UN PROIECT DE SUCCES

Sigla ClubCu putin timp in urma s-au incheiat dezbaterile “Clubului de la Bucuresti”. Un cadru general  este prezentat in relatarea AGERPRES pe care o voi publica in continuare.

Recomand deasemenea « punctul de vedere personal » apartinand lui SorinPLATON  in legatura cu prima editie publica a “Clubului de la Bucuresti” .

 

Clubul de la Bucureşti, considerat un proiect de succes

Bucureşti, 27 mai /Agerpres/ – Clubul de la Bucureşti a cărei lansare oficială a avut loc miercuri după-amiază, la Hotelul Crowne Plaza din Capitală, este considerat un proiect de succes şi chiar important pentru România de politicieni în ciuda ideologiei politice a acestora.

Atât fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi membrul fondator al clubului, Adrian Năstase, au aceiaşi opinie, respectiv faptul că acest club – care este o organizaţie ce reuneşte o diversitate de idei şi o parte a intelectualităţii şi societăţii civile – reprezintă un proiect important naţional pentru România şi legătura acesteia cu structurile europene.

‘Nu pot decât să salut această iniţiativă pe care nu o consider o concurenţă, ci prilejul unui dialog foarte important. În ciuda diferenţei de ideologii pe care o am cu preşedintele Ion Iliescu, Clubul de la Bucureşti este un proiect naţional şi un proiect politic care reuneşte elitele intelectuale româneşti în jurul acestui proiect. Îndrăznesc să spun că este un proiect politic, dar care mai înainte de toate trebuie să fie cultural. România are nevoie de un astfel de proiect care să-i definească identitatea în UE’, a declarat fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, găseşte această iniţiativă – care este de fapt o idee mai veche – ca pe un forum foarte important de dezbateri care reuneşte elitele politice şi ale intelectualităţii româneşti şi care dezbate problemele cu care se confruntă ţara noastră în actualul context al globalizării şi al efectelor crizei economice şi sociale.

În context, Nicolae Văcăroiu a remarcat importanţa acestei iniţiative în cadrul căreia primele dezbateri s-au axat pe problematicile generate de actuala criză financiară şi economică atât la nivel naţional, cât şi la nivel global.

Nicolae Văcăroiu a precizat că speră într-o deschidere spre viitor a Clubului de la Bucureşti şi, nu în ultimul rând, dezbaterea de tematici concrete şi elaborarea de strategii pentru România din partea acestei importante organizaţii.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, membru fondator al Clubului de la Bucureşti, consideră că societatea românească are nevoie de mai multe idei şi de mai multe reflecţii, dar şi de resurse pentru spiritualitate într-un context în care lumea asistă, din punct de vedere mediatic, la ceea ce se întâmplă mai strident în viaţa românilor.

‘De obicei, există discuţii despre câte un incendiu care se produce în Bucureşti sau în ţară sau un accident de muncă, iar o astfel de dezbatere care să angajeze şi o gândire strategică este absolut necesară. Constituirea Clubului de la Bucureşti a generat foarte mult interes, iar temele acestor prime discuţii mi s-au părut foarte interesante în special din perspectiva analizelor legate de criză, precum şi o privire optimistă spre viitor’, a spus Năstase, care a pledat în context pentru elaborarea unor scenarii de viitor din partea clubului.

Potrivit acestuia, obiectivul principal al clubului constituie un pansament intelectual pentru cetăţeni ‘la rănile cu care aceştia se confruntă zilnic faţă de ceea ce se întâmplă în prezent în societatea românească’.

Nu în ultimul rând, Adrian Năstase consideră că organizaţia nou constituită va fi şi o modalitate de a pune în legătură ceea ce se întâmplă în România cu actualitatea din întreaga lume şi în special cu gândirea europeană şi americană vizavi de criza economică – fenomen naţional, dar şi global.

Chiar dacă nu a fost prezent la lansarea Clubului de la Bucureşti, preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a ţinut să transmită un mesaj care a fost citit în cadrul dezbaterilor de prim-vicepreşedintele clubului, acad. prof. dr. Răzvan Teodorescu.

