Vasile Dâncu și “stânga”

Vasile Dâncu reapare la rampă printr-un amplu text pe blogul propriu, cu un titlu provocator : “Ultima bătălie a stângii – dărâmarea idolilor”.

Nu ştiu pe ce temei este considerat Vasile Dâncu om de stânga, ba chiar “ideolog şi reformator al PSD” (pretenţie pe care o afişează şi el în titlul articolului menţionat) . Pentru că textul cu pricina nu face decât să repete sloganuri răsuflate, vehiculate de exponenţii dreptei celei mai agresive din anii ’90. El lansează la adresa lui Iliescu şi a susţinătorilor săi invective şi învinuiri tipice, proferate de adversarii politici (ca şi de unii propagandişti obscuri de la ziarul “Adevărul“ sau alţii ca ei): pentru că “s-a tras la Revoluţie”, (ba chiar şi pentru condamnarea lui Ceauşescu) , pentru ca ar fi fost “călcată în picioare” Piaţa Universităţii, ca şi pentru venirea minerilor în Bucureşti – deformând astfel , la fel ca şi alţi opozanţi , adevărurile istorice, atât ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989, cât şi evenimentele politice ulterioare. Sunt date uitării realităţile despre cine a provocat violenţele stradale din ianuarie 1990, devastarea clădirii guvernului în ziua de 18 februarie 1990, violenţele etnice de la Târgu Mureş din martie 1990. Cine şi când a „călcat în picioare” Piaţa Universitaţii – tribuna electorală a opoziției de atunci , care a ocupat , nederanjată, principalul nod de circulaţie din Bucureşti , timp de o lună şi jumătate? În schimb se încearcă a fi date uitării actele de vandalism ale unor grupări rebele din 13 iunie 1990, care au constituit cauza directă, inclusiv a venirii minerilor în zilele de 14 şi 15 iunie (aceiaşi mineri care veneau, peste un an , pentru a cere demisia guvernului şi a preşedintelui Iliescu. Asta, deasemeni, se uită !).

Dar , care este tema actuală pe care o lansează  de fapt, Vasile Dâncu ?

El afirmă clar că „discuţiile în jurul lui Geoană sunt doar un pretext” şi că , de fapt, ar fi vorba de manevre obscure ale „nucleului vechi de partid” (Iliescu & Co.) , care ar dori, „sa-l submineze pe Ponta” şi să „revină la putere” (?!?).

De aceea , afirmă el că „ultima bătălie a stângii”(ceeace înţelege Vasile Dâncu prin stânga) ar fi „să scape de umbrele trecutului”- întruchipate, bineînţeles de Iliescu şi Năstase.

„Să fie date jos tablourile de pe pereţi” – o altă figură de stil folosită de Vasile Dâncu – care le reproşeaza lui Năstase şi Geoană că, „deşi au câşigat unele bătălii”, nu au ştiut să dea jos „tabloul de pe perete” – adică „să scape de Iliescu” ! Deci, pentru Dâncu, reformarea PSD înseamnă – „afară cu Iliescu”. El încheie cu un sfat direct adresat lui Victor Ponta : să uite tot ce a învăţat în cei 10 ani de pesedism” şi să clădească un „partid modern al stângii … fără tarele celor 20 de ani de democraţie împleticită”. Numai asa , tânărul preşedinte Victor Ponta va putea fi „primul dintr-o nouă serie de lideri”ai PSD care să marcheze acest nou început .

Vasile Dâncu nu este la prima sa încercare în aceasta aşa-zisă „reformare” şi „modernizare” a PSD. A mai facut-o şi în 2005, când, împreună cu Ioan Rus şi aşa-zisul „grup de la Cluj” a reuşit să convingă o serie de lideri şi delegaţi la Congresul PSD din aprilie, să-l prefere pe Geoană în locul lui Iliescu, în fruntea partidului. S-a văzut ce efecte a avut asupra partidului această opţiune. Tot atunci el afirma că un partid „serios” nu ar trebui să aibă un electorat mai mare de 15%.

„Nereformatul” Iliescu , în fruntea partidului pe care l-a fondat la începutul anului 1990, a câştigat toate confruntările electorale – cu o singură excepţie – cele din 1996 – când s-a produs prima alternanţă democratică la guvernare , care, însă, a oferit electoratului posibilitatea să compare guvernările care s-au succedat. Drept urmare, în anul 2000, PDSR-ul a câştigat detaşat şi a asigurat cea mai performantă guvernare, din anii 2001-2004.

„Experimentul” grupului de la Cluj – înlăturarea lui Iliescu şi propulsarea lui Geoană în fruntea partidului s-a soldat cu rezultatele cunoscute. PSD nu a mai câştigat nicio bătălie decisivă, rămânând în opoziţie, iar Geoană a contribuit în mod direct la pierderea alegerilor prezidenţiale, atât în 2004, cât şi în 2009. Dâncu şi „grupul de la Cluj” s-au retras din prim-planul vieţii politice, reuşind să „îngroape” şi organizaţia PSD de la Cluj (teoria lui Dâncu cu „sub 15%”a dat roade ! ). Ioan Rus a cunoscut o înfrângere umilitoare la alegerile din 2004 pentru Primăria Cluj, din partea lui Emil Boc.

Are vreo autoritate morală, după toate acestea, V.Dâncu să dea sfaturi în materie de strategie politică ??? Ce valoare au toate teoriile , ca şi prognozele lui ???

Iar , incitarea la scindarea partidului între „cei vechi” şi „cei tineri” , încercările de a alimenta suspiciuni şi neîncredere între vechii lideri – Iliescu şi Năstase – şi tânărul preşedinte Ponta, constituie o manevră veninoasă, nedemnă şi o veritabilă provocare din partea lui V. Dâncu.

Forţa unui partid constă tocmai în unitatea militanţilor săi , în capacitatea de a îmbina experienţa şi pregătirea celor cu vechime în partid, cu elanul şi dorinţa de afirmare a celor tineri . Conducerea partidului şi militanţii săi de bază trebuie să acţioneze exact contrar celor recomandate de V. Dâncu – să unească rândurile partidului, să întărească coeziunea sa , să-i readucă în activitate pe toţi membri valoroşi ai partidului, marginalizaţi între timp şi să intensifice comunicarea şi acţiunile conjugate ale tuturor – vârstnici şi tineri – condiţie necesară pentru victoria în bătălia politică în curs, pentru înlocuirea actualei guvernări păguboase şi redresarea ţării , în beneficiul celor mulţi .

32 Responses to “Vasile Dâncu și “stânga””

  1. a1a1a2 Says:

    Domnule preşedinte,
    Replica Dumneavoastră era necesară, ca şi a lui Adrian Năstase, pentru că una este răspunsul unui membru oarecare la aşa-zisele soluţii sugerate de Dâncu lui Victor Ponta şi cu totul altă greutate au argumentele fondatorului partidului.
    M-am gândit că ar fi util pentru cititorii blog-ului dvs. să afle câteva informaţii suplimentare, care să întregească imaginea “sociologului” Dâncu şi pe cea a “psd”-istului Dâncu. Ca sociolog, s-a remarcat prin sondaje, care s-au dovedit false şi neprofesioniste. Societatea Metro Media Transilvania condusă de numitul, după ce s-a compromis iremediabil (ex: vezi exit-poll-ul de la alegerile din Moldova), şi-a schimbat numele în IRES, ca să i se piardă urma incompetenţei şi să mai păcălească pe cât posibil piaţa sondajelor. Tot ca “sociolog”, dar şi ca secretar de stat în Guvernul PSD, s-a remarcat prin furnizarea cu rea-credinţă a unor cifre din sondaje mincinoase şi linguşeli permanente adresate în public dlui. Năstase, pe care acum vrea să-l dea jos de pe “pereţi”. Interesant e că averea sa a crescut rapid în perioada cât a fost secretar de stat.
    Ca “psd”-ist s-a remarcat permanent prin furnizarea către segmentele media ostile Dumneavoastră şi PSD de informaţii şi zvonistică denigratoare, care aveau girul poziţiei sale politice (senator şi europarlamentar) în partid. Tot ca “psd”-ist lucrează şi în prezent pe bani frumoşi pentru PDL. Împreună cu Ioan Rus au constituit o adevărată “coloană a V-a” a PDL în PSD. “Grupul de la Cluj” este de fapt un produs de cerneală, fabricat de media ostilă PSD, un produs care a adus prejudicii partidului. Locul acestui “grup” este alături de familia Băsescu şi PDL, pentru că sunt făcuţi din aceeşi făină.

  2. emigrantul Says:

    Vasile Dincu este suspectat de colaborare cu seful statului la scrutinul din 6 Dec. 2009 si masluire de sondaje in vederea credibilizarii realegerii lui Traian Basescu

    Exit-poll CSOP IRES (Vasile Dancu) (B1 TV), 6 Dec. 2009 ora 21:
    Traian Basescu — 50,4%
    Mircea Geoana — 49,6%

    Rezultate finale alegeri prezidentiale din 6 Dec. 2009:
    Traian Basescu — 50,33%
    Mircea Geoana — 49,66%

    Eroarea de sub 0.1% obtinuta de IRES, avindu-l ca director pe Vasile Dincu, este ireala, neserios de mica si puternic suspecta fiind mult peste limita de precizie a oricarui sondaj electoral executat vreodata si nu poate fi explicata decit prin existenta unei intelegeri prealabile intre seful statului si Dincu.

    Nu se poate vorbi despre vreo competanta exceptionala a IRES deoarece aceasta firma, in 2010, se face de ris in Republica Moldova cu erori de prognoza imense, peste 10%.
    Vasile Dincu gaseste o explicatie: “Am fost naiv, in societatile comuniste nu se fac exit-poll-uri “.
    Explicatia nu sta in picioare atita vreme cit sondajele din Mai 1990 au fost precise, intr-o perioada cind Romania era mult mai aproape de comunism decit Republica Moldova in 2010.

  3. popalumi Says:

    Cind faptele sunt atit de clare ca se roseste obrazul sa crezi altfel,Dincu asta ce dracului mesteca in cacat?Ce reforma a PSD?Pentru cine reforma a PSD?

  4. mariusmioc Says:

    Domnule Iliescu, e bine totuşi ca trecutul acesta să fie lămurit. În decembrie 1989 presa a publicat mai multe comunicate legate de lupta cu teroriştii în care s-a pomenit despre existenţa unui “Comandament Militar Unic”.

    Luptătorul Bănăţean din 25 decembrie 1989: se desfăşoară operaţii “pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci”


    Aţi putea să ne spuneţi componenţa nominală a acestui “Comandament Militar Unic”, care dirija luptele cu teroriştii?

  5. Începe adevăratul meci în PSD? Says:

    […] Năstase şi Iliescu n-au stat mult pe gânduri. “Are vreo autoritate morală, după toate acestea, V. Dancu să dea sfaturi în materie de strategie politică ??? Ce valoare au toate teoriile, ca şi prognozele lui ??? Iar, incitarea la scindarea partidului intre “cei vechi” si “cei tineri”, încercările de a alimenta suspiciuni şi neîncredere între vechii lideri – Iliescu şi Năstase – şi tânărul preşedinte Ponta, constituie o manevră veninoasă, nedemnă şi o veritabilă provocare din partea lui V. Dancu”, sscrie Ion Iliescu pe blogul său. […]

  6. Constantin Gherghinoiu Says:

    D-le Presdinte Ion Iliescu,
    Ma numesc Constantin Gherghinoiu si va cer permisiunea sa postez aici comentariul meu la cele scrise de V. Dancu, intrucat nu am incredere ca-l va publica pe blogul dumnealui.
    Va multumesc si va urez multa sanatate! Sper ca, pe viitor, sa nu mai aveti de-a face cu personaje ingrate si frustrate…

    Asadar, iata comentariul meu:

    “D-le Dancu, v-am citit cu rabdare o mare parte a articolelor dvs. si chiar am apreciat cateva dintre ele ca echilibrate si constructive in ciuda faptului ca am ghicit, din prima, ca aveti o “agenda ascunsa” ca orice “intelectual” care traieste si din… politica. L-am sustinut si pe “reformatorul” Geoana, desi, locuind de cativa ani in strainatate, nu stiam prin ce s-a remarcat acesta in afara de faptul ca a fost candva ambasador in SUA. (Poate ca asta este singurul lui merit ca de altele nu mai stiu).
    Cu toate slabiciunile pe care le-a avut dl. Iliescu – slabiciuni datorita carora multe personaje precum Vanghelie, Geoana, Dancu si “grupul de la Cluj” au fost propulsati pe scena politica a tarii – trebuie sa aveti decenta sa recunoasteti ca fara Ion Iliescu nu ajungeati in Parlamentul Romaniei si nu mai beneficiati de “notorietatea” de care va bucurati. Sunt f. trist sa vad ca un om, in a carui onestitate am crezut, poate fi asa de ingrat si… perfid. Asa cum istoria recenta i-a dat dreptate lui Ion Iliescu in toate “bataliile politice” pe care le-a avut, trebuie sa intelegeti ca asta s-a datorat faptului ca Ion Iliescu are o singura agenda si anume grija pentru oamenii necajiti ai Romaniei asa cum, aceasta grija, ar trebui sa o aiba orice intelectual cu vederi de stanga.
    In final as vrea sa va spun doar ca, daca din PSD pleaca Dancu, Ponta, Geoana, Hrebengiuc si toti ceilalti “corifei”, PSD-ul nu va avea de suferit f. mult… Dar, fara Ion Iliescu, acest partid ajungea de mult “la groapa istoriei”.

  7. Derby clasic PSD-ist: Iliescu vs. Dâncu « Presa Locala Says:

    […] idolilor, Preşedintele de Onoare al PSD i-a răspuns tot de pe platforma web personală Vasile Dâncu și “stânga”. Disputa celor doi ideologi a avut ca apogeu anul 2007 când “Grupul de la Cluj” ar fi […]

  8. Theodora Says:

    De mult timp nu mai am rabdare sa citesc ce scrie Vasile Dâncu.
    Mai este Vasile Dâncu membru PSD?
    Ce se intampla cu filiala de la Cluj?
    Rezultatele lor electorale sunt foarte slabe.
    De momentul 2005 prefer sa nu imi aduc aminte.
    Suntem alaturi de dumneavoastra domnule presedinte.

  9. fragmentariumpolitic Says:

    Cronica unei excluderi anuntate
    21/11/2011

    Probabil ca numai o minune l-ar mai putea salva pe Mircea Geoana de la excluderea din PSD. Cum cei care ar putea face aceste minuni nu au ridicat niciun deget, Adrian Nastase declarand ca Geoana ar merita o sanctiune exemplara, dar nu ca o forma de vendeta, deoarece, aflam sibilinic de la Ion Iliescu, si-a taiat singur craca de sub picioare, meritandu-si din plin o anumita porecla, mai mult ca sigur ca pentru personajul in cauza ziua de maine, cand Comitetul Executiv al PSD va lua in discutie sanctiunea de excludere propusa de Comisia de Integritate Morala, va adeveri zicala ca martea sunt trei ceasuri rele.

    Practic, ultimul rol care i-a mai ramas de jucat lui Mircea Geoana in PSD, prefigurat deja de scrisoarea de sambata, adresata partidului, este unul simbolic, cel al lui Maiakovski: „Nu trageti, tovarasi!” Desigur, lucrurile se petrec la o alta scara, cea a democratiei, dar, pe fond, atunci cand partidul nu te mai vrea, excluderea este tot o „executie” politica.

