CORNELIU COPOSU

DACĂ AR FI TRĂIT CORNELIU COPOSU AR FI ÎMPLINIT 95 DE ANI

(n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj, d. 11 noiembrie 1995 )

Pe domnul Coposu nu l-am cunoscut înainte, nici în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Pentru prima oară ne-am vazut pe 10 ianuarie, cu prilejul întâlnirii cu delegaţia PNŢCD – partid constituit în conformitate cu Decretul-Lege semnat pe 31 decembrie 1989, care dădea expresie juridică principiilor enunţate în Comunicatul CFSN din 22 decembrie privind principiul pluralismului politic. Din delegaţie făceau parte domnii Ion Diaconescu, Ion Lup, Ion Puiu, Ion Alexandru şi Liviu Petrina. Singurii pe care-i cunoscusem înainte erau poetul Ion Alexandru şi Liviu Petrina (funcţionar UNESCO). La primirea delegaţiei PNŢCD a mai participat domnul Dumitru Mazilu, prim-vicepreşedinte CFSN.

După prezentarea delegaţiei şi a partidului, făcută de domnul Coposu , i-am propus să desemneze reprezentanţi ai PNŢCD care să intre în componenţa CFSN – ca structură provizorie a statului. Am fost refuzat.

În schimb, domnul Coposu mi-a propus să accept să candidez la viitoarele alegeri pe listele PNŢCD (chiar „cap de listă”, spunea dânsul). I-am declinat, cu amabilitate, propunerea, mulţumindu-i pentru încredere, însă i-am spus că, spre deosebire de dânşii, care se gândesc deja la alegeri, candidaţi şi liste, noi suntem suprasolicitaţi de problemele complicate ale normalizării situaţiei din ţară şi nici nu am început să ne gândim asupra alegerilor şi modului în care ne vom prezenta (idee care, ulterior, a fost speculată în campania electorală).

În ciuda refuzului celor trei partide (PNŢCD, PNL şi PSDR) de a adera la structura de stat reprezentată de CFSN, au acceptat, totuşi, să desemneze reprezentanţii în Comisia Juridică a CFSN, apoi a CPUN – care a elaborat Legea electorală pentru alegerile din mai 1990. Domnul profesor Gionea, reprezentantul PNŢCD, care a fost ales în Parlament şi a lucrat în Comisia pentru Elaborarea Constituţiei, a fost, de altfel, primul preşedinte al Curţii Constituţionale.

În ciuda controverselor şi poziţiilor contrare pe care ne-am situat – eu şi domnul Coposu  în perioada următoare, marcată de lupta electorală – aş remarca acceptarea dialogului şi poziţia responsabilă în faţa problemelor complicate cu care se confrunta ţara. Aşa s-a întâmplat şi spre sfârşitul lunii ianuarie, când se declanşase o campanie susţinută împotriva ideii organizării unui partid cu denumirea „FSN”, ceea ce introducea, într-adevăr, o notă de confuzie cu denumirea structurii de stat, „CFSN”. La campania furibundă de presă s-au adăugat micro-mitinguri zilnice în faţa clădirii guvernului şi a CFSN. La propunerea mea şi a premierului Petre Roman în ziua de 27 ianuarie ne-am întâlnit cu şefii celor trei partide – domnii Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu şi Sergiu Cunescu. Ne-am lămurit că nu intenţionam să menţinem această confuzie şi că ne gândim la o restructurare şi deschidere a organismului de stat spre toate partidele care apăruseră. În ciuda acestor asigurări, a doua zi a fost organizată o mare demonstraţie a partidelor de opoziţie, care risca să se transforme într-o ciocnire dura cu adepţii FSN. Întâlnirea pe care am organizat-o cu reprezentanţii celor trei partide – organizatoare ale demonstraţiei – ne-a ajutat să conturăm soluţia viitoarei structuri provizorii de stat – CPUN – prin atragerea reprezentanţilor tuturor partidelor care apăruseră până atunci, în număr de 30.

Atunci am apărut în balconul clădirii Guvernului, împreună cu domnul Coposu, şi ne-am adresat mulţimii din piaţă – reprezentând ambele tabere- dezamorsând o situaţie care putea deveni periculoasă.

A urmat întâlnirea din 1 februarie cu reprezentanţii tuturor partidelor, in care s-a adoptat decizia privind principiile organizării CPUN (care s-a constituit în adunarea din 8 februarie, în clădirea din Dealul Mitropoliei).

Au urmat multe momente critice – marcate de campania electorală şi manifestaţia din Piaţa Universităţii – devenită tribună electorală perpetuă a opoziţiei de atunci; actele de vandalism, total nemotivate, din ziua de 13 iunie şi venirea minerilor în 14 şi 15 iunie, la rândul lor cu acte de violenţă; situaţia economico-socială dificilă din prima parte a anului 1991 – cu ample mişcări sociale de protest; puciul de la Moscova, venirea minerilor din septembrie 1991 şi demisia guvernului Roman – urmată de consultări cu reprezentanţii celor 17 partide şi convenirea formulei de guvern Stolojan.

În toată această perioadă şi următoarea am avut numeroase întâlniri şi dialoguri cu domnul Coposu, ca şi cu alţi lideri de partide.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, în ciuda unei rigidităţi şi a unor poziţii inflexibile, domnul Coposu nu evita dialogul, demonstra maturitate, responsabilitate şi înţelegere în faţa unor momente dificile. Mai mult, am găsit înţelegerea şi susţinerea dânsului în abordarea unor probleme importante pentru ţară – cum au fost eforturile pentru integrarea României în NATO şi UE sau negocierile pentru încheierea Tratatului cu Ungaria.

Pot afirma că, fără sprijinul domnului Coposu acţiunea de la Snagov, constituirea Comisiei Naţionale pentru Elaborarea Strategiei Naţionale privind Pregătirea României pentru Aderarea la Uniunea Europeană şi Declaraţia politică de susţinere, semnată de liderii celor 14 partide parlamentare, alături de şeful statului, şeful Guvernului şi preşedinţii celor două Camere, nu ar fi fost posibilă.

L-am respectat, de aceea, pentru tăria credinţei sale în virtuţile şi valorile democraţiei, pentru modul demn în care a înţeles să se manifeste în spaţiul public, fiind un exemplu de slujire responsabilă a unui ideal. A suferit mult în perioada totalitară, pentru că nu a abdicat de la principiile sale.

Aduc omagiul meu memoriei omului şi liderului politic Corneliu Coposu, cel care rămâne un punct de referinţă pentru clasa politică românească.

22 Responses to “CORNELIU COPOSU”

  1. emigrantul Says:

    Acesta este Ion Iliescu al anului 2009!

    Citat Ion Iliescu, 23 Mai 2009
    Aduc omagiul meu memoriei omului şi liderului politic Corneliu Coposu, cel care rămâne un punct de referinţă pentru clasa politică românească.

    Domnule Presedinte,

    Sa fi stiut electoratul din 1990 ca peste ani veti aduce omagii lui Corneliu Coposu, nimeni din cei 85,07% alegători care v-au votat pe 20 Mai nu se mai prezenta la vot si alegerile ar fi fost invalidate din cauza absenteismului.

  2. Mihnea Georgescu Says:

    Acest vibrant omagiu demonstrează că sunteţi un OM adevărat! Un om care poate să privească dincolo de opţiunile politice personale, mai departe, spre interesul superior al Ţării, al Neamului!

  3. Sibilla Says:

    @emigrantul,
    Cu tot respectul, exageraţi şi deturnaţi ideile, nu e corect.
    Ce anume vă reţine să citaţi un alineat, chiar două mai sus de cel ales de dumneavoastră şi nu cel ales şi scos intenţionat din context ?
    numai bine,
    Sibilla

    @Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
    Gânduri de suflet, de la un Suflet Mare !
    stimă şi deosebită consideraţie,
    Sibilla

  4. Ovidiu Says:

    Interesant ca Mihnea Georgescu niciodata nu l-a criticat pe Ion Iliescu.

    Inteleg ca un dialog serios se poarta doar prin pareri diferite.

  5. emigrantul Says:

    Ce rol credeti ca a avut Corneliu Coposu in istoria postdecembrista a Romaniei?

    SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/coposu.php

  6. insider007 Says:

    Admirabila scriitura ! Atunci si acum ati dat dovada – daca mai era cazul – ca sunteti unul dintre putinii OAMENI DE STAT pe care i-a dat Romania … Sunt convins ca daca Dl. Coposu ar fi trait ar fi avut aceleasi cuvinte de maxim respect pentru omul , pentru politicianul ION ILIESCU . Totusi , cu respectul de rigoare , nu inteleg un lucru …. Am fost prezent astazi la lansarea cartii colegului Dvs. de blogosfera Adrian Nastase si nu am putut sa nu remarc un lucru … La plecare ati acceptat sa fiti pupat in vazul tuturor ( cu toate ca s-a vazut CLAR ca nu va sta in obisnuinta si nu v-a convenit deloc) de unul din “deontologii ” de profesie ai Romaniei , pe numele lui de mirean ciutacu . Sunt convins ca daca erati singur cu el , nu ar fi facut nicidecum acest gest deplasat … Este de notorietate faptul ca susnumitul face aceste mitocanii DOAR ca sa se afiseze in fata lumii ca unul din apropiatul personalitatilor . E genul de om care , in multime fiind , suna vreun ministru, parlamentar sau vreo personalitate a zilei , DOAR ca sa fie auzit de ceilalti . Mare atentie Dle. Presedinte !!! Sub masca de atoatestiutor se ascunde un caracter primitiv … A sarit de gatul Dvs. sa va pupe in public , dar sa nu va mire cand , va sari la acelasi gat cautand beregata . Nu va lasati pacalit , Dle. Presedinte ! Imi cer mii de scuze ca am folosit acest moment inaltator al aducerii aminte a celui ce a fost Corneliu Coposu , dar credeti-ma ca nu m-am putut abtine . Inca o data felicitari pentru postare .

  7. Bibliotecaru Says:

    Oare de ce politicienii “adversari” nu se respectă între ei.

    Eu mi-am pus următoarea întrebare. Dacă aş vedea pe stradă un bătăuş de cartier cu muşchi de culturist pe el, muşchi cu care se bate zilnic cu alţi bătăuşi de cartier cu muşchi pe ei, şi un academician, care se plimbă gânditor… care dintre cele două personaje mi-ar trezi respectul? Bătăuşul îşi impune respectul prin emanaţie de frică, academicianul prin puterea minţii şi civilizaţie…
    Eu cred că aş alege oricând academicianul şi nu bătăuşul.

    Oare de ce politica îşi alege rolul de bătăuş pentru rolul de zi cu zi şi nu pe cel de academician… Oare de ce cetăţenii votează şi ei politicienii bătăuşi şi nu pe cei academicieni? Oare de ce oameni nu se mai gândesc la nevoia lor de reprezentare şi activează politica printr-un caracter grobian, de parcă ar fi “galerii maidaneze” pentru partidele politice şi nu beneficiarii unei politici raţionale?

  8. danielvinca Says:

    domnule iliescu,
    admirabil ca peste ani gasiti puterea de a scrie atat de frumos despre corneliu coposu…
    ramane doar intrebarea de ce afisam public respectul pt unii oameni abia dupa ce acestia trec in eternitate;
    si, pt ca nu ma pot abtine, nu am reusit sa inteleg cum un om politic de calibrul dvs a putut sa multumeasca minerilor atata timp cat, asa cum spuneti chiar in acest text “au comis acte de violenta”.
    adica impartim violentii in violenti rai si violenti buni…

  9. eugennl Says:

    Un discurs nobil. Ar fi fost poate ideal daca ati fi exprimat public aceste opinii si in anul domini 1990. Ar fi mai eliminat din perceptia noi contra Ilici si “monstrilor bolsevici”.
    Ma intreb daca dupa ianuarie 1990 dl. Coposu va respecta sau va credea un “bolsevic” totalitarist.

    Pe 10 ianuarie nu va gindeati inca la alegeri dar pe 28 Ianuarie (parca) decideati formarea FSN. De ce nu v-ati consultat cu dinsul si inainte de 28 Ianuarie poate mai dorea sa va includa pe liste. Sau puteati sa-i explicati ca doreati sa mergeti cu o structura de stanga. Ati fi putut alege pe Cunescu.