În mesajul său, Mircea Geoană a salutat lansarea Clubului de la Bucureşti, subliniind că doreşte ca acesta să se axeze pe ‘eliberarea societăţii româneşti’ şi oferă, totodată, oportunitate pentru a reuni în jurul său intelectualitatea de stânga din societatea românească. ‘Apreciez activitatea domnului Ion Iliescu şi îi urez cât mai mulţi ani’, a spus Mircea Geoană în mesajul său.

Un alt mesaj a fost transmis participanţilor de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, pentru care ideea Clubului de la Bucureşti nu trebuie să fie o suspiciune pentru mediul politic, ci un cadru mai larg de exprimare şi de dezbatere care să exceadă cadrul partidelor politice.

În context, Diaconescu a remarcat că partidele politice au tendinţa de a se comporta uneori mult prea antagonic, în timp ce Clubul de la Bucureşti poate reprezenta un cadru mult mai larg de exprimare a unor opţiuni din partea elitelor politice şi intelectuale româneşti.

Cristian Diaconescu şi-a însuşit în mesajul său una dintre devizele principale ale declaraţiei Clubului de la Bucureşti – superioritatea unei naţiuni depinde de calitatea guvernării.

Dezbaterile care au marcat prima reuniune publică a Clubului de la Bucureşti s-a axat pe analiza unor fenomene istorice şi evoluţia acestora până în prezent într-o societate marcată de efectele crizei economice şi financiare internaţionale.

Au susţinut alocuţiuni legate de aceste teme, precum şi de altele, economice prof. Aurelian Dochia, acad. Mircea Maliţa, prof. Mişu Negriţoiu şi nu, în ultimul rând, preşedintele Clubului de la Bucureşti, Ion Iliescu.

IMG_0226

În discursul său, fostul preşedinte a remarcat că societatea trăieşte un fenomen tot mai dramatic de globalizare marcat de decalaje puternice în societăţile naţionale şi internaţionale, una din principalele întrebări cu care se confruntă naţiunile fiind tocmai cea legată de eliminarea acestor decalaje.

Ion Iliescu a trecut în revistă marile probleme şi sfidări cu care se confruntă acest sfârşit de secol, enumerând între altele criza de sistem la care asistăm, relaţiile socio-umane cu mediul înconjurător, dar şi apariţia unui fenomen de extremism religios chiar de fanatism religios în plan internaţional. ‘Actuala criză nu este obişnuită, nu este una ciclică, ci una fundamentală care pune în discuţie chiar existenţa fenomenului capitalismului’, a remarcat fostul preşedinte.

Prima şedinţă a Clubului de la Bucureşti a reunit numeroase personalităţi din viaţa politică, socială, academică, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri, ai mediului bancar, mass-mediei.

S-au remarcat prin prezenţa lor atât politicieni şi intelectuali de stânga, cu tradiţie în activitatea social-democrată, precum şi politicieni de dreapta, chiar şi membri ai fostei guvernări CDR, între care fostul ministru al Industriilor, Mircea Ciumara, preşedintele de onoare al PNL, Radu Câmpeanu.

IMG_0232

Nu în ultimul rând au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului cultural şi actoricesc din România. AGERPRES/(Cătălina Matei)”

Voi reveni cu detalii ale reuniunii precum si cu textele prezentate.

12 Responses to “UN PROIECT DE SUCCES”

  1. cirlovacristian Says:

    Dle.@Ion Iliescu

    O constatare:
    In cei 20 de ani “democratici” am observat cum un domeniu public a fost “acaparat”-probabil in baza unui contract-si care ulterior a devenit proprietate privata.
    Toata lumea(“de la club”) vorbeste despre si cu elite si intelectuali-in general,in politica se vorbeste numai despre aceste categorii care se considera ca numai “iei” sunt indreptatiti si au capacitati-exceptie fac(e) vanghelie,becali,eba,etc…. .Probabil ca pentru majoritatea lor inca “mai bintuie” stafia fostului dictator sau probabil ca “unii” nu se pot “cobori” la nivelul cetatenilor sau probabil ca…………………dar cind o sa se tina cont de faptul ca aceasta tara “apartine” tuturor ROMANILOR ?

    Va multumesc
    PS
    Va multumesc si pentru invitatie.

  2. stef36 Says:

    DOMNULE PRESEDINTE ILIESCU !

    Am fost onorata si am primit invitatia de a participa la prima reuniune a
    lucrarilor,,CLUBULUI DE LA BUCURESTI” cu emotie si bucurie ! Cred ca a
    fost o reusita, iar consideratia ce va purtam, este pentru modul simplu si
    deosebit de calduros, pentru oamenii acestei tarii !Am privit cu ce duiosiel
    la inceputul reuniunii ati salutat pe DISTINSA DOAMNA PROFESOARA (eram in spatele Domniei sale) emotie, emotie, si mult respect pentru Dvs. Domnule Presedinte, sunteti iubit si respectat de marea majoritate a romanilor, Aceste reuniuni ar trebui canalizate,,economic, asa cum a fost ieri, dar si politic! Oamenii trebue sa faca deosebire intre adevar si mascarada afisata de actuala conducere Se pare ca nu avem strategia
    necesara pentru viitoarele alegeri ! Avem oameni foarte capanili in PSD
    oare unde este greseala? Nimic nu-l atinge pe marele om bolnav de putere,este tot mai agresiv si afiseaza fara rusine o strategie mincinoasa
    (nu-i pasa de oameni, de acest popor oropsit, dar muncitor si rabdator
    Domnule presedinte, timpul este foarte scurt, campania de alegeri are timp putin, va rog, gasiti metoda potrivita pentru a invinge acst rau !
    Daca d-nul Base, mai guverneaza 5 ani, nu poate fi nimic mai rau pentru acvest popor ! Minte cu nerusinare, jigneste, retracteaza astazi ce a spus ieri, inventeaza iarasi, se preface ca il preocupa criza,economia
    tarii ! In fapt, il preocupa numai persoana sa, si a afaceristilor din jurul sau nimic bun pentru cei multi pentru care are un profund dispret !
    Rugaminte, aceasta reuniune a CLUBULUI DE LA BUCURESTI ar trebui sa fie mult mai riguroasa in aceasta perioada, sa dezbata si sa adopte masuri concrete pentru castigarea acestor alegeri ! Este cazul sa fim mai uniti, sa avem puterea sa explicam tuturor romanilor adevarata fata a actualei conduceri a tarii ! Cu stima si respect pentru DVS, si familia DVS

  3. a1a1a2 Says:

    Ca martor, prima manifestare publica a “Clubului de la Bucuresti” a fost o reusita din punctul de vedere al participarii si al calitatii opiniilor exprimate. Unii au insa plecat nemultumiti. Asteptau altceva. Spre exemplu, o speranta ca “Clubul” ar putea deveni partid, singurul partid de stinga, intr-un viitor nu prea indepartat, mai ales ca “piata” are nevoie de un astfel de partid. Au mai fost nemultumiri si datorita tonului paternalist al mesajului trimis de Mircea Geoana, care a creat impresia ca “Clubul” e un fel de “departament” al PSD. In conditiile apropiatelor alegeri si ale crizei economice, Iliescu nu avea cum sa alimenteze un scenariu politic, asa ca a marsat pe ideea dezbaterilor pur tehnocrate, menite sa gaseasca solutii pentru nenumaratele probleme cu care se confrunta cetatenii si tara. Daca ar fi sa contabilizam propunerile tematice facute ieri de participanti pentru viitoarele dezbateri, am ajunge la concluzia ca regasim o lista incompleta a problemelor nerezolvate de guvernantii ultimilor 10-15 ani. Sa presupunem ca ne aflam in cazul ideal, in care “Clubul” a gasit solutii pentru problemele dezbatute de pe lista. Care e pasul urmator ? Se transmit solutiile catre Guvern, catre Parlament, catre Presedintie ? Daca as detine puterea de decizie politica si as avea de rezolvat o problema pentru comunitate, as angaja o consultanta de specialitate, as adapta-o directiei politice guvernamentale si as pune in practica solutia rezultata. In aceasta ipoteza, am nevoie eu, guvernant, de “Clubul de la Bucuresti” ? Poate ca Ion Iliescu s-a gindit sa coaguleze ceva societate civila si pe stinga. Atunci, “Clubul” se justifica. Sau poate sunt eu prea pragmatic sau lipsit de experienta si judec aceasta initiativa dintr-un unghi ingust. Voi urmari evolutiile viitoare cu interes. Poate gasesc raspuns la aceste nelamuriri.

  4. danielvinca Says:

    orice punte deschisa spre dialog trebuie apreciata;
    eu, de exemplu, corespondez acum cu obama:

    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/05/scrisori-de-la-obama.html

    interesant, nu?

  5. emigrantul Says:

    Clubul de la Bucuresti este nimic altceva decit un nou partid politic care are drept scop principal promovarea si sustinerea la alegerile prezidentiale de la sfirsitul anului 2009 a unui candidat agreat de Ion Iliescu.
    Nici unul din actualii pretendenti la functia suprema in stat, propusi de principalele partide, nu este considerat de fostul presedinte drept o solutie buna pentru tara si, in consecinta, Ion Iliescu s-a decis sa infiinteze acest partid-club, organizatie cu ajutorul careia spera sa-si puna un preferat la Cotroceni.

  6. instalatorul Says:

    Domnule Iliescu, va multumesc pentru ca mi-ati oferit ocazia sa particip la prima reuniune publica a Clubului de la Bucuresti. Gasesc manifestarea ca fiind un succes, atit prin participarea generala, cred ca au fost aproape 500 de persoane prezente, in orice caz peste 400, din moment ce a fost necesara extinderea (noroc de modularitate) a salii in care manifestarea a avut loc. Organizarea a fost fara cusur, iar calitatea expunerilor deosebita. Am recunoscut in sala politicieni si oameni politici apartinind unor curente politice diferite, inclusiv cel liberal – si am avut ocazia de a da mina si a-i saluta pe citiva dintre acestia. Va rog sa transmiteti felicitarile mele persoanelor care s-au ocupat de organizare, am avut ocazia sa remarc si simtul lor pentru detalii, bunul lor gust, capacitatea de a rezolva operativ problemele neasteptate – cum a fost aceea a excesului de participanti in raport de capacitatea salii – ca si delicatetea unor aspecte ale organizarii – faptul ca lucrarea dumneavoastra Criza a fost oferita gratuit, iar titlurile oferite in standul de carte au fost atragatoare. In organizare, totul a fost simplu, operativ si de bun gust. Tematica la ordinea zilei a reprezentat si ea un punct inspirat, ca si atitudinea generala nepartinica si situata dincolo de ideologii si curente politice. M-am simtit foarte bine in sala alaturi de oameni politici si politicieni mai mult sau mai putin cunoscuti, primari si alti fruntasi politici, actuali si fosti diplomati, oameni de cultura si arta, oameni de stiinta, blogeri (un salut particular dnei Verona si dlui George Serban, recunoscuti de mine acolo), care s-au adunat la chemarea dumneavoastra si a Clubului avind in minte un singur gind director, Romania si binele ei prezent si viitor. Am apreciat de asemeni si luarile de cuvint din a doua parte a intrunirii Clubului. In incheiere, inca odata felicitari si multumiri. Si voi mai participa la manifestarile Clubului.

  7. instalatorul Says:

    a1a1a2: cu scuze, e treaba dlui Geoana sa scrie ce vrea si sa dea de inteles ce doreste, eu unul am plecat sa beau un ceai de zmeura in timp ce i s-a citit salutul si va jur ca acel ceai oferit de organizatori a fost mai bun, mai placut si mai gustos decit oricare scriere trecuta, prezenta si viitoare a dlui Geoana. Faceti ca mine in viitor si nu veti regreta. In mod normal, Clubul ar trebui sa ajunga la un prestigiu la care partidele si fortele politice sa ii caute comunicarile si ideile si sa le puna in practica si nu ca Clubul sa – si transmita rezultatele muncii pentru a fi ignorate, conform obiceiului pamintului, de partide si politicieni. De aceea, nu doar succesul de public de ieri ci si cel de stima si prestigiu, din viitor, este important. Clubul este gindit la a fi mai mult decit un partid iar transformarea lui intr-un partid ar insemna o decadere a ideii care sta la baza lui. Cu stima.

  8. anca Says:

    A fost o prima reuniune interesanta, care a lansat multe teme de reflectie si mai ales de “alegere” pentru viitor…Am avut ocazia, din nou, sa vad si sa ascult personalitati de prim rang ale culturii romanesti, de la dl. academician Mircea Malita, dl.profesor Dumitru Mazilu, la …Anca Florea de exemplu, pe care o admir si o respect foarte mult, si pe care am zarit-o in sala, cu modestie, prin randul 7-8…Desigur, oameni politici, deputati, senatori, fosti ministri, fosti consilieri de stat sau prezidentiali…profesori universitari, acedemicieni…si multi, multi ziaristi din presa si TV…

    Ca observatie personala: aceste prelegeri, foarte interesante si cu detalii captivante, prezentate timp de doua ore, ar putea face obiectul a doua (sau mai multe) intalniri si dezbateri viitoare, pentru a da prilejul cat mai multor invitati sa isi expuna parerile, opiniile, propunerile. (poate sunt (cam) multe 4 prelegeri, de odata?)

    Benefic si mai “spornic”, din punct de vedere al rezultatului concret, cred ca ar putea fi prezentarea a una, maxim doua teme “generale”, mai cuprinzatoare, urmate de discutii, dezbateri libere.

    De asemenea, tiparirea unor “Caiete de insemnari”, sa spunem, ale Clubului, cuprinzand materialele, interventiile expuse in cadrul acestor reuniuni ar putea fi o oportunitate de a pastra, in scris, aceste ganduri si de a le disemina in mediul academic dar nu numai – ar fi pacat sa se “piarda” aceste interventii (deosebite!) ale unor oameni extraordinari, care, inca ne sunt contemporani – sau mai bine zis noi suntem contemporani cu domniile lor – ei apartinand deja istoriei culturii romane prin ceea ce au scris pana acum – si ma gandesc aici, la dl academician Mircea Malita – (ce sa fac, m-a impresionat – a fost si este, mereu, o adevarata placere sa il asculti!)

    Draga “Instalatorul”-e,
    imi pare rau ca nu ne-am vazut…as fi baut si eu, cu placere, un ceai – din pacate ma aflam la mijlocul randului si nu m-am putut ridica.
    A meritat sa raman, mesajul dlui Cristi Diaconescu fiind, cu adevarat, interesant…”liga a doua”, da? bineeee…..vedem noi.
    PS N-am stiut ca “criza” este gratuita….luam mai multe!! (glumesc)

    stef36 – deci, erati pe randul din fata mea….doar asa, ca sa va localizez..
    numai bine si sanatate – ne vom cunoaste, pana la urma, la viitoarele reuniuni…

  9. instalatorul Says:

    Anca: e bine ca la viitoarea manifestare sa nu va gasiti in sala asezari autoblocante, deoarece la astfel de intruniri ceea ce se intimpla pe culoar nu este chiar lipsit de interes pentru observatori.

  10. anca Says:

    Instalatorule,

    ai dreptate! in general asa procedez si eu…la aceasta am insa, o “scuza” – l-am vazut pe colegul nostru de bloguri, Mihnea, si m-am asezat langa el, sa nu il las “singurel”…
    Data viitoare vom organiza un spatiu special rezervat pentru bloggeri – macar asa sa ne (re)cunoastem…

  11. Mihnea Georgescu Says:

    Dragă Anca,

    A fost foarte drăguţ din partea ta că nu m-ai lăsat “singurel”… ai dreptate, cred că ar trebui organizată o “divizie” a bloggerilor în organigrama Clubului…

  12. stanislau Says:

    au fost la vot destui

Leave a comment