DESPRE CODURI

Presedintele Basescu a facut o problema din nevoia grabirii adoptarii CODURILOR (civil si penal, precum si a celor de procedura civila si penala), cerand interventia Guvernului si a Parlamentului pentru asumarea raspunderii Guvernului in vederea adoptarii rapide, in bloc, a celor patru Coduri – procedura anticonstitutionala si de-o superficialitate inadmisibila.

Dupa Constitutie, Codurile reprezinta cele mai complexe si importante acte legislative, care reglementeaza functionarea justitiei si afecteaza viata cetatenilor si raporturile lor cu institutiile publice.

De aceea, actualizarea acestor coduri (cel civil, existand de pe vremea lui Cuza, cel penal, adoptat in 1968, dupa actualizarea celui din 1936) si punerea lor de acord cu legislatia europeana reprezinta o operatie importanta care trebuie tratata cu tot realismul.

Asupra Codurilor, de-a lungul ultimilor zece ani, au lucrat comisii formate din cei mai buni specialisti din tara (din mediul universitar si din institutiile specializate).

In 2004,  Parlamentul a finalizat o forma a Codului Penal, ca urmare a unei activitati laborioase de cca.doi ani, a specialistilor de prestigiu si a fost promulgat in iunie 2004. El trebuia aplicat incepand cu 1 iulie 2005; fiind urmat de demersurile privind elaborarea Codului de Procedura Penala.

Persoana care trebuiau sa se ocupe de aceasta procedura, noul ministru al Justitiei apartinand “Aliantei DA”, numita de presedintele Basescu, d-na Monica Macovei, a decis stoparea aplicarii Codului Penal, propunand initierea unui nou proiect.  Fata de aceasta actiune injusta si anticonstitutionala, eu i-am adresat la vremea respectiva presedintelui Basescu o Scrisoare Deschisa – pe care o public in continuare.

scrisoare-13scrisoare-2-bisscrisoare-33scrisoare-42scrisoare-5-bis1

Advertisements

3 Responses to “DESPRE CODURI”

 1. waltdis Says:

  Codurile reprezintă noi postulate în cadrul eticii politice a domnului Băsescu, bazată democraţie şi dialog social; care are la bază axioma „licuriciului cel mare”, piatra de temelie a curentului Băsescian în filozofia politică.

 2. cirlovacristian Says:

  Obstacolul dintre regimul democratic si regimul totalitarist-dictatorial il reprezinta presedintele,iar o tara este(devine) democratica in conditiile in care presedintele acelei tari incearca(cel putin) sa mentina o stare de echilibru si se afla pe o pozitie de impartialitate.
  In Romania exista democratie sau doar o falsa impresie de “achizitii” a unor libertati(miscare,vorbire,etc…)?
  Lege anticonstitutionala?…Hm…..costitutia mai are putin si devine anticonstitutionala.
  Presedintele nu trebuie sa fie doar cetatean(nu cred ca cetatenia ar trebui sa fie un criteriu) ROMAN si deci faptul ca are niste atribute(in plus sau minus) nu justifica faptul ca se actioneaza impotriva cetatenilor.

 3. eugennl Says:

  Daca ordonanta de “suspendare” a Codurilor pina la refacere era anti-constitutionala de ce nu a fost contestata la Curtea Constitutionala ?
  Procedura de suspendare a aplicarii unei legi este caragialeasca dar guvernul PSD a facut si el abuz fara rusinica de ordonantele de urgenta.
  Nu am auzit nici un politician sa sustina real eliminarea acestei aberatii anti-democratice a ordonantelor de urgenta sau limitarea la situatiile de catstrofa naturala sau economica.

  In ce priveste codurile 2004 din furia doamnei Macovei de a le suspenda si opniile contradictorii evident ca nu au fost realizate nici ele
  prin consens sau opinie foarte majoritara. Se pare ca specialistii lor aveau alte opinii decat specialistii PSD.

  Nu inteleg ce interes politic are Base cu grabirea codurilor. Nu asta il va face mai popular in Decembrie. Poate doar pasiunea lui compulsiva de a nu fi negocia si modifca nimic din ce a decis.

  As vrea sa inteleg care este problema politica dificila in Coduri in afara de chestiunea tehnica cu persoana juridica. Poti sa bagi la puscarie o companie?? . Pedepsele “mici”??. Mie mi se par ca dimpotriva in codul doamanei Stanoiu pedepsele erau de un draconism unic in Europa. Grabirea procesului de apel mi se pare si el pozitiva.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: