AGENDA ..DE LUCRU

 

 

I.- Recent, am participat la intalnirea de la Sinaia a membrilor Comitetului Executiv al PSD cu cele doua grupuri parlamentare (deputati si senatori ai PSD), cu grupul europarlamentarilor, la care au participat si presedinti ai Consiliilor Judetene si primari de municipii.

 

S-a discutat, in esenta, strategia celor doua grupuri pentru sesiunea de primavara a Parlamentului si s-au prezentat informari privind stadiul elaborarii bugetului. A fost o sedinta de lucru utila, avand in vedere componenta innoita a celor doua grupuri parlamentare.

 

Am tinut sa reliefez, in interventia mea, dificultatile cu care se vor confrunta guvernul si parlamentul. In acelasi timp, am subliniat faptul ca PSD si-a asumat, in mod constient, o mare raspundere, intrand la guvernare si – intr-un fel – si un risc. Dar a fost o asumare constienta a acestei decizii, in conditiile rezultate din alegerile parlamentare, spre deosebire de discutiile si tatonarile (de care am aflat recent) din toamna anului 2007 – din timpul depunerii motiunii de cenzura. Acela a fost un gest necugetat , care, in ultima instanta, ar fi dus la alegeri anticipate – total nefavorabile, in conditiile de atunci, Partidului Social Democrat.

 

In conditiile actuale, cu toate greutatile existente, si in ciuda unor suspiciuni reciproce,  este de preferat sa se conjuge eforturile celor doua partide care au primit cel mai mare credit din partea alegatorilor – pentru a asigura o guvernare cat mai echilibrata, pentru a trece prin perioada dificila generata atat de unele urmari nefavorabile ale gestiunii vechiului guvern, cat mai ales – sub efectele crizei economice mondiale.

 

II.-  Joi, 29 ianuarie a.c. am fost invitat si am participat la o intalnire cu conducerea si personalul ingineresc al societatii comerciale „Electrica-Serv”.  Aceasta institutie este societatea care raspunde de activitatea de intretinere si reparatii pentru instalatiile de distributie si transport (sub 110Kv) a energiei electrice, ca si prestari de servicii si unele lucrari de investitii din sectorul energetic. In cadrul societatii lucreaza 11.000 de oameni avand in intretinere o retea de peste 320.000 km. de linii electrice.

„Electrica-Serv”  s-a constituit odata cu privatizarea partiala a fostei societati de distributie „Electrica” si aceasta desprinsa din RENEL (care grupa toate componentele sistemului energetic national – cele 3 societati de productie – Hidroelectrica, Termoelectrica si Nuclearelectrica; „Transelectrica” – reteaua de transport la inalta tensiune si dispeceratul national al sistemului energetic si reteaua de distributie – soc.”Electrica”).

 Specialistii de la „Electrica-Serv” considera o greseala privatizarea (cu parteneri straini) din Italia si Germania) a distributiei. Experienta acestor ani demonstreaza ca societatile straine nu manifesta interes pentru promovarea de lucrari de investitii pentru modernizarea retelelor de distributie, in schimb transfera din tara valori importante de profit !. Unul din efecte este reducerea de contracte cu „Electrica-Serv”. 

 Societatea se afla in fata unor masuri necesare de reducere a personalului (cca.1000 de oameni).

 

De aceea, scopul reuniunii a fost de a discuta unele masuri de extindere  a sferei de activitate a Societăţii “Electrica Serv” – printre altele pentru promovarea de instalaţii pentru energii alternative, în special pentru realizarea şi montarea de panouri fotovoltaice pentru utilizarea energiei solare. În acest scop, societatea prevede organizarea de cursuri de formare şi recalificare a personalului pentru asumarea activităţii de service.

 

În această direcţie există posibilităţi de atragere de fonduri de la Uniunea Europeană.

 

Este un efort lăudabil şi necesar, noi aflându-ne puternic rămaşi în urmă faţă de alte ţări europene în acest domeniu. Există şi un program comun  cu Ministerul Mediului privind aşa-zisa “casă verde”, vizând acţiuni de izolare termică a clădirilor, instalarea de pompe de căldură, panouri solare, eventual cuplări la instalaţii eoliene – care, de asemenea, se bucură de asistenţa tehnică a Uniunii Europene.

 

 

III.- Societatea “Electrica Serv” a preluat de la fosta societate “Electrica” SA patronarea Muzeului Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida”, situat în parcul Carol.

 

Unitate veche, iniţiată în 1928 de Dimitrie Leonida, cu prilejul celei de a 20-a aniversări a “Şcolii de electricieni şi mecanici din Bucureşti” – adăposteşte peste 5000 exponate consacrate evoluţiei tehnicii, ilustrate mai ales prin lucrări, obiecte, maşini aparţinând inventatorilor şi creatorilor români.

 

Găzduit în condiţii modeste în fostul Pavilion Industrial din Parcul Carol, muzeul necesită lucrări de modernizare şi extindere. Societatea execută unele lucrări de reparaţii şi amenajări. Vor trebui antrenate şi alte instituţii interesate – Primăria generală a Capitalei, Ministerul Educaţiei şi Inovării, Institutul Politehnic şi alte unităţi de învăţământ, unităţi industriale puternice.

 

Un astfel de muzeu poate deveni o instituţie eficientă pentru educarea tineretului, pentru stimularea interesului faţă de tehnologiile moderne, faţă de inovaţie şi cercetare – factorul cel mai dinamic al dezvoltării contemporane.

5 Responses to “AGENDA ..DE LUCRU”

  1. regalian Says:

    Domnule Ion Iliescu, ma bucur sa aud ca sunteti o persoana energica, implicata in multiple activitati de natura sociala. Nu stiam ca exista un asemenea muzeu in incinta Parcului Carol, iar ideea renovarii sale mi se pare extrem de benefica pentru toata lumea, putand deveni nu numai un factor de atractie pentru turisti, cat si o “institutie eficienta pentru educarea tineretului”, asa cum afirmati in agenda de lucru. Sunt de parere ca exista foarte multe masuri menite sa educe tineretul si societatea in ansamblul ei, iar unele dintre ideile pe care le am in aceasta privinta sper ca au ajuns si la cunostinta Dvs., intrucat i-am inmanat in urma cu doua saptamani domnului Vulpescu, la biroul Dvs. din incinta Institutului Social Democrat, un material pe aceasta tema. Acolo gasiti si datele mele de contact, in eventualitatea in care considerati ca merita sa fie puse in practica. Va multumesc pentru intelegere.

  2. pesmaramures Says:

    Domnule Presedinte,

    In ritmul acestei guvernari, PSD-ul va ajunge mai rau decat PNTCD-ul. Traian Basescu si-a vazut, intr-adevar, visul cu ochii.

  3. drtm Says:

    Domnule Preşedinte,

    În calitate de preşedinte al comisiei de integritate, care credeţi că trebuie să fie atitudinea PSD faţă de domnul Ilie Sârbu pentru declaraţia conform căreia PSD pregătea alianţa cu PD de 2 ani?

    După câteva zile, domnul Geoană a întărit aceeaşi „prostie”. Poate fi el convins să-şi retragă declaraţia sau sancţionat în vreun fel?

    Tăcerea liderilor marcanţi ai PSD pe această temă confirmă teza promovată de cei doi. A lăsa nerezolvat acest antagonism cu atitudinea anti-PD din campania electorală nu va fi uitată în curând de către fostul electorat captiv al PSD. Doar aceste declaraţii vor reduce cu cel puţin 10% scorul PSD la următoarele alegeri şi vor îngroşa rândurile celor care nu se prezintă la vot.

    Vă înţeleg intenţia de-a păstra o oarecare distanţă în momentul de faţă, însă dacă această atitudine se prelungeşte încă 3 luni, iar PSD rămâne la guvernare, alegerile prezidenţiale sunt compromise pentru PSD.

  4. SorinPLATON Says:

    O situatie permanentizata de “schimbare a modificarii” in politica PSD, poate confuza la extrem electoratul si asa suficient de ravasit de efectele crizei economice…

    Schimbarea modificarii

    Cu stima,

    SorinPLATON

  5. SorinPLATON Says:

    Unii din PSD chiar cred ca PSD guverneaza… Eu cred ca se autoamagesc si se imbata cu apa rece…

    PSD-ul o incaseaza de la PDL, din toate unghiurile

    Cu stima,

    PLATON

Leave a comment