CONSEMNARI

1.- Doresc sa transmit tuturor colegilor de blog si prin intermediul lor tuturor romanilor, calde urari cu prilejul zilei de 1 Mai – sarbatoarea traditionala a primaverii ( de Armindeni), dar intrata in istorie ca ZIUA MUNCII, în majoritatea ţărilor lumii,  in memoria muncitorilor din Chicago care au fost reprimati in mod brutal cu prilejul unei manifestatii de protest in ziua de 1 Mai 1866. De atunci aceasta data a fost proclamata de miscarea muncitoreasca internationala ca ZIUA INTERNATIONALA A MUNCII .

De asemenea , ca un efect al actiunilor de solidaritate muncitoreasca de atunci, s-a propus legiferarea ulterioara, nu numai in SUA, ci si in statele europene, a zilei de lucru de 8 ore (lozinca vremii, a muncitorilor protestatari de la Chicago si a actiunilor muncitoresti din sec.XIX  fiind pentru “respectarea celor trei opturi” : 8 ore de munca, 8 ore de odihna, 8 ore pentru masa, instructie, destindere, viata familiara).

De-a lungul vremii, ziua de 1 Mai a fost sarbatorita pe plan international ca ZIUA MUNCII, aniversata ca atare mai ales de sindicate si de fortele politice de stanga. Ea a capatat insa si o conotatie traditionala de sarbatoare populara.

In ciuda unor comentarii “rautacioase”, total nemeritate la adresa manifestatiei initiate de Organizatia Bucuresti a PSD, aceasta merita aprecierea.

img_5977

Prezenta numeroasa a bucurestenilor la actiunea de 1 Mai, fara o conotatie politica, vorbeste despre dorinta oamenilor pentru un climat destins si de normalitate

2.- Miercuri, 29 aprilie, dupa-amiaza, am luat parte, in localitatea Otopeni, la o intalnire cu “Grupul Luneta” , initiat si condus de un fost muncitor tipograf de la Combinatul Poligrafic “Casa Scanteii” – Valentin Hurduc (actiune desfasurata chiar in curtea casei sale).

imag2301

Grupul (constituit din 15 tineri din echipa lui Hurduc) a desfasurat o activitate indrazneata de exprimare, in forme diverse, a protestului si nemultumirii populare fata de regimul Ceausescu pe parcursul catorva ani (1985 – 1989): incepand cu inscrisuri pe pereti, continuand cu confectionarea unei tiparnite (acasa la Hurduc) pe care, redactau manifeste anticeausiste, constituite apoi intr-o serie pe care au denumit-o “Luneta” (un fel de publicatie).

imag248

Au confectionat deasemenea si instalatii simple (tuburi metalice de imprastiere a manifestelor, utilizand carbid). De aceea, securitatea ii denumise “Grupul Petarda”. Lor li se datoreste si un mic incident cu un diplomat maghiar, pe portbagajul masinii caruia grupul Hurduc plasase un teanc de manifeste, care, la plecarea masinii s-a imprastiat. Diplomatul a fost expulzat, desi nu avea nicio vina.

Cele mai spectaculoase actiuni ale grupului s-au produs in cursul anului 1987 : incendierea “Arcului de Triumf” – improvizat la intrarea in Romexpo, in primavara,  si provocarea unui incendiu (cu anvelope auto uzate)  asezate pe soclul statuii lui Lenin din fata Casei Scanteii (la inceputul lui decembrie 1987).

In ciuda acestor actiuni, observate de toti cei care lucrau in zona, securitatea nu a reusit sa-i depisteze pe autori.

In pofida acestor actiuni temerare, Grupul Hurduc nu se bucura de nici un fel de recunoastere si recompensare oficiala. De ani de zile, treneaza in Parlament initiativa Legislativa pentru a fi asimilati cu cei ce beneficiaza de prevederile Legii Recunostintei privind „Luptatorii cu merite deosebite”din timpul Revolutiei din Decembrie 1989.

imag2201

La manifestarea de la Otopeni din 29 aprilie au mai luat parte : fostul presedinte Emil Constantinescu, Radu Filipescu, presedintele GDS (care a fost arestat si condamnat pentru imprastierea de manifeste inainte de 1989), Gelu Voican Voiculescu, si alti reprezentanti ai Institutului Revolutiei Romane, fostul director tehnic al Casei Scanteii, locuitori din Otopeni, inclusiv o fost profesoara a lui Valentin Hurduc.

luneta

6 Responses to “CONSEMNARI”

  1. emigrantul Says:

    Valentin Hurduc – erou sau infractor?

    Notez ca Valentin Hurduc nu numai ca este necunoscut in rindul necunoscatorilor dar nici cunoscatorii nu au stiut nimic despre el vreme de multi ani dupa Revolutie.

    Din citatul prezentat mai jos este evident ca pina la inceputul lui Noiembrie 2006, revolutionarul Claudiu Iordache (un nume des vehiculat dupa Revolutie) nu auzise despre Valentin Hurduc, omul care, din spusele presedintelui Iliescu si din documentatia ce am gasit-o pe internet, pare a fi militantul avind cea mai respectabila activitate din toti razvratitii impotriva regimului comunist.

    CITAT din: CAIETELE REVOLUŢIEI NR. 5(7)/2006, pag. 35

    Click to access caiete7%20.pdf

    „Rolul Frontului Democratic Român în cadrul Revoluţiei Române din Decembrie 1989” Consiliul Judeţean Timiş, 17 noiembrie 2006

    Claudiu Iordache: Am invitat în această zi pe domnul Valentin Hurduc, de care n-aţi auzit, cum nu am auzit nici eu până acum câteva zile. Dânsul este organizatorul operaţiei „Luneta”, o să îl rog să ne spună succint despre ce este vorba, a unei acţiuni care s-a produs cu un an şi ceva înainte de revoluţia noastră şi care a pus în mare dificultate regimul Ceauşescu, la Bucureşti, la data respectivă. Mai mult decât atât, am aflat că s-a întâlnit cu denumirea Frontului Democratic Român cu un an înainte ca acesta să se fi constituit la Timişoara.

    Valentin Hurduc: Sunt din Otopeni şi am făcut în anul ’87 ceva împotriva regimului Ceauşescu…..”
    ===============================================

    Tipograful Valentin Hurduc considera ca sentinta sa de condamnare pentru falsuri a fost citez: “o razbunare a politistilor carora, in trecut, le-am dat batai de cap”.

    Pe 12 iulie 1997, Hurduc, in varsta de 43 de ani, tipograf la RA Imprimeria Coresi a fost arestat, in baza unor date furnizate de fosta U.M. 0215. Ca urmare a unui flagrant, Hurduc a fost depistat ca comercializa timbre false destinate marcarii pachetelor de tigari, valoarea marfii cifrandu-se la circa 10.000 USD. Cercetarile ulterioare au relevat ca Hurduc detinea, intr-un subsol, aparatura speciala de tiparire si o serie de documente si valori interzise a fi obtinute de persoane particulare, repere de hartie, precum si matrite si negative fotografice ale unor bancnote de diferite valori, coperti si file de pasapoarte si formulare de declaratii vamale, carnete TIR. (informatie din presa scrisa)

    (Texte preluate din niste comentarii ale mele de acum un an)

  2. Mihnea Georgescu Says:

    Otopeni este o zonă extrem de interesantă, chiar şi din punct de vedere imobiliar, dar şi strategic (aeroportul etc.). Aceşti “lunetişti” sunt foarte interesanţi. Credeţi că acţionau de capul lor? Aţi pomenit ceva de un diplomat maghiar cu care ar fi fost amic capul grupării…

    Ce rol au avut “agenturili străine” în dărâmarea lui Ceauşescu?

  3. Mihnea Georgescu Says:

    Chiar, pe Lenin de ce l-au dat jos de pe soclu? La ruşi au rămas toate statuile pe “poziţii”… era mai cinstit să-l lase…

  4. Mihnea Georgescu Says:

    Stranie clădire Casa Scânteii… are aşa un aer rusesc, de anii ’50… când veneam cu trenul dinspre Constanţa în anii ’90, în studenţie, era prima clădire pe care o vedeam în Bucureşti…

    Poate ne povestiţi câte ceva despre istoria Casei Scânteii, ştiu că aţi şi lucrat acolo, ca director al Editurii Tehnice. E adevărat că e făcută după Universitatea Lomonosov din Moscova?

  5. Mihnea Georgescu Says:

    Iată şi imaginea Universităţii Lomonosov, pentru comparaţie:

  6. SorinPLATON Says:

    Un 1 Mai sarbatorit prin turism pe coclaurile patriei: http://sorinplaton.wordpress.com/2009/05/03/turistand-pe-aliniamentul-beius-stana-de-vale-lacul-lesul-ursului-ciucea/

    Cu stima,
    SorinPLATON

Leave a comment