    Cand ma gindesc la toate ororile care au urmat in acel an cu o convulsii politice care au dus Romania la marginea prapastiei , si tinerea ei in carantina patru ani ma intreb daca formula propisa de dl. Coposu cu trecerea dvs. si a altor lideri FSN in pozitii din linia a doua nu ar fi fost mai buna.

    La urma urmei si FSN si PNT-cd erau improvizatii si la fel de nepregatiti pt. guvernarea unei tari in tranzitie.
    Era PNT o improvizatie fara experienta guvernarii? . Da Dar si FSN.

    Chiar ar fi contat daca in mai 1990 FSN nu ar fi participat?. Nu stiu. Cred ca nu. Dar adevarul este ca acel FSN nu avea nici un dizident sau fost detinut politic si destui de multi fosti.
    prin CC sau cu parinti prin CC. Chestiune de brand ?. Poate .
    Dar din cauza asta FSN a fost considerat ca urmasul comunistilor inclusiv de partidele social-democrate din Vest. Iar dvs aveati o imagine deformata cam cea de acum a lui Lukasenko.

    Cred ca trebuia sa acceptati atunci oferta de a deveni ceva gen presedinte de senat si sa construiti apoi in citiva ani un partid de stinga modern.

    Da dl. Coposu a fost un mare om politic. Si cred ca avut dreptate cand a vazut rsicurile unui FSN condus de dvs, in algeri. Si dvs. cred ca v-ati inselat ca nu ati anticipat ura si raceala internationala care a generat-o.

  10. constatator Says:

    Remarcabila atitudinea domnului presedinte, in acele vremuri in care era atata nevoie de liniste pentru a construi democratia noastra originala, iar nu de tulburari orchestrate de forte oculte si destabilizatoare, sustinute de stapanii lor din occident.

    Multumim domnului Iliescu pentru ca nu a cedat presiunilor infernale de atunci, pastrand alaturi de el oamenii deosebiti formati inainte, incurajand afirmarea unor noi personalitati si structurand un sistem politic onest si profesionist care astazi ne implineste idealul de tara mandra si prospera.

    Inflexibilitatea domnului Coposu este, cu adevarat, nu foarte admirabila. Daca il comparam cu domnul Iliescu, ce s-ar fi intamplat cu tara asta daca si dansul ar fi ramas la fel de inflexibil, credincios idealurilor care l-au animat in tinerete si maturitate?

  11. Victor Says:

    Emigrante,

    “Sa fi stiut electoratul din 1990 ca peste ani veti aduce omagii lui Corneliu Coposu, nimeni din cei 85,07% alegători care v-au votat pe 20 Mai nu se mai prezenta la vot si alegerile ar fi fost invalidate din cauza absenteismului.”

    In politica este sau mai degraba ar trebui sa fie ca in sport. Se vede ca nu ai facut sport si nu cunosti regulile fair-play-ului. Ai impresia , la fel ca si multi neaveniti care activeaza in politica ca ea, politica, presupune dusmanie fata de adversar. Daca te-ar cunoaste Basea te-ar lua in echipa lui de consilieri….

  12. Ovidiu Says:

    Elena Basescu si-a facut blog

    http://stirea.wordpress.com/

  13. Alexandru Marin Says:

    Domnule Iliescu,

    Nu cumva dumneavoastra ati orchestrat campania ce vroia sa ii denigreze imaginea Seniorului?Si nu tot dumneavoastra ati plecat din tara cand 500 de mii de romani il conduceau pe ultimul drum?

    Va multumesc pentru sinceritate in cazul in care mesajul o sa imi fie acceptat si chiar o sa primesc raspuns.

  14. emigrantul Says:

    Doriti ca Elena Basescu sa ajunga europarlamentar?

    SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/elenabasescu.php

  15. Mihnea Georgescu Says:

    Dragă Ovidiu,

    Pe Ion Iliescu nu îl pot critica, recunosc… E ca şi cum aş ridica mâna împotriva Tatălui… mi-e teamă să nu mi se usuce braţul!

  16. Ovidiu Says:

    Vedeti-l pe domnul Adrian Nastase in Israel, pe blogul meu.

    RECOMANDAT ! DAR SI POZE INEDITE !

    http://stirea.wordpress.com/

  17. anca Says:

    Chiar nu mai inteleg: si cuvintele frumoase si apreciative la adresa unui om care nu mai este printre noi pot fi subiect de ironie ?
    “despre morti, numai de bine” spune si o vorba romaneasca, din popor.
    iar timpul este cel mai bun “inamic” al oricaror discordii si neintelegeri, iar atunci cand intervine (si) moartea – finala si definitiva – orice posibila “dusmanie” sau ranchiuna piere in fata infinitului alb (sau negru, dupa cum preferati), al acesteia….

    Personal, cred ca Coposu ar fi putut face mult bine tarii si societatii romanesti daca nu ar fi fost atat de revansard si plin de ura impotriva “comunistilor” priviti ca “intreg”, ca grup organizat impotriva Romaniei – fara sa individualizeze vini, greseli, erori, unele umane, unele evident, de sistem, fata de cele clare – infractiuni – in orice sistem politic din lumea asta.
    Si-a dorit intoarcerea in timp, brusc, fara sa ia in calcul ca intre timp, in acesti 45 de ani s-au mai schimbat cate ceva, s-au mai nascut oameni – cu drepturi, si ei, si fara nici o vina de a plati pentru greselile altora, chiar daca ar fi ale parintilor lor!
    Tot respectul pentru necazurile pe care le-a indurat, pentru viata sa, asa cum a fost ea – si ale altor mii de oameni – in acelasi timp am acelasi respect si pentru ceilalti cetateni nevinovati care indura o pedeapsa nedreapta, care au o viata trista si plina de privatiuni, pentru copii nevoiti sa mearga kilometri pe jos pana la scoala, pentru batranii parasiti de ambulante pe strada, sau care mor pe holurile spitalelor pentru ca nu au avut bani de spaga…

    asa e viata – nedreapta, cateodata! dar e asa de mii de ani! unii castiga, altii pierd – si pe vremea guvernelor liberale si taraniste si comuniste…desigur, “echipa castigatoare” s-a schimbat si proportia celor care au pierdut/castigat a fost alta…cand mai mare, cand mai mica…acum, depinde din ce perspectiva privesti – numar de elevi, de case construite, de km de sosele…si discutia poate continua inspre filosofia “ce-ar fi fost daca…”

  18. Sibilla Says:

    Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
    Vă rog să-mi permiteţi :

    116. 000… Nu mă uita !!!


    Azi 25 Mai-Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, doresc să mă implic după putinţa mea şi să transmit tartorilor câte ceva…
    Cu respect, invit colegii din blogosferă să acceseze linkul şi să mediteze câteva minute, mulţumindu-le .
    respecte şi stimă deosebită,
    Sibilla

  19. disica Says:

    Tocmai din asta rezida maretia d-voastra, domnule Presedinte, ca aveti puterea sa-i omagiati si pe aceia care n-au fost de aceeasi parte a baricadei cu dumneavoastra, la un moment dat.
    Am apreciat intotdeauna acest lucru.

  20. krudus Says:

    Raman la parerea ca ati fost ,sunteti si veti ramne cel mai mare LORD din politica ultimilor 50 de ani.

    Aceasta este inca o dovada care va ramane consemnata de istorie.

    Succes in tot ce faceti pentru noii, romanii simpli din popor.

    @disica, superb ce ati postat, tot respectul !

  21. La barfa cu Ion Iliescu « Alexandru Marin-Jurnal de bord Says:

    […] a plecat din tara,vorbeste despre simbolul democratiei atat de relaxat pe blogul domniei sale : https://ioniliescu.wordpress.com/2009/05/23/corneliu-coposu/ . Mi-am permis sa ii adresez cateva cuvinte fostului presedinte : Alexandru Marin Says: 24/05/2009 […]

  22. disica Says:

    “Raman la parerea ca ati fost ,sunteti si veti ramne cel mai mare LORD din politica ultimilor 50 de ani”. Citat din Krudus. Cel mai frumos adevar!

Leave a comment