Ziarul ADEVARUL – drept la replica

În ziarul “Adevărul”, apărut vineri 24 aprilie 2015, este publicat un articol al colaboratorului dumneavoastră, criticul literar Alex Ştefănescu, în care se afirmă un neadevăr.

Autorul menţionează o adunare a organizaţiei de tineret de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, din anul 1965, la care autorul pretinde că eu aş fi luat parte şi unde a fost pus în discuţie un student – Dan Munteanu. Din relatările autorului, studentul Munteanu a avut o soartă tragică, fiind arestat de Securitate şi apoi, asasinat în închisoare.

În primul rând, informaţia domnului Ştefănescu este inexactă, în ceea ce mă priveşte.

Eu nu am participat la şedinţa menţionata de domnia sa, de la Facultatea de Drept. Nici nu aveam cum; în ce calitate ?

Eu am lucrat în conducerea UASR (organizaţia studenţilor, creată în 1957), fiind preşedinte fondator, până în 1960. Am revenit în organizaţia de tineret, în 1967(când am fost numit ministru pentru problemele tineretului – funcţie atunci creată), până în 1971.

În 1971, Nicolae Ceauşescu m-a promovat, în februarie, ca secretar CC al PCR, iar în iulie, m-a înlăturat, învinuindu-mă de “intelectualism” .

Deci, revenind la afirmaţiile domnului Ştefănescu, nu aveam cum să particip, în 1965, la o reuniune a studenţilor de la Facultatea de Drept, neavând nici un fel de atribuţiuni, care să justifice prezenţa mea.

Răspunzând la întrebarea domniei sale, nu numai că nu am putut lua parte la reuniunea menţionată, dar nu am dispus şi nu dispun de nicio informaţie privind soarta studentului Dan Munteanu (despre care am aflat, cu acest prilej, din articolul domnului Ştefănescu).

Deplâng, ca şi domnia sa, soarta tragică a lui Dan Munteanu, ca şi a altor victime ale regimului represiv, dinainte de 1989, dar dezaprob, totodată, informaţiile inexacte şi insinuările impardonabile proferate de domnul Ştefănescu, la adresa mea.

 

Cu stimă,

Ion Iliescu

One Response to “Ziarul ADEVARUL – drept la replica”

  1. Constantin Gherghinoiu Says:

    Cred ca Dl Presedinte Ion Iliescu are dreptate si mai cred ca dl Alex Stefanescu vrea sa ramana in atentia publica prin acest fel de provocari ieftine. Sunt curios sa aflu daca acest Alex Stefanescu este una si aceeasi persoana cu cel care a protestst virulent impotriva felului in care a fost intervievat Traian Basescu in emisiunea lui Rares Bogdan de la Realitatea TV.
    In semn de solidaritate cu Basescu, care ar fi fost supus unui tir de intrebari insidioase si provocatoare in legatura cu sistemul mafiot pe care l-a creat si la condus, un anume Alex Stefanescu a dezavuat public emisiunea cu pricina si a promis ca nu va mai participa niciodata la emisiunea cu pricina. Daca acest domn este criticul literar Alex Stefanescu, ar fi bine ca, pe de o parte, sa nu-si puna obrazul la bataie pentru unul ca Basescu, iar pe dea alta parte sa nu incerce prin mijloace josnice sa-l terfeleasca pe Dl Ion Iliescu.

Leave a comment