MIRCEA MALITA


Academia Romana a reluat traditia prezentarii de discursuri de receptie din partea membrilor Academiei.

05-interviu-1

Vineri, 30 octombrie, academicianul Mircea Malita (desi membru al Academiei de mai multi ani) a prezentat discursul sau de receptie intitulat “ Opusi inseparabili in gandirea romaneasca”.

In expunerea sa, academicianul Mircea Malita a prezentat o sinteza interesanta din opera a zece mari personalitati ale culturii romane (patru apartinand stiintei si sase filozofiei si literaturii) avand ca numitor comun preocuparea pentru evidentierea importantei analizei “opusilor inseparabili” (cu alte cuvinte a “unitatii contrariilor”) in diferite domenii ale stiintei si ale gandirii.

Autorul prezinta intr-un stil atragator si convingator, contributiile remarcabile in aceasta directie ale unor inaintasi de marca :Grigore C. Moisil, Stefan Lupascu, Nicolas Georgescu – Roegen, Lucian Blaga, Athanase Joja, Mircea Florian, Scoala de la Iasi (Petru Botezatu, Simion Mehedinti, Eugen Lovinescu).

Acest concept al opusilor inseparabili s-a afirmat in gandirea europeana mai tarziu, fata de cultura chineza care a consacrat conlucrarea a doua principii opuse : Yang si Yin .

Succint, toata aceasta analiza evidentiaza contributia importanta a reprezentantilor intelectualitatii noastre de varf la imbinarea preocuparilor pentru ceea ce a fost si este general si particular in dezvoltarea noastra nationala. Aceasta are conotatii actuale si in zilele noastre in procesul de globalizare care impune in planul dezvoltarii civilizatiei o aliniere si o cuplare a tuturor natiunilor la progresul contemporan al stiintei si al tehnologiei, ceea ce duce la o anumita uniformizare, concomitent cu nevoia accentuarii si valorificarii particularitatilor si patrimoniului intelectual si spiritual specific culturii nationale a fiecarui popor.

De aceea, in conceptul actual de dezvoltare durabila, pe langa dezvoltarea economica, sociala si de echilibru a societatii cu factorii de mediu s-a impus si necesitatea protectiei diversitatii culturale pentru a pastra tot ceea ce a acumulat societatea dealungul vremii si care constituie un patrimoniu comun al umanitatii.Advertisements

12 Responses to “MIRCEA MALITA”

 1. Bibliotecaru Says:

  Există un link către textul discursului?

 2. emigrantul Says:

  Poze frumoase cu prima racheta romaneasca despre care constructorii sai spun ca va atinge spatiul cosmic.

  Colectie imagini: http://picasaweb.google.ro/arcaorbital/Constanta#
  A se vedea si: http://www.arcaspace.ro

  Eu zic ca racheta va cadea la scurt timp dupa desprinderea de balonul purtator deoarece este stabilizata printr-o metoda numita “Pendulum Rocket Fallacy”, adica “Mitul Rachetei Pendula” nimic altceva decit o imposibilitate fizica dovedita practic (in mod involuntar) inca din anul 1926 de pionierul american in domeniul rachetelor, Robert Goddard.

  In orice caz, imaginile sunt frumoase si merita vazute.

 3. ioanastefan Says:

  Exista un link unde se gasesc toate discursurile de receptie din ultimii ani:
  http://www.acad.ro/discursuri_receptie/pag_dr.htm

  Este un moment impresionant pentru cel care il sustine, pentru cel care ii raspunde si pentru audienta! Istorie, cultura, respect, admiratie….. Dar, nu am inteles niciodata de ce acest discurs se sustine la distanta de ani de zile (uneori) de la data din care cel in cauza a devenit membru al Academiei Romane. In februarie 2006 am avut onoarea de a fi invitata la un astfel de eveniment.

 4. ema Says:

  Citesc cu deosebit interes fiecare parere pe care aveti bunavointa sa ne-o prezentati.Cred ca,vizita in orasul dumneavoastra natal a fost emotionanta.

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Felicitări pentru actul de apostolat cultural pe care îl faceţi propagând Valori umane şi intelectuale precum Academicianul Mircea Maliţa. Am avut fericita ocazie să-l ascult pe Mircea Maliţa la Crowne Plaza, conferenţiând în cadrul Clubului de la Bucureşti. Am fost profund impresionat de înaltul nivel intelectual al domniei sale. Regret că nu am putut fi prezent şi la Academie. La Stephane Lupascou m-am gândit şi eu când am aflat titlul expunerii. Totuşi, despre raportul dintre General şi Particular a mai scris şi Constantin Noica, în încercările sale ontologice. Ideea de coincidentia oppositorum este de fapt una veche, putând fi urmărită până la gânditorul renascentist Nicolaus Cusanus, în spaţiul gândirii occidentale, dacă nu chiar până la Obscurul Heraclit.
  Românul Mircea Eliade a folosit şi el acest concept de coincidentia oppositorum pentru a descrie “structura mitului”.
  Foarte interesantă temă şi, mai ales, provocatoare!

