OLTENITA


Joi 29 octombrie a fost o zi plina, o impletire armonioasa a varii probleme ce apartin de viata reala :

–  evidentierea preocuparilor specialistilor pentru regândirea unei strategii economice pentru regiunea de sud a României;

–  mitingul electoral al candidatului PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană;

–  prezentarea in premiera, la Olteniţa, a volumului “România şi lumea la confluenţa secolelor XX şi XXI”, lucrare iesita recent de sub tipar sub egida Editurii Tehnice

–  …. emoţiile pe care le incerc de fiecare data cand mă aflu în oraşul natal.

1.- Fundaţia “Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă”, pe care o coordonez, a sustinut la Olteniţa, cel de-al 6-lea seminar cu tema “Starea şi importanţa patrimoniului forestier la început de mileniu III”.

La reuniune au participat : Mircea Geoană, presedintele Senatului, Cristian Hera,presedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, specialisti din MAA, ROMSILVA, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Primăria Olteniţa, Presedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Fundaţia Euroaction, europarlamentarul Rovana Plumb, deputatul Valeriu Steriu, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu,presedintele comisiei de agricultura a Senatului, Petre Daea, precum şi autorităţi locale si numerosi specialisti in domeniu.

Picture 171

In prezentarea sustinuta, referitoare la zona sudica a tarii, am precizat ca trebuie  gândita o strategie de viitor, în care să reanimăm activitatea economică din această zonă, cu reamenajarea Dunării, a agriculturii şi în care să vedem cum refacem inclusiv patrimoniul forestier, precum şi o serie de activităţi, inclusiv turismul dunărean.

Consider viabil un parteneriat al Olteniţei cu Bucureştiul, respectiv cu porturile dunărene (aşa-zisul canal Dunăre – Bucureşti, tema reluata cu obstinatie de unii, era o gândire antieconomică, fiind de fapt doar o amenajare hidrotehnică paguboasa a râului Argeş).

Ar trebui constituită o ligă a oraşelor dunărene, care să gândească o strategie comună, în acord cu proiectele europene, şi în care, în centru, să fie, între altele, dezvoltarea turismului dunărean. Croazierele pe Dunăre ar putea fi o alternativă  la înghesuiala de pe şoselele către munte, de la sfârşitul săptămânii.Turismul dunărean este un proiect fezabil şi un posibil parteneriat cu vestul.

Mircea Geoană, presedintele Senatului, a afirmat in cuvantul sau ca România va propune Comisiei Europene, Comitetului Regiunilor şi Parlamentului European, o strategie cu privire la spaţiul dunărean în care să fie incluse proiecte strategice pentru ţara noastră.

Picture 176

El a precizat ca doreste “să venim măcar acum, în ceasul al 12-lea, cu o strategie împotriva deşertificării care ucide zona de sud a României. Este de neacceptat ca ţări din Orientul Mijlociu – Israelul, de exemplu – să transforme deşertul în oază, iar noi să transformăm oaza şi o zonă cu potenţial extraordinar agricol într-un deşert”.

”Cel mai mare duşman al proiectelor strategice este lipsa acestora de continuitate.Ne luptăm cu legenda Meşterului Manole. Când vine un ministru sau un preşedinte nou strică ce a făcut celălalt”.

Geoană a criticat distrugerea pădurilor româneşti şi a subliniat că, pentru prima oară în ultimii ani, Uniunea Europeană consideră spaţiul dunărean ca pe o macroregiune europeană, şansă pe care România nu are voie să o rateze, şi care poate fi tratată şi abordată în mod similiar cu regiunea baltică.

Mircea Geoană crede că una dintre vocaţiile României este de a fi în acelaşi timp frontiera estică a spaţiului occidental, dar – spune el – şansa acesteia este să devină platforma şi coridorul care să lege zona Mării Caspice şi a Mării Negre prin Dunăre până în Marea Nordului.

2.- Am participat la mitingul electoral alături de candidatul PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană, in prezenta a peste 300 de cetateni.

De remarcat faptul semnalat de presa: “Delegaţia PSD a traversat centrul oraşului şi în aplauzele unor simpatizanţi democrat-liberali, care iniţial au fost îndemnaţi să îl huiduie pe Ion Iliescu. La apariţia acestuia, însă, ei au fost derutaţi de aplauzele generale de pe stradă şi au aplaudat, la rândul lor ».

Cu acest prilej, le-am spus locuitorilor Olteniţei că Mircea Geoană este o soluţie pentru România, pentru că este un preşedinte al echilibrului, cu o mare experienţă diplomatică şi, în ultimul timp, şi politică.

Nu mai putem trai intr-o atmosfera de permanent scandal politic, generată în ultimii cinci ani de actualul şef al statului, care subminează, în primul rând, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei post-decembriste.
Românii au nevoie de un preşedinte al echilibrului, de bun-simţ şi al dialogului, nu de un element al conflictelor.

România trebuie să folosească oportunitatea de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, pas fundamental realizat de guvernarea PSD în perioada 200-2004.

La rândul său, Mircea Geoană a promis să fie o soluţie pentru toţi cei dezamăgiţi de politică, dar mai ales pentru românii afectaţi de criza economică şi socială, în special pensionarii şi tinerii. Actualul preşedinte a adâncit criza socială şi economică cu o criză politică, ceea ce reprezintă un act de iresponsabilitate.

Mircea Geoană a trecut în revistă elementele programului său « O singură Românie » , subliniind că acesta vizează, în principal, un nou model economic, relansarea locurilor de muncă corelat cu măsuri de atenuare a crizei.

El a susţinut că PD-L şi Traian Băsescu intenţionează disponibilizarea a 20% dintre bugetari într-o perioadă de criză acută, precum şi creşterea TVA, măsuri pe care le-a criticat. Atunci când un şef de stat spune că “nu mai luptăm cu criza şi că doar Dumnezeu sau America ne vor aduce o creştere economică”, acest preşedinte a abandonat în acea clipă obligaţiile pe care le are. În acel moment, el a devenit un luptător strict pentru interesele lui şi ale clanului care îl înconjoară. Traian Băsescu trebuie să plece în 6 decembrie de la Cotroceni! Mesajul a fost primit cu aplauze de participanti. A urmat o scurta vizita la sediul local PSD.

Picture 183

3.- Volumul “România şi lumea la confluenţa secolelor XX şi XXI” l-am semnalat pentru prima data  la Olteniţa. Cu sprijinul Editurii Tehnice a fost prezent si un stand, ocazie cu care am acordat autografe.

Picture 184

Cartea, prefaţată de academicianul Mircea Maliţa, conţine texte ale alocutiunilor sustinute în ultimii cinci ani, la reuniuni şi dezbateri ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Totodată, cartea conţine prezentări ale unor apariţii editoriale – toate conectate la marile dezbateri ştiinţifice şi politice din zilele noastre, privind schimbările produse în lume şi la final de secol XX şi început de secol XXI, care au marcat profund şi domină evoluţia societăţii contemporane.

În conceptul acestor dezbateri se află consecinţele prăbuşirii sistemului socialismului de stat din URSS şi ţările din centrul şi estul Europei, care au afectat şi România în mod direct, constituind, in opinia mea, esenţa Revoluţiei Române din decembrie 1989.

Un alt mare capitol al volumului este consacrat globalizării – fenomen obiectiv şi favorizant al dezvoltării contemporane, care afectează întreaga viaţă internaţională, în toate componentele sale – politice, economice, sociale şi culturale. Procesul este puternic influenţat de dinamica dezvoltării tehnologice contemporane şi, îndeosebi, de revoluţia tehnologică informaţională, care a transformat lumea de astăzi în ceea ce McLuhan prefigura cu ani în urmă prin formula “satul mondial”.

4.- Plaiurile natale. M-am născut la Olteniţa acum aproape 80 de ani. Am făcut primele clase la Şcoala numărul 2 şi nu am încetat niciodată să am afinitati pentru acest oraş.

12 Responses to “OLTENITA”

  1. horiasima Says:

    BUNA ZIUA D-LE ILIESCU! CE PARERE AVETI DESPRE STREINU CERCEL,DOCTORUL CARE VREA SA INTRODUCA UN VACCIN OBLIGATORIU,CARE IN ALTE STATE A DUS LA MOARTEA A NENUMARATOR FETE,SI ARE CA EFECTE SECUNDARE,STERILITATEA,PARALIZIA SI DECESUL?

    DE DORESTE SA INTRODUCA ACEST VACCIN CARE PROVOACA SERILITATEA?

  2. emigrantul Says:

    SONDAJE Alegeri Prezidentiale 2009 – Turul I si II

    TURUL INTII: Pe cine veti vota la urmatoarele alegeri prezidentiale?

    Pe nici unul din cei de mai jos — 5.38 %
    Sorin Oprescu — 3.80 %
    Traian Basescu — 26.27 %
    Mircea Geoana — 10.44 %
    Ninel Potarca — 1.27 %
    Crin Antonescu — 47.47 %
    Kelemen Hunor — 1.27 %
    Corneliu Vadim Tudor — 2.85 %
    Gigi Becali — 1.27 %
    Numar voturi: 316
    http://sondaje.php0h.com/prezidentiale7.php

    TURUL DOI: Pe cine veti vota in turul doi al alegerilor prezidentiale de anul acesta?

    1) Varianta Basescu – Antonescu
    Traian Basescu — 25.98 %
    Crin Antonescu — 69.27 %
    Pe nici unul din ei — 4.75 %
    Numar voturi: 358
    http://sondaje.php0h.com/basescuantonescu.php

    2) Varianta Basescu – Geoana
    Traian Basescu — 38.93 %
    Mircea Geoana — 47.14 %
    Pe nici unul din ei — 13.93 %
    Numar voturi: 280
    http://sondaje.php0h.com/basescugeoana.php

    3) Varianta Basescu – Oprescu
    Sorin Oprescu — 52.42 %
    Traian Basescu — 33.48 %
    Pe nici unul din ei — 14.10 %
    Numar voturi: 227
    http://sondaje.php0h.com/basescuoprescu.php

    NOTA: Pe internet exista o suprareprezentare de minim 10% a liberalilor si o subreprezentare de 10% a simpatizantilor PSD asa ca din procentele lui Crin Antonescu trebuie scazut minim 10% iar la Mircea Geoana adunat 10%.

  3. theodora0303 Says:

    Domnule Presedinte,
    Va rog sa ma scuzati, dar nu mai scap de insistentele mamei mele,
    vrea sa va ureze: Multa sanatate si putere de munca!
    Are 75 de ani si s-a nascut in comuna Manastirea (langa Oltenita) si bineinteles ca voteaza PSD.
    CU DEOSEBIT RESPECT

  4. constructorulcj Says:

    @Iliescu
    Din respect fata de adevar si fata de viitorul care ar trebui sa fie durabil, avand invedere lansarea de carte de azi de la cluj a d-lui Nastase, ma intreb, vazand cine a tinut preambululul lansarii cartii(Dancu, daca va spune ceva si Ioan Rus) ma intreb daca nu cumva Brutus este printre noi si daca nu cumva suntem din nou luati de prosti.Cu stima si consideratie ,inca, un vechi membru psd din cluj asteapta raspunsul dvs. dle Iliescu, in speranta ca acesti pdl-isto psd-isti vor primi ceea ce merita.EXCLUDEREA DIN PSD

  5. Sibilla Says:

    Dovada materială a fraudării alegerilor! Băsescu hăhăie, Nuţica lui iar cheltuie… TREBUIE SĂ DĂM CU EI DE PĂMÂNT! IEŞIM LA VOT !

  6. Bibliotecaru Says:

    Personal, şi sper că nu sunt singurul, nu mai suport murdăria campaniei electorale. Aş vrea să fac cunoştinţă cu normalitatea. Oare conceptul de “adversar politic” ar putea dispărea?

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2009/10/propaganda-alegerilor-prezidentiale.html

  7. cirlovacristian Says:

    @Ion Iliescu
    Aveti idee cum a reusit vanghelie sa-l “combine” pa nica sa treaca de la “oamenii lu’ presedintele tarii” catre gruparea sa?

  8. Mihnea Georgescu Says:

    “M-am născut la Olteniţa acum aproape 80 de ani. Am făcut primele clase la Şcoala numărul 2 şi nu am încetat niciodată să am afinitati pentru acest oraş.”

    Un Om de Valoare nu uită niciodată de unde a plecat. Bunicul meu patern era de prin părţile Dunării – Cernavodă, Brăila…
    Eu însumi sunt constănţean şi mă mândresc cu asta, deşi locuiesc de peste 12 ani în Bucureşti.

    Alţii… “constănţeni”… nu au făcut nimic pentru oraşul lor. Ştiţi cum este privit actualul aşa-zis preşedinte în Constanţa?

  9. eficientaenerg Says:

    Utila si Necesara Actiunea!Am dorit sa fiu prezent,in Forum, cu lucrarea: PLAN de Actiune pentru promovarea unei Localitati Sanatoasa Climatic si Eficienta Energetic!- si/sau Resurse Regenerabile pentru SOS Live Earth! Asteptam Raspuns de confirmare-secretara a trimis-o dnei Sarbu si ..nimic-electronic si telefon!Nu am venit..dar,la Calarasi,tati-te-am asteptat;am vorbit cu Mircone,cu Liviu-alexandrean cu mine,etc.Doru T-mi-a zis “”Petre ,erai cu lucrarea inscrisa in Pliant!”Deci-nu sunt ..nesimtit si sa fim si noi”nemti,ca romani-adica 1+1=2!”Sa ne mai vedem!Cu site-uri
    1.http://eficientaenerg.wordpress.com/ – 2.www.SOSTerra.go.ro la Actiune!
    Consultant,specialist in Energetica(drd si sef sectie Siderca Calarasi), si initiator al Legii nr.199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei-Deputat 1992-2004-cu 11 Legi P.N.-prezint:
    PLANUL Cladire Inteligenta Energetic
    inscris la Programul EU-Energie Durabila-www.sustenergy.org(2006-primul din Romania) si premiat in febr.2007- The first Sustainable Energy Europe Campaign Award Competition –Studii si Cercetari,Asistenta si Consultanta,Audit si Informare publica -pentru Ambient si Costuri energetice cat mai mici!. Si utilizand Fondurile Structurale: -Program Operational Sectorial- CCE-Axa prioritara 4(operator-Minister Economie si Finante) -sau internationale -programele Energie Inteligenta(2007-2013) sau FP-7(2008-2013) –am cereri multiple de parteneriat- Petre Naidin-0720650309-Calarasi-petre_naidin@yahoo.com

  10. eficientaenerg Says:

    Da,Tati-ti-am vazut casa,din 1991-cand eram subprefect;reprezentantul FPS la Navol;am mers cu totii la Turol,Port,am baut cafeaua in 1999 la Royal,am strabatut judetul in iunie 2000,am activat la Conferinte la Primaria Oltenita sau Calarasi…m-ati ajutat in 2001 ,prin intermediul nepoatei/asistenta medicala-sprijinita de mine,etc!Uite,ce pregatesc -la anumite initiative-ale lui Base,Cioc,Soc,Foc,Fl…ca sa ia voturi!
    Lista pentru a sustine :
    -Pensia de Parlamentar-conform Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor;
    -necesara infiintarea Fundatiei-“Actiuni ale fostiilor Parlamentari pentru o Romanie Mediu Dezvoltata”.

  11. ayatristan Says:

    (Off topic)

    Am niste intrebari la care astept nu atat raspuns “clasic”, dar fapte.

    1. CAND va fi sesizata Curtea Constitutionala privind conflictul juridic de natura constitutionala intre Parlament si Presedintie (legat de desemnarea premierului) cu invocarea constituirii majoritatii parlamentare, in urma unui vot dat in Parlament?

    2. CAND va fi declansata actiunea pentru interzicerea desfasurarii asa-zisului referendum (al doilea!) pentru “scaderea numarului de parlamentari” – existand TOATE datele necesare (inclusiv constitutionale- dar nu numai) pentru argumentarea ilegalitatii acestuia?

    3. CAND va fi declansata actiunea pentru sesizarea organelor competente privind fraudarea alegerilor, existand PROBA MATERIALA in acest sens, aceasta fiind prezentata chiar de Emil Boc, in direct, la Realitatea TV (pe scrut: cetatenii care se vor prezenta la urne vor semna pentru doua buletine, dar vor primi trei: unul pentru alegerea presedintelui, unul pentru “referendumul” privind Parlamentul unicameral si al treilea pentru “referendumul” privind reducerea numarului de parlamentari)?

  12. geoberti Says:

    Doresc sa va multumesc domnule Iliescu pentru toata activitatea dv. si sper ca sunt multi cei care ca si mine, vad ca sunteti o valoare pentru Romania, un om care merita respect si recunostinta.

Leave a comment