SHIMON PERES (1923-2016)

 

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții fostului președinte al Statului Israel, Shimon Peres, un mare prieten al României. Viața sa se confundă cu istoria statului pe care l-a servit, și în fruntea căruia a fost în ultimii ani ai vieții sale. Destinul său a fost comun multor evrei din Estul Europei, care și-au urmat visul întemeierii unui stat propriu. Nu în ultimul rând a fost un om de stânga, fidel valorilor ei, care și-a început cariera politică în Mapai, organizație înființată și condusă de o altă figură legendară a Israelului, David Ben-Gurion. A fost, multă vreme, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste.

Și-a servit țara ocupând mai multe funții de înaltă responsabilitate, ca prim-ministru sau ministru al apărării. A primit, alături de Yitzak Rabin și Yasser Arafat, Premiul Nobel pentru Pace, ca recunoaștere a eforturilor sale pentru soluționarea unui conflict ce a marcat Orientul Mijlociu timp de decenii.
L-am întâlnit în diverse ocazii, inclusiv în timpul întâlnirii de la București, din 1994, la Forumul Crans Montana, cu Yasser Arafat. I-am apreciat stilul deschis, profunda cunoaștere a problemelor zonei, eforturile sale sincere pentru rezolvarea unei probleme vitale pentru Statul Israel, dar și pentru vecinii săi. Ca om ce-și avea originile în Estul Europei, era extrem de sensibil la problemele acestei regiuni, și aprecia contribuția evreilor de origine română la edificarea statului evreu și la consolidarea lui.
Transmit sincere condoleanțe familiei și sunt alături de toți cei care l-au cunoscut și apreciat.

Ion Iliescu  

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: