CONSEMNARI

 

 

In zilele de joi, vineri si sambata ( 13 – 15 noiembrie 2008) am parcurs mai multe judete (Valcea, Gorj, Hunedoara si Alba) participand la diferite intalniri cu alegatorii ale candidatilor PSD la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

 

Din pacate la finalul acestui „turneu” am fost zguduit de o stire dramatica. Ma aflam pe drumul de intoarcere, sambata, cand am auzit la radio despre tragedia de la Petrila. Stirea m-a afectat cu atat mai mult cu cat, cu o zi inainte, vineri la pranz am facut un popas si la Petrila unde m-am intalnit cu peste o suta de cetateni in centrul localitatii.

 

Am aflat de la presedintele organizatiei noastre ca printre cei ce au decedat in mina de la Petrila, doi au fost prezenti la intalnirea noastra de vineri. Este o mare durere si NIMIC nu poate micsora suferintele celor apropiati.

 

Aceasta tragedie este o noua marturie a riscului pe care il reprezinta activitatea miniera in subteran. Desigur, se vor impune noi masuri pentru cresterea gradului de siguranta prin solutii tehnice si imbunatatirea dotarii minelor mentinute in functiune. Pentru ca, problema cea mai grava in Valea Jiului, pe care am receptat-o in toate intalnirile pe care le-am avut la Lupeni, Vulcan, Uricani, aninoasa, Petrosani si Petrila – a fost disparitia locurilor de munca prin inchiderea unor mine si limitarea productiei celor in functiune, fara perspective privind alternative posibile. Acest lucru se reflecta printr-o agravare a starii de saracie in care traiesc oamenii din aceasta zona.

 

Desigur, fenomenul este mai general in intregul judet Hunedoara, judet cu un mare potential industrial in trecut si care cunoaste un declin economic major, prin inchiderea multor unitati industriale, nu numai din industria miniera si nu doar din cea de carbune, ci in mod chiar mai grav din cea de minereuri, dar si din industria siderurgica, constructoare de masini, din industria usoara si alimentara, la care se adauga declinul agriculturii si al cresterii animalelor.

 

La aceasta situatie, efectele crizei mondiale actuale, la inceput in sistemul financiar si de credite dar care se extinde in economie in generala au inceput sa se propage si la noi. La Ramnicu Valcea am discutat despre efectele masurilor de restrangere a productiei de la Oltchim, cea mai mare unitate din judet, unitate care s-a mentinut pana acum „pe linie de plutire”, un mare procent din productia sa livrandu-se la export si care are un bun management, dar care suporta, mai ales, consecintele preturilor ridicate impuse de principalul furnizor de materie prima – “Petrom”.

 

Efecte similare insa apar si la alte unitati industriale, dupa cum am putut constata la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, in unele unitati legate de productia pe orizontala conectate la industria automobilelor, si altele.

 

Ne aflam intr-o faza de inceput al extinderii crizei care, din pacate, nu a fost prognozata nici la nivel international si cu atat mai putin la nivel national.

 

Dupa analiza si masurile ce se vor preconiza la Reuniunea la Nivel Inalt a celor 20 de tari dintre cele mai bogate se vor impune analize mai atente si masuri adecvate pe termen scurt, pe termen mediu si lung care sa atenueze efectele, atat economice cat si sociale, la nivelul tarii noastre.

 

Fara indoiala ca, de regula, efectele unor astfel de crize afecteaza in mai mare masura pe cei saraci, tarile cu economii mai vulnerabile. Ceea ce este si cazul tarii noastre.   

17 Responses to “CONSEMNARI”

  1. Victor Says:

    “Fara indoiala ca, de regula, efectele unor astfel de crize afecteaza in mai mare masura pe cei saraci, tarile cu economii mai vulnerabile. Ceea ce este si cazul tarii noastre. ”

    Si imi permit sa mai completez ca dintre cei care traiesc in aceste tari sarace, cei mai afectati vor fi…cei saraci. Nu am la dispozitie o stattistica dar feeling-ul imi spune ca este vorba despre cei mai multi. Astept (inca) un plan pesede anticriza. Unul serios asa cum se realiza in timpul guvernului Nastase.

    PS. Fara populisme, fara cosmos etc.

  2. geomarz Says:

    Va multumesc, domnule Presedinte ca ati avut timp sa scrieti cateva cuvinte despre, asa cum spuneti, tragedia dela Petrila.
    Intreaga seara trecuta m-am uitat cu groaza la stiri (cele care nu s-au ocupat de catelul doamnei Andreea Marin sau toileta domnisoarei Monica…) si la oamenii aceea, care ieseu din subreran cu fetele negre, literalmante. La inceput nu puteam intelege daca erau negri sau arsi. Pareau negri.
    La familiile care asteptau vesti de la cei de jos plangandu-si tragediile.
    In dimineta aceasta, am intrat pe bloguri, sa vad impresiile.
    Pentru fericita lume virtuala, NU SE INTAMPLASE NIMIC….
    Sunteti prima persoana pentru care s-a inamplat ceva…

  3. leo Says:

    @ geomarz

    O duminica trista


  4. sfinx667 Says:

    Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
    acum am aflat şi eu …. suferinţa, rănile, traumele familiilor acelor oameni plecaţi pe drumul fără de întoarcere nu se pot compara şi mângâia de către nimeni şi cu nimic, adevărat.
    Implicaţiile sunt şi mai dureroase, copii rămaşi fără părintele ce aducea codrul de pâine pe masă, aripi frânte …
    Singurul lucru ce s-ar putea face ar fi ca implicarea tuturor factorilor abilitaţi să prevină pe viitor astfel de tragedii cutremurătoare, să nu se mai întâmple asemenea drame . Eu nu sunt cunoscătoare, dar cei care sunt, să fie sprijiniţi de către instituţiile şi organismele de resort să poată interveni în timp util, eficient, observ că aria domeniilor în care nu există securitate şi siguranţă la locul de muncă se tot măreşte pe zi ce trece şi în tot acest timp se curmă vieţi, sărăcia şi neputinţele oamenilor sunt tot mai izbitoare …
    Sincerele noastre condoleanţe adresate familiilor victimelor nu-i va ajuta , nici ajutoarele de înmormântare nici părerile noastre de rău venite cam târziu, cineva trebuie să asculte şi vocea minei , chiar trebuie făcut ceva ! Repet, eu nu mă pricep , ştiu doar că implicaţiile sunt mult mai devastatoare şi multe de nevindecat mulţi ani de aci înaine ..
    stimă şi respecte,
    Sibilla

  5. sfinx667 Says:

    @geomarz,
    aveţi dreptate !
    Sunt unul din cei care habar nu a avut de aceasta tragedie, da, mă ocupam de ale mele … ideea e că lăngă noi toţi se petrec zilnic tragedii, drame, dar suntem atât de puţin atenţi …
    stimă şi respect,
    Sibilla

  6. La Petrila mor minerii « Oana Niculescu-Mizil Says:

    […] in care l-a gratiat pe Miron Cozma – se stie ca gratierea este doar un act de clementa – Ion Iliescu a fost acuzat de actuala putere de atac voalat asupra Aliantei […]

  7. Horia Blidaru Says:

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe mortii de la Petrila!
    Din pacate, e nevoie mereu de cate o tragedie pentru ca problemele oamenilor simpli sa intre in atentia celor raspunzatori de destinele lor.
    Din pacate, Valea Jiului trebuie sa plateasca tribut de sange pentru ca unii sa-si aduca aminte de viata de iad a minerilor, cei pe nedrept atat de huliti, apoi ignorati in toti acesti ani.
    Din pacate, dupa ce s-au ocupat de desemnarea primului ministru cand nici nu incepuse campania electorala bine, dupa ce s-au chinuit sa deturneze atentia oamenilor cu teorii aberante, precum aceea a loviturii de stat ce va sa vina, unii alearga acum sa se infrupte politicianist din valul de emotie starnit de exploziile din Valea Jiului.
    Prezenta dumneavoastra in preziua tragediei, la Petrila, spune multe despre diferenta ce exista intre un om politic autentic, preocupat de durerile oamenilor, si populistii de duzina ce intoxica spatiul public romanesc…

  8. SorinPLATON Says:

    In tragedia minerilor, responsabilitatile sunt impartite, chiar si victimele (fie iertate) in deplina cunostinta de cauza (conditii improprii) avand bucatica lor.

    Problema trebuie rezolvata centralizat, inteligent, cert este ca actuala-viitoarea criza mondiala de resurse energetice (cresterea costurilor cominutive penuriei), trebuie sa ne gaseasca cu alternative solide si nu doar cu basca in mana pe la portile cartelurilor…. Pastrarea prin conservare (in stand by) a industriei mineritului este deci o obtiune obligatorie daca vorbima de interesul national.

    Cu stima si consideratie,
    1=

  9. anca Says:

    Sper ca nu voi fi interpretata drept cinica, dar era un lucru de asteptat aceasta tragedie, avand in vedere starea de lucruri din minerit, reducerea fondurilor, disponibilizarile, investitiile in tehnologizare, dezvoltare, modernizare….sau, pe de alta parte, vilele si palatele sefilor si directorilor si liderilor de sindicate, masinile pe care le conduc, concediile extravagante ale lor si ale familiilor lor….sau contractele semnate in numele sindicatelor, cu diferite hoteluri de pe litoralul romanesc, la preturi umflate de 10 ori – si asta numai din informatii de prin presa, ca nu am “surse” in interior! Avem lideri sindicali care au firme care deruleaza contracte cu institutiile unde sunt angajati sau sunt sefi de cluburi sportive, adica ….cu probleme serioase! mineritul?…o activitate care “trebuia sa poarte un nume”!
    Dupa anii 90, cand o mare parte a presei i-a “infierat” cu “manie proletara”, cand au fost practic desfiintati ca fiinte umane, numiti “brute fara minte”, “animale”, condusi, ca niste orbi, de fortele comuniste obscure, acum presa ii redescopera ca oameni, cu tragediile lor tacute, nestiute de nimeni, neluate in seama de nimeni… e trist si tragic ca trebuie sa moara oameni nevinovati, simpli muncitori, nefericiti, care lucreaza in conditii de neimaginat pentru noi, orasenii!

    “Noroc” (cu durere scriu asta!) ca e campanie electorala si politicienii nostri, necunoscuti si nevazuti pana acum, inodori si insipizi, au “simtit” ca e rost de “bagat in seama”, desi pana acum, nici nu stiau unde se afla orasul Petrila pe harta – mai degraba Parisul si New York-ul!

    Cand le vorbeati despre oameni, despre muncitori, despre cei care traiesc din salariu, despre grija fata de acestia, responsabilitate, bun simt, masura, echilibru, in toate, in viata, in comportament – strambau din nas, se dadeau…”elitisti” – si isi zambeau complice, ca e …o teorie “invechita”, ca nu mai e…”trendy” si ca social-democratia moderna inseamna “altceva”, oricum, ceva… nedefinit, inca! si oamenii simt falsul, simt diferenta dintre ce gandeste si ce spune “candidatul” care le cere increderea si mai ales, votul! dupa cum s-a si vazut, de altfel…

    Domnule Presedinte, sunteti, intr-adevar, o exceptie in aceasta “lume” politica, si nu spun asta sa va laud – cu siguranta, nu aveti nevoie – dar politicienii, sau incercarile de politicieni, pe care ii vedem zilnic la TV, daca sunt intrebati de la fotbal, la economie mondiala, relatii externe, razboiul din Golf sau cultura porumbului – cu toti au o parere, au idei, initiative, raspund cu o nonsalanta ….de invidiat! de te si intrebi de ce merge treaba prost in tara asta, cand avem atatia oameni cu …idei(!!!) din pacate (pentru noi) nu au citit mai nimic, in general, in viata lor, poate doar meniul restaurantelor selecte si preturile de pe rafturile magazinelor de lux!
    Poate sunt eu rea si cer prea mult, dar astept acel moment cand un candidat va recunoaste sincer, ca NU STIE ceva, ca nu are nici o parere in legatura cu un subiect – dar ca se va informa, va cere opinii si va incerca sa ia cea mai buna solutie in favoarea oamenilor, a celor multi!

    Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei decedati si sa le de-a putere familiilor lor sa reziste!

  10. cirlovacristian Says:

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Dumnezeu sa-i ierte

  11. geomarz Says:

    @ Leo
    Multumesc pentru link. M-am mai calmat. Mi-ati indicat un om care merita numele de OM.

    @Sibilla
    Tragedia de la Petrila este numai una dintre cele mari.
    Am venit zilele trecute din Banat (Visag, Lugoj) unde o suma de oameni isi traiesc in liniste tragediile zilnice lasandu-se jefuiti de bunurile minore pe care le detin, pentru supravietuirea fizica.
    Indifereanta cu care duminica dimineata erau privite evenimentele de la Petrila m-a indignat.
    SI, atunci, am dat in fata, baiat… Cum era o gluma din scoala…

  12. Mihnea Georgescu Says:

    MINERII – ÎNGERII DIN SUBTERAN

    Acum societatea civilă plătită din banii păgubiţilor FNI se indignează fariseic cu privire la soarta minerilor… Unde era Turcescu din Piteşti în ’90?! Oare nu îl înjurau toţi pe Iliescu, că a chemat “brutele” din subteran, să îi bată pe beizadelele de studenţi?! Pentru că, în sistemul ceauşist (şi studenţii din iunie ’90 intraseră toţi înainte de Revoluţie), la Facultate ajungeau doar copii din familiile cu dosar bun, de cadre de nădejde… Minerii au fost nişte victime ale sorţii, iar Măreţia Morală a lui Ion Iliescu tocmai în asta constă, că se situează aprioric de partea celor mulţi şi obidiţi, pentru că Domnia Sa ştie ce înseamnă greul şi foamea, încă de mic.

    Deci, acum minerii sunt buni, când e vorba să dăm cu copita mediatică în liberali?! Acum au devenit brusc îngeri? Oare ce pricep îmbuibaţii şi beizadelele din Casa Scânteii din drama acestor oameni, oare ştiu ei ce înseamnă foamea şi frigul? Nu ştiu, de unde să ştie, că îi plăteşte Vântu cu 20.000 de euro pe lună ca pe Turcescu…

    Cum nu vin odată forţele democratice la putere, să-i punem la muncă cinstită, fizică, pe parveniţi?

    Dedicaţie pentru copiii minerilor ucişi de capitalişti:

    Să ţineţi minte copii, când veţi creşte mari, că duşmanii de clasă v-au ucis taţii şi să răzbunaţi memoria lor!

  13. Minerii - Îngerii din Subteran « Mihnea Georgescu Says:

    […] de cadre de nădejde… Minerii au fost nişte victime ale sorţii, iar Măreţia Morală a lui Ion Iliescu tocmai în asta constă, că se situează aprioric de partea celor mulţi şi obidiţi, pentru că […]

  14. anca Says:

    Geomarz si Leo….
    aveti mare dreptate referitor la..OM! sunt atat de greu de gasit si atat de rari! Corina e unul dintre putini oameni (din cei pe care ii cunosc eu) care a ramas egala cu ea insasi, in sensul de om normal, echilibrat si rational. (si, da, e o lauda, dar a acestei normalitati, daca si normalul a ajuns de “lauda” in aceste vremuri…)

    Astazi e zi de doliu in valea Jiului in memoria celor 12 mineri morti!
    Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!

    (o prima masura: averile celor din conducerea minelor sunt anchetate de ANI! haiu sa vedem si rezultatele!)

  15. aviaxis Says:

    Eu m-am intalnit in Antalya in vara acestui an cu unul care spunea ca “lucreaza” in Valea Jiului si e multi-miliardar. Defapt, se lauda ca tot ce face este sa cumpere de la o mina utilaje considerate casate si sa le vanda la pret de noi altor mine…

  16. geomarz Says:

    ***Aviaxis
    Eu ştiu de unul care, prin 1990 şi un pic, devenise unul dintre cei mai mari afacerişti ai României pentru ca avusese imensa “inteligenţă” să cumpere la un preţ de nimic nişte lapte praf din Egipt care era cât pe ce să fie aruncat (era expirat), l-a ambalat, i-a pus o dată de expir ulterioară şi l-a vândut Ministerului Sănătăţii.

  17. reformacj Says:

    D-le presedinte, avem un sef de stat adevarat jucator.Ieri, cu ocazia meciului de fotbal CFR , AS ROMA si marinarul a fost prezent, discutand cu discipolii din alte partide, stiti dvs care, variante pentru prim ministru. Se pare ca si miliardarul cu mustata, prieten cu dealerul de autoturisme din cluj, este acceptat de marinar si acesti romani ardeleni care fac totul pentru pastrarea stabilitatii tarii si a partidului din care fac parte acesti “mari strategi”.
    Cu stima si consideratie, semneaza ,
    cosmarul
    “grupului de binevoitori de la cluj”

Leave a comment