    Nu stiu daca acuzele lui Geoana din scrisoare, prin care califica excluderea sa ca fiind „nestatutara si ilegala”, sunt sau nu intemeiate, acest lucru il va dovedi istoria, dar observ statura diplomatica a impricinatului, data de alegerea unor contraargumente inconfortabile si cu rezonanta suparatoare pentru un lider de partid si un fost om al legii, cum este cazul lui Victor Ponta, cat si lasarea unei portite deschise, care ar fi fost mai greu sau chiar imposibil de realizat in situatia unei demisii. „Voi ma dati afara din partid, nu eu cer sa plec, pentru ca sunt nevinovat si in adancul fiintei sunt si raman social-democrat”, acesta pare a fi mesajul strategiei diplomatice pe care Mircea Geoana a ales-o, inspirat, sa o opuna sanctiunii de excludere din PSD. Aceasta este partea plina a paharului.

    Daca vom da insa la o parte problemele procedurale, intotdeauna discutabile, si unele declaratii penibile si provocatoare, cum ar fi cea facuta pe timpul vizitei in SUA, cand s-a dat drept „seful opozitiei” sau cea referitoare la pretentia de a mai candida inca o data la presedintie, ostila in mod fatis candidatilor USL, vom remarca faptul ca Mircea Geoana a devenit total inutil PSD-ului, la ale carui activitati nici nu mai participa in ultima vreme (inclusiv la Consiliul National din luna trecuta).

    Inevitabil, fractura de dupa pierderea in serie a tuturor alegerilor, neasumarea acestor esecuri si distantarea orgolioasa de presedintele partidului, Victor Ponta, cat si de ceilalti lideri ai USL, i-au creat in propriile randuri o ambianta politica deloc de invidiat pentru cineva care ocupa a doua pozitie in stat. Precum turistii snobi si rupti de realitate din filmul „Daca e marti, e Belgia!”, care presupuneau unde se afla dupa foaia de parcurs a excursiei, Mircea Geoana afla despre traseul politic al PSD dupa… agenda Senatului, ceea ce, evident, pentru partid nu era deloc un fapt spumos, precum celebra comedie! Rezultatul pentru Geoana a fost izolarea in PSD, implicit in USL, si prinderea intre linii, si PDL-ul vanandu-i capul, stari de lucruri carora, sub presiunea alegerilor, social-democratii au decis ca trebuie sa le puna punct.

    Ce va urma pentru PSD si USL? Daca PSD va pierde sau nu pozitia de sef al Senatului va fi mai putin important fata de pastrarea aliantei USL si a unitatii de actiune a cuplului motric Ponta-Antonescu. Sigur, in varianta nedorita de opozitie vor urma niste replieri, dar pierderea va fi mult mai mica decat daca o asemenea bresa ar fi provocata in plina lupta, in primul caz existand posibilitati compensatorii mult mai mari, prin organizare si mobilizare.

    Ce se va intampla cu Mircea Geoana? Putin probabil ca acesta sa doreasca sau sa aiba capacitatea sa infiinteze un nou partid, si nici sa se alature partidului de transfugi al UNPR sau altui partid. Inclin sa cred ca, mai degraba, va alege sa-si legendeze „nevinovatia” si „puritatea” neintinata de social-democrat, in asteptarea unor vremuri mai bune, mai ales ca pe termen scurt, cel putin, va fi terminat, nu va mai avea capital politic. Profesional, cele mai mari sanse, daca nu chiar singurele, le-ar avea daca s-ar intoarce acolo unde a performat inegalabil: in diplomatie. In aceasta ipoteza, “recuperatorul“, in a carui barca va fi cules, nu-i greu de ghicit…

  10. plano10 Says:

    Deputatul Vasile Bleotu dezvaluie ca Geoana a complotat in septembrie la Valcea impotriva USL Emisiune pe Valcea 1 TV

    A se citi

    http://www.plano10.com/2011/11/mircea-geoana-complotat-la-valcea.html

  11. Mihnea Georgescu Says:

    Nişte deviaţionişti de dreapta, intelectualişti aroganţi! Nu am avut niciodată încredere în aceşti înfumuraţi care se autointitulau Grupul de la Cluji, sanchi, Reformatori ai Partidului!

  12. Marcus Says:

    Oprea, Ia-ti Aticile, Nasturii, Sosetele Si Du-te !

    Ministrul Oprea proslavit ca in Scanteia

    “De câteva luni însă, revista editată, tipărită şi distribuită din bugetul de stat pare o adevărată platformă electorală, construită pentru a imortaliza prin verb cuvintele ministrului Gabriel Oprea. De la Poliţia Aeriană şi până la succesul mondial al echipei feminine de spadă, prin scrisori patetice ale pensionarilor care-i mulţumesc cu lacrimi în ochi pentru creşterea pensiilor, zbătându-se printre zeci de fotografii-portret, figura lui Gabriel Oprea tronează din centrul paginilor. Toată această odă săptămânală scoate din bugetul MApN aproximativ 95.000 de euro anual. O sumă modică pentru o campanie electorală care se distribuie, potrivit datelor furnizate, în 13.000 de exemplare pe ediţie….”
    Sursa: Ziarul Adevarul

    Armia noastra strabuna are-n frunte-un izmenar
    General cu patru stele ce se vrea uns maresal
    De la numarat izmene si tinut cont la bocanci
    Si-a tras stelele pe umar, alte merite el:canci!

