Domnule Redactor Şef,
Vă rog ca, în virtutea dreptului la replică, să publicaţi următoarele, atât în legătură cu titlul interviului pe care l-am acordat ziarului dumneavoastră, cât mai ales în legătură cu afirmaţiile jignitoare şi calomnioase ale doamnei Monica Macovei, care comenta cele spuse de mine, fără să înţeleagă nimic din afirmaţiile pe care le-am făcut.
În privinţa titlului, el lasă să se înţeleagă că România are, sau a avut, o înţelegere cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu Ucraina. Fals, şi observ că sunt destui care se mulţumesc să citească doar titlul, şi să comenteze aberant, pentru a fi politicos. Da, România a avut o înţelegere cu Federaţia Rusă, privitoare la normalizarea relaţiilor, în urma vizitei pe care am făcut-o la Moscova, în 2004. Reamintesc, pentru că se uită, sau nu se ştie, că una dintre condiţiile aderării la UE şi la NATO este aceea de a nu aduce în sânul celor două organizaţii conflicte care ar putea să le implice. România a făcut eforturi pentru a normaliza relaţiile cu Ungaria, vezi Tratatul semnat cu această ţară, care a permis reconcilierea, după modelul franco-german, sau acela cu Ucraina, semnat înaintea summitului NATO de la Madrid, din 1997.
Imediat după invitarea României de a adera la NATO, în noiembrie 2002, la Praga, preşedintele George W. Bush îndemna România, în discursul său din Piaţa Revoluţiei, să fie o punte către Federaţia Rusă. De fapt, era o invitaţie la normalizarea relaţiilor cu Moscova, care ar fi permis şi o stabilizare a crizei transnistrene. Nimeni nu poate ignora faptul că Federaţia Rusă este atât parte a problemei transnistrene, cât şi parte a soluţiei la această criză, lucru valabil şi în cazul Ucrainei. Pentru a putea fi parte a soluţiei crizei transnistrene, România trebuie să aibă o relaţie normală cu Moscova. Asta a fost ”înţelegerea” cu Putin, care, ca şi mine, ce reprezentam statul român, nu se reprezenta pe sine, ci statul rus. Acum ar fi fost în avantajul României ca acest proces de normalizare să fi fost dus la capăt, pentru că am fi reuşit să ajutăm mai consistent Republica Moldova în criza transnistreană.
Remarc cu îngrijorare faptul că, din motive miop electorale, se încearcă stimularea fricii că România va fi atacată de ruşi. Şi, pe acest fond, se foloseşte în campanie retorica rusofobă în scop electoral. Uităm un fapt esenţial: suntem membrii celei mai puternice alianţe politico-militare, şi nu văd vreo naţiune sau alianţă capabile să atace sau să intre în conflict armat cu NATO sau cu una dintre ţările membre ale NATO.
Conceptul de securitate colectivă funcţionează: NATO, respectiv SUA, şi-au întărit prezenţa în România. Tocmai pentru că NATO are această forţă, Alianţa poate determina părţile implicate în conflictul din Ucraina să negocieze. Violenţa nu rezolvă nimic. Iar pierderile de vieţi omeneşti sunt o tragedie, indiferent cărei părţi aparţin.
Voioşia războinică a unor politicieni şi oameni publici din România este de neînţeles şi de neacceptat. NATO este o alianţă defensivă, şi are instrumentele pentru a descuraja orice adversar.
Cât priveşte afirmaţiile doamnei Monica Macovei: ”Dacă tovarăşul Iliescu spune că nu ne paşte un război, asta arată încă o dată simpatiile lui din tinereţe şi anume prosovietice şi procomuniste. Aduc aminte românilor că în decembrie ‘89, când se murea la Timişoara, Bucureşti, Sibiu şi în alte oraşe, Iliescu a spus ţării că va chema trupele Uniunii Sovietice ca să apere România”.
Ele dovedesc, pe lângă o crasă lipsă de bun-simţ, mizeria morală a unui personaj ajuns, nu se ştie cum, să facă politică şi să reprezinte România într-o Uniune Europeană ale cărei valori nu le înţelege.
Spre deosebire de doamna Macovei, trecutul meu este public şi bine cunoscut. Dar să dea lecţii de anti-comunism şi de democraţie un fost procuror ceauşist, care îşi ascunde cu grijă acest trecut, este deja prea mult. Vrea, nu vrea, a fost şi domnia sa o ”tovarăşă”. Şi constat că n-a evoluat până la stadiul de “doamnă”! Cât priveşte invitarea trupelor sovietice în România, în decembrie 1989, aceasta este o minciună ordinară. Acest lucru nu s-a întâmplat: nu am vorbit cu Gorbaciov şi nu i-am cerut să intervină militar în România. Acest lucru îl confirmă şi Mihail Gorbaciov, care spune foarte clar că nimeni de la Bucureşti nu i-a cerut să intervină în decembrie 1989, imediat după fuga lui Ceauşescu şi nici în zilele care au urmat. Gorbaciov adaugă că Moscova decisese înainte de schimbările din Europa de Est, din 1989, ca URSS să nu mai intervină în exterior, în evenimentele din alte ţări. Lipsa acestei cereri este recunoscută, implicit, de fostul ministru de externe al URSS, Eduard Şevardnadze, în Memoriile sale.
