ADOPTAREA LEGII LUSTRATIEI

Adoptarea legii lustratiei nu este doar anacronica. Ea este antidemocratica si anticonstitutionala.

Adoptarea ei in anul 2010 de Parlamentul Romaniei este neavenita si constituie o adevarata diversiune, dupa principiul :”tara arde si baba se piaptana”.

Ea se bazeaza pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii ; iar principiul culpabilizarii colective este evident antidemocratic; constituie o incalcare a unor drepturi constitutionale fundamentale ale cetatenilor si omite stabilirea unor culpe individuale care pot fi probate in justitie.

Practica “lustrarii” unor categorii de oameni in bloc, fara stabilirea de culpe individualizate, este specifica regimurilor totalitare ! Aceasta a existat in Romania in timpul tuturor dictaturilor care s-au succedat.

Personal, am simtit acest lucru , in 1940, in timpul dictaturii regale a lui Carol al doilea, cand nu am putut, dupa terminarea scolii primare, sa dau examen de admitere la un liceu, pentru ca tatal meu era “detinut politic”. Au urmat, dupa razboi, “lustrari” ale fostilor “mosieri” si “capitalisti” , “membri ai partidelor burgheze” si fiilor acestora.

Revolutia Romana a pus capat unei dictaturi si a deschis calea libertatii, democratiei si statului de drept. In democratie, principalul “filtru” al selectiei oamenilor il constituie votul liber al cetatenilor.

CPUN a dat dovada de mai multa maturitate decat actualul Parlament. Problema s-a dezbatut amplu, in cadrul CPUN, in februarie si martie 1990, cu prilejul elaborarii Legii electorale pentru primele Alegeri Libere din mai 1990. Domnul Dan-Amedeo Lazarescu, reprezentantul PNL in cadrul Comisiei Juridice a CPUN, prezentase amendamentul la Lege cu propuneri similare de interzicere a candidaturii unor oameni reprezentand cam aceleasi categorii de membri ai vechii nomenclaturi. Punctul 8 al asa-zisei “Proclamatii de la Timisoara”  (nu cea autentica – din ziua de 21 decembrie 1989 – ci cea cu caracter electoral emisa de “Societatea Timisoara”) nu facea decat sa preia propunerea domnului Dan-Amedeo Lazarescu. In urma unor ample dezbateri, atat in Biroul CPUN, cat si in Plenul sau, amendamentul a fost respins cu o ampla majoritate pentru caracterul sau nedemocratic.

In Lege a fost inclus, in schimb, un paragraf in art.11, care se referea la persoane, pentru culpe precise si nu la penalizarea unor grupuri, la nomenclatura. Textul adoptat in CPUN prevedea : “nu pot fi alese persoanele care au savarsit abuzuri in functiile politice, juridice si administrative, care au incalcat drepturile si demnitatea cetatenilor, drepturile fundamentale ale omului, precum si persoanele care au facut parte din organele de represiune din cadrul securitatii si militiei “.

Faptul ca, dupa 20 de ani, in Parlamentul Romaniei a fost promovat un text (care reia ceea ce, cu argumente pertinente, a fost respins in 1990 de CPUN) vorbeste despre o revenire a unui spirit retrograd, antidemocratic si care contravine literei si spiritului Constitutiei tarii.

5 Responses to “ADOPTAREA LEGII LUSTRATIEI”

  1. dorucoarna Says:

    Puterea totalitara din Romania se arata mai catolica decat Papa; Papa insusi incurajeaza alte religii si nu mai desfiinteaza niciuna de cateva sute de ani. Deci nu e semn de progres ci probabil ca se considera a fi de imagine, in fapt singura preocupare reala a Puterii din Romania, crearea unei imagini false.

  2. Ciprian Bojan Says:

    Nu-i bai, Domnule Preşedinte. La următoarele alegeri, Zăusu’ poate catinda iarăşi. O să-l alegem atunci pe viaţă şi dacă nu vrea, îl obligăm!

  3. krudus Says:

    Domnule Presedinte, acesta Lege a lustratiei odata votata, a si fost pusa in aplicare chiar din prima zi.
    -Marcel Hoara de la PDL, a fost lustrat de popor chiar in ziua votului.Am ras cu lacrimi, si m-am bucurat ca distinsul domn Hoara, cel care a incasat 1 miliard de lei doar anul trecut, si asta doar pt ca este un virtuos membru de partid teleportat prin tot felul de C.A, si-a primit ce a meritat.
    Eu cred totusi ca a scapat ieftin.
    Voiam o Lege a lustratiei si mai dura, ca sa-i putem pedepsi pe toti astia care traiesc cu impresia ca daca sunt membrii de partid astazi, scapa de furia poporului.

    In Piata Victoriei am vazut un sindicalist care purta un tablou cu Ceausescu, la 20 de ani de la Revolutie.Acel om sunt convins ca regreta acele vremuri.Suntem multi care regretam…..
    Atunci, cel putin stiam ca parintii nostri cand ies la pensie traiesc linistiti.Astazi insa, sunt batjocoriti in democratia capitalista.

    Cei mai mari anti-comunisti au fost in realitate cei mai mari hoti ai nemului romanesc.Si vin cu un singur exemplu-DINU PATRICIU.
    I-a injurat si denigrat sistematic pe comunisti dar a facut cele mai profitabile afaceri cu acestia inclusiv cu statul pe care l-a inselat.

    Dumneavoastra ne amintiti in mod elegant ce dorea
    Dan Amedeo Lazarescu prin “90, dar eu imi amintesc perfect si ce i-a spus in direct la TV, dl. Cristian Tudor Popescu, despre activitatea domniei sale, a “marelui luptator anti-comunist” care de fapt era doar un sarlatan ticalos.
    Astia sunt cei care vor lustratie?!?!..cine, Mona Musca?!?..sa fim rezonabili totusi.Uneori e mai bine sa taci si sa te retragi cu decenta, decat sa patesti ce a patit dl. Hoara.

    Romanii stiu sa fac diferenta intre demagogie si sinceritate.Nu mai pot fi prostiti la infinit.Eu interpretez acesta Lege a lustratiei ca pe o Lege care ne ofera dreptul sa-i alergam cu ranga pe cei care ne fura, ne taie pensiile, ne batjocoresc parintii si bunicii.

    Basmele despre comunisti sau dovedit a fi in mare parte doar basme….iar Legea lustratiei dupa 20 de ani, ne face doar sa fim si mai nostalgici.Efectele acesteia vor fi zero.

  4. Sibilla Says:

    @KRUDUS,
    Cam aşa, stimate coleg, cu completarea că unul ca trogloditul cioflingar Volodea iarăşi bea, iarăşi * emană * pe marginea * legii * * legiuitorului * zăus ce s-a proţăpit la Cotroceni de bunăvoie nedorit de nima-n lume, că dacă-i sb simbrie…
    Ce lustraţie, ce lege, tumna haita PD-Lşi securistul Băsescu murmură, ei , trădătorii de neam şi ţară, nu-i-ar mai suporta pământul de nemernici !!!
    Băsescu NU suportă, mai mult, turbează de…turbare, ticălosul, că NU a fost, NU este şi NU va fi never ever Politician autentic precum d-l preşedinte Ion Iliescu ! Băsescu e un impostor pe scena politicului , un nima-n pociacă, vorba maicii mele, Dumnezeu s-o hodinească !
    * Democraţii * pt moment încă la putere sunt disperaţi, d-aia le fată mansardele * legi *, de fapt arme contra oricui poate fi un adversar redutabil…
    Zău abia aştept ziua în care să îi * lustrăm * pe infractorii : Udrea, Blaga, Bercovici, Videanu, Frunzăverde, etc, etc, etc… dă-mi Doamne zile ş-apoi mor împăcată c-a scăpat ţărişoara de bastarzii ăştia de-au devastat-o şi-au vândut-o la bucată! AMIN !
    stimă,
    Sibilla

  5. plano10 Says:

    S-a lustrat Lustratia!
    Comunistii “anticomunisti” pot sa ramana in functie. :)

    S-a lustrat Lustratia! Comunistii anticomunisti pot sa ramana in functii!

Leave a comment