DIN LUMEA PRESEI

Alegeri sub semnul catastrofei….

Inpolitics

Pentru cîteva clipe, Ion Iliescu a lăsat ieri jurnaliștilor și opiniei publice, după Comitetul Executiv, impresia senilizării, după ce a început să vorbească, pe un ton serios, despre inundațiile de primăvară în contextul numirii unui nou guvern. Atît de neavenite au părut afirmațiile sale încît televiziunile de știri l-au ”tăiat”, revenind în studio pentru a continua discuțiile politice. În realitate, bătrînul lider ne-a servit tuturor, dar, mai ales, colegilor mai tineri, o lecție de pragmatism politic excepțional.

“Ne aşteaptă o primăvară complicată! Cantitatea asta foarte mare de zăpadă în funcţie de scenariul încălzirii de primăvară, poate crea probleme deosebite. Vom asista la un proces de încălzire masivă, mai ales că de-a lungul anilor s-au făcut defrişări sălbatice mai ales pe versanţii Carpaţilor Orientali. Putem să ne aşteptăm la fenomene foarte grave, mai ales în Bazinul Siretului, unde sunt asemenea fenomene, la inundaţii de mari dimensiuni. Şi, de aceea, am spus să fie avertizate conducerile din toate judeţele, am discutat cu conducerea INMH nişte scenarii în legătură cu diverse variante de topiri şi, dacă se suprapun topirii de zăpezi ploile de primăvară, fenomenul poate căpăta mari dimensiuni” a spus Iliescu ieri, după ședința Comitetului Executiv.

Stupoare printre ziariști, mai interesați de trioul amoros Vanghelie-Mizil-Mazăre. Posturile TV taie transmisia în direct, plictisite de noua postură de crainic meteo a liderului pesedist.

O mare gafă.

Avertismentul lui Iliescu e mai ancorat în politica momentului decît toate analizele zilei pe tema ”trece guvernul/pică guvernul”. E ancorat în ceea ce se cheamă agenda cetățeanului.

Să o luăm metodic.

Se știe că în acest moment, peste România e un strat de zăpadă fără precedent în ultimii 15-20 de ani. Casele sunt îngropate pînă la acoperiș, drumuri naționale zac îngropate pentru mult timp de aici încolo. Cantități inimaginabile de omăt abia așteaptă căldura pentru a se dezgheța și a o lua, furios, la vale.

Să vedem, însă, ce spune prognoza meteo oficială pentru lunile martie-aprilie: spune că ”temperaturile vor fi în general normale pentru perioadă, exceptînd unele areale din estul, sud-estul și vestul țării unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantitatile medii lunare de precipitatii vor fi apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar local in vestul, nord-vestul si centrul tarii acestea pot fi peste mediile multianuale lunare.

În luna martie, regimul termic mediu lunar al aerului va inregistra valori apropiate de normele climatologice la scara intregii tari. Sub aspect pluviometric, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste normele climatologice.

În luna aprilie, cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, iar local in estul, centrul si nordul tarii, acestea pot fi peste normele climatologice lunare.

Precizam faptul ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv”.

Altfel spus, nu se anunță secetă, ba chiar oarece exces de ploaie.

Suprapus peste topirea zăpezii, sunt toate șansele ca acest fenomen să ducă la niște inundații mult mai catastrofale decît cele din 2005 și 2006.

În 2005, spre exemplu, pagubele au depășit două miliarde de euro și s-au înregistrat aproape 100 de morți.

De atunci, defrișările au cuprins zone încă și mai întinse de teren, lucrări de îndiguire nu prea s-au făcut, că doar comunele aveau nevoie de bazine de înot și săli de sport șamd.

România trebuie să se pregătească pentru vremuri teribile după cea mai grea iarnă a ultimelor decenii.

Și cînd se vor întîmpla toate acestea? Răspuns: exact în timpul campaniei electorale din mai-iunie, și al alegerilor locale.

Un ”ingredient” politic care a lipsit, spre exemplu, în 2005 și 2006.

Incapacitatea de reacții corespunzătoare după căderile de zăpadă a atras critici dure guvernului Boc. Cum se va descurca în fața provocărilor care urmează guvernul puștimii cu caș la gură, care se pregătește să obțină azi votul parlamentului?

Nu avansăm un pronostic, dar cred că cei mai mulți dintre cititori cunosc deja răspunsul.

Cît despre proporția în care prestația noilor guvernanți la probabilele inundații se va repercuta asupra alegerilor locale, nu putem spune decît că va fi cel puțin covîrșitoare, putînd schimba, ea însăși, situația din sondajele momentului.

Să ne amintim doar comportarea halucinantă a președintelui și premierului în 2005-2006, cînd unul se răstea la sinistrați că nu le poate face hotel, altul se căznea zadarnic să impulsioneze repararea podului de la Mărăcineni și amîndoi păreau mai interesați să își ”ia fața” unul altuia în plan mediatic decît să facă ceva cu adevărat constructiv pentru țară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Advertisements

8 Responses to “DIN LUMEA PRESEI”

 1. Bibliotecaru Says:

  Şi eu mă gândeam astăzi că toată zăpada asta se va topi şi va inunda. După o prognoză proastă pentru producţia vegetală agricolă din cauza secetei de la finele anului trecut, dacă vin şi inundaţii este tot ce lipsea agriculturii.

 2. popalumi Says:

  Cred ca asta e raspunsul la intrebarea ‘Cind vor avea loc alegerile anticipate?”

 3. fragmentariumpolitic Says:

  La investirea Guvernului MRU: Surpriza cu covorul rosu

  In spectrul culorilor, portocaliul se afla intre rosu si galben. Pana la sedinta Parlamentului de investire a noului Guvern, am crezut ca aceeasi dispunere o au si cele din spectrul politic, cu oranjul PDL flancat de culorile USL, caruia forfecele protestelor sociale si parlamentare parea sa-i fi taiat orice spatiu de manevra. Marturisesc insa ca dupa discursul lui Victor Ponta, care s-a grabit sa-i intinda covorul rosu noului premier, nu prea mai stiu cine este la mijloc, strategic vorbind, nu ideologic.

  Nu vreau sa tin o lectie despre esoterismul cromatic, ci doar sa aduc in atentie cateva lucruri vizibile, care tin de avatarurile imaturitatii, leadereship si aliante politice, in stransa legatura cu iesirea neasteptata a lui Ponta din ceea ce percepeam a fi o strategie beton a Uniunii impotriva regimului Basescu.

  Discursul ponderat, neutral al presedintelui PSD pe marginea investirii Guvernului MRU a surprins pe toata lumea. Lipsa inflexibilitatii taioase si criticilor anti-sistem, cu care ne obisnuisem, ca intr-un concert pe doua voci si avansarea celor 15 conditii economice si sociale pentru sustinerea noului Executiv, din care au lipsit cererile de demisie a Presedintelui si pentru alegeri anticipate au reprezentat, de departe, evenimentul de prim-plan, ca turnura, care l-au eclipsat pe cel al functionarii masinii de vot, fata de care nimeni nu si-a facut in mod real sperante sau griji ca s-ar putea bloca.

  Replica noului premier la avansul liderului social-democrat nu s-a lasat asteptata, a fost una de intampinare, cu mesaje care au facut apel la identitatea comuna de generatie, la “umplerea jumatatii goale” a Parlamentului, la “cooperare transpartinica” si la sprijinul PSD pentru “un guvern de lunga durata”. Urmarind dialogul celor doi “congenerationali”, dar si iritarea liberalilor, am avut impresia ca acesta s-a purtat pe deasupra USL si ca a semanat cu un troc, intinsul covorului rosu contra unui loc la masa verde.

  Daca raspunsul la intrebarea cine a picat la mijloc din USL in toata aceasta poveste il stim deja, mai ramane sa vedem si cine va fi pe acelasi loc din PSD… Tiradele lui Ponta la adresa celor care au mers “prea departe” cu atacurile la adresa noilor ministri (clone, consilieri, second hand etc.) ne dau un indiciu, dar mai bine sa nu anticipam si sa fim cu ochii’n patru la cum va folosi MRU cei doi “piloni”, ANI si DNA, in “lupta anti-coruptie”. Sincer sa fiu, imi este teama ca dupa aceasta saptamana a smereniei, cum a numit-o Sever Voinescu, sa nu urmeze o lunga perioada a pacatului, cu tradari si vanatori de vrajitoare, cu cozi de topor si de matura digitale…

  Pentru cine ar fi vrut sa le citeasca, semne ale surprizei de azi din Parlament au existat, miza acesteia parand a fi, intr-adevar, spargerea USL, prin contrapunerea celor doi co-presedinti. Prea s-a defocalizat, in ultimul timp, tirul Puterii de pe “imaturul” Ponta, care ar fi devenit brusc “calm” si de-che-guevara-izat, intetindu-se asupra profesorului Crin Antonescu, prea batatoare la ochi a fost tentativa de consultari prezidentiale separate cu partidele din USL si cumintenia aceluiasi Ponta dupa discutiile de la Cotroceni, dupa cum in valva propagandistica in jurul desemnarii unui “consecvent” de dreapta si liberal “convins” se poate ghici dorinta provocarii uni anumit efect de domino in PNL…

  Nu vreau sa insinuez ca recitalul lui Ponta din Parlament ar reprezenta o defectiune in USL, sper ca piaza rea sa fi plecat odata cu Geoana din PSD, ar putea foarte bine ca in acest caz sa fie vorba de o tactica de lupta, care ar urma sa fie lamurita cu aliatii. Nu pot trece insa peste posibilitatea ca unii tineri sa dovedeasca o naivitate la fel de mare cat capitalul de energie, care, coroborata si cu dorinta de a arde etapele, ii poate face usor manipulabili, cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de seniori, care cunosc si binele si raul, juniorii din politica nu cunosc decat o parte a adevarului…

  A-i face pe altii sa-ti faca treaba este un principiu binecunoscut de management, care in leadershipul politic se traduce prin tactica de a lovi adversarul cu parti din el insusi. Am vazut prea multe spete de acest fel de la alegerile din 2004 incoace, incat tactica respectiva sa nu fie incercata si la alegerile din 2012. In gestionarea acestui tip de risc, doua intrebari sunt inevitabile. Face Ponta parte din acelasi plan cu Geoana? A vazut Ponta cocosul rosu al lui Basescu?

 4. generalcpcr Says:

  pentru ca nu am gasit un loc aplicat pentru a-mi exprima tema, o voi face aici.
  domnule ion iliescu, cum vi se pare evolutia (daca nu despre involutie o fi vorba) psd-ului? eu fiind in exterior, desi am tendinta naturala, umana de a ma regasi sub un partid cu o ideologie sociala, socialista, observ ca acest partid a devenit unul in care cumetriile, camaraderiile materialiste s-au rotunjit, nelasind loc unei adevarate vieti a exprimarii punctelor asumate in programul politic. partidul s-a ajustat in ultimii 10 ani cu personaje care n-au nici o legatura cu ideologia partidului, indivizi care isi urmaresc doar traiectoriile individuale ale carierei lor, care nu ezita sa incalece numele partidului numai pentru a-si atinge interesele financiare. nu spun nimic nou. dar e revoltator. adrian nastase a fost bun organizator, dar macinat de aroganta a reusit sa indeparteze, sa instituie o respingere generala din partea tuturor. cu mircea geoana, politica partidului a fost nauca, egala cu el insusi, fara nici o victorie in alegeri, cu rasuciri, derapaje. am crezut la un moment dat ca acest partid va deveni de centru dreapta. victor ponta era necesar pentru acel moment, dar ceea ce s-a intimplat ieri, la investitura lui ungureanu, a fost o mostra a evidentei ca acest partid a ramas in siajul prieteniilor, a cumetriilor, a jocului la doua capete. in momentul cind “boschetarul” basescu simtea o anumita presiune, victor ponta s-a gindit sa-i injecteze o doza de reanimare. nimic nu ma convinge ca a fost o gafa, o ironie, un limbaj european (asta intr-o tara in care basescu jigneste cu viteza luminii pe oricine, in tara in care toti “particularii” – cei cu facultati particulare – au ajuns ministri, secretari de stat), dupa cum a incercat ponta sa-si explice delirul acela languros din parlament.
  intr-o romanie cu 20 de milioane de romanii, intr-o romanie antagonizata, dispersata in antinomii mediocre, intr-o romanie care zace in balta saraciei, intr-o romanie in care discrepantele sociale creeaza hiatusuri de anulare umana, psd-ul nu reuseste sa-si reprezinte punctele asumate ca partid de stinga (sau poate imbecilitatea asta de centru-stinga, adica nimic cu nimic), psd-ul nu reuseste sa aiba o reprezentativitate in rindul acestor persoane. multi voteaza psd-ul prin prisma votului negativ, nu pentru ideile sale, pentru ca nimeni nu mai crede ca acest partid e mai mult decit suma individualitatilor, gastilor (cu apucaturile lor de capatuire) care-l compun. din programul acestui partid lipseste cuvintul “radical”. nu inseamna extremism, ci integritate, neabaterea de la cursul asumat. de aceea v-am adresat intrebarea la inceputul textului. eu, daca as fi infiintat, condus un partid si i-as fi vazut imaginea de azi, m-as ingrozi!
  o zi buna!

 5. Va veni şi primăvara… | aNDRIIpOPA's blog Says:

  […] dă o lecţie de management “lupilor tineri” portocalii, galbeni, roşii sau vărgaţi, trăgând un semnal de alarmă. Da’ cine stă să îl asculte! Că doar avem probleme mai importante. Eu l-aş lua în […]

 6. maharajahuldekapurthala Says:

  http://luptadeclasa.wordpress.com/2012/02/10/sobolanul-de-canal-si-soarecele-de-biblioteca/

 7. Victor Says:

  Antonescu se plange ca a fost tras de maneca de oameni care i-au reprosat ca s-a asociat cu Presedintele Iliescu si se intreaba cati oameni l-au tras pe Ion Iliescu de maneca pentru a-si exprima nemultumirea ca s-a asociat cu el, cu Antonescu. Raspunsul este : nici unul. Nimeni nu l-a tras de maneca pe Ion Iliescu pentru asocierea cu Antonescu ca om politic pentru ca din acest punct de vedere , Antonescu nu exista. El este un nimeni, un zero care in ani de zile la conducerea partidului a ramas cantonat in aceeasi retorica binecunoscuta de pe vremea cand era doar parlamentar si tanara speranta, in toata aceasta perioada de cand este seful formal al liberalilor nefiind in stare sa invete macar limba engleza. Dupa ce a fost spulberat de Basescu la ultimele alegeri din cauza superficialitatii sale Antonescu a inteles ca trebuie sa doarma si mai mult decat o facea, ca trebuie sa lipseasca permanent de la sedintele camerei parlamentare din care face parte si in care a intrat de pe locul cinspe, ca trebuie sa devina si mai infatuat, pentru ca doar a pierdut si este normal sa se umfle in pene, nu??? Pe de alta parte, Ion Iliescu are o gramada de dusmani pentru ca Ion Iliescu a fost expus in cei 10 ani in care a fost presedintele Romaniei si nu numai ca exista dar este un brand. Ca unii il injura, altii il iubesc asta este politica. Dar daca discutam nu de oameni ci de ideologii, Antonescu poate fi sigur ca mult mai multi oameni i-au reprosat Presedintelui Iliescu asocierea cu liberalii lui Antonescu fie si numai daca ne gandim la cati membri are PSD si al cati are PNL…

  Asta este Antonescu. Un om care nu intelege ca PSD pierde enorm prin asocierea cu PNL pentru ca cei care sunt social-democrati nu se impaca usor cu ideea ca impozitarea bogatilor sa se faca precum cea a saracilor. Si aici Antonescu greseste pentru ca vorbeste el despre o impozitare progresiva pe care ar aplica-o USL. Genul de impozitare asa zis progresiva la care face el referire este in fapt o uriasa pacaleala. Bogatii vor ramane in continuare neimpozitati prin grija liberalilor , cota ramanand la valoarea de 16%. El, daca nu se pricepe la nimic, nu se documenteaza deloc si doar doarme si apoi se scoala cu aere de presedinte galactic normal ca nu intelege ce inseamna impozitare progresiva reala si care este rostul acesteia si mai ales care este rostul impozitarii progresiva in politica social-democrata…respectiv ESENTIAL.

  S-a suparat pentru o figura de stil a presedintelui care este foarte simpatica. Eu niciodata nu i-as fi spus “carlan naravas” ci indolent, infatuat, nepregatit, nedocumentat, lenes.

 8. Ovidiu Says:

  INCREDIBIL ANA PAUKER PE PERETELE LUI UNGUREANU. Ungureanu a declarat ca initiativa afisarii tabloului Anei Pauker. 28 Iunie 2006 9AM News citeste articolul
  http://www.facebook.com/Revolutia2012AntiBasescu

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: