REFERITOR LA IARNA SI INZAPEZIRI…

Exista o formula straveche cu privire la luna februarie – ultima luna de iarna – “fe-martie”, reflectand dorinta oamenilor de a trece mai repede de luna februarie si cu ea odata si iarna.

Anul acesta, am avut chiar o situatie insolita: Nu am prea avut iarna in luna decembrie si chiar la inceput de ianuarie. Greul iernii s-a concentrat in luna februarie – cu caderi foarte mari de zapada, cu un fel de compensare naturala, dupa lipsa de precipitatii din perioada anterioara, foarte secetoasa – vara, toamna si inceputul iernii. Toata Europa inregistreaza acest fenomen.

Continuarea ninsorilor creaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapenzirii drumurilor si a unor localitati, dar aceasta va crea probleme si dupa, Daca va avea loc o incalzire rapida , cu topirea masiva a zapezilor, si cu o posibila suprapunere de ploi de primavara – aceasta va crea pericole reale pentru inundatii de mari dimensiuni. Aceasta, mai ales este valabil pentru bazinul Siretului, unde, din pacate, in ultimii 20 de ani s-au defrisat masiv versantii Carpatilor Orientali, ca urmare a privatizarii padurilor ( o greseala politica, pentru care se vor inregistra costuri pe o perioada lunga de timp).

Lipsa padurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, in bazinul Siretului, al afluientilor sai din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, cu pierderi uriase si pericole pentru oameni si pentru localitati. Din pacate , singura masura rationala este elaborarea din timp a unor avertizari – care sa-i ajute pe oameni sa se fereasca din calea viiturilor ! Evitarea pierderilor materiale este mai dificila, uneori imposibila – acum important este sa se diminueze pierderie de vieti umane si de animale.

Se impun rapid analize pentru exploatarea rationala a tuturor bazinele hidrografice si de masuri tehnice legate de exploatarea acumularilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri.

39 Responses to “REFERITOR LA IARNA SI INZAPEZIRI…”

  1. gigip1948 Says:

    Domnule presedinte,
    Rezonez cu ideile Dumneavoastra! In plus,nu ma pot abtine sa nu il intreb pe Boc de ce a folosit banii din rezerva primului ministru pentru ca Udrea si Apostu sa ia spaga,fara numar,din contractele privind amenajarile de bazine de inot,patinuare ori telegondole! Banii respectivi,fiind destinati situatiilor de urgenta,.ar fi putut fi folositi pentru achizitionarea de utilaje performante de dezapezire!

  2. A 31-a zi pentru România | Teologie pentru azi Says:

    […] Ion Iliescu: „Lipsa padurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, in bazinul Siretului, al afluientilor sai din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, cu pierderi uriase si pericole pentru oameni si pentru localitati. Din pacate, singura masura rationala este elaborarea din timp a unor avertizari – care sa-i ajute pe oameni sa se fereasca din calea viiturilor! Evitarea pierderilor materiale este mai dificila, uneori imposibila – acum important este sa se diminueze pierderile de vieti umane si de animale”. […]

  3. vioricabuda Says:

    Ma gindesc tare mult la faptul ca presa asta , dintodeauna v-a fost tare ostila ,de parca ambii parinti ,i-au fost numai de dreapta , insa aveti prea multa valoare ,si in toata nebunia lor ,nu stiu cum sa va ocoleasca.Musai sa va recunoasca.
    Cu respect si multa pretuire d-l presedinte.

  4. Ovidiu Says:

    Alina Gorghiu scrie pe blogul sau :”Neasteptata legatura”. Ana Pauker, Razvan Ungureanu, Traian Basescu si Monica Iacob Ridzi

  5. Victor Says:

    Iata o noua dovada, daca mai era nevoie de asa ceva, ce inseamna lider responsabil. Si ma gandesc la Presedintele Iliescu. La polul opus, Basescu se da cu snowmobile-ul dupa cateva sticle de whiskey in vreme ce oamenii mor inzapeziti…

  6. Theodora Says:

    Se intampla in Romania, 10 februarie 2012, stat membru UE si NATO, aproximativ 65.000 de oameni din Vrancea si Buzau sunt izolati, 57 de romani decedati, morti neinmormantati de 8 zile, oameni fara electricitate, apa, alimente, medicamnete, lemne pentru foc si peste 2 zile revin ninsorile in toata tara

  7. Theodora Says:

    Unde sunt parazapezile?

    Noul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu – “Este inadmisibil ca militarii să dezăpezească şi cetăţenii să stea la căldură. În asemenea situaţii nu ne văicărim. Nu putem plăti lenea la nesfârșit” – Unde sunt parazapezile?

  8. Gabriela Savitsky Says:

    Nu le privatizează guvernul Ungureanu (FMI)? La bazinele hidrografice mă refer. Ce atâta discuţie? S-a dovedit că privatizarea e soluţia miraculoasă. Când ceva funcţionează, aducem (“de-afară”, pe bani adevăraţi) management privat, spargem sistemul respectiv în module şi privatizăm. Ar fi potriviţi investitori (cumpărători) de stat din Olanda, Belgia sau Danemarca. Se poate vedea – măcar pe Discovery – ce minuni ale tehnicii au ştiut să inventeze, folosind forţa apei.
    Lăsând ironia la o parte, este evident că ne situăm în Evul Mediu. O ninsoare mai abundentă şi un viscol au paralizat un sfert din ţară. Au murit oameni. Sigur, obiectivul FMI este să ne împuţinăm ca număr – mai ales cei care nu sunt productivi. Iar ţăranii din cătunele aflate sub zăpezi nu reprezintă nimic în economia ţării, pentru că, nu-i aşa?, “sunt plătiţi degeaba”.
    Domnule Preşedinte, degeaba spuneţi şi avertizaţi. Guvernul României locuieşte la Washington, nu e înzăpezit, nu aude strigătele de disperare şi nici vaierul morţii nu-l aude, “stă la căldurică”. I-a impus lui Băsescu o schimbare, oricum să fie dar să fie schimbare, să topească îndârjirea şi nemulţumirea populaţiei. I-au cerut s-o retragă pe Elena Udrea – cea care a polarizat ura colectivă şi a amplificat-o până la paroxism prin atitudinea ei sfidătoare. Sigur, avem un surogat de schimbare şi asta deja s-a văzut. Tinereţea nu e o virtute şi o garanţie explicită a profesionalismului, a eficienţei. Tinereţea e ea o calitate, dacă e dublată şi de experienţă, şi de viziune şi, mai ales, de iubirea de oameni. Aceasta lipseşte cu desăvârşire actualei conduceri a României. Nu vedem decât dispreţ, nu ni se arată decât scârbă. Oamenii aceştia care au ajuns să ne conducă ne dispreţuiesc, ne urăsc şi, dacă ar şti cum să facă fără să-i tragă nimeni la răspundere, ne-ar ucide. Pur şi simplu. Pentru că nu-i adulăm, pentru că nu-i respectăm, pentru că nu-i iubim, pentru că le sancţionăm atitudinile, pentru că le amendăm lipsa de omenie. Cum spunea maestrul Emil Hossu în ultima intervenţie publică: “Cum vrea cineva să fie iubit dacă el nu iubeşte pe nimeni?”
    Am scris de multe ori că România va reuşi să se stabilizeze, să devină europeană şi civilizată când va ajunge la conducerea ei generaţia mea, “generaţia decreţeilor”, cum este ea supranumită. Argumentele mele se bazau pe faptul că am fost crescuţi într-un regim în care, totuşi, valoarea era recunoscută (procedăm prin comparaţie), că am făcut o şcoală serioasă, că la terminarea liceului fiecare avea o cultură generală solidă. Că regimul acela ne-a insuflat – fie şi exagerat, fie şi megapropagandistic – sentimentul patriotic.
    M-am înşelat, domnule Preşedinte. Construcţia mea ideatică era una idealistă. Generaţia decreţeilor a dat de gustul banului. Se dovedeşte, iată, arivistă, gata să calce pe cadavre pentru a se menţine la putere cu orice chip şi prin orice mijloc, cinică, lipsită de repere morale şi laşă. Cu tristeţe o spun. Prin reprezentantul ei cel mai bun – prin cel mai reuşit produs al generaţiei, pentru că Mihai Răzvan Ungureanu este un asemenea produs de excepţie – generaţia mea s-a compromis definitiv.
    Sigur, eu sunt un scriitoraş obscur dintr-un colţ de ţară uitat de lume. Nu şi de Dumnezeu. Nu mă pricep la politică şi am dovedit-o în multe rânduri. Francheţea mea a tăiat un cerc mare în jurul meu: am doar trei prieteni – trei, dacă îmi acordaţi onoarea de a vă adăuga şi dumneavoastră. Părerile mele nici nu sunt obiective şi nici nu sunt interesate.
    România se află pe buza prăpastiei, deasupra disoluţiei ca stat şi deasupra pierderii suzeranităţii. Mai avem doi sau trei piloni ai economiei de înstrăinat şi suntem vânduţi definitiv.
    Doamna Angela Tocilă – altfel o bloggeriţă inteligentă – îmi sugera mai dăunăzi să-mi văd de neocomunismul meu şi să părăsesc facebookul. Mărturisesc că m-a lovit în plex această etichetă. Poate că sunt o neocomunistă, dacă aşa se vede din lecturi. Apoi, nici nu-i aşa grav să fii neocomunist, deci diferit, într-o unanimitate pro-capitalistă.Cine pune etichetele? Să-ţi iubeşti ţara – pentru că despre asta e vorba – înseamnă să fii neocomunist? Mi-a sângerat sufletul când s-au înstrăinat resursele ţării, când am vândut statului austriac – deci nu unui privat, statului! – rezervele de petrol ale României. Sigur, preţul a fost unul pe măsură – integrarea europeană. Dar, devenind vasalii Europei (statelor puternice ale Europei) ce am câştigat? Am câştigat măcar dreptul de a fi egal între egali? Nu. Suntem un paşalâc al nimănui, unde vine fiecare şi-şi face mendrele. Şi Statele Unite, care urmăresc să distrugă Uniunea, pentru că se poate constitui într-o forţă economică concurenţială pentru hegemonia Americii. Şi multimaţionalele care au devenit varianta capitalistă, modernă, a hoardelor de năvălitori. Dar, ce e cel mai trist şi mai dezolant, este că proprii noştri conducători, aleşii noştri sunt primii jecmănitori şi împilatori. De parcă o forţă nevăzută i-ar alimenta cu ură împotriva propriului popor. Iar Opoziţia, cu toată părerea de rău, nu pare deloc să fie altfel. Acelaşi ciocoism, aceiaşi genunchi flexibili în faţa “mărimilor” de tot felul de aiurea, aceiaşi spinare elastică, acelaşi cinism.
    Domnule Preşedinte, suntem fără speranţă şi fără viitor. Şi fără oameni în care să putem crede cu toată convingerea. Patriotismul a murit sau a fost îngropat de viu? .

  9. Theodora Says:

    Romania 13 februarie 2012 – Basescu Traian primul furnizor de energie electrica al Romaniei – “Nu exista niciun pericol sa se intrerupa furnizarea de energie electrica pentru cetateni” – Mai exista ceva in rezervele de stat?


    De ce nu foloseste prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu ajutoare din rezervele de stat pentru sinistrati?
    Mai exista ceva in rezervele de stat?
    De ce nu a folosit prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu Fondul de urgenta bugetara – destinat cheltuielilor urgente sau neprevazute si Fondul de interventie pus la dispozitia Guvernului?

  10. fragmentariumpolitic Says:

    Romania traieste sub dictatura vremurilor si a vremii. Ca si cand nu ar fi fost peste poate, codurilor portocalii de criza politica, economica si sociala li s-a adaugat si cel de criza meteo. Si ce le opune Puterea? Un stat minimal! Poate fi un indicator mai relevant pentru incompetenta si lipsa de viziune a unui regim politic decat directia catastrofala catre care se indreapta asa-zisa “reforma” a statului? Eu cred ca nu, avand in vedere ca “reforma” Basescu a pierdut batalia cu prezentul, amenintand sa o piarda si pe cea cu viitorul.

    Pentru neputintele rurale in fata amenintarilor climatice, cu care ne confruntam in aceste zile cu caderi masive de zapada (si carora, probabil, le vor urma, in primavara, inundatii), solutia nu e restrangerea ariilor rezidentiale (a experimentat-o si Ceausescu, desi din alte motive), ci diminuarea dependentei locale de centru. Satul va trebui sa traiasca pe picioarele proprii, iar acest lucru nu se va putea realiza fara structuri agro-mecanice asociative, capacitati agro-industriale si o logistica educationala si sociala de sustinere.

    Faptul ca seful noului executiv nu vine din zona economica, financiar-bancara sau administrativa arata ca, in mod paradoxal, acestea nu sunt considerate a fi proritati ale momentului (in aceeasi directie curge si lipsa de experienta a titularilor unor portofolii). Un om din zona unor relatii de tip comanda-raport nu raspunde unor cerinte ale unei societati democratice, ci indica nevoia unui regim politic de o altfel de resursa, de consolidare a puterii si pentru controlul perespectivei electorale.

    Pana nu va fi prea tarziu si nu se va transforma in cod rosu, adevaratul cod portocaliu ar trebui sa fie pentru simulacrul de reforma, pentru deturnarea statului de la functiile sale naturale catre interese de grup, clientelare. Nu certarea populatiei sau primarilor, nu destituirea specialistilor sunt solutii. In fata oricaror crize, riscuri sau amenintari, statul social, ca instrument al solidaritatii comunitatii, nu are alternativa. Talleyrand, pe care-l cita Emil Hurezeanu, spunea ca atunci cand este urgent este deja prea tarziu, dar eu cred ca niciodata nu este prea tarziu, chiar si in al doisprezecelea ceas mai este o sansa de salvare sau de mantuire, cum spuneau Sfintii Parinti ai Crestinatatii…

  11. Romania 13 februarie 2012 – Basescu Traian primul furnizor de energie electrica al Romaniei – “Nu exista niciun pericol sa se intrerupa furnizarea de energie electrica pentru cetateni” – Mai exista ceva in rezervele de stat? Says:

    […] Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD atrage atentia pe blogul personal: “Continuarea ninsorilor creaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapenzirii drumurilor si a ….” […]

  12. Romania 13 februarie 2012 – Basescu Traian primul furnizor de energie electrica al Romaniei – “Nu exista niciun pericol sa se intrerupa furnizarea de energie electrica pentru cetateni” – Mai exista ceva in rezervele de stat? Says:

    […] Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD atrage atentia pe blogul personal: “Continuarea ninsorilor creaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapenzirii drumurilor si a ….” […]

  13. Gabriela Cirstoiu Says:

    Minerii din Valea Jiului isi doneaza ratia de hrana pe o saptamana sinistratilor!

  14. alecsei Says:

    Cu si despre porci!

  15. Bratu Marius (@1acolo) Says:

    Inundații ne mai trebuiesc ca în rest le avem pe toate …

  16. Ninsori, troiene si… viitoare inundatii « Motanul Incaltat Says:

    […] spre exemplu cu freze. Acuma nu mai au freze si zapada e de cativa metri. Si al doilea aspect, pe blog: “Continuarea ninsorilor creaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapenzirii […]

  17. maharajahuldekapurthala Says:

    http://luptadeclasa.wordpress.com/2012/02/14/despre-aya-stoarfa-rascoapta-care-a-confiscat-blogul-lui-adrian-nastase/

  18. Gabriela Cirstoiu Says:

    a zis base ca nu vor fi probleme cu energia electrica si acum a picat reteaua!sa speram ca nu va zice base ca nu vine apocalipsa!

  19. Theodora Says:

    Se pare ca pana de curent a fost cauzata de consumul mare de energie electrica în aceasta perioada.

    Jumatate din Bucuresti in bezna – Pana de curent electric in partea de nord-est a Capitalei – Ce ne-a spus Basescu noua? “Vă pot asigura că nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică”

  20. maharajahuldekapurthala Says:

    Despre un print fara titlu si despre un actor cu titlu: http://luptadeclasa.wordpress.com/2012/02/18/despre-un-print-fara-titlu-si-despre-un-actor-cu-titlu/.

  21. Sibilla Says:

    REŞIŢA – PROTESTELE CONTINUĂ !! 18.02.2012 Piaţa Prefecturii: „Frunzăverde, nu uita, Caraş nu-i moşia ta!“
    Protestatarii – speră că se vor organiza „anticipate“, pentru a scăpa de „ciuma portocalie“, drept pentru care au strigat din nou: „Jos Băsescu!“, „Anticipate!“ şi „Jos guvernul securist!“. Pentru că, totuşi, protestele se desfăşoară la Reşiţa şi nu la Bucureşti, oamenii nu l-au uitat pe „cel mai iubit fiu al judeţului“, Sorin Frunzăverde, căruia i-au urat „de bine“ şi i-au amintit câteva lucruri esenţiale: „Frunzăverde, nu uita, Caraş nu-i moşia ta!“, „Frunzăverde, te-ai uscat, Caraşul te vrea plecat!“, şi „Frunzăverde, nici nu ştii, cât de mic începi să fii!“. De răspuns nu le-a răspuns însă nimeni, nici măcar atunci când au strigat la unison „Ieşi afară, javră ordinară!“. Mâine o vor lua de la început, cu forţe proaspete, dar mai ales cu speranţe. http://www.argument-cs.ro/content/pia%C5%A3a-prefecturii-%E2%80%9Efrunz%C4%83verde-nu-uita-cara%C5%9F-nu-i-mo%C5%9Fia-ta%E2%80%9C

  22. Theodora Says:

    HAI CA SE POATE!

    HAI CA SE POATE!

  23. Theodora Says:

    Din ciclul “Toata clasa politica este vinovata” va prezint astazi partea I:

    Cine are urechi de auzit sa auda – La Antena 3 Oreste si profesorul Bogdan Teodorescu se acuza unul pe celalalt de manipulare

  24. Theodora Says:

    Domnule presedinte Ion Iliescu,
    Vreau sa ve prezint urmatoarea situatie:
    Antena 3 si Jurnalul National il promiveaza insistent pe tanarul Claudiu Craciun, cel care a vorbit la PE despre protestele din Romania, ca pe “liderul” si “vocea” Pietii Universitatii desi acesta nu este decat liderul unui grup de tineri care protesteaza la Arhitectura.
    Protestatarii de la Teatru National sunt aproape ignorati de Antena 3 si Jurnalul National.
    Tanarul Craciun striga “PDL si USL fura prin rotatie” “Fara partide” “Presa romana plina de minciuna” :

    Dumneavoastra ce parere aveti?
    Cu respect
    Theodora Marinescu

  25. Tudor Says:

    Cred ca avertizarile dvs. nu pot fi urmate de autoritati din mai multe motive:
    1. Fara inundatii nu se vor putea aloca fonduri, fara licitatii, pentru motive de criza, care sa salveze case/animale/oameni, fonduri de care vor beneficia relatiile amicale ale autoritatilor respective, chiar daca vor fi si pierderi colaterale de vieti omenesti, bunuri etc.
    2. O sursa de venit este eficienta daca se poate regenera: lipsa vegetatiei genereaza eroziune, care la randul sau genereaza lipsa vegetatiei. Ca sa reintru in rationament: primavara platim inundatii, vara platim seceta. Asa cum am platit si iarna zapada.
    3. Nu e nicio sansa de a scapa de calamitati. Chiar daca natura ar fi binevoitoare cu noi, bagajul de calamitati al echipei de la butoane mai poate contine: gripa aviara, gripa porcina, gripa spaniola, olandeza sau siriana. Bineinteles ca pentru fiecare exista un vaccin foarte scump, dar si o droaie de firme providential dotate cu tot ce trebuie pentru a incasa banii statului.
    4. Cine are nevoie de specialisti? Daca opiniile lor ar fi ascultate greutatile ar putea fi gestionate si s-ar ajunge mai greu la criza. De aceea este util un sef care nu are nicio legatura cu domeniul, pentru ca opiniile sale sunt clare, primare, usor de inteles, prin urmare usor de acceptat, cum s-ar spune: “uite ce limpede vorbeste asta, frate. La fel as fi zis si eu: e greu, nu sunt bani la buget, au furat ailalti”.
    5. Asta e si miza nesfarsitelor dezbateri mediatice. Un specialist lasat sa explice ar inchide emisiunea in primul sfert de ora. Cine mai vinde reclama inca trei sferturi de ora?
    Ca sa revin: bineinteles ca vom avea inundatii. Sunt in plan!

  26. fragmentariumpolitic Says:

    Tratatul fiscal si neoliberalismul mutant

    De la inceput, doresc sa ma fac inteles: nu am obiectii fata de obiectivele declarate ale Tratatului de stabilitate, coordonare si guvernanta fiscala din Uniunea Monetara Europeana, ci sunt impotriva modalitatii de adoptare si a unor consecinte politice implicite (pe cele economice le las in seama economistilor), care ar trebui pe larg dezbatute, in asa fel incat asupra lor sa nu pluteasca nicio umbra de indoiala. Mario Monti are dreptate, stabilitatea nu se poate impune cu forta, dar la fel de inacceptabile sunt si presiunile pe constitutiile nationale, susceptibile a impune codificarea, sub o forma mutanta, a unui curent economic falimentar, neoliberalismul, responsabil de declansarea actualei crize globale a capitalismului.

    In forma actuala, constitutionalizarea Tratatului fiscal va insemna o mare jonglerie sau malversatiune politico-juridica, a carei miza nu va fi salvarea de criza, asa cum, ritos, se spune opiniei publice, ci eternizarea regimurilor politice de dreapta, de sorginte neoliberalista, dominante, in prezent, in UE. Fara o adaptare la nivelul de dezvoltare economica, regula deficitului structural s-ar putea sa fie de aur pentru tarile bogate, dar pentru cele sarace cu siguranta va fi o catusa de otel. Prin consfintirea constitutionala a adoptarii Tratatului fiscal, practic se va consacra statul minimal, ceea ce va face ca alternantele la guvernare sa-si piarda relevanta doctrinar-ideologica pentru partidele de stanga, care vor fi obligate, prin Constitutie, sa faca politici minimaliste de dreapta, respectiv neoliberaliste.

    Altfel spus, pluripartidismul va fi denaturat de catre monoideologism, cetateanul va fi cotat unidimensional, doar ca sursa fiscala, de taxe si impozite, care nu se vor mai intoarce, prin politici publice de redistribuire, ci vor lua calea acumularii privat-clientelare, iar statul social va deveni „neconstitutional” si va disparea din istorie.

    Chiar daca de jure forma de stat nu va fi schimbata, efectul constitutionalizarii Tratatului fiscal va fi, de facto, statul neoliberalist. In pofida faptului ca, formal, forma de guvernamant (republica democratica) si regimul politic (democratic) vor ramane neschimbate, pe fond ele vor fi profund afectate, in sens negativ. Nu mai vorbesc de structura de stat (stat national unitar), care, prin constitutionalizarea regionalizarii lui Basescu, va derapa de la realitatea teritorial-demografica structurala, care ne confera identitatea national-unitara. V-ar putea spune ceva… Republica Neoliberalista Romania? Nu, nu va speriati, intre timp intelighentia manipulatorie a evoluat, politicienii au devenit mai “subtiri” si mai cu “stil”…

    Ei bine, comunistii au fost infantili cand si-au trecut regimul politic in denumirea statului, pentru ca acelasi lucru se poate obtine folosind instrumente economice, lucru probat de neoliberalisti, care se dovedesc adevarati maestri de ceremonii in jocul dintre aparente si esenta. Neoliberalistii isi pot transmite ADN-ul politic de dictatura prin tratate fiscale si bugetare (care le ofera posibilitatea unui altfel de control, unui altfel de “totalitarism”), pastrandu-si, in acelasi timp, scrobeala de gulere democrate…

  27. Theodora Says:

    Domnule presedinte,
    Va asteptam pe blog

  28. maharajahuldekapurthala Says:

    http://luptadeclasa.wordpress.com/2012/03/01/un-partid-de-tot-cacatul/

  29. Sibilla Says:

    Protestele din Reşiţa au avut culoare locală, dar şi europeană

    Manifestaţiile din centrul civic al Reşiţei, devenite deja tradiţionale, după 45 de zile de proteste, au căpătat astăzi o nuanţă diferită, întrucât grupului de aproximativ 40 de cetăţeni, care a protestat neîntrerupt împotriva Puterii, li s-au alăturat sindicaliştii de la filialele judeţene BNS şi Cartel Alfa.
    Astfel, în piaţa din faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii, au fost prezenţi aproximativ 4 – 500 de manifestanţi, în fruntea cărora s-au aflat liderii Nicolae Drăgan, de la BNS, împreună cu Marian Apostol şi Maria Zvarici, de la Cartel Alfa.
    Liderul filialei BNS Caraş-Severin, Nicolae Drăgan, a vorbit despre temerea sindicaliştilor că UCM Reşiţa se află în faţa unui colaps, orchestrat de grupuri de interese, colaps care ar putea conduce la concedieri masive, în vreme ce clasa politică locală asistă la dezintegrarea uzinei reşiţene fără să reacţioneze. Nicolae Drăgan l-a acuzat pe managerul general al UCM Reşiţa, Dan Obădău, că nu acţionează în intersul uzinei şi al salariaţilor şi este vândut mogulului energiei Bogdan Buzăianu. „Pentru mine directorul Dan Obădău, începând de astăzi nu mai există. Am avut mare încredere în el, dar a dovedit că este vândut unor interese străine de cele ale reşiţenilor!”, a repetat Nicolae Drăgan, de mai multe ori la megafon, în faţa sindicaliştilor. Nicolae Drăgan a declarat jurnaliştilor prezenţi la manifestaţie că ieri, marţi 28 februarie, a avut discuţii ce păreau constructive cu Dan Obădău, care s-a declarat alături de protestul sindicaliştilor, pentru ca astăzi să îşi schimbe poziţia cu 180 de grade. Mai mult, Obădău a influenţat Sindicatul „Reşiţa – 1771” din UCMR, care nu a ieşit la proteste, dovedind că este un sindicat marionetă, aflat la dispoziţia conducerii uzinei.
    Liderul Filialei Cartela Alfa Caraş-Severin, Marian Apostol, a subliniat că protestul sindicaliştilor reşiţeni este adresat şi Puterii din România, care intenţionează să semneze Tratatul Fiscal al UE, tratat care nu va aduce decât mai multă sărăcie românilor. În paralel cu protestul sindicaliştilor s-a desfăşurat şi protestul nucleului dur al reşiţenilor, care cer demisia Lui Traian Băsescu, a Guvernului şi a autorităţilor judeţene, în frunte cu Sorin Fruzăverde.
    Sindicaliştii au plecat din centrul civic în jurul orei 16, în piaţă rămânând cei aproximativ 40 de protestatari, care cer demisia Puterii şi organizarea de alegeri anticipate. Manifestaţiile s-au încheiat în jurul orei 17.
    http://www.argument-cs.ro/content/%E2%80%9E%C3%AEncep%C3%A2nd-de-ast%C4%83zi-dan-ob%C4%83d%C4%83u-nu-mai-exist%C4%83%E2%80%9D

    SINDICALIŞTILOR LI SE INTERZICE SĂ IASĂ ÎN STRADĂ!

    O parte a sindicatelor din Caraş-Severin se află în această după-amiază în faţa Prefecturii, manifestând împotriva actualilor guvernanţi şi şefi ai administraţiei judeţene, vinovaţi în opinia protestatarilor de nivelul de trai scăzut, de lipsa locurilor de muncă şi de multe altele.
    Liderii CNS Cartel Alfa, BNS şi FEN sunt în centrul Reşiţei alături de aproape o mie de oameni care scandează împotriva guvernului şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde. Nu au fost menajaţi nici deputaţii şi senatorii de Caraş-Severin, răspunzători în ochii protestatarilor de situaţia în care au ajuns UCMR-ul, CSR-ul şi ceilalţi mari angajatori din judeţ. Potrivit celor din Piaţa 1 Decembrie 1918, nu toate sindicatele partipă la mişcarea de protest deoarece anumitor lideri sindicali li s-a sugerat pe un ton ameninţător că ar fi mai bine să stea acasă.
    “Ce facem cu Reşiţa? Pentru noi în momentul de faţă cel mai important este UCMR-ul. De astăzi sunt foarte dezamăgit de acest om care a preluat frâiele UCMR-ului. Din acest moment, Dan Obădău nu mai există pentru mine”, a declarat Nicolae Drăgan, preşedintele BNS Caraş-Severin. Liderul sindical este supărat foc pe actualul director al UCMR, deoarece este convins că acesta a împiedicat ieşirea în stradă şi a altor sindicate. “Am fost la el, m-am întâlnit pentru a stabili o revendicare, şi anume, să monitorizăm toţi parlamentarii de Caraş-Severin, pentru ca aceştia să iasă în Parlament şi să întrebe dacă Reşiţa, ca uzină, mai este considerată societate de interes naţional din punct de vedere strategic pentru sistemul hidroenergic sau nu. Dar iată, anumite sindicate din UCM au fost oprite să iasă la această mişcare”, a mai spus Drăgan.
    http://expressdebanat.ro/sindicalistilor-li-se-interzice-sa-iasa-in-strada

    Reșițenii – au protestat și astăzi în număr mare în Centrul Civic

    Aproape 500 de reșițeni ai ieșit din nou în stradă. Protestatarilor de zi cu zi, li s-au alăturat astăzi sindicaliștii.
    Este pentru a 45 zi de când la Reșița au început mitingurile, iar ediția de azi a fost una specială mai ales prin numărul mare al participanților precum și al lozincilor strigate.
    Dacă vă amintiți, în urmă cu câteva zile a apărut un anunț care spune că ,, În data de 29 februarie, între orele 14 – 15,30, în Reşiţa va avea loc mitingul de protest organizat de CNS Cartel Alfa şi BNS! La această acţiune chemăm toţi cetăţenii interesaţi să-şi transmită dezacordul cu privire la modul în care este tratată criza în România, şi faţă de instrumentele dictatorilale folosite de actualii guvernanţi în relaţia cu cetăţenii!” . Comunicatul era semnat liderii principalelor centrale sindicale din județ, Marian Apostol pentru CNS Cartel ALFA CS și Nicolae Drăgan pentru BNS.
    Numai că, numărul reșițenilor nemulțumiți nu a trecut de vreo 500. Este adevărat, de vreo 10 ori mai mulți decât în celelalte zile de protest, dar puțini având în vedere că aproape nimeni din Reșița nu este mulțumit de nivelul lui de viață. Alături de Apostol și Drăgan au fost prezenți și alți lideri precum Iancu Muhu sau Mariana Zvarici, dar aceștia, mai ales Muhu, a strălucit prin neimplicare. Ar fi fost culmea să comenteze ceva din moment ce acum vreo două săptămâni, într-o conferință de presă, spune cât de bine o duc siderurgiștii, că le-a crescut salariu, că primesc prime peste prime, li se plătesc jumătate din costurile vacanțelor de vară, că nimeni nu a fost disponibilizat și nici nu va fi pe viitor.
    Asta la CSR, fiindcă la UCMR, altfel stau lucrurile. Nicolae Drăgan l-a făcut cu ou și cu oțet pe actualul director Dan Obădău pe care îl acuză public că nu a făcut nimic în toți anii cât a fost în conducerea uzinei sub o formă sau alta. Drăgana sărit și la gâtul familie Chebuțiu, dar mai elegant, în schimb, a atacat dur Sindicatul din UCMR care nu a făcut nimic de s-a ajuns în această situație. Mai exact, se pare că la UCMR vor urma disponibilizări masive.
    Cei 450- 500 de oameni strânşi din nou în stradă, au suportat cu stoicism vântul rece şi tăios ce bate continuu în Piața 1 Decembrie. Cu toate că termometrul de pe Primărie arăta 6 grade cu plus, curentul ce trage de pe Valea Domanului îți îngheață măduva în oase. Și țineți cont că unii oameni sunt acolo, zi de zi, de peste o lună și jumătate.
    Sloganurile scandate au fost, multe dintre ele aceleaşi pe care cei ce au trecut prin Piață le știu deja: „La Palatul Cotroceni, cântă cucuveaua, Băsescu şi ai lui şi-au găsit beleaua“, „Demisia! Demisia!“, „Frunzăverde şi ai lui să se ducă dracului!“ București, nu uita- Reșița-i de partea ta, Frunzăverde te-ai uscat- acum pleacă din Banat” și cel mai nou: ,, Pân’ la Mărţişor, fără dictator! ”.
    http://www.infocs.ro/index.php/2012/02/29/re%C8%99i%C8%9Benii-au-protestat-%C8%99i-astazi-in-numar-mare-in-centrul-civic/comment-page-1/#comment-115178

    Album foto : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150637523247070.414576.717762069&type=3

  30. Mihnea Georgescu Says:

    La Mulţi Ani, domnule Preşedinte!

  31. Cios Adina Emilia Says:

    La Multi Ani! Domnule Presedinte, va doresc multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor.

  32. Buda Viorica Says:

    La multi ani !!!!!
    Va iubim si va pretuim muuuuuuult.

  33. Buda Viorica Says:

    La multi ani.
    Va iubim si va pretuim muuuuult.

  34. Cristiana Uzuna Says:

    La multi ani frumosi, Excelenta!

  35. Lucia Verona Says:

    Domnule președinte, vă urez multă sănătate, bucurii, tot ce vă doriți. La mulți ani!

  36. George Serban Says:

    Va urez La multi ani! Va doresc sanatate si succes in gasirea celor mai bune cai pentru promovarea Uniunii Social Liberale, proiect politic in care am crezut de la inceput!

  37. La mulţi ani! « Gabriela Savitsky Says:

    […] La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii, Domnului Preşedinte Ion Iliescu! […]

  38. Gabriela Cirstoiu Says:

    La multi ani cu sanatate,domnule presedinte!

  39. La Multi Ani, Domnule Presedinte! « Says:

    […] azi, a unei varste foarte frumoase, doresc sa-i transmit, si pe aceasta cale, Domnului Presedinte Ion Iliescu, La Multi Ani, multa sanatate si aceeasi putere de munca pusa in slujba celor multi! Asa cum am spus […]

Leave a comment