Văd că şi la doamna Macovei există această obsesie a ”loviturilor de stat”. Nu, Revoluţia Română nu a fost o lovitură de stat, aşa cum nici suspendarea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost o lovitură de stat, indiferent de minciunile pe care le debitează domnia sa la Bruxelles.
Fiecare este liber să creadă ce vrea. Dar, a prezenta puncte de vedere strict personale drept adevăruri depăşeşte limitele acţiunii politice responsabile. Şi este, până la urmă, şi o formă de dispreţ faţă de cetăţean.
Sper că veţi înţelege motivele replicii mele, şi-i veţi da curs.
Ion Iliescu,
Fost Preşedinte al României
05/05/2014 at 6:21 pm |
D-le Presedinte Iliescu romanii stiu bine ca ati fost si sunteti un Presedinte care ati asigurat stabilitatea si integritatea Romaniei in conditiile politice f grele de dupa Revolutia din Decembrie 1989. Acest lucru vor consemna cartile de istorie si asta vor sti stranepotii nostrii. Despre Monica Macovei, Traian Basescu si gasca lor de sacali nu-si vor aminti nici proprii nepoti pentru ca se vor rusina asa cum se rusineaza unii de trecutul lor sinistru. Sper totusi ca niste procurori curajosi sa-si aminteasca de Basescu, Macovei & Comp cat de curand si sa-i ia la intrebari pt tot trecutul si prezentul lor mafiot.
Sent from my iPhone
>
05/05/2014 at 7:11 pm |
Domnul Iliescu are dreptate! Monica Macovei era cunoscuta in randul procurorilor ca fiind alcoolica si batausa de arestati! Pentru a fi promovata de regimul comunist si rasplatita cu bani,procuroarea ii lovea pe cei arestati pentru a recunoaste comiterea a cat mai multe infractiuni ramase cu AN(autori necunoscuti)! Cat priveste interventia URSS in decembrie’89 in Romania,pe blogul meu http://gigimarcu.wordpress.com/2012/12/22/amintiri-din-89-jurnalul-unui-maior-anonim/ am prezentat,pe larg ,de ce nu s-a pus problema unei astfel de interventii!
07/05/2014 at 1:11 am |
România trebuie sa se gândească serios la reîntregire
Devine evident ca Rusia dorește sa preia toată partea de sud și est a Ucrainei adică următoarele regiuni: Odesa, Nikolaev, Kherson, Crimea (deja anexata), Zaporozhia, Dnepropetrovsk, Donetsk, Kharkov, Luhansk, care sunt teritoriile de unde Victor Ianukovici (pro-rus) a primit vot majoritar când a candidat la președinția tarii.
Sudul Basarabiei face parte din regiunea Odesa. Rusii nu trebuie lăsați sub nici o forma sa acapareze acest pământ. România trebuie sa-l ia înapoi acum repede, înainte de a cădea sub controlul Moscovei. Situata ne este favorabila, Vladimir Putin fiind prea ocupat cu anexările a diverse teritorii ucrainiene, mai importante pentru regimul sau decât Sudul Basarabiei, ca sa poată organiza o contraofensiva împotriva romanilor. De asemenea, odată ce rusii pun mina pe portul Odesa si teritoriul de la nord de oraș si est de Transnistria, ucrainienii nu mai au acces în Sudul Basarabiei deci război cu forțele de la Kiev nu vom avea. Șansele de reîntregire a României, posibil chiar anul acesta, sunt foarte mari. Trebuie profitat de actuala conjunctura.
Singura soluție este războiul, interesul României fiind să-și ia înapoi toată Basarabia și apoi sa susțină Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei pentru ca regimul de la Moscova sa rămână cit mai departe de Nistru. Suntem într-o situație extrem de favorabila privind reunificarea, la fel ca în 1918. Daca acum pierdem șansa, pe urma cine știe peste cite zeci de ani o vom avea iarăși.
Nu noi am generat criza din Ucraina ci Americanii (conducerea NATO) care l-au înlăturat de la putere pe Victor Ianukovici, pro-rus dar totuși ales democratic, instalând un guvern marioneta pro SUA. Daca nu acționam rapid, daca nu reîntregim România ne trezim în mod sigur cu o situație de securitate mult mai proasta decât atunci când am intrat în NATO, mai precis cu Transnistria, Sudul Basarabiei, Gagauzia si insula Șerpilor anexate, ceea ce ar însemna un dezastru. Deja NATO a apropiat Rusia cu 330 km de orașul Galați odată cu alipirea Crimeei la Federația Rusa. Daca pierdem timpul trupele Moscovei își vor stabili baze la 15 km de Galați, 8 km de Tulcea, 120 km de Constanta și 200 km de București. Comparativ, înainte de referendumul din martie 2014 Rusia se găsea la nu mai puțin de 550 km de România, acum deja a ajuns la 220 km și avansează.
08/05/2014 at 7:42 pm |
Salut revenirea dumneavoastra, domnule Presedinte!
16/05/2014 at 6:43 pm |
Buna ziua!
Domnule Presedinte, noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.
Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : scrisoricatreminecopilul@gmail.com un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ”
Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .
Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :scrisoricatreminecopilul@gmail.com
Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii
http://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com
28/05/2014 at 8:26 am |
De ce nu mai scrieti pe blog, Domnule Presedinte? Ne este dor de o Voce a Normalitatii in aceste Vremuri de Restriste prin care trecea Neamul Românesc…
22/11/2014 at 11:11 am |
DIn pacate acum multi PDL-isti sau fosti PDL-isti vor prinde curaj si vor spune vrute si nevrute despre adversarii lor politici.
Este in regula asa daca puterea este impartita intre cele doua forte din tara, speram totusi ca Iohannis va fi exact opusul lui Basescu.
Uite ca nici loteria sau posta romana nu au fost privatizate, dar acum daca exista doi poli diferiti la putere s-ar putea ca directia Romaniei sa o ia insfarsit pe un drum corect.
15/06/2014 at 7:03 am |
Monica Macovei,propagandista basista,este,in toate interventiile sale,cea mai antidemocrata si antiromaneasca femeie din politica romaneasca! Ea,de una singura,a facut mai mult rau Romaniei posdecembriste decat coruptii,anarhistii,extremistii,luati impreuna!E cazul ca parlamentul,partidele politice,ONG-urile sa ceara anchetarea acesteia pentru defaimarea Romaniei,a parlamentului,a romanilor simpli votanti si pentru punerea sub controlul ei si al lui Traian Basescu a parchetelor,indeosebi a DNA!
16/07/2014 at 1:42 pm |
Domnule preşedinte ,
Din nefericire sunt prea puţini cei care l-au înţeles pe omul Ion Iliescu şi tot din nefericire prea puţini aceia care au înţeles cât de mult au limitat calmul şi curajul dumneavoastră pierderile de vieţi în acele agitate zile din decembrie 1989 . Mă tot întreb câţi înţeleg ce ar fi însemnat vidul de putere în acele vremuri , câţi înţeleg riscul pe care vi l-aţi asumat atunci şi câţi preţuiesc echilibrul şi înţelepciunea de care aţi dat dovadă în exercitarea mandatelor dumneavoastră de preşedinte . Vor fi probabil mulţi aceia care mă vor cataloga drept un adulator al dumneavoastră . Pe aceştia îi invit la meditaţie şi le ofer şi o temă : Întrebată fiind tovarăşa fost procuror care consideră ea a fi cea mai mare realizare a sa a răspuns fără ezitare D.N.A. . Ce păcat că reporterul nu a vrut (partizan fiind) sau nu a ştiut să profite de mingea ridicată la fileu ! Eu aş fi întrebat-o dacă şi transformarea D.N.A.-ului în instrument de opresiune de tip securist este tot o realizare individuală sau consideră că şi stăpânul are o contribuţie . Nu merita ea să uzaţi de dreptul legitim la replică , dar era necesar pentru cei care citesc cu predilecţie presa aservită oficinei de propagandă a actualului sistem fără a gândi . În pofida tuturor defăimătorilor cei care vă înţelegem şi vă preţuim nu suntem de loc aşa puţini cum şi-ar dori unii . Ar fi bine dacă toţi policienii ar urma modelul dumneavoastră , dacă toţi şi-ar asuma trecutul cu onestitate şi ar milita pentru democraţie ca dumneavoastră . Eu personal vă urez multă sănătate şi putere .
Al dumneavoastră , cu respect ,
Gelu Teodorescu
20/10/2014 at 5:23 pm |
Felicitari pentru lansarea romanului autobiografic ”Destinul unui om de stanga”.De unde se poate cumpara cartea?
29/12/2014 at 9:51 pm |
Exista oameni care au impresia ca nu se pot legitima altfel decat atacandu-va pe dvs. Din pacate, nu pot decat sa fabrice fantasmagorii sau sa distorsioneze fapte. Suntem, insa, foarte multi care stim cum stau lucrurile. Dar facem parte din acea maoritate tacuta care priveste cu oroare spectacolul nedemn pe care il dau indivizi care renunta la orice decenta pentru a se propulsa in fruntea tarii, asa cum am putut vedea cu ocazia ultimelor alegeri. Lucrurile degenereaza si am ajuns la concluzia ca nu se mai poate face nimic. Dvs. ramaneti singurul presedinte care ne-a reprezentat.
Va dorim Sarbatori fericite, sanatate si forta !
La multi ani !
din Timisoara,
Daniela si Maria Dinu