Viitorul mişcării sindicale în Romania post-aderare

Ziua de luni este o zi cu program dens. Am participat la sedinta Biroului Permanent National, PSD. A urmat reuniunea saptamanala a Grupului Parlamentar PSD din Senat a carui presedintie o detin. Au urmat Lucrări În Plenul Senatului cu vot final pentru iniţiativele legislative cu caracter organic.
Cu toate acestea am dat curs invitatiei Blocului Naţional Sindical de a participa la Congresul care va stabili strategia confederaţiei pe următorii patru ani. Am participat la discutii in calitate de om politic si de stat cu care sindicatele au avut cea mai lunga colaborare.Impreuna de-a lungul timpului am proiectat coordonatele dialogului sindicate-patronate-guvern.Am fundamentat CES. Impreuna am cautat solutii ca muncitorii de la oras dar si din mediul rural sa nu fie „perdantii tranzitiei”. Astazi la 20 de ani de la miscarile de la Brasov si 18 ani de la Revolutie, sindicatele se confrunta cu probleme noi : “Modernizarea relaţiilor de muncă – o provocare pentru piaţa muncii din România”, “România în era postaderare – cum construim o economie competitivă în piaţa unică europeană” şi “Viitorul mişcării sindicale în contextul globalizării – tendinţe, oportunităţi şi bariere în consolidarea organizaţiilor sindicale din România”. Probleme la care cei cu experienta din toate esaloanele societatii sunt chemati sa se implice. Momentul calitativ nou al integrarii aduce oportunitati dar si dificultati pentru piata europeana a muncii . La acest capitol Europa nu este inca pregatita pe deplin. O contributie la solutionarea problemelor o pot avea europarlamentarii romani din zona social-democrata alesi la 25 noiembrie.

121 Responses to “Viitorul mişcării sindicale în Romania post-aderare”

  1. curent01 Says:

    Va felicit dn. Iliescu. Sunt un admirator al dumneavoastra si trebuie sa spun ca va simteam lipsa in peisajul mediatic actual romanesc. Astept sa va pronuntati ca si pana acum cu echilibru in problemele societatii romanesti.

  2. casandra01 Says:

    Bine ati venit in blogosfera. Nu este un loc comod. Nu ploua cu amabilitati si complezente. Dar nici cu iatagane infipte in spate.
    Sper sa postati cat mai des si sa ne dati astfel posibilitatea sa va “forfecam”.

  3. oarecare Says:

    Ei, da! Bravo domnule presedinte! La inceput de drum virtual, succes!

  4. thickglasses Says:

    “In legatura cu modificarea bugetului, guvernul a amanat pentru saptamana viitoare aprobarea rectificarii bugetare, programata initial pentru luni.” (Anteana 3)
    Care este pozitia dvs. fata de hotararea Guvernului de a modifica bugetul de stat, cu toate ca Parlamentul European a avertizat Romania ca risca sa mareasca deficitul PIB, pana la sfarsitul lui 2007, cu aproape 4%?

  5. radu popa Says:

    Din ciclul “Ce’mi plac glumele mele” azi una tare: Romulus Mailat a fost graţiat de Băsescu! Din păcate nu e glumă.

  6. chinezu Says:

    bine ati venit in blogosfera
    simtiti tremuriciul unora acum cand v-ati facut blog si cand cred ca veti incepe sa ii popiti?
    tremura monitorul nu alta :)
    multumesc pentru introducerea in blogroll a blogului marketing politic
    e un proiect mai vechi
    acum am “evoluat” spre http://www.chinezu.eu
    mult succes va doresc!

  7. desprepsd Says:

    Bine ati venit in blogosfera si la cat mai multe postari!

  8. Mihaï Says:

    Eu nu cred in sindicate.

    In timpurile moderne:
    Sindicatele isi vor pierde usor usor influenta, in favoarea comunitatilor/ asociatiilor profesionale.

    Cred ca o comunitate de profesionisti, reuniti prin intermediul unui website ar fi mult mai preprezentativa pentru membrii sai si mai activa decat un sindicat.

  9. cainelaluna Says:

    bine ati venit domnule Iliescu în blogosferă,
    dacă veţi descoperi cât de fecund este acest exerciţiu de comunicare publică, veţi câştiga şi dvs. şi noi, ăştia, cei mulţi şi mărunţi.
    aveţi însă grijă de stilul comunicării. daca postarile dvs vor fi scrise precum primnele două – alert, simplu, direct, cu cuvintele dvs – va fi ok. noi vom avea rabdare sa citim ceea ce scrieti si, eventual, sa incercam sa va inţelegem mesajul şi să ne dăm cu părerea, mai mult sau mai puţin inteligent. toată lumea va avea de câştigat.
    dar, dacă îl veţi scrie ca pe ăsta cu sindicatele, împănat de expresii lemnoase sau ghilimelate, ne-aţi pierdut!
    aşa că, succes!
    PS mi-a plăcut argumentul pe care l-aţi folosit pentru a convinge lumea să voteze cu PSD-ul la europarlamentare: cei care au sprijinit România în strădaniile sale de integrare în UE au fost socialiştii europeni şi nicidecum popularii lui Băsescu (pe care, vrem nu vrem îi vom întări în PE)

  10. politikia Says:

    Domnule preşedinte. Scopul unui blog este acela de a participa la dezbaterea ideilor pe care le propuneţi. Dacă nu vă implicaţi în acest dialog, blogul domniei voastre devine un jurnal intim făcut public. Pentru că aţi ales să moderaţi dialogul, este necesar să vă implicaţi direct în a da sau nu accept comentariilor.

  11. politikia Says:

    Semnalele pe care le primesc eu de la sindicate şi patronate îmi semnalează că nu a existat un dialog real. Guvernul a impus cifra şi cu asta s-a terminat discuţia. Care ar fi relatarea dumneavoastră ca martor politic al acestor negocieri? Este 500 RON o valoare reală pe care şi-o permite economia românească?

  12. kristofer93 Says:

    Da, chiar ca. Sindicatele poate se confrunta si ele cu probleme, dar sindicatele in general creeaza probleme! Mari probleme!

    De exemplu, anul trecut anul scolar a stagnat mai mult de o luna din cauza sindicatelor. Este adevarat ca ei sustin un punct de vedere care merita luat in discutie: marirea salariilor.

  13. canalia Says:

    Va salut, domnule presedinte!

    Bine ati venit in blogosfera si succes la Europarlamentare.
    Pe cand un Ion Iliescu prim ministru?

  14. mihaitaa Says:

    Domnule Ion Iliescu,

    Intr-adevar, miscarea sindicala trebuie sa faca ceva pentru cei care isi castiga painea ca salariati. Iar Dumneavoastra puteti face ca vocea sindicatelor sa se auda mai puternic. Puteti face presiuni impreuna cu sindicatele pentru cretserea salariului minim pe economie si pentru respectarea Contractului Colectiv de Munca. Mai ales paragraful care stabileste salarii mai mari pentru cei cu studii superioare.

    Sa auzim de bine!

  15. baghy Says:

    Buna ziua domnu Iliescu. Inca nu imi vine sa cred

  16. romarta Says:

    Sint insa europarlamentarii romani din zona social-democrata gata sa asculte cu adevarat cerintele muncitorilor, din Romania si din afara granitelor, sint ei cu adevarat purtatorii unui mesaj internationalist?
    In ciuda intineririi sale, PSD ramine inca dator cu realizarea unei viziuni teoretice coerente, iar actuala tendinta blair-ista nu face decit sa obscurizeze mesajul si sa erodeze baza electorala a partidului, deschizind tot mai mult loc PD-ului. Degeaba se aduna tehnocratii pe centimetru patrat: daca nu exista un cap limpede programul devine un conglomerat inodor – iar imaginea partidului devine cu atit mai usor de manipulat. Daca vrea cu adevarat sa comunice cu muncitorii, poate ca PSD ar trebui sa conceapa odata un mesaj cu adevarat de stinga, poate un socialism explicit anticapitalist, ori sa readuca in actualitate teoria statului bunastarii. Resurse teoretice si exemple concrete abunda in lumea de azi – daca stii unde sa te uiti, fireste. Dealtfel si dvs spuneati asta in cartea de interviuri cu Tismaneanu: “Ideologiile de stînga, ca şi de dreapta, au fost declarate moarte şi înlocuite cu o ideologie ad-hoc, cea a bunei guvernări. Aşa ceva nu stimulează pe nimeni să gîndească… Criza democraţiei reprezentative nu va fi rezolvată decît prin renaşterea gîndirii teoretice, pornind de la datele prezentului, şi nu de la cărările bătute ale trecutului.”

    Nu doar ca le lipseste perspectiva teoretica, dar cred ca pina in prezent nici sindicatele nici parlamentarii social-democrati nu au iesit din paradigma parohiala, nationalista, si nu au prezentat un mesaj internationalist; nu s-a considerat prioritara realizarea unei strategii de solidarizare intre muncitorii din tara si din afara ei, romani si de alte nationalitati (cit fond electoral neadresat mai e aici…), iar politica sindicatelor a fost centrata pe problema banilor in loc de cea a drepturilor sociale. Or, pentru intiia oara, in contextul european, muncitorii din domeniul agricol din afara tarii au intr-adevar aceleasi interese cu muncitorii din domeniul industrial, iar drepturile sociale sint incalcate in moduri similare in Romania si in Italia sau Franta. In plus, formarea elitelor oligarhice si mini-oligarhice in Romania a corespuns cu descalificarea fortei de munca romanesti si concentrarea sa pe munca necalificata si semicalificata, in constructii si agricultura. De aceea, as astepta de la parlamentarii PSD, euro si nu numai, o viziune asupra exploatarii fortei de munca est-europene si proiecte de solidarizare cu alte forte din fostul bloc socialist. Eh, multe ar mai fi.

  17. alindeva Says:

    Felicitari domnule presedinte pentru aparitia dvs. pe net.
    Va urez multi vizitatori si discutii incitante.

  18. Bunicuta are blog · Nasii Says:

    […] blogger. Asa cum remarca Victor Ciutacu acest om da dovada de o vitalitate demna de invidiat. Ion Iliescu scrie pe blog si o face foarte bine. Inca o dovada ca nu trebuie sa ai 18 ani ca sa ai un jurnal pe […]

  19. diogenecainele Says:

    Pentru că foarte multi v-au urat deja un bun venit în lumea blogger-ilor, eu vă urez un bun venit în lumea blogger-ilor de stânga. Vă informez că aici social-democraţii sunt în frunte. Contez pe dumneavoastră să puneţi umărul şi tasta sa se remedieze situaţia şi pe alte planuri.

  20. andreea03 Says:

    Imi cer scuze pentru ca intrerup sirul elogiilor, dar sunt printre cei care cred ca domnul Iliescu ar trebui sa aiba decenta sa se retraga. Limbajul domniei sale este de lemn, abordarea se vrea moderna, dar camufleaza porniri totalitare. Nu trebuie sa uitam toate gafele domniei sale si faptul ca sub conducerea sa Romania a ratat startul tranzitiei post-comuniste. Nu cred ca este nevoie de el pe internet sau in viata politica. Cred ca la 77 de ani trebuie sa gaseasca intelepciunea sa se retraga si sa lase locul celor care vor si sunt capabili sa inteleaga democratia si capitalismul.

  21. vrajitorulcuparalb Says:

    nea nelu’ nu credeam sa o vad si p’asta matale cu blog. jos palaria.
    chiar te felicit!

  22. madsoftdesign Says:

    felicitati domnule Iliescu, la cat mai multe posturi bune si comentarii pe masura

  23. dadatroll Says:

    Nu trebuie sa ai 18 ani ca sa ai un blog, aia ii drept, dar poate ca trebuie sa nu ai mai mult de 97 de ani ca sa pui litera urmatoare de dupa punct la un spatiu dupa punct.

  24. victorciutacu Says:

    Jos palaria, domnule Iliescu, pentru ca aveti curajul de a va avanta intr-un mediu de comunicare despre care stiti ca va este evident ostil.
    Victor Ciutacu

  25. nosa Says:

    Am sperat sa va mai vad dar inteleg ca timpul dv. este limitat. Ati luat o hotarare buna, sper sa va aduca sugestii mai utile decat ale multora dintre cei care va inconjoara, din pacate nu totdeauna în beneficiul dv. şi a-l liniei pe care se înscrie viaţa si idealurile dv. De prima urgenta ar fi multe, in ultimile zile observ ca exponentii partidului conservator ataca in forta teme de viata reala in timp ce PSD nu se aude decat in comentarii politice conflictuale, deloc constructive si de neinteles ca orientare. Editor Singer

  26. aristotel27 Says:

    ne-a cotropit bolsevismul, bloggeri. afara cu inginerii hidrotehnisti de pe web. huo.

  27. Ovidiu Says:

    Felicitari d-le Ion Iliescu !

  28. libray2005 Says:

    Va urez un sincer Bun Venit in acest spatiu virtual.
    Prezenta Dvs. infirma prejudecata, des intilnita si anume ca, netul este un loc doar al celor tineri.
    Ma bucur sa va regasesc si pe net dovedind inca o data ca sufletul este cel care conteaza , tineretea spirituala care va situeaza in planul celor receptivi la nou si la schimbari.
    Felicitari si multi vizitatori !

  29. stancu Says:

    Sunt deosebit de onorat să pot intra în contact direct cu o personalitate atât de importantă precum Dl. Preşedinte Iliescu. Pe de altă parte, mă simt jenat pentru faptul că unii din participanţii la aceste discuţii nu-şi măsoară cuvintele, depăşind adeseori limitele polemicii de bun simţ şi cantonându-se în zona bârfelor de mahala, a batjocurii ieftine şi a injuriilor de tot felul. Ei probabil nu-şi dau seama că printr-o asemenea atitudine îşi anulează propria argumentaţie, desfiinţând chiar şi elementele din discursul lor care poate ar avea, eventual, o valoare oarecare. Sper ca Dl. Iliescu să poată trece peste amărăciunea generată de asemenea situaţii.

    Îmi aduc aminte foarte bine de entuziasmul de la începutul anului 1990, entuziasm general, pe care l-am împărtăşit şi eu din plin. Pe atunci eram din tot sufletul alături de Dv. Marturisesc că v-am „părăsit” prin Februarie, când v-am văzut la TV spunând, „N-am spus niciodată că nu vom participa la alegeri”. M-am simţit înşelat atunci şi m-am reorientat, oarecum.

    Totuşi, după atâţia ani, simt că parcă m-am înşelat atunci în judecata mea, mai ales – în lipsă de argumente – prin comparaţie cu ceea ce se vede astăzi pe scena politică. Am văzut mai târziu Piaţa Universităţii şi toate câte s-au întâmplat. Desigur, ceea ce s-a întâmplat atunci este regretabil din multe puncte de vedere, dar este evident că destul de mulţi oameni astăzi tind să blameze exclusiv ceea ce s-a întâmplat după venirea minerilor în Bucureşti, parcă prefăcându-se că nu cunosc ceea ce se petrcuse cu o zi sau două înainte de asta. Şi chiar unii care se declară cei mai înverşunaţi adepţi ai democraţiei instituţionale nu critică în nici un fel (ba, mai degrabă, parcă salută) continuarea protestului din Piaţă după alegerile din 1990, faţă de care nu cred că se îndoieşte cineva că au exprimat realmente opţiunea majorităţii, arătând că de fapt regula majorităţii s-ar aplica şi nu s-ar aplica sistemului pe care ei îl susţin.

    Eu unul aş dori ca acest mediu al bog-ului pe care tocmai l-aţi pornit, să-l folosiţi şi pentru a da explicaţii pentru unii ca mine (şi bănuiesc că n-or fi puţini; dacă da, atunci îmi retrag solicitarea pe care cu respect o formulez aici) referitor la unele aspecte din trecut, pe care eu le-am considerat cel puţin greşite. Unele din acestea ar fi: (1) Cum s-a întâmplat cu participarea FSN la alegerile din 1990, după ce declarase că nu va participa; (2) De ce s-a acordat Sâmbăta liberă atât de repede după Revoluţie, când, pe de o parte, era nevoie de multă muncă şi efort din partea tuturor şi, pe de altă parte, entuziasmul popular fiind atât de mare, iar obişnuinţa cu sacrificiile atât de proaspătă, majoritatea oamenilor ar fi înţeles nevoia de efort. Şi, desigur, o prezentare pe înţelesul tuturor a diverselor faţete ale mineriadelor. Noi, publicul larg, avem desigur acces la publicaţiile de presă şi la multe alte surse de informaţii, dar cred că Dv. sunteţi în poziţia unică a celui ce are la îndemână cunoştinţa nemijlocită atât a faptelor cât şi a relaţiilor de determinare între ele.

    Cu mult respect şi urări de bine.
    P.S. A propos de respect, acum câţiva ani am urmărit o emisiune la BBC la care aţi participat împreună cu mai mulţi şefi de state şi de guverne. Era într-o Duminică după amiază şi nu mai sunt sigur ce anume se discuta – cred că situaţia politică a momentului respectiv. Am fost foarte încântat şi mândru când am simţit că sunteţi tratat cu foarte mult respect de multe din înaltele personalităţi prezente la acea emisiune.

  30. haiqmine Says:

    felicitari dle presedinte.asteptam de prea mult timp sa putem sa va spunem ofurile noastre.cu drag,marius pusta.

  31. ihtys Says:

    Sunteti echilibrat ?

  32. bogdann Says:

    D-le Presedinte Iliescu, faceti-va timp si veniti, va rog, si la Turnu Magurele, unde PSD si niciun alt partid de stanga nu se simt! Nu exista comunicare cu oamenii, acestia nu au cui sa-si spuna problemele. Orasul este in moarte clinica din punct de vedere economic, locurile de munca noi sunt inexistente, iar salariile sunt extrem de mici, coborand pana la 2,5 mil/luna. Nu se cunoaste ce planuri sau propuneri are PSD pentru cetatenii din localitate!

  33. discopig Says:

    bine ati venit … va fii foarte interesant :D

  34. alin77 Says:

    Domnule Presedinte,

    Felicitari pentru initiativa si mult succes in blogosfera. Bine ati venit!

  35. fazedure Says:

    felicitari pentru blog. sper sa va ţină şi să nu uitaţi de el.

  36. curent01 Says:

    @andreea03

    Se vede ca nu intelegeti esenta democratiei. A ii respecta pe cei care au o alta opinie sta la baza oricarei democratii. “Intelectuali” care nu admit ca cineva sa aiba o alta parere dincolo de limbajul sofisticat se descalifica singuri intr-o societate democratica. Cine sunt cei care inteleg democratia si capitalismul? Basescu trecut de la stanga la dreapta si care ca politician se ocupa doar de teatru in viata publica? Jobul politicianului este sa propuna solutii la treburile societatii, proicte sociale, economice, strazi, spitale, prosperitate…. Vedeti aceasta preocupare in viata politica actuala la tineri politicieni capitalisti si democrati? Haida de!! Ei se ocupa numai de treburi marginale si cum sa dea la gioale celorlalti actori in viata politica. Dosarele, preocupare de castig electoral in spectacule maimutaresti! Ion Iliescu este printre putinii care se ocupa de telele serioase ale societatii romanesti. Pentru multi asta suna a limba de lemn si probabil plictiseste pe multi care nu ineleg ca politica nu este de cum dai mai bine din gura ci ceea ce faci. Politica romaneasca este bolnava ca si societatea romaneasca. Smecherul roman este la pret in societate. cel care da bine din gura, nu face nimic, da din coate, iese in fata prin vorbe aurite…. Astfel de oameni din pacate ajung sus impinsi de o societate bolnava care nu recunoaste adevaratele prioritati ale Romaniei in momentul de fata.
    Sa nu-mi spuneti ca Basescu, Boc (ajuns unitate de masura pentru politicianul servil si ipocrit) si altii sunt modelul de politician capitalist si democrat….

  37. cezynel Says:

    Impreuna am cautat solutii ca muncitorii de la oras dar si din mediul rural sa nu fie „perdantii tranzitiei”

    nu, nu, nu au fost perdantii tranzitiei !!!
    AU FOST PROSTII TRANZITIEI

  38. curent01 Says:

    @andreea03

    Si Andreea…. Sa ne bucuram ca exista oameni care au o alta opinie si sa-i cultivam. In vremuri grele pe vremea dictaturii comuniste putini au fost aceia care s-au opus! Foarte putini si-au spus cu curaj parerea si au platit.
    Iliescu a fost printre cei foarte putini care s-au opus la momentul respectiv valului, celor multi care il divinizau pe Ceausescu. Sa-i apreciem pe cei care au o lata opinie si sa-i cultivam.
    Ce este trist pentru Romania este ca dupa ce ca am fost ultimii care am scapat de comunism, datorat in mare masura lipsei de atitudine si a tacerii societatii romanesti, intelectuali mai ales dupa revolutie ani de zile si astazi sunt la noi atat de multi anticomunisti pe metrul patrat incat ti se face rusine. Vina celor care au tacut este imensa. Ca acum dupa atatia ani sa avem atatia luptatori anticomunisti este de o ipocrizie fara seaman. Atunci aveam nevoie de datatori din gura nu acum. Acum avem nevoie de oameni care sa prezinte solutii!

  39. shahzade Says:

    Fiti binevenit in lumea virtuala. Scrieti cit mai mult… despre cit mai multe subiecte. Va voi citi mereu cu placere.

  40. dealtfel Says:

    sunt un tanar comunist, care nu-l sufera pe basescu, dar crede in dumnezeu. daca as intelege ce au avut minerii cu studentii, as putea intelege si democratia. Totusi, dvs. Domnule Ion Iliescu, ne spuneti intotdeauna TOTUL SI NIMIC. As prefera sa fiti mai radical, adica TOTUL SAU NIMIC.
    Imi doresc sa ne povestiti cate ceva din culisele ,, revolutiei”, si anume:
    – daca nu a fost cumva o lovitura de stat sau o combinatie cu o lovitura de stat? (vezi tehnici insurectionale pentru preluarea puterii bla bla)
    – daca DA, atunci sa ne precizati care a fost rolul Dvs?
    – daca va revolta prostia din tara asta, atunci care este prima solutie salvatoare propusa de Dvs?
    – daca noi romanii (si tiganii) putem trai in armonie cu rusii?

  41. geluportarelu Says:

    Oho…domnule Iliescu!!! Bine ati venit!…O rugaminte am si eu ca sunt psdist simpatizant. Scapati PSD-ul de “prostanaci”!!!! Ca duc partidul asta de rapa. L-am vazut cum dadea din maini si azi am vazut-o si pe Clinton-easca la CNN. Frapanta asemanare in gesturi. Se vede ca a stat in State de unde a imprumutat gestica. Nu gestica lui ma deranjeaza cum de nici a dumneavoastra nu e de laudat, insa nu suport ca s-a lasat dus cu zaharelu’ de Basescu. O fi avand si el vreun dosar de dezvaluit presei? si cum i se arata o pagina, cum incepe sa ia initiative prostesti…
    Eu zic sa reuniti oamenii cu cap si minte din acest partid si sa scapti de prostanaci…Care au tendinte social-liberale eu cred ca au o poarta deschisa la liberali sau conservatori. Care merg la PD e clar ca au fost niste nenorociti de spioni pusi sa sape PSD-ul din interior…cum spuneati dumneavoastra: metoda ” coloana a cincea”…Va salut cu respect, GeluPortarelu

  42. canalia Says:

    Mie nu mi se pare deloc ca ar fi o atmosfera ostila pe acest prim blog de om politic veritabil din Romania.

    Eu il vad pe Ion Iliescu ca pe un bunicut simpatic, pe care il asculti/citesti cu nostalgie.

    Si, ca tot veni vorba de nostalgie, ce ziceti de un “Jos Iliescu”? Asa, sa ne amintim de vremurile bune… :)

    Sper sa aveti decenta de a pastra comentariul.

  43. vlad28 Says:

    Domnule Presedinte am avut onoarea de a va cunoaste cu mult timp in urma pe cand aveam 12 ani ,acum am 28 si raman fidel celui mai mare roman post decembrist.Am vrut si am avut acazia de a ma inscrie in PDSR dar am ezitat pt ca am observat ca foarte putini din politica actula nu au acelasi gand ca si dumneavoastra,de asi oferii serviciile tarii si poporului roman.Toti au un singur obiectiv prosperitatea si implinirea din punct de vedere material al propriei familii,din pacate si in PSD au fost si sunt astfel de cazuri.Faptul ca Traian Basescu a ajuns presedinte ca Becali are 18% ca Vadim are 13% sa stiti ca este disperarea oamenilor care in ziua alegerilor au decis soarta tarii cu marinarul in frunte ,domnule presedinte romani au jucat o cacialma ca un jucator de poker care nu mai are nimic de pierdut.Sunte_ti singurul om care poate reforma partidul si care mai poate face ceva pentru noi tineretul si pentru generatiile urmatoare.Construiti o echipa PUTERNICA si creati-va urmasi pt ca avem nevoie.Sunt foarte incantat ca pot sa comunic cu dvs.si sa va spun opinia unui tanar care va doreste sanate si viata indelungata.

  44. radupress Says:

    Domnule Presedinte, mult succes la alegerile de peste 10 zile, pentru ca intradevar oamenii saraci din aceasta tara au nevoe de un partid puternic care sa ii reprezinte si sa le apere interesele.

  45. tpunct Says:

    Bun venit, domnule Presedinte!

    Va fi mai greu decat o parte din celelalte incercari, dar sunt convins ca va veti simti cat de curand in largul dumneavoastra aici. Si asta pentru ca nu sunt sub nici o forma de acord cu domnul Ciutacu, atunci cand spune ca acest mediu v-ar fi din capul locului ostil.

    Unui om in a carui viata politica (si nu numai) dialogul a fost cheia de bolta, nu poate sa ii fie aprioric ostil un mediu intemeiat tocmai pe dialog!

    In plus, scrisul, comunicarea propriilor idei si internetul nefiindu-va cu nici un chip straine, nu vad de unde ar veni ostilitatea mediului. Daca Victor se gandeste la demografie, atunci il rog sa-si aminteasca despre inceputurile blog-ului lui Adrian Nastase. Cati ii dadeau “arogantului” vreo sansa?

    Acum, blogul fostului Premier este de departe cel mai vizitat pe segmentul politice si asta numai pentru ca Adrian Nastase si echipa sa au inteles ca e suficient sa iti tratezi oaspetii cu buna-cuviinta si sa respecti cateva reguli elementare.

    Asadar, domnule Presedinte, mult, mult succes – Stanga romaneasca are nevoie de ceea ce aveti domnia voastra de oferit, mai ales acum, cand se trage asupra ei din toate partile. Inclusiv din interior!

    Va asteptam la o vorba!

  46. alex1977 Says:

    Felicitari pentru aceasta initiativa de a intra in spatiul virtual. Ne-ati lasat fara cuvinte……..
    Referitor la intalnirile cu sindicatele cred ca ati procedat corect participand. Sunteti totusi liderul unui partid social, iar daca nici macar partidele de stanga nu sprijina sindicatele atunci cine ar trebui sa le sprijine.
    Cred ca acest domeniu a fost neglijat pina in prezent de catre liderii psd si nu a fost in regula.
    Ar trebui sa-i invatati si pe colegii dumneavoastra ca totusi reprezinta un partid de stanga si sa le reamintiti ca principala calitate a unui politician este aceea de a stii sa asculte. (am facut aceasta observatie dupa ce am ascultat declaratiile contradictorii ale unor lideri din psd)

  47. emigrantul Says:

    DOMNULE PRESEDINTE, In urma cu citeva saptamini am lansat un sondaj de opinie despre “CEL MAI EFICIENT CONDUCATOR AL ROMANILOR?”. Lumea a raspuns si astfel a fost realizat clasamentul ( a se vedea rezultatele aici: http://www.sondaj.php0h.com/conducator.php ). Nu vreau sa fac multe comentarii asupra ierarhiei insa pot spune ca este cit se poate de ciudata!

  48. dragulceo Says:

    Bun venit si mult success, domnule Presedinte !

  49. delafluviu Says:

    wow…pe aici dom’ ex-preshedinte,constat ca e cea mai mare densitate de osanale,pe fereastra de monitor ce mi se infatzisheaza …
    …wow ,imi aduce aminte de acea atmosfera “cordiala”a congreselor cincinale cand se batea din palme la unison…dar ma stradui sa-i intzeleg cat de cat pe copiii aceshtia…
    mda,trebuie sa recunosc shi sa apreciez curajul de a va fi creat un loc pe bloosfera,unde sa ne “batem”constructiv pe idei …
    asha dar Domnule Preshedinte,credetzi ca este vreo diferentza intre un limbaj nuantzat shi unul “de lemn” ?
    daca da,cum putetzi sa argumentatzi…

  50. sip Says:

    Felicitari d-le Iliescu si mult succes pe blog .
    Partea proasta este ca cei din generatia dvs. sunt foarte putini pe net si nu putini din …generatia “messenger” de abia asteapta sa va sfasie…
    Aveti insa multi sustinatori …

  51. mariusss Says:

    Va salut domnule Iliescu.

    Sunt un tanar de 23 de ani din Bacau. Sper din tot sufletul ca modul acesta de adresare pe care l-ati ales nu va fi unul unidirectional. Sper sa fie vorba de un dialog si NU de un monolog, de aceea va asteptam sa si raspundeti, in limita timpului disponibil, la intrebarile noastre.

    eu nu va cer sa va retrageti din viata politica, nu am aceasta viziune… insa va rog, nu in numele meu, ci in numele tuturor celor care ma sustin, sa participati la reconstructie. dar nu in modul in care o faceti acum. nu alaturi de acest partid care a demonstrat cu varf si indesat de ce este capabil. NUUU !! domnule iliescu, nuuuu, asta nu mai vrem. nu vrem sa il mai votam pe hrebenciuc reprezentant al bacaului, nu vrem sa vedem oameni de carton in spatele carora stau interese. NUUU. E o reactie a unui tanar, care vrea sa faca ceva in tara lui, vrea sa tina piept tentatiilor occidentale, si a banilor castigati pentru straini, vrea sa isii foloseasca mintea aici, in romania lui draga, si nu in alta parte. dar cum sa faca asta domnule iliescu? cum sa faca asta? cum?

  52. mesterulmanole Says:

    incompetenta sau da’l dracu! e prost!
    institutii publice.contracte pe fata = furt. subiect aproape epuizat.intereseaza pe toata lumea, nu se face nimic.
    incompetenta? da-l dracu, e prost ce sa-i faci?!!!
    dar prostia costa, ca profita unii, ca nu se face aproape nimic, iar e cunoscut, si pina la urma lasa ca pleaca si asta!!!
    el pleaca si noi toti platim prostia….
    conflicte de munca, ca atunci cind a venit nu i-a mai placut!!!?-are de platit in posturi- ce echipa are, asa ca i-a schimbat…
    frustari, capete plecate, generare de alte prostii, conflicte mocnite, nedreptate, ura.
    procese…cistigate pe drept, despagubiri, salarii platite din urma (cel putin 2 ani cit dureaza judecata).
    Pe astea cine le suporta? ca ei vin si pleaca si eu ma simt furat. Poate zici ca nu e mult, dar ce crezi ca-i schimba pe ce-i mici?!!
    12 luni x 2 x 4000 ron x 5( cel putin cinci directori demisi intr-o institutie publica) + despabubiri , cind in acest timp institutia a platit pe alti salariati pe posturile respective ….cam asa, vreo 100.000 Euro/institutie publica – si avem multe nu-i asa?
    Ne batem pe bani europeni, dar nu stim sa facem proiecte…Investitii, dezvoltare? Noi? Las’ ca vin altii…
    din afara, ca au bani pe care sa-i furam, dai dracu si pe astea niste prosti, le aratam noi!!!
    Incompetentul mai are si dreptul – ca doar e Trimisul- sa tipe, sa urle, sa te sfideza, sa te umileasca, sa te dea afara in ficare zi si simt ca fura din fiecare zi din viata mea, ca voi trai mai putin, ca-mi cert copilul si nevasta si ca in sfirsit, la 40 de ani, inteleg – ce-au inteles altii la 20, acum 20 de ani- ca trebuie sa plec din tara asta.
    Si ma bat cu mine.
    Ca nu vreau sa plec, vreau sa stau si sa ma bat cu ei – si n-oi fi sigur – poate vine tara la noi.
    Si cind ma gindesc ca, gindesc asa nu pot sa ma intreb : Oi fi si eu un incompetent ??? Ca de prost, nici nu mai poate fi vorba!!!

  53. zonet Says:

    Asta chiar nu credeam ca o sa ajung…
    Nea Nelu… chiar ma surprindeti… numai de bine pana aici.
    Sper ca prin intermediul acestui blog, o sa va pot adresa cateva intrebari la care sa primesc si raspuns.
    Am sa si incep… una ar fi indepartarea Dvs din structurile de conducere a PCR din doua motive (din care una e adevarata sau poate ambele…)
    1. Nu ati fost de acord cu “REVOLUTIA CULTURALA” a lui Ceausescu…?
    2. A-ti reprezentat un pericol pentru Ceausescu (prin faptul ca ati fi putut fi ales oricand secretar general al partidului) printr-o interventie a fractiunii moscovote din partid?
    Si o alta intrebare… care e parerea Dvs la 29 de la dezertarea generalului I. M. Pacepa din structurile securitati statului? Il considerati un Erou? sau Tradator?

  54. mesterulmanole Says:

    felicitari pentru blog, d-le Presedinte.
    felicitari pentru ca pot vorbi cu Dvs.
    felicitari pentru ca mai aveti ceva de spus, ca nu v-ati lasat coplesit!

  55. stremro Says:

    In primul rand, bine ati venit in blogosfera.

    In al doilea rand, asa cum ati spus si in primul dvs. post, sper ca dialogul pe acest blog sa fie unul deschis si informal. Trebuie sa va spun ca daca va asumati aceasta responsabilitate si sunteti intr-adevar serios atunci o sa aveti mult de munca. Cred ca sunt destui oameni (ce spun eu, majoritatea) care nu au ocazi sa discute cu un presedinte al romaniei face-to-face.

    Pot sa spun cu sinceritate ca nu v-am votat nici odata si de aceea sunt foarte curios sa discut anumite idei cu dvs.

    Dar sa revenim la subiectul de azi, miscarea sindicala. Trecand peste nota electorala cu care se incheie postul dvs. trebuie sa va marturisesc ca eu nu am nici un pic de incredere in miscarea sindicala. In principiu mie mi se pare o forma organizationala arhaica care nu isi mai are rostul intr-un sistem de management modern.

  56. codubatura Says:

    Santeti raspunzatori pentru migratia poporului roman.
    Singura data in istorie cand poporul roman migreaza.
    Si nenorocirea este ca raman in tara conducatorii sindicatelor (care si-au dat mana cu politicienii) si nu merg odata cu muncitorii in tarile unde au poposit ei , ca sa le apere interesele.
    Ar trebui expulzati acolo unde au plecat muncitorii,daca tot sustin ca sant reprezentantii lor si in tara sa ramana decat “sindicatul oamenilor politici”.
    “Saracul” Marx,nu mai traieste sa vorbeasca despre ce se intimpla in tarile romane , despre “exploatarea omului de catre om”-respectiv “a romanilor de straini”,de “legea plusvalorii” prin care partea de plusvaloare creata de muncitorii romani se transfera in produsul intern brut a statelor in care ei muncesc, de “oligarhia financiar bancara” prin care cea mai mare bogatie a statului este transferata in mana unui grup restrins de oameni.
    De ce nu aveti curajul sa comentati aceste teorii ale lui Marx ,care sant valabile si astazi d=le Iliescu.
    De ce va este frica.
    Explicati poporului roman aceste fenomene care se produc- catastrofale pentru poporul roman – si previziunile dvs.despre viitorul Romaniei.Numai asa veti mai ramane in istorie.
    Altfel perioada actuala va ramane ca “cea mai neagra” cand poporul roman a invatat sa si emigreze,lasand Carpatii lui Mircea,Mihai si Stefan pustii.

  57. movimpact Says:

    Sa fie prim(en)it, domnule presedinte!
    Cu Dumneavoastra, blogosfera nu va fi mai saraca, dar va fi mai cinstita.
    Aratatzi-ne ce inseamna un autentic blogguerrillero!

  58. centrefold Says:

    Principalul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa nu faceti din acest blog un blog incorect politic. Puteti vorbi despre politica , desigur ( sunteti un politician pana la urma ), dar daca veti cadea in extrema slavirii partidului dvs. sau daca veti desfiinta cat puteti de des adversarii, veti descoperi ca dvs. o sa fiti pana la urma cel desfiintat (de bloggeri).

    Prin urmare, va invit sa va ganditi cu atentie la ce scrieti, pentru ca desi la prima vedere pare un loc ideal pentru marirea nr. de simpatizanti ( printre cei tineri, sunteti un pic in urma ), depasirea limitei va fi greu reparata. Plus ca simpatizantii vor dori sa invete ceva pozitiv de la dvs.

    Un ultim lucru care va rog… nu stergeti comentariile nefavorabile. Aici nu e cultul personalitatii, adica pastrarea numai a comentariilor favorabile va pune persoana dvs. intr-o lumina …. nefavorabila.

    Pentru final, tin sa va felicit pentru decizia de a va face blog. Sunteti un exemplu pentru persoanele de varsta inaintata, care nu trebuie sa ramana intr-un timp indepartat ( in maximul vietii lor ) , ci sa se sincronizeze permanent cu viitorul.

  59. green Says:

    Uite câţi fani.

  60. librecond Says:

    pentru cei care administreaza acest blog, ma intreb oare de ce mi-a disparut comentul de mai sus.era un limbaj echilibrat fara vulgritati.cred ca a face un blog inseamna dreptul al opinie si la replica sau vechile metegne de aparat represiv de pe vremea ‘dragi tovarasi” isi fac aparatia si pe acest blog…ce bine ca pe internet nu poti trimite minerii ca acum nu mai tastam.

  61. fegb Says:

    Ca unul care am fost in Pta Universitatii in ’90, am de spus urmatoarele: JOS ILIESCU !
    Orice alt comentariu este de prisos.

  62. dova15 Says:

    Stimate Dle.presedinte Ion Iliescu.Va felicit pentru initiativa Dvs. care denota multa prospetime tinereasca.Bun venit in lumea bloggerilor.
    Ovidiu Dobronauteanu/Bucuresti

  63. jeanjaurez Says:

    Domnule presedinte,
    Cu respect, dar tematica conferintei imi sugereaza intepeneala miscarii sindicale de la noi.
    Cred ca marea problema care se pune este redefinirea miscarii sindicale, a rolului ei pe piata muncii, dar mai ales a rolului ei in societate, si nu cautarea unor teme care sa-i dea vreun obiect de activitate.
    Mostenirea ingrata pe care ati lasat-o in urma va limiteaza posibilitatile de exprimare. Nu puteti formula o judecata de valoare, fara riscul de a fi etichetat “bolsevic”. Motiv pentru care inteleg prudenta dvs. Asta nu ne impiedica pe noi, ceilalti, sa comentam declinul miscarii sindicale, concubinajul ei cu lumea afacerilor, marile tunuri date de sindicalisti “celebri”, lipsa de apetenta a salariatilor la miscarea sindicala, prezenta ei redusa in societate si aparitia doar in momentele premergatoare unei “crize”. Dar, nu doresc sa va acaparez tot timpul cu consideratiile mele.

  64. gabikoreanu Says:

    Desi nu ma numar printre simpatizantii dvs., va felicit pentru aceasta atitudine. Doar ca, asa cum si “politikia” a subliniat mai devreme, un blog e o forma de dialog, nu o simpla pagina de internet.
    Ati fost intotdeauna deschis dialogului, de ce n-ati face-o si pe internet.
    O sa va urmarim posturile, dar mai ales comentariile, eventual raspunsurile la intrebarile ce vi se vor ridica.

  65. gavrosh Says:

    miscarea sindicala din Romania? a migrat, in genere, spre politic. desi ar fi trebuit sa se pastreze inafara acestui joc, nu a rezistat tentatiei puterii, prin liderii ocazionali.

  66. viorelfloroae Says:

    Bine ati venit in randul bloggerilor,

    Am si eu o intrebare simpla: O sa scrieti vreodata despre greselile politice pe care le-ai facut? Omul invata din greseli, pe langa preocuparea lui nobila pentru om. As vrea in aceasta viata sa aud din gura dumneavoastra fraza cea mai simpla: “Va rog sa ma iertati, pentru greselile facite, in 90, 91, 92..”

    Nu sutem toti huligani, golani, domnule presedinte, mai presus de toate este demnitatea, onoarea, cinstea, mai devreme sau mai tarziu se va ajunge si la intrebari dure din partea bloggerilor, sunteti pregatit pentru asa ceva?

  67. asterixsiobelix Says:

    Am o nedumerire in legatura cu miscarea sindicala, poate puteti sa ma limpeziti.

    Cum se face ca liderii sindicali devin aproape automat atunci cand au posibilitatea niste mafioti; cum se face ca in general ei TIND catre acest statut?

    Nu ma refer doar la situatia din Romania, chiar si Statele Unite ne pot da exemple graitoare in acest sens, daca privim istoria miscarii sindicale de acolo.

    De ce liderii sindicali nu vor niciodata sa priveasca interesele sidicalistilor pe termen mediu si lung, ci ii intereseaza doar chestiuni punctuale, de moment? De ce sunt multumiti sa obtina o crestere a salariului minim, de exemplu, cu 15%, chiar stiind ca asta poate conduce la cresterea preturilor cu 50% intr-un an?

    Vreau sa se inteleaga ca nu minimalizez importanta miscarii sindicale, dimpotriva, o consider extrem de necesara, insa problema apare la nivel de leadership.

    Intentionati sa va implicati in asa ceva?

  68. Rodica Nassar Says:

    Cred ca trecerea democratilor de la stanga la dreapta prin aderarea la Populari a reprezentat un (alt) motiv care a dus la indepartarea omenilor de politica si a produs o disolutie a ideologiilor.
    Din acest motiv eu pledez pentru o reîntoarcere a fiecărui partid cu faţa la electoratul reprezentativ, context în care, gestul dvs, de participare la Congresul Sindicatelor, a fost un semnal necesar si benefic.

  69. adrian57 Says:

    Bine ati venit, domnule Presedinte! Asta, da, mare surpriza; dupa ce am dat nas in nas cu Adrian Nastase pe blog, credeam ca am cunoscut tot ce m-ar mai putea mira. Dar nu, iata ca azi citesc cu perplexitate gandurile lui Ion Iliescu, cel devenit virtual de curand. Unii dintre noi ne invartim de ceva timp pe-aici, mai injuram in barba( ma rog, in ce avem), mai asteptam sa ne raspunda cineva. Dumneavoastra ce credeti, suntem importanti, contam pentru cineva sau nu facem altceva decat sa legitimam politicieni scapatati in sondaje?
    Nu, nu sper ca-mi veti raspunde la aceste intrebari: sunteti prea… politician, ca sa va puteti permite asemenea sinceritati.
    In ultima vreme ati lansat anumite mesaje (sau, doar ati aratat cuiva pisica?) de posibile ruperi de aripi(?) din PSD. Ma refer la articolul din Adevarul, parca din 18 sau 19 oct. 2007, de la tribuna PSR. Chiar va ganditi sa faceti ceva sau, ca si acum doi ani, pe strada Atena, la Forumul pt Dezvoltare Durabila…dati sperante pe gratis. De ce credeti ca primul copil este obligatoriu cel mai reusit? Sau de ce trebuie sa aveti doar un fiu? Daca urmatorul este mai loial, mai intelept, mai… de stanga? Nu va obsedeaza gandul ca 20-30% dintre votantii de stanga stau acasa pt ca nu se simt reprezentati de filfizonii, spilcuitii, vorbitorii din varful limbii? Nu va doare ca batranii au devenit moneda de schimb, voturile lor sunt pt Ion Iliescu, asa ca Geoana & company nu indraznesc sa va dea afara. Asta va doriti, doar atat a mai ramas din Ion Iliescu, un om care isi pastreaza pozitia intr-un PSD de jeep-uri, de americanizati plecati din mijlocul tovarasilor din Primaverii (de care s-au lepadat)? Uitati-va la ei si spuneti-mi daca dvs vi se pare ca ei vorbesc ca niste oameni de stanga, vi se par credibile mesajele lor?
    In articolul din Adevarul, despre care aminteam mai devreme, spuneti lucruri care ma ung pe suflet: ” Încurajat de peste 40 de membri ai Partidului Socialist Român, Ion Iliescu a criticat PSD şi conducerea sa şi a atacat purtătorii de mesaje ai stângii româneşti. El a avertizat că în tabăra pesediştilor s-ar putea înfiinţa “aripi noi, mai înspre stânga sau centru”. Iliescu a fost principalul invitat la aniversarea a 15 ani de la reînfiinţarea PSR.
    “Ei fac pe socialiştii, oameni de stânga, dar la ei acasă să fie altfel. Aceşti filfizoni fac lecţii de morală şi echitate, dar ei se înfruptă din ce li se oferă”. În acest fel i-a caracterizat Ion Iliescu pe purtătorii de mesaj ai stângii româneşti.
    Iliescu nu a iertat PSD, afirmând că partidul nu este obişnuit cu “diversitatea în modul de abordare a lucrurilor” şi a anunţat că în partid s-ar putea forma aripi noi. “Există mentalităţi cazone care vor să impună, ca la cazarmă, aceeaşi ordine pentru toţi. (…) În PSD există o diversitate de valori şi idei. S-ar putea forma aripi noi la stânga şi spre centru. Altfel ne pierdem.
    Dacă omul nu se simte în partid ca la el acasă, se retrage. De ce să-şi piardă omul vremea? Mai ales cu unii care vin cu aroganţă”, a declarat Iliescu. El a folosit termenul de “mentalitate cazonă” înaintea votului pentru moţiunea de cenzură, făcând referire la sancţiunile anunţate de Mircea Geoană. “Un partid se întăreşte când este în opoziţie dacă ştie să folosească opoziţia bine, să întărească rândurile proprii şi să se pregătească de guvernare”. Dar, de ce la PSR? Vorbiti clar, are vreo sansa inregimentarea stangii sub aceasta noua flamura? Ii cunoasteti, cine sunt?
    Multi dintre noi inca mai suntem tineri si am mai avea dreptul sa speram. PSD-ul este acaparat in totalitate, foruri judetene si nationale, nu are cum sa se mai curete din interior. Haideti sa: “RUPE-LE CAPU, LACA!” De data asta, va tine?
    Cu simpatie (dar as putea cu foarte multa recunostinta daca ati renunta la nenorocita de: batista pe tambal, timpul le rezolva pe toate etc.), Adriana.

  70. emilpfeiffer Says:

    Va felicit si va urez viata lunga ca “bloger”
    Am si eu un blog, si daca puteti, vizitati-l. dresa lui este: emilpfeiffer.blog.com

    Sunt de acord cu dumneavoastra. Mai jos imi exprim si eu opiniile.

    Sa presupunem ca, la votul uninominal, sunt 12 candiadati inr-o circumscriptie uinominală. (Cazul nu este exagerat, ba chiar este foarte probabil să fie mai multi candidaţi, deoarece există multe partide, pot exista şi candiaţi independenţi). Să pesupunem că voturile se repartizează după cum urmează:
    Primul candidat obţine 9% din totalul voturilor.
    Al doilea 8.9%
    Al treilea 8,8
    Al patrulea 8.7
    Al cincilea 8,6 şi aşa mai departe până la penultimul (al 12-zecelea)
    Al unsprezecelea 8
    Ultimul (restul) 6.5
    Total 100% (9+8.9+8.8+8.7+8.6+8.5+8.4+8.3+8.2+8.1+8+6.5 = 100)
    În acest fel doar 18% (aproximativ) din toti votanţii îşi vor găsi voturile exprimate în participanţii la cel de al doilea tur al alegerilor. Restul nu vor fi eprezentaţi în cel de al doilea tur şi vor trebui să aleagă unul din cei doi candidaţi (în principiu primii doi, care sunt aproape nereprezentativi).
    Din aceştia se va alege unul, în turul 2, la care s-ar putea ca participarea la vot sa fie mult mai mică, deoarece o parte din participanţii în primul tur nu vor fi interesaţi de cei doi candidaţi (restul de 78%) şi de asemenea, obligativitatea prezentării din nou la vot va face ca o parte sa nu mai participe.

    Această schemă (care este extremă, la cealaltă extremă aflându-se cazul când candidatul este ales din primul tur, având pestre 50% din voturi, caz care este aproape exclus deoarece sunt multe partide şi mulţi candu’idaţi, care fiecare atrâng măcar câteva voturi).
    Cazurile reale vor fi cuprinse între cele două, eu presupun că vor fi foarte multe asempnptoare cu cazul expus mai sus.

    Deci eu văd ca inconveniente ale acestui sistem de vot în principal două:
    1) Nereprezentativitata celor aleşi (deoarece numai o mică parte dintre cetăţeni îşi vor exprima votul). Acesta este după părerea mea principalul inconvenient, deoarece democraţia nu trebuie să excludă pe nimeni de la exprimarea poziţiei.
    2) Costul dublu datorat celor două tururi de scrutin.

    În continuare susţin, în consecinţă, să nu fie susţinut acest sistem de vot deoarece este mai puţin democratic decât sistemul propus de guvern.

  71. elulamina Says:

    Ion Iliescu (n. 3 martie 1930, Olteniţa) este un om politic român. A fost preşedinte ales al României între anii 1990-1996 şi 2000-2004. În prezent (2007) este senator PSD.

    Iliescu este o figură dominantă a politicii româneşti de după 1989. În timpul mandatelor sale a început introducerea reformelor politice, sociale şi economice, dar acestea societatea civilă şi forurile internaţionale le-au calificat drept insuficiente şi “de faţadă”. În acelaşi timp, Iliescu este acuzat de societatea civilă din România că are convingeri comuniste, că ar fi tolerat corupţia atât în partidul condus de el, cât şi în administraţie.

    În 2005 a fost începută o anchetă pentru a stabili rolul lui Ion Iliescu în mineriadele din 1990, în care minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma şi la invitaţia lui Iliescu au descins în Bucureşti pentru a înăbuşi manifestaţiile antiguvernamentale. Iliescu declară că scopul anchetei este “răzbunare” împotriva sa. La sfârşitul anului 2006, Ion Iliescu a fost ales preşedinte de onoare al PSD.

    Copilăria
    Alexandru, tatăl lui Ion Iliescu, s-a născut în Olteniţa, a fost comunist ilegalist şi a participat în 1931 în U.R.S.S., unde ajunsese clandestin, la congresul Partidului Comunist de la Gorikovo (lângă Moscova). A mai rămas în Uniunea Sovietică încă patru ani. La întoarcerea în ţară a fost condamnat la închisoare, unde a şi murit.

    La vârsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost înfiat de mătuşa lui, Aristiţa. Aristiţa avea să ajungă servitoare şi bucătăreasă a Anei Pauker. Ana Pauker l-a ajutat pe Iliescu să fie trimis la Moscova pentru a studia la Institutul Energetic.

    Din 1949 este membru al CC al UTM, iar secretar din 1954. La 19 august 1956 a fost ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociaţiilor Studenţeşti, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior va deveni şef de secţie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC şi ministru pentru problemele tineretului (1969-1971), secretar al Comitetului PCR Timiş şi Iaşi (pânã în 1977), preşedinte al Consiliului Naţional al Apelor (1979-1984), iar între anii 1965-1984 membru al CC al PCR.

    Revenit în ţară, a ocupat funcţii înalte în nomenclatura comunistă. A fost printre altele ministru al tineretului în 1968 şi s-a aflat în conducerea Uniunii Tineretului Comunist.

    Îndepărtat din Bucureşti de Ceauşescu, după 1971 (fiind printre singurii tovarăşi care nu şi-a făcut autocritica în urma apariţiei Tezelor din aprilie), a ocupat funcţia de secretar-adjunct al comitetului judeţean al P.C.R. din Timiş, apoi din Iaşi, din 1984 fiind îndepărtat cu totul din funcţiile de conducere. A avut funcţia de director al Editurii Tehnice până în 1989. Iliescu a fost membru fondator al Frontului Salvării Naţionale (FSN), urmând transformările sale în FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naţionale), apoi în Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR) şi în final în Partidul Social Democrat (PSD).

  72. elulamina Says:

    conform datelor statistice in Romania peste 15% din populatie traieste sub limita saraciei, 30% la limita saraciei, 30% la un nivel submediu, 15% la nivel mediu si 10% la un nivel cel putin decent.

    din cei 17 ani de la revolutie dl Iliescu a fost seful statului roman timp de 10 ani. adica 59% din cei 17 ani am fost condusi de catre Ion Iliescu. 23.5% de Emil Constantinescu si 17% de catre Traian Basescu.

    Deci iata cum se impart responsabilitatile dpdv prezidentiabil in aceasta tara, in ceea ce priveste starea jalnica a natiunii romane! O impartiti in 3, d-le Iliescu, dar dvs aveti cea mai mare parte de vina! 60%! Cam asta ar trebui sa constientizati dvs si toata clasa politica. atunci cand ajung la putere trebuie sa contribuie la imbunatatirea primelor cifre, altfel…

  73. bodymm Says:

    long live ion iliescu

  74. leylaa Says:

    Cred ca va trebui sa scrieti pe blog mai des decat ati spus ca o veti face. Lumea scrie mult aici, dupa cate se vede…Ati fost bine primit in blogosfera (ati avut emotii?), dar daca nu veti raspunde mai des lumea usor-usor se va indeparta. Aici trebuie sa exista replica acida, prezenta vie. Daca veti putea face asta va fi foarte bine. In rest, oricum sunteti de felicitat. Stirea ca aveti blog a fost o bomba printre blogeri, comentatori, oameni politici. Au si reactionat multi foarte repede. A Nastase se intreba..sau, ma rog, asa lasa sa se inteleaga, ca are o problema in legatura cu postarile dvs pe blog: cat veti reusi sa va autocenzurati? In fine, noi nu vrem sa va autocenzurati. Caci nu ati facut asta nici pe vremea lui ceasca. Eu nu v-am votat niciodata, dar asta nu inseamna ca acum nu pot sa va admir pentru gestul asta, de a intra pe blogosfera, adica in virtual..aici unde bataile si bataliile politice sunt cele mai puternice. Vorba lui..Andronic (pe blog): aveti ceva ce multi barbati politici nu au. Felicitari!

  75. bunicutzu Says:

    Multa sanatate si rabdare !
    Atentie ! Blogul produce dependenta! Nu uitati sa mai iesiti la aer, o sa va asfixiati cateodata pe blog !

  76. whiterav Says:

    buna ziua, dle Iliescu

    aceeasi retorica, aceleasi vorbe. acelasi om, cand Romania nu mai e aceeasi. Imi place de dvs, tanar si nelinistit in politica. Si politica pana la moarte! Ar fi un dicton care v-ar caracteriza. Ar fi fost dc ati posta pe acest blog povesti din tinerete, trairi, chestii interesante despre viata dvs personala. Ca de politica ne-am cam saturat! Sincer… cine sa va citeasca prostiile astea?? Nostalgicii? Nostalgicii n-au conexiune, nostalgicii nu au ochi ca sa vada acest scris marunt. Iar noi, elementele… intram, ne minunam, si ne grabim sa apasam energic un buton in cruce “COSE”.

  77. alina2001 Says:

    Domnule Presedinte,
    masura unui om politic este data, printre altele, si de capacitatea sa de a impune teme de discutie si de a identifica mesajul asteptat iar prestatia dumneavostra la Congresul BNS a fost foarte bine primita si apreciata.

    Ne plac sau nu ne plac sindicatele, viata ne demonstreaza ca sunt un rau necesar. Cu certitudine trebuiesc reformate, reorganizate dar…nu au cum sa dispara si au viitor. Priviti ce se intampla in aceste zile in Franta…

    Nu toti liderii de sindicat sunt corupti. Cunosc un “nebun frumos” care se afla in fruntea unei confederatii sindicale. Sunt convinsa domnule Iliescu ca il apreciati si dumneavostra pe Costin pentru ca este educat, viu, are idei, are viziune, e un partener de dialog si negocieri credibil si de incredere.
    Urmariti-l! E capabil de multe surprize.

  78. codubatura Says:

    Bucură-te, Ţară scumpă, îmbrăcată de paradă,
    Că, din alte ţări străine, vin prieteni să te vadă!
    Şterge-ţi lacrima din gene!… Ce oftezi într’una frântă,
    Când atâtea muzici cântă?…

    Cântaţi muzici, cât mai tare, toate câte sunteţi voi,
    Ca să nu se-audă plânsul sarman de copii!
    La răspântiile toate, muzici, azi cântaţi, cântaţi,
    Că prea gem, sleiţi de foame, noii noştri emigranti
    Azi e zi de sărbătoare şi datoare eşti să joci,
    Ţara mea cu jale multă, jefuită de escroci!…
    Foametea şi desnădejdea tu n’ai drept să ţi-le spui
    Ţară scumpă, nimănui,
    Când la tine ospătează toată lifta de ……

    Cine să-ţi opreasca plânsul?… Să te-audă, cine poate,
    Când atâtea muzici cântă la răspântiile toate?…
    Cui, o lacrimă să’i pice,
    Că ‘n bordei n’ai foc pe vatră,
    Când tâlharii ce te pradă, ospătând, duc trai ferice,
    Infrăţiţi cu veneticii, în palate mari de piatră?…

    Cum vrei oare, scumpă Ţară,
    Soarele dreptăţii sfinte pe-al tău cer să mai răsară,
    Dacă toţi cei ce te fură, liberi petrecând, fac haz
    Şi, când ceri să intre ‘n ocnă, scuipă ‘n bietul tău obraz?!
    Oare, când vei pune mâna, Ţară scumpă, Ţară blândă,
    În grumajii celor care s-au apucat sa te vanda vândă?
    Celor cari într’una rod
    Multul gliei tale rod, –
    Câţiva hoţi înfipţi în ceafa unui biet întreg norod?…

    Dar… mă iartă, Ţară blândă, că, de-a tale suferinţi,
    M’am trezit şi eu, cu tine, a haiduc scrâşnind din dinţi.
    Azi e sărbătoare sfântă,
    Când, – deşi flămândă eşti, –
    Nu se plânge, ci se cântă
    Întregirea ce ţi-au dat-o Sfinţii dela Mărăseşti?…

    Mâine însă, Ţară scumpă, sfinţii tăi suiţi la cer,
    Să le faci dreptate cer:
    Viaţa nu şi-au fost jertfit-o ei, Siintii tăi mari,
    Pentru ca tu s’ajungi roabă unor ceţe de tâlhari;
    N’au murit, scăpându-şi Ţara, marii noştri mucenici,
    Ca să ţi-se ‘nfigă ‘n glie gloatele de venetici!…
    N’au căzut pentru desfrâul
    Hoţilor ce’ţi fură grâul,
    Ţară plină de belşug,
    Nici, – când lor le crapă burta, – tu să tragi flămândă ‘n jug!

    Azi deci, fâlfâind drapele, cântă, Ţară fără pâine,
    Şi, – cum cer ai tăi oameni, – judecata s’o’ncepi mâine
    Ori destinului tău mare , fir de aur ştii să’i torci,
    Ori întreaga ta grădină va fi cocină de porci!…

  79. politikia Says:

    @ Ion Iliescu
    Există un zvon de intrare a PSD la guvernare sub comanda lui Călin Popescu Tăriceanu, undeva după alegerile euro-parlamentare, dar înainte de Crăciun. Domnul preşedinte, există un procent de credibilitate relativ la acest foşnet mediatic? Cunoaşteţi cumva care este rezultatul negocierilor oarecum secrete dintre Geoană-Tăriceanu? Dacă da, va fi un guvern cu PSD, ce posturi a negociat în viitorul guvern PNL-PSD-UDMR domnul Hrebenciuc? Am putea vorbi despre un alt ministru al externelor şi al agriculturii din PSD? În sfârşit, o ultimă întrebare. Pentru Partidul Democraţiei Sociale este oportună intrarea la guvernare, prognozaţi o creştere a numărului de voturi sau o erodare specifică guvernării, poate dincolo de pragul electoral (caz în care ar trebui să votaţi DA la referendum, altfel adio parlament)?

  80. politikia Says:

    @ emilpfeiffer
    Aveţi perfectă dreptate.
    Vă rog să repetaţi calcul în cazul a 12 candidaţi la funcţia de preşedinte al României. Cam câte “procente de reprezentabilitate” va întruni preşedintele ales? (nu uitaţi că aveţi şi un calcul de prezenţă 100% la vot, deci mai înjumătăţi procentele)
    Eu vă propun altfel de înţeles al problemei.
    Votul propus de preşedinte, uninominal în două tururi.
    Rămân doi condidaţi pe care îi votează (cine vrea) în al doilea tur.
    Logic este că în fiecare circumscriptie se bucură mai mult de jumătate dintre alegători că a ieşit cel ales de ei. (voturile neexprimate se împart de obicei la fel ca şi votul, o spune statistica, desigur în cazul în care absenteismul nu este deja o opţiune de împotrivă cum se încearcă pentru referendum)

    În votul pe liste, proporţional, există posibilitatea de a nu fi nimeni mulţumit, nici măcar 1%. Pot întreba cine este mulţumit de ultimile alegeri parlamentare? Având în vedere că am ajuns să fim conduşi de o coaliţie dintre un partid etnic şi unul naţional şi acea coaliţie nu minoritară şi minusculă… eu spun că nu pot fi alegători veseli. De aceea a tot fost spectrul sumbru al alegerilor anticipate.

    Vreţi să vă spun eu adevărul? Adevărul este că nimeni nu are habar de ce se va întâmpla dacă se face votul aşa sau invers. Statele care au aşa ceva nu sunt un exemplu pentru că ele au alegeri de aproape 100 de ani. Ele sunt în alt stadiu decât România, la ele votul este aşezat.
    Dar am o soluţie care să facă şi electoratul fericit şi răspunzător de viaţa lui.
    Eu propun un amendament la votul uninominal în două tururi de scrutin. Amendamentul ar trebui să permită declansarea unui referendum de către alegători, în vederea demiterii candidatului, prin strângerea unui număr rezonabil de semnături (5 mii sau 10 mii sau 20 de mii, cât se consideră necesar) din circumscripţia electorală respectivă. Cu o asemenea sabie a lui Damocles deasupra capului, nu cred că vor mai fi parlamentari care să facă mişto de electorat, după cum mai aud încă pe la TV că vine câte un “reprezentant” care spune, “orice ar fi la referendum, tot în parlament ajunge legea”, cu alte cuvinte “ei e prosti şi noi deştepti”.

  81. termometru Says:

    Prefer concretul meandrelor sale. Am ochi sa vad partea buna, dincolo de cea minereasca. In sfarsit, pot sa intreb un om politic greu:

    – dle. Iliescu, ce caracteristici ar trebui sa identificam in viata noastra politica si economica pentru a putea constata, fara putinta de tagada, ca traim intr-un stat mafiot?

    Desigur, eterna si fascinanta noastra tara este o democratie exemplara. Intrebarea se refera la o situatie absolut ipotetica… :mrgreen:

  82. kondiakov Says:

    Fără prea mare legătură cu articolul, dar nu lipsit de importanţă: setările pe blog sunt astfel reglate încât admit doar postatori logaţi la wordpress, discriminând (termen la modă!) pe cei de pe blogspot…
    Cu bune urări, Vania.
    (Dacă o să apară numele kondiakov, aceasta e… fortuit – ca-n reclama cu fotbalistul ăla ceh).

  83. mefistofel Says:

    S-a vazut in Franta si Germania cam ce “poate” social-democratia si, dca vom compara cu capitalismul original in plina desfasurare din Romania ajungem la egalitate cu oricare tara musulmana care exporta cocos si banane… cu o mica diferenta: Romania are deja peste 10 miliarde euro datorie externa in 17 ani de “truda” iar la EXPORT nu are decit fetite si rromi… insa la doctrine si analize orice iliescian se pricepe, cind tara are peste 95% analfabeti si Presa este o Putere acceptata de gura europenilor la “masa”…
    MORALA: la CE-mi folosesc teoreticieni ca Iliescu daca o data votati NU au produs decit haos, dezordine si dezbinare iar tara este JEFUITA sistematis de diversele Mafii importate si acceptate contra spaga si mita, tovarasi…?!

  84. texanu Says:

    Domnule Presedinte, personal care am lucrat anii de zile la ziarul Munca, si la Revista MUNCA IN SINDICATE, consider si propun sa se infinteze UNIUNEA SINDICATELOR DIN ROMANIA, si aici si oriunde in occident Sindicatele au un mare rol in dezvoltarea SOCIALA a unui popor iesiti din PSD si activati ca Presedinte al acestei UNIUNI…POPORUL ROMAN ARE NEVOIE DE ACEASTA UNIUNE A SINDICATELOR

  85. elfumandante Says:

    stimate tovarase iliescu,

    permiteti-mi sa va informez: am inteles cum e cu ziua de luni. va rog sa-mi comunicati cum e cu ziua de 15 iunie.

  86. Ion Iliescu Says:

    @ karakale
    Încerc să răspund cât mai succint:

    1. Ne-am cunoscut – fără a avea vreo relaţie directă.

    2. Nu

    3. Începusem să lucrez la Consiliul Naţional al Apelor. Nu este vorba de niciun fel de “mutare”. Nu au fost acţiuni “programate de cineva !”.

    4. La Iaşi a fost o încercare de organizare a unei mişcări de protest, care a fost depistată de Securitate şi blocată.
    La Timişoara s-a produs o “scânteie”, o acţiune de protest şi solidaritate împotriva mutării din Timişoara a pastorului Tokes – pretext şi prilej pentru izbucnirea mişcării de protest a populaţiei, care s-a amplificat până la proclamarea “oraşului liber, Timişoara”, la 20 decembrie, preludiul mişcării la nivel naţional, care s-a soldat cu fuga lui Ceauşescu cu elicopterul – imagine-simbol a Revoluţiei Române, al cărei document programatic a devenit Comunicatul către ţară al CFSN, din noaptea de 22 decembrie.
    5. Eu nu am “folosit” mineri pentru a face ordine ! Este una din marile diversiuni propagandistice care deformează total adevărul istoric. În primul rând, nu minerii au introdus în viaţa politică a anului 1990 violenţa. Ei nu au fost prezenţi nici la acţiunea din 12 ianuarie, nici la manifestaţia din 28 ianuarie, nici în 18 februarie, când forţe anarhice au devastat clădirea Guvernului, nici la Tg. Mureş, în martie 1990, nici la ocuparea ilegală, samavolnică, a Pieţei Universităţii, încălcând prevederile legale. Forţele de ordine, într-adevăr, erau incapabile, atunci, să impună respectarea legii.
    Cel mai grav moment a fost în ziua de 13 iunie, la trei săptămâni după alegerile din 20 mai, când încetase orice acţiune electorală în Piaţa Universităţii, care, însă, continua să fie ocupată de un grup de “grevişti ai foamei” şi când grupuri anarhice au atacat forţele de ordine care încercau să redea circulaţiei nodul principal, Piaţa Universităţii, au incendiat autobuze şi alte automobile aflate în zonă, au devastat clădirea Poliţiei Capitalei, sediul Ministerului de Interne, al SRI şi Televiziunea naţională, încercând să pătrundă în studiouri – ceea ce a provocat şi întreruperea emisiunii. Forţele de ordine au fost, într-adevăr, incapabile să facă faţă acestei dezlănţuiri de violenţă. Au fost scene de groază, care au produs o mare emoţie atât în Capitală, cât şi în ţară.
    În sprijinul instituţiilor statului – alese prin vot masiv popular la 20 mai – şi, pentru restabilirea ordinii, au venit grupuri mari de cetăţeni din zone vecine ( în noaptea de 13 iunie, în incinta Televiziunii, a fost ucis, prin înjunghiere, de către unul dintre atacatori, un tânăr ploieştean venit în sprijinul apărătorilor instituţiilor. Dimineaţa au venit şi grupuri de mineri, din cinci bazine carbonifere, nu doar din Valea Jiului ).
    Desigur că şi acţiunile violente săvârşite de mineri ( care ieşeau în evidenţă, fiind îmbrăcaţi în salopete ) au fost la fel de reprobabile şi au dăunat imaginii ţării, care luase curs spre reorganizare democratică. Dar, ca întotdeauna, violenţa naşte violenţă ! Iar venirea minerilor şi a celorlalte categorii de cetăţeni, ca şi acţiunile lor din 14 şi 15 iunie au fost efectul şi nu cauza tulburărilor provocate de grupurile anarhice în ziua de 13 iunie.
    6. Mulţumirile erau meritate pentru actul de solidaritate cu Capitala – devastată de forţe obscure. Era şi un mod elegant de a-i invita să părăsească Bucureştiul, armata şi forţele de ordine stăpânind, de astă dată, situaţia.

    P.S. – Despre “limba de lemn” – reflectaţi şi asupra repetării de către dumneavoastră şi alţii a aceloraşi sloganuri privind “mineriada”.

  87. Ion Iliescu Says:

    @ arcarius
    Multumesc pentru felicitari. Dialogul este absolut SINCER si DIRECT. Votul uninominal…. Nu este o descoperire. Până în 1989 am votat pe sistem uninominal – utilizat în toate ţările cu sistem monopartid. El se mai foloseşte în SUA şi Anglia, ţări cu sistem bipartizan (două partide, care alternează la putere). În toate ţările europene cu sistem pluralist, multipartid, se practică diferite sisteme combinate – pe liste de partid şi uninominal. În condiţiile noastre, sistemul uninominal ar duce la eliminarea partidelor mici. De aceea, în urma consultărilor dintre partide, s-a ajuns la o formulă combinată – uninominal, completat cu liste – pentru o parte a deputaţilor. Mi se pare rezonabil pentru această fază. Aş fi chiar favorabil unui experiment: integral uninominal – pentru Senat/combinat pentru Camera Deputaţilor (jumătate uninominal, jumătate pe liste de partid).
    Afirmaţia că “votul uninominal” ar fi soluţia-miracol pentru “reformarea” sau “înnoirea” clasei politice mi se pare naivă şi demagogică. “Clasa politică”, dacă se poate vorbi de aşa ceva, se “înnoieşte” oricum, prin apariţia firească a noi generaţii de oameni politici. Ea reflectă situaţia de ansamblu din societate. Formarea unor politicieni legaţi de interesele celor pe care-i reprezintă, cu autoritate morală şi credibilitate – este un proces mai complex, care ţine de schimbările din societate şi de calitatea vieţii politice şi a relaţiilor interumane din societate. Cu prietenie !

  88. gicugalagie Says:

    Stimate Domnule FOST Presedinte !

    Va rog politicos sa-l lasati pe LESSING sa doarma linistit !

    Acesta ( LESSING ) a facut CEVA BUN pentru cultura mondiala si pentru
    cea germana in special ! SI A INTRAT PE MERIT IN ISTORIE SI PATRIMONIUL CULTURAL MONDIAL !

    DVS. ar trebui sa Imbratisati mai degraba citate/ maxime/ motouri … ale tovarasilor :

    Marx, Engels, Lenin, Stalin & Hitler…

    Va doresc oricum multa putere si sanatate ! Viata lunga si fara caderi de memorie (Alzheimer), astfel incit sa mai prindeti timpurile cind veti intra pe merit in istorie – ADICA URAT – ati fost, sunteti si veti ramane cel mai mare dusman al acestei tari si acestui popor (cel care a trait candva in Romania ) !

    Dar curajos sunteti – sper sa si primiti rapoarte despre blogul DVS !!!

  89. Ion Iliescu Says:

    @ seofirst
    Bun gasit stimate domn. Deocamdata sunt in blogosfera pentru a “dialoga” deci..Blogul meu nu va insera publicitate (reclama pay per click). Multumesc pentru mesaj

  90. crista26 Says:

    ma bucur sa vad ca membrii ai PSD va dau comment si va felicita , ba chiar va propun ca viitor prim ministru…va gadila ce sa mai…
    in fine, nu vreau sa fiu lipsita de politete.
    am avut o usoara impresie ca PSD se gandeste serios la o alianta cu PD, lucru care mi se pare de o ipocrizie fantastica, daca asa ar fi.ei au fost cei care v-au atacat cel mai vehement nu credeti?
    as dori sa stiu daca este adevarat sau ma insel?

  91. crista26 Says:

    as dori sa ma lamuriti cu ceva ce ma framanta de ceva timp.imi pare rau daca sunt indiscreta.nu ma pasioneaza in mod special politica , dar daca tot aveti un blog….
    am vazut in biografia dvs. ca ati fost ministru pentru problemele tineretului, după care, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş,preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi,ati lucrat la Consiliul Naţional al Apelor, si ati fost directorul Editurii Tehnice.
    bun…cum ati putut dvs sa ocupati acele functii de conducere daca nu faceati parte dintre oamenii importanti ai PCR, ba chiar cum ati facut parte initial din forumul central de partid …?
    lasand la o parte faptul ca sustineti cum ca ati fost exclus, si vi s-au urmarit toate miscarile de-a lungul activitatii.
    recunosc ca va admir activitatea desfasurata dupa revolutie, deoarece ati demonstrat abilitate si inteligenta intr-un domeniu atat de dur precum politica romaneasca, dar si in cladirea unui partid politic atat de mare, cat si imaginea pe care v-ati creat-o si ati pastrat-o intre oamenii de rand.
    acest lucru nu inseamna, totusi, ca admir si partidul din care faceti parte si careia i-ati ramas loial(lucru de apreciat).

  92. crista26 Says:

    apropo de Pacepa, ca tot aduce aminte de el cineva….
    simt nevoia sa spun ca este un tradator de tara , deoarece din cauza lui au murit multi romani trimisi de Romania in diverse tari, pentru diverse scopuri ce (cred eu) tineau de interesele tarii noastre.el i-a condamnat la moarte pentru a avea ce negocia cand a fugit din tara.
    erau spioni?hmmm. toate tarile au.daca nu erau ramasitzele lor printre islamici, trimisi de vechea securitate, acu poate ca reporterii nostrii erau morti de mult.
    pacepa nu merita decat dispret.asa cred eu.acei oameni serveau tara asa cum stiau ei ca trebuie.cineva trebuia sa faca si acea treaba, iar el i-a condamnat la moarte.
    iar acum vine sa isi ceara drepturile si averea din romania?rusine !!!!!!

  93. dinozaurulmic Says:

    stimate ….

    nu ar fi o schimbare placuta pentru dumneavoastra sa nu mai filtrati comentariile care nu va convin? asa…macar acum in ceasul de pe urma.

  94. splendy Says:

    Domnule Iliescu,

    Salut initiativa dumneavoastra de dialog, initiativa care v-ar fi adus mult mai multa claritate in actul de conducere, cu ceva timp in urma.
    Sint unul dintre aceia care am fost si ramin un opozant deschis al ceea ce are legatura cu actiunile dvs. Motivele sunt aceleasi pe care citeva milioane de romani vi le-au imputat.

    Daca m-a impac cu “soarta istorica” a momentului 1989, nu m-a impac deloc cu atitudinea de dupa, cu modul de constructie a “societatii civile”, cu arogantza si determinarea cu care ati inlaturat orice opozitie, cu totala proasta orientare economica.

    Si as puncta aici: pur si simplu nu ati imbratisat modelul occidental economic si ati permis implicarea vechilor structuri, atunci cind ele trebuiau reformate, la actul economic. Situatia fara orizont a Romaniei este rezultatul lipsei de oameni preagatiti si a programelor de sustinere economica pe termen scurt si mediu.

    Vorbind la general, a contesta permanent, nu este o idee constructiva. Voi face referire la “miscarea sindicala”, aceea pe care o mentionati si la care am umila parere ca sunteti in eroare totala din nou.

    Miscarea sindicala s-a nascut din necesitatea de a balansa cerintele patronatelor. La ora actuala aceste doua elemente antagonice au evoluat pozitiv in intreaga lume. Pachetele de beneficii pe care patronajele le-au oferit si protectiile pe termen lung au fost principiile de succes ale anilor 70,80, ani ce au facut America si vestul Europei extrem de competitiva.
    Comparativ, Estul Europei a imbratisat un sistem garantat de stat, stat care s-a prabusit economic si politic si a lasat neprotejati milioane de pensionari, muncitori si alte categorii, care au contribuit zeci de ani cu sume de bani catre o economie prost gestionata.
    Traim in cu totul alte conditii, anii 90 au adus o noua era informatizata, au adus o extrem de mare mobilitate pe piatza muncii, au adus elemente noi de dinamica si patronaj, deschizind posibilitatea muncitorului sa devina patron si invers, ca sa folosesc un limbaj mai clar.

    In spatele tuturor acestora se afla societatile de asigurare, fie private, fie guvernamentale, care asigura stabilitate si regleaza deficitele de pe piatza de munca si problemele sociale. Instabilitatea profitului si competitia mondiala duc la o durata medie de existentza de maxim 15 ani pentru cele mai performante companii, o mare fluctuatie a fortei de munca, deci automat imposibil de a cristaliza o “miscare sindicala”, care nu vad impotriva cui s-ar adresa: patronajului care nu mai e competitiv, statului care nu poate sustine productivitatea si profitabillitatea unei companii?

    Notiunea de “miscare sindicala” nu isi are sens, cum nu a avut nici in perioada comunismului, un organism dual al puterii de stat, aglomerat cu oameni direct productivi deveniti anacronici si total neproductivi, gestionari de fonduri uriase care au ajuns la bugetul de stat.

    Sunteti in contradictie flagranta cu realitatea economica Domnule Iliescu, cum si marea majoritate a politicienilor si economistilor din Romania sunt. Nu poti defini minciuna ca adevar nici negrul ca si alb.

    Ar fi numai un subiect pe care va doresc sa il reflectati. Daca considerati un raspuns, va multumesc, daca nu, va doresc sanatate si mult succes…

  95. ingerulalb Says:

    Bine ati venit domnule iliescu. Cred ca a fost cam inoportuna ideea cu blogul deoarece stiti prea bine cit de “iubit” sunteti de poporul pe care cu mindrie comunista l-ati distrus. cum? Dumneavoastra ati permis hienelor din partidul dumneavoastra sa isi imparta avutia tarii dupa revolutie asa cum au vrut muschii lor, ati adus in partid cei mai corupti si mai penali oameni( dan iosif, adrian nastase, sechelariu, iacobov etc…mafia gulerelor albe) care au sfidat pur si simplu acest popor prin averile lor colosale si ilegale, ati comandat mineriadele care au curmat vieti doritoare de democratie si exemplele pot continua. pentru acestea domnule iliescu poporul nu te va mai iubi niciodata si ne rugam la Dumnezeu sa ne ierte ca, indobitociti de partidul bolsevic din care ati facut parte, v-am ales atitia ani lasindu-ne mintiti cu atita nerusinare. Bunul Dumnezeu va va judeca, iar noi va rugam respectuos lasati-ne in pace si in saracia noastra pentruca am inceput si noi sa ne luminam. sa auzim de bine domnule iliescu, dar fara psd-vechea garda.

  96. gsoft Says:

    Domnule Presedinte va felicit pt aceasta initiativa de fi alaturi de noi in aceasta lume virtuala. Va doresc din suflet tot binele din lume!

  97. mihaimatei Says:

    Daca doriti sa stiti cum vede omul de rand viata politica,n-ar fi rau sa aruncati o privire pe http://www.ironic.ro SPER SA VA AMUZATI!

  98. saturne71 Says:

    Revin cu aceeasi idee pe care am exprimat-o ieri si care in mod surprinzator a … disparut. Probabil dle., ca si pe acest blog, trebuie sa se auda o singura si predominanta voce. Ca si in politica, nu ati acceptat ideile contrare.
    Desi sunteti un personaj calculat, ati scapat multe epitete spuse la nervi, si care v-au conturat “cariera” (e.g. golan, animal, prostanac). Sunt convins ca odata iesit din jungla strazii si din cea a parlamentului sau a palatului C, revenit acasa, imbracat in pijama si papuci, tolanit in fata televizorului, ati regretat amarnic momentele alea in care ati cedat nervos.
    Din punctul meu de vedere, momentele alea v-au definit caracterul. Ati incercat sa va conturati imaginea unui om echilibrat, un “tatuc” al natiei, pentru ca apoi sa va faceti zob aceasta imagine. Sunteti probabil personajul care a definit cel mai bine clasa politica din 2 perioade istorice APARENT diferite. De dinainte si de dupa revolutie. Sunteti probabil cel mai “adevarat” politician pe care l-a avut Romania. In mod cert ati reusit sa intrati in cartile de istorie, asa cum au intrat si alte figuri triste cu impact asupra umanitatii.
    Eu personal, desi va apreciez ca animal politic, va consider direct raspunzator pentru dezastrul din Romania.
    Probabil ca nu veti avea nici calmul sa-mi raspundeti la mesaj asa cum probabil ca nu veti avea nici puterea sa-l pastrati pe acest blog, pentru ca – nu-i asa? – blogul asta VA APARTINE!

    Si ca sa vorbesc mai la “subiect”, asa cum va place…
    Sindicatele au fost mai mereu cumparate politic. Probabil de aceea v-a si placut sa pozati in prieten al lor.
    Sa uitam oare de unde s-au ridicat figurile marcante ale sindicatelor? Ce faceau si cu se se ocupau in institutiile de unde au provenit. Sa uitam unde au ajuns? Si mai ales sa uitam cum au ajuns membri marcanti ale partidelor de la putere?
    Vorbiti despre miscare sindicala cu aceeasi limba de lemn care nu spune nimic. Vorbiti sindicatelor pentru ca sunteti avid de urechi care sa va asculte. Probabil ca nu mai aveti energia de pe vremuri si siretenia prin care ati controlat sindicatele, dar nu aveti nici mintea de pe urma pentru a intelege ca sunteti total depasit.

    Si ca sa revin la ce am scris si ieri:
    Am emigrat. Ca si o mare parte din intelectualitate care nu a mai suportat sa vada decaderea societatii romanesti.
    Si pentru acest lucru va multumesc din inima.

  99. codubatura Says:

    Il pot auzi romanii pe Traian Basescu spunand, daca apleaza numarul 0316206200 si apasa tasta 3, care ar trebui sa ii faca sa inteleaga ce sta in puterea lor sa faca la 25 noiembrie. “Sunt Traian Basescu, presedintele Romaniei. Te chem sa facem curatenie”, este mesajul de intampinare a sefului statului, care explica faptul ca a ales acest mod de a comunica pentru ca doreste sa explice direct semnificatia referendumului. “Sunt lucruri ce te privesc personal si iti vor influenta viata”, adauga el. Apasand tasta 1, romanii pot afla ce este votul uninominal, iar apasand tasta 2 aud de ce este important referendumul din 25 noiembrie. Tasta 4 contine un scurt mesaj despre importanta alegerilor pentru Parlamentul Tasta 4 contine un scurt mesaj despre importanta alegerilor pentru Parlamentul European, iar tasta 5 poate fi folosita pentru a-i lasa presedintelui mesaje.

  100. multumescminerilor Says:

    Ati mintit o tara intreaga atatia ani incat v-a intrat in sange minciuna. Nu cenzurati nimic pe blog? Ha, haaa…doar ca la anumite comentarii nu le dati drumul, nu? le lasati intr-o eterna moderatie, cum e cazul si cu comentariul meu de acum doua zile:
    In sfarsit ati adus si pe Internet limba de lemn pe care-ati deprins-o atat de bine cat ati pazit idealurile socialismului sa nu fie intinate, pana-n 1989…Asa se intampla intr-o tara de lasi unde nimeni n-are curajul sa trimita la inchisoare un fost sef de stat pentru “faptele de arme” pe care le-a comis cu bratul inarmat al minerilor in 1990. Dar stati linistit dle. Iliescu, chiar daca o sa scapati neinchis, istoria va va pomeni exact ca-n manualul acela alternativ de istorie pe care acolitii dvs. l-au hulit atat acum cativa ani, chipurile pentru ca mentiona de Andreea Esca si Cristian Tudor Popescu. Nu toti sunt tampiti si unii au mai rasfoit manualul ala pentru a gasi adevaratul motiv ascuns al scandalului din Parlament – si anume ca cu doar cateva pagini inainte de Andreea Esca se mentiona negru pe alb ca ati patronat inecarea in sange a Pietei Universitatii si violentele impotriva bucurestenilor si ca le-ati multumit calduros minerilor. Istoria va va tine minte si ca omul care in august 1991 a refuzat reunificarea tarii, cand v-a propus Snegur sa profitati de haosul de la Moscova. Puteti sa negati, puteti sa mintiti pana ingheata apele, ca de petele de sange de pe maini nu veti scapa. Se vor vedea si peste 100 de ani, cand veti fi de mult oale si ulcele iar in manuale numele dvs. va figura alaturi de a altor satrapi ai lumii de aceeasi speta. Rusinos v-ati inceput cele “doua” mandate de 11 ani interminabili, rusinos le-ati incheiat gratiindu-va unealta minereasca, v-ati ratat sansa incredibila sa deveniti reformatorul Romaniei si sa stati in rand cu Havel si Walesa, ati ales in schimb lada de gunoi a istoriei, asa ca stati acolo nu mai umpleti netul cu maculatura, ati consumat si asa prea multa hartie ca sa va satisfaceti dorinta de a-l intrece pe fostul dvs. stapan degraba impuscat de Craciun in numarul de “opere literare” bune de trimis direct la retopit!

  101. valtercojman Says:

    E seara … asa ca va spun ” buna seara domnule presedinte , Ion Iliescu ” . Dupa ce nu ati mai avut dreptul sa candidati la functia suprema , am renuntat sa mai votez liste . De fapt vreau sa votez omul , nu lista , iar eu cred ca ar fi un pas enorm spre democratie . Ceea ce imi pare curios , e faptul ca s-a taraganat mult timp de a pune in functie acest mod de a vota . Cred cu tarie ca va fi un mod de eradicare a CORUPTIEI , impotriva careia lupt prin intermediul site-ului meu : http://www.aparatidrepturile.piczo.com
    In rest … va doresc succes cu blog-ul dumneavoastra .
    Cu stima Valter Cojman ( detalii pe site-ul meu sau aici : http://www.matinal.comtrust.ro//ARHIVA/4927/index.html )

  102. krudus Says:

    Consider ca miscarea sindicala din Romania a fost compromisa de oameni ca Mitrea, Todoran si altii.Nu acelasi lucru il pot spune despre Virgil Sahleanu de la Tepro Iasi.Cred ca macar in memoria acestui martir merita sa acordam mai acordam o sansa miscarii sindicale.P.S.-Crista 26,posta mai sus un mesaj despre Pacepa, subscriu si eu.Pacepa a fost un TRADATOR.Am cautat in DEX explicatia cuvantului tradare si nu am gasit absolut nici o fraza care sa faca referire la reabilitare.Stau si ma intreb daca peste 5 ani, cand Rusia va devni o mare forta energetica in Europa,acest Pacepa nu va trada si USA.Pacepa a fost seful tuturor din sistem, el era cel care emitea Ordine si nu inteleg cum poate fi atat de ipocrit incat sa spuna ulterior, ca de fapt, nu a fost de acord cu politica regimului.Dar cu politica de primire a unor “cadouri “necuvenite:tablouri,obiecte de arta, sticle de bautura si cartuse de tigari era de acord?!?!Nenea Pacepa a vrut reabilitarea pt. a pune mana pe niste dolari, pe o pensie,sa poate revendica nestingherit orice imobil doreste, etc.Chiar asa, tradatorii merita pensie?!Eu cred ca mai just ar fi ca acesti bani sa mearga la pensionarii din fostele CAP-euri decat la oameni fara caracter.

  103. Ion Iliescu Says:

    @ chinezu
    Draga Cristian, incurajat de mesajul tau de intampinare constat ca Picatura chinezeasca..face bine, iar http://www.chinezu.eu incita la varii subiecte de discutii. Pe curand!

  104. Ion Iliescu Says:

    @ curent01
    multumesc pentru buna primire.Voi pastra echilibrul analizelor lucide cu singurul scop acela al solutiilor constructive. La reintalnire in spatiul virtual!

  105. Ion Iliescu Says:

    @ casandra01
    incantat de cunostinta! Nu ma tem de incomoditati.Nu ma astept la amabilitati si complezente.Nu forfecarea ma deranjeaza ci lipsa de buna credinta. Cu bine!

  106. Ion Iliescu Says:

    @ radu popa
    Draga Radu, ti-am facut o vizita.Pe blog , bineinteles! Dupa ce sunt mereu in criza de timp, mi-ai rapit aproape o jumatate de ora.Dar merita!

  107. Ion Iliescu Says:

    @ thickglasses
    Rectificarea bugetara este o practica obisnuita.Nu cred ca va duce la dezechilibre bugetare ci la realismul programarilor de surse bugetare si la controlul cheltuielilor

  108. Ion Iliescu Says:

    @ cainelaluna
    Fiecare START ma face sa apreciez acest exerciţiu de comunicare publică. Imi insusesc observatiile de bunacredinta.Deaceea consider utila postarea transcrierii pe blog a unor materiale sau dialoguri cu analisti politici. Multumesc pentru interes!

  109. Ion Iliescu Says:

    @ baghy
    nici mie! dar totusi…bloghez..deci crede!

  110. Ion Iliescu Says:

    @ vrajitorulcuparalb
    Multumesc pentru buna primire!

  111. Ion Iliescu Says:

    @ stancu
    Stimate domn,universul virtual este deschis tuturor opiniilor.Ma bucur ca notiunea de ECHILIBRU ii caracterizeaza pe cei mai multi, categorie din care faceti parte. Varietatea opiniilor este benefica.Singurul lucru care deranjeaza este lipsa de bunacredinta si vulgaritatea. Cu prietenie

  112. cristiandan Says:

    Stimate Domnule Presedinte,
    Este desigur laudabil efortul si este oportun. Pe de alta parte insa, la cei 25 de ani de viata ai mei constat cu tristete faptul ca organizarea reprezinta cea mai mare problema. Nu, nu sunt de parere ca miscarea sindicala in sine a fost compromisa de catre ceva sau de catre cineva. Dar in goana dupa valori insignifiante in esenta lor poporul roman uita ca in vremurile istorice a fost un factor decisiv prin indirjirea de care a dat dovada. Dar intotdeauna alaturi de oamenii in jurul carora se poate strange acest popor. Altfel, desi valoarea este foarte mare, pierdem enorm prin lipsa de uniune, prin sciziunile generate de interese sau nepasare. Mai grav este poate faptul ca poporul este influentat sa provoace aceste sciziuni si diferente de opinie care, desi firesti intr-o societate cum este cea a zilelor noastre, sunt lipsite de moderatie, cum poate ar fi firesc. Deoarece consider ca mai important in lumea de astazi este echilibrul, ma cutremura tendinta Romaniei de a se indrepta si a incuraja tendintele dictatoriale care se manifesta acum. Poate greselile trecutului ar fi trebuit sa ne dea o lectie si intr-adevar sa invatam ca e nevoie de un conducator pentru a putea fi uniti. Este teribil de simplu sa privim in cartea de istorie pentru a putea avea si o confirmare. Incepind din vremurile antice, moderne si contemporane, pina chiar si la situatia de dupa evenimentele din Decembrie 1989 cind romanii au ales si si-au confirmat covirsitor alegerea in 1992. Insa din greselile trecutului romanii nu trebuie sa invete faptul ca nu pot avea un conducator. Este de altfel si ilogic sa putem crede ca exista un asemenea sef de stat in jurul caruia se pot aduna cu totii. Romanii, cred eu, ar trebui sa inteleaga ca situatia de astazi trista este generata tocmai de acea lipsa de unitate la care am ajuns. Pe de alta parte insa, de ce sa nu recunoastem, marii conducatori ai poporului roman au primit intotdeauna confirmarea valorii lor din partea poporului. Indiferent ca discutam despre marii voievozi, despre primii doi regi ai Romaniei, despre partea fericita a guvernarii antonesciene sau pina la urma despre admiratia fara dubii pe care poporul si statele lumii au avut-o in august 1968 si despre rezultatele alegerilor din 1992 (iar faptul ca Dvs sunteti “in cauza” este relevant), trebuie doar sa intelegem ca atunci cind un om are calitatile necesare (chiar si doar la un moment dat pentru ca totul e intr-o continua schimbare), acest fapt va iesi la lumina printr-o oarecare manifestare.

    Asadar, pentru a cauta sa fiu cit mai scurt, cred ca problemele se rezuma la conducatori, fie ca sunt conducatorii unor grupuri restrinse sau marelui grup pe care il reprezinta poporul roman.

    Cu stima,
    Cristian Dan DURLECI

  113. cristiandan Says:

    Stimati cititori,
    Nu obisnuiesc sa dau replici si nu obisnuiesc sa intru in polemici decit daca adevarul nu este cunoscut sau, cum spunea Marele Rege: “Adevarul, numai adevarul.. dar nu tot adevarul”.

    saturne71 Says:
    “Desi sunteti un personaj calculat, ati scapat multe epitete spuse la nervi, si care v-au conturat “cariera” (e.g. golan, animal, prostanac). Sunt convins ca odata iesit din jungla strazii si din cea a parlamentului sau a palatului C, revenit acasa, imbracat in pijama si papuci, tolanit in fata televizorului, ati regretat amarnic momentele alea in care ati cedat nervos.[…] Din punctul meu de vedere, momentele alea v-au definit caracterul. ”
    Stimate domn, nu tin sa iau apararea nimanui pentru ca nimeni nu are nevoie de avocati. Insa tin sa va pun in vedere faptul ca daca ne orientam dupa iesirile nervoase ale conducatorilor poate ar trebui sa vorbim cu dispret despre toti oamenii politici. Este firesc a va intreba acum daca nu cumva considerati ca oamenii politici trebuie sa fie modele de comportament si diplomatie. Va voi spune parerea mea si anume ca pentru diplomatie exista oameni care au studii in acest sens, exista oameni deosebit de valorosi cultural care pina la urma, cum putem vedea, gafeaza firesc as spune, datorita unor iesiri nervoase, firesti pina la urma. Este desigur usor a judeca atunci cind nu esti implicat si nici nu doresti a te implica. Dar este la fel de adevarat ca nu toti au capacitatea si nici singele rece necesar. Amintiti desigur de gafele unui om care, post-decembrist, a mentinut un echilibru pe care nu l-au putut mentine multi. Dictatura comunista, carlista sau regimul antonescian au facut-o cu succes pentru ca, desigur, se bazau pe aparatele represive. Uitati probabil situatia de dupa Decembrie 1989 cind enorm de multi au inteles democratia ca pe o permisiune de a face orice si oricum. Mai apoi afirmati in postul Dvs faptul ca ati emigrat si mai departe spuneti “Ca si o mare parte din intelectualitate care nu a mai suportat sa vada decaderea societatii romanesti.”. De acord dar trebuie sa va reamintesc faptul ca trebuie sa contribuim cu totii sau asa e firesc. Cu totii avem ceva de spus si o putem face. Desigur, lipsurile flagrante in unele cazuri si lasitatea in cele mai multe cazuri, ii imping pe oameni sa emigreze. Personal nu pot avea respect pentru un asemenea gen de oameni, cei care emigreaza din lasitate iar apoi judeca inspirat de mirosul de capsune proaspete sau in cazurile oamenilor deosebit de valorosi de la inaltimea unui post bine platit “afara”, pentru simplul fapt ca poti judeca doar atunci cind te intereseaza. Ori ce dezinteres mai mare se poate exprima decit emigrind? Va invit sa invatam cu totii adevarul pentru ca avem cu totii enorm de multe de invatat. Fie ca ne legam de “animalule” sau altele de acest gen sau ca ne legam de “armenii de treaba” sau “tiganca imputita” trebuie totusi sa intelegem ca suntem oamenii cu totii. Diferenta, stimate domn, consta in aceeasi diplomatie sau lipsa cunostintelor de limbaj grosolan de mahala pe care o puteti constata comparind cuvintele dintre ghilimele. Si ca sa inchei, iesirile nervoase sunt de inteles. Nu este insa de inteles niciun fel de asemenea limbaj de cea mai joasa speta decit poate, daca va face placere, in intimitatea familiei sau a cercului de prieteni.

    Cu stima,
    Cristian

  114. emigrantul Says:

    Domnule Presedinte,

    Raspunsurile dumneavoastra sunt greu de localizat in blog

    Zilnic caut comentariile dv. la diverse intrebari puse de cei din forum. Din pacate imi este greu sa localizez ultimele interventii sub numele Ion Iliescu. Mesajele pe care le scrieti sunt ascunse intr-o mare de postari si multa lume nu le citeste.

    Poate ar fi bine (este doar o opinie) sa creati o pagina separata cu interventiile dv., dupa urmatorul model:

    ————————————————
    Last Update 17 Nov. 2007

    Unele raspunsuri la comentariile voastre:

    IonPopa a scris: Domnule Presedinte, va felicit pentru initiativa de a va crea un blog!
    Raspuns: Multumesc

    Grigore a scris: Buna ziua domnu Iliescu. Inca nu imi vine sa cred
    Raspuns: Nici mie dar totusi bloghez

    etc,
    —————————————————–
    Unele raspunsuri pot fi de generalitate mai mica: o gluma, o apreciere, etc. Pe ele le puteti lasa inseriate in mijlocul altor comentarii insa cind explicati pe o jumatate de pagina unui user, de ce nu este indicat referendumul, acesta este totusi un raspuns extrem de important, util pentru toti, si ca urmare trebuie pus undeva la loc vizibil.

  115. tarnaveche Says:

    Salut tinere! Mi-ar face plăcere să putem comunica pe diverse teme. În curând!

  116. valtercojman Says:

    Buna seara tuturor ! Miscarea sindicala … ???!!! Nu mai cred ca exista , cel putin in Valea Jiului unde sindicatele au devenit SRL-uri cu capital luat de la membrii si folosit , de cei care le conduc , in scopuri proprii . Problema este ca nimeni nu ia masuri . Din contra , pentru ca s-au aliat cu conducerea pentru a beneficia de anumite avantaje in mod reciproc , cei care mai vor sa spuna ceva sunt vanati si de sindicate si de conducere .

    TRAIM IN ROMANIA SI CU ACEASTA AM SPUS TOT …

  117. radutokyo Says:

    Sindicatele din Romania, as putea sa le compar cu niste martoage obosite si bolnave. Nu au nici un fel de putere, sunt reduse la tacere de guvernanti.
    “Divide et impera” asta se aplica sindicatelor din Romania.
    Sindicatul poate fi o rampa de imbogatire sau afirmare a unora, dar unitatea si congruenta ideilor este floare rara.
    Un exemplu, sindicatul din invatamant, se uita cineva la ei?Nu.
    Ar fi primul sindicat spre care guvernantii ar trebui sa isi indrepte privirea si sa aplece urechea.
    Si exemplele ar putea continua.
    Mai intai ar trebui un program viabil care sa sprijine sindicalistii, din partea conducerii sindicatului si o strategie functionala, pusa in aplicare. Ceea ce lipseste este actiunea, lipsa de initiativa, neimplicarea si neasumarea responsabilitatii. Multora care au incercat sa actioneze si sa faca intradevar ceva li s-au pus niste piedici enorme

  118. nosa Says:

    Stimate domnule Iliescu, cu cinci zile in urma am sesizat efectul derutant al declaratiilor d-lui Gioana. Incercarea d-lui de a evita analizarea efectului electoral al declaratiilor sale este si mai riscanta pentru viitorul PSD. Cred ca mai mult ca niciodata bunul simt al poporului roman s-a manifestat cat se poate de clar. Riscul cel mare este ca descurajarea romanilor sa fie exploatata de partidele mici dar foarte active. SSandu

  119. nosa Says:

    Urmaresc ora de ora, probabil ca multi altii, trezirea la realitate a PSD si va doresc succes pentru : 1.Prioritatea strategiei si tacticii, nu a persoanelor; 2.Prestigiul persoanelor rezulta din modul in care aplica deciziile colective cu fermitate/flexibilitate, onoare si modestie, consecventa si abilitate, calm si (de ce nu ?) umor. Nu doar dl. Nastase intruneste aceste calitati. Poate si dl. Gioana mai are sansa sa le caleasca.
    3. Dreapta a manipulat excelent minciuna repetata pana la ura absurda, stigmativandu-va pe dv. si PSD, se impune o ofensiva demascatoare, bine argumentata, inclusiv cu dezvaluiri pe care le-ati evitat din gentilete (paguboasa politic) sau din iluzia unor presupuse sanse. Basescu joaca permanent la cacialma si e contrat doar cu timiditate. Trebuie fortat sa plateasca nu lasat sa hahaie spre satisfactia incultilor. Succes ! S.Sandu

  120. nosa Says:

    Revin pentru a treia si ultima oara, pentru a nu va plictisi. Mie si unor cunoscuti mi se pare total ridicol modul in care conducerea PSD ridica mingea la plasa pentru dl. Basescu exact cand ii prieste lui cel mai bine. Votarea legii vilelor pentru noua nomenclatura, acum, ca un cadou otravit inainte de Craciun, este culmea nerusinarii. Cu orice risc ar fi de dorit sa se auda protestu dumneavoastra. Va doresc sarbatori fericite, sanatate si putere de decizie inteleapta. La multi ani ! S.Sandu

  121. penuulmeni Says:

    D-le Iliescu,

    faceti apel, adesea in raspunsurile dvs, la “buna credinta” a celor ce comenteaza, pun intrebari, cer explicatii sau detalii, va cer parerea, punctul de vedere al dvs cu privire la anumite evenimente la care ati fost actor sau regizor, dupa caz.

    Puteti sa definiti, in cateva cuvinte, ce intelegeti dvs. prin “buna credinta”.

    Multumesc.

Leave a comment