebire de Uniunea Europeană care tratează relaţia cu Rusia cu toată deschiderea, România are prejudecăţi care nu-şi au rolul şi rostul în relaţia cu Moscova”.

“Trebuie să ne apărăm interesele naţionale cu înţelepciune, pentru a depăşi  prejudecăţile”.

Declaraţiile făcute în cadrul emisiunii Euroatlantica, difuzată la Radio România Actualităţi în seara de vineri 9 aprilie sunt prezentate pe larg (transcript) in  Pagini.

21 Responses to “INTERVIU RADIO ROMANIA ACTUALITATI”

  1. virtualkid Says:

    Am gresit foarte mult in relatia cu Rusia. Chiar daca este mai ferma, parca as fi tentat ca este mai putin perversa decat comunitatea europeana. Eu imi doresc, daca am sa am posibilitati sa imi dau copilul sa invete limba rusa. Putini reusesc sa tina pasul in cultura cu ei.
    Si am mai gresit atunci cand am lasat sa se raceasca legatura destul de starnsa pe care o avean cu China.

    As vrea sa va rog, intr-una dintre postarile viitoare, sa ne spuneti care este parerea dumneavoastra in privinta domnului Stefan Andrei, mai ales ca om.

  2. theodora0303 Says:

    Basescu ataca si PNL-ul si PSD-ul intr-o singura fraza

  3. Mihnea Georgescu Says:

    Domnule Preşedinte,

    Ce aţi discutat cu fostul dumneavoastră coleg de la Moscova Mihail Gorbaciov? Dacă nu sunt indiscret…

  4. Mihnea Georgescu Says:

    Aţi vorbit în rusă?

  5. emigrantul Says:

    Foarte interesante declaratiile lui Mihail Gorbaciov din timpul vizitei sale in Romania, de pe 14 Apr. 2010

    Dupa ce Ion Iliescu i-a sugerat lui Gorbaciov să mai spargă “prejudecăţile şi fabulaţiile” despre Revoluţie, acesta chiar le-a “spart”, citeva ore mai triziu, facind niste declaratii clare care in rezumat pot fi citite mai jos:

    Fostul preşedintele Mihail Gorbaciov a declarat, miercuri seară, la ProTV, că ideea potrivit căreia, la Malta ar fi decis, împreună cu preşedintele George Bush, înlăturarea regimului din România, este un mit şi că nu au existat astfel de discuţii.
    Gorbaciov: Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit “Nu este adevărat, nu a existat o astfel de discuţie. Nu credeţi în miturile şi zvonurile care se aud”, a spus Gorbaciov.
    El a insistat asupra faptului că nu a existat o astfel de discuţie şi că aceste zvonuri sunt doar invenţii.
    Întrebat care este atunci adevărul despre Revoluţia şi schimbarea din 1989, Gorbaciov a spus că, în opinia sa, a fost vorba despre o problemă crucială care a apărut atunci.
    De asemenea, Mihail Gorbaciov a spus că Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova ca să ceară intervenţia armatei sovietice.
    Întrebat în ce împrejurări l-a cunoscut pe Ion Iliescu, Gorbaciov a spus că s-au cunoscut în ultima etapă a desfăşurării evenimentelor din Rusia şi din Europa. “Nici nu l-am cunoscut înainte”, a spus Gorbaciov.
    Întrebat dacă a existat o implicare a serviciilor secrete din Rusia în evenimentele din România în decembrie 1989, Gorbaciov a răspuns negativ. El a mai spus că serviciile secrete ruseşti nu s-au implicat în nicio ţară.
    Întrebat cum îşi explică evenimentele petrecute în 1989 în România, el a spus că pune totul pe seama problemelor care apăruseră atunci între societate şi putere. “Apăruseră probleme care ţineau de legătura dintre putere şi societate. Societatea a simţit că există schimbări paşnice în ţările dimprejur şi cetăţenii au acţionat pentru a-şi apăra drepturi suverane. Acest lucru nu a fost pe placul puterii şi astfel s-a ajuns în situaţia care a urmat”, a mai spus Gorbaciov.

    Sursa: http://www.mediafax.ro/politic/gorbaciov-ideea-ca-am-decis-cu-bush-inlaturarea-regimului-din-romania-la-malta-e-un-mit-5897758/#comments

    Declaratie a lui Ion Iliescu din 14 Apr. 2010:
    “El (Mihail Gorbaciov) este o personalitate care rămâne pentru istorie şi i-am sugerat ca diseară (la lansarea ziarului Puterea, n.r.) să mai spargă din prejudecăţi şi fabulaţii care se tot vehiculează la noi, că au rămas oamenii cu mintea întârziată, care sunt marcaţi într-o manieră veche, depăşită de abordare, care repetă, de fapt, prejudecăţiile lui Ceauşescu şi afirmaţiile lui în legătură cu Revoluţia română, cum că n-ar fi fost revoluţie, că nu a fost autentică, că nu populaţia, că KGB-ul a stimulat şi aşa mai departe. Că noi am fi cerut să vină ruşii să ocupe România. Sunt nebuni, pur şi simplu, oamenii aceştia. Ei aveau trupe în Ungaria, în Cehoslovacia, în Polonia şi în Germania şi nu au intervenit. Dar sunt minţi rătăcite şi bolnave la noi, care întreţin aceste fabulaţii şi asemenea teme”, a spus Iliescu, după întrevederea avută cu Gobeaciov la un restaurant bucureştean.
    Sursa: http://www.gandul.info/news/iliescu-i-a-sugerat-lui-gorbaciov-sa-mai-sparga-prejudecatile-si-fabulatiile-despre-revolutie-5897094

  6. emigrantul Says:

    Afirmatie facuta de Mihail Gorbaciov in cursul vizitei sale din 14 Apr. 2010 in Romania:
    “Acum trei ani am fost în SUA şi am vorbit unui auditoriu de 12.000 de persoane. M-au întrebat: «Ce ne sfătuiţi să facem? Este tot mai rău la noi». … atunci le-am spus: «America are nevoie de Perestroika sa». Atunci, 12.000 de oameni m-au aplaudat.
    Sursa: http://www.mediafax.ro/politic/gorbaciov-nu-impartasesc-ideea-ca-europa-trebuie-construita-prin-ue-5899151/#comments

    Din cite se stie, Perestroika a fost un concept esuat care a dus, printre altele, la dezmembrarea URSS-ului, slabirea puternica a Rusiei si saracirea poporului rus.
    Ce a vrut sa spuna Gorbaciov prin: “America are nevoie de propria sa Perestroika”?
    De ce l-au aplaudat cei 12000 Americani inteleg perfect. Pentru ca acest popor are impresia ca inainte de 1989 se traia in fostele tari comuniste ca intr-un lagar nazist, si Perestroika a adus dezrobirea populatiei.
    Totusi, pentru cineva din Estul Europei, Perestroika inseamna colaps. Asta doreste Gorbaciov SUA?!
    Eu inclin sa cred ca totusi Gorbaciov nu isi da seama ca aceasta Perestroika a esuat si crede cu sinceritatea omului care se minte pe sine, refuzind sa accepte realitatea, ca Perestroika a insemnat ceva bun.

  7. Din nou, despre risipa de valori – Twin Peakse-ul cărăşean.. « Sfinxul Says:

    […] ION ILIESCU – ECHILIBRU INTERVIU RADIO ROMANIA ACTUALITATIArray […]

  8. Sibilla Says:

    D-le Preşedinte,
    Cu tot respectul şi preţuirea pe care vi le port, îndrăznesc, cunoscându-vă bunăvoinţa, deschiderea şi întotdeauna interesul pe care le manifestaţi faţă de valorile neamului:
    Sincer, nu ştiu cui să solicit un sfat şi unde ar trebui intervenit…
    * Constantin Gruescu este membru al Societăţii Române de Ştiinţe Naturale, membru al Asociaţiei Internaţionale de Mineralogie din Basel (Elveţia), iar în timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu a fost decorat cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios“- Clasa a III-a. *
    Ce-şi mai doreşte omul Constantin Gruescu după o viaţă de periplu prin lume şi după nenumărate titluri şi distincţii care i s-au conferit în toţi aceşti an? „Înfiinţarea unei case europene pentru acest tezaur“, adică, un muzeu cu dimensiuni mai mari decât cel pe care îl are acum amenajat în propria-i casă, dorinţă pe care mineralogul speră că o va putea materializa până nu va închide ochii. *
    Risipa de valori
    Gruescu crede că muzeul deschis în casa lui, şi a cărui vizitare este gratuită, ar putea fi un reper mult mai important pentru Banatul montan, dacă ar fi pus în valoare la un nivel acceptabil. Colecţionarul crede că ridicarea comunei Ocna de Fier nu se poate face numai de către Primărie, ci şi de către Consiliul Judeţean prin realizarea unui plan turistic integrat. El a mai spus că e absurd să dea declaraţii în fiecare lună la postul de poliţie, prin care îşi asumă responsabilitatea pentru integritatea muzeului şi a colecţiei mineralogice. ??!!!
    http://www.caon.ro

    Din nou, despre risipa de valori – Twin Peakse-ul cărăşean..


    Mi se pare că nesimţirea fără de margini, dezinteresul, impasibilitatea autorităţilor judeţene a depăşit orice limită, că deh, sunt de-ai Băsescului, ce valori, ce aprecieri, ce competenţă, nu pică lovele în vistieria voievodului, direct, nu mişcăm dejtul… Ce contează că pe termen lung cîştigurile sunt şi pentru transmiterea unor bogăţii inestimabile viitoarelor generaţii, pentru turism, că prin implicare şi responsabilizare s-ar promova o imagine pozitivă a României, peste hotare… nu e carburant, n-are iz de verzişori… :( Politichia de * succesuri * a PD de care ne e lehamite dar ne revoltă se concretizează iată prin nesimţire crasă şi… e păcat, mare păcat!
    cu stimă şi deosebită consideraţie,
    Sibilla

    @Mihnea Georgescu,
    Fără nicio urmă de ironie, cu atât mai puţin dojană, de această dată colegial, ştii bine că te respect ca om :
    – la nivel puţin mai mult peste mediu, şi eu şi cred mulţi alţii de vârsta mea, vorbim limba rusă şi nu am uitat conjugarea verbelor în limba rusă; am prins vremurile când, la şcoală, am studiat engleza ŞI rusa;
    – n-am să fiu ipocrită şi recunosc, că pe linie maternă având origini slave, mi-a fost mai uşor decât altora să deprind melodia versurilor unui Esenin şi poesia cântecelor Allei Pugaciova;
    Cine ştie rusa, care repet, a fost să fie studiată-n şcoală, se cheamă că n-a trecut prin şcoală precum toarăşa de * succesuri * EBA, săraca…
    respecte,
    Sibilla

  9. Mihnea Georgescu Says:

    Da, şi eu aş fi procedat la fel Acel Decembrie. Aţi procedat corect.

  10. Victor Says:

    Cineva imi spunea de curand facand referire la mine ca a mai cunoscut romani care sa-l sustina pe Iliescu si apoi sa se transforme in critici ai acestuia dar niciodata invers. Consider ca trecerea de la contestarea Presedintelui Iliescu la sustinerea acestuia este un semn de maturitate si de evolutie. Prin contradictie a-l fi sustinut pe Iliescu in anii ’90 pentru ca mai apoi sa devii contestatar al acestuia este un semn de prostie, de incapacitate de a intelege rolul esential al Presedintelui in timpul Revolutiei dar si in schimbarile majore care au urmat. Astazi cand clasa politica este dominata de indivizi tip Basescu, oameni meschini interesati numai de hotie, badarani si ticalosi, discretia si patriotismul Presedintelui Iliescu nu trec neobservate pentru cine are ochi sa vada.

    Un batran ingrijit 9 ani de o femeie angajata pentru treaba asta a trebuit sa renunte la serviciile acesteia pentru ca datorita sanatatii precare avea nevoie de un cadru de specialitate care sa-l supravegheze in permanenta. Batranul a vrut sa multumeasca femeii care muncise pentru el atatia ani. Fata acestuia, aterizata de la Bruxelles unde sotul lucreaza la reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa UE, i-a interzis batranului sa multumeasca femeii afirmand ca “unui sclav platit nu trebuie sa-i multumesti. Doar nu a facut de placere ci a facut pe bani”. Cand intalnesc astfel de lepre, imi vine in minte Presedintele Iliescu si felul sau de a fi alaturi de cei multi si cu atat mai mult il apreciez. Un om care a fost presedintele Romaniei 10 ani si inca in ce vremuri, iconul social-democratiei romanesti, demonstreaza un respect remarcabil pentru toti deopotriva iar o lepra ajunsa la Bruxelles pe spagi se considera fiinta superioara. Astea sunt cretiile sistemului mult dorit… De altfel imi amintersc ca lumea era ingrozita de ideile lui Ceasca care vroia sa ne bage pe toti in asa numitele “Circuri ale foamei” unde sa mancam la gramada. Acum, in libertate, pe exact acelasi locuri unde ar fi trebuit sa fie Circurile Foamei s-au construit mall-uri. Acolo, la “impinge tava” tip MacDonalds sau KFC, se inghesuie tot romanul, stau la coada si li se pare ca e smecherie sa mance unul langa altul. Ideia este aceeasi numai ambalajul s-a schimbat. Si acum nu-i obliga nimeni. O fac de placere. Exemplele in acest sens sunt nenumarate. Bunaoara problema delatorilor. Iata ca aflam cum in democratiile vestice, buna parte din eficienta politiilor se bazeaza pe sistemul informarii. Legat de indisciplina in trafic acum ne dorim cu totii sa avem un numar verde unde sa sunam si sa raportam ce fac unii prin trafic…

  11. SorinPLATON Says:

    Reteta imbinarii civismului cu socializarea … http://sorinplaton.wordpress.com/2010/04/17/politicianul-sarac-demagog-vs-politicianul-bogat-oligarh/ Va prezint concluziile editiei din 17.04.10 a dialogurilor civice sub egida Cafeneaua Politica.

    Cu stima,
    PLATON

  12. emigrantul Says:

    Citat Victor:
    Consider ca trecerea de la contestarea Presedintelui Iliescu la sustinerea acestuia este un semn de maturitate si de evolutie. Prin contradictie a-l fi sustinut pe Iliescu in anii ‘90 pentru ca mai apoi sa devii contestatar al acestuia este un semn de prostie

    Ion Iliescu avea nevoie de sustinere atunci, in anii ’90. Cei care l-au votat i-au facut intr-adevar un mare serviciu iar aceia care l-au contestat i-au provocat greutati, ca sa nu mai vorbesc de bataia de joc cu care Romania era tratata de ziarele si televiziunile straine si care se datoreaza in proportie de 99% contestatarilor lui Ion Iliescu.

    Acum degeaba te-ai transformat din inamic al fostului presedinte in sustinator. Este prea tirziu. Nu il mai ajuti cu nimic.

  13. SorinPLATON Says:

    @emigrantul
    Mai mult sau mai putin stimate domn (incertitudinea este data de faptul ca scrieti sub pseudonim, evitand curajul asumarii identitare a productiilor dvs. intelectuale),

    Nu va ascund faptul ca va urmaresc de ceva vreme evolutia postarilor prin netosfera si in afara incrancenarii dvs. de a cotra intotdeauna “argumentat” (argumentul ca si adevarul, nu-i asa, nu sunt universal valabile?!) orice-oricand doar de dragul contradictiei si a zgandarelii, nu pot sa nu va apreciez tenacitatea si subtilitatea a tot ceea ce faceti.
    Pe de alta parte nimeni nu va poate obliga sa va abandonati conduitele “liber-asumate”, insa sub promisiunea cuvantului de gentleman, de pastrare a discretiei asupra indentitatii dvs. reale, va propun sa ne cunoastem fizic (scrieti-mi va rog pe adresa cafeneaua.politica@gmail.com ); sunt curios cum “aratati” in realitate, si daca sunteti la fel de impresionant ca si-n imaginea holografica a “portretului robot” intelectual, ce vi l-am/l-ati creat?..

    Sper ca nu voi da de-o personalitate disonanta de tip “dr jekyll & mr hyde”… ;)

    Aprioric amical,
    PLATON

    • emigrantul Says:

      Sincer sa fiu, nu am urmarit aproape deloc: mesajele, comentariile, dizertatiile, opiniile, etc., apartinind lui Sorin Platon. Acum, ca mi-am vazut numele de user pomenit intr-una din interventiile sale, m-am apucat sa-i citesc blogul repede, pe sarite, descoperind o persoana cu talent la scris care abordeaza subiecte variate si emite pareri dintre cele mai fanteziste si lipsite de realism. Un exemplu ilustrativ ar fi citatul de mai jos:

      Asistam cumva la noul REALPOLITIK rus?
      29 martie 2010, autor SorinPLATON

      Rusia face orice in istorie si prezent, numai sa nu abandoneze “mesianismul imperial”. Ca un exercitiu de stil si imaginatie, tinand cont de traditia faptelor (puneri in scena de diferite scenarii “teroriste”), a culturii societar-civice ruse care nu pune ca interes viata individului intr-un prim plan, cat mai degraba pe ultimul, apoi a valentelor dezumflate de mare putere geopolitica, ei bine toate astea ne indreptatesc sa acceptam ca si atentatul de azi de la metroul din Moscova, posibil sa fie opera si logica unui serviciu de informatii rus (FSB), menit (1) fie sa induioseze opinia publica mondiala prin empatie, (2) fie sa sugereze mincinos tertilor puteri mondiale, cum ca Rusia este pedepsita (agresata) de un “cineva”, pentru vina de a i se opune in planurile hegemonice (scuturi antiracheta, reconfigurari ale sferelor de influenta, etc), (3) fie sa sugereze tertilor interesati ca Rusia, este o democratie consolidata, cand iata este penalizata de “teroristi” pentru vina indirecta de a fi de partea civilizatiei vestice…
      Sursa: http://sorinplaton.wordpress.com/2010/03/29/asistam-cumva-la-noul-realpolitik-rus/

      Nu ar fi mult mai simplu de presupus ca atacurile de la metroul din Moscova sunt o operatiune de razbunare a fortelor separatiste din: Cecenia, Daghestan si Ingusetia, aflate in razboi cu Rusia de multi ani, timp in care au pierdut numerosi combatanti, unii in lupte oarecum echitabile altii in cursul unor operatiuni speciale rusesti ce pot fi catalogate drept razboi murdar?

  14. Victor Says:

    Emigrante, nu “acum” m-am transformat in sustinator al Presedintelui ci in 1997. Cat despre “ajutor”, Presedintele a avut intre ’90 si -96 sustinerea aproape a intregii Romanii, nu mai avea nevoie de ajutorul meu. Dimpotriva eu am devenit sustinator cand Domnia Sa era in opozitie. Iar momente grele in viata unui om politic sunt mereu si o mana de ajutor oricat de mica nu strica niciodata.

    • emigrantul Says:

      In 1997 multi oameni s-au transformat din CDR-isti in sustinatori ai lui Ion Iliescu datorita faptului ca situatia lor financiara s-a inrautatit, din cauza incompetentei cu care Conventia Democrata gestiona economia tarii. Chiar la inceputul lui 97 a avut loc o puternica devalorizare a leului, adica lumea a devenit mai saraca.

  15. SorinPLATON Says:

    @emigrantul

    Stimate domn,
    In general evit sa presupun, cat sa rationez bazat pe experienta si pregatire, sa interpretez logic informatii oficiale ori neoficiale. Nu trebuie sa treceti cu vederea ca prezint din start posturile mele ca stand sub valente pamfletare, aici nesugerand mistouri si ironii indoielnice (ceea ce intelege tot leatu’ roman prin pamflet), cat proiectarea unui spatiu de manevra (rezerva) ce sa traduca (si) nota de incertitudine in care sunt si poate suntem cu totii. Incertitudinea de care pomenesc are legatura directa de cauzalitate cu sintagma “filozofii au ceva mai multe indoieli, spre deosebire de idioti si prosti, ce sunt plini de emfaza si certitudini”… In aceste conditii sustin in continuare ca 99,99% din informatiile si opiniile publicate in blogul personal se apropie foarte mult de adevar. ;)

    Totusi sa nu divagam inutil. Eu nu v-am scris ca dvs. sa parati, centrand “reflectorul” spre mine. Nu cred ca sunt important in ecomia acestui joc. Subiectul initiativei sunteti de fapt dvs. Reiterez asadar rugamintea sa faceti diligentele sa va cunosc fizic. Sunteti o persoana interesanta care merita efortul sa fie cunoscuta la acest mod.

    Cele bune,
    PLATON

    • emigrantul Says:

      Nu promit, insa poate vin ca spectator atunci cind Sorin Platon isi va sustine teza de doctorat in sedinta publica.

    • emigrantul Says:

      Citat Sorin Platon:
      nota de incertitudine in care sunt …
      “filozofii au ceva mai multe indoieli, spre deosebire de idioti si prosti, ce sunt plini de emfaza si certitudini”… In aceste conditii sustin in continuare ca 99,99% din informatiile si opiniile publicate in blogul personal se apropie foarte mult de adevar.

      Ceea ce scrie mai sus este o gluma?!
      Daca Sorin Platon sustine ca 99,99% din opiniile sale, publicate in blogul personal, se apropie foarte mult de adevar, asta inseamna ca este plin de certitudini, adica indoielile in care traieste un filozof nu il caracterizeaza nici pe departe. Sa speram ca mai exista si alte categorii de oameni, mai bine vazute decit cei slab dotati intelectual, care sunt pline de certitudini.

  16. Victor Says:

    Posibil, eu unul o duceam foarte bine in acea perioada. Oricum principiile mele nu se schimba in functie de interese financiare sau orice alt tip de interese meschine. Doar ca la acea vreme, prin comparatie am inceput sa realizez cat de important este Ion Iliescu pentru Romania. In plus, pana m-am lamurit cu mine insumi in sensul ideologiei politice am avut nevoie de o vreme. Ce stiam eu in ’90 despre politica?

  17. SorinPLATON Says:

    @emigrantul

    Stimate domn,
    Va multumesc pentru atentia poate usor nemeritata, ce mi-o acordati. Totodata ma bucur ca prin criticile dvs. se atrage atentia pe mesajele mele din blog, altfel fara nicio sansa de autopromovare, daca prin “ghinion” nu sunt baiatul-ginerele vreounui Sarb, fiul vreounui Casunean, ruda de salam a vreounui neo-nomenklaturist, etc, mesaje menite de altfel sa … atraga atentia pe fond problemei ce-o enunt si nu pe forma, pe brand, ca doar stiti filiatia patologica a romanului pe subiecte de zazanie, mortuaritate si malign?!… “Diabolizandu”-ma, asadar imi asigurati un “nesperat” curent de atentie si opinie critica. Deci va propun sa asteptam “critica” inerenta sa voteze realismul si adevarul mesajelor mele din blogosfera si nu “interesatele” manipulari grosiere…

    In alta ordine de idei va anunt cu acelasi respect ca m-as bucura sincer de prezenta dvs. sau a oricui altcuiva din anturajul virtual al netosferei la expunere, sub rezerva ca subiectul lucrarii mele de dizertatie ar putea plictisi un asa elevat auditoriu, obisnuit doar cu mult “sange” si malitiozitate sterila (transcendat de la clasa politica si societate, by the way…), subiectul fiind de domeniul “sigurantei alimentare” (eu fiind organ de control ce se ocupa zilnic de sanatatea si inocuitatea mancarii ce poate dvs si copii dvs. o consuma zilnic, in aceasta jungla a capitalismului salbatic..); mai exact, subiectul il veti gasi cantonat in sintagma “Hazard Analysis in Critical Control Points”, in traducere liber-aproximativa, stiinta gasirii firului rosu calauzitor in orice problema analizata.

    In incheiere va anunt ca pana nu ma veti cauta sub identitate proprie via email, subiectul si numele dvs. le consider definitv incheiate (nu va mai raspund, ca eu nu am obiceiul sa ma duelez cu proiectii virtuale de personalitati, cat cu cu fiinte palpabile,.. in carne si oase :) )

    In rest va doresc “numai si mult” bine!
    PLATON

Leave a comment