 6. mgabim2009 Says:

  Domnule Iliescu, doresc sa comentati (am luat citatul din ziare .com, Crin Antonescu: Doresc sa-i cer voturile lui Oprescu inainte de turul 2 )
  “In acelasi timp insa, candidatul penelist a dezvaluit ca nu intentioneaza sa-l sprijine pe rivalul pesedist, Mircea Geoana, daca acesta intra in turul II al alegerilor prezidentiale impotriva lui Traian Basescu. “Nu am de gand sa sugerez electoratului meu sa il sprijine pe Mircea Geoana”, a spus transant Antonescu. ”

  Antonescu si-a focalizat discursul electoral pe Geoana, dupa parerea mea crescind sansele lui Basescu. Deci atita timp cit PNL nu a venit cu sondaje, trebue sa consider de bune ce ofera sondajele PSD, si PDL. Toate considera ca Geoana va fi contra candidatul lui Basescu (personal as fi preferat pe oricine altcineva din PSD, si in top dumneavoastra!). Antonescu spune clar ca nu-l va sprijini pe Geoana. Eu cred ca in felul acest ii asterna covorul rosu lui Basescu: deoarece simpatizantii PNL nu se prezinta la vot (avantaj Basescu) fie ii dau votul direct lui Basescu!

  Pina la urma Geoana isi merita soarta! El a fost cel care a semnat concubinajul aburd PSD-PDL. (dupa parerea mea cel mai dezastruos act facut de PSD istoriceste cansiderind din 1989!) . Si nu va suparati dar acest act va va afecta! Cum o dati si cum o intoarceti, ati fost partasi la tot ce a facut guvernul Boc.

  va doresc totusi succes!

 7. danielsibisan Says:

  Domnule Iliescu, apreciez foarte mult activitatea dumneavoastra neobosita si responsabilitatea politica de care dati dovada in continuare.

  Doresc sa readuc in discutie o afirmatie a actualului Presedinte si candidat, Traian Basescu: “Eu nu ma bat cu Geoana sau Antonescu, eu ma bat in aceste alegeri cu Iliescu” – citat aproximativ.

  A batut domnul Basescu campii, cum o face des, sa l-a luat gura pe dinainte?

  Voi incerca sa demonstrez ca pentru domnul Basescu cea mai mare amenintare sunteti dumneavoastra.

  Nu pot face o demonstratie bazata pe cercetari demografice si sociologice la care nu am avut acces dar pot extrapola particica din societate pe care o cunosc personal.

  S-a intamplat un fenomen ciudat, prin populismul sau, si de ce nu prin charisma sa actualul Presedinte a captat mare parte din electoratul care in mod traditional vota cu dumneavoastra. Zona rurala, varsta a treia, Moldova erau in mod traditional votanti ai PSD si ai lui Ion Iliescu. Repet, intr-un mod surprinzator (pentru mine) Traian Basescu se bazeaza acum pe acest electorat.

  Electoratul de care am vorbit este fostul dumneavoastra electorat. Toti inca va apreciaza si inca asculta opiniile dumneavoastra. De aceea atunci cand va exprimati public opiniile acesti oameni sunt bulversati. Ei ar vota cu Traian Basescu dar va aud pe dumneavoastra explicandu-le ca nu e bine.

  Din acest motiv spune acum Traian Basescu ca se bate cu dumneavoastra si nu cu Mircea Geoana.

  Avand acces la cercetarile sociologice puteti verifica presupunerile mele si daca se adeveresc puteti da o mana de ajutor pentru ca Traian Basescu sa nu mai fie Presedintele tarii pentru inca cinci ani.

  Cateva iesiri publice ale dumneavoastra, pe teme legate de referendum in principal dar si critici obiective, argumentate si clare la adresa politicii de dezbinare purtata pana acum de PDL si Traian Basescu si probabil ca “portocalii” vor intra din nou in panica.

  Mult succes in continuare!

  P.S. V-am votat o singura data, in 2000. Desi simpatiile mele au fost intotdeauna cu Liberalii in acest moment apreciez tot ce ati facut. Cel mai bun mandat al dumneavoastra a fost ultimul. In plus, prin comparatie cu ceilalti Presedinti pe care i-am avut… sunteti de departe primul.

 8. Sibilla Says:

  http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/03/si-totusi-iubim-romania-votam-pentru-noi-leapsa-de-la-mogul/

 9. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  astăzi este aniversarea academicianului Dan Berindei. Se cuvine să-i urăm cele bune, sănătate, răgazul fericit pentru a-şi desăvârşi scrierile.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: