INTERVENTII …IN TIMP REAL

 

La emisiunea TV a postului Antena 3 “La ordinea zilei“, realizatorii Dana Grecu si Radu Tudor, au avut ca tema: Expozitia estivala a romanilor, denumita „Libertate pentru lenesi” organizata la New-York de Institutul Cultural Roman .

Toata stima pentru prestatia domnului Andrei Badin.si pentru initiativa si pertinenta pe care a avut-o In legatura cu aceasta problema.

 Este interesant si textul postat de Victor care completeaza argumentele prezentate de Andrei Badin, cat si de emigrantul in legatura cu actiunea nociva a “grupului de elitisti civici” si ale lui HR Patapievici impreuna cu “ai lui”, la Institutul Cultural Roman, care, asa cum s-a vazut , contravin chiar statutului acestei institutii.

Textul lui Mihnea Georgescu este o concretizare a propunerilor celorlalti intervenienti .

In PAGINI prezint textele pe care le-am primit prin e-mail (asa cum mi-au fost transmise) privind reactia “New York Magazin”, precum si Articolul original semnat de domnul Dumitrescu din New York.

Materialele sunt prezentate asa cum le-am primit.

= = =

In legatura cu propunerea lui hydrotechnicus – apreciez sugestia organizarii unui departament distinct la PSD pentru: Ape, Mediu si Paduri – separat de agricultura. Cred ca o asemenea separare va trebui facuta in viitor si la Guvern, deoarece subordonarea Padurilor la Ministerul Agriculturii s-a dovedit nebenefica.

E mai fireasca o imbinare a padurilor cu apele si cu mediul.

= = =

Exemplul oferit de geomarz este edificator pentru efectele “retrocedarilor la intamplare” de paduri, ca si ale presiunii afaceristilor din domeniul exploatarii lemnului.

= = =

Sunt de acord cu leo privind necredibilitatea sondajelor efectuate de INSOMAR.

= = =

sherby2007 prezinta pe blogul sau un set de fotografii din Alger, care redau frumusetea acestui oras. La sugestia sa am vizitat si blogul tatalui lui Serby, care este interesant pentru reflectarea vietii actuale din aceasta tara – fosta colonie franceza, care si-a castigat independenta in urma unui razboi prelungit si distrugator. Multe din dificultatile actuale prin care trece Algeria sunt si sechele ale trecutului (si rezultatul dificultatilor politice si sociale) pe care le intampina in construirea unei societati moderne justificate de faptul ca tara se confrunta si cu o presiune permanenta din partea unor forte fundamentaliste care afecteaza stabilitatea statului.

Am vizitat de doua ori Algeria. Am cunoscut multi militanti din miscarea de eliberare, cat si pe conducatorii Statului Algerian. Port o mare stima acestui popor eroic si nutresc sentimente de simpatie pentru eforturile pe care le face.

25 Responses to “INTERVENTII …IN TIMP REAL”

  1. Romulus Cristea Says:

    Buna ziua,
    Dle Iliescu, prea multă încrâncenare. De-a lungul anilor, “acţiunile nocive” s-au ţinut lanţ. Nu pot să nu-mi aduc aminte de consemnările din jurnalul de luptă al Garnizoanei Bucureşti, din 13-15 iunie 1990, privind “ridicarea drapelului verde legionar pe sediul Poliţiei Capitalei”. Nu am avut niciodată posibilitatea să vă întreb direct dacă ceea ce scria în acel jurnal vă aparţine ca afirmaţie. În jurnalul de luptă, chiar aşa a consemnat un ofiţer al Armatei române, că acea descriere apocaliptică a evenimentelor a fost transmisă de dumneavoastră. Mulţumesc.

  2. Mihnea Georgescu Says:

    Domnule Preşedinte,

    Mii de mulţumiri pentru grija părintească şi atenţia neîmpărţită cu care ne urmăriţi modestele noastre demersuri bloggeristice!

    Orice ar zice obscurantiştii şi dogmaticii reacţionari, avem în dumneavoastră un reazăm, un mentor şi un model!

  3. Mulţumiri, Domnule Preşedinte, pentru susţinerea dumneavoastră! « Mihnea Georgescu Says:

    […] Ion Iliescu, Marea blogăreală, Mihnea Georgescu, Petiţii, Politică, Răspunsuri   Singurul şi Adevăratul Preşedinte al României şi-a exprimat aprecierea pentru modestele noastre eforturi care vizează instaurarea unei stări […]

  4. SorinPLATON Says:

    D-le Presedinte,

    Daca sunteti interesat de un jurnal de vacanta-calatorie intocmit prin viziunea unui comentator politic (amator..) va prezint:

    Vacation in “Surprising Romania”

    Din ciclul “veneam agale de la mare”…

    Cu stima,

    SorinP.

  5. Bibliotecaru Says:

    @ Ion Iliescu
    Sunt din ce în ce mai atacat de toată lumea că am îndrăznit să iau partea ICR. Se pare că toată tevatura a pornit de la un singur articol al unui jurnal care spunea cu ceva timp în urmă, ca expertiză în artă, “referitor la Mona Lisa, cum ca este o tanara putin supraponderala, in varsta de 22-23 ani, si cu un zambet cel putin tamp” cu aerul că face critică de artă inteligentă.
    Nu are sens să spun că svastica provine din cea mai veche religie a lumii (jainism), la fel de preistoric ca şi simbolul falusului, poate nu mai este nevoie să spun că şi astăzi în anumite sate svastica este pe ferestre exprimând credinţa că răul nu va intra în casă pe fereastră. A desfiinţa svastica ca simbol este ca şi cum am desfiinţa crucea pentru că într-un timp inchiziţia obişnuia să ardă oameni pe rug.
    Ca să nu mă auto-citez, am să dau un link spre un blog al unui tânăr… (de acolo am luat şi fraza cu Mona-Lisa, altfel nu cred că mi-aş fi amintit de acel scandal monstru provocat de crasa incultură a celor de la NY Magazine):
    durox.wordpress.com/2008/07/26/zacuska-senzual-vs-burgerul-infatuat-2/

  6. O atitudine umanistă, o poziţie de bun simţ… « Mihnea Georgescu Says:

    […] Putem spera într-o coagulare a intelectualităţii de stânga de la noi şi de aiurea, în jurul Preşedintelui Ion Iliescu şi a personalităţilor din Blog Rollul domniei […]

  7. Victor Says:

    Biblio,

    1.prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob
    2b) prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înţelege drapelurile, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele prevăzute la lit a) (adica:concepţiilor sau doctrinelor fasciste, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice, naţionalismul extremist.)
    3.Art. 4. – (1) Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori
    xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.

    Apoi arunca un ochi aici :

    http://www.adl.org/hate_symbols/default_graphics.asp

    si aici ca sa intelegi cum trateaza americanii astfel de cazuri :

    http://www.stoptheaclu.com/archives/2007/11/01/latest-hate-crime-swastika-found-on-professors-door-at-columbia-university/

    Cat despre artisti, arunca si tu un ochi pe “lucrarile” lor si ai sa vezi ca intentia lor vadita a fost aceea de a soca. Ma indoiesc sincer ca ar fi vrut sa socheze cu simboluri jainiste. In mod normal ar fi trebuit sa nu se sustraga poneiul si sa fie lasata ancheta NYPD sa curga normal. Daca poneiul cu zvastica inscriptionata nu ar fi fost sustras si politia l-ar fi gasit putin ar fi contat parerea ta sau a mea in aceasta privinta pentru ca pe americani nu ii prostesti tu cu jainismul. Dar chiar ti se pare firesc sa platim din banii nostri artisti care prin arta inteleg icoane reprezentand o lucratoare REBU sau mesaje de tipul : “Fucking God” ?

  8. anca Says:

    Dl. Bibliotecar,

    cred ca intelegeti exact (chiar daca va prefaceti ca nu) datele in care se inscrie acest scandal, precum si faptul ca acolo, in acea expozitie, nu era locul unei dezbateri filososfice sau istorice asupra originilor insemnelor sau simbolisticii popoarelor lumii…
    Un grup de tineri, artisti sau nu (asta depinde de modul in care fiecare intelege arta, desigur!) au depasit limitele libertatii (dupa cum una dintre definitiile libertatii personale este ca se intinde exact pana acolo unde incalca libertatea celui de alaturi…) – iar dovada faptului ca au realizat ei insisi aceasta depasire periculoasa este si faptul ca acel calut roz cu zvastica pe crupa (chiar, oare credeti ca se gandeau la simbolistica preistorica, dorind sa fereasca animalutzul roz de rautatea lumii?) a disparut din expozitie…inainte de raidul Politiei americane (care s-a sesizat din oficiu, nu?, pentru ca erau expuse simboluri naziste -si nu a obiectat nimeni ca se incalca liberatea de exprimare in acest fel si nici vreo paralela cu desfiintarea crucii crestine nu a fost facuta!)

    Daca aceasta manifestare, culturala sau nu (in functie de definitia fiecaruia pentru cultura, desigur) era finantata din fonduri private, era o problema de dezbatere ce este cultura, cine, cum etc.
    Atat timp cat aceasta manifestare se face sub egida Institutului Cultural Roman, care este o institutie finantata de la Bugetul de Stat, din taxele si impozitele platite de noi toti…parca problema se pune altfel, nu credeti?

    Ce spun cei de la NY Magazine, cata cultura sau incultura au ei (oricum, e pe banii lor!) – in contextul acestei expozitii si a afirmatiilor dlui patapievici referitoare la tara, cultura, limba si istoria noastra nationala comparativ cu afirmatiile lor despre MonaLisa… comparatia devine ridicol de hilara!

    Diferenta dintre un nud pictat de Matisse si un pictor de cartier (“street artist”, parca?) este ca diferenta dintre Poarta Sarutului (sau a Reintregirii Neamului) a lui Constantin Brancusi si pestisorul de sticla de pe televizorul acoperit cu mileu cumparat de la Sovata… Manelele mai lipsesc din coloana sonora a expozitiei…

  9. geomarz Says:

    @ Mihnea,
    In jurul domnului Iliescu, da. Dar numai a lui. Daca faci si dumneata parte, eu nu ma bag.

  10. leo Says:

    @ Bibliotecarul
    Că tălică, asemeni oricărui om ce şi-a clădit cultura pe un fundament temeinic, durabil, de piatră, ai ideile la fel de inexpugnabile, de neclintit, e lucru evident pentru oricine a avut plăcerea să te citeasă!
    De aceea, fără a avea iluzia că aş putea să-ţi înturnez convingerile cu privire la cineva sau ceva, te invit, ridic şi io două deşte şi-mi permit să te invit, să stai strâmb pentru a cujeta drept: chiar crezi tălică să fie locul într-o expoziţie care să reprezinte la o manifestare internaţională poporul român pentru zvastici şi falusuri?
    Noi, mai la nivelul genunchiului broaştei trăitori, ştim varii bancuri cu privire la cam ce… talente ascunse ar avea ciobanii mioritici; dar nu mi-ar fi dat prin cap că se poate gândi cineva să promoveze tocmai asta ca simbol al… ţării mioriţei…
    Ş-apoi tare ciudată comparaţia tălică! Dacă e egal de ruşinoasă crucea cu zvastica, pentru ce nu s-o fi gândit dumnealui, scatopievici, să reprezinte România cu mostre de sfinte icoane despre care, cu siguranţă, mai mulţi pasionaţi de cultură de la nivel mondial se aşteaptă să vadă venind să reprezinte un popor născut, totuşi, creştin, nu… arian?!?
    Sincer, nu mi-aş fi permis să te interpelez, pentru că în tălică am văzut, atât cât mă duce pe mine mintea de baci opincar, o posibilă elită reală, nu autodeclarată, ca aceea pe care o aperi cu o fervenţă greu de priceput pentru mine. Pentru ce să simţi nevoia să iei apărarea altor elite mult prea… îndoielnice? Din spirit de castă? N-ar fi cazul pentru că sunteţi evident mult prea diferiţi… Vă despart prăpăstii!

  11. Victor Says:

    Domnule Presedinte,

    Citez:

    “In legatura cu propunerea lui hydrotechnicus – apreciez sugestia organizarii unui departament distinct la PSD pentru: Ape, Mediu si Paduri – separat de agricultura. Cred ca o asemenea separare va trebui facuta in viitor si la Guvern, deoarece subordonarea Padurilor la Ministerul Agriculturii s-a dovedit nebenefica.”

    Eu cred ca putem sa facem si separat Ministerul Apelor, Ministerul Padurilor etc. pt ca tot nu se va rezolva problema mafiei defrisarilor abuzive. La fel cum nu se rezolva problema coruptiei la nivel inalt desi la presiunea UE s-au infiintat DNA-uri, PNA-uri , ANI etc.

    Atata timp cat nu exista vointa politica nu se va rezolva nimic in tara asta.

    Cand din defrisari au mancat si mananca o gramada de “afaceristi” multimilionari si politicieni din toate partidele importante, ce credeti ca se poate rezolva separand apele, mediul si padurile de agricultura?

    Tot niste functionari dornici de liniste si de o viata mai buna vor conduce directiile eventualului nou minister si doar se va mai infiinta un post de ministru.

  12. Victor Says:

    Unii bloggeri precum cel care “pinguieste” mi sus articolul Presedintelui incearca sa mute atentia de la adevarata problema si sa initieze o polemica despre simboluri si modul in care acestea pot fi ele interpretate. Diversiune tipica. In acelasi timp se incearca o asa zisa informare legata de legislatia din SUA. Hello! Uitam esenta :

    “Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Strategia pentru perioada 2005-2008 reliefează, în această perspectivă, rolul de interfaţă între cultura română şi străinătate asumat de Institut.”

    Prin organe genitale, zvastici si “Fucking God” se promoveaza “cultura si civilizatia nationala” ?

    Cat despre legislatia SUA, de ce s-a sustras poneiul pe a carui crupa era inscriptionata zvastica inainte de descinderea NYPD? Altfel am fi avut ocazia sa vedem cat este de permisiva legislatia SUA cu astfel de manifestari. Acum in sfarsit sa zicem ca nu mai are importanta acest aspect. Dar restul? Se poate spune ca misiunea de promovare a culturii si civilizatiei este indeplinita prin expozitia de la New York? A contribuit aceasta, in modul cum s-a desfasurat ,la promovarea adevaratelor valori romanesti? Totusi noi platim papusile cu organele genitale la vedere si zvasticile asa ca nu ne dam cu parerea aiurea cum incearca pinguitorul de mai sus sa lase sa se inteleaga. Este un drept al fiecarui cetatean. Un drept subliniez ca sa inteleaga si pinguitorul de mai sus.

  13. Victor Says:

    Nota: imi cer scuze pinguitorul este la alt articol aici doar Biblio ne trimite cu un link spre blogul sau. Dar ramane valabil ce am scris.

  14. Bibliotecaru Says:

    @ Victor

    Cine are o licenţă în artă să ridice două degete.

    Dacă cineva neîncrâncenat citeşte ce am scris eu, va trage două concluzii:
    1. Susţin că ICR are o dezvoltare foarte mare a activităţii în ultimul timp, practic ajunge undeva de la un zero absolut spre aproximativ zece evenimente pe lună, din care multe sunt creştine sau iudaice. Dacă v-aţi fi dus pe link-urile unde chiar eu am prezentat aceste evenimente în sumar, pe luna trecută, aţi fi văzut aceste lucruri.

    2. Toţi cei care se exprimă aici, neavizaţi, despre un act artistic, practic exercită o cenzură de care poporul român credea (şi eu) că a scăpat.

    Cele două puncte de mai sus le susţin fără să fi văzut mai de aproape acele picturi despre care vorbiţi. De ce? Pentru că nici nu are importanţă ce conţin acele picturi. Eu vorbesc aici de principii.

    Ia apucaţi-vă să daţi foc operelor de artă… de ce vă opriţi la proteste, faceţi ruguri. Deocamdată am văzut că aţi intrat pe link-ul pe care vi l-am dat spre un blogger care şi-a expus părerea şi aţi reuşit să-l siliţi pe proprietar să blocheze accesul. Ce e cu voi, s-a trezit sentimentul dictaturii şi materializaţi spiritul cel mai malefic al trecutului? Mă bat cu zeci de oameni luând apărarea lui Ion Iliescu pentru ca domniile voastre să spuneţi aici, aproape ca un scuipat pe faţă, că sunteţi adepţii cenzurii?

    Câţi au auzit cu acest prilej pentru prima dată de Institutul Cultural Român? Hai, cu sinceritate… Sunt foarte mâhnit că văd astfel de reacţii de la oameni pe care îi credeam intelectuali… foarte mâhnit. Nu mai poţi să ai încredere în nimeni în ziua de azi, bătălia politică omoară orice spirit al umanului divin. Trăiesc astăzi cea mai mare dezamăgire din anul 2000 încoace… şi asta mă va face să nu mai investesc încredere în nimeni. Ardeţi şi filmele româneşti cu cel de al doilea război mondial, şi acolo apare svastica şi simboluri naziste, ardeţi şi cărţile despre lagărele de concentrare. Dărâmaţi şi muzeul holocaustului pentru că şi acolo apar simboluri naziste.

    Şi pentru cei care ştiu realitatea americană un pic altfel decât în realitate, adică lipsită de nazism, să caute pe Google ce înseamnă WASP (nu trupa, organizaţia) sau American Nazi Party sau German American Bund, sau la noi să caute grupările de noua dreapta, unele grupări apropiate unui ministru important în funcţie. Prea multă credulitate afişată, prea multă inocenţă în afirmaţia că statul care interzice nazismul… Gata că m-am enervat şi, vorba lui Oprescu, fac tensiune şi mă ia flama pe căldura asta.

    Domnule Iliescu, îmi cer scuze pentru duritatea limbajului folosit aici la domnia voastră pe blog, dar chiar nu mai rezist acuzaţiilor de tot felul venite din toate părţile. În ţara asta când nu eşti de acord cu ceva nu se mai aplică libertatea cuvântului, neapărat cineva face un atac la persoană. Trebuie să spun că am apreciat poziţia echilibrată pe care domnia voastră aţi avut-o la ceea ce am spus.

  15. geomarz Says:

    @ Victor,
    Simbolul zvasticii provine din stravechime si este un simbol al energiei. Asa cum rosul este culoare feminina si albul masculina (este destul de intuitiv).
    Utilizarea lui de nazistii lui Hitler l-a compromis pentu perioada postbelic[a si perioada noastra. Eu personal cred ca ar trebui sa depasim momentul si sa-l consideram ceea ce este: un semn trimis catre noi de strabunii nostri foarte indepartati.

    Afirmatia de mai sus n-ar nimic de a face cu acceptarea productiilor duse acolo sub numele de produse reprezentative pentru mine, familia mea, vecinii mei, rudele mele si asa mai departe.

    Fac parte dintre cei care protesteaza deschis impotiriva acelui personaj nedemn care nu ne respecta si care nu merita respectul nostru: HRP si care ne cheltuie banii in mod tamp.

  16. geomarz Says:

    @ Emigrantule,
    Uite o alta poveste

    Un prieten de familie a hotarat, in urma cu patru ani sa emigreze in NZ. Zis si facut. Au depus dosar, siau facut rost de bani, vreo 20 000$, au primt aprobare, si au purces cu catel si purcel, adica cu fata (studenta la arte plastice) si mobila din casa. Casa nu si-au vandut-o, asta a fost norocul lor.
    Un an de zile au reusit sa obtina urmatoarele angajamente (sotia 1/2 norma vanzatoare temporara intr-o farmacie, ea fiind diplomata de Biologie, cu mare experienta de laborator medical aici, una dintre cle mai dotate in domeniul ei, el muncitor cu carca in constructii, temporar).
    Banii cu care au plecat s-au dus aproape toti. S-au intors dupa un an si dupa ce sotiia l-a gasit in garaj cu usile inchise si motorul mergand. Au last acolot toata mobila laor buna cu care auplecat de aici.
    In R si-au refacut viata, o duc destul de bine. Dupa ce si-a terminat facultatea s-a intors si fata.

  17. Victor Says:

    Biblio,

    Te asigur ca nu urmaresc aceste polemici cu incrancenare mai ales in ceea ce te priveste. Legat de “neavizatii care se exprima despre un act artistic” mi-am spus parerea pe blogul meu in articolul “Pro si contra”. Asta este parerea mea si trebuie sa o accepti iar daca reusim sa strangem suficiente semnaturi trebuie sa te impaci si tu gandul ca pe banii mei pot avea o parere chiar si “neavizata” si putem initia un demers care sa aiba ca scop demiterea conducerii ICR pentru abateri repetate de la misiunea sa.

    Eu nu stiu cine te ataca dar cu siguranta eu nu te-am atacat. Poate tu esti infierbantat in urma unor alte polemici despre care eu nu am cunostinta si interpretezi comentariul meu ca si pe un atac.

    Asa cum eu nu sunt critic de arta probabil ca nici tu nu esti instanta de judecata sa te exprimi daca folosirea zvasticii era legata de jainism sau de nazisti devenind astfel o ofensa la victimele evrei din al doilea razboi mondial.

    Cazul Berlin.

    Herta Muller iti spune ceva sau si Domnia Sa este tot “neavizata”? Te rog sa citesti, cauta singur pe google.

    Geomarz,

    Am spus destul de clar ca nu vreau sa intru intr-o discutie despre simboluri. Nu asta este tema indignarii mele si a celorlalti. Biblio si pinguitorul incearca sa mute discutia in zona asta. Biblio fiind probabil atat cat il cunosc eu din lumea asta virtuala bine intentionat. Am scris clar ca nu neaparat folosirea zvasticii este problema mai ales ca acum inteleg ca nu mai poate fi dovedita existenta ei.

  18. geomarz Says:

    @ Emigrantule,
    Am citit cu interes articolul indicat si altele.
    Mi-a ramas in minte apartamentul din Romania vandut cu 12 000 dolari. Acum, cu circa 100 000 euro iei cu siguranta o garsoniera. Un aprtament, mai greu.
    AM un nepot care, la 30 de ani sta cu masica-sa si si-a contractat o garsoniera pe care plateste rate timp de 30 de ani. Valorea ei finala se ridica cam la 100 000 E.
    In urma cu 4 ani a avut 40 000 de E dintr-o vanzare de pamant. Ce a ales baiatul sa faca atunci ( mentionez ca la vremea aceea puta cumpara cu banii jos un aprtament de 3 camere) ?!
    Ghicesti ?! Si-a cumparat in leasing o masina !!!
    Acum va ajunge lal 60 de ani tot platind la rate.
    Erau si pe vremuri apartamentele vandute prin ICVL cu o rata de imprumut pe termen scurt, rata mare si un imprumut pe temen lung, rata mai mica. Era greu, ad se putea cumpara un asemena apartament.
    Acum, nu tota lumea poate face ce a facut nepotul. Nepotul este angajat la o banca cu 3 500 roni lunar.
    Eu nu mi-as putea permite o asemnea rata.
    Am incercat acu doi ani sa imprumut de la o banca printr-un credit pentru nevoi personale. La vremea aceea aveam nevoie de 20 000 roni. Cu salariul meu fix imi puteau da numai 16 000 din care 1 000 imi opreau pentru asigurare pe viata si 1 000 era taxa de analiza a dosarului. Inapoi trebuia sa dau intreit.
    Evident ca i-am bagat in origini. Ce mama naibii.

  19. leo Says:

    @ Bibliotecaru
    Ei, asta-i bună! De parcă a te pronunţa despre fotbal presupune a avea diplomă la Academia de sport!
    Dar despre licenţă în bun simţ nu credeţi că ar fi cazul să se vorbească?!
    Încă o dată: nu este vorba despre o expoziţie privată de artă, în care expozantul este liber să expună absolut orice îl îndeamnă conştiinţa; mă rog, dacă o are în dotare! Este vorba despre o reprezentare a specificului românesc la o manifestare internaţională!
    Astai bună! Cenzură! Dar autocenzura bunului simţ al nesimţiţilor care au expus oprobiului imaginea României prin gustul mai mult decât îndoielnic (şi ar fi bine dacă ar fi doar cestie de gust, şi nu o mizerie foarte bine şi în bătaie de joc concepută, în deja binecunoscutul stil diversionist despre care făcea vorbire şi Victor, manifest nu doar pe bloguri, ci pe varii canale) nu ar fi oare cazul să facem vorbire?
    Ştiu că nu e un citat din vreun clasic… clasic ori încă în viaţă, dar n-ar strica să mediteze şi cărturarii la cimilitura strămoşească de zice „Dacă doi spun că eşti beat, du-te şi te culcă!”.
    Păcat, mare păcat de atâta putere combativă pentru o cestiune atât de măruntă! N-am să încetez să prefer înţelepciunea poporală variilor clasici, prin urmare nu pot încheia decât cu „un nebun aruncă o piatră în baltă, iar zece înţelepţi nu o pot scoate”.
    Domnule Florescu, rămâneţi un înţelept!

  20. anca Says:

    Imi cer scuze pentru continuarea acestei polemici, dar nu as vrea ca anumite afirmatii/intrebari ale Dl. Bibliotecar sa ramana “aruncate” in eterul virtual, fara a beneficia de un raspuns, sau mai multe, din partea noastra a celor cu “cenzura”, mai ales ca sunt, oarecum, mirata de pozitia “aparata” de domnia sa cu atata vehementa si mai ales in ciuda evidentei (parerea mea!):

    dle Bibliotecar,

    de ce scoateti pistolul cand vedeti cuvinte?
    O contradictie de idei si de intelegere dintre Dv si unii dintre noi va fac sa deveniti agresiv si paranoic – nu are nimeni (sau cel putin eu nu am observat asa ceva) nici cu modul de manifestare al “culturii”, de strada, de ulita, de autostrada…care doriti…

    Nu va ascundeti dupa contra-argumente duse la absurd – politizare, ruguri pentru cultura- exagerati pentru a (va) victimiza si zau ca nu va inteleg!
    daca la inceputul acestei dezbateri puteam spune ca fiecare intelege cultura in felul sau, in functie de date personale, educatie etc etc, acum ne cereti socoteala ca nu suntem avizati, nu avem “pregatire” de specialitate: 1. numai cei cu “pregatire” pot avea pareri despre cultura (in general sau numai despre aceasta expozitie?) si 2. nu ne spuneti ce intelegeti Dv prin aceasta “pregatire”: liceul de arta, academia de arta, masterate…care ar fi gradul de “specializare” pe care l-ati socoti potrivit pentru ca titularul sa poata emite pareri? numai licenta?

    De ce considerati dezacordul cu opiniile Dv ca fiind atacuri la persoana? Nu cred (sper!) ca nu aveati vreo “lucrare” expusa in aceasta expozitie. Intrebarile Dv sunt un atac la persoana celor care nu va impartasesc pozitia – atat despre “licenta” in cultura cat si despre cunostintele noastre generale –

    Cenzura? care cenzura? faptul ca ne spunem parerea si aceasta nu coincide cu a Dv? a fost oprita expozitia? am trimis noi politia acolo? Nu va grabiti sa judecati “la gramada” si sa va enervati pe cei care nu sunt de acord (indraznesc sa nu va impartaseasca opiniile!)

    Cat despre cresterea de la 0 la 10 evenimente pe luna…la fel ca productia comunista “cincinalul in patru ani jumate” – numarul conteza aici, sau calitatea acestor manifestari, impactul produs asupra vizitatorilor/participantilor??? poate fi o singura manifestare, de amploare, care sa produca un impact foarte mare, cat 20 de expozitii mititele in diverse orasele…sau nu. dar aici nu putem discuta “in alb”.

    Oricum, vad ca despre afirmatiile directorului Institutului Cultural Roman despre poporul roman si istoria sa nu spuneti nimic – sau si aici este vorba despre cenzura? pot sa va spun ca stau perfect linistita si nu ma intereseaza cate cuvinte vulgare debiteaza, pe banii lui si ai editurii care il publica, oricine se crede scriitor/filosof etc – dar atunci cand un asemenea personaj este pus in fruntea unui institut finantat de la Bugetul national, si are sarcina de a promova cultura romana peste hotare, aceea despre care spune ce spune, atunci, da, imi pasa! si, da, ma deranjeaza!

    Si ca sa va raspund la intrebarea daca auzisem de ICR inainte de acest scandal, da, auzisem. Si despre modul in care a fost dat afara Augustin Buzura, tinut la usa prezidentiala cateva ore inainte de a fi primit, si modul in care a fost “tratat”, dar stiam si despre manifestarile organizate anterior de Institut, de cartile si revistele publicate sub egida institutului…

    Eu nu v-am pus niciodata la indoiala pregatirea, educatia sau bunele intentii…chiar va cred un om de cultura, in intelesul pe care il dau eu, cu pregatirea mea, atata cata este, acestui cuvant!

    imi cer scuze pentru intinderea acestui raspuns, dar as vrea sa stabilim exact “terenul” de dezbatere: pentru ca nu vad unde este politica si politizarea aici, iar “impingerea” discutiei in politic chiar nu isi are rostul – nu va lasati manipulat atat de grosier, dle bibliotecar!

    o noapte frumoasa va doresc la toti!

  21. SorinPLATON Says:

    D-le presedinte,

    Va prezint in logica lui “nu sapa groapa altuia…” articolul

    In logica lui “nu sapa groapa altuia”

    Cu stima,
    SorinP.

  22. geomarz Says:

    Victor,
    Nu intereseaza discutia depre simboluri, desi ele sunt compromise.
    Sunt de acord, cu asta.
    Eu, insa nu pot sa nu fac abstractie de seminificatia lor initiala.
    Cit priveste zvastica si actualizarea naziamului, tare ma tem ca nu-i desat o falsa problema. Nu se vor mai ridica niciodata la a ameninta o lume.
    Altii ameninta lumea acum. Unii care pretind ca disemineaza democratia. Cuvantul este deja pa cale de a fi compromis.

    Cat priveste respectivele productii artistice, am vazut mai multe imagini. Curentul eset hilar. Unul dintre cele mai putin lucrate curente picturale, mai putin reprezentative prntu poporul nostru, scos in fata numai pentru ca in mahalalele americane a prins foarte bine. Stiu ca a fost un tanar drogat, negru, care a fsot transformat peste noapte in artist de talie internationala cu productii de genul cu pricina. Parca a si murit, tot din cauza drocurilor. Sau numai a trecut moda, nu stiu.

    semnez si eu petitia daca mai gasesc adresa.
    Numai bine,
    Geomarz

  23. Demiterea lui Patapievici - reacţii de bun simţ! « Mihnea Georgescu Says:

    […] last but not least, deşi nu a semnat-o personal, Preşedintele Ion Iliescu a luat act de existenţa acestei manifestări a noastre, a bloggerilor de […]

  24. imugur Says:

    Domnule Iliescu,

    Era bine daca la “publicitatea” care ne-ati facut-o pentru blogurile noastre puneati si un link in articol.

    Multumesc,

    Mugur

  25. Ion Iliescu da comentarii pe blogul lui Sherby | Mugur Ionescu | Jurnal online, discutii generale, fotografii, calatorii, tehnologie, blog Says:

    […] https://ioniliescu.wordpress.com/2008/08/04/interventii-in-timp-real/ […]

Leave a comment