    Pentru a-si crea renume si imaginea de leu
    A dat ordin la redactii sa-l faca din scris erou
    Sa-l tamaie cat mai bine cu scrisori pupincuriste
    Surse certe de emotii si de lacrimi in batiste.

    Si-uite asa aflam din presa, din reviste militare
    Cum ca poza lui Izmana e subiect de adulare
    Veteranii-o tin expusa langa poza cu maicuta
    Caci sub pern-au concurenta, poza nud a lu’ Lenuta.

    Scrisorica lu’ Izmana a ajuns azi talisman
    Pensionarii din armata folosind-o ca balsam.
    Pagini garla de elogii si cantari lacrimogene
    Umplu la refuz revista sa ne mangaie la gene.

    Dup-un Zeus, sus pe munte, si-o Elena la saltea
    Ne-am lipit si de-o Izmana, alta mare muhaia.
    Suntem un popor ferice, alintat de Dumnezeu
    Care-n loc de bani de papa, ne mai arde cu un zeu.

  13. fragmentariumpolitic Says:

    Ieri, 21 noiembrie, alianta USL a decis sa recurga la o arma constitutionala cu repetitie impotriva lui Traian Basescu, declansand procedura de suspendare a acestuia din functia de Presedinte al Romaniei. Atacand capul Puterii, Opozitia spera, potrivit propriilor declaratii, sa darame un regim nepopular si sa puna capat, cu un an inainte de alegeri, austeritatii sociale crescande si derapajelor de la statul de drept. Siguri pe ei, ca urmare a majoritatii parlamentare, reprezentantii PDL, principalul partid al Coalitiei de guvernare, au privit anuntul de sus, cu relaxare, ca pe ceva lipsit de importanta si de urmari, pe care s-au grabit sa-l arunce, impreuna cu intregul demers, in derizoriu si in ridicol: „sanse zero”, „lideri imaturi” sau „un exercitiu de imagine” au fost reactiile celor mai multi dintre pedelistii chestionati pe aceasta tema.

    Spre deosebire de 2007, strategia din 2011 de suspendare a Presedintelui are cateva caracteristici deloc de ignorat, ca urmare a unor conditii diferite, in primul rand sub aspectul raportului de forte. Daca in urma cu patru ani Parlamentul a spus DA, iar Electoratul NU, acum, pe fondul crizei economice si al erodarii Puterii, situatia este opusa, existand toate sansele ca, cel putin aritmetic, suspendarea sa fie blocata de mandatati, in timp ce, paradoxal, mandatantii ar vota demiterea, ceea ce ar arata ca ceva nu-i in regula cu masinaria noastra democratica (voi reveni mai jos).

    Trebuie spus ca strategia de suspendare aleasa de USL este corecta si adecvata situatiei din campul luptei politice. Este strategia celui slab, care evita confruntarea frontala, pe punctele tari ale adversarului, in cazul de fata superioritatea din Parlament, dar care alege sa-l hartuiasca si sa-l loveasca.marginal, in zone necontrolate, cum sunt cea sociala sau din justitie, dar nu numai, ai caror vectori pot fi compusi cu cel politic al Aliantei, putand deveni, in timp, niste multiplicatori redutabili de forta. Este un detaliu care a scapat PDL, detaliu care arata ca USL dispune de strategi de anvergura, infirmand aprecierile nemagulitoare la adresa liderilor Aliantei. Faptul ca USL alege sa-si infiga bine picioarele in spatiul social, care este fieful ei natural, evitand sa mearga cu suspendarea in cel al PDL, respectiv in spatiul parlamentar, pana cand nu va fi pregatita sa obtina un rezultat favorabil, dupa cum sublinia liderul Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, este cel mai bun concept posibil. „Calea inversa”, ca tip de presiune, le va da, banuiesc, destule batai de cap guvernantilor, care se vor vedea inclusiv la adoptarea bugetului pe 2012, pe segmentul cheltuielilor sociale (pensii, salarii, sanatate, educatie…), pentru care Basescu sustine ca nu sunt bani, desi legea pensiilor, de exemplu, prevede in mod expres obligativitatea indexarii pensiilor…
    Cred ca este de la sine inteles ca nu vom asista la un blitzcrieg, ci la o campanie indelungata, care se va suprapune perioadei de Iarna, al carei general ii va provoca Puterii serioase brese de imagine, pentru ca, nu-i asa, iarna nu-i ca vara. Deja, la primele ingheturi, care au venit mai devreme, au aparut primele victime ale taierilor subventiilor la caldura, iar ieri a fost adoptata legea asistentei sociale, care va lovi la fel de crud intr-o alta categorie vitregita de politica puterii de dreapta, in persoanele cu disabilitati… Si, atunci, daca USL ii trage pe carmuitori la raspundere, conform Constitutiei, pentru nerespectarea legilor si a oamenilor, inseamna ca-si face „imagine”?!… Categoric, nu, pentru ca acesta este rolul oricarei opozitii, de contraputere, prin metode legale si constitutionale, care legitimeaza orice putere (da, am zis bine!) si orice sistem democratic.
    Privind efectul „zero” al demersului de suspendare, nu as fi atat de sigur, pentru ca strategia USL, pe care as numi-o a „Ierihonului”, ar putea zdruncina sau chiar prabusi zidurile Cotroceniului (metaforic, desigur, in zilele noastre), asa cum s-a intamplat cu cele ale cetatii biblice, sub forta sunetului zguduitor al trambitelor si a glasurilor puternice unite ale intregului Israel (si asa cum avea sa simta chiar si Ceausescu, pe propria-i piele!). Si acum, ca si atunci, singura arma va fi cuvantul, iar de USL va depinde ca acesta sa se auda! Acesta este si rostul etapei premergatoare suspendarii, de dezbatere publica a acesteia, o alta tactica subtila a USL!

    Iar daca atunci cand USL va merge cu suspendarea in Parlament acest lucru nu se va intampla, va iesi la iveala, in toata „splendoarea” ei, instrainarea si lipsa de reprezentativitate sociala si electorala a „alesilor”, care, sub influenta banului, s-au transformat in servitori umili ai clientelei lor politice, nu ai poporului! Nu vad, in aceasta situatie-limita, un motiv mai puternic si mai legitim pentru ca USL sa ceara, sub rezerva retragerii din Parlament, devansarea calendarului electoral din 2012.

  14. Theodora Says:

    Bucla deschisa in 2005 s-a inchis in acesta seara.

  15. fragmentariumpolitic Says:

    Neindoielnic, prin excluderea lui Mircea Geoana PSD a castigat, eliberandu-se de un veleitar si un perdant de profesie, care a tras intotdeauna partidul in jos, ca o piatra de moara. Izbucnirea resentimentara, de dupa excludere, prin care a impartit acuze si insulte in stanga si-n dreapta este tipica unui aventurier frustrat, cu coatele ascutite… Toti liderii social-democrati, si din trecut si din prezent, sunt vinovati pentru ceea ce i s-a intamplat, numai el nu are nicio greseala! Ion Iliescu, cu indelungata-i experienta de viata si politica, nu s-a inselat, cand l-a caracterizat printr-un singur cuvant: “Prostanacul”! (doar concilianta cu care l-a tratat si speranta ca va evolua i-au jucat feste, pentru ca oamenii fara caracter nu se indreapta). Imi pare rau sa o spun, dar tot umbland hai-hui prin lume Geoana ne-a cam uitat vorbele si firea… Si tare mi-e teama ca daca va ramane la sefia Senatului, asa cum i-a “scapat” lui Sebastian Lazaroiu, omu’ lui Basescu, se va adeveri ceea ce este cel mai rau pentru PSD… Curat “obraznicie fara seaman“, domnule presedinte Ion Iliescu…

  16. Mihnea Georgescu Says:

    Aţi scăpat de Prostănac! Felicitări! Mai bine nici nu candida el în 2009, ci Năstase… acum eram mult mai bine… Dar, mai bine mai târziu decât niciodată…

  17. Marcus Says:

    O Tempora! O mores!

    Altadata-n vremea asta, cand s-apropia Ignatu’,
    Romanasu-si facea planu’ cu slanina si carnatu’.
    Incantat, visa la bute si stacanele cu vin
    Udatura la friptura, in miros de rozmarin.

    Si tot ce misca in casa, de la plozi la al batran,
    Punea mana pe o pana sa-i scrie lui Mos Craciun,
    Care ce si cum s-aduca pentru ca au fost cuminti
    Jucarii pentru pustime, lu-al batran trei tuici fierbinti.

    Se spargea si porcusoru cu economii, o droaie,
    Cat s-ajunga de migdale, la aluatul din copaie.
    Iar cand Mosu’ facea halta coborand tiptil pe cos
    Bradu-l astepta cuminte, loc de tihna din stramosi.

    De cand insa cu chiombila si-al sau clan de mafioti,
    Romanasu-si face planul cum sa scape dintre morti.
    Nu tu porc, nu udatura, sau macar urme de vin
    Jale multa si durere, viata aspra si mult chin.

    Mos Craciun, Europeanu’, ne-ocoleste an de an
    Nedorind sa aiba-a face cu asa voda golan.
    Vine-n schimb, de prin Siberii, Mos Gerila renascut,
    Cu facturi in loc de daruri sa ne bage in mormant.

    Nu mai vrem acum cadouri, cand n-avem ce pune-n oala,
    Sau macar de-o aspirina sa aline-a noastra boala.
    Suntem lefteri, rupti in tururi si indatorati pe viata
    Chiombu-n schimb traieste bine, hahaindu-ne in fata.

    Noi la schimb avem pe Udrea, Flutur si pe Anastase
    Care fura fara numar iar noua ne dau la oase.
    Nesimtiti fara fontiere sau frica de Dumnezeu
    Derbedeii lui Basescu se viseaza-n Elizeu.

    Numai ca va veni clipa cand in loc de Rai visat
    Pentru toate relele facute chiombu’ va fi judecat.
    Si trimis unde-i e locu’, cu zabrele la ferestre,
    Astepand pachet la termen si la vorbitor de veste.

    Anul asta tot e bine, mai avem de-o alinare,
    De cand cu anuntu-n in presa confirmand o suspendare,
    Chiar de va fi masa goala si-un Craciun nefericit
    Macar chiombu’ da in boala, iar i-au pus-o de jelit.

  18. waltdis Says:

    Domnule Președinte,

    De ce sunteți “piaza rea” în PSD, nu e frumos? Abia ieri am înțeles că domnia voastră sunteți vinovat pentru pierderea alegerilor prezidențiale de către Geoană în 2009. Pentru ca vrăjitorul Aliodor Manolea să poată suge energia din PSD-ul reformat al lui Mircea Geoană, el avea nevoie de o “piază rea” în interior.

    Acum, că PSD-ul reformat a dispărut, iar partidul a revenit la vechile metehne, sper ca PSD să înceapă din nou să câștige alegeri. Cele două mari reforme ale lui Geoană în PSD au fost, pe de o parte transformarea PSD dintr-un partid care câștiga mai toate alegerile într-un partid care nu a mai câștigat nimic timp de cinci ani, iar pe de altă parte descentralizarea deciziei înspre genii politice de tip Vanghelie, Ilie Sârbu, Oprișan sau Dâncu. Sigur, președintele partidului nu era marioneta acestor indivizi, ci un fel de scut energetic împotriva puterii lui Aliodor și “ un candidat de profesie” la orice funcție vacantată. De la Președinte sau Premier, la Patriarh sau șef al fundației “Mama și copilul”.

    Cum l-ați suportat pe Geoană acesta atâția ani?

  19. Gabriela Pavel Says:

    D-le Presedinte,
    Imi pare foarte rau de jignirile aduse de Geoana si de cei din Cluj.
    Ca intotdeauna ati fost echilibrat si drept.
    Pacat ca inca in PSD exista persoane care pericliteaza aceasta formatiune.
    Va doresc sanatate.

  20. curent01 Says:

    @dn iliescu

    as vrea sa corectez in acest context un fapt vehiculat si de geoana in ultimele zile:
    CITAT: “Acum, Ion Iliescu ma face vinovat si de pierderea alegerilor din …2004! Oare gratierea lui Miron Cosma tot Geoana a facut-o?”, mai scrie fostul presedinte al PSD.”
    nu este singurul care sustine aceasta teza. imi amintesc insa foarte bine ca gratierea lui Cozma a avut loc dupa alegerile prezidentiale din 2004.
    Al doilea tur de scrutin s-a desfășurat pe 12 decembrie 2004 iar gratierea lui Cozma de catre președintele Ion Iliescu a avut loc pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie. scandalul in presa legat de gratierea lui cozma a avut loc dupa al doilea tur de scrutin din 2004 asa incat acest lucru nu a avut cum sa influenteze rezultatul alegerilor din 2004. Cred ca din pacate chiar domnul Nastase a sustinut in trecut acest lucru. pentru respectarea adevarului istoric fac aceste precizari.

  21. curent01 Says:

    @dn iliescu

    as vrea sa corectez in acest context un fapt vehiculat si de geoana in ultimele zile:
    CITAT: “Acum, Ion Iliescu ma face vinovat si de pierderea alegerilor din à2004! Oare gratierea lui Miron Cosma tot Geoana a facut-o?ö, mai scrie fostul presedinte al PSD.”
    nu este singurul care sustine aceasta teza. imi amintesc insa foarte bine ca gratierea lui Cozma a avut loc dupa alegerile prezidentiale din 2004.
    Al doilea tur de scrutin s-a desfa?urat pe 12 decembrie 2004 iar gratierea lui Cozma de catre pre?edintele Ion Iliescu a avut loc pe 15 decembrie 2004, cu doar cÔteva zile ¯nainte ca mandatul sau de pre?edinte sa fie ¯ncheiat, dar gra?ierea a fost revocata ¯n 16 decembrie. scandalul in presa legat de gratierea lui cozma a avut loc dupa al doilea tur de scrutin din 2004 asa incat acest lucru nu a avut cum sa influenteze rezultatul alegerilor din 2004. Cred ca din pacate chiar domnul Nastase a sustinut in trecut acest lucru. pentru respectarea adevarului istoric fac aceste precizari.

  22. paul555gerhard Says:

    INSANATOSIRE GRABNICA DOMNULE PRESEDINTE.

  23. curent01 Says:

    Va doresc multa sanatate dn. Iliescu. Incercati sa nu puneti la “inima” toate cele intamplate. suntem alaturi de dumneavoastra in aceste momente..

  24. Sibilla Says:

    Sănătate Preşedintelui nostru de suflet !!!

  25. isabel64 Says:

    Va doresc sanatate multa si calm interior!
    Nu merita sa va consumati, desi va onoreaza ca om, pentru M. Geoana. Nu am vazut in viata mea ceva mai jalnic si mai josnic.
    Probabil avea asteptari enorme de la dumneavoastra, ca il veti salva. A reactionat ca un frustrat, incapabil sa se descurce singur.
    A reactionat ca unul ca are nevoie de un tatuc. Ma bucur ca nu sunteti tatucul lui.
    Stiu ca va costa rabdarea de care dati mereu dovada, dar timpul intr-adevar aseaza oamenii la locul meritat.

  26. dlnimeni Says:

    Multa sanatate, domnule Iliescu!

  27. CRI Club Romania Says:

    Va dorim insanatosire grabnica!
    Multa sanatate d-le presedinte!

  28. Sibilla Says:

    Scandal în PDL diaspora: 6 organizații au demisionat în bloc de rușine că sunt pedeliști
    ”După puci am primit extraordinar de multe telefoane din toată diaspora, în care foștii colegi, și vorbesc de persoane importante în partid și străinătate, au spus clar că nu suntem numai noi ci și alții care vor să își dea demisiile. Din Italia, Spania, Franta, Germania. Îmi era rușine să spun că fac parte din PDL.”, a declarat Ștefan Stănășel.

    “Fie vorba între noi, Partidul Deomocrat Liberal în Italia nu mai există și o să demonstrez treaba asta cât de curand. Sunt două organizații. S-au certat Badea cu Brânză și au făcut două organizații. Eu făceam parte din amândouă, tot cu gândul că se vor uni. Însă nu se mai poate acest lucru. Și-au dat demisia și din aripa Brânză și din aripa Badea. PDL Italia, nu numai că nu mai are un lider, nu mai are un Birou permanent la nivel național”, a mai precizat acesta.
    http://www.dcnews.ro/2011/11/scandal-in-pdl-diaspora-6-organiza%C8%9Bii-au-demisionat-in-bloc-de-ru%C8%99ine-ca-sunt-pedeli%C8%99ti/#comment-14849

  29. Cios Adina Emilia Says:

    Domnule presedinte, va doresc insanatosire grabnica, iar gandurile mele bune sa va insoteasca pretutindeni.

  30. Mihnea Georgescu Says:

    Multă sănătate! Nu mor Caii când vor Câinii!

  31. paul555gerhard Says:

    Aspectul negativ al aliantei cu liberalii

    Pana acum s-au discutat doar partile pozitive ale acestei aliante.
    Sa uitat ca alianta sa format pentru a atrage UDMR intr- o constructie si pentru a forma un alt guvern in cursul anului 2011. Se pare ca UDMR nu vrea. Acum un nou guvern USL-UDMR nu mai are rost dat fiind faptul ca peste cateva luni vom avea alegeri. Pentru a putea impiedica furtul de voturi nu e nevoie de o alianta. Se pot pastra relatii cordiale pe anumite paliere cu PNL pt a putea forma comisii comune care sa impiedice furtul de voturi. Iar proiectul comun de guvernare oricum exista.

    Exista 2 cazuri:

    1. In cazul in care USL va face 48 % / 49 % adica sub 50 % ceea ce la un Presedinte ca Basescu e absolut posibil.
    Evident Basescu va numi un premier dupa bunul plac din PDL sau dintr-o zona apropiata lui.
    PSD va ramane cu jumatate din parlamentarii USL adica 24 % – 25 %. Ca intotdeauna exista parlamentari “necinstiti” care vor pleca si se poate ajunge la cifre mai mici decat 24 % – 25 %.
    Capacitatea de absorbii parlamentari in preajma alegerilor prezidentiale a PNL va fi mai mare in special pentru ca Crin Antonescu va avea avantajul unei notorietati mai mari , sigur unii zic ca PNL are o imagine mai buna decat PSD si acesta e alt motiv pt unii de a se inscrie in PNL. Exista riscul ca PNL sa devina un partid mai puternic decat PSD.
    24 % – 25 % e putin de tot. PSD in situatia actuala va putea lejer face peste 35 %. In 2010 PSD a ajuns la peste 40 % cu acea motiune “Opriti genocidul social !”
    Sigur presedintele va putea fi suspendat dupa alegerile din 2012 impreuna cu cei din PNL si se va putea atunci forma un guvern impreuna cu PNL. Sau sa primeasca ei camerele etc si PSD guvernul.

    2. USL va face peste 50 % si guverneaza. Sa zicem 54 % , e clar ca PSD va avea o pondere de 27 %. E tot foarte putin. Si aici exista posibilitatea ca PNL sa absoarba mai multi parlamentari “fugareti” decat PSD, cum e mereu cazul castigatoriilor alegerilor, in special din zona de “dreapta” adica PDL. Conservatorii au fost mereu un partid cam instabil , pot sa faca o fuziune cu PNL pentru ca va urma campania pentru Crin in 2014. PNL cu un numar mai mare de parlamentari decat PSD si cu un candidat pentru prezindentiale reprezinta un pericul pentru un partid cu pretentiile PSD-ului iar ponderea de 27 % parlamentari va fi absolut nesatisfacatoare. Exista atunci riscul absolut de luat in seama de rupere a aliantei si schimbarea a raportului de forte si putere. Sa ne amintim ca PRM a avut in 2000-2004 cam 23 % din parlamentari si mare branza nu a facut.

  32. Ovidiu Mihail Alboiu Says:

    In continuare, in decembrie 2014, Vasile Dancu se crede “cineva” din punct de vedere politic in Romania desi el este doar un pion otravit trimis de stapanii lui de aiurea sa bruieze toate guvernele de stanga ale tarii.

Leave a comment