OPOZITIA LA REFERENDUM

 REFERENDUMUL PENTRU UNINOMINAL, O INTERVENTIE “BRUTALA” A SEFULUI STATULUI IN FUNCTIONAREA INSTITUTIILOR SI UN ELEMENT DE BRUIAJ AL ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE

• Nu referendumul domnului Băsescu este calea determinării oamenilor să voteze pentru Parlamentul European, ci convingerea că avem nevoie să fim bine reprezentaţi, pentru că deciziile Parlamentului European ne afectează direct, legislaţia europeană devenind obligatorie şi pentru noi.
• Referendumul convocat de preşedintele Traian Băsescu este de natură să deturneze atenţia electoratului de la momentul esenţial al alegerilor europarlamentare şi probabil că va avea ca efect ABSENTEISMUL
• Stânga cunoaşte un reflux în Europa. De aceea este important ca PSD să contribuie cu cât mai mulţi deputaţi la grupul parlamentar al Partidului Socialist European. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă concetatenii cărora mă adresez, îndemnându-i să voteze reprezentanţii PSD în Parlamentul European. Din grupul partidelor europene de dreapta fac parte atât PD, cât şi UDMR şi PNŢCD. Dezechilibrarea scenei politice europene este la fel de periculoasă ca şi dezechilibrarea scenei politice interne.
Deci, cei care votează cu PD trebuie să ştie că votează cu dreapta politică, la care adera PNŢCD şi UDMR.
• Personal, nu voi vota la referendum, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, primele dupa intrarea in Uniunea Europeana foarte importante, pentru că ne consacră statutul de ţară membră a Uniunii Europene, şi contează cum ne alegem membrii din Parlamentul European .
• Referendumul pentru introducerea votului uninominal va costa 47,3 milioane lei!!!

163 Responses to “OPOZITIA LA REFERENDUM”

 1. mihai33 Says:

  Ma bucur ca ati intrat in blogosfera. Va doresc cat mai multe postari, iar la cum va stiu sunt sigur ca acest lucru se va intimpla!
  Felicitari!

 2. politikia Says:

  În primul rând vă doresc bun venit în blogosferă. Sper să fiţi unul dintre politicienii care îşi fac timp să citească şi să scrie pe acest bloc.
  Dacă mi se permite o sugestie, încercaţi să setaţi zona comentariului şi pentru cei care nu au un cont pe wordpress.

  Am să trec la a comenta postarea prin nişte întrebări suplimentare:
  Spuneţi aşa “Nu referendumul domnului Băsescu este calea determinării oamenilor să voteze pentru Parlamentul European” şi mai spuneţi despre prezenţa la vot “probabil că va avea ca efect ABSENTEISMUL”. De unde anume această concluzie? De ce legaţi referendumul de alegerile pentru Parlamentul European? Dacă admitem că cei care se “obosesc” până la vot vor vota ambele chestionare, logic două cereri de vot trebuie să adune mai mulţi oameni decât fiecare în parte. Nu cred că nu va mai veni cineva la vot pentru că există şi un al doilea vot. Vă rog să-mi spuneţi de unde părerea contrară?

  Spuneţi “Stânga cunoaşte un reflux în Europa. De aceea este important ca PSD să contribuie cu cât mai mulţi deputaţi la grupul parlamentar al Partidului Socialist European.”. Sunt de acord cu soluţia echilibrului dintre stânga şi dreapta ca fiind singura modalitate de a păstra o direcţie corectă. Dar… pentru că există şi un dar, nu cumva domnia voastră spuneţi de fapt că “ei” se înşeală cu toţii atunci când deplasează politica europeană spre dreapta (deşi ei fiind occidentali… este normal să fie un pic spre dreapta capitalistă) şi “noi” trebuie să echilibrăm totul venind cu acei membrii valoroşi care să întărească stânga? Şi atunci se naşte o întrebare suplimentară, credeţi că europarlamentarii români trebuie să acţioneze în P.E. ca un cuplu de forţe sau ca adversari politici?

  Spuneţi “Personal, nu voi vota la referendum, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European”. Care este motivul pentru care nu votaţi?! Cele zece minute pe care vi le consumă încă un vot vă distrage atenţia de la alegerile europarlamentare? Pentru un “vot uninominal” propus de PSD, după cum spune Mircea Geoana, membrii PSD-ului nu prea dă atenţie referendumului. Foarte ciudat. De unde acest dezinteres de a vota o lege PSD?

  Spuneţi “Referendumul pentru introducerea votului uninominal va costa 47,3 milioane lei”. Acest adevăr este un motiv să dăm cu piciorul acestor bani? Cu atât mai mult ar trebui să venim toţi ca să nu fie bani aruncaţi în vânt. Domnule Iliescu, poporul este întrebat atât de rar încât un referendum este parcă unele din rarele momente în care poporul simte că e luat în seamă. Vă daţi seama cum se simte poporul când un parlamentar îi spune că referendumul nu contează că în parlament se face legea?

  Întrebarea globală, de ce discursul politic uzitat de toţi politicienii este atât de disipat? România are o direcţie aproape unică, nu se poate ca să existe un evantai atât de larg de păreri, chiar şi în interiorul aceluiaşi partid.

 3. politikia Says:

  Vă rog să nu uitaţi problema comentariilor.
  Eu sunt Bibliotecaru (Gheorghe Florescu) şi blogul meu principal este http://giconet.blogspot.com/

 4. olimpiu65 Says:

  Domnule presedinte! banii pot sa nu fie relevanti mai ales cand e vorba de o problema importanta pt viitorul celor care vor reprezenta cetatenii romani in parlament.pt mine importanta este urmarea sistemului promovat de Basescu dar si de PSD.si ma ganedsc ca multi concetateni de ai mei se vor simti nereprezentati.Dar pe actualul presedinte nu-l deranjeaza asta, el a si declarat ca-i reprezinta doar pe cei care-l sustin si voteaza.eu unul ar trebui sa ma simt reprezentat caci l-am votat in 2004 dar refuz sa ma reprezinte un presedinte care ma face sa ma simt prost cand imi arata viziunea lui politica prin expresii gen: licuriciul mare, lac rusesc, sa nu ne dea Franta lectii, s.a.m.d.si apoi nimic nu ma convinge ca voi avea o clasa politica ,,reformata” mai responsabila si mai aproape de nevoile societatii.iar daca vorbim de reforma institutiilor fundamentale ale statului de ce nu o luam metodic cu-n referendum privind forma de organizare a statului? monarhie constitutionala, republica parlamentara sau republica prezidentiala si punem punctul pe ,,I”cu asta.apoi organizarea parlamentului cu separarea senatului si camerei deputatilor de responsabilitati si prerogative? nu ar fi mai logic asa?

 5. Ion Iliescu blog | adrian boioglu - tot mai sus Says:

  […] dar mai lipseste cite un spatiu dupa un semn de punctuatie si bulinutzele alea de la al doilea post nu dau […]

 6. rlaurentiu Says:

  si cel pentru suspendarea prezidentului cat a costat?

 7. valentina1 Says:

  Felicitari pentru blog si succes !
  Am participat si eu la evenimentul de ieri. Stiu ca BNS-ul isi va stabili, cu acest prilej, strategia pe urmatorii 4 ani. Ar fi interesant de urmarit obiectivele pe care si le vor propune.

 8. catalin27 Says:

  Domnule draga – sper ca nu ma cenzurati ca si colegul dvs de gasca politica, recte Diaconescu – va temeti atat de uninominal pentru ca o sa ZBURATI din parlament direct la muzeul de figuri politice expirate ! Aveti tupeul sa va impotriviti pana si unei decizii a partidului dvs, atat de infricosat sunteti de uninominalul care o sa mature multi paraziti politici…
  Romania s-a schimbat, n-o mai reprezentati, si va spune asta cineva care v-am votat la primele alegeri..a trecut vremea stangismului fariseic, s-a mai desteptat lumea…
  Adio din politica ..peste un an de zile o sa fiti ori presedintele unui partid fantoma gen alianta socialista , ori editorialist ca si cristoiu la nu’s ce fituica a unui imbuibat al tranzitiei..cam atat, ca in parlamenr CIUCIU !
  He he..

 9. ngeru Says:

  sper ca Romanii sa ii dea o replica actualului presedinte si sa nu se prezinte la referendum.
  dar mai cred cred ca partidele presedintelui vor organiza nite excursii in tara si se va rezolva si problema absenteismului.
  Nu cred ca presedintele basecu si slujitorii lui pot fi corecti.

 10. bunicutza Says:

  Tataie lasane ca ai tinut romania in comunism 17 ani de zile. E timpul sa dispari din politica si votul uninominal este catalizatorul pentru acest lucru. Nu cred ca o sa reusesti sa stringi 50% in orice circumscriptie ai candida. De asta iti este frica de votul uninominal si de asta esti impotriva.
  Si nu uita ca este de datoria ta ca cetatean sa participi la referendum si la orice fel de alegeri.

 11. gabrielpopa Says:

  Domnule Iliescu , sa-mi fie iertata iesirea aceasta, eu consider ca niciunul dintre fostii presedinti si nici actualul presedinte al Romaniei nu a facut mare lucru pentru tara. Am ales sa imi traiesc viata in strainatate, sa fiu discriminat si privit ca un cetatean de mana a doua tocmai pentru faptul ca Guvernul Romaniei nu face nimic pentru a-si proteja cetatenii. Noi, ca cetateni de rand, cat credeti ca o sa mai suportam aceasta clasa politica de 2 lei vechi ? Ne-a cam ajuns cutitul la os si poate ca acest referendum pentru votul uninominal va dovedi ca totusi vrem sa avem o schimbare. Am plans cand am vazut ce s-a intamplat cu multi frati romani in Italia, stiu ce inseamna sa fii departe de casa si mai ales ce inseamna sa fii privit ca un strain, sa fii privit ca un gunoi doar pentru simplul fapt ca esti roman. Candva era o mandrie sa fii roman .. acum iti este si rusine si frica sa spui ca esti roman .. De ce domnule Iliescu ?

  Personal, nu o sa pot vota dar mi-am sfatuit toti prietenii de acasa precum si familia ca sa voteze in favoarea votului uninominal .. poate as ao sa reusim sa separam politicienii corupti si ineficienti de cei buni …

 12. miagain Says:

  * Votul uninominal este mai important decât europarlamentarele
  * PD nu are doctrină
  * O doză sănătoasă de politică de dreapta chiar nu ne-ar strica după atâţia ani de stânga

 13. gabrielbica Says:

  Domnule Iliescu, prin indemnarea românilor a nu se prezenta la vot îi indemnati practic sa nu isi expuna un punct de vedere… Nu ar fi mai bine totusi sa se prezinte tot omul la vot si sa isi exprime parerea fata de intrebarea adresata? Indiferent de rezultatul referendumului cel mai bun lucru este sa se actioneze in directia in care doreste poporul si nu impotriva lui..

 14. oaie2000 Says:

  Ba pardon, PD e de stanga, ca si PSD. A fost membru inaintea PSD intre socialistii europeni, are drept simbol electoral trandafirul (simbolul stangii in intreaga lume, incepand cu dictaturile din america latina pana la socialistii mai civilizati din europa), are aceiasi doctrina de dinainte de a declara ca e partid popular (ceea ce nu inseamna de centru dreapta). PD nu a imbratisat doctrina crestin democrata, iar doctrina populara nu exista (partid popular are legatura doar cu organizarea interna a unui partid, nu si cu doctrina sa). In PPE exista atat partide de centru dreapta (crestin democrate, conservatoare sau liberale) cat si partide socialiste (PD si PS – partidul socialist din portugalia).

  In plus liderii PD v-au fost colegi in FSN (pe vremuri il tineati in brate pe Base, cred ca va mai aduceti aminte).

  Dreapta politica inseamna azi doar PNL (caci PNTCD nu prea mia exista iar UDMR, si el membru in PPE, e un partid etnic, fara doctrina). Dar PNL nu are nici in clin nici in maneca cu PD, ba dimpotriva.

  Stanga nu cunoaste nici un reflux in Europa; numarul parlamentarilor socialisti a crescut in comparatie cu cei din PPE (dar tot sunt mai putini) exclusiv datorita intrarii tarilor din sud estul europei in UE. Aceste tari foste comuniste sunt locuri unde socialismul, o doctrina perimata, inca prinde. In Europa civilizata si occidentala au castigat si castiga partidele de centru dreapta (in Franta a castigat Sarkozy, in Germania Angela Merkel, in Marea Britanie sondajele arata ca laburistii au cateva procente bune sub conservatori, samd).

  Romania este un caz aparte in sensul ca un partid socialist, care va lua probabil cele mai multe procente la europarlamentare, e membru PPE si va creste numarul de europarlamentari ai PPE destul de tare, in vreme ce PSD, partidul frate din punct de vedere doctrinar, e condus de un lider extrem de slab si probabil va lua sub 20% din voturi, adica foarte putin pentru un partid precum PSD.

  oricum eu va doresc bine ati venit in lumea bloggerilor.

 15. kristofer93 Says:

  Nu inteleg cetatenii, daca ii pot numi asa, care nu se duc la vot! Eu am sub 18 ani, dar as vrea sa fiu major sa ma duc la vot. Este ceva unic, care nu se intampla in fiecare zi.
  Ce-ar fi daca nimeni nu s-ar duce la vot? Cine ne-ar mai conduce?

 16. astan75 Says:

  Dle Presedinte,
  Ma bucur ca pot lua legatura cu dvs, chiar si pe aceasta cale. Din anii’90 am fost si raman un simpatizant al social-democratilor, participand la toate alegerile si votand partidul dvs. In cepand cu aceste alegeri, pentru prima data nu voi mai vota si alaturi de mine foarte multi cunoscuti cu aceeasi orientare politica. Suntem dezamagiti de actuala conducere, de asa zisul grup de la Cluj, a caror politica nu reprezinta decat acoperirea propriilor nevoi. E clar ca pana cand acestia nu vor pleca din conducerea psd-ului, acesta va avea sub 20% din voturi, in cel mai fericit caz. Apropierea de basescu si pd, apropiere pe care insista jalnicul grup de la Cluj si la care a aderat si geoana, face ca multi simpatizanti sa refuze sa mai sustina partidul. Cum a fost posibil ca niste neica numeni sa distruga acest partid la a carui constituire nu au avut nici o contributie? cum a fost posibil ca “greii” partidului si cei care au castigat o gramada de batalii politice sa fie marginalizati ( ma refer la nastase, oprescu, chiar si mitrea)? de ce dumneavoastra ati permis, intr-un fel, acest lucru? de ce nu ii strangeti alaturi de dvs si sa dati de pamant cu toti acesti nesimtiti care va distrug partidul ? Cum au ajuns Geoana, Ponta, Rus, Liviu Ganea , Corlateanu etc sa decida politica celui mai mare partid din tara? Ati ajuns de tot rasul – ma refer la actuala conducere a partidului- fiecare asa zis analist facandu-va praf in orice emisiune! Sper din toata inima sa va luati rolul in serios si sa dati da toti peretii – asta insemnand chiar sa-i dati afara din partid- cu toti acesti nemernici “vanduti” basescului. PSD-ul a ajuns un partid jalnic, fara forta. Pacat.

 17. sinner97 Says:

  Auziti la el: “Personal, nu voi vota la referendum, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, primele dupa intrarea in Uniunea Europeana foarte importante, pentru că ne consacră statutul de ţară membră a Uniunii Europene, şi contează cum ne alegem membrii din Parlamentul European .”

  Intrebarea fireasca: da de ce nu va puteti concentra timp de 60 de secunde, ca nu va ia mai mult sa aplicati doua stampile, una la referendum si cealalta pentru alegeri? Va doare neuronul?

  Sa fim seriosi mult iubite si stimate domn, nu asta e problema si nu incercati sa ne considerati pe toti prosti si incapabili in a ne gandi la doua lucruri total diferite. Credeti-ne, suntem in stare sa gandim si sa judecam lucrurile asa cum sunt ele, fara toata abureala din vorbele unui politician care incetul cu incetul cade in penibil.

  De asemenea, nu incercati sa induceti ideea costurilor, fiindca cei ca dumneavoastra au decis ca este nevoie de sectii de votare separate. De ce veniti acum sa ne spuneti ca ne va costa 47 mil de lei? Puteati foarte bine sa lasati o parte din sectiile pentru parlamentare sa fie si sectii pentru referendum si atunci costurile au fi fost reduse semnificativ. Cei din “gasca” careia apartineti decid sa fie intr-un fel si tot voi, cu cea mai mare nerusinare posibila, decideti ca acum e momentul sa va plangeti.

  Sa va fie rusine.

  P.S. daca tot invitati oamenii la dialog in blogul dumneavoastra, era frumos sa nu restrictionati comentariile prin obligativitatea logarii.

 18. grimriot Says:

  De ce incurajati absenteismul domnule Presedinte? Daca tot ajung la sectie de votare pentru a vota parlamentarii europeni sau referendumul in functie de prioritatile fiecaruia de ce sa nu intre is in camera alaturata pentru a vota la referendum sau la alegei parlamentare dupa caz? nu e frumos ce faceti!

 19. noterran Says:

  Domnule Presedinte, nu credeti totusi ca insusi existenta acestui referendum aduce o noutate si o inviorare in peisajul politic romanesc?
  Eu cred ca in contextul socio-politic de astazi este nevoie si de implicarea cetatenilor in deciziile politice.
  Din punctul meu de vedere acest lucru este necesar si binevenit deoarece am senzatia ca de foarte mult timp deciziile politice in Romania nu au fost cele mai stralucite.

 20. instalatorul Says:

  Am mai postat pe blogul dlui Nastase despre referendumul privind votul uninominal, asa ca voi avea aici o postare scurta. Observ ca sensul referendumului a fost deturnat, in sensul ca intrebarea corecta la un referendum privind sistemul de vot ar fi trebuit sa fie daca dorim vot uninominal sau nu – si nu o intrebare de selectie intre doua modalitati de vot uninominal. Politicienii notri au preferat sa considere preferinta populara pentru votul uninominal ca pe o axioma. Ce sa zic, politicienii nostri stiu sa fie profitori si par a fi gasit un secret partial al alchimistilor, acela de a-si transforma deseurile politice in aur. Da, fiindca preferinta populara pentru votul uninominal este in fapt rezultatul exasperarii populare fata de comportamentul chiar al lor, al politicienilor. Iar la vremuri noi, tot ei. Fiecare sistem de vot are avantajele si dezavantajele sale si ele ar trebui discutate serios. Dar mai poti discuta serios ceva intr-un popor atit de deceptionat de politica incit presedintele Romaniei ajunge sa faca un rating de cinci ori mai mic decit o avocata care a murit sau nu a murit?

 21. Blog de presedinte « Gandul lui Alex (aberand în barba) Says:

  […] dar sunt curios cat de bine se va adapta acestui mediu de comunicare. Cata cenzura va exista. Cata campanie electorala se va face pe acest […]

 22. rastan77 Says:

  2 intrebari:

  1. De ce ati sustinut referendumul pentru demiterea presedintelui de anul acesta? Acela nu a costat la fel?

  2. De ce sustineti un guvern ce risipeste fonduri incapatanandu-se sa provoace costuri suplimentare prin necomasarea alegerilor europene si a referendumului ?

 23. Pendulul lui Foucault Says:

  Cu argumentul “• Referendumul pentru introducerea votului uninominal va costa 47,3 milioane lei!!!” nu e un argument. Referendumul pentru demiterea lui Basescu nu a schimbat nimic si probabil nu a fost gratis sau de fapt a schimbat: a aparut deriva “continentelor” in aliante de scurta si foarte scurta durata :)

 24. minerul Says:

  Traiasca D-nul presedinte Traian Basescu, intradevar fiecare face ce vrea, dar d-nule Ion Iliescu sa nu votati chiar ii mai bine sa nu votati!! Ce stiti d-voastra sa faceti??? Bine tarii nu ati faut de la asa zisa revolutie….adik lovitura de stat??? ce credeti??

 25. Adrian Apostol » Blogul lui Iliescu sau cum sa il mai atacam pe Basescu Says:

  […] seful statului este atacat inca din al doilea post: ”REFERENDUMUL PENTRU UNINOMINAL, O INTERVENTIE “BRUTALA” A SEFULUI […]

 26. Sky-Hunter Says:

  Domnule Iliescu,
  Am ramas profund impresionat de randurile citite in prefata cartii lui Guy Hermet: sociologia Populismului – lucru ce m-a facut sa ma gandesc (fara mari eforturi) catre liderul actual al Romaniei si catre faptul ca n-am vazut pe nimeni in Romania sa surprinda atat de bine (intr-o prefata), realitatea politica a lui 2007.

  Personal va felicit pentru atitudinea si felul cum ati actionat in ultimii ani pe scena politica din Romania.

 27. lawrencesoft Says:

  Domnule Iliescu, cu precizarea dumneavoastră:”Personal, nu voi vota la referendum” îndemnaţi cetăţenii sa se prezinte la vot, dar sa nu voteze decat pentru alegerile privind Parlamentul European ? Nu cumva îndemnând oamenii sa nu voteze la referendum, decizia va fi luata prin vot de catre un grup restrâns de votanţi ? Credeţi ca aşa e mai bine ?

 28. danutnastase Says:

  Dar referendumul pentru demiterea presedintelui cat a costat? De ce l-ati mai organizat cand Curtea Constitutionala nu v-a dat dreptate si toate sondajele de opinie ii erau favorabile lui Traian Basescu? De ce vedeti doar paiul din ochiul altuia si nu si barna din ochiul dumneavoastra?
  Nici eu nu cred ca referendumul de acum era necesar, cred ca legea adoptata prin raspundere ministeriala e suficienta deocamdata, dar cred si eu, ca presedintele Basescu, ca e necesara adoptarea unei masuri care sa-i responsabilizeze pe parlamentari. Eu voi vota la referendum, cu “NU”, iar la europarlamentare in nici un caz cu PSD. Cat timp in PSD vor fi oameni ca Adrian Nastase, Hrebenciuc, Vanghelie sau chiar Ion Iliescu eu nu voi vota cu acest partid. De altfel pot sa ma mandresc ca din 1990 si pana azi nu am vota niciodata cu PSD sau cu Ion Iliescu. Chiar si in 2000 am votat in turul al doilea la prezidentiale, dar in asa fel incat votul meu sa fie anulat.

 29. zrgiu Says:

  Nu ma pricep la politica, dar sunt lucruri pentru care nu e nevoie sa fiu mare politician ca sa le vad.

  Absenteism la alegerile europarlamentare ar fi fost chiar si daca nu era referendumul. Intotdeauna am avut parte de un procent mic de alegatori prezenti la urne. Personal nu consider ca referendumul poate influenta atat de mult alegerile europarlamentare.

  E abia al doilea post pe acest blog si deja ati inceput sa faceti campanie politica domnule Iliescu. Va contraziceti cu ceea ce afirmati in primul post. Un blog nu e o unealta de promovare a unei persoane/serviciu/produs, ci dimpotriva, e o poarta catre adevarata natura a lucrurilor. Un blog leaga oamenii intre ei…

 30. misaila Says:

  Sunteti intr-adevar departe de aspiratiile oamenilor …

  Zi de zi, de aproape 18 ani, reprezentantii nostri dezamagesc profund iar milioane de oameni in Romania simtim asta direct, traind transant saracia, neajunsurile si mai ales micsorandu-ne zi de zi aspiratiile.

  Ca cetatean, ma gandesc, CE LOGICA ar trebui sa am pentru a considera important sa trimit la Bruxelles acesti oameni politici care dezamagesc ? Poate ca e mai important sa ii schimb mai intai, sa am posibilitatea sa aleg NUMAI pe cei pe care eu cred ca nu ma vor dezamagi.

  Dumneavoastra ce logica aveti? Unde este OMUL in logica dumneavoastra?
  Unde este notiunea de a face bine aproapelui tau? Nu mi se pare importanta stanga europeana care cunoaste un reflux …

  Atatia romani au fost nevoiti sa plece din tara, sa isi lase copii aici, sa traiasca in familii despartite, faramitate, departe de parinti, rude … doar pentru ca reprezentantii nostri au dezamagit, pentru ca in logica lor a disparut in intregime cuvinte precum OM si APROAPELE.

  Aceasta nepasare a caracterizat si perioada cat ati avut o sansa extrem de rara, aceea de a deveni presendintele unui stat, aceea de a misca lucrurile inspre bine, la scara mare.

  Ce s-a intamplat? Ce v-a distras atentia de la ce este important? Frumusetea jocurilor politice ? Sau poate … interesul numai pentru propria persoana? Sau poate … mandria? Sau poate … razbunarea asupra celor care v-au jgnit? Nu stiu, dar un lucru este sigur, nu dorinta de a revarsa binele asupra oamenilor.

  Ca si in cazul celorlalti oameni politici, constat ca pentru mine sunteti o dezamagire; ati abuzat de increderea noastra a celor multi … sau poate nu, poate ca numai ca v-ati plasat cu mult sub aspiratiile noastre.

 31. gandulcelbun Says:

  in primul rand, pot comenta aici doar cei inregistrati pe wordpress, ceea ce nu e corect.

  sper, apoi, ca acest blog sa fie accesat, din cand in cand, chiar de dl Iliescu, astfel incat sa existe o sansa ca sa-si citeasca, personal, comentariile. altfel de ce si-ar mai fi facut blog?

  observ ca in blogloll sunt prezenti adrian nastase, dan andronic, sorina matei, insa nu si presedintele PSD, Mircea Geoana, primul politician din partidul dlui Iliescu intrat in randul posesorilor de blog. dl iliescu are marele merit de a fi inlesnit accesul utilizatorilor la blogul lui Mircea Geoana, insa, cum se vede, nu prin intermediul blogroll-ului. pentru a ajunge la mirceageoana.blogspot.com, e suficient sa scrii pe google “prostanacul”, si primul link va fi cel cautat. ar fi poate frumos sa-i oferim si dlui Iliescu un Google Bomb cu “bunicuta”, macar un cadou ca acesta merita, cred, dupa 12 ani de presedintie si 2 1/2 mandate.

  in sfarsit, nu inteleg, totusi, de ce-o da dl Iliescu inainte cu stanga? in ce moment a avut PSD-ul vreo legatura cu ideea de stanga? dar dl Iliescu? au nu s-o considera acum vreun erou & marxist idealist precum Trotski? e doar o eticheta confiscata abuziv si pastrata, tot abuziv, pe parbriz, precum o emblema Mercedes pe o Dacia 1310. ani. un paravan care justifica existenta unui partid-crenvurst, format din zgarciuri si maruntaie reciclate, si legitimitatea unei intregi serii de masuri electorale, gen marirea pensiilor si defilarea ingrijorarii pentru pensionari. un partid care, dupa 12 ani de guvernare, a lasat 200.000 de cersetori in Bucuresti, plus o intreaga romanie rurala, profunda si saraca, muritoare de foame, nu se poate considera de stanga. imigratie economica, familii dezbinate, orfani misunand pe strazi, pensionari numai buni pentru reportaje BBC, in cea mai neagra saracie – iata rezultatele guvernarii “de stanga” PSD.

  asa ca, draga domnule Iliescu, parasiti, va rog, acel colt de Cismigiu in care pozati si mergeti 200 de metri mai sus, pana la metrou, in universitate. respirati aerul, admirati pasajul si intrarea la metrou, numarati cersetorii. putin realism, va rog! si lasati in pace stanga!

 32. catalin23 Says:

  Sunt de acord ca referendumul de pe 25 noiembrie e un moft suprem al lui Basescu. Sunt convins ca trebuie ignorat. Sunt mult prea putini oameni care inteleg cu adevarat miza Alegerilor Europarlamentare. Va felicit dumnule Presedinte pentru initiativa dumneavoastra! Mult succes!

 33. andriescuus Says:

  stimate Iliescu Ion,
  1. nu stiu inca cum sa ma adresez, cu tovarase, domnule sau alt apelativ. va rog sa va definiti pozitia actuala.
  2. aveti toata stima mea, pentru drumul lung parcurs de la discursul in care infierati cu manie proletara “intinarea idealurilor comuniste”, pana la acest Blog.
  3. din pacate, desi apreciez tinuta politica si consecventa de care a-ti dat dovada o serie de ani (vezi: busteni anti rege de pe Buc-Pit / salariul de 100 de dolari / baile de multime organizate / salutul protocolar al majordomnului / raidurile minieresti la taranisti / apelativele adresate jurnalistilor / declaratiile despre libertatea credinte), ma intristeaza comportamentul actual (vezi: participarea la ziua de nastere a regelui / lipsa de donatii din incasarile de pe cartile publicate / lipsa aparitiei in sprijinul pensionarilor / lipsa acelor discursuri televizate de cate 2 – 3 ore / participarea la tot felul de evenimente cu caracter credincios ), nu va recunosc!
  4. sunteti constient ca blog-ul ofera noi oportunitati celor care doresc sa va perie, dar si celor care ……., eu cred ca e o pacaleala.
  NU sunteti Ion Iliescu.
  pana nu veniti la TV sa auda toata lumea, din gura dumneavoastra, acest Blog e o minciuna .
  5. traiec din certitudini, asa cum ne-a invatat UTC si PCR prin activisti sai, nu am intrebari si nu caut raspunsuri, nu cer sau/si acord iertari, ma minunez doar de ceea ce poate crea natura.

  RESTUL ESTE ISTORIE………………………….
  Lucian Andriescu

 34. diogenecainele Says:

  Nici eu nu voi vota la referendum. argumentele pot fi citite aici .

 35. scurtul Says:

  stim cand si cum a luat nastere FSN;va intreb acum dupa aproape 18 ani ,nu ar fi fost normal ca o data cu votarea noii costitutii de dupa 1989 sa se dizolve, nu sa se tranforme in partid politic?

 36. anaximandru Says:

  Domnule Presedinte,

  Inainte de toate va felicit pentru intrarea in spatiul virtual si sper ca aceasta initiativa sa va faciliteze comunicarea cu oamenii pe care ii reprezentati.

  Totusi, nu pot fi de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste indemnul de a nu merge la referendum. Cum puteti sa faceti un asemenea indemn, in calitatea dumneavostra de presedinte ales (in 2, chiar 3 mandate) atata vreme cat prezenta la vot este un DREPT al oricarui cetatean? Mai mult de atat, acest drept a fost castigat prin sacrificiile celor din ’89.

  Oricum, va urez succes si sper ca acest blog sa devina un spatiu de dialog autentic.

 37. ralucamorena Says:

  Poate ca inca sunt tanara si naiva dar cred ca inca mai putem face ceva pentru viitorul copiilor nostri. Din acest motiv voi vota la europarlamentare. Insa NU voi vota la referendum!!!! Este un lucru inutil, este facut doar din ambitie, este impotriva intereselor mele, ca cetatean. Banii aceia puteau merge la cateva sute de cazuri de copii bolnavi de cancer…… Parerea mea!
  D-le Iliescu, va doresc succes in activitatea de blogger! Nu cred ca e usor dar cred ca este o posibilitate de a lua pulsul electoratului (pro si contra PSD). Ce imi doresc de la dv. este sa imi demonstrati ca nu gresesc. Tinerii educati si pologloti inca mai pot face lucruri importante in Romania, nu?

 38. zauri Says:

  Da, domnule Iliescu, se va face referendum. Pentru ca asa se procedeaza in tarile democrate, mai draga. Nu mai suntem in comunism de 3 ani, decand ne-ati parasit…Stiti ceva? Daca sunteti impotriva votului uninominal, va invitam la vot, unde toti suntem egali…s-a vazut la referendumul de sustinere al presedintelui…se va vedea si la acest referendum ca tagma “matale” invechita nu mai are sustinere in Romania! Lasa-ne!

 39. ninakaratekova Says:

  Ce face “bloggistii” dvs, dl presedinte. Va boicoteaza!!!!! Blogul arata dupa fiecare material nu aveti niciun comentariu, ceea ce nu e adevarat!!!
  Eu cred ca sunt de la PD, aveti grija!
  PS> Va doresc sa va inalniti in spatiul virtual cu cat mai multi fani

 40. marianbaicu Says:

  Bun venit.

  In clasicul de acum stil iliescian, orice discurs, zicere, vorba in fine pe care o adresati poporului in privinta acestui fel de intreprinderi incepe cu un “NU” hotarat si se incheie cu temerile si lamentarile asupra costurilor enorme si framantarilor extraordinare pe care astfel de evenimente le presupun.

  Uitati insa prea stimate ex-presedinte ca poate tocmai acest fel da atitudini refractare, de negare a realitatilor ne-a adus in situatia de a fi priviti ca popor de mana a doua.

  Tocmai determinarea in luarea deciziilor majore, asumarea raspunderii, capacitatea de a transa rapid si eficient situatiile ne lipseste.

  Votul uninominal este in opinia mea mult mai important decat europarlamentarele in sensul in care efectele acestuia pentru Romania sunt mult mai insemnate.

  Importante asadar dle Iliescu sunt ideea, principiul, decizia nu vorbele si politica.

 41. steliandrei Says:

  Domnule Iliescu,

  Care ar fi in opinia dumneavoastra un mod sigur de a face clasa politica mai responsabila, mai cu fata, cu sufletul si cu inima catre cei ce-i voteaza? Cum asi face eu ca cel pe care i-l aleg sa vina si el la mine si sa-mi spuna de ce a votat cutare sau cutare lege?

  Va spun eu: methoda propusa de Basescu si stiti bine de ce!

  Sa nu aud de constiinta, de divizarea parlamentului, de oligarhi in parlament, de imposibilitatea formarii unei majoritati sau chestii din astea. Chiar nici nu mai intereseaza. In parlament fiecare trebuie sa voteze asa cum crede el ca “le-ar place votantilor lui” ca de nu, data viitoare – alesul nostru trece iar la munca de jos, si sigur nu-i place.

  Asadar vrem un sistem de vot care va face ca cel ales sa se gindeasca mai mult la cei ce l-au ales. Dupa primul mandat lumea asteapta alesii sa se prezinte la raport sa ne spuna “ce au facut si mai ales de ce au facut asa”. Aici vrem sa ajungem!…..ahh, si inca un lucru: poate reusim sa schimbam si noi cumva tot ce inseamna ICCJ, CSM, CC – adica toate aceste foruri superioare unde Iliescu & Co si-au infiltrat protectorii pentru ca “daca justitie nu e, nimic nu e”.

  Stati linistit domnule Iliescu! Si de-ati trai 1000 de ani si tot nu va pot astia condamna. Aveti insa o problema cu Istoria … caci acolo e cam greu!

 42. deoarece Says:

  Daca pt un referendum despre care se stia de la bun inceput ca nu are nici o sansa ( anti Basescu) s-au cheltui atatia bani, pentru a scapa de cei acre dorm in Parlament si la Senat si care nu nimic de a face cu politica sau cu intereselor celor care i-au votat, credeti ca nu se merita sa facem referendum ? Eu unul cred ca ar merita sa facem chiar si doua si poate si mai multe.Este una din sansele de vota oameni care macar stiu sa vorbeasca, care nu dorm prin sedinte, carora le va pasa ce spun , cand spun, fiindca stiu ca dupa 4 ani vor dispare din viata politica. Astea sunt cateva diferente fata de ce se intampla acum cand stau si dorm linistiti ca “si-au scos banii” si mandatul asta si mai cumpara un loc pe lista unui partid.STIE TOATA LUMEA ca locurile pe liste se CUMPARA si nu se dau pe criterii de calitate . Nu exista calitate de nici un fel in viata politica din Romania.Nici macar la minciuni nu usnt buni.Atunci pentru ce sa perpetuam starea actuala ?!?!? Mergeti la vot romani, doar asa puteti incerca sa schimbati ceva !!!

 43. teaca Says:

  Caft pe uninominal

  Asadar, guvernul Tariceanu îsi va asuma raspunderea în Parlament pe legea votului uninominal. Conducerea PNL a dat unda verde, ieri, acestei actiuni. Cu o majoritate zdrobitoare, dupa cum a confirmat deputatul liberal Crin Antonescu. Este un gest deopotriva spectaculos si riscant. Pentru ca, daca legea ar fi respinsa, guvernul ar cadea!

  Or, Tariceanu se bazeaza pe cvasiunanimitatea pro uninominal, cel putin la nivel declarativ. Cu exceptia PRM, care se împotriveste cu înversunare, toate partidele tipa, prin reprezentantii lor, ca nu pot trai fara uninominal.

  Daca totusi legea n-ar trece, cabinetul lui CPT ar cadea de pe un cal frumos. Si ar putea clama, în toate campaniile viitoare, “vedeti, noi am vrut, ne-am batut, dar altii s-au împotrivit!” Odata votata, legea va fi, categoric “liberala”, asa cum se vede în popor si legea pensiilor! Ori asa, ori asa, liberalii n-au nimic de pierdut. În afara de guvernare, desigur.

  În acest context, era de urmarit reactia presedintelui. Care a amenintat, în mod repetat, ca daca nu va primi legea la promulgat pîna pe 22 octombrie (ieri), va emite decretul pentru referendum. Daca te iei dupa ratiune, ca sa nu mai spunem de bun simt, referendumul ar fi total inutil din momentul în care legea ar trece de Parlament. Dar, se vede treaba ca nu logica bunului simt anima actiunile prezidentiale.

  Traian Basescu a iesit imediat în fata si, în timpul unui lung si plictisitor discurs tinut la lansarea candidatilor PD, a replicat tîfnos si evident iritat ca Tariceanu încearca sa-i fure sunca din fasole: va tine mortis, referendumul, pentru ca, cica, nu se lasa pacalit! N-a mai precizat presedintele cine l-a pacalit si cum. Dumnealui, acum se vede cel mai bine, n-a vrut decît o acoperire legala petnru a face cu orice pret campanie partidului sau de suflet. Penibil moment, naspa situatie.

  Adrian Teaca
  http://teaca.wordpress.com/2007/10/22/caft-pe-uninominal/

 44. flopunctro Says:

  Domnule Iliescu, prejudiciile cauzate tarii de clasa politica corupta si cu mentalitate comunista, al carei exponent va acuz in mod oficial ca sunteti, la cati lei credeti dvs ca se evalueaza ?
  Va rog, va implor chiar, faceti un bine acestei tari si iesiti la pensie. Retrageti-va cu familia intr-un loc linistit, si lasati Romania sa intinereasca si se indeparteze de negura istorica din care veniti.
  Sa stiti ca inteleg de ce ati restrictionat accesul la comentarii doar utilizatorilor inregistrati. Majoritatea comentariilor sunt negative la adresa dvs, si destul de putini vizitatori isi vor crea cont doar ca sa le vada. Consider ca este o dovada de lasitate, dar e ok, lumea nu se asteapta la altceva de la dvs.

  Cu [falsa] stima,
  Flo.ro

 45. astan75 Says:

  blogosfera trebuie sa devina spatiul virtual in care se pot emite pareri fara violenta de limbaj. a lua legatura chiar si acest mod cu un sef de partid chiar daca si onorific si mai ales fost sef de stat obliga la putin respect. poti sa iti emiti orice idee dar in mod civilizat. numai asa poti avea un impact si asupra celorlalti si nu prin invective. dar ce poti cere de la sustinatorii lui basescu: “cum e turcu asa si… sustinatorii sai”. un pic de decenta!

 46. apopa Says:

  Stimate danutnastase. Eu cred ca bani pentru referendumul de demitere al presedintelui in functie ar fi fost platiti cu mare bucurie chiar de PSD si altii, in speranta ca justitia sa fie oprita in a cauta dovezi despre trecutul lor. De aceea bani cheltuiti in primavara nu au reprezentat si nu reprezinta nici o problema pentru cei 322.
  Dar acum cind e vointa celorlati care au alta parere decit a celor 322, brusc banii devin o problema de interes. Acum cei 322 au defapt 2 probleme cea cu justitia(deschideti orice ziar si uitativa prin tara, faceti legatura) si a doua ca s-ar putea sa nu mai intre in parlament sa fie protejati in continuare. Culmea e ca se dau si social democrati :) Si ei defapt sustin un guvern plin sau sustinut de multimilionari si macar ar fi facut banii astia intr-un mediu concurential. Sau pe limba PSD in mod “cinstit”. Dar ma indoiesc ca e cineva in PSD care cunoaste acest cuvânt.

 47. relupopa Says:

  Tovarase Iliescu, daca referendumul pentru votul uninominal va costa dupa cum aratati mai sus 47,3 milioane lei, pentru corecta informare ar trebui sa ne spuneti si cat a costat referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu din primavara, al carui artizan ati fost, alaturi de colegii dumneavoastra din parlament! S-a dovedit atunci ca va inselati si ca sunteti departe de a cunoste aspiratiile electoratului. Acum veniti din nou si sustineti boicotarea referendumului initiat de presedinte. Ce credibilitate mai aveti dumneavoastra in fata electoratului, cand de mai bine de 17 ani ati dovedit constant ca nu va puteti rupe de trecutul comunist, ca nu intelegeti mecanismele evolutiei societatii romanesti, satula de ingradiri, mistificari si privatiuni de tot felul. Treziti-va! Sunteti din nou in eroare!

 48. irisa Says:

  Pentru ‘bunicutza’

  Cand ai sa-nveti sa te adresezi politicos, si asta indiferent cui te adresezi, si cand vei stii macar ca ‘lasa-ne’ se scrie CORECT lasa-ne, poate ca voi fi interesata sa citesc si alte postari ale tale. Pana atunci, din punctul meu de vedere, esti absent … motivat.

  Domnule Iliescu,

  Salut ideea dumneavostra de a dialoga pe aceasta cale. Va doresc numai bine :-)

 49. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte, ese nevoie de interventia dumneavoastra constructiva in recoagularea PSD-ului, si a stangii romanesti. Aceasta perioada este una de dezagregare periculoasa pentru noi toti, si nu ma refer doar la insuficienta ideologica ci mai ales la pericolul transformarii Romaniei intr-o sursa de personaje politice dubioase si periculoase atat pentru mediul politic national cat si pentru cel european. Atitudinea Dv fata de uninominal este argumentata si curajoasa, mai ales ca, in calitate de fost sef al Statului, stiti mai bine ca oricine ce pericole sunt ascunse sub sforaitoarele fraze din noua retorica politica.

 50. gavrosh Says:

  Da, aveti dreptate.
  Trebuie sa trimitem in Parlamentul european cat mai multi parlamentari socialisti. Buuun, asta am inteles.
  Dar cu ce-am pacatuit noi, Doamne fereste!? de ne-ati blagoslovit lista cu paparuda de Bristena, fiica dacului vaticanez Ilie? Nu incapea acolo vreun om de calitate, care a mai si facut ceva la viata lui ?
  Cine si-a bagat coada imbarligata in lista si a invalmasit prosti cu destepti oportunisti cu neamuri? Ce fel de partid social democrat e acesta, cata ipocrizie si cata nesimtire stau la un loc, sa faca posibila autorizarea oficiala a afacerilor de familie implementate in politica? Si cum acceptati dumneavoastra asta, cand sunteti Presedinte de ONOARE, pentru Dumnezeu?!!!
  Asa ca e greu sa votezi PSD, cand in frunte tistuie o duducuta a carei singura calitate e aceea de fiica? Ce-a facut fatuca asta, in afara ca si-a aranjat un mariaj? Chiar nu ati gasit in Timis, in Hunedoara, hai ca celalalt judet nu conteaza – Caras-Sorin – un MEMBRU PSD care sa ne onoreze?
  E greu sa va votam, zau asa… Sa fiti sanatosi, mai bine il votam pe Jiji, decat pe galbejita aia…

 51. promoroaca Says:

  As fi vrut sa va vorbesc personal, dar neavand posibilitatea folosesc aceasta modalitate.
  In cateva cuvinte: pentru rezultate deosebite va propun sa folositi experienta OTV, este vorba de rezultatele pe care le au in audienta.

 52. can1234 Says:

  UNINOMINAL PE LISTE
  -PARTIDUL FACE LISTA IN ORDINE ALFABETICA-ca in toate cazurile
  -ALEGATORI PUN STAMPILA PE UN CANDIDAT , VOTIND ATIT PARTIDUL CIT SI CANDIDATUL
  -SE FACE ORDINEA DESCRESCATOARE A CANDIDATILOR IN FUNCTIE DE NR. DE VOTURI OBTINUT
  -INTRA IN PARLAMENT CEI CU MAI MULTE VOTURI OBTINUTE , IN FUNCTIE DE PROCENTUL OBTINUT DE PARTID
  -REDISTRIBUIREA SA SE FACA IN CADRUL ACELEIASI CIRCUMSCRIPTI

  AVANTAJE
  -SE DA VALOARE PARLAMENTARULUI IN FUNCTIE DE CITE VOTURI A OBTINUT
  -DISPARE CORUPTIA CELOR CARE DA BANI CA SA FIE PE LOCURI ELIGIBILE

  POT DEMONSTRA SI NEAJUNSURILE CELOR 2 TIPURI DE UNINOMINAL -PRO DEMOCRATIA SI PONTA-BASESCU

 53. can1234 Says:

  daca se vota UNINOMINAL PE LISTE la EUROPARLAMENTARE , ordinea cred ca ar fi fost
  1.ADRIAN SEVERIN-cu un nr. dublu de cit are nevoie
  2.ROVANA PLUMB
  3.CORINA CRETU
  -si dupa ecea restu

 54. taurel Says:

  Felicitari. Este o idee foarte buna. Veti putea raspunde si celor ce va apreciaza pentru calitatile d-voastra de adevarat om politic dar si celor care, din nu se stie ce motive, va denigraza cu argumente lozincarde. Daca veti avea amabilitatea sa va aplecati si asupra celor scrise de cei ce doresc sa va supuna analizei si parerii d -voasra unele idei personale, cred ca veti putea avea un dialog fructuos si pe aceasta cale.
  referindu-ma doar la ultima fraza a comentatorului precedent, afirmatia ca pentru el (ea) “sunteti o dezamagire” avreau sa spun ca, asa fiind, ar trebui sa aduca argumente, nu doar afirmatii nesustinute. Probabil, in viitor, va voi spune si eu ce admir la d-voastra si ce va reprosez. Va doresc succes si sanatate. Taurel

 55. taurel Says:

  Revin. Nu ma voi prezanta la referendum deoarece fac parte din acei oameni care nu dau girul celor care, cu orice pret, vor sa-si puna in opera ideile chiar daca nu aduc nici un folos celor multi pe care vor s-ai amageasca profitand de ignoranta lor. Ne prezentarea la referendum ar putea sa-l faca pe Basescu sa-si dea seama ca numai incultura si semidoctismul fac casa buna cu dictatura de care este asa de indragostit.

 56. madko Says:

  Domnule presedinte Ion Iliescu, cu tot respectul cuvenit, permiteti-mi sa va fac IPOCRIT … si sa-mi argumentez afirmatia:

  1. Dumneavoastra afirmati ca “Referendumul pentru introducerea votului uninominal va costa 47,3 milioane lei!!!” in conditiile in care VOI ati generat un referendum similar, probabil cu aceleasi costuri ..poate mai mari .. care era din start FARA IZBANDA .. in urma cu 6 luni.
  NU CONTEST legitimitatea cat MORALITATEA

  2. Prin declaratia “personal, nu voi vota la referendum” DUMNEAVOASRTA deveniti principalul personaj care ISI BATE JOC DE NOI .. de ce? simplu ..daca nu esti deacord votezi cu NU sau DA, in nici un caz nu INDEMNI LA NEPREZENTARE .. faci OPOZITIE votand NU ..dar fiind ipocrit, nedorind sa-l umpleti pe “base” de lauri faceti lobby pentru neprezentare la vot. Domnule ILIESCU .. va amintiti pentru ce au murit oamenii in 89? Oamenii vroiau sa VOTEZE .. va bateti joc de acel drept castigat cu sange.Pacat personal m-ati dezamagit !!!

  3. Ma deranjeaza lipsa dumneavoastra de fairplay si lipsa de moralitate.Dumneavoastra acum 3-4 ani reprezentati pentru mine cu adevarat o somnitate …dar v-ati CUFUNDAT in MOCIRLA …sau v-ati lasat tras in mocirla de cei care va inconjoara .. DEMNITATE, este ceva ce dumneavoastra OBISNUIATI sa aveti .. ce se intampla acum ?.. nu este DEMN .. pacat ..va patati memoria acum ..la sfarsit ..

  In loc sa-l lasati pe Basescu sa-si faca jocu fara sa mai faceti VOI din asta un mare caz .. VOI IL RIDICATI IN SLAVI
  Orice lucru pe care il faceti IMPOTRIVA lui ..ACUM oamenii il vad ca atentat la alegerea lor .. implicit va puneti intr-o postura de “OMU RAU” ..

  Sa va spun un secret…> Basescu fara “OMU RAU” nu va mai pute posta in “ALESUL” ..si gafele pe care le face vor fi VAZUTE mai clar …

  De ce nu il promovati pe Diaconescu? Omu ala, astazi, este singurul care si-a pastrat DEMINTATEA ..si nu a COBORAT la nivelul perfid a lui Basescu .. singurul care nu s-a manjit … probabil SINGURUL care il va putea INVINGE

  In speranta ca PSD-ul isi va revine dar cu o CONDUCERE respectabila , va urez ..NUMAI BINE !!

  PS: Mi-ar place sa primesc un raspuns la acest post (oricum il veti gasi si pe http://www.blogindoi.com)

 57. andreialexandru200951 Says:

  Felicitari pentru “blog”. O idee buna, dar costisitoare. O sa lucrati cel putin 25 de ore pe zi, ca sa raspundeti la avalansa de mesaje care o sa vina. Poate se ofera cineva apropiat sa va ajute cu un fel de munca de secretariat casnic. Altfel, nu va vad bine cu programul de lucru. Eu, unul, va urez succes, multa rabdare si rezistenta fizica. Andrei.

 58. camuiesti Says:

  Domnule Presedinte,
  La fel ca in 1999, cand cei ce votasera C.D.R. au realizat in ce catastrofa au aruncat tara, acum, votantii portocalii nu inteleg de ce s-au inselat si realizeaza ca tara este in declin.
  Daca nu educam natia, vom avea in continuare manele, stirile de la ora 17, presedinti tip bulibasa şi vom vota o noua culoare care ne va duce la pierzare.
  Puteti si trebuie sa va faceti datoria pana la capat. Incercati sa aratati drumul pe care trebuie sa il parcurgem, indiferent ce partid vine la putere.
  Nu va risipiti in dispute sterile, gen “de ce ati fost secretar al CC”
  Uitandu-ne stramb la trecut, nu putem privi drept catre viitor, dar riscam sa ramanem cu gatul intors in timp ce lumea reala si viitorul trec pe langa noi.

  Va respect inteligenta, bunul simt si puterea de a incerca sa faceti bine!
  Mult succes!

 59. codubatura Says:

  7.Nu v-ati asumat niciodata greselile facute in conducerea tarii.

 60. rvr1 Says:

  fratilor , nu vreau sa va suparati pe mine dar sunteti spalati pe creier cu “realitatea” si sunt sigur ca detergentii moderni nu lasa nici o pata ….

  sunt ingrozit de atata alb imaculat in jurul meu , toti suntem albi … numai albi , alb la infinit………..

  in decembrie 2004 m-am lasat pagubas in a mai urmari “”scena politica”” din romania dar am inceput sa injur .

  ce este cel mai usor in zilele noastre ???? sa strigi jos comunismul , jos coruptia este la indemana oricui , cand a fost nevoie de asta ,pe vremea lui ceausescu, era liniste nu se auzeau decat cuvantarile tovarasului iar noi ceilalti eram ffff ocupati cu munca , de ex ,tovarasul super base un marinar
  cu merite extraordinare ce a primit prin concurs comanda marelui petrolier…lupta impotriva sistemului si a securitatii asa cum lupta si astazi cu lozinci trimise acolo unde avea nevoie , prea iubitului conducator sau mai nou , prea iubitului televizor si …..surpriza la fel ca si atunci , astazi conduce cu succes petrolierul

  ce ironie , tocmai noi romani suntem puritani , replicile voastre sunt penibile
  mai aveti putin si adaugati si lozincile din campania da , dar m-am resemnat pt ca niciodata in istoria noastra nu am fost in stare sa facem ceva ,mereu suntem lasi dar ” puritani ” probabil ca stim ce vrem iar marii ganditori ai natiunii ne flutura la tv aspiratiile poporului , dorintele noastre ,etc ….

  ce spuneti de o lege privind publicitatea executiei bugetare , adica publicarea pe internet a contractelor comerciale incheiate de institutiile administrative ????
  poate ca ar trebui sa aflam direct de pe internet , nu de la tv cum se cheltuiesc banii in tara asta … ar fi un pas ????sau nu ne intereseaza asta , mai bine mergem repede la tv sa-l vedem pe super base cum lupta cu coruptii

 61. 1fg2 Says:

  Domnule Presedinte,
  Pentru ca va stiu un om pasionat de carti va semnalez o lucrare care, sunt sigur, o sa va intereseze.

  Constantin Schifirnet, Formele fãrã fond, un brand românesc, Comunicare.ro, 2007

  Cuprins
  Cuvânt înainte
  1. Antemaiorescieni
  1.1. Redescoperirea Occidentului
  1.2. Complexul Europei. Dinicu Golescu
  1.3. Primenirea europeana a societatii românesti. Eufrosin Poteca
  1.4. Nevoi de asezaminte noi. Ionica Tautu
  1.5. Ridicarea patriei. Barbu Paris Mumuleanu
  1.6. Nu imitatie, ci evolutie treptata. Costachi Conachi
  1.7. Un precursor al junimismului. Alecu Russo
  1.8. Dreptul roman, baza a modernizarii. Simion Barnutiu
  1.9. Învatamânt national. Gh. Lazar
  1.10. Schimbare facuta cu rost. Gh. Asachi
  1.11. Formele fara fond, expresie a dezechilibrului între antiteze. Ion Helide Radulescu
  1.12. Reforme accelerate. Ion C. Bratinu
  1.13. Realismul organic. Mihail Kogalniceanu
  1.14. Formele fara fond,o masca frumoasa fara crieri. Ion Maiorescu
  1.15. Temeiurile din lontru, fundamentul dezvoltarii statului modern. George Baritiu
  1.16. Conditia modernizarii, dezvoltarea economica. D. Pop Martin
  1.17. Civilizatiunea este iuteala progresului. Ion Ghica
  1.18. Trecutul, argument al spiritului national. Bogdan Petriceicu Hasdeu
  2. Teoria formei fara fond în opera lui Titu Maiorescu
  2.1. Gândirea maioresciana
  2.2. Modele europene de societate
  2.3. Semnificatii ale formei fara fond
  2.4. Originile formelor fara fond
  2.4.1. Abaterea de la calea organica de dezvoltare a societatii române
  2.4.2. Imitatia civilizatiei occidentale
  2.4.3. Constitutie si legi inadecvate unei societati în tranzitie
  2.4.4. Inexistenta fundamentului social burghez
  2.4.5. Lipsa spiritului critic în cultura româna
  2.5. Caile de înlaturare a formei fara fond
  3. Formele fara fond în viziunea lui M. Eminescu
  3.1. Gândirea eminesciana
  3.2. Formele fara fond
  3.2.1. Principii de studiu al formelor fara fond
  3.2.2. Sensul formelor fara fond
  3.2.3. Cauzele formelor fara fond
  3.3. Evolutionism
  3.4. Societatea moderna româneasca
  3.4.1. Clasa de mijloc
  3.4.2. Taranul
  3.4.3. Patura superpusa
  3.5. Legea, fundamentul constructiei statale moderne
  3.6. Barbarie, semibarbarie, civilizatie moderna
  3.7. Teori compensatiei
  3.8. Efectele modernizarii
  3.9. Sustinerea institutiilor moderne
  4. Formele fara fond în opera lui C.D. Gherea
  4.1. Dezvoltarea României moderne si influentele externe
  4.2. Rolul institutiilor burgheze în formarea României moderne
  4.3. Neoiobagia, o forma fara fond
  4.4. Socailismul în tarile înapoite si perspectiva evolutiei sale în România
  5. Evoluti de la fond la forma
  5.1. Era nou, sfârsitul formelor fara fond. P.P. Carp
  5.2. Formele fara fond, caricatura civilizatiei. Theodor Rossetti
  5.3. Organicismul permanentelor istorice. Nicolae Iorga
  5.4. Formele fara fond, expresie a decalajului dintre asezamintele burgheze si sufletul românesc. C. Radulescu- Motru
  5.5. Socil-democrati, forma fara fond. Constantin Stere
  6. Evoluti de la forma la fond
  6.1. Legitimitatea formelor fara fond în tranzitie. A.D. Xenopol
  6.2. Spiritul critic si formele fara fond. Garabet Ibraileanu
  6.3. Forma, creatoare a fondului. Eugen Lovinescu
  6.4. Formele fara fond în evolutia economica. Stefan Zeletin
  6.5. Evolutia burgheziei românesti. Mihail Manoilescu
  6.6. Formele fara fond în viziune comunista. Lucretiu Patrascanu
  7. Acceptiuni ale formelor fara fond
  7.1. Categoriile de fond si forma
  7.2. Exegeza despre teori formelor fara fond
  7.3. Sensurile acordate fondului si formei
  7.4. Acceptiunile formelor fara fond
  7.4.1. Contradictia dintre conditiile interne si institutiile moderne
  7.4.2. Contradictia dintre cultura româna si civilizati moderna
  7.4.3. Contradictia dintre scopurile (civilizatiei) moderne si mijloace
  7.4.4. Discrepanta dintre real si ideala
  7.4.5. Neadevarul formelor din afara si autenticitatea fondului intern
  8. Formele fara fond, reflex al evolutiei societatii românesti moderne
  8.1. Modernizarea tendentiala româneasca
  8.2. Spatiul de dezvoltare
  8.3. Contexte ale dezvoltarii moderne românesti: independenta versus dependenta
  8.4. Cauze economice
  8.5. Constructia institutionala
  8.5.1. Cadrul institutional politico-juridic
  8.5.2. Statul român modern
  8.5.3. Regimul parlamentar
  8.6. Agentii modernizarii
  8.6.1. Fragilitatea burgheziei
  8.6.2. Implicarea intelectualilor în modernizare
  8.7. Conduite specifice modernizarii
  8.8. Taranimea, suportul social al costurilor formelor fara fond
  9. Modelul teoretic national explicativ al evolutiei societatii românesti moderne
  9.1. Un model teoretic de studiu al modernizarii
  9.2. Unitatea dintre fond si forma, principiu explicativ al evolutiei moderne românesti
  9.3. Principiu de analiza determinista
  9.4. Raportul interioritate-exterioritate
  9.5. O rationalitate specifica
  9.6. Cultura, enzima modernizarii romanesti
  9.7. Formele fara fond în societatile aflate în continu tranzitie
  Încheiere
  Bibliografie
  Indice de materii si de nume

 62. 1fg2 Says:

  cine credeti ca va castiga alegerile europarlamentare? Astept parerea dumneavoastra, intrucat stiti prea multe in legatura cu modul de organizare a alegerilor in Romania

 63. Catalin CIONTU Says:

  Of, Domnule Iliescu,

  Cred ca nici nu realizati cit rau ati facut tarii. Nu cred ca va fi vreun manual de istorie care va face referire la activitatea Dvs drept pozitiva si benefica. Lumea s-a desteptat, nu mai este aceeasi care v-a dat 75+% din voturi. Clasa politica in care va invirtiti este corupta, mizera. O mlastina pe care nu o vreti curatata; pentru ca asa ati fost “educat”.
  Tara are nevoie de tineri, curati, nepatati nicidecum de trecutul negru care l-ati cauzat.
  Am plecat din tara din cauza Dvs. Ma voi intoarce pentru ca acum este sansa tinerilor. Si pentru ca Dvs nu mai aveti puterea de a accede sus.
  Ati fi facut cea mai buna fapta sa va retrageti complet din viata politica, sa va vedeti de ale batrinetii, si sa ne lasati pe noi cei tineri sa preluam fraiele.
  Uninominalele ne dau sansa sa scapam de cei ca Dvs. In plus, de marea majoritate a clasei politice actuale. Si Europarlamentarele sint necesare si vom vota la ambele. Pentru un viitor bun, curat, nicidecum pentru cum am trait cu Dvs ca presedinte.

  Marea mea rugaminte este: “Lasati-ne … “. Multumesc.

 64. mihnea30 Says:

  Domnule Presedinte,

  Bine ati venit printre noi, cei ai internetului! Ne bucuram sa va avem aici, mai ales in momentele acestea in care este mai mare nevoie de o persoana echilibrata precum Dvs.

  Speram sa obtinem din partea Dvs. o serie de raspunsuri la intrebari pertinente, raspunsuri pe care se pare ca nimeni nu stie (sau nu vrea?) sa le dea.

  Inca o data, bine ati venit!

 65. biscor Says:

  Domnule Presedinte,
  Initiativa este de mare interes si va contribui la proliferarea unor idei si atitudini de interes general.Viitorul comunicational este acesta. Urez demersului dumneavoastra mult succes.
  dr.Vasile Golban

 66. gmarga Says:

  Deci a reinceput cenzura? Ca la Moscova.

 67. sdmyron Says:

  Salutari prietenesti domnule Presedinte !
  Voi merge sa votez parlamentarii europeni.
  Dar nu si pentru a vota la referendumul
  basescului. Referendumul este o mare pierdere de
  bani, timp si o inutilitate imensa. Locuiesc in Canada
  si stiu ce inseamna votul uninominal in varianta
  impusa de referendum. Din cauza acestui sistem, canadienii fac eforturi pentru a schimba actualul sistem electoral vechi de trei sferturi de secol.
  Din cauza acestui sistem, de la o alegere la alta, din ce in ce mai putini oameni se prezinta la urne. Exista sentimentul ca votand, omul isi iroseste votul, deci cea mai buna solutie este sa stai acasa si sa te abtii de la vot.
  Sistemul propus de guvernul Romaniei este mult mai bun. Punct !

 68. cartitza Says:

  Pai daca asteptam sa fie aprobat comentariu de catre moderator inseamna ca undeva mesajele sunt cenzurate si nu mai avem ce face aici.Oricum eu nu cred ,ca la cata publicitate i sa facut blog-ului,sa fie numai 15 mesaje.multe au fost cenzurate.metoda comunista.asta este

 69. cartitza Says:

  Domnule presedinte?

  care presedinte?presedinte al cui?Credeam ca presedinte este Base.Si credeti-ma ca Base este singurul Presedinte adevarat pe care il are romania contemporana.

  o singura intraba re am pentru Domnul Iliescu:

  Cum se face ca la revolutie Dvs ati ajuns la Televiziune?De ce nu a ajuns acolo un Portar de la I.M.G.B sau un cioban cu oile?De ce nu a fost ales presedinte oricare din cei care au aparut atunci la tv?

 70. ovidiu78 Says:

  Ma pregateam sa scriu un raspuns care sa exprime cit mai bine ceea ce simt vizavi de post-ul dvs…Ma uit in acest moment la Nasul pe B1TV este ora 23:16…Nu am nimic de scris, puteti sa va obtineti o inregistrare si sa vedeti tupeu de parlamentar. Voi vota pe oricine si orice imi va da puterea sa decid ca acel specimen infect de persoana nu va mai ajunge in veci sa imi vorbeasca de sus cu atita aroganta si cinism. ATIT! Restul vor veni de la sine : euro-parlamentare, integrare, etc…

 71. curent01 Says:

  @madko

  1. comparati mere cu pere

  Referendumul nu este o minge. Daca tu dai un referendum de ce nu as da si eu unul! Ca la gradinita….
  Fara sa mai argumentez acum este clar ca Basescu a incalcat Constitutia. Este dreptul democratic al Parlamentului de a

  incerca sa sanctioneze iesirile dictatoriale ale unui presedinte.
  Sa recunoastem ca referendumul pentru uninominal este de o ipocrizie pe care din pacate dumneavoastra nu o sanctionati.
  Dincolo de absurdul situatiei, referendum pentru o lege si unde 99% din populatie habar nu are de dedesubturi si

  consecinte si dincolo de faptul ca este un referendum pentru ceva la care nu se opune nimeni atunci de cel mai faci?
  Basescu arecunoscut de fapt de cel face.. Pentru a sprijini PD si a reduce absenteismul la alegerile europene.
  La asa explicatie ce vreti mai mult pentru a justifica ca sunt bani aruncati pe fereastra numai pentru ca vedeta

  politica Basescu sa se simta bine si in treaba.

  2. Prin declaratia “personal, nu voi vota la referendum” nu isi bate nimeni joc de dumneavoastra. A nu vota este la fel

  de democratic ca si a vota da sau nu. Nevotand este tot un raspuns democratic. Este dreptul meu ca alegator si al altora

  sa nu votam pentru a incerca astfel sa dam un raspuns acestei ipocrizii prezidentiale prezentate ca panaceul democratiei

  romanesti.
  Astfel cei care ne opunem acestu tip de vot uninominal vom avea mai multe sanse ca acest referendum sa u fie validat.
  Prezentandu-ne, crestem sansele ca ca referendumul sa reuseasca. Este dreptul meu sa cred ca votul uninominal nu este

  nici pe departe panaceul Romaniei si este dreptul meu sa cred ca prioritatile Romaniei in momentul de fata sunt altele.

  3. Unde este lipsa de moralitate a dn Iliescu? Nu vad nici un argument….. Doar ca nu-l lasa pe bunul Basecu sa-si faca

  jocul. Iliescu din fericire s-a opus si altui “bun”- ceausescu la vremea respectiva. Sa nu uitam ca si Hitler, pastrand

  proportiile a avut foarte putini oameni care i s-au opus. tacerea este complicitate domnul meu!

  Sa ne bucuram ca exista oameni care au o alta opinie si sa-i cultivam. In vremuri grele pe vremea dictaturii comuniste

  putini au fost aceia care s-au opus! Foarte putini si-au spus cu curaj parerea si au platit.
  Iliescu a fost printre cei foarte putini care s-au opus la momentul respectiv valului, celor multi care il divinizau pe

  Ceausescu. Sa-i apreciem pe cei care au o alta opinie si sa-i cultivam.
  Ce este trist pentru Romania este ca dupa ce ca am fost ultimii care am scapat de comunism, datorat in mare masura

  lipsei de atitudine si a tacerii societatii romanesti, intelectuali mai ales. astazi sunt la noi atat de multi

  anticomunisti pe metrul patrat incat ti se face rusine. Vina celor care au tacut este imensa. Ca acum dupa atatia ani sa

  avem atatia luptatori anticomunisti este de o ipocrizie fara seaman. Atunci aveam nevoie de datatori din gura nu acum.

  Acum avem nevoie de oameni care sa prezinte solutii!

  Dn. Diaconescu…. credeti ca exista omul solutie? Oamenii in general se promoveaza si se impun singuri..
  Personal, desi locuiesc in strainatate si nu il urmaresc in mod deosebit mi se pare ca dn. Diaconescu nu are forta si

  demnitatea de a prezenta solutii. Eu cred ca cei care-si “reneaga parintii” (vezi atitudinea conducerii PSD imotriva lui

  Iliescu dupa motiunea de cenzura) sunt greu de apreciat. Eu nu as vrea ca prieteni oameni care erau cat pe ce sa-l dea

  afara pe cel care a fondat PSD numai pentru ca a avut o alta opinie. Si eu m-as lupta ca dumneavoastar sa aveti o alta opinie. Asta este esenta democratiei!

 72. 1ipse Says:

  Dom….pardon, Tovarase Iliescu,
  Va felicit sincer(echipa!) pentru aceasta din urma realizare, blog-ul!
  Ati mai intinerit un pic. Nu-i asa ca va simtiti ca la 45, chiar 25 de ani? Ei ce vremuri au fost! Nu tu EU parlamentare, nu tu referendum, alte erau grijile atunci! Altii erau “dusmanii poporului” impotriva carora ati luptat cu minie proletara, n’asa? Avea cineva curaj sa se impotriveasca “fluxului” socialist?
  Acum trebuie sa va luptati cu “refluxul”, din ce in ce mai singur: fostii aliati s-au imburghezit, v-au tradat si intinat idealurile tineretii!
  Acum vine si referendumul, ambitie de prezident fie vorba intre noi. Mai rau e(pentru tovarasia voastra) ca sint destul de multi care au ambitii similare, or sa voteze ce le spune marinelu’ doar sa va faca in ciuda.
  Sa nu va duceti sa votati, dati-le un exemplu demn de urmat: UN NU HOTARIT VOTULUI UNINOMINAL! Sint destui care vor merge, as putea pune chiar pariu ca vor fi mai multi votanti decit la EU parlamentare(cam de trei ori mai multi daca tinem seama de ultimul referendum!) desi bine ar fi sa fie multi prezenti la amindoua evenimentele dar deh, asa-i ruminul, o sa o faca numai ca sa va arate ca sint contra! Nerecunoscatori! Va lasa singur contra …. poporului!? Pe cine, pe triplul campion la presedentia Romaniei, pe cel care a dat “golanii” afara din Piata Universitatii pina peste granita, pe cel care a chemat tovarasii mineri sa faca curatenie si sa planteze ….trandafiru’ in Bucuresti!
  Eu unul va doresc sa intineriti in continuare, sa ajungeti pionier, soim al patriei si ….tot inainte tovarase, cu elan din ce in ce mai tineresc la victoria finala!

 73. curent01 Says:

  @madko

  1. comparati mere cu pere

  Referendumul nu este o minge. Daca tu dai un referendum de ce nu as da si eu unul! Ca la gradinita….
  Fara sa mai argumentez acum este clar ca Basescu a incalcat Constitutia. Este dreptul democratic al Parlamentului de a incerca sa sanctioneze iesirile dictatoriale ale unui presedinte.
  Sa recunoastem ca referendumul pentru uninominal este de o ipocrizie pe care din pacate dumneavoastra nu o sanctionati.
  Dincolo de absurdul situatiei, referendum pentru o lege si unde 99% din populatie habar nu are de dedesubturi si consecinte si dincolo de faptul ca este un referendum pentru ceva la care nu se opune nimeni atunci de cel mai faci?
  Basescu arecunoscut de fapt de cel face.. Pentru a sprijini PD si a reduce absenteismul la alegerile europene.
  La asa explicatie ce vreti mai mult pentru a justifica ca sunt bani aruncati pe fereastra numai pentru ca vedeta politica Basescu sa se simta bine si in treaba.

  2. Prin declaratia “personal, nu voi vota la referendum” nu isi bate nimeni joc de dumneavoastra. A nu vota este la fel de democratic ca si a vota da sau nu. Nevotand este tot un raspuns democratic. Este dreptul meu ca alegator si al altora sa nu votam pentru a incerca astfel sa dam un raspuns acestei ipocrizii prezidentiale prezentate ca panaceul democratiei romanesti.
  Astfel cei care ne opunem acestu tip de vot uninominal vom avea mai multe sanse ca acest referendum sa u fie validat.
  Prezentandu-ne, crestem sansele ca ca referendumul sa reuseasca. Este dreptul meu sa cred ca votul uninominal nu este nici pe departe panaceul Romaniei si este dreptul meu sa cred ca prioritatile Romaniei in momentul de fata sunt altele.

  3. Unde este lipsa de moralitate a dn Iliescu? Nu vad nici un argument….. Doar ca nu-l lasa pe bunul Basecu sa-si faca jocul. Iliescu din fericire s-a opus si altui “bun”- ceausescu la vremea respectiva. Sa nu uitam ca si Hitler, pastrand proportiile a avut foarte putini oameni care i s-au opus. tacerea este complicitate domnul meu!

  Sa ne bucuram ca exista oameni care au o alta opinie si sa-i cultivam. In vremuri grele pe vremea dictaturii comuniste putini au fost aceia care s-au opus! Foarte putini si-au spus cu curaj parerea si au platit.
  Iliescu a fost printre cei foarte putini care s-au opus la momentul respectiv valului, celor multi care il divinizau pe Ceausescu. Sa-i apreciem pe cei care au o alta opinie si sa-i cultivam.
  Ce este trist pentru Romania este ca dupa ce ca am fost ultimii care am scapat de comunism, datorat in mare masura lipsei de atitudine si a tacerii societatii romanesti, intelectuali mai ales. astazi sunt la noi atat de multi anticomunisti pe metrul patrat incat ti se face rusine. Vina celor care au tacut este imensa. Ca acum dupa atatia ani sa avem atatia luptatori anticomunisti este de o ipocrizie fara seaman. Atunci aveam nevoie de datatori din gura nu acum. Acum avem nevoie de oameni care sa prezinte solutii!

  Dn. Diaconescu…. credeti ca exista omul solutie? Oamenii in general se promoveaza si se impun singuri..
  Personal, desi locuiesc in strainatate si nu il urmaresc in mod deosebit mi se pare ca dn. Diaconescu nu are forta si demnitatea de a prezenta solutii. Eu cred ca cei care-si “reneaga parintii” (vezi atitudinea conducerii PSD imotriva lui Iliescu dupa motiunea de cenzura) sunt greu de apreciat. Eu nu as vrea ca prieteni oameni care erau cat pe ce sa-l dea afara pe cel care a fondat PSD numai pentru ca a avut o alta opinie. Si eu m-as lupta ca dumneavoastar sa aveti o alta opinie. Asta este esenta democratiei!

 74. geluportarelu Says:

  N-am avut o scarba si o greata mai mare de cind romanii au decis ca mai bine sa aiba un presedinte troglodit decit unul cult si invatat.
  Ma intreb de unde atita prostie in tara asta. Cum am putut vota un fatarnic, incult, iresponsabil si incompetent in cea mai inalta functie din stat?…Eu am zis ca nu voi vota niciodata un om care nu inspira incredere care are o mimica de prefacut si de dispret fata de cetateanul de rind (va aduceti aminte de scena de la Predeal in care o tarancuta ii adresa citeva intrebari incomode?)
  N-am putut vota la referendum caci votam DA…Pe mine nu uninominalul ma deranjeaza si omul care-l promoveaza. Asa ca votez NU…si indemn toti romanii cu cap si minte sa voteze NU sau sa boicoteze votul pentru uninominal…Nu de alta dar politicienii trebuie sa invete ca un proiect serios trebuie promovat de oameni seriosi si credibili…Dar la gradul de prostie din tara asta. e oare posibil asta?

 75. 1ipse Says:

  “• Nu referendumul domnului Băsescu este calea determinării oamenilor să voteze pentru Parlamentul European…” citat din opere alese

  Alo? Echipa, se aude, se vede?
  Pai bine tovarasi, il faceti de ris pe tov.Iliescu? Se poate asa ceva?
  Nu pot sa cred in ruptul capului ca un fost presedinte al Romaniei nu-i acorda onorurile cuvenite actualului ocupant al fotoliului de la Cotroceni, oricita ranchiuna i-ar purta!
  S-ar putea crede ca se refera la “dom’ Basescu”, ala ce tine o gogoserie in colt la Mosilor sau mai rau, ca desconsidera profund institutia ce cu onor a prezidat-o de trei ori!
  Se poate tovarasi? Mai a…cestia, nu fiti golani ca stiti ce patesc golanii!

 76. alex1977 Says:

  Imi pare extraordinar de bine ca in sfirsit intelegeti ca si prin aceasta modalitate oamenii pot comunica si nu este doar o “mahala”
  Referitor la alegerile europarlamentare cred ca nu toata lumea este constiienta de importanta acestora si de mesajul pe care poporul roman trebuie sa-l trimita catre Bruxel, avand in vedere si situatia internationala actuala in care tara noastra a intrat.
  Faptul ca aceste alegeri sa sunt bruiate cu referendumul pentru uninominal ne demonstreaza ca pentru unii dintre conducatori acest popor nu inseamna mai nimic. Cu aceasta ocazie presedintele basescu reuseste sa ingroape definitiv votul uninominal (notiunea de vot uninominal isi va pierde importanta datorita mediatizarii excesive), sa mai loveasca in unii adversari politici prin aparitiile la tv (lucru pe care un presedinte trebui sa-l uite pina in campanie) si sa mai produca un pic de circ. (pentru popor un pic de circ si un pic de paine ca sa-l poti conduce).
  Un lucru extrem de grav este ca stanga romaneasca se dilueaza foarte mult, si in loc ca mesajul sa fie intradevor social acesta devine unul populist (asta se observa de afara la majoritatea liderilor psd).

 77. teo46 Says:

  Baieti din TOATE taberele!
  Nu cred ca va situati nici care pe linia corecta. Aplaudacii fara simt critic discrediteaza pagina iar cei care recomanda renuntarea la dialog sunt si mai daunatori. Din cate se spune, la BATRANETE si Dracul devine religios iar D-l Presedinte se pare ca-i pe drumul cel bun. Vrea in sfarsit sa dialogheze iar voi ba intr-un fel ba in altul il blocati. Nu-i sunt partizan in nici un caz insa democratia este grea. Vezi cele 2 1/2 mandate, in care desi a stralucit prin greselile voite ori NEvoite, la care a fost ALES ca prim Presedinte ales democratic in Romania. Ne convine ori nu, asta este. Sa-i uram deci dialog fructuos!
  Faradreptdevot.

 78. nraducanu Says:

  Stimate domnule Iliescu,
  Ma bucur ca ati gasit aceasta cale, blogul, prin care puteti lua pulsul natiunii sau macar a unei parti a ei, a celor de la orase ce au un computer cu internet. Sunt curios sa vad in ce masura blogul dvs. va depasi in numar de accesari pe cel al lui Ad. Nastase, considerat cel mai de succes blog politic actual. Dar pentru a mentine atractia publicului, este necesar ca din cand in cand sa va faceti timp (iar blogul consuma mult timp) si sa dati raspunsuri solicitarilor catorva corespondenti. Pentru asta va trebui sa va lasati ajutat de dnii consilieri Opaschi si Constantin. Nu raspundeti insa si celor care va insulta, care repeta papagaliceste lozincile despre limba de lemn, studiile la Institutul Baumann din Moscova (asta de ce o fi negativ?), colaborarea cu KGB etc., deci a celor incapabili sa judece rational, cu capul lor, situatia tarii si a muncii presedintelui Romaniei in ultimii 17 ani. Cred ca nici nu banuiti cat de multi oameni isi pun speranta in dvs., poate nu in a recuceri pentru a treia oara fotoliul de presedinte al tarii la 80 de ani (desi K.Adenauer a fost presedinte al Germaniei pana la 90 de ani) , si nici cel de presedinte al PSD (sunteti deja presedinte de onoare), ci pentru sfaturile pe care le veti da celor din partid si populatiei privind felul de comportare in fata unor decizii controversate. Experienta dvs. politica, dar si corectitudinea morala, pregatirea intelectuala ce v-a permis sa scriti mai multe carti, curajul pe care l-ati dovedit in zilele fierbinti din decembrie 1989, simplitatea in contactul cu masele, au facut deja din dvs. o figura deosebita in istoria acestei tari. Ati facut si o seama de greseli pe care blogul ne va permite in fine sa vi le spunem, dar partile dvs. pozitive le depasesc cu mult pe cele negative, mai ales in comparatie cu ceilalti doi presedinti din acesti 17 ani. Informati-va despre importanta enorma pe care au avut-o blogurile in St. Unite la ultimele alegeri pentru Congress si pentru Casa Alba. Succes va ureaza un social-democrat din Germania !

 79. ciprianb Says:

  Nu, nu cred ca referendumul pentru votul uninominal va fi un motiv pentru absenteism la alegerile europene. Dimpotriva, s-ar putea ca prezenta la vot sa creasca din cauza referendumului.
  Ce va impiedica sa votati doar candidatii PSD la alegerile europene fara sa puneti stampila si pe buletinul de vot pentru referendum? Sau poate nu va mai pasa de candidatii PSD si cine o sa reprezinte Romania in parlamentul european?
  Ca senator si om politic ar trebui sa indemnati oamenii sa mearga la vot de fiecare data cand se iveste ocazia. Democratia inseamna puterea poporului si ca politicienii sa doreasca sa inteleaga ce vrea populatia.
  In SUA sunt tot felul de alegeri in care odata cu alegerea senatorilor, presedintelui, primarilor, etc se voteaza si diverse initiative legislative. Si uneori sunt chiar multe initiative legislative care trebuie votate odata. Insa nimeni nu opreste alegatorii sa voteze doar ce-i intereseaza.

 80. guybrush67 Says:

  De pe blogul lui Ion Iliescu dispar comentariile
  13 Noiembrie, 2007 (20:51) | CALANDRU | de Cristian Teodorescu

  Am intrat de cîteva ori pe blogul fostului preşedinte al României. Comentariile ba sînt, ba nu sînt. Adică, dacă acest blog funcţionează ca unul obişnuit, administratorul şterge din greu comentariile. Am prins şi un moment cu comentarii, în afara celor 15 lăsate de sămânţă în prima postare. Pe lîngă mesajele de felicitare, am citit şi cîteva postări care îl trimeteau pe Ion Iliescu în diverse locuri – la pensie, la lada de gunoi etc. După vreo jumătate de oră cînd i-am redeschis blogul, dispăruseră comentariile, şi bune şi rele. Mă întreb 1.dacă Ion Iliescu le vede înainte de a fi şterse. 2.dacă acceptă ştergerea lor, de ce şi-a mai deschis blog. 3. dacă a văzut că titlul celei de-a treia postări are o virgulă între subiect şi predicat: „Tot ce se întîmplă fiecăruia, foloseşte întregului”.

  PS Deschid din nou blogul şi iar au apărut nişte comentarii, tot atîtea ca acum vreo oră, dar cosmetizate.

  Oare ce comentati ?

 81. arcarius Says:

  Felicitari pt initiativa d-nule fost presedinte.Mi-ar placea sa putem avea dialoguri SINCERE si DIRECTE.
  Pt inceput as fi curios sa aflu de ce credeti ca ne-ar strica instrumentul votului uninominal;cu toate imperfectiunile lui ( si marturisesc ca nu sunt unul dintre cei care par sa creada ca aparitia votului uninominal ar fi minunea care ar transforma Rominia actuala intr-o Romanie mai corecta,mai civilizata,mai morala)pare a fi totusi un pas inainte.
  Ar fi mai indicat sa raminem la ritmul “stacatto”?
  Cu multumiri anticipate pt raspuns si cu urari de putere de munca in universul discutiilor virtuale.

 82. nubasescunubasescu Says:

  Are 100% dreptate dl. Iliescu! Cititi si aici si veti gasi date si fapte despre Basescu si “kestiile” sale necurate!
  http://nubasescu.weblog.ro/

 83. elitaconteaza Says:

  Ia povestizine domnule Iliescu cu ce va ocupatzi dv. inainte de 89, de ce va ascundetzi trecutul. Sa facem un pic istorie.

 84. ampop Says:

  Stimate Domnule Presedinte,
  Va scriu ca si fost golan, de provincie, care nu a avut “privilegiul” sa fie disciplinat de ofiterii de informatii ce conduceau hoardele de mineri.Din pacate politichia romaneasca a ramas politichie de periferie a democratiei, un cocktail straniu de latrat, prostie, clanuri mafiote si politicieni sprijiniti de generali, un bullshit similar cu cel latinoamerican.Ginta latina.Actuala clasa politica, emanatie de altfel a eternului si fascinantului FSN isi cauta cu disperare legitimitatea. Nu, nu o sa votez la europarlamentare, pentru prima data dupa 1990. Nu accept sa fiu reprezentat de Corlateanu, Lavinia Sandru sau Becali (lista doar exemplificativa). Pur si simplu nu ma reprezinta. Desi in anii ’90 va contestam, probabil ca varsta a adus si echilibrul. Nu va urasc. Poate Romania nu a avut posibilitatea de ceva mai bun, poate ca Ceausescu trebuia izgonit de Gorbaciov, prin cooperarea GRU cu serviciile autohtone. Nu era alta solutie.In anii pre-89 stiam de dv., erati “alesul” Kremlinului pentru schimbarea unui cizmar dement si pentru evolutie. E istorie. Fiecare cu constiinta proprie, raspunzand in fata unui ipotetic/real Dumnezeu.Pentru mine real. Trist este insa ca mentalitatea romanilor degenereaza pe zi ce trece, iar apetitul lor pentru o democratie reala este quasi nul. Jemanfisismul plebeului ce abia isi poate intretine familia versus burghezul rosu imbuibat in gipan, ce vrea sa manuiasca parghiile puterii politice.Asta e Romania.”Cumetria” domnule presedinte, cum bine ati spus odata. Poate si Unchiu’ Secu legat vartos de cumnati.
  Votul uninominal? Sincer? Nu cred ca va aduce o schimbare reala. Si in vremea raposatului pantofar “catindatii” MAN se alegeau uninominal. Iar oamenii adusi cu arcanul scriau pe buletinele de vot Bula, paine, caldura, salam. Va doresc toate cele bune si succes in bloggosfera! Un golan de acum batran .

 85. b09d4n Says:

  Pana la urma cum ramane ? Domnul Ion Iliescu sau Tovarasul Iliescu Ion ?

 86. Ciprian Ciucu Says:

  Cuvantul “brutala” din titlu l-ati pus in ghilimele. De ce?

 87. lordul Says:

  Primenirea clasei politice se va face abia acum (dupa 17 an de la revolutie). In sfarsit vom avea ocazia sa schimbam strucrura clasei politice romanesti. Nu vad de ce va impotriviti Domnule Ion Iliescu acestei mari schimbari. Ar fi o sansa unica pe care o are Romania tinand cont de faptul ca votul uninominal propus de Presedinte se cupleaza cu europarlamentarele. Sunt convins ca lumea va veni la vot si va da un semnal pozitiv schimbarii din temeli a intregii politici romanesti.

 88. bogdan17 Says:

  Felicitari, tovarase Iliescu!

  Ce-ati invatat la tinerete aplicati la batranete! Adica cenzura!

  Oricum nu doream sa postez zilnic pe acest blog, fiti linistit. As dori insa ca toti cei care au postat sa stie ca mi s-a cenzurat complet interventia, desi nu continea nimic obscen sau imoral.

  Bogdan Radu, Bucuresti

 89. ceprostiamfost Says:

  tovarasu’ gradu’,

  de ce mi-ai sters comentariile?

  doar pt ca nu sint extaziat de lumina care vine de la rasarit?

 90. asterixsiobelix Says:

  Stimate Domnule Iliescu,

  Am o intrebare scurta, la care v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde intr-o maniera cat mai simpla, potrivita modului meu de intelegere: cu ce “il are la mana” dl Basescu pe dl. Geoana? Multumesc, si succes in blogosfera.

 91. raduconstantin Says:

  Parerea mea este ca referendumul este inutil,un fel de vrei calule ovaz?.Votul uninominal e doar o forma de vot care se putea reglementa simplu prin lege.Problema este ca mult trambitata reforma a clasei politice nu se va produce.In afara de aceasta nici sistemul propus de Presedinte nici cel propus de Guvern si aprobat de ne vor scuti de alesi nereprezentativi(in conceptia Presedintelui)deci de alesi cu procentaje de 16-18%.In schimb,in timp ce in varianta guvernului se asigura pluralismul politic(sau de idei,cum vrem sa-i spunem)in varianta Presedintelui se va asigura o dictatura democratica.Plus costuri mai mari.

 92. asterixsiobelix Says:

  Votul uninominal, mai ales in varianta propusa de PSD si imbratisata de Presedintele Basescu (de genul “the winner takes it all”) nu poate aduce nimic bun. Sigur, “poporul”, si in special segmentul sau submediocru se va simti mai confortabil crezand ca are un cuvant de spus fiindca, nu-i asa, am fost obisnuiti sa credem ca ne pricepem la orice, de la fotbal la reparat masini, la pus gresie, la politica, etc…, dovada fiind audientele bune pe care le inregistreaza anumite emisiuni TV. Care au inceput, intr-un mod tragic, sa inscrie pe ecran ” ce parere aveti despre… (completati cu orice subiect: cine a omorat-o pe Elodia, efectele incalzirii globale, etc, etc…). Este o abordare pe cat de incorecta, pe atat de josnica, stimuland “datul cu presupusul”, ceea ce e foarte periculos. Ca sa revenim la faimosul “uninominal” pur, putem sa ne imaginam o schema (nerealista, dar la limita) prin care o formatiune politica gen partidul lui Becali sa adune cateva sute de “personalitati” (gen Razboinicul Luminii, Mutu, Adrian Copilul Minune, Oana Zavoranu, Surprize-surprize, etc…) si sa castige suficiente voturi “uninominale” care sa-i permita sa guverneze. Si atunci sa vezi distractie! Cred ca nu avem dreptul sa ne jucam chiar in asemenea masura cu viitorul tarii. Nu gloata, ci elitele au reprezentat dintotdeauna progresul unei natiuni.

 93. Sorin Tudor - marketing politic, relatii publice, comunicare online » Blog Archive » Wordpress Iliescu si Punctro Basescu Says:

  […] ce Basescu.ro ne indeamna sa spunem “da pentru uninominal”, Ioniliescu.wordpress.com ne spune clar sa nu mergem la referendum. Si astfel, cu pasi timizi, intram in bucataria strategica, […]

 94. pedeul Says:

  Cand s-a organizat protocolul de predare-primire a functiei de presedinte nu s-a intrezarit nimic din ceea ce vreti sa faceti acum,domnule Iliescu.Ce v-a facut sa va schimbati atitudinea fata de presedintele Traian Basescu?Este a doua oara cand luptati din toate puterile sa-l loviti pe presedinte.Dumneavoastra ati stat aproape trei mandate la Cotroceni si nu v-a spus nimeni nimic.Nu inteleg de unde aceasta rautate?De ce va impotriviti cu atata inversunare votului uninominal,care a fost intr-adevar si in perioada comunista.Si ce-i cu asta?Sa stiti ca lumea percepe ca a fost mai bine in acea perioada sau cel putin o parte din acea perioada.Spre deosebire de ceea ce spuneti dumneavoastra in cartile pe care le-ati scris,Revolutia nu a reusit sa aduca prea multe lucruri bune pentru majoritatea romanilor.Ea a adus lucruri bune mai ales clasei politice si doar a unui numar mic de romani.

 95. catser Says:

  Pai bine draga Dle Iliescu, dar v-ati gandit sa calculati cat a costat si cat va mai costa tara incompetenta actualei clase politice ?
  Ce suma “colosala” (47,3 milioane lei) ne costa reforma clasei politice, dar oare cat ne costa mentinerea actualei clase ?
  Din pacate sunteti un mult mai bun contabil decat un om politic !
  Din fericire (pentru Romania, nu pentru Dvs), nu se mai poate opri mersul firesc al istoriei, clasa politica pe care ati promovat-o in ’90 si din care faceti parte, si pe care o aparati isi traieste agonia intr-un mod nedemn.

  PS : cat a costat referendumul pt demiterea presedintelui Basescu initiat de Dvs si PSD ?

 96. gavrosh Says:

  uninominalul, la momentul acesta al politicii romanesti, este un anacronism, ca sa nu spun ca e o tampenie izvorata din retortele gaunoase ale prezidentului. Cu o democratie friabila si neasezata, cu reflexe totalitare clare, cu o parte a clasei politice care s-a strecurat in administratie doar ca sa fure, cu un tineret nerodat inca de principii, usor de manipulat, uninominalul devine o trambulina a celor care au bani, iar politica romaneasca va regresa, nemaifiind vorba de doctrine, ci de oameni, atomizati, usor de manipulat.

 97. sarcoti Says:

  domnule iliescu,
  daca va considerati -din convingere nu din ipocrizie-un social-democrat veritabil, ar trebui sa militati pentru votul uninominal.
  de altfel nu vad ce va deranjeaja votul uninominal atat timp cand tot partidele( recte gastile de la varf) stabilesc cine sunt candidatii respectivi.
  probabil ca va deranjeaza intruziunea alegatorilor in bulversarea ordinii prestabilite pentru oamenii planificati a fi alesi.
  in alta ordine de idei cred ca ar fi timpul sa va hotarati sa puneti pe roate un partid pe gustul dvs., comunist adica.sa-i lasati in pace pe cei care va folosesc drept momeala electorala.

 98. fury2007 Says:

  Bun venit in lumea reala d-le Presedinte. Niciodata nu m-as fi gandit ca va veni si ziua in care tot omu va putea dialoga cu dvs…(bineinteles daca nu preluati …”aroganta” d-lui Nastase care citeste tot si raspunde numai la ce il avantajeaza…).V-as ruga sa nu ma considerati un dusman al dvs…nici pe departe nu sunt…am fost mandru sa aud in 1971 la Europa Libera ca i-ati replicat lui ceausescu ca formarea omului nou nu este o problema tehnica …si ca aceasta este o chestiune de timp si foarte multe coordonate….etc. Aveam atunci 21 de ani si eram mandru ca mai exista si oameni care nu se supun orbeste…. Dar vremurile au trecut si iata-ne in 1989 in 25 dec pe la orele 10…. Ne puteti explica acum dupa 18 ani ce insemna interv. dvs. televizata…citez din memorie…”teroristii trag din orice pozitie…apar imbracati in diferite moduri …si sunt deosebit de periculosi….rog toti cetatenii sa trateze aceste aparitii cu responsabilitate…etc…etc… Nu cred nici azi ca un om cu echilibrul dvs sa vorbesca ca…Dan Iosif sau alti “eroi ai zilei” …carora nu le poti cere mai mult.Sa nu ne spuneti ca dvs. mai credeti si azi in TERORISTI….
  Nici doi ani de la revolutie nu trecusera si cuplul Iliescu-Roman in care 87% din romani isi pusesera sperante in mai 90 se destrama cea ce ma duce cu gandul ca de fapt Petre Roman nu a fost nici pe departe cea ce lasati dvs. sa se inteleaga… adica EMANATIA revolutiei…evolutia lamentabila in politica a d-lui Roman demonstreaza aceasta.
  Ce parere ati avut dvs cand dupa mineriada antiRoman fostul PM dadea interviuri dupa interviuri si ofta ca daca nu veneau minerii facea leul convertibil????…. Si o mare masa de romani care doreau asta da habar nu aveau cum se face…credeau!!!
  Nu mai insist cu mineriadele cu toate ca nu pot sa nu remarc faptul ca din 90 incoace de cate ori ati fost intrebat despre 13-15 iunie ati raspuns paralel sau cu o alta intrebare.Mai pe scurt spus toate raspunsurile transante au fost ocolite
  iar mai tarziu la ori ce intrebare incomoda dadeati o alta definitie a tranzitiei….
  Am atatea intrebari de se poate crea impresia ca va contest toata activitatea politica de dupa 89… dar nu este asa… Marele meu regret este ca as fi vrut sa ramaneti Iliescu din 1971… care sunt convins ca nu facea un partid ca PSD-ul de azi….
  As mai avea multe de spus dar astept sa vad daca ECHILIBRU… este definitia bloglui dvs….sau este iar o vorba acolo…In 1990 dupa 20 mai ati declarat ca Romania se indreapta spre modelul suedez…nici acum nu cred ca nu stiati ca realitatea suedeza de azi este rodul unor framantari si conjucturi de vreo 200 de ani….dar marea masa se romani avea sa afle asta mult mai tarziu…odata cu liberalizarea informatiei.
  Cu multumiri,

 99. kevyn Says:

  sigur va veni foarte multa lume la vot si sunt 2 motive de aceasta data dintre care cel mai important referendumul pentru votul uninominal. asta vor romanii , reformarea clasei politice romanesti , stiu ca nu va convine e de inteles ,asa se strica multe combinatii.nu regret nici o clipa ca l-am votat pe d-ul Traian Basescu.

 100. kevyn Says:

  ”Referendumul pentru introducerea votului uninominal va costa 47,3 milioane lei!!!” foarte bine vom plati acest pret , dar banii cheltuiti pentru referendumul din 19 mai 2007 pentru ramanerea d-lui Traian Basescu in functia de presedinte nu va mai interesa?

 101. codubatura Says:

  “Sunt multi aceia cari, in lume, isi trambiteaza larg cuvantul,
  Ca, fara eul lor puternic, nu s’ar mai invarti pamantul,
  Ca n’ar mai fi apus de soare, nici rasarit, nici dimineata,
  Ca s’ar lasa eterna noapte pe toate cate sunt in viata…

  Si totusi, prin puterea sfanta, decat a tuturor mai mare,
  Pamantul pururi se’varteste si soarele mereu rasare.

 102. razvanmatei Says:

  Domnule, Iliescu, parerea mea este ca parlamentul uninominal este absolut necesar. Nu este nevoie de atati conducator in Romania pentru ca din 1990 incoace toti au si-au urmarit interesele proprii odata ajunsi pe scaun si au uitat de tara. Daca mai reducem din ei, mai reducem din cheltuielile inecesare, precum camere la hotel, masini la dispozitie, etc. In ultimul rand, va multumesc pentru eliberarea Romaniei de sub comunism pentru ca eu sunt convins ca dumneavoastra ati avut un rol foarte important.

 103. diotima9 Says:

  Vremea felicitarilor a cam trecut dar nu pot, totusi, sa nu va spun ce imensa bucurie mi-a facut acesta cale de comunicare pe care, in sfarsit, ati deschis-o, domnule presedinte ! Chiar daca ati avut retineri, sa stiti ca ati facut un lucru cat se poate de folositor. E adevarat ca pe acest canal vor curge si murdarii dar, nu asa e si viata, amestecata… ? In ceea ce priveste referendumul lui Basescu, o spun fara sa regret, nu voi vota, si am auzit multa lume zicand astfel. In schimb, imi pare rau ca nu voi avea cu cine vota nici la “europarlamentare”. Am votat intotdeauna cu partidul al carui presedinte ati fost, in toate ipostazele acestuia ,de la FSN la PSD, dar incepand cu aceste alegeri eu nu voi mai vota pana cand nu se vor intoarce social-democratii la conducere. Cred ca am ajuns de unde am plecat : ni se cere sa votam niste nume care nu ne mai reprezinta. Am gustat putin din democratie, dar se pare ca ni s-a aplecat.

 104. texanu Says:

  Domnule Presedinte…..dorim sa aveti curajul sa si raspundeti la opinile noastre

 105. freddye Says:

  D-le presedinte Va felicit pentru noua alegere facuta,care demonstreaza ,inca o data,ca pentru oamenii adevarati,ca d-voastra,varsta nu are importanta ci ideile.A-ti avut o mare intuitie cand ati afirmat ca nemernicul de Basescu va incerca sa deturneze sensul alegerilor europarlamentare in folosul PD,doar doar i-o mai umfla putin[nu-i nimic, mai au putin si explodeaza] .Observ ca deja site-ul a inceput sa fie parazitat de mercenarii aceluiasi nemernic care isi stabilesc zilnic planul de actiune pe http://www.basescu.ro.Sant un om de stanga si voi ramane fidel d-voastra si ideilor generoase pe care le promovati! Suma respectelor de la 0 la + infinit!

 106. farasarme Says:

  Freddye – cumva sunt si eu un nemernic pentru ca intru in mai multe detalii privitoare la contabilitatea Romaniei?

 107. catser Says:

  Desi Basescu face si el parte din “clasa politica” instaurata in 90, avand multe din defectele acesteia, totusi s-a ridicat deasupra prin cel mai important proiect politic propus dupa 1989 : REFORMA CLASEI POLITICE DIN ROMANIA, proiect pe care il promoveaza cu o incapatanare demna de toata lauda.
  In consecinta eu voi proceda in felul urmator :
  1. Voi participa la referendumul pt uninominale;
  2. NU voi partcipa la alegerile europarlamentare.

  De ce ? Simplu : pt Romania este mult mai importanta schimbarea din temelii a unui sistem politic dezastruos, decat trimiterea la Bruxelles a unor papagali care sa doarma, sa voteze la 2 maini…etc

 108. transywoman Says:

  Si cit a costat sa aduceti minerii la Bucuresti, domnule Iliescu? Si consecintele venirii lor cit au costat?

 109. tehnium Says:

  Stimate domn Iliescu: va semnalez doua probleme. Odata, ca trebuie sa fii logat ca utilizator al serviciului wordpress pentru a comenta, ceea ce limteaza feed-back-ul, in plus, asteptam reactia dvs la comentarii. Va felicit pentru alegerea de a crea un blog si sper sa continuati acest proiect.
  Lamaie (http://lamaie.ro)

 110. radupress Says:

  D-le Iliescu, va doresc si eu ” bun venit in club ” .
  In ceea ce priveste referendumul lui Basescu, cred ca nu va avea un impact deosebit si in concluzie nici noi nu ar trebui sa-i facem nici o reclama.
  Spre deosebire de primul referendum, unde noi cetatenii au votat nu atat pentru domnu presedinte cat pentru dreptul nostru de a vota presedintele tarii si implicit pentru dreptul nostru de a-l demite.

 111. Valicu.de-pe.net » Blog Archive » Ion Iliescu blog Says:

  […] dar mai lipseste cite un spatiu dupa un semn de punctuatie si bulinutzele alea de la al doilea post nu dau […]

 112. bogdanbuiculescu Says:

  mult stimate tovarase ion iliescu,

  chiar nu ajunge ca am ajuns “sa fiu om mare” cu dvs. in realitatea noastra cotidiana? de 17 ani va tot ascultam si gata, ne-am saturat . mergeti la pescuit, la biblioteca, pe rauri si fluvii, ajunge. bucurati-va de pensia din greu obtinuta si mai scutiti-ne de omniprezenta inoportuna a dvs.

 113. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte.

  Personal nu cred ca parlamentarii romani ce vor fi trimisi sa ne reprezinte in Europa vor avea un cuvint important de zis acolo. Majoritatea sunt oameni corupti ce nu au nimic de-a face cu politica ci mai degraba cu bisnisurile.

 114. Adrian Apostol » Blogul lui Iliescu sau cum sa il mai atacam pe Basescu Says:

  […] seful statului este atacat inca din al doilea post: ”REFERENDUMUL PENTRU UNINOMINAL, O INTERVENTIE “BRUTALA” A SEFULUI […]

 115. kevyn Says:

  de ce nu ati dat ultimul meu post cu intrebarile pentru ion iliescu despre mineriada , aaaaaa am adus vorba de mineriada si asta nu va place , de ce selectati posturile .postati doar ce va convine , si asta e un raspuns la intrebarile mele.

 116. kevyn Says:

  abia astept referendumul pentru uninominal , vor vota toti romanii si vom destrama grupurile de interese care sug din vena tarii de atatia ani

 117. gabrielaznc Says:

  Domnule Iliescu, cu tot respectul, vreau sa va spun ca am inceput sa-mi doresc (vorbesc in nume personal) foarte mult sa votez omul si nu liste de partid pe care apar tot felul de indivizi dubiosi sau incapabili. Vreau sa va spun ca nu-mi place ideea ca in parlament sa vad o Oana Zavoranu, cantareti de orice fel de muzica, care nici macar nu inteleg ce li se intampla si ce cauta in acel loc, care alearga intre sedinte de parlament si nunti sau botezuri. Pe liste se strecoara si unii care-si platesc locul.
  Atunci cand votez OMUL, il votez pe acela in care am incredere INDIFERENT de partidul din care face parte sau fata de care am afinitati politice.
  Eu cred ca veti avea o surpriza cu referendumul si veti constata ca poate se vor prezenta mai multi la alegeri DATORITA referendumului. Oamenii s-au cam saturat sa vada parlamentari vesnic absenti sau dormind comod in fotolii. Ca si dumneavoastra, atunci cand ati fost presedinte, Basescu a fost ales prin VOT DIRECT! Adica, am stiut pe cine votam si nu am votat o lista de presedinti, propusi de partide. Daca se voteaza liste, desi pana acum am votat de fiecare data incepand cu ’90, nu ma mai prezint la vot. M-am saturat de loazele care dorm sau fura pe banii nostri. Vreau sa ma reprezinte persoana si nu o lista de partid. Eu nu am mai votat cu PSD exact din cauza unor indivizi care apareau pe liste si nu ar fi avut ce cauta acolo. Va multumesc pentru atentia acordata si va doresc succes in continuare.

 118. jordash Says:

  @nubasescunubasescu

  De ce faci reclama la Vista si il promovezi pe Basescu? Care e legatura intre cele doua?

 119. curent01 Says:

  As dori sincer sa intreb participantii la acest forum care sunt avantajele votului uninominal si daca nu cumba prioritatile Romaniei sunt altele?
  Autostrazi, spitale, proiecte economice si sociale etc…
  Curatarea vietii politice? Cat de curata este societatea romaneasca? O societate unde smecherul care da din gura si din coate ajunge departe. Reprezentantul demn al acestui curent este Basescu. Smecher de prima mana. Traiesc de multi ani in Germania si sincer va spun ca oamenii desi voteaza uninominal in proportie de 98% nu stiu si nici nu le pasa de individul care se prezinta pentru a fi votat. Alergam din nou dupa himere? Credem ca lucruri care apar in gura unui demagog vor face minuni in tara asta. Tipic romanesc! Solutii miraculoase! Totul numai munca, inovatie, proiecte eficiente, integrarea nu numai pe hartie in UE, NU.
  Astea sunt prea grele pentru politicieni capabili numai de ura dezbinare si pentru care talentul politic este cum sa-si doboare adversarii prin emisiuni televizate, justitie servila, dosarele etc… Meseria unui politician este sa gaseasca solutii pentru oameni etc… Dar asta este deja plictisitor in societatea romaneasca. Teatrul ieftin de prost gust este pentru multi mai atragator!

 120. fedmasterfire Says:

  Domnule Iliescu,

  In primul rand, presedintelui i se confera prin insasi Constitutia Romaniei dreptul de a convoca oricand poporul roman la referendum, in chestiuni de interes national. Trecerea de la scrutinul de lista la cel uninominal este in mod cert o astfel de chestiune si nu cred ca ma puteti contrazice.

  In al doilea rand, nu vad de ce acest referendum, organizat simultan cu alegerile europarlamentare, le-ar tergiversa pe acestea din urma. Omul vine pentru ceea ce il intereseaza, daca nu e de acord cu votul uninominal poate sa nu voteze sau sa voteze impotriva. Alegatorii vor avea chiar un motiv in plus sa se prezinte la urne. Daca referendumul ar fi fost organizat mai inainte, era mai probabil sa se inregistreze un absenteism la europarlamentare; daca, dinpotriva, ar fi fost organizat dupa, ar fi fost el insusi boicotat de alegatori. Nimanui nu-i face placere ca in timpul sau liber, intr-o perioada rece si umeda, sa fie chemat la urne de mai multe ori.

  In al treilea rand, de ce n-ar fi bun scrutinul uninominal? O multime de tari occidentale il utilizeaza de ani si ani de zile, fara nici o problema majora. Dupa 18 ani in care au votat liste ale partidelor poate ca romanii vor sa voteze in sfarsit oameni. Nu exista partide de corupti si partide de oameni cumsecade: fiecare partid are membri si de un fel si de celalalt, poate doar proportiile si perceptia publica sa difere. Un Parlament ales pe acest sistem poate ca va cuprinde mai putine personaje care si-au castigat faima pe treptele de la DNA, sau care voteaza la doua maini, sau care nu vin in parlament cu lunile si nu iau cuvantul niciodata. Nu in ultimul rand, poate ca vor fi mai putine partide pe scena politica, deci mai multa stabilitate si mai putine concesii pentru obtinerea unei majoritati adeseori fragile si temporare, obtinuta in urma negocierilor si satisfacerii pretentiilor mai multor grupari minoritare.

  In al patrulea rand, de ce sa ne ploconim cu o varianta mixta, liste plus nume? In tarile din Commonwealth masinile au volanul pe dreapta, in celelalte pe stanga, cum ar fi ca Romania sa se monteze pe mijloc? In momentul de fata avem nevoie de schimbari structurale majore si clare, nu de mixturi experimentale: adica alb sau negru, nu gri. Fara “neocomunism”, “democratie originala” sau alte concepte cu care suntem de mult familiarizati. Nu va ajuta prea mult daca pe langa parlamentarii de liste (unde presupun ca vom gasi numai personaje consacrate la Parchet) se vor strecura si cateva nume mai putin cunoscute, care nu ar avea oricum influenta. Oare mai crede cineva ca in Parlamentul Romaniei mai exista senatori sau deputati care voteaza asa cum le dicteaza constiinta si nu asa cum le dicteaza partidul din care provin? Poate doar cei care se abtin sa se pronunte. Si se considera ca vointa lor e proiectarea dorintei celor care i-au ales, ce utopie…

  In al cincilea si ultimul rand, de ce sa nu mergem mai departe si sa votam parlamentul unicameral? Acest sistem cu doua camere este conceput pentru statele federale si in situatia noastra nu e cazul. De fapt, principalul efect este amanarea emiterii unor legi care se tot plimba de la o camera la alta luni de zile. Nu in ultimul rand, am reusi sa scadem in sfarsit numarul de parlamentari – 465 – care, avand in vedere cele doar 22 de milioane de romani, sunt ridicol de multi si fac o gaura in bugetul de stat. Uniunea Europeana, in actele ei constitutive, prevede un numar maxim de 750 de parlamentari, indiferent cate tari membre ar fi, si aici vorbim de o comunitate de 500 de milioane de oameni. Numai China are mai multi parlamentari si scuzati-ma dar ei sunt 1,5 miliarde.

  Din ce motive v-as sustine? Proiectul de lege referitor la sprijinul acordat persoanelor expropriate in baza Legii 10/2001 ar fi unul dintre ele. Acest document abuziv nu are ce cauta intr-o tara membra a Uniunii. Ce vina au acesti oameni, bieti chiriasi (unii deveniti intre timp proprietari in baza Legii 112/1995), pentru nedreptatile facute de statul comunist in anii 50? Statul este singurul care ar trebui sa raspunda si sa despagubeasca banesc respectivele persoane sau urmasii acestora. Nu e posibil sa repari acele acte ilegale, de un profund barbarism, prin acte similare. Deunazi am vazut niste oameni care dorm pe strada langa mobila pe care o aveau in casa, acoperita cu o prelata pe care scrie “evacuati”. O asemenea lege se tot plimba ca mingea de fotbal fara nici un rezultat, in vreme ce modificarile dezastruoase ale Codului de Procedura Penala au trecut ca glontele, asa cum s-a mai intamplat si alte ori. O alta lege hilara (modificata ulterior desigur) prevedea judecarea tuturor recursurilor la Curtea Suprema. Cine o fi avut o minte atat de bolnava incat sa-si dea girul pentru o asemenea prevedere; ma intreb daca chiar citeste cineva documentele pe care le voteaza.

  Trebuie sa inchei, presat fiind de timp. Sper ca veti citi mesajul acesta pe care l-am postat cat am putut de repede, pentru ca in scurt timp vor fi foarte multe si nu veti mai avea timp pentru toate. Bun venit in lumea dezbaterilor mai draga domnule Iiescu!

 121. fedmasterfire Says:

  P.S.: Daca doriti sa-mi faceti onoarea de a-mi si raspunde (desi mi-e greu sa cred ca ma puteti contrazice), puteti sa-mi scrieti la adresa fedmasterfire@yahoo.com. Navigare placuta!

 122. furiousjohnye3e Says:

  Bun venit in comunitatea bloggerilor.Desi sunt destul de tanar sunt un simpatizant aldumneavoastra inca de pe vreamea FSN.Sunt impresionat ca a-ti reuist singur sa va familiarizati cu incurcata lume a informatiei onnline.Insa asunt dezamagit de ceea ce s-a intamplat in PSD in ultimul timp. De fapt intrega clasa politica ma dezgusta in acest moment.
  Pentru ca nu urmaresc decatsa isi umple propriile buzunare pe spinarea cetateanului de rand.
  Locuiesc in Braila si nu credeam ca o sa vad in urbea mea ceea ce se intampla in Bucuresti.Recent a inceput si la noi inlocuirea fara rost a bordurilor. Insa nu se opreste aici.Traficul este ingrozitor iar ca simplu pieton esti la mila soferilor ba chiar s-au redus trotuarele in favoarea parcarilor. as fi inteles ca bosrdurile sa fie inlocuite daca era nevoie.Insa nu e cazul pentru ca bordurile nu aveau nimik.Culmea este ca vechile borduri din granit au fost inlocuite cu unele proaste din ciment.
  Cei din primarie se cearta ca chioriimai ales cei din Cosiliul Judetean, iar cetatenii au de suferit.
  Dar sa trecem la subiect.Sunt de acord cu reducerea cheltuielilor inutile.
  Insa daca tot ma voi prezenta la alegerile europene de ce sa nu votez si votul uninominal. M-am saturat sa votez liste si sa nu fiu ajutat in nici un fel.Stiti cat estede greu pentru un tanar intr-un oras ca Braila sa isi gasesca un loc de munca. Nu ca l-as vota pe Basescu, ca oricum nu am votat niciodata cu PD PNL PNTCD UDMR samd. Dar vreau ca sa stiu pe cine votez cu adevarat. Poate asa vor mai fi eliminati profitorii. Sunt constient ca nici aceasta metoda de vot nu e perfecta dar poate ne va acorda noua cetatenilor o noua sansa sa votam exact pe cine dorim.
  Daca tot e sa se faca reduceri la cheltuieli sa se faca din privilagiile parlamentarilor.Sa invete sa mearga si ei cu Dacia nu neaparat cu masina de lux. Sa stea si la hoteluri de 3 stele nu de 4 sau 5. Sa mai renunte la calatoriile in strainatate, la laptop si plasmele uriase din birourile lor.Sa accepte un salariu mai modest pentru ca nu toti traiesc doar din salariu asa cum fac parintii mei.
  Si lista poate continuua la nesfarsit.
  La alegerile trecute am votat cu PSD si aiesit acea “Monstruoasa Coalitie” din care face parte si UDMR.De au ajuns romanii din Harghita si Covasna sa aibe mai putine drepturi decat minoritatea maghiara.Si asta culmea in propria lor tara.Si ne mai miramj acum de ceea ce se intampla in Italia.daca nu stim sa ne impunem si sa ne facem respectati .
  Poate cu votul uninominal la urmatoarele alegeri vim scapa de indivizi ca Videanu,Basescu,Boc, Vadim,Stolojan si toata clica lor.
  Cu respect un cetatean care inca mai spera.

 123. razvanmun Says:

  In primul rand bine ati venit p net.
  In al 2-lea rand, tin sa mentionez ca nu sunt nici pe departe un fan al lui Basescu, dar nu pot intelege de ce sariti asa la gatul lui. Voi parlamentarii ( aici va includ si p Dvs. ) va “chinuiti” pe la talk-show-uri d mai mult de un an sa treceti o lege privind votul uninominal. Poate referendumul lui base este calea determinarii oamenilor, pentru ca numai acum isi pot face auzita dorinta pro sau contra. Cat despre deturnarea atentiei electoratului de la alegerile europarlamentare……mie se pare o mare aberatie deorece nu inteleg scopul….c ar avea de castigat? parerea mea nimic pt k doreste k pd-ul sa trimita cat mai multi oameni acolo.Cat despre absenteism la alegeri….este un trend european….in privinta asta suntem perfect integrati in UE.
  D c nu veti vota la referendum….. nici asta nu pot sa inteleg….poate vreti sa aratati k nu acordati atentie lui Basescu si actiunilor sale…….dar asta oricum faceti( char acum p acest blog), si dak nu ati face ar faceo altii si pt Dvs., cat despre bani…..cred ca am scapa foarte ieftin daca doar cu banii acestia sar rezolva odata problema

 124. oroles84 Says:

  Domnule Presedinte, la prima impresie votul uninominal pare una dintre cele mai bune masuri de reformare a clasei politice. Aparent, pentru ca daca stai sa te gandesti cine a sustinut cel mai mult acest proiect , Traian Basescu iti dai seama ca el are prea putin de-a face cu democratia in general ca sa nu mai vorbim despre respectul pt institutiile democratice/
  Deci, dupa parerea mea votul uninominal este cea mai rapida cale pentru dvs sa dati in parlament replici unor adversari “de calibru” cum ar fi Vali Vijelie , Adrian Copilu Minune, Dorin Salam sau alti oameni care vor fi aruncati de unele partide in lupta politica pt atragerea de voturi. Sunt sigur de acest fapt.
  Sustinatorii votului uninominal ne arunca praf in ochi cu exemplul Marii Britanii. Ce uita insa acesti sustinatori sa spuna este faptul ca noi nu nr vom putea compara niciodata cu experienta democratica pe care o are acest stat, care din sec XVII pana azi nu a mai cunoscut revolutia sau alte dezechilibre sociale majore. La ei s-a format in timp o cultura politica si mai ales o RESPONSABILITATE POLITICA la nivelul celor doua mari partide, fapt care nu permite ca pe scena politica sa se afirme oameni cu pregatire si inclinatii in alte domenii, nici macar adiacente cu politica . La noi majoritatea partidelor nu au inca aceasta responsabilitate si o sa fie aruncati in lupta tot felul de cetateni care se pricep de minune la cantatul pe la nunti si concerte dar nu au nimic in comun cu mecanismele de functionare ale democratiei.

 125. oroles84 Says:

  Aaaa, si am uitat ceva, oveche vorba romaneasca spune ca nu mor cainii cand vor caii si nici caii cand vor caini. Nu pot sa ma duc sa votez un referendum candimi impune un domn care crede ca poate face ziua ceea ce viseaza noaptea cu o tara intreaga.

 126. casutac Says:

  Uninominalul lui Basescu este o tactica ieftina izvorita din imensul rezervor strategico-securist al actualului Presedinte. Divide et impera. Populism ieftin adresat unei clase psuedo-intelectuale, unor pupindosisti invederati si maselor submediocre care sunt gata ca in ritm de manele si pahare ciocnite la GoldenShlitz-uri sa faca din PD un mare partid.
  Treziti-va! PD-ul nu este un partid. Nu are doctrina, nu are parinti, nu are decit interese. Un grup select de mafioti care striga hotii, iar fraierii ii cred.
  Dupa uninominalul lui Basescu o sa avem un Parlament plin de Gigi, Adi Copilu’ Minune sau Buzuka.
  Si sa vezi atunci trai nineaca pe domn’ Presedinte Base.

 127. valmis Says:

  BUNA ZIUA,
  VA DORESC IN PRIMUL RAND SANATATE MULTA ,PENTRU A TRAI INCA VREO 50 ANI, ASTA PENTRU CA SA MOARA O GENERATIE, CARE NU INTELEGE CA BINELE LOR NU ESTE SI BINELE POPORULUI, ADICA BINELE UNUI MANUNCHI DE OAMENI CARE SE CRED PUTERNICI, NU INSEAMNA NEAPARAT CA SI POPORUL O DUCE BINE.
  DACA M TRAIT VREO REVOLUTIE, UNII SE INTREABA SI AACUM DACA ACEST LUCRU A FOST REAL, DEOARECE IN FIECARE ZI TRAIM CITE O DECEPTIE, PARLAMENTARII DE-SI LIPSESC DE LA SERVICI, PRIMESC BANI, ALTII CIND SUNT PRINSI IN FLAGRANT INCEARCA SA SE DISULPE, OARE CIT VA MAI REZISTA POPORUL ROMAN ATATA UMILINTA, DACA IN VECHIUL REGIM NU PUTEAM SA NE EXPRIMAM OPINIILE SI VORBEAM IN SOAPTA, ACUM PUTEM SA STRIGAM IN GURA MARE SI DEGEABA, OARE REGRETA CINEVA ACEL REGIM, UNII SPUN CA “DA”, DAR EU PERSONAL NU CRED DEOARECE OPTIUNILE ACUM SUNT MULT MAI DIVERSE, ITI POTI ALEGE LOCUL, OAMENII U CARE VREI SA DISCUTI ITI POTI SPUNE OPINIA, BINEINTELES SA FIE ASCULTATA.
  DE CE AM SPUS CA AR TREBUI SA MAI TRAITI 50 ANI, DEOARECE OAMENII POLITICI AU CE INVATA DE LA DVS. SI AR TREBUI SA FOLOSEASCA DIPLOMATIA DE CARE SUNTE -TI CAPABIL, ASA CUM N BIBLIE FUGA IN EGIPT A DURAT 8O ANI , ASTA PENTRUA MURI O GENERATIE, ASTFEL INCAT SA AJUNGA ACOLO OAMENI LIBERI SI NU SCALVI, ASA SI LA NOI AR TREBUI SA MOARA UNII DIN GENERATIA CARE CREDE CA CONDUCE ROMANIA , PENTRU A DESCHIDE FRONT NOU.
  ACHIESEZ LA VOINTA DVS SI NU VOI MERGE LA REFERNDUM, DEOARECE SI EUCRED CA S-AU CHELTUIT NISTE BANI DEGEABA, FIINDCA PARLAMENTUL VA GASI O PORTITA SAU O OPURTUNITATE DE A REZOLVA ACEASTA PROBLEMA DACA VA TRECE REFERENDUMUL, SI S-AR PUTEA SA SARA IN AJUTOR SI GUVERNUL.
  NICIODATA NU SE STIE DE UNDE SARE IEPURELE!
  O ZI BUNA.

 128. ram0na Says:

  Domnule Iliescu,
  Ma bucur sincer ca exista acest blog.Cred ca ati surpris pe toata lumea. Am citit din mesajele care s-au postat aici, unele deosebite altele dezamagitoare, dar nu suntem toti la fel.
  Eu desi sunt simpatizanta de stanga doresc totusi votul uninominal. Chiar nu as vrea ca in parlamentul Romaniei sa mai existe cantareti sau suspecti care vor imunitate parlamentare contra cost. Inca nu stiu ce sa fac, sa merg la referendum asa cum gandesc acum si sa ma bazez pe capacitate de selectie a poporului, sau sa iau de buna recomandarea dumneavoastra de a ocoli acest referendum si sa ma bazez pe corectitudinea partidelor legat de listele pe care le propun. Nu m-ati convins inca. Doresc sa ma convingeti prin a prezenta pozitia dumneavoastra legata de acuratetea listelor propuse de partide. Cum s-ar putea elimina cei incompatibili cu munca parlamentara de pe liste? Incontinuare va doresc sanatate si activitate indelungata inclusiv pe blog.

 129. taurel Says:

  PENTRU TOTI CEI CARE, IN LOC SA FOLOSEASCA ACEST MOD DE A DIALOGA CIVILIZAT INTREBUINTEAZA CUVINTE JIGNITOARE, LE SPUN CA SE AUTODISCREDITEAZA CHIAR DACA IDEATIC POT AVEA DREPTATE. In al doilea ránd, recomand oamenilor seriosi si care doresc rezultate corespunzatoare izvorate din acest schimb de opinii, sa nu mai catalogheze oamenii si faptele lor precum, acromatii (cei care nu disting decat albul si negrul) fara nuante, ci cu obiectivitatea impusa subiectivismului propriu pentru a putea face adevarate judecati de valoare. Mai vreau sa subliniez ca omul poate sa -si gaseasca adevaratul loc in societate doar daca, prin educatie, reuseste sa se adapteze noilor prefaceri sociale chiar daca este nevoit sa-si modifice deprinderi, crezuri si chiar cunostiinte dobandite anerior (bine inteles, daca comportamentul din noile conditii nui este rezultatul unui proces mincinos de adaptare).As dori ca acest blog sa ofere spatiul unui schimb civilizat, modern si cu implicatii profunde pentru societatea noastra.

 130. ungrec Says:

  Basescu are dreptate prin definitie cind vine in confruntat de argumente de `stanga` ,de ce,
  Sint grec si am `avantajul` experientei ideologice stinga/dreapta inclusiv pina la razboiul civil. Concluzia nu e nici pe de parte pe placul stingi,chiar si de jumatate de bunici greci(inclusiv al meu) care au murit cu steagul `ROSU` in brate in razboiul civil si dictaturi militare `neoliberale de dreapta`ulterioare, de la deceniu 80 incoace este foarte evident in europa ca:

  POLITICIENI DE `DREAPTA`, APLICA POLITICI DE `DREAPTA`, ELOGIAZA IDEOLOGIILE LIBERALE DE `DREAPTA` SI FAMIILE LOR TRAIESC IN OPULENTA SI LUX CU AJUTORUL CAPITALISMULUI DE `DREAPTA`

  POLITICIENI DE STANGA APLICA POLITICI DE `DREAPTA` CU MIROS DE `STANGA`, ELOGIAZA IDEOLOGIILE SOCIALISTE DE `STANGA` IAR FAMILIILE LOR TRAIESC IN OPULENTA SI LUX CU AJUTORUL CAPITALISMULUI DE `DREAPTA`

  Atentie !!!!nici un socialist nu are contrargument la asta!!! astept pe dnul Iliescu cu interes…

  Stanga a dezamagit profund pe sustinatori sai ideologici prin partide moderne ca PSD (ROMANIA) si PASOK (in grecia cu papandreu , mare om de stat dar nu prea socialist cum a incercat sa para, am votat si eu cu pasok dar nu pentru ca erau socialisti vezi doamne , ci din motive pragmatice ce tin de ramura mea profesionala)

  Din pacate partidele socialiste vest europene pun baza pe masa electorala de o pregatire sub mediu si starea material precara si numar mare….mai nou chiar emigranti ..cu ajutorul `sindicatelor` de tip american ..daca ma intelegeti….. ideologia socialista NU a fost INVENTATA de oameni ca marian vangelie ci de elite care astazi lipsesc total.

  am 38 de ani ,cu studii post universitare si orientare sufleteasca de stanga …dar nu as putea sa votez nici un partid care se numeste astazi socialist in europa…..

 131. ungrec Says:

  apropo de vot uninominal …va fi simplu :60% din parlamentari votatii direct iar restul(rechini, sponsori, capi diferitelor loje etc) de 40% cum vrea partidul. procente sint fictive dar asa e jocul cel putin in grecia deci votul uninominal nu afecteaza `spuma` politicienilor ca e cum zice basescu sau nu tot acolo vor ajunge ….oamenilor buni democratia a murit odata cu pericle in secolul de aur inaintea lui christos, democratia nu este numai drept de vot ,din cind in cind, cum ne au facut sa credem unii in ultimul secol…. chiar daca am face democratia ideala sint oameni protejati de `loje` din alte interese care nu pot fi schimbati
  …..sa schimbe cineva pe ISARESCU????? leu=isarescu cit va trai, zici ca e rege, nu comenteaza nimeni de ce, ca sa nu fie luat drept codul lui davinci si sa rida lumea de el……poate ca omul e un bun……profesionist.
  .parenteza putin offtopic, sa ma scuzati.

 132. rd66 Says:

  Datorita faptului ca trebuie sa votam in aceeasi zi si pentru “Uninominale” , alegerile pentru “Europarlamentare” vor fi salvate de absenteism. Lumea este mai interesata de ce se intampla in tara decat de parlamentarii care-si vor face abonament la avion. In acest fel vom da o imagine putin mai buna celor din afara. Consider ca este o idee strategica. Pentru inceput cred ca este destul si sper ca o sa mai revin pentru a-mi spune parerile.
  Multa sanatate !

 133. mariusmanea Says:

  Buna ziua. Ma bucur ca domnul Iliescu a ales o noua cale de comunicare vis-a vis de propriile sale idei, pentru a putea lansa in acest mod o comunicare deschisa cu cei care sunt de acord sau nu sunt de acord cu dansul.
  Ma simt obligat sa spun ca din punctul meu de vedere eu pot sa am un singur respect si anume fata de tinerii care in 1989 si-au lasat in urma sperantele pentru ca ceilalti sa si le poata continua.
  In al doilea rand ca si “diavol” nu am nici un respect fata de puterea umana obtinuta prin conjuncturi, conspiratii si intelegeri subterane cu propria constiinta. Stiu foarte bine ca oamenii mor si mor egali fiindca asta este firea lucrurilor.
  Pentru ceea ce este tara si situatia sa in aceste momente nu cred ca cei care au detinut puterea au lucrat pentru folosul acestei tari, poate doar a propriilor buzunare.

  Eu sunt ca diavol un rebel impotriva regulilor si valorilor impuse mai ales de societatea romaneasca pe care o vad intr-o era posttranzitie.
  Fata de domnul Iliescu nu as putea manifesta decat oarecare condescendenta, mai ales ca valorile noastre politice nu coincid.
  Oricum socialismul este un curent care nu mai are momentum, ideologic structura lui viabila, esenta, qi-ul sau s-au incheiat la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Dar in Romania nu prezinta eficienta politica nici curentul liberal sau asa zis democrat. De ce?
  Ma indoiesc ca in Romania ceva va evolua eficient si corect pentru marea majoritate. Americanii au in DECLARATIA DE INDEPENDENTA urmatoarele cuvinte: oamenii au dreptul de a-si cauta fericirea si acest drept este obligatia guvernelor de a o respecta.
  In Romania se impune un lucru simplu , o GREVA ELECTORALA care va obliga partidele sa isi elaboreze o strategie in masura sa respecte interesele majoritare ale alegatorilor.
  De aceea nu exista eficienta govermentului, deoarece interesele a 200 de oameni sunt majoritare intereselor majoritatii, deoarece capitalismul romanesc este structurat pe imaginea in oglinda a capitalismului rusesc.
  Probabil ca acesta este destinul Romaniei, ma intreb de unde are aceasta tara resursele necesare dezvoltarii dupa ce 500 de ani au epuizat bogatia acestui neam .
  Paradoxul este ca noi tinerii suntem pe cale sa devenim varfurile de lance a globalizarii care poate este unica sansa a acestei tari, daca vom stii sa o valorificam in momentul oportun.
  Pe termen mediu sansa tinarului roman este de a pleca si a-si gasi orizonturile materiale si stabilitatea in locuri mai glorioase si mai norocoase ca aceasta tara. Dar cand vom reveni si vom fi solidari exista riscul ca batranii sa fie maturati de valul si socul istoriei si a propriului caracter.

 134. dadatroll Says:

  47,3 milioane de lei? Si noi nu dam banii astia pe alte chestii? Cum ar fiii protejarea mediului. Sau pentru invatamant. Sau protectia faunei avicole din Bucuresti, zona Cotroceni?

 135. nraducanu Says:

  Traiesc in Germania unde la alegeri se aplica solutia semi-uninominala recomandata de Pro-Democratia si de PNL. Buletinul de vot german este impartit in doua : pe stanga sunt partidele, pe dreapta – numele persoanelor propuse a fi alese. Se aplica deci de doua ori stampila in dreptul fiecarui partid si in dreptul fiecaruia din cei preferati. Sunt considerate alese direct doar persoanele ce au reusit sa obtina in circumscriptia respectiva peste 50 % din numarul total al votantilor. Rezultatul final al votului, intr-o experienta de aplicare de peste 50 de ani : cca. 85 % din deputatii din Bundestag sunt veniti pe listele de partid si doar cca. 15 % sunt alesi direct prin votul uninominal. Deci s-a impacat si capra si varza, dar se dovedeste ca preferintele electoratului sunt acordate politicii oferita de partide. Si este bine asa, caci omul (adica persoana aleasa) este usor influentabil, poate fi ipocrit, duplicitar si cu comportament dezamagitor in parlament, votand legile in functie de interesele unor oligarhi locali ce ii finanteaza in secret sau pe fata campania. Ma intreb doar daca la noi, de 25 noiembrie, solutia optima ar fi boicotarea referendumului sau votarea cu NU la intrebarea pusa.

 136. saccsiv Says:

  UE a oficializat limba moldoveneasca, in urma votului dat, marti, de Parlamentul European pentru Acordul Uniunea Europeana- Republica Moldova Acest acord a primit sprijinul europarlamentarilor romani din PD, PNL, UDMR, singurii care s-au opus fiind cei ai PSD.
  Ce lucru bun pentru tara pot face niste politicieni romani care doresc oficializarea limbii moldovenesti ?
  Pozitia UDMR nu ma mira , insa ma surprinde , din punct de vedere ideologic , cea a P NATIONAL L . De ce au mai adoptat denumirea pompoasa de „ national „ daca in momente importante pentru pentru destinul acestui neam , iau decizii anapoda ?
  Felicitari psd-istilor , care desi ideologic apartin intenationalei sociliste , deci pot fi suspectati de tot felul de miscari globaliste , totusi s-au dovedit patrioti .

  http://saccsiv.weblog.ro/

 137. FLORIAN Says:

  Domnule, de 18 ani urmaresc evolutia si involutia dumneavoastra pe scena politica a tarii, dar mai ales rezultatele jalnice ale tranzitiei prelungite pe care intr-un mod “machiavelic ” ati instaurat-o dupa 1989.
  Am constatat ca sunteti stapinit de o frica inimaginabila, o frica de DEMOCRATIE, desi ati proclamat public ca sunteti un promotor a acestei forme de guvernare.
  Definitia din DEX : DEMOCRAŢÍE, democraţii, s.f. Formă de organizare şi de conducere a unei societăţi, în care poporul îşi exercită (direct sau indirect) puterea. – Din fr. démocratie.
  De ce domnule Iliescu, daca sunteti un om din popor asa cum va place sa afirmati, nu ati promovat “exercitarea directa a a conducerii poporului in forma de organizare a societatii”.
  Ati preferat acea forma de “democratie originala ” care a dat nastere clasei politice de ieri si de azi,clasa politica pe care si dumneavoastra o considerati straina de interesele poporului, incercind in continuare sa o sustineti fiind impotriva votului uninominal majoritar fara liste.
  Stimate domn va acord si circumstante atenuante pentru faptul ca nu ati fost si nu sunteti informat de realitatea cruda a mizeriei in care a ajuns poporul roman, dar va rog sa ma credeti pe cuvint ca e ingrozitor sa nu poti pune pe masa piinea cea de toate zilele si sa-ti vezi copiii plingind de foame.
  Poate am fost mai dur in exprimare, dar realitatea e si mai dura.
  Faptul ca ati deschis acest blog va va da posibilitatea sa aflati realitatea

  Cu stima,
  FLORIAN
  Inginer,pensionar,63 ani.
  Neiregimentat politic.
  WEB : ENERGIE NATURALA
  (Tastati pe Google )

 138. omnormal40 Says:

  Faptul ca dvs. indemnati oamenii sa fuga de responsabilitate prin absentarea de la vot va descalifica ( inca odata ) ca om de caracter.
  Sunteti eliptic tovarase ?
  “”Vigilenta tovarasului de la raion impune aplicarea vointei partidului prin orice mijloace. “”
  STAI ACASA SI TACI DACA NU SPUI CE VREAU EU – recunosc ca este un un indemn revolutionar pentru dvs. INAINTE NE BATEATI CAND NU ERAM DE ACEEASI PARERE CU DVS….
  Intre timp oamenii invata ca au dreptul sa-si spuna parerea si chiar conteaza parerea lor atunci cand sunt responsabili sa o faca.
  Nu mai trebuie sa ai curaj sa vorbesti…sa votezi … ai dreptul sa o faci , dar daca vrei sa decida altii pentru tine si tu sa pozezi in vesnica victima a propriei tale slabiciuni : TACA SI-NGHITE

 139. Ion Iliescu Says:

  @ politikia
  1. Asupra efectelor votului uninominal am mai vorbit.Referendumul propus nu rezolva problema.Mai degraba ar fi fost utila o dezbatere reala asupra tuturor variantelorposibile- cu avantaje si dezavantaje.Argumentele lui Basescu sunt simpliste-el si-a schimbat parerea cu multa usurinta ca dealtfel si orientarea politica, de la stanga la dreapta!.Deaceea am spus ca referendumul apare ca o distragere a atentiei oamenilor de la primele alegeri europarlamentare.
  2.Evolutia spre dreapta nu are loc doar in occident ci mai ales in zona noastra-centru est.In tarile aflate in tranzitie problemele sociale sunt undamentale si doar o politica echilibrata de crestere si eficienta economica cu finalitate sociala, vizand viata marii majoritati poate corespunde nevoilor sociale.

 140. omnormal40 Says:

  aveti dreptate … nici acest referendum si poate multe alte acte legislative nu o vor face prea curand , dar este important ca fiecare om sa inteleaga ca trebuie sa gandeasca…sa decida ….sa-si exprime decizia prin vot.
  Eu nu sunt incadrat pe o lista politica , nu stiu sa fac politica , dar stiu ca un om responsabil este mai valoros decat o marioneta.
  Evolutia spre dreapta nu este o nenorocire asa ca nu o mai prezentati ca atare pentru ca in acel moment chiar dvs, va situati autumat intr-o stanga …exagerata.
  Si dreapta si stanga sunt necesare iar nocive sunt doar extremele si atitudinile confuze.
  Dumneavoastra fiind EXTREM de indignat de evolutia dreptei va aliniati adeptii intr-o extrema stanga si….pierde toata lumea.

 141. vladviziteu Says:

  “Ma intreb doar daca la noi, de 25 noiembrie, solutia optima ar fi boicotarea referendumului sau votarea cu NU la intrebarea pusa.”

  Nici una nici cealalta!!!Solutia ar fi sa nu votam deloc in conditiile in care,asa cum precizam si intr-un alt comentariu nu suntem inca (retineti,in sec XXI) in posesia constiintei politice….de ce eu, ca un cetatean responsabil sa-mi bat capul,sa analizez situatii,persoane, sa ma documentez ca atunci cand ma prezint la vot sa fac cea mai buna alegere pentru mine si familia mea cand vecinul meu ,n-are importanta din ce clasa sociala,cati bani are,cate masini ,cate femei se duce si,paradoxal, nu cu rea vointa voteaza exclusiv “dupa ureche” asa cum fac majoritatea iar in felul acesta votul meu nu mai are nici o relevanta…o repercusiune grava a sistemului ceausist (retineti ca n-am zis comunist) consta in faptul ca ni s-a indus in psihic ca trebuie sa votam un anume lucru dinainte stabilit si atat…din propriile interese actuala clasa politica a uitat sa precizeze ca ar trebui si sa ne exercitam propria vointa pe baza unor convingeri….ce ma irita e ca nici macar politicienii nu au constiinta politica;nu e posibil ca un scrutin,indiferent pe ce tema ar fi el, sa fie asemenea unui joc de poker…ai noroc castigi nu ai noroc nu castigi..politicienii actuali sunt mari pasionati de astfel de jocuri si nu pot intelege cum de se intampla lucrul acesta cu niste oameni pe care majoritatea dintr noi i vedem ca pe niste enormitati intelectuale,personalitati de vaza si in fata carora in absolut orice imprejurare ne inclinam pana la pamant (asta cu inclinatul nu se datoreaza ceausismului ci perioadei fanariote)….nu asa se voteaza si nu asa se castiga un vot,rezumandute la noroc!!!

 142. cristiandan Says:

  “cartitza Says:

  November 13, 2007 at 9:13 pm
  Domnule presedinte?

  care presedinte?presedinte al cui?Credeam ca presedinte este Base.Si credeti-ma ca Base este singurul Presedinte adevarat pe care il are romania contemporana.

  o singura intraba re am pentru Domnul Iliescu:

  Cum se face ca la revolutie Dvs ati ajuns la Televiziune?De ce nu a ajuns acolo un Portar de la I.M.G.B sau un cioban cu oile?De ce nu a fost ales presedinte oricare din cei care au aparut atunci la tv?”

  Stimate “cartitza”. Va invit in primul rind a studia cum stau lucrurile cu “domnule Presedinte”. Sa studiati formulele de adresare si functiile persoanei careia va adresati pentru ca va adresati in mod.. oficial sa spunem. Presedintele Romaniei este Traian Basescu, este adevarat. Si da, este cel mai “adevarat” presedinte pentru ca doar este evidenta unitatea poporului in jurul sau si sustinerea sub 50% pe care o are.
  In al doilea rind, o sa va spun parerea mea vis-a-vis de intrebarea pe care ati adresat-o. Nu oricine este capabil de a indeplini o functie oficiala intr-un stat si cu atit mai putin nu oricine e capabil sa asigure o TRANZITIE fara riscuri.

  Cu stima,
  Cristian

 143. herdesm Says:

  Buna seara domnule presedinte,

  Ca si dumneavoastra sunt un incepator intr-ale “blogaritului” dar un cunoscator al tehnicii de calcul; Cu vot uninominal sau fara trebuie sa rezolvam niste probleme interne – ale tarii noastre si v-as ruga un comentariu pe margianea celor exprimate de mine pe pagina mea pe care v-as ruga sa o vizitati la http://herdesm.wordpress.com/ si sa incercati un raspuns pe care-l astept de la liderii politici ai momentului si nu mai vine. As fi foarte curios de raspunsul domniei voastre pe aceasta tema.

 144. politikia Says:

  Domnule Ion Iliescu, pot fi de acord cu domnia voastră. Dumneavoastră alegeţi să ignoraţi referendumul. Spuneţi că este nevoie de o dezbatere, dar nu dezbateţi problema la TV, acolo unde cetăţeanul ascultă. Spuneţi că soluţia lui Băsescu nu rezolvă problema, dar nici nu mergeţi să votaţi NU la referendumului.
  Referendumul distrage atenţia de la alegerile europene… mai exact de la ce anume? Nu am văzut o asemenea campanie mută de când sunt. Nimeni nu dezbate nici un program, la televizor sunt emisiuni tâmpe, cum este cea de la Realitatea TV care seamănă mai repede cu colega ei de la Prima, “Nu sunt mai deştept decât un elev de clasa a V-a”. Avem parte de o campanie penibilă care nu are nici un fel de prezenţă publică, de parcă partidele ar fi obligate să facă muncă patriotică la Parlamentul European. Cea mai tare chestie este că sunt multe partide care au 45 de candidaţi, adică ceva mai mulţi decât ar putea fi aleşi în condiţiile de 100%. Ştiţi ce au răspuns la această “sesizare” de situaţie? Pregătim candidaţii pentru 2009! Eu cred că cei din vârful listei vor renunţa la post şi se vor duce cei de la coadă.
  Domnule Ion Iliescu, de ce ne dezamgeşte clasa politică iar şi iar şi iar şi iar. Vă întreb pe domnia voastră pentru că vă simt mai bineintenţionat ca alţii. Băsescu propune soluţia aceasta de uninominal pentru a schimba clasa politică. Sunt gata să ascult cu atenţie soluţia domniei voastre pentru a avea o clasă politică competentă, nu numai nouă, că atunci nu am făcut nimic, ci, mai ales, competentă.

 145. gabbitza Says:

  cred ca votul uninominal trebuia introdus inainte de a fi dvs presedinte se schimbau multe atunci, iar ca sfat incercati sa nu mai fiti de partea PNL ca veti pierde si mai mult in sondaje.multumesc

 146. oldrimsix Says:

  domnule presedinte, permiteti-mi sa va adresez o intrebare care are, cred eu, o sansa sa se regaseasca mai putin in frecventa altor intrebari similare, pentru a va stimula un raspuns in bloc. altfel spus, cred ca merita sa-i dati atentie ca atare. pormesc de la un citat dintr-un articol al dv, postat pe blogul dv:

  Dezechilibrarea scenei politice europene este la fel de periculoasă ca şi dezechilibrarea scenei politice interne.
  Deci, cei care votează cu PD trebuie să ştie că votează cu dreapta politică, la care adera PNŢCD şi UDMR.

  daca scena politia europeana ar fi fost “dezevhilibrata” in favoarea stangii nu era la fel de “periculos”?

  apoi, din fraza dv rezulta ca pntcd si udmr ar fi ciumati. fac abstractie de propria mea pozitie, ma refer doar la clarificarea celei a dv. anume prin incercarea de a intelege logica dv. “nu ca sa critic, ci ca sa inteleg”, obinuia sa spuna niel bohr.

 147. viosnake Says:

  In legatura cu fondurile destinate referendumului, nu este nici prima nici ultima oara cand in tara asta se arunca bani aiurea pe fereastra (din pacate).
  Am 23 de ani si nu voi participa la acest referendum, cum nu voi participa nici la euroalegeri si nici la alegerile din 2008 si 2009. Nu fac asta pentru ca nu ma intereseaza viitorul meu sau al tarii, ci dintr-un motiv foarte simplu: sunt absolut scarbit, mi-e o lehamite absoluta de tot ce se intampla actualmente pe scena politica a tarii. Ar fi fost normal ca dupa 17 ani de democratie sa ne maturizam macar politic, daca in celelalte domenii suntem impotenti (economic, social etc). Si va asigur, domnule fost presedinte, ca sunt o gramada de oameni ca mine, iar pentru aceasta atitudine a noastra, vina o purtati atat dumneavoastra si multele “elemente negative” ale partidului din care faceti parte, cat si cei ce se afla acum la putere, care nu sunt cu nimic mai buni. Cu alte cuvinte, clasa politica romaneasca, daca o putem numi asa, imi produce o repulsie absoluta.
  Nu cred ca este necesar sa va dau exemple din Parlament, unde lucrati si dumenavoastra ca senator, cred ca stiti prea bine cam ce oameni se invart pe acolo (faptul ca parlamentarii isi voteaza salarii si pensii imense, nenumarate privilegii, isi acorda ajutoare de chirie chiar in conditiile in care au locuinte in Capitala, si lista de aberatii si incalcari flagrante ale bunului simt ar putea continua, toate astea in conditiile in care pensiile in Romania sunt dezastruase, batranii nu primesc medicamente, sistemul sanitar este in semi-colaps etc).
  Un cuvant despre acest vot uninominal. In Romania, ceea ce la prima vedere ar parea o masura laudabila, se va transforma intr-un fiasco. Este la mintea cocosului ca nu vor ajunge sa fie propusi pentru a fi votati oamenii care cu adevarat merita acest lucru, ci acei “baroni locali” ai partidelor politice care vor “cotiza” sume imense la partidele lor pentru a fi propusi. Bani pe care, evident, vor trebuie sa si-i recupereze, intr-un fel sau altul, legal sau ilegal, cand vor intra in Parlament.
  Iar despre euroalegeri: nu am cu cine sa votez, cand vad cine candideaza mi se face sila. Cum a ajuns de exemplu sa candideze pentru Parlamentul European un mafiot de talia lui Petru Filip, primarul PD al Oradiei ??? (Eu sunt oradean, si stiu despre ce vorbesc, stiu ce a facut acest om in orasul meu, cum foarte bine stiu si cat de urat s-a degradat acest oras in ultimii ani.)
  As aprecia daca mi-ati scrie cateva cuvinte inapoi.
  Va multumesc.

 148. partizan52 Says:

  APEL catre membri si simpatizantii P.S.D.
  1. La 25 noiembrie participati impreuna cu membrii familiei si cu amici dumneavoastra si votati LISTA cu candidatii PSD la alegerile europarlamentare.
  2. BOICOTATI votul pentru REFERENDUM. Nu participati la acest exercitiu initiat de un individ care se crede si PRESEDINTELE vostru. Datii o lectie acestui nemernic si ignorati-l.

 149. curent01 Says:

  Dn Iliescu

  Gasiti o modalitate incat mesajele sa apara mai repede pe site. Un mesaj de-al meu in care i-am raspuns unui participant a aparut cu cateva zile intarziere. Astfel nu este posibil un dialog in timp real ci numai comentarii izolate. O alta propunere ar fi ca raspunsurile dumneavoastra sa fie cumva grupate (ex. blogul Dn Nastase) unde isi publica raspunsurile grupate pe pagina principala. SUntem sigur interesati de raspunsurile dumneavoastra. Daca le publicati alaturi de celelalte comentarii se pierd pentru multi participanti. Este greu de cautat in sute de postari daca dumneavoastra ati dat deja un raspuns. Imi doresc dn. Iliescu ca oamenii politici care au coloana vertebrala sa se poata opune cu eficienta demagogiei populiste promovate de Basescu si compania. Cand vorbesc eficienta ma gandesc ca oamenii ar trebui sa stie ca urmaresc himere.

 150. gabi4 Says:

  Dragul meu viosnake….M-a uimit mesajul tau…nu ca ar fi neadevarat, ci pentru ca atata timp cat nu te duci la vot si nu iti exerciti dretul de a vota, nu ai dreptul sa zici ceva sau sa comentezi ce se intampla, pentru ca nu iti cere nimeni acest lucru. Este singura data cand politicienii ne intreaba ceva si doar acum putem raspunde. Daca nu vrei sa te duci la vot, nu te mai plange ca o baba.
  Cat despre domnul Iliescu…nu inteleg de ce se opune. Faza cu alegerile europarlamentare este doar o simpla scuza. El nu poate sa isi puna oamenii lui “favoriti”. Domnule Iliescu…….cresterea pensiilor nu duce la nimic bun pe termen lung, ci doar pe termen scurt reusind doar sa ii linisteasca pe oameni pe moment. La fel si medicamentele gratuite si suventiile. Incercati sa folositi acesti bani in alte scopuri(cum ar fi anumite investitii in sanatate si invatamant care doar pe termen lung se vor observa) daca Doamne fereste mai ajungeti la putere. In final….VOTATI UNINOMINALUL lui BASE’….si Doamne ajuta la vremuri mai bun pentru toti romanii….

 151. gabi4 Says:

  politikia cine ai fi tu ai punctat foarte bine!!!Felicitari……cred ca in mesajele tale ai scos in evidenta ceea ce trebuia…bravos….si ti-a mai raspuns si domnul Iliescu :P…..felicitarile mele….

 152. cristiandan Says:

  Ideea in sine este ca Parlamentul Romaniei este si ramine institutia legislativa a tarii. In aceeasi ordine de idei, daca exista un oarecare consens in interiorul Parlamentului privind votul uninominal, atunci nu exista nicio logica pentru a convoca un referendum. Este evident faptul ca Aceasta lege se poate slefui si poate fi adoptata in interiorul institutiei legislative. Decizia de a nu ne prezenta la referendum mie personal mi se pare justificata. Intr-adevar, esenta ideii, ceea ce Dl Iliescu a dorit cred sa scoata in evidenta este faptul ca sub nicio forma nu e firesc sa-mi pese atita vreme cit oamenii platiti de fiecare dintre noi trebuie sa faca acest lucru. Nu Presedintele tarii, decit in situatii prevazute de Constitutie. Este adevarat ca si aceasta consultare este constitutionala si are baza legala. Dar la fel de adevarat este ca e nejustificata. Si atunci la ce bun sa votam? Cind oamenii care trebuie sa voteze pentru noi sunt in Parlament. Si indiferent de razboaiele intre Presedintie si celelalte institutii, este ilogic sa te ocupi mai mult sa dezbini unitatea institutiilor statului, si asa fragila, in loc sa o intaresti, ceea ce este o obligatie a Presedintelui. Eu personal nu pot privi gestul lui Basescu decit ca pe un afront pe care il aduce institutiilor statului, e materializat intr-un megafon din care se aude fara incetare: EU SUNT SINGURUL, EU SUNT CEL MAI BUN. Indiferent de situatia de la referendumul pentru demitere, care consider la fel de bine ca nu a reflectat dorinta poporului, asigurarea unui echilibru este imperios necesar. Fiecare conducator al Romaniei, care la un moment dat a fost confirmat printr-un suport popular covirsitor poate fi considerat un om al echilibrului. Ma refer aici la Carol I, Ferdinand I, la perioada fericita a guvernarii Antonescu, la imensul suport popular pentru Ceasusescu din august 1968 sau, de ce nu, la suportul primit de Presedintele de atunci in 1992. Un leader adevarat este cel care reuseste sa mentina linistea si unitatea politica. Desigur, extremele “prind” pentru ca situatia nu este roz dar pare sa devina. Insa daca propagandistic adresezi maselor mesaje contradictorii, nu faci decit sa creezi un climat de nesiguranta. Si este suficient sa privim in jur pentru a vedea ca asta se intimpla. Si atunci daca nimeni si nimic nu mai conteaza, ce-ar fi sa guvernam cu legi nascute din referendumuri, bai de multime si contopirea functiilor de Presedinte si Prim-Ministru? Ca doar asta s-a mai intimplat intr-o trista perioada in Germania nazista. La fel, Hitler a cistigat alegerile in mod democratic, necontestat. Lasind deoparte gluma, cred ca trebuie sa reflectam mai mult si sa privim substratul a tot ceea ce se intimpla in jurul nostru.
  Multumesc pentru ocazia pe care am avut-o sa-mi postez opinia si astept si parerile voastre. De asemenea l-as ruga pe Dl Iliescu sa-mi spuna daca lucrurile scrise de mine sunt in acord cu ceea ce domnia sa a vrut sa scoata in evidenta.

  Multumesc
  Cu stima,
  Cristian

 153. herdesm Says:

  Buna seara domnule presedinte,
  Sunt un pic debusolat de explicatiile jenante pe care le dati si o sa va explic imediat de ce.
  1) suntem in plin scandal legat de “banii de cazare” acordati parlamentarilor; nu vreau sa generalizam dar se pare ca peste 100 de parlamentari au profitat de acea omisiune lagata de notiunea de domiciul stabil in Bucuresti si cea de proprietate in Bucuresti si vedem ca din ianuarie 2005 pana in noiembrie 2007 facem un calcul simplu: 100 buc. parlamentari x 24 luni (restul au fost vacante) x2500 ron = 6.000.000 ron- despre acesti bani nu vrea nimeni sa comenteze( dintre liderii politici) si daca tinem cont ca legea a fost votata undeva prin ’91 sau ’92 si promul- gata de cine?( si cat au incasat stimabilii parlamentari in acesti vreo 15 ani?)
  2) NU SUNT fan Basescu dar, va intreb – referendumul pentru demiterea unui presedinte nu a costat bani? cui a pasat dar mai ales cui a folosit? La acest pret nu cred ca a fost nici macar un exercitiu democratic. Oricum parerea mea e ca au fost actiuni mai grave care au incalcat Constitutia de’a lungul timpului si nu s-a pus problema demiterii cuiva.
  3) privatizarile facute de ochii lumii cu bogatiile subsolului pe cateva firfirele nu au fost in detrimentul bugetului consolidat si al contribuabilului? Nu mai spun de unitati economice gen Romtelecom -care are si un rol strategic -telecomunicatiile sunt calea pe care circula informatia – si informatia in ziua de azi e ca si tacerea pe vremuri ” de aur” Nu a pasat nimanui si-am dat-o grecilor. Exemplele pot continua.
  4) cunosc sute de persoane care muncesc domnule presedinte cel putin cate 12 ore pe zi – persoane cu functii de conducere prin diferite societati comerciale dar nici unul nu-mi vine’n minte ca fiind mai presus ca avere decat colegii dumneavoastra demnitari si repet domnule presedinte chiar MUNCESC.
  5) prin indemnul la boicotarea referendumului m-ati dezamagit; Va stiam un luptator pe baricadele democratiei. Ma asteptam sa ne explicati de ce sa votam cu nu votului uninominal in varianta propusa nicidecum sa boicotam acest referendum.
  6) decembrie 1989 m-a gasit in Iasi, iar in momentul fugii fam. Ceausescu s-a pus problema unui lider si ati aparut dumneavoastra; eram un tanar de 23 de ani si sincer nu auzisem de dumneavoastra pana atunci si interesandu-ma in grupul meu de cunostinte, mai multe voci mi-au spus: ” tov. Iliescu este o persoana cumsecade, joviala, a fost prim la Iasi, a fost sef la tineret, dar mare branza nu o sa faca – nu exista nimic in Jud. Iasi care sa aminteasca de trecerea sa pe aici – o sosea asfaltata, ceva; te duceai la dansul cu o problema , te asculta, vorbea frumos, iti promitea ca se rezolva si cu asta ramaneai ca mai intrai o data de doua ori in audienta, lucrurile decurgeau la fel iar mai apoi te lasai pagubas, ti-era rusine sa mai intri in audienta” – si nu cereau imposibilul domnule Iliescu.
  Apropo, la Neamt stiu drumuri intregi care au fost asfaltate din dispozitia de exemplu a raposatului Emil Bobos inlocuit de fostul (cred) dvs. subaltern Enache. Aceste drumuri duceau unde d-le Iliescu? o sa va mire cele mai multe dintre ele catre manastiri. – Va spun ceva aceste nume? Putem discuta ore in sir pe astfel de teme.
  Mai aveti cateva zile in care puteti misca ceva, nu riscati ca istoria sa acopere cu praf urmele trecerii dumneavoastra prin viata noastra a tuturor romanilor.

 154. emilpfeiffer Says:

  Domnule presedinte

  Va asigur din nou de toata stima mea. Constat ca ati facut modificari in blog, ca acum poate sa scrie oricine comentarii legate de postarile dumneavoastra.
  Nu va ascund faptul ca sunt interesat de ceea ce se intampla cu PSD, cu faptul ca dl. Mircea Geoana face aprecieri care, mie mi se par (unele din ele) ca deplasate, ca neconforme cu linia politica a stangii.
  Am si eu un blog, pe care va invit (din nou) sa-l vizitati, (emilpfeiffer.blog.com) si sa-mi lasati un semn (daca nu va cer prea mult) in cazul ca veti face acest lucru.
  Va doresc multa sanatate.

 155. viosnake Says:

  Pt gabi4: este pentru prima oara cand nu merg la vot, si asta pentru ca pur si simplu nu vreau sa mai fac parte din masa de manevra a clasei politice, oricare ar fi ea… pt ca asta sunt toti cetatenii din tara asta. Pur si simplu nu am pe cine sa votez.
  Si o sa comentez cat vreau eu, este dreptul meu, si nu are legatura cu optiunea mea de a ma exprima prin vot sau nu… daca a fi nemultumit inseamna sa te plangi ca o baba, atunci nu prea stii care sunt valorile democratiei.
  Traim intr-o tara in care se nasc copii cu deficiente grave in maternitati pentru ca medicii si asistentele nu au “chef” sa se ocupe de nasterea lor. Cam asa arata viitorul patriei acestea. Asta in timp ce facultatile de medicina scot pseudo-medici pe banda rulanta.

 156. voicuvali Says:

  Niciodata Romanii nu au fost uniti. Vedeti ce relatii sunt intre romanii din regiuni diferite in tara, ce relatii sunt intre romanii din strainatate…( sa moara capra vecinului). Dealungul istoriei nici un grup de romani nu a reusit sa fie asa unit ca PSD. Strategile PSD de a prada romania au fost cele mai bune. Au functionat perfect pana la un momentdat. Daca nu venea Basescu ii dadeam jos pe PSD-isti ca pe Ceausescu….Probablil ca dupa cum decurg lucrurile acum o sa-l dam jos pe Basescu ca pe Ceausescu… Am inlocuit deci un rau cu altul….Nu e deci loc de BINE.
  Ce facem?

 157. saturne71 Says:

  O scurta obsrvatie:
  Relativ multi dintre cei care posteaza mesaje de sustinere a dlui/tovului Ion Iliescu se declara tineri si chiar foarte tineri.
  Pe mine, unul, ma sperie chestia asta. Oare chiar au ajuns tinerii sa-l creada si sa-l asculte pe respectivul?
  Ori sa fie vorba de tineretul PSD care a primit o sarcina? Sau tineretul PSD patruns de convingere si care doreste sa mai pupe un colt din poala popii… Ca doar asa au crescut mari diversi ilustri pesedei de la curtea tatucului Ilici…
  Sau pur si simplu, administratorii blogului lucreaza 24 de ore din 24 si suplimenteaza cu mesaje de simpatie, adeziune si sustinere…
  Nu stiu ce sa mai cred, dar ma ia cu fiori pe sira spinarii. Sfirsitul lumii pare mai aproape ca oricand.

 158. eugenius Says:

  Am votat la europarlamentare cu PSD, dar din pacate domnii Geoana, Dragnea si Rus cred ca i-am votat pe ei personal! S-ar putea , daca nu schimba nimic in PSD, sa-mi schimb eu votul si sa-l acord altui partid ! Nefiind important probabil ca vor ramane la conducere aceeasi domni duplicitari !

 159. igelijk Says:

  Nu am mers sa votez de data aceasta.Sa spunem ca a fost o forma de protest la adresa guvernantilor din toate partidele.
  Marea lor majoritate sunt putrezi de bogati( ma intreb cum au reusit sa acumuleze averi fabuloase in doar cativa ani in conditiile in care Romania are cele mai multe taxe din intreaga Europa) si nu le pasa nici cat negru sub unghie de poporul care i-a ales sa ii reprezinte.Mi-am pierdut increderea in toata clasa politica iar in acest moment nu vad nici un partid si nici un lider capabil sa faca ceva bun pentru aceasta tara.Ar fi cativa politicieni tineri dar acestia nu au nici o putere si………………nu sunt sigura ce vor face cand vor fi si ei bogati.Probabil ca vor uita la fel ca si ceilalti de unde au plecat si ca mananca o “paine” alba datorita celor multi si saraci care au mers la vot si si-au pus in ei speranta de a avea o viata mai buna.

 160. perpessicius Says:

  Convocarea Congresului PSD nu este un capriciu sau o manevra a cuiva asa cum incearca sa insinueze conducerea actuala,ci o necesitate. Rezultatele,campania,starea partidului,posibilitatea de exprimare democratica a reprezentantilor din teritoriu se poate asigura numai printr-un congres.Inlocuirea unui congres cu sedinte de Birou,Consiliu este expresia unei democratii restranse,selective,birocratice si nu reale. Se apeleaza la aceste trucuri de restrangere a democratiei in partid pentru ca unii din conducerea actuala sa nu de-a socoteala in fata Forumului reprezentativ al partidului,ci sa se valideze deciziile in structuri fidele si obediente controlate de cei care acum diriguiesc treburile in partid. Ca si in anii precedenti in partid nu se doreste un dialog democratic , deschis,plenar ,mergandu-se pe principiu sectar al faptului ca cei care conjuctural au luat puterea trebuie sa si-o conserve chiar cu pretul incalcarii propriilor principii statutare.Iar cei care au deformulat alte opinii sunt dusmani si tradatori ai partidului.Ma intreb ce sanatate democratica au partidele daca tinerii si oportunistii din fruntea lor au o gandire mai stalinista decat batranii dati necinstit la o parte si hartuiti permanent.Pacat de 22 decembrie ’89.

 161. perpessicius Says:

  PSD-ul in formula de conducere actuala nu poate prezenta garantia unui partid care sa ne guverneze.pe de o parte este o conducere formata din oameni mai tineri si mai ambitiosi dar lipsiti de anvergura,competenta politica si experienta.Niste tineri setosi de putere,penibili si demagogi care nu au nici un merit real introdusi in partid prin relatii.Pe de alta parte sunt si unii mai copti adusi de Iliescu si Nastase,tot fara nici un merit si lipsiti de valoare politica (faptul ca ai functie mare si apari la TV nu inseamna ca ai si competenta).

 162. can1234 Says:

  va rog cititi blogul “UNINOMINAL PE LISTE ” ar putea impaca toate fortele politice din tara daca il si ma sustineti .
  va multumesc anticipat.
  CONSTANTIN ANDREI
  P.S.D. sector 3

 163. Cele mai comentate posturi din blogosfera | FocusBlog Says:

  […] ioniliescu.wordpress.com (162) […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: