JURNALUL

Luni, 9 noiembrie 2009,  Jurnalul National a publicat interviul pe care l-am acordat pe marginea sondajului CURS  privind viata publica din ultimii 20 de ani.

Pentru cei interesati, postez in continuare textul integral : 

ION ILIESCU: “ÎN CEI 20 DE ANI AU FOST ŞI FIGURANŢI, ŞI VEDETE”

de Gabriela Antoniu 
 
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, apreciază că metoda consensuală de a exercita puterea, care i s-a reproşat de-a lungul timpului, şi-a dovedit superioritatea, în timp ce metoda conflictuală a lui Traian Băsescu a distrus o construcţie democratică în câteva luni. 
 
● Jurnalul Naţional: Cum comentaţi rezultatele sondajului CURS în care aţi fost desemnat cea mai apreciată personalitate politică din ultimii 20 de ani şi cel mai bun preşedinte al României?  
● Ion Iliescu: Nu aş vrea să comentez rezultatele sondajului. Pentru asta sunt sociologii, pe care eu i-am respectat şi îi respect; fără ei şi analizele lor, ar fi din ce în ce mai greu de înţeles ce se întâmplă în lumea noastră, atât de complexă şi de dinamică. Vreau să comentez motivele pentru care, în opinia mea, cetăţenii României au făcut această alegere. Un prim motiv este, evident, legat de schimbarea din 1989. România şi românii aveau nevoie de acea schimbare, pe care nu şi-au dorit-o în nici un caz violentă. Revoluţia română, de care mi-am legat numele, a declanşat un amplu proces de schimbări, sau mai ales un proces de democratizare, de construcţie a statului de drept. Eu am pledat şi fac acest lucru şi acum, pentru reconciliere naţională, pentru construirea consensului în tot ce înseamnă proiecte definitorii pentru viitorul nostru ca naţiune. şi în acest cadru am încercat, de câte ori am putut, să implic cetăţenii în procesul de luare a deciziilor.  
 
● Sondajul vine după o perioadă în care aţi fost şi încă mai sunteţi contestat. 
● Mi s-a reproşat şi mi se reproşează că am pledat pentru linişte şi stabilitate. Mi s-a reproşat că nu am dat jos guverne. Nu asta este misiunea şefului statului, dimpotrivă. Criticând ce este de criticat în acţiunea guvernului, preşedintele României este obligat să facă acest lucru strict în limitele Constituţiei. El nu se poate substitui guvernului, nu-şi poate depăşi atribuţiile constituţionale. Uităm în ce condiţii s-a făcut trecerea la democraţie şi la economia de piaţă în România. În jurul nostru se desfăcea un imperiu URSS; se desfăşura un violent şi sângeros război civil, în Iugoslavia, se ridicau voci şi pretenţii revizioniste. Pierdusem pieţe CAER, dar nu reuşeam să găsim altele noi, sufeream consecinţele embargoului din Irak şi din Iugoslavia. Eram în Balcani, care devenise din nou “butoiul cu pulbere al Europei”, şi investitorii străini evitau să se aventureze aici. Nu am avut nici capitalul intern (abia ieşeam din comunism!) şi nici acces la capitalul extern pentru a restructura aparatul productiv. Şi cu toate astea, construind împreună cu toate forţele politice un consens în privinţa integrării europene şi euroatlantice, ne-am atins obiectivele. Metoda consensuală de a exercita puterea, care mi s-a reproşat, şi-a dovedit superioritatea. Am construit împreună o democraţie funcţională, transferul puterii, după alternanţă, s-a făcut paşnic, după cele mai pretenţioase standarde democratice, am reuşit reconcilierea istorică în relaţia cu Ungaria, ne-am respectat angajamentele internaţionale. Metoda conflictuală, atât de dragă actualului preşedinte a anulat aproape opt ani de creştere economică, a distrus două alianţe de guvernare şi câteva guverne, a generat grave crize politice, a izolat România în sânul UE şi în lume, dar mai ales a distrus o construcţie democrată în câteva luni. Acum, asistăm la afirmarea apetitului pentru metode totalitare, care ignoră orice valori şi principii democratice. 
 
Românii au tot ce le trebuie pentru a compara şi a judeca în deplină cunoştinţă de cauză. Sunt bucuros să văd că oamenii apreciază ceea ce am făcut în aceşti douăzeci de ani în slujba interesului public. Sigur, am făcut şi erori, de decizie, de judecată. Am avut puterea să le recunosc, şi când am putut, am îndreptat ceea ce era de îndreptat, ca în cazul relaţiei cu Regele Mihai. Dacă schimbarea din 1989 ar fi avut loc altfel, pe cale paşnică, poate am fi evitat multe pierderi şi efecte negative. Dar şi în aceste condiţii am reuşit, împreună, să ne atingem ceea ce ne-am impus ca program al Revoluţiei române.

● Vă aşteptaţi la o asemenea poziţionare în ambele clasamente? 
● Sincer să fiu, ceea ce am făcut şi fac în politică nu este cu gândul la astfel de clasamente, care, ştim cu toţii, au şi o mare doză de subiectivism. Nu m-am gândit la asta, dar, sigur, este o satisfacţie să văd că ceea ce am făcut este apreciat de oameni.   
 
De ce credeţi că majoritatea românilor v-a desemnat pe dumneavoastră în ambele cazuri? 
În parte, pentru ceea ce am făcut, şi în parte pentru ceea ce vor să spună ei despre felul în care este condusă acum România. Cei care au optat pentru mine exprimă nevoia de stabilitate, de dialog între guvernanţi şi guvernaţi, nevoia unui proiect naţional, care să genereze solidaritate socială şi naţională. Eu asta am propus românilor în aceşti ani. Şi nu cred că am greşit.   
 
● O altă apreciere, indirectă la adresa dumneavoastră, este desemnarea lui Adrian Năstase prim-ministru, considerat cel mai bun premier din ultimii 20 de ani. Cum comentaţi? 
● Adrian Năstase îşi merită locul în acest clasament, pentru că a avut de gestionat o situaţie extrem de dificilă şi a reuşit, împreună cu colegii săi din Guvern, cu toţi cei angrenaţi în acest proces, să îndeplinească trei mari obiective: relansarea creşterii economice, încheierea negocierilor aderării la UE şi aderarea la NATO. Toate cele trei obiective au fost adevărate succese. Şi oamenii au înţeles asta. 
 
● Atunci când l-aţi desemnat premier aţi avut de ales între mai multe opţiuni? Ce v-a determinat să-l numiţi pe dânsul? Ce anume v-a convins să-l alegeţi? 
● Nu, pentru că PSD a mers, într-un fel, cu o echipă: Ion Iliescu-Adrian Năstase, în alegerile din 2000. Dar alegerea s-a impus prin calităţile domnului Năstase, care are o extraordinară capacitate de muncă, învaţă permanent, are calităţi de lider şi o minte extrem de ordonată. şi care ştie să joace şi în echipă. Sigur, toţi avem slăbiciunile noastre, important este ca, atunci când aduni calităţile, să depăşească defectele. El este pe plus, şi asta se reflectă şi în rezultatele acestui sondaj. 
 
● Cum aţi caracteriza clasa politică din ultimii 20 de ani? 
● Eu nu aş discuta în termeni de clasă despre politicienii români. Pentru că este vorba despre individualităţi, pe care, din comoditate, sau din motive vinovate, preferăm să-i judecăm la grămadă. Fiecare perioadă din procesul de tranziţie din aceşti 20 de ani a avut şi lideri marcanţi, şi mediocri, şi figuranţi, şi vedete. Îmi amintesc şi omagiez memoria unor oameni precum Corneliu Coposu, Alexandru Bârlădeanu, Sergiu Cunescu, Corneliu Mănescu, Alexandru Paleologu, Ion Raţiu. Ca şi prestaţia unor “veterani”, astăzi, ai politicii postdecembriste, precum Mircea Ionescu-Quintus, Radu Câmpeanu sau Oliviu Gherman. Din cei mai tineri în 1990  Adrian Năstase, Emil Constantinescu, Adrian Severin, Călin Popescu-Tăriceanu, Mugur Isărescu, Nicolae Văcăroiu. Şi noua generaţie, generaţia anului 2000, a dat un număr de lideri, care vor confirma, sunt sigur. Dar pentru a schimba calitatea celor care conduc politic România, partidele trebuie să se consolideze ca structuri şi ca prestaţie, să afirme cu consecvenţă principii şi crezuri politice bine conturate, să recruteze, să pregătească şi să promoveze continuu noi lideri, cu autoritate morală şi credibilitate. Parcă o făceau mai bine, cu mai mult patos şi dăruire, în deceniul trecut. Acum ele trebuie să câştige autoritate, prin forţa mesajului lor şi personalitatea liderilor, pentru a se schimba imaginea publică a politicianului român.

Advertisement

5 Responses to “JURNALUL”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  Îmi amintesc şi omagiez memoria unor oameni precum Corneliu Coposu, Alexandru Bârlădeanu, Sergiu Cunescu, Corneliu Mănescu, Alexandru Paleologu, Ion Raţiu. Ca şi prestaţia unor “veterani”, astăzi, ai politicii postdecembriste, precum Mircea Ionescu-Quintus, Radu Câmpeanu sau Oliviu Gherman. Din cei mai tineri în 1990 Adrian Năstase, Emil Constantinescu, Adrian Severin, Călin Popescu-Tăriceanu, Mugur Isărescu, Nicolae Văcăroiu.

  1) Eu nu cred ca Ion Iliescu apreciaza sincer personaje cum ar fi: Corneliu Coposu, Alexandru Paleologu, Ion Raţiu, Radu Câmpeanu, Emil Constantinescu, Adrian Severin, Călin Popescu-Tăriceanu.

  2) Nu conteaza care este stilul de conducere al sefului statului. Important este ca nivelul de trai al oamenilor sa nu se inrautateasca. Dupa “Revolutie” am asistat la un continuu sir de caderi economice majore urmate de scurte perioade de imbunatatire a vietii cetatenilor. Mai precis economia evolueaza haotic, oamenii nu isi pot face planuri serioase de viitor, munca nu mai are nici o valoare cei care lucreaza mult fiind de regula saraci si abia supravietuind de la o luna la alta.

 2. Sibilla Says:

  Felicitări ! Un Interviu plin de Limpezime .
  Adevăr mare grăiţi, ne-am săturat de scandaluri, teatru, dualism… Vrem Schimbare ! Binevenite Proiectele, dar cam prea mulţi românii se limitează DOAR să le trâmbiţeze şi prea puţini cei ce pun osul, cei ce se implică efectiv şi nu mă refer numai la profesionişti, specialiştii ce deţin funcţii la nivele înalte ci, inclusiv la societatea civilă care trebuie să accepte că doar participând ne putem urni , nu aşteptând să pice din Cer, nu aruncând idei pe ici pe colo, ci demonstrand că… prin fapte, căci la vorbe, toţi românii se pricep ( poeţi, analişti politici, comentatori fotbal… toţi…). Avem tare multă treabă şi va trebui şi mâna care să ne conducă-ntre-o Direcţie bună.
  Cum am mai spus, am încredere-n Tandemul Iliescu-Năstase şi simt cu toată fiinţa că sunteţi artizanii Renaşterii social-democraţiei Autentice ! Aşa intuiesc, simt, doresc : Schimbarea a-nceput, în Bine şi veţi reuşi şi ne vom alătura ! Doamne Ajută !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 3. SorinPLATON Says:

  De ce rad si traiesc parintii si bunicii “lor”, in timp ce plang si mor parintii si bunicii “nostri”?..

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/11/11/povesti-despre-echitate-si-egalitatea-de-sanse/

  Cele bune (cat mai pot fi)!..

  “unul dintre egali”

 4. Victor Says:

  Felicitari, domnule Presedinte! In final, asta este cel mai important, faptul ca sunteti perceput in mod corect de majoritate.

 5. dchira Says:

  Domnule Iliescu,

  V-ati declarat suteti ateu sau liber cugetator.Libertatea este atributul oricarui om indiferent de religie. Oricum apartenenta la o religie inseamna apartenenta la un sistem de valori.
  O idee din Biblie: o imparatie nu poate exista daca se dezbina din interior. In contextul alaegerilor, dvs il sustinteti pe dl.Geoana, etichetat de dvs nu demult ca ….. Nu e oare o mica contraditie si inconsistenta in linia politica ? Apropierea de liberali in lupta finala cu Basescu e un fel de mariaj oportunist care include si un aranjament prenuptial??!!
  Am remarcat fraza dvs :” sa terminam cu Basecu” .
  Domnule Iliescu nu aveti cum sa terminati dvs, e vot universal si doar numararea voturilor va decide ce si cum. oricum fraza dvs. de acum “celebra” denota un fel de spaima amestecata cu malitiozitate si enervare.

  De ce va temeti domnule Iliescu?
  Romanii vor arata prin votul lor daca constructia politica de dupa 89 e una valida sau nu. Nu aveti incredere in poporul roman si puterea de discernamant a romanilor?
  De ce este atat de periculos Basescu?

  Am motive sa cred ca acest comentariu nuva fi postat avand in vedere laudele postate anterior si lipsa unor comentarii cucaracter critic. Eu sunt deschi la dezbatere sigata sa-misustim civilizat punctulde vedere.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: