DESPRE INUNDATII


1.- Tara trece din nou printr-o mare incercare ca urmare a inundatiilor din acest inceput de vara care au afectat mai ales Moldova, la care se adauga viitura de pe Dunare, suprapusa peste debitele mari care vin pe Siret si pe Prut, creind o situatie deosebit de periculoasa in zona Galati.

2.- Aceste inundatii sunt, pe deoparte, efectul unor fenomene meteorologice extreme ca urmare a schimbarilor climatice evidente pe care le cunoaste Planeta.

Totodata se manifesta si efectele unor actiuni ale oamenilor. In special este vorba de efectele defrisarilor masive de paduri, urmare mai ales a privatizarii padurilor. Atat pe versantii Carpatilor Orientali (in judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea) cat si in unele judete din Ardeal s-au produs defrisari masive. Padurea a fost si este principalul protector al versantilor si un puternic factor atenuator al formarii de torenti si de viituri pe raurile de munte. La aceasta se adauga activitatea padurarilor, care efectuau lucrari permanente de tratare a torentilor, prin amenajarea de sicane simple in zona amonte si microbaraje de atenuare a formatiunilor torentiale si a efectelor lor. In urma privatizarilor a slabit substantial si aceasta activitate de gospodarire a padurilor.

Se va impune declansarea unor anchete, eventual parlamentare, asupra situatiei din silvicultura si luarea de masuri severe pentru a stopa defrisarile si a declansa ample actiuni de reimpadurire si de respectare a disciplinei in gospodarirea padurilor tarii.

3.- In urma marilor inundatii din anii 1970 si 1975, s-au declansat mari actiuni investitionale in toate bazinele hidrografice, atat pentru valorificarea potentialului hidroenergetic al raurilor noastre, cat si  pentru gospodarirea apelor, inclusiv pentru atenuarea viiturilor.

Daca nu existau marile lacuri de acumulare de la Bicaz – de pe Bistrita si Stanca Costesti – de pe Prut (fiecare cu un volum de peste 1 mld.m3) si alte amenajari hidrotehnice, efectele inundatiilor din Moldova ar fi fost incomparabil mai grave.

Dupa 1989 s-au diminuat substantial posibilitatile financiare ale statului pentru a mai putea sustine programele de investitii in acest domeniu, ca si in alte sectoare (energie, transporturi, mediu, etc.) programe costisitoare si care se  realizeaza pe parcursul multor ani.

4.- Dupa inundatiile repetate din ultimii ani, se va impune o actualizare a programelor de amenajare hidrotehnica a raurilor interioare si a Dunarii, pentru a atenua efectele negative ale acestor fenomene extreme, care se manifesta tot mai frecvent. Pentru aceasta trebuie apelat la specialistii pe care ii mai avem si stabilite obiectivele prioritare care sa fie promovate in anii viitori apeland si la fondurile oferite pentru astfel de programe din partea Uniunii Europene.

Lucrurile trebuiesc abordate cu profesionalism si in perspectiva, nu sub imperiul emotiilor si nu “pompieristic”.

Gospodarirea apelor tarii este un domeniu esential pentru economie si pentru viata oamenilor. Ea trebuie sa se afle in centrul atentiei guvernantilor si autoritatilor locale,  asigurand si continuitatea necesara in urmarirea problemelor ca si stabilitatea personalului de specialitate, a profesionistilor cu experienta si cunostintele necesare.

8 Responses to “DESPRE INUNDATII”

  1. DESPRE INUNDATII | WLE Daily News Says:

    […] pe Prut, creind o situatie deosebit de periculoasa in zona Galati. 2.- Aceste inundatii sunt, […] Ultimele articole despre 1 Posted in NEWS Tags: despre, Inundaţii « Suceava:Ce măsuri să luaţi împotriva […]

  2. ION ILIESCU DESPRE INUNDATII « Hai ca se poate! Says:

    […] Scris de Theodora pe iulie 6, 2010 Articol preluat de pe blogul domnului Ion Iliescu […]

  3. pdlsenatro Says:

    Fara sa fac absolut nici o reclama, la linkul urmatorul al unui galatean oarecare, gasiti o descriere foarte obiectiva despre ceea ce se intampla la Galati legat de inundatie. A se observa totusi ca o vina o are primarul de acolo de o anumita coloratura politica…
    http://turnofftheglory.com/blog/2010/07/05/editie-speciala-galati-dig-si-vrajeala/comment-page-1/#comment-6015

  4. Gabriela Savitsky Says:

    E anevoie să ne gândim – în situaţia politică actuală – la asemenea proiecte serioase. E anevoie să gândim la vieţile noastre de azi pe mâine, darămite să ne putem hazarda în a crede că acest guvern sau, în fine, un guvern sub tutela Băsescu ar fi în stare şi de altceva decât de ce-a dovedit din 2005 încoace. Nu mai putem face niciun plan într-un stat hotărât să ne extermine pe noi, cetăţenii lui, ce l-am desemnat să ne dirijeze destinele printr-o majoritate. Un stat minimal, pe care-l visează Băsescu şi cei care-l controlează şi-l trag de sforicele, va fi un stat uşor de manipulat, uşor de determinat, lesne de asmuţit împotriva oricui se va opune, flexibil ca un gârbaci şi obedient ca o cizmă.
    Când s-a privatizat, s-a concesionat pe 99 de ani, s-a vândut cu acte inventate până la luciul apei şi chiar şi pământul de sub luciul apei, într-o lume pusă amarnic pe căpătuială cu orice preţ, pe acumulare haotică şi fără să ţină cont de minima regulă a convieţuirii, e imposibil să conturezi un plan care să înglobeze aceste proprietăţi. Pădurile ţării au luat calea exilului sub formă de metru ster îmbogăţind pe unii, piatra din albia râurilor se exploatează haotic, podurile peste râuri nu au mai fost întreţinute şi reparate, ele suportând o sarcină cu mult mai mare decât cea prevăzută la momentul construcţiei, multe sunt uzate fizic şi moral cum uzată moral şi fizic e întreaga Românie de parcă nu români de-ai noştri au condus-o ci au năvălit peste ea, rânduri – rânduri, hoardele năvălitorilor…
    Sigur, toată această învălmăşeală a hoţiei şi şmecheriei trebuie să aibă un capăt, un sfârşit. Altfel, n-am mai crede în legile naturii sau ar trebui să inventăm altele. Dar ce ne facem dacă setea de înavuţire a unei clici, a acestei clici, este de neostoit? Ce ne facem dacă vor putea – sub privirile apatice ale opoziţiei şi cu acordul tacit şi abulic al acesteia – să-şi însuşească întregul control? O dictatură a mediocrilor care urăsc România e cu mult mai periculoasă decât o anarhie…
    Aş vrea să iau măcar puţin, măcar un strop din optimismul dumneavoastră. Din păcate, oamenii cu scaun la cap, profesioniştii, cei care ştiu cum se face un lucru în mod temeinic de la început la sfârşit ori au plecat din ţara aceasta, ori s-au îndepărtat şi s-au izolat de decizie cu o silă împietrită, ori nu sunt lăsaţi să se implice şi să lucreze de noua clasă socială apărută în aceşti ani: păreriştii emilboci care se pricep la toate şi la nimic, buni de gură, răi şi revanşarzi. Fiecare regim are faliţii lui – vorba conului Iancu.
    În noua ordine românească – de care, dacă o lăsăm să se desăvârşească şi să se înstăpânească vom avea parte noi şi copiii noştri – un vătaf regional va dirija destine şi va hotărî cine trăieşte şi cine moare. Vom umbla pe dealuri şi prin păduri precum străbunii noştri după leacuri, spitalele fiind cu mult prea departe, mult prea puţine şi inaccesibile muritorului de rând. Ne vom medita copiii acasă sau îi vom da la şcoli particulare dacă vom avea bani – şi cred că nu vom avea. Copiii de la ţară şi cei săraci nu vor avea acces la învăţătură, vor rămâne neinstruiţi şi, astfel, uşor de manipulat şi uşor de asmuţit unii împotriva altora. Acest genocid lent la care sunt supuşi părinţii şi bunicii noştri se va extinde încet încet asupra celor neputincioşi sau bolnavi. Vor rămâne doar cei buni de povară – printr-o selecţie naturală atent dirijată, printr-o politică de euthanasiere naţională. În aceste condiţii, sub această comenduire ucigaşă şi trădătoare plină de ură împotriva propriului popor, e greu de presupus că vom avea răgazul sau şansa de a alcătui programe de apărare împotriva calamităţilor şi e şi mai greu de presupus că vom reuşi să le punem în operă. Suntem exact ca în timpul colectivizării, domnule preşedinte. Neghiobii satului s-au înfipt în scaune şi de-acolo dispun după bunul plac împotriva celor care chiar au făcut câte ceva în viaţa lor, au muncit, au construit, au făcut binele.
    Dumneavoastră spuneţi aceste cuvinte – înţelepte, pline de normalitate şi de bun simţ – unei Românii sfârtecate de haite îmbrăcate (pentru conformitate) în straie portocalii. Nu ştiu cine-i va insufla puterea să se ridice, nu ştiu cine-i va obloji rănile, nu ştiu cine-i va şterge balele acestor turbaţi de pe chip şi nu ştiu cine-o va face să zâmbească. Pentru că aceia care-ar avea datoria să o apere zac blazaţi în scaunele lor sperând – zadarnic, zic eu – că haitele se vor împrăştia după ce-şi vor fi potolit foamea.

  5. emigrantul Says:

    Citat Ion Iliescu:
    “Dupa 1989 s-au diminuat substantial posibilitatile financiare ale statului pentru a mai putea sustine programele de investitii in acest domeniu, ca si in alte sectoare (energie, transporturi, mediu, etc.) programe costisitoare si care se realizeaza pe parcursul multor ani.”

    Cine se face vinovat pentru diminuarea posibilitatilor financiare ale statului?
    Nu cumva insusi regimul instaurat dupa 22 Dec. 1989? Unde este acea eficienta si rentabilitate a sistemului privat, mult trimbitata in anii imediat urmatori “Revolutiei”. De cit timp mai avem nevoie pentru a ne da seama ca eficienta capitalista de fapt nu exista?! De 20 ani incoace economia tarii merge mai prost decit in perioada comunista. Si cum ar putea fi altfel daca banii statului sunt folositi pentru finantarea unor firme parazit care sub pretextul executarii de lucrari in folosul Romaniei isi insusesc fraudulos mari sume de la buget.

    As fi curios sa stiu, de exemplu, ce lucrari a executat frima CONIZ ROMARG S.R.L. in bazinul Brodina?

    Licitatie Publica – Lucrari de corectare torenti din bazinul hidrografic BRODINA etapa III
    – Valoarea Contractului: 660.597 RON
    – Castigatorul Licitatiei: CONIZ ROMARG S.R.L.
    – Anunt de atribuire numarul 77308/29.01.2010
    – Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor: Lucrari de corectare torenti din bazinul hidrografic BRODINA etapa III
    – Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile) 45246000-3 Lucrari de regularizare a cursurilor de apa si a viiturilor
    – Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul: CONIZ ROMARG S.R.L., Adresa postala: Str POPA SAPCA , BL. P3, SC. C, AP6, Localitatea: Pitesti, Cod postal: 0300, Romania, Tel.0248221267, Email: CONIZROMARG@YAHOO.COM, Fax: 0248221267, Adresa internet (URL): http://www.conizromarg.ro
    – Numarul de oferte primite: 1
    – Criterii de atribuire: Pretul cel mai scazut
    – S-a organizat o licitatie electronica: Nu

    Sursa: http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/lucrari-de-corectare-torenti-din-bazinul-hidrografic-brodina-82271.html

  6. eugenturcanu Says:

    De acord! Numai ca deocamdata trebuie ajutati sinistratii

  7. anca Says:

    Domnule presedinte,

    ce parere aveti despre “inundatiile controlate” si varianta propusa ca aceasta zona “controlata” sa fie o parte din Insula Mare a Brailei?

    La diferitele posturi de televiziune, apar ziaristi, fosti sau actuali reprezentanti ai autoritatilor locale, care isi dau cu parerea despre inundatii, ce trebuie facut si cand… dar nici unul nu este specialist in hidrologie si sa si cunoasca zona, istoricul ei, topografia locurilor – dealuri, damburi, vai, canale, sau consistenta terenului:e lut, e calcar -se scurge apa, nu se scurge…si in cat timp… – care sa prezinte variantele de evitare a inundarii Galatiului dar si consecintele in bani – ca pierderi financiare acum/sume necesare a fi investite dupa trecerea apelor, dar si (sau mai ales) de timp – de construire, acum, a unui dig eficient impotriva apelor (cat de cat) respectiv timp de refacere a dezastrului produs dupa ce apele se vor fi retras in matca lor initiala.

    Tot de la TV am inteles ca daca s-ar sparge acum digul de la Cotul Pisicii, spre insula, apa nu ar mai putea fi evacuata de aici 5-6 ani…si nici circula pe autostrada spre Constanta…

    Poate exista “control” si pentru cat timp? sau mai degraba: sunt autoritatile romanesti pregatite (in toate sensurile) sa “controleze” cu adevarat, o asemenea actiune de amploare, in comparatie cu faptul ca nu pot ridica un dig pe un trotoar in timp scurt?
    pentru ca e vorba de apa, de foarte multa apa, si peste toate…de Dunare!

  8. dorucoarna Says:

    Dle Presedinte,

    Cat de rau am ajuns daca acum ni se par dumnezeiesti realizarile Epocii de Aur!

    Clima se modifica, bazinele nu mai fac fata debitelor, dar Natura isi va gasi noile matci in mod natural. Oricate ameoliorari hidrotehnice am incerca vom sta in calea naturii, cu maxim efort si fara rezultate.

    Singura solutie este interzicerea activitatilor industriale si locative si mutarea lor la cote mai ridicate, adica un colectiv de hidrologi, geodezi si geologi sa preia hartile geodezice de la Armata si sa identifice, in fiecare sat, zonele acceptabile.
    Alternativa hilara este sa amenajam toate cursurile de apa…natura mereu ne va surprinde!

Leave a comment