COMMENT….

 

 

I.- Ma bucur ca  Mihnea Georgescu  a remarcat calitatea sustinerii tezei de doctorat in filozofie de catre Ionut Vulpescu – teza apreciata de toti membrii juriului  – calificata cu Magna cum laudae. Sustinerea s-a bucurat de o prezenta numeroasa. In incinta facultatii de filozofie. Tema – interesanta, consacrata “eticii muncii” – din perspectiva filozofica si teologica.

 

Ionut Vulpescu se dovedeste un tanar (32 ani) cu calitati deosebite – profunzime, seriozitate, modestie, decenta, simt al umorului. Ii doresc succes in noua sa “intreprindere” – lansarea in campania de alegeri pentru Camera Deputatilor !

 

 

II.-  Aparitia presedintelui Basescu la o emisiune a unui post de televiziune a starnit, nu intamplator, mai multe reactii.

 

In primul rand – interventia sa a avut un vadit caracter electoral – incalcandu-si, inca odata, statutul sau  de sef al statului. Si-a permis sa lanseze atacuri impotriva tuturor, cu exceptia sustinatorilor (sustinutilor) sai si a partidului pe care continua sa-l “pastoreasca”.

 

A dovedit lipsa de retinere elementara – obligatorie pentru un om de stat – exprimandu-si de o maniera deschisa ranchiuna personala, ostilitatea fata de cei “322” – care au indraznit sa se pronunte pentru suspendarea sa, pentru fapte de incalcare a atributiunilor sale constitutionale. Mai mult, si-a permis sa aprecieze actiunea respectiva drept incercare de “lovitura de stat” ! ( desi este un drept al Parlamentului, prevazut in Constitutie, acela de a-l suspenda pe presedinte atunci cand constata acte de incalcare a Constitutiei) dealtfel – Traian Basescu, in calitate de deputat, a luat parte la o actiune similara, in 1994, semnand pentru suspendarea presedintelui de atunci – Ion Iliescu.

 

Trebuie, deci sa consideram ca domnul Traian Basescu a luat parte la o “tentativa de lovitura de stat” ?!!

 

In plus, presedintele Traian Basescu a lansat “bomba zilei” – ca se pregateste o noua “lovitura de stat” – dupa alegeri , in conditiile in care nu ar respecta vointa majoritatii care s-ar putea constitui in noul Parlament – si ar cauta sa impuna un Prim-Ministru care sa nu respecte aceasta majoritate.

 

Este o atitudine iresponsabila din partea celui  ce ar trebui sa fie promotorul dialogului civilizat si al unui climat de normalitate in viata publica. In situatia actuala, complicata pe plan international prin efectele crizei financiare, care afecteaza deja si economia, asemenea semnale de incertitudine si mentalitatea conflictuala sunt de rau augur pentru tara.

Advertisements

22 Responses to “COMMENT….”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Eu mă simt onorat că mă menţionaţi la loc de cinste pe blogul dumneavoastră, mai ales în acest moment / context aniversar. Poate se cuvine să spun că fără încurajarea şi modelul dvs. nu m-aş fi lansat în blogosfera politică, sau, în orice caz, nu aş fi continuat.

  Eu am remarcat atât calitatea tezei, dar şi a persoanei lui Ionuţ Vulpescu, dar şi faptul că însuşi dumneavoastră aţi onorat cu prezenţa deosebitul eveniment academic. O acţiune firească, de normalitate, în ceea ce vă priveşte, din perspectiva noastră, a celor care credem că îl cunoaştem pe Omul Ion Iliescu.

 2. SorinPLATON Says:

  D-le presedinte,

  In aceste momente se intampla ceva crucial pentru viitorul Europei. Aceasta incearca sa-si defineasca o strategie energetica autonoma. Consider acest fapt o prima etapa in dobandirea sentimentului de corp comun a tarilor componente…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/11/13/o-strategie-energetica-ue-revizuita/

  Cu stima,
  1=

 3. danielbuca Says:

  Traian Basescu dovedeste inca odata ca nu poate “vedea” dincolo de interesele lui meschine.
  Sunt unul dintre acei oameni pe care nu il mai surprinde nimic la acest Basescu si l-as ignora complet daca as stii ca nu ne afecteaza ca si tara.

 4. krudus Says:

  Dl Basescu, nu mai are credibilitate din pacate.

  Recunosc, si eu am crezut ca va reduce coruptia si m-am inselat.

