PAREREA SPECIALISTILOR

Am acordat intotdeauna specialistilor rolul si locul cuvenit. Fie ca se pune problema elaborarii strategiilor, fie ca este vorba de analize pertinente destinate evitarii  situatiilor limita, opinia profesionistilor conteaza. Este motivul pentru care public un material primit  prin e-mail:

Poziţia Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii faţă de Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Democratice din România

Mă simt dator, ca director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei române si totodată ca sociolog si unul dintre cei care încă din 1990 am contribuit la dezvoltarea politicilor sociale, să fac câteva precizări în legătură cu documentul comisiei prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Democratice din România.

Nu discut amatorismul, confuziile si agramatismele din unele părţi ale raportului, ci doar câteva dintre recomandările făcute.

1. Problemele de prioritate. Este o chestiune de înţelepciune a sistemelor. Orice sistem, persoană sau comunitate, se confruntă cu o mulţime de probleme. Trebuie să fie constient de ele, dar nu le poate aborda deodată pe toate, neavând resursele necesare. De aceea trebuie să stabilească priorităţi. Orice strategie se fundează mereu pe priorităţi, pe identificarea punctelor strategice asupra cărora trebuie să-si concentreze efortul.

Accentuarea unei probleme, oricât de reală ar fi ea, reprezintă o opţiune, deturnând inevitabil atenţia de la alte probleme. Alegerea unei probleme prioritare poate orienta efortul pe o cale care să-i asigure dezvoltarea, sau poate orienta efortul pe căi neproductive. Se remarcă în mod curent si funcţia ideologică a dramatizării unei probleme. Desi reală, ea poate fi utilizată pentru a deturna atenţia de la probleme mult mai importante.

Insist asupra acestui aspect mai teoretic pentru că acesta este de fapt eroarea fundamentală a Raportului. El reprezintă o lungă listă de probleme cu care deja suntem cu toţii constienţi si s-a scris mult despre ele. Pe lângă stilul extremist al tratării lor si cu multe imprecizii si erori, lista problemelor are două mari defecte:

a. Lista nu este structurată pe o viziune coerentă si concentrată strategic pe lucrurile importante. “Trebuie să facem si asta si cealaltă si de fapt … toate”.

b. Este centrată mai mult pe dramatizarea problemelor, pe care deja le cunoastem, si aproape deloc pe opţiuni de politică socială, cu excepţia unor mici soluţii mai mult dezirabile decât practicabile.

2. Cele două mari inovaţii ale raportului: dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea prostituţiei, formulată eufemist comercializarea sexului.

Dezincriminarea consumului de droguri: Se argumentează că sunt ţări, ca Olanda si USA, în care drogurile usoare sunt permise.

Propunerea dezincriminării consumului de droguri este o eroare absolută, practicarea ei ar reprezenta o crimă împotriva societăţii românesti.

În primul rând, este socant că sunt menţionate doar două ţări. În fapt si acolo dezincriminarea este însoţită de mecanisme de control si în plus, este supusă unor vii dezbateri. Oricum în acele ţări consumul de droguri este foarte ridicat. De exemplu, un raport internaţional constată că consumul marijuanei sau hasisului pe parcursul vieţii este în Olanda de 28% si în USA de 31%. În Republica Cehă, procentul este de 45% si in Spania de 36%. Problema este considerată în aceste ţări ca o problemă extrem de gravă prin extensia sa. Dezincriminarea este o soluţie la nevoie. Nu poţi să închizi mase mari de consumatori. Este o recunoastere a realităţii. Dar România? Datele estimează doar 4%.

Cred că dezincriminarea drogului se produce în ţările cu extensie mare a problemei, si nici măcar la majoritatea acestora. În România o asemenea atitudine reprezintă un teribilism absolut. De ce cred că este o eroare gravă? Simplu. Efectul introducerii unei asemenea măsuri ar duce nu la un control mai bun al procesului, ci la o explozie a consumului de droguri. Acesta este motivul pentru care cred că o asemenea soluţie este iresponsabilă.

Legalizarea prostituţiei: Discuţii pro si contra sunt în întreaga lume. Există o atitudine colectivă predominant negativă. Acesta este un fapt. Mulţi cred, si eu ca sociolog printre acestia, că este necesar mai degrabă să facem o intervenţie de eliminare a condiţiilor care împing femeile în situaţii degradante si de suport pentru ele, decât de marketizarea sexului, care oricum se face. În contextul situaţiei morale si religioase a problemei, propunerea pare extremistă si oricum inacceptabilă.

Apare mai mult ca o deturnare a discuţiilor asupra gravelor probleme ale societăţii romanesti actuale .

Prof. Dr. Cătălin Zamfir

Director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii

Membru corespondent al Academiei Române

26 Responses to “PAREREA SPECIALISTILOR”

  1. Donkeypapuas Says:

    În SUA prostituţia este legalizată doar în Nevada. În restul Statelor Unite sunt pedepsiţi inclusiv cei ce apelează la prostituate.

  2. emigrantul Says:

    Sunteti de acord cu legalizarea consumului de droguri in Romania
    SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/legalizare.php

  3. ioanastefan Says:

    Domnule presedinte,
    Probabil sunt oameni care sunt de acord cu legalizarea drogurilor usoare! Se vede acest lucru din succesul pe care l-a avut EBA. Se pare ca tata a testat, prin declaratiile fiicei, reactia oamenilor!

    Ar trebui explicat ca NU ESTE DIFERENTA intre droguri usoare sau droguri obisnuite cand vine vorba de dependenta sau toxicitate! Daca ai fumat Marijuana ajungi extrem de usor si la urmatoarele din nevoia de a ”evada”, din teribilism…sau datorita dependentei de ”starea euforica” pe care o dau toate! Iar o singura injectie cu heroina…una singura!! duce la dependenta!

    DAR, cum spuneti dumneavoastra…ar trebui invitati specialisti…medici din domneniu, sa vorbeasca despre numarul de dependenti de droguri din Romania si de ce tragic ar fi daca s-ar legaliza! Si asa numarul dependentilor este mare! Si numarul celor care mor din aceasta cauza.

    Vom fi piata de desfacere pentru droguri!

    Nu cumva domnul Basescu are interese comerciale si in acest sens? Nu m-ar mira! Prea isi doreste familia legalizarea!

    Chiar nu mai erau alte probleme de rezolvat?
    TREBUIE SA FACETI TOT POSIBILUL SA IMPIEDICATI ACESTE LEGI!

    Chiar daca in acest sens s-ar aplica pedepse grele pt cei care folosesc si comercializeaza droguri …tot nu s-ar face suficient pentru stoparea acestei morti mai mult sau mai putin lente! Si asa liceele noastre sunt renumite pt consumatorii lor!

    Cu stima si consideratie,
    Ioana S

  4. ioanastefan Says:

    Probabil la fel se intampla si cu drogurile? Se fac multe afaceri in porturi!!!
    ”Comisia de Aparare confirma: Familia Basescu are state vechi in afacerile cu arme” – http://www.ziare.com/actual/dezvaluiri/09-25-2009/comisia-de-aparare-confirma-familia-basescu-are-state-vechi-in-afacerile-cu-arme-897767

  5. SorinPLATON Says:

    Eu nu pot sa intreb autorii initiativei de dezincriminare a consumului de droguri si de legalizare a prostitutiei, venita pe filiera basesciana, decat atat:
    Domnilor si doamnelor aveti cumva copii??!..

    1=
    PLATON

  6. Sibilla Says:

    D-le Presedinte, Ion lliescu,
    Pertinenta si binevenita postarea domniei dumneavoastra, luarea de pozitie, si, parerea specialistilor care, intaresc, ca, * cel care stie cunoaste… * spre deosebire de, iata, din nou derapajele si zminteala, caci altfel n-o pot numi, * emanata * de… aburii bahici bag seama… sa-mi fie iertat, dar, zausul basescovici e limpede disperat si prin urmare chitit sa castige electorat, cei pasa lui prin ce mijloace si cu ce PRET, dovada * maretiile * pe care le debiteaza mai ales in ultimul timp!!! Grija fata de soarta generatiei de maine, pentru turmentat, e o gluma, la fel consecintele, efectul tampeniilor ce-i vajaie prin mansarda, pare ca detine un stol de turturele, nema neuroni.
    Argumentez, apropo de * politicile sociale * marca Cotrocenius : legalizarea drogurilor usoare, zice basescovici… lucrand personal mai mult de 16 ani in sistemul de * protectie a copilului *, m-am * lovit * de nenumarate ori de diverse situatii, cunosc tare bine reaitatile, deci, nu vorbesc precum tavaris zaus dupa ureche, ma-ntreb de ce nu consulta specialistii, asa cum si-a * tras * la curte paranormali, ar trebui sa il si consilieze cineva la propriu si la figurat, macar pe probleme ce-l depasesc, caci, se umple de ridicol. a sa zica, legalizeaza drogurile usoare, institutiile de ocrotire sunt pline de tineri aflati in dificultate, unii au varste peste 20 de ani, acestia vor dori sa-si procure droguri usoare… cum si prin ce modalitati o vor face… ??? Mi-e groaza sa ma gandesc ! Desi, stiu exact cum procura banii necesari pentru tutun si consum de alcool, iar stimabila* specialista * pe probleme de * protectia copilului * Ana Vasile – DGASPC C-S stie exact la ce anume ma refer…. basescovici sa faca bine sa lase deoparte sloganurile destinate sa manipuleze tinerii, si sa se ocupe de oamenii sai din teritoriu, am si nominalizat dealtfel in repetate randuri, am facut-o si acum, sa le tempereze el pornirile, altfel, ne vom merita soarta de societate sinucigasa, batandu-ne joc cu buna stiinta de viitorul acestor copii! Sa mai stie tov basescu, ca nu pedelacheii sai din teritoriu au pierdut nopti la rand prin spitale, pe coclauri, ca nu ei au stat la capataiul unor tineri care, au lunecat spre mirajul consumului de droguri usoare, cum le numeste, combinate cu alcool… dar, clanurile si capusele ce-au pus stapanire pe protectia copilului din Romania, au si binecuvantarea onor dreguitorilor din fruntea judetelor, ca doar nu cu mine au afaceri in comun si nu pe mine ma sponsorizeaza-n campaniile elctorale… Tinerii institutionalizati sunt pentru ei doar numere de dosare, cu buna stiinta sunt lasati sa tot greseasca, rapid sunt revocati mai apoi, aruncati in strada pe limba romana, nimeni nu e raspunzator, nimeni nu-si asuma responsabilitati… rasare cate-o voce care sa atentioneze, avertizeze, cunosc pe pielea mea repercursiunile !
    Legalizarea prostitutiei…. basesculeeeee… iti pupa talpile pestii, si ma refer la rechinii cu functii mari prin administratia publica locala, caci, iar mi-aduc aminte ca-s atatea tinere minore si majore in institutiile de ocrotire, pe la poarta acestor institutii se mentin aceiasi * grijulii *, neamuri ai unor * stimabili *…. vai protectie a copilului ce-ti * prezice nea zausul…. Claro, Carasul cum e * fruncea tine paranghilie pe * shema * asta si, mai ales : na, Sibillo, mai aduna tu de pe strazi copile, ca daca-i legal acu….. Sa pricep ca va urma ca aceste minore folosite nu doar de anturaje, ci… sa nu mai fie revocate intr-u musamalizarea unor cazuri ci, fi-vor scoase la produs … legal, deajuns sa-si dea acordul, ce naiba sa mai conteze ca e o mare diferenta intre varsta cronologica si varsta mentala si prin urmare capacitatea de-a discerne binele de rau…bani si voturi sa iasa, ca sa traim bine *, mama lor de succesuri!!!
    Maicuta mea, Doamne, ce-mi e dat sa aud, si cum sa mai privesc in ochi copilele carora mi-am dat cuvantul ca voi face lumina si nu li se va mai intampla si… si stiu ca e greu si stiu ca va dura ani, multi ani, asa cum stiu si ca nu e imposibil sa faci protectie a copilului in adevaratul sens, NU protectie * a copilului pe sistem mafie, piramidal, control total prin politizare excesiva si detinerea tuturor posturilor, functiilor cheie, neamuri si nemosaguri, nepotism, sigur ca nimic nu transpira si furnicile sibiline sunt nebune !
    Dupa * mintea * basescului : tanara, 16 ani, instituionalizata, preocupari firesti, specifice varstei, prin urmare si aceea de-a fii intolita la fel ca tinerii de aceeasi varsta cu care relationeaza-n scoala… cum sa procuri perechea de blugi in voga jinduita, ori niste cercei… o partida scurta la colt de strada, ce buba, ca doar pe poarta se iese din institutii si doar cica nu e voie sa abuzezi de telefonul institutiei sa anunti disparitia, absebta unui minor, decat la indicatiile pretioase ale safilor, nu inainte de 24 de ore, timp in care, Tatal cu mila, repet, stiu exact ce vorbesc …. de la prima partida de sex la urmatoarele…. ADICATELEA * POLITICA SOCIALA *, * PROTECTIE … Acum pricep eu de ce-am fost eu sanctionata pe linie de servici pentru * scrierile de pe blogul persnal si manifestarea transparentei excesive in relatiile cu corpul de control * prezent in institutie, sosit din capitala… va sa zica se experimentase de ceva vreme oaresce idee, acuma doar se… legalizeaza… ahaaaaa… si eu vorbeam * gura fara mine * ca nu tu masuri si mijloace de contraceptie, ca prea multe avorturi ca de ce-s dormitoarele incuiate si de ce consum de alcool, ca vreau sa fie protejate bunurile copiilor mici de * leaderii * ce le fura si comercializeaza… ba de nebuna * ce sunt mai si vociferam ca nu e normal ca minorele institutionalizate sa nu frecventeze scoala dar sa bantuie pe strazi in puterea noptii… timp in care, problema sisyemului de * protectie * a copilului a devenit in scurt timp, Sibilla… ca de ce observ si stiu eu atatea, de ce nu mucles eu, de ce nu renunt, de ce nu… tac definitiv ?! Sa-nteleg ca si de aceea mai sunt mentinuti inca-n fonctii anumiti * specialisti *, * dive *, adica se preconiza de mult timp aceasta * legalizare a prostitutiei si-a drogurilor usoare *???
    Tinerele, copilele abuzate spre exemplu in familia de provenienta, sau carora familia nu le ofera conditii decente de trai, iar Statul are orice preocupari numai sprijinul familiei si interesul superior al copilului ba, nu vor mai apela la ajutorul autoritatilor, nu tel la 112, nu nimic, direct la produs, ca-i legal si lesne… alternativa, cale spre pierzanie, o, nuuu… dupa basescovici ceva normal, firesc… o fi intrebat-o pe na Vasile si i-o fi explicat mneaei ca * astia-s oricum soi rau… nu se poate face nimic din ei …. Cu siguranta ca nu vom face nimic din acesti copii, ca s-o citez pe duduie, daca protectia copilului va continua sa se faca cu neamuri si nemosaguri la interval, daca specializarile vor consta in folosirea ca masa de manevra a acestor copii, daca leaderii copiilor vor fi in continuare antrenati in * rezolvarea * conflictelor intre adulti, daca mai mult de jumate din timpul in care in loc ca intregul personal SC si institutiile din subordine sa fie la dispozitia copiilor se ocupa de tribunalele numite * comisii * de rastignire a Avertizorilor si specializare a unor minori ca martori in a astupa gurile ce trancane-n plus…. vai soarta acestor institutii… Se vor numi pe buna dreptate centre de plasament ca pana mai ieri ci, centre de…. plasare, legalizate, nu-i asa…?
    Ce ma mai mir… cunosc cum se * rezolva * in detaliu si cap-coada, si cum pestele de la cap se impute, si orice gospodina stie sa curete pestele, iaca insist pe langa tovarasul basescu, sa dovedeasca personal, nu prin institutiile de verificare si control, caci oricum sunt sub papucul mnealui si zenzibile la plicurile * divelor cu staif din teritoriu, deci in plus, avem zaus va sa zica, un zaus care si-n prezent inca mai iese public si afima nonsalant ca ar lupta cu coruptia si coruptii, deci el s-o faca, sa vedem daca are curaj nenea baselu sa treaca peste capete * luminate * ale unor CJ-uri si sa decapiteze pupilele lor. Jur ca de o face, eu sibilina-Avertizor mioritic haruit, prigonit, amenintat si rastignit, jur ca-mi cer scuze public si-i inalt ode! Pana atunci, imi rezerv dreptul de-a-mi exprima public opiniile, de-a atrage in continuare atentia autoritatilor abilitate, de-a spune lucrurilor pe nume, de-a infrunta fosti ministrii, actuali parteneri de… afaceri…
    Consider ca este cea mai mare tampenie pe care zausul o foloseste cu nemasurata josnicie pt a strange voturi, ca problemele se vor inmulti-n lant, ca e in afara oricaror realitati sau, pur si simplu, putin ii pasa… asa cum am subliniat mai sus, ii pasa ca si tartorilor mentinuti in functii, din teritoriu… Am sa mai exemplific, si-n alte randuri , de ceva zile sunt atat de trista si de amarata, posibil pentru unii din colegii din blogosfera nu desul de coerenta, le cer scuze, insa, mintea, inima si sufletul meu sunt legate de niste copile, carora viata nu le-a fost blanda si care acum, cine stie pe unde-si poarta pasii si tristetile nevazute, neauzite de nimeni… care au plecat auzind, ca si mine, * nu se confirma, sunteti voi cum sunteti, ati cautat-o cu lumanarea… *…. :(
    Nu interesul superior al copilului primeaza pentru pedelachei si multi altii, ci, numai interesele personale, si se continua cu indesarea mizeriilor sub pres, cu abuzurile de functii, influenta, dincolo de zidurile institutiilor…. se frang aripi, mor suflete, se petrec atatea… cine sa auda, cine sa vada…. :(
    Sibilla

    @Sorin Platon,
    Cu tot respectul, tartorii de care vorbesc eu de ani buni au copii, nu le pasa, caci, daca le-ar pasa, s-ar opri. in nefericire, copiii platesc pacatele parintilor, si ei continua, sunt orbiti de bani, functii, putere, nu au Dumnezeu, nu au nimic sfant ! Si daca nu le pasa ca posibil sa suporte proprii lor copii, nepoti, consecintele nelegiuirilor la care se dedau, credeti ca le pasa de soarta copilasilor amarati din institutii ? Nici vorba.
    Asistenta maternala, asistenta sociala, a ajuns pentru, din pacate prea multi nemernici la conducere, INCA, vaca de muls, atat !
    Ce ne mai miram ca pe la institutiile ce ar trebui sa se ocupe de persoanele cu handicap sunt sute de dosare, se incaseaza de niste ani, lunar indemnizatii, pentru * persoane * cu dizabilitati, handicap…. atat ca acestia sunt decedati !!!! Cine sa verifice in teritoriu??? u aude nimeni !!! Si se intampla cu binecuvantarea unor sus-pusi, ca banu se-mparte , unde sunt corpurile de control???
    ffffff…. tare-s mic si amarat si… totusi mai sper!
    Sibilla

  7. Bibliotecaru Says:

    @ Ion Iliescu

    Domnule Ion Iliescu,
    De ce credeţi că Academia Română, respectiv instituţiile subordonate ei, nu generează astfel de rapoarte care să fie de aceiaşi importanţă pentru naţiunea română şi cu acelaşi grad de interes din partea publicului larg şi al mass-media. Rolul Academiei este tocmai de a crea astfel de implicări de principii generatoare de modele şi funcţii directoare în viaţa României… şi totuşi…

    Din păcate am impresia că rapoartele Comisiilor prezidenţiale sunt dezbătute numai datorită legăturii cu Traian Băsescu.

  8. gabimihaela Says:

    In Statele Unite consumul, si comercializarea drogurilor sint interzise!

    “Drug possession is the crime of having one or more illegal drugs in one’s possession, either for personal use, distribution, sale or otherwise. Illegal drugs fall into different categories and sentences vary depending on the amount, type of drug, circumstances, and jurisdiction. In the U.S., the penalty for illegal drug possession and sale can vary from a small fine to a prison sentence. In some states, marijuana possession is considered to be a petty offense, with the penalty being comparable to that of a speeding violation. In some municipalities, possessing a small quantity of marijuana in one’s own home is not even punishable at all. Generally, however, drug possession is an arrestable offense, although first-time offenders rarely serve jail time.”
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_United_States)

  9. Mihnea Georgescu Says:

    Domnule Preşedinte,

    Mă scuzaţi că sunt un pic off topic. Cum comentaţi rezultatele alegerilor din Germania, unde social-democraţii au fost înfrânţi zdrobitor de dreapta conservatoare creştin-democrată?
    Se pare că politica de dreapta a Doamnei Merkel este un succes, care poate să scoată Germania din Criză. Economia Germaniei este motorul economiei europene şi Germania este cel mai mare exportator la nivel mondial, după China. Acum au ieşit din recesiune, au o modestă creştere economică. Deci, se pare că politicile economice de dreapta scot Europa din Criză.

  10. cirlovacristian Says:

    Dle Georgescu M.
    Germania(dnei Merkel) are +0.3 crestere economica,adica este pe plus.In alta ordine de idei Germania(si alte state din Europa) creeaza de prea mult timp PLUS VALOARE si probabil si profit-comparativ cu Romania care este tara “profitului”(speculei).Deci:”modesta” crestere economica nu se datoreaza unei anumite politici ci mai exact unei anumite conceptii “combinata” cu o “anumita” CONŞTIINCIOZITATE-este o calitatea de a fi conştiincios; corectitudine, scrupulozitate,etc……”dar dv cunoasteti mai bine acest termen deoarece veniti totusi din Constanta…..orasul de vis….prezidential…..

  11. cirlovacristian Says:

    “Cele două mari inovaţii ale raportului: dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea prostituţiei, formulată eufemist comercializarea sexului.”

    Daca cele doua mari “inovatii” o sa “perfecteze” o legalitate atunci probabil ca o sa discutam despre o anumita eficienta dar daca cele doua inovatii or “sa investeasca prin procura speciala” numai ANUMITE societati comerciale atunci o sa discutam despre politizarea curvasariei si administrarea de droguri populatiei.Din punctul meu de vedere problema este destul de simpla,adica:este pregatit cetateanul din Romania sa accepte cele doua fenomene?Eu zic ca este pregatit deoarece de ….20 de ani cetateanul din Romania este DROGAT cu cistigarea LIBERTATILOR si tot de 20 de ani parlamentul Romaniei este plin de curve-politice-care “platesc” tribut catre……….partidul politic si deci……….o alta taxa in plus ,oricum nu asa strice….alesului fie iel si si prin vot uninominal care un parlament unicameral “logat” prezidential.Deci o cale catre totalitarism stiintifico-politic cu tenta capitalista care are ca promotie o dictatura ………ista la sfirsit.
    Oare de ce?

  12. Mihnea Georgescu Says:

    @Cârlova Cristian

    La origine, după bunică, sunt sibian, chiar din zona unde au existat numeroşi etnici germani. Şi în Constanţa, în Dobrogea în general, a existat o minoritate germană destul de numeroasă.
    Traian Băsescu nu este reprezentativ pentru noi, cei originari din Constanţa.
    Totuşi, nu mă mai consider constănţean – nu mai sunt vrednic de acest nume, de 12 ani locuiesc în Bucureşti.

    Deci, germanii cei “corecţi”, “conştiincioşi” şi “scrupuloşi” au votat mai degrabă dreapta decât stânga în această situaţie de Criză. Noi cum ar trebui să decidem, dacă vrem să ieşim cu bine din Criză?

  13. nordiclarisa Says:

    Domnule Iliescu,

    Va rog sa cititi si articolul meu :

    http://nordiclarisa.wordpress.com/2009/09/28/ladies-agreement-club-egalitate-de-sanse/

    si va solicit sprijinul pentru reasezarea valorica a Romaniei prin promovarea Egalitatii de sanse.

    Multumesc frumos,

    Larisa

  14. codrinscutaru Says:

    Va multumim foarte mult, domnule presedinte! Ati facut un gest admirabil si corect, publicand pozitia ICCV fata de raportul prezidential.

  15. Bibliotecaru Says:

    @ Ion Iliescu

    Era şi timpul ca cineva să spună clar că documentul fundamental al statului român, Constituţia, este călcată cu bună ştiinţă în picioare.

  16. cirlovacristian Says:

    Dle Georgescu M.
    Fiecare voteaza cu cine “simte” si/sau doreste,crede,etc….ca o sa faca ceva normal pentru aceasta tara.EU personal nu va pot impune sa votati cu cineva anume deoarece …….increderea in “politicianul” roman a fost spulberata.
    dar….”de ….20 de ani cetateanul din Romania este DROGAT cu cistigarea LIBERTATILOR si tot de 20 de ani parlamentul Romaniei este plin de curve-politice-care “platesc” tribut catre……….partidul politic si deci……….o alta taxa in plus ,oricum nu asa strice….alesului fie iel si si prin vot uninominal care un parlament unicameral “logat” prezidential.Deci o cale catre totalitarism stiintifico-politic cu tenta capitalista care are ca promotie o DICTATURA ………ista (la sfirsit)”.

    • Mihnea Georgescu Says:

      @Domnule Cristian Cîrlova

      Vă respect, sunteţi un om de calitate. Din punct de vedere politic, sunt un adept al Echilibrului, dar lansez teme de discuţie pentru că eu cred că acest blog este o platformă de comunicare autentică. Cu stimă.

  17. ioanastefan Says:

    Domnule Presedinte,

    Revin cu un comentariu fortat de imprejurari!

    Eu am fost mereu impotriva alaturarii PSD-ului de PD-L la guvernare. Dar sincer, acum mi-ar parea o prostie sa plecati! Ar parea ca Traian Basescu si-a atins scopurile fortandu-va sa va asumati raspunderea pe un pachet de legi care nu sunt aplicabile! Care scad salariile aproape in toate domeniile si care sunt discriminatorii si neconstitutionale!
    Acum, ca si-a vazut ”sacii in caruta” scuzati limbajul, la doar cateva zile….forteaza nota…doar, doar veti pleca din guvern! Daca tot voiati sa plecati…de ce nu ati plecat mai devreme, sau macar inainte de asumarea raspunderii pe cele 3 legi. Asa pare ca nu mai au nevoie de dumneavostra! Ati ajutat la asumarea codurilor si a celorlalte legi, acum puteti pleca sa-i lasati sa faca ce vor cu alegerile, sa se aleaga singuri!

    Nu mi se pare corect ca atat de aproape de ultima asumare fortata sa va aduca intr-o astfel de situatie! Domnul Basescu si-a facut un guvern paralel (comisiile prezidentiale) care este platit cu sume fabuloase din banii imprumutati de la banca mondiala (asa am aflat de la cateva emisiuni de la antena 3 carora ministrul Predoiu le-a dat o replica destul de ametita!) iar noi cetatenii obisnuiti, platim tot. Si acele comisii si ministrii din guvern….si parlamentarii!

    Pentru ce sa mai avem guvern si parlament cand domnul Basescu face la Cotroceni toate legile care se adopta sfidand orice bun simt si orice lege din aceasta tara?

    Trebuie pus punct dezmatului pe ban public. Am inteles ca aceste comisii (mai ales consultantii care au lucrat la coduri) au fost platiti cu mai mult de 1.2 milioane de euro imprumutati! Asta doar pentru consultanta! pentru cei care au lucrat efectiv, oare cat s-a platit!???
    Si asta in conditiile in care erau doar cativa oameni! Dar oamenii presedintelui sunt scumpi! Trebuie bine platiti!
    Noi…cei de jos trebuie sa strangem cureaua si sa acceptam micsorarea salariilor! Si somajul si desfiintarea firmelor!

    Desfiintati aceste comisii si nu micsoprati pensiile si salariile!

    Ramaneti la guvernare pana la alegeri si stati cu ochii pe ei! Nu lasati ministerul de interne! Mai sunt doar 2 luni, dar poate cele mai importante!

    Cu stima,
    Ioana

  18. geotax Says:

    http://geotax.wordpress.com/2009/09/28/cadeeee-da-te-ba-ca-cade-guvernul/

  19. instalatorul Says:

    Domnule Iliescu, foarte oportuna si clarificatoare precizarea dumneavoastra de azi de la Sinteza zilei.

  20. globetrotter58 Says:

    BANI DE CAMPANIE!
    Ieri cand Boc declara ca-l demite pe Nica, 1Euro a ajuns la 3.215 apoi dupa interventia bancii in cateva ore a ajuns la 3.200 …
    deci daca vinzi 50 milioane euro (cu siguranta sumele vandute au fost mult mai mari!) cu 3.215 si mai apoi cumperi de toata suma euro cu 3.200 obtii un castig de 234.375 Euro :) :) :)
    INTREBARE :
    cat a castigat fiecare din sponsorii diferitelor partide ….
    CINE STIE SA JOACE … TRAIESTE BINEEE!!!!!

  21. Mihnea Georgescu Says:

    În aceste momente grele pentru Ţară, PSD-ul trebuie să fie tare pe poziţii şi să nu cedeze şantajului, asumându-şi riscul de a pleca de la Guvernare. Această mezalianţă doctrinară nu ar fi trebuit să aibă loc! Să sperăm că se va sfârşi cât mai repede.

  22. cirlovacristian Says:

    @Georgescu Mihnea

    Ca sunt sau nu un om de calitate………numai si numai timpul o poate confirma,oricum eu va multumesc pentru aprecierea/constatarea dv.
    In alta ordine de idei:dv spuneti ca lansati “teme de discuţie pentru că eu cred că acest blog este o platformă de comunicare autentică”.
    Va rog sa ma credeti(pe cuvint)ca si eu sunt adeptul discutiilor dar cu sens constructiv,adica ideea ar fi ……dle,trebuie sa mai trecem si la fapte.
    Doresc sa ma informati si pe mine ce fapta “buna”(autentica) a facut pesedeul(sau alt partid) si cit de dezinteresat economic este acest conglomerat numit pesede(partid).Aceiasi intrebare findvalabila si pentru oamenii “politici” (caci asa le place sa li se spuna)din Romania.

  23. globetrotter58 Says:

    De ce n-ar fi Romania legislativ cu un pas inaintea UE si n-ar permite sa candideze pentru functia de presedinte orice cetatean al UE cu conditia sa fi trait cel putin in ultimii 5 ani dinaintea alegerilor in Romania (domiciliul) ? daca la fotbal ati inceput sa aduceti arbitrii straini ca sa temperati tentatiile de frauda de ce nu si la prezidentiale in fond daca UE se vrea a ajunge o Federatie Europeana in adevaratul sens al cuvantului acesta ar fi un pas inevitabil :)

  24. codrinscutaru Says:

    Domnule presedinte,

    Domnul prof. dr. Catalin Zamfir, director ICCV si membru corespondent al Academiei Romane, va multumeste personal pentru publicarea punctului de vedere asupra raportului comisiei prezidentiale pe blogul personal. Ati facut un gets extraordinar intr-un moment in care parerile lucide sunt ignorate si altii detin asa-zisa autoritate epistemica a acestor vremuri tulburi.

    Inca o data, in numele d-lui profesor, multumiri si spor in tot ce faceti!

  25. anghelchirila Says:

    Domnule Ion Iliescu,

    Indraznesc sa afirm faptul ca aveti vocatia unui om revolutionar si bine chibzuit in acelasi timp.
    Ati reusit sa va impuneti ca una dintre personalitatile marcante ale Revolutiei din 1989, eveniment care a avut ca scop nu numai inlaturarea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu, ci si readucerea Romaniei pe fagasul firesc al istoriei. Cat de mult a revenit Romania pe fagasul firesc al istoriei, acest lucru numai istoria insasi il va putea judeca, odata cu ireversibila trecere a timpului. Esential a fost faptul ca in acele momente cruciale s-a putut realiza eliberarea Romaniei de sub regimul de dictatura.
    Sunteti unul dintre artizanii Romaniei de astazi, nu numai pentru cele 2 (sau 3) mandate de Presedinte pe care le-ati indeplinit si nu doar pentru prezenta D. Voastre pe scena vietii publice romanesti.
    Avand aceasta vocatie de revolutionar, precum si experienta atator decenii de prezenta activa si energica pe esichierul politic, social si mediatic romanesc, Va revine astazi din nou dificila misiune de a lupta, cu mijloace noi, actualizate, impotriva unui nou tip de dictatura.
    Indiferent de mijloacele pe care le va (a)servi, o dictatura ramane, in ultima instanta, tot o dictatura, adica un regim totalitar, impus prin forta si care cauta sa se impuna printr-un tip de forta total arbitrara si nedemocratica, care suprima libertatea persoanei, libertatea de exprimare si libertatea de reprezentativitate democratica.
    Sunt pe deplin incredintat ca dictatura vremurilor noastre se va afla in scurta vreme perimata in fata istoriei. Nicolae Ceausescu a fugit cu elicopterul din calea furiei romanilor si a ajuns numai pina la Targoviste. Sunt, la fel ca foarte multi alti romani, cel putin interesat, daca nu chiar curios, sa aflu cu ce mijloc de transport va putea fugi noul dictator si pina unde isi va prelungi scaparea… Nu indraznesc sa pronunt numele noului dictator pentru ca nu merita acest lucru. Ar fi atat o favoare nemeritata, cat si o imprudenta care ar putea jigni inteligenta cititorilor.
    Stiti foarte bine ca “istoria se repeta” (W. Shakespeare). Numai dictatorii uita acest lucru.
    Va felicit din toata inima ca nu ati uitat acest lucru si ca ne serviti, ori de cate ori aveti ocazia, cu fiecare aparitie publica a D. Voastre, cate o lectie de istorie. O istorie mereu actuala a Romaniei noastre, cea de toate zilele.
    Cu toate acestea, fiind cu mult mai tanar decat D-voastra si cunoscandu-va intuitia remarcabila, dovedita in numeroase situatii concrete, va rog sa imi ingaduiti sa va adresez o intrebare:
    Cine credeti ca va fi Presedintele Romaniei la alegerile din anul 2014 si care vor fi prioritatile mandatului sau, atat in politica interna cat si in cea internationala a Romaniei?

Leave a comment