  Povestea aceasta cu “lovitura de stat” e deja demna de halat….sau camasa de forta.

 5. Victor Says:

  Imi amintesc cand erati presedinte cat de atent erati dumneavoastra la fiecare cuvant pe care il spuneati la fiecare gest si mai ales la fiecare actiune. Si pentru ca aveati un limbaj studiat si foarte decent pentru ca nu aruncati cu vorbele avand grija ca tot ce spuneti sa nu provoace tensiuni intre partide sau pur si simplu sentimente negative in randul cetatenilor indiferent de preferintele politice tot se gaseau unii care sa va critice pentru un asa zis limbaj de lemn.

  Dupa ce ati impus un model de presedinte, mai precis un model de comportament al presedintelui, de limbaj, model pe care l-a imbratisat si presedintele Constantinescu a venit actualul presedinte care ne-a reamintit de vremurile in care Elena Ceausescu era savant de renume mondial si numarul 2 la conducerea tarii.

  Imi dau seama ce este in sufletul dumneavoastra cand vedeti ce a reusit presedintele sa faca din institutia pe care practic ati reinventat-o dupa ’89.

 6. Poveste adevarata cu un “jurnalist independent” « Oana Niculescu-Mizil Says:

  […] parerea dumneavoastra : Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Radu Mazare, Gabriela Cretu, Corina Cretu, Anca Alexandrescu, I.T. […]

 7. danielbuca Says:

  @Victor
  Subscriu la ce ai scris.

  Imi aduc aminte ca nu am fost prea bucuros cand Emil Constantinescu a castigat alegerile dar a fost un om pe care l-am respectat, asa cum a fost el.
  La inceput am incercat sa ii ofer acelasi respect si lui Traian Basescu dar nu s-a putut.

 8. geomarz Says:

  Indiferent de ce spune domnul acesta in teza lui de doctorat, mai toata lumea (in afara de politicieni) in Romanaia reala, considera ca evenimentele din ’89 au fost o lovitura de stat ( in care, citez, “n-ar fitrebuit sa moara nici o pisica”).

 9. pasadi97 Says:

  Buna ziua Domnule Iliescu,

  Va rog sa va folositi toata puterea de convingere pentru a ajuta la stoparea flagelului avorturilor. Cu deosebita suparare vad cum stiinta derapeaza din ce in ce mai mult si in loc sa ajute oamenii asa cum a facut in ultimele veacuri punandu-se in slujba dezvoltarii materiale a umanitatii. Daca in ultimele mii de ani stiinta a ajutat la obtinerea unor recolte mai bogate, la obtinerea unor conditii de locuit mai bune , daca l-a dus pe om in spatiu cu stupoare observ aum ca stiinta vine impotriva omului cerand “controlul” sau reducerea populatiei si unele cifre dadeau ca un rezultat de 500 milioane de locuitori, deci stiinta vine acum sa ceara disparitia a 5.5 miliarde de oameni si eu asta nu pot concepe de ce stiinta vine impotriva omului. Multe rezerve de alimente se arunca pur si simplu, apa e destula, sunt cunostinte stiintifice ce asteapta a fi descoperite, colonizarea planetelor nici nu a inceput si stiinta in loc sa gaseasca solutii la o problema ce practic nu prea exista si nu va exista in urmatoarele sute de ani capituleaza si cere disparitia a 5.5 miliarde de oameni. Mie asta mi se pare ciudat si ma supara. Din fericire majoritatea tarilor impiedica avortul si din nefericire Romania s-a alinita statelor ultraliberale in aceasta masura.http://en.wikipedia.org/wiki/Image:AbortionLawsMap.png Se observa ca state europene ca si Germania, Irlanda, Polonia si Spania nu permit avortul. Trebuie sa luptam impotriva transvormarii stiintei intr-un instrument impotriva omenirii .
  Va rog sa folositi puterea dumneavoastra de convingere pentru a lupta impotriva avortului sa fiti un campion pentru aceasta cauza fie reducand durata de la care e permis avortul fie eradicand acest flagel si sa spunem hotarat stiintei ca trebuie sa fie in slujba omului si nu sa ceara reducerea umanitatii.

 10. pasadi97 Says:

  Ce mai vreau sa adaug este ca e mult mai usor decat sa gasesti noi tehnologii de imbunatatirea recoltelor sau noi tehnologii de locuite sau de colonizare a planetelor, sa spui ca trebuie sa capitulam si sa reducem populatia.

 11. rebeccutza Says:

  http://www.ziare.com/Ion_Iliescu__Minerii_au_fost__demonizati_-480709.html

 12. Victor Says:

  pasadi eu zic sa ii dai ideea lui Geoana. Daca a sustinut majorarile salariale cu 50% in plina criza mondiala de ce nu ar obliga si femeile sa nasca? Si copiii ii trimitem in cosmos.

  PS. Banuiesc ca esti nascut in ’97. Stii cum m-am prins? Dupa ideea promovata aici de tine.

 13. Romulus Cristea Says:

  Buna ziua
  La implinirea unui an de la infiintarea blogului “Echilibru” asteptăm mai multe de la dl Ion Iliescu. De exemplu, acum in prag de aniversare a revolutiei decembriste câteva dezvăluri despre teroriştii care acţionau “trăgând din toate poziţiile” ar fi primite cu mare interes.

 14. emigrantul Says:

  Mircea Geoana propune amnistierea averilor ilicite
  de Andreea Nicolae | Romania Libera | Sambata, 15 Noiembrie 2008

  PSD ar introduce, ca masura anticriza, o amnistie fiscala, urmand a fi iertati aceia care si-au dobandit averile ilicit. Ideea mai mult decat surprinzatoare a fost explicata ieri chiar de liderul PSD, Mircea Geoana. “Analizam posibilitatea unei amnistii fiscale pe termen limitat pentru a permite celor care doresc sa readuca in circuitul cinstit al economiei resursele pe care le-au obtinut poate prin alte mijloace”, a aratat Geoana. Liderul PSD a mai vorbit despre intentia de a organiza un referendum pentru “o noua Constitutie” in al treilea an al unei guvernari social-democrate. Seful PSD nu a uitat sa citeze, in discursul sau, si din afirmatiile recent castigatorului cursei electorale din SUA. “Asa cum bine spunea Barack Obama in faimosul sau periplu si il citez: «Schimbarea nu se va intampla daca asteptam sa ne-o aduca altcineva sau daca asteptam alte vremuri. Noi toti suntem cei pe care
  i-am asteptat”, a aratat Geoana.

  Cu asemenea mesaje electorale PSD va atrage probabil, in mod masiv, votul tuturor hotilor din Romania.
  Nu intimplator la intrebarea: “Cum ati caracteriza cel mai bine Partidul Social Democrat?”, alegatorii online bifeaza, in proportie mare, optiunea: “Un conglomerat de hoti ascunsi sub lozinca Social Democratiei”
  (a se vedea adresa: http://www.sondaje.php0h.com/psd.php)

 15. eugennl Says:

  Ce lovitura de stat? . Nu mai ai pe cine. Ca statul de drept l-a tot lovit presedintele jucator de nu a mai ramas nimic din el.

  Insa in opinia mea purtati o parte din responsabilitate pt. fenomenul Basescu. In 2003 v-ati opus ferm schimbarii Constitutiei si inlocuirea unui sistem care garanteaza un presedinte sef de partid cu un presedinte de compromis ales de parlament.
  In ce priveste presedintia cred ca este mai sanatos “Mai bine un zero decat un posibil Nero”.
  Guvernul poate fi demis rapid in cazul unor abuzuri presdintele nu.
  Asa acum cu Constitutia actuala nu avem decat ca cinci ani sa ne dam pumni in cap.
  Cel putin sistemul de mandat de patru ani asigura oarecum inlocuirea presedintelui sef de partid devenit impopular odata cu schimarea culorii politice a parlamentului.

  Si tot cu Constitutia actuala cum a parafrazat dl.Basescu pe mentorul sau tatuca Stalin “Nu conteaza cine cistiga alegerile -conteaza cine numeste guvernul”. De cel putin doua ori pe mandat. Si cine numeste procurorii. Sau cine desemeneaza politicienii dati pe mina anchetelor justitiarilor numiti de seful de partid de la Cotroceni.

  In ce priveste suspendarea mi se pare o prostanacie politica. Popularitatea lui Basescu a crescut datorita reconfirmarii cu 75% din voturi. Nimeni din PSDR nu si-a asumat raspunderea pt. fiasco si initierea unei act politic grav si profund anti-popular atunci care a dus atunci PSD la 16%
  La o luna de la suspendare Geoana batea palma cu ex-mosntrul suspendat si PD-L pt. intrarea in Guvern.
  Nu prea cred deci ca PSD are atunci autoritatea morala de a da lectii despre morala politica violatorului de Constitutii de la Cotroceni.

 16. Victor Says:

  Ca sa comentez si eu ce scrie Emigrantul legat de masurile propuse de Mircea Geoana, nu pot decat sa concluzionez ca pesede-ul lui Geoana face ce face si tot la baietii destepti se gandeste. Ca un adevarat partid social-democrat. Oricum este ridicol. Geoana la el ma refer. A preluat niste idei de la Presedintele Iliescu si acum in plina criza el ne vorbeste despre majorari de pensii, despre salarii marite cu 50% si iata, mai nou, baietii destepti care nu au platit darile obligatorii la stat au sanse sa iasa cu fata curata multumita aceluiasi social-democrat cu mintea relaxata. Asa zisa masura anticriza nu poate fi considerata decat de el, de Geoana ca o “masura anticriza”. Este o masura pentru a servi interesele celor care stau in spatele lui Mircea Geoana.

  Deocamdata criza este la inceput in Romania. Singurul care a venit cu un program inteligent articulat pe actuala situatie economico-financiara din Romania este Tariceanu.

  Asta si pentru ca Mircea Geoana a distrus pesede-ul. Daca pesede-ul ar fi beneficiat de conducerea Iliescu-Nastase ar fi fost altceva. Asa cum s-a demonstrat in 2000 cand tara trecea de asemenea prin momente dificile.

 17. geomarz Says:

  @ Emigrantul
  Am votat si eu…

 18. emigrantul Says:

  Ion Iliescu cauta starea de echilibru acolo unde aceasta nu exista

  Asa cum am spus-o in repetate rinduri, atit capitalismul pur cit si socialismul curat sunt doua sisteme de organizare a unui stat dovedite ca functionale, in timp ce social democratia, al carei adept este Ion Iliescu, nu cunoaste exemple clare de implementare practica si nici nu are cum atita vreme cit nimeni nu stie bine in ce consta asemenea concept.

  Situindu-se la mijloc, undeva intre cei doi poli stabili, presedintele Iliescu nu face decit sa se plaseze intr-o stare de inechilibru, atragindu-si astfel critici justificate din ambele directii. Oamenii, indiferent de culoarea lor politica, il atentioneaza ca doctrina, al carei adept este, nu functioneaza in lumea reala. Este prea multa filosofie si prea putin contact cu realitatea in social democratie.

  Eu, din pozitia in care ma aflu, il vad pe Ion Iliescu anului 2008 departe spre dreapta iar aceasta il zareste, la rindul ei, undeva pierdut in zare pe directia stingii.
  ================================================

  “Lecţie” despre comunism, social-democraţie şi tarele capitalismului ţinută de Iliescu la Cugir
  Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

  Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a ţinut, sâmbătă, alegătorilor din Cugir, o adevărată “lecţie” despre evoluţia comunismului, social-democraţie, dar şi despre “tarele” şi “problemele” capitalismului.

  Liderul PSD a mers la Cugir să îl sprijine în campania electorală pe finul său, deputatul de Alba Emilian Cutean, care candidează pentru un nou mandat în colegiul numărul 3 Cugir – Zlatna.

  Iliescu a fost aşteptat de aproximativ o mie de alegători veniţi cu autobuze şi maşini din zona Cugir – Zlatna, aceştia purtând eşarfe, steaguri şi pancarte cu însemnele candidaţilor.

  După ce a fost întâmpinat cu imnul PSD, Ion Iliescu le-a ţinut alegătorilor din Cugir, timp de câteva zeci de minute, o adevărată “lecţie” despre evoluţia comunismului în lume şi în România, despre beneficiile şi importanţa social- democraţiei şi despre “tarele” capitalismului.

  Iliescu a amintit de perioada dinainte 1989, criticându-l pe Nicolae Ceauşescu pentru că a fost “un om limitat” care a deformat ideea socialismului, luând modelul Coreei de Nord, însă a ţinut să reamintească că acesta “a avut şi meritul său” în 1968 când s-a opus invadării Cehoslovaciei.

  Fostul preşedinte al României a criticat capitalismul, pe motiv că nu reprezintă o alternativă pentru societatea actuală, fapt dovedit de criza economică mondială. El a spus că sistemul capitalism are “tarele sale”, iar singura soluţie reală este social democraţia, sau posibilitatea de a da tuturor şanse egale şi de “a-i sluji pe cei mulţi”.

  “PSD, în esenţa sa, este partidul care are ca filozofie şi ca şi crez de viaţă să-i slujească pe cei mulţi şi să îmbine economicul cu socialul şi vede nevoia prezenţei şi intervenţiei statului nu substituindu-se pieţei, ci vede de asemenea raportul dintre public şi privat, nu privatizarea luată ca scop în sine, care până la urmă duce la distrugere şi dispariţia de unităţi. Şi, în ultimă instanţă, tot ce facem în economie să fie în folosul oamenilor”, a spus Iliescu.

  Iliescu a explicat şi importanţa fostelor cooperaţii agricole, spunând că acestea au fost desfiinţate pentru diverse interese. El a afirmat că ideea de cooperaţie este mai veche decât ideea de comunism, spunând că primul care a vorbit despre cooperative a fost ţărănistul Mihalache, care îndemna ţăranii să se unească în cooperative.

  Ion Iliescu şi-a ţinut “lecţia” în faţa alegătorilor timp de peste 50 de minute, pigmentându-şi discursul cu citate din celebri economişti, politicieni şi istorici mondiali, întrerupându-se de câteva ori pentru a discuta cu unii dintre alegătorii din primele rânduri.

  De exemplu, unul dintre simpatizanţi i-a cerut să promită că dacă PSD ajunge la putere va ancheta privatizarea Petrom şi “va naţionaliza compania” care a fost vândută pe “un preţ de nimic”. Răspunsul liderului PSD a fost că ar putea fi “judecate” anumite privatizări pentru recuperarea unor acţiuni la diverse companii.

  În final, preşedintele de onoare al PSD a trecut printr-o adevărată şedinţă foto, fiind rugat să se fotografieze cu zeci de admiratori, apoi a primit plicuri cu sesizări, dar şi cadouri de la alegători, în mare parte iconiţe sau obiecte religioase.

 19. emigrantul Says:

  Citat Geomarz:
  ” @ Emigrantul, Am votat si eu…”

  Multumesc pentru vot.
  =================================================

  Alt Sondaj:

  Cit de mult ati fost afectat pina acum de Criza Financiara Globala declansata in Septembrie 2008?

  http://sondaje.php0h.com/criza2008.php

 20. geomarz Says:

  Petrila a si mortii ei…
  Domnilor politicieni, prentru cine faceti domniile voastre politica ?!
  V-ati uitat la fetele acelora care ieseu din subterean ?!
  Dintre salvatori au murit 4 (patru)….
  De cel putin 7 zile se lucra in front de foc !!!
  Si pe ni ne freaca grija de America de Sud si Africa…
  Trziti-va !!!
  Romania este pe moarte…

  @ Emigrantule
  O tragedie la Petrila…

  Pe mine nu m-a afecta, inca, direct, criza. Stiu o fata care lucreaza intr-un birou de arhitectura. Tot biroul a fost afectat…
  Fata este la facultate, mama ei este asistenta medicala. Mai au venit sipensia bunicii. Cam 15-20 milioane cu totul…
  Chiar aveau nevoie de suoplimentul acela…

 21. exasperat Says:

  @ Ion Iliescu

  Pt. că tot aţi adus aminte de faimosul 322, cum comentaţi faptul că cel puţin 12 foşti “322-işti” îngroaşă acum rândurile de candidaţi portocalii? Câtă ipocrizie se ascunde (sau nu) în gestul acestora? Câtă încredere poate avea cineva în astfel de persoane pentru care o diecţie politică poate oricând devia, în funcţie de trend, de interese, de conjuncturi etc?

  În aşteptarea unui răspuns,
  Respectuos,
  Petruţ Dumitru – Dâmboviţa

 22. SorinPLATON Says:

  Cateva cuvinte despre bunul meu prieten…Ionut VULPESCU

  Vorbim de o lume a noastra NOUA, dar se inghesuie sa ne-o creeze tot VECHIUL, generand pentru avizati o hilara contradictie in termeni…
  Cum ar fi insa daca NOUL am incerca sa-l cream direct prin contributia si implementarea …NOULUI?!…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/11/18/axioma-ionut-vulpescu/

  Eu zic ca merita incercat!
  Cu stima,

  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: