GIULIO ANDREOTTI

Andreotti

Un prieten al României, un constructor al Europei

 

Ne-a părăsit, la venerabila vârstă de 94 de ani, marele om politic italian Giulio Andreotti. Fost președinte al Partidului Democrat Creștin, prim-ministru de nu mai puțin de 7 ori, de alte nenumărate ori ministru și deputat, iar în vremea din urmă senator pe viață, Andreotti a marcat fundamental viața politică din Peninsulă, în cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

L-am cunoscut la începuturile carierelor noastre, în 1947, la o întrunire a studenților europeni. Ne despărțeau convingeri ideologice, dar ne-a apropiat spiritul latin și aspirațiile democratice. L-am revăzut în anii ’60, când și noi, în România, și el, în Italia, încercam să îndepărtăm consecințele Cortinei de Fier, refăcând punți de colaborare economică și chiar politică. Andreotti era atunci profund implicat în proiectul Pieței Comune, în care vedea un embrion al unei viitoare Europe Unite. S-a dovedit, la sfârșitul anilor ’80, că avusese dreptate: nu m-a mirat, deci, că am găsit în el un prieten al României și un partizan al extinderii Uniunii Europene. Ne-a sprijinit, direct și prin contactele sale, în încercarea noastră de a depăși sechelele comunismului și a ne apropia de Europa.

După prăbușirea comunismului, am avut ocazia să-l întâlnesc de mai multe ori. De fiecare dată, am vorbit îndelung despre viitorul continentului, despre România și Italia, despre Dante și receptarea lui (era mare specialist), despre politică și spiritualitate. Ființa lui se împuțina, cu trecerea anilor, dar spiritul îi rămânea la fel de viu, de mobil, de amplu.

Prin trecerea lui la cele veșnice, Europa pierde un întemeietor, iar democrația, un mare apărător. Ne rămâne însă modelul său și opera sa, la care trebuie să medităm.

17 Responses to “GIULIO ANDREOTTI”

 1. Georgette Schwarz (@avrenim50) Says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 2. Popa Luminita Says:

  CE SE INTMPLA DOMNULE PRESEDINTE ILIESCU CU OAMENII DIN SIRIA? DACA NU ERATI DUMNEAVOASTRA IN ’89….

 3. emigrantul Says:

  Constructia autostrazilor Comarnic-Brasov si Craiova-Pitesti nu se poate realiza prin concesiune
  Investitorul nu isi va recupera banii decit intr-un timp de ordinul unui secol

  Autostrada – Lungime – Cost – Trafic
  ==========================================
  (1) Comarnic-Brasov – 58 km – 1.2 mild. Euro – 16 mii masini/zi
  (2) Craiova-Pitesti – 121 km – 1.7 mild. Euro – 16 mii masini/zi
  ==========================================

  La o taxa de 3 Euro/masina/100km si un trafic estimat la 16000 vehicule/zi, firma constructoare isi va recupera ivestitiile in:

  (1) 118 ani pentru Comarnic-Brasov
  Calcul: 1.2*10^9 Euro/(16000 masini/zi * 365 zile/an * (3 Euro/100 km/masina) * 58 km) = 118 ani

  (2) 80 ani pentru Craiova-Pitesti
  Calcul: 1.7*10^9 Euro/(16000 masini/zi * 365 zile/an * (3 Euro/100 km/masina) * 121 km) = 80 ani

  Lui Ponta si Sova le lipseste gindirea economica. Vorbesc fara a efectua calcule inainte de a se lansa in promisiuni. Nici un investitor nu va astepta un secol sa-si recupereze banii.

  Pentru a reduce la 20 ani intervalul de incasare a fondurilor cheltuite de constructor pentru Comarnic – Brasov, ar trebui ca traficul pe acest drum sa fie dublu, 32000 masini/zi, iar taxa tripla, 9 Euro/100 km/vehicul, lucru care ar implica o circulatie nerealist de mare si niste taxe pe care doar proprietarii masinilor grele sa le poata plati.

  Este evident, nu exista nici un plan serios de realizare a celor doua autostrazi iar acestea nu vor fi gata nici pe departe la sfirsitul lui 2016.

  Citat (Hotnews, 12 mai 2013)
  “Sova a aratat ca tronsoanele de autostrada Comarnic – Brasov si Craiova – Pitesti …, pe care autoritatile isi propun sa le construiasca prin concesiune pana la alegerile din 2016, vor fi taxate dupa intrarea in exploatare.

  Referindu-se la cuantumul taxei, Sova a aratat ca modelul financiar are la baza ideea de trei euro pe suta de kilometri.”

 4. Theodora Says:

  Ce mai vor si sarantocii astia? Ei nu vad cat ne sacrificam noi pentru binele lor?
  Sunt atat de obisnuiti cu luxul si li se pare atat de normal incat nici nu se mai obosesc sa il ascunda
  Cum adica nu este bine? Este dreptul lor. Si la urma urmei nici nu este un lux. Este normal si au dreptul sa aiba toate alea.
  Asa cum bietul Boc, in prostia lui, declara ca si-a cumparat o tableta “ca tot romanul”.
  Daca le atragi atentia, daca ii avertizezi ca nu este bine cum procedeaza te privesc de parca ai fi un nebun. Te acuza de populism ieftin.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/05/18/sunt-atat-de-obisnuiti-cu-luxul-si-li-se-pare-atat-de-normal-incat-nici-nu-se-mai-obosesc-sa-il-ascunda/

 5. Theodora Says:

  În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, Muzeul de Istorie din Bucuresti gazduieste expozitia “Comorile Chinei”.
  Expozitia “Comorile Chinei” cuprinde peste 100 de piese originale ce apartin culturii chineze, (piese extrem de valoroase din epoca neolitica, ceramica pictata, obiecte de jad, obiecte de bronz, porţelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezeasca din epoca neolitica pana la inceputul secolului al XVIII-lea), printre care si faimoasa armata de teracota din dinastia Qin, dar si alte bunuri culturale legate de Drumul Matasii.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/05/21/armata-de-teracota/

 6. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/05/28/in-tara-in-care-dreapta-se-chinuie-sa-se-coaguleze-iar-stanga-aluneca-dureros-de-mult-spre-centru/

  In tara in care dreapta se chinuie sa se coaguleze iar stanga aluneca dureros de mult spre centru prapastia dintre politicieni si cetatenii simpli se adanceste.
  Daca politicienii se izoleaza in propria lor lume, alegatorii devin pesimisti si dezinteresati si vor ingroasa randul celor care nu dorec sa se mai prezinte la vot. Sunt convinsa ca PPDD-ul a reusit sa obtina un scor atat de bun la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut si datorita comunicarii reale cu potentialii alegatori prin intermediul postului de televiziune OTV.

  PSD-ul, fara discutie cel mai mare si cel mai puternic partid din tara, aluneca dureros de mult spre centru. Dureros pentru votanti desigur, nu pentru liderii lui. De ce se intampla asta? Pentru ca, nu-i asa, PSD trebuie sa devina un partid social democrat modern. Masurile de stanga sunt din ce in ce mai putine si mai anemice. Daca Romania este un stat social atunci protectia sociala trebuie sa fie adevarata nu ras si bataie de joc. Este interesant ca majoritatea liderilor PSD sunt oameni bogati. Nu este rau sa fii bogat, nu este o vina atat timp cat cei care conduc partidul pastreaza legatura cu marea masa a votantilor care sunt saraci, atat timp cat politicienii din PSD stiu care sunt problemle cu care se confrunta votantii lor si guverneaza si pentru ei.

  In PNL, singurul partid cu adevarat de dreapta din Romania este criza. Dar cand nu a fost criza in PNL? PNL-istii s-au tot rupt in aripi si aripioare dar au reusit pana la urma sa renunte la orgolii si sa se uneasca intr-un singur partid. Acum PNL-ul este iar intr-un moment de cumpana. Au loc excluderi, se intampla interceptari la sedintele de partid, interceptari care ajung in presa si la televiziuni. Liderii PNL-ul lasa din ce in ce mai mult impresia ca vor legi doar pentru ei si ai lor. Intr-o tara in care clasa mijlocie este aproape inexistenta si liderii liberali se opun sau lasa impresia ca se opun masurilor de solidaritate propuse de premier este foarte greu, aproape imposibil ca PNL sa ajunga un partid de mase si primul partid ca marime din tara asa cum isi doreste.

  Partidul Conservator se declara un partid modern de centru-dreapta. Desi este un partid mic are doi ministri si doi senatori destul de activi. Aici trebuie sa amintesc si postul de televiziune Antena 3 care, ne convine sau nu, face cat 100 de parlamentari.

  Cam multa aglomeratie pe centru si centru dreapta intr-o tara cu atat de multi oameni saraci.

  PD-ul devenit PD-L prin ruperea aripii Stolojan din PNL si alipirea la PD, a trecut de stanga la dreapta intr-o singura noapte si a avut obraznicia sa acuze PNL ca, prin alianta pe care a facut-o cu PSD a alunecat spre stanga. La alegerile parlamentare din decembrie anul trecut PDL-ul a avut noroc cu legea electorala ca i-au intrat cativa candidati (de pe locul 2) in Parlament si nu ajuns in situatia PNTCD-ului.

  Mai exista un PPDD despre care nici Dan Diaconescu nu stie ce doctrina are. Daca ar fi sa ne luam dupa zvonuri o mare parte a parlamentarilor PPDD se pregatesc spre migreze spre partidele din USL.

  In Parlament mai este un deputat al Partidului verde care s-a folosit de USL ca sa intre in Parlament si care se ocupa de orice numai de ce ar trebui nu.

  UDMR-ul a reusit sa intre in Parlament pentru ca romanii nu au iesit suficient de multi la vot. Daca la alegerile parlamentare din decembrie 2012 ar fi votat 8 – 9 milioane de romani UDMR-ul nu ar fi mai reusit sa treaca pragul si nu ne-ar mai fi sacait cu prostiile lor despre autonomie. Intr-un fel este mai bine asa, sa ii vedem in opozitie decat sa fi ramas in afara Parlementului si sa fi strigat prin UE ca sunt nedreptatiti. Asta ne-ar mai fi trebuit!

  Am uitat de UNPR, un alt partid de centru stanga cu lideri bogati si foarte bogati.

  Despre partidele neparlamentare numai de bine. Mi-as dori ca PRM si PNTCD (aripa independenta de Basescu) sa reuseasca sa intre in Parlament dar sansele sunt foarte mici.

 7. Cezar Pesclevei Says:

  D-le Președinte,

  Am fost astăzi la Bookfest.
  Am achiziționat una din cărțile dvs.
  Sunt pasionat de cărțile cu autograf.
  Mi-ar plăcea să obțin autograful dvs.
  Dacă este posibil, bineînțeles.
  Mulțumesc!

 8. Cezar Pesclevei Says:

  Sunt dispus să vin la biroul dvs. pentru autograf.

 9. Sibilla Says:

  Așa un gust amar și fiori pe șira spinării îmi dă amintirea … : ” ciocu mic, noi suntem la guvernare.. ”…. Dar parcă fluturam cu ceva luni în urmă ” o ALTFEL de politică ”, măi dragă USL !!!!
  http://sfinx777.wordpress.com/2013/06/01/trezeste-te-romania-tinta-e-democratia/

 10. emigrantul Says:

  Viitoarea Constitutie face inutile prezidentialele din 2014

  Noua Constitutie, proiectata de USL (a se vedea citatul), are in minte strict situatia politica actuala propunind, de fapt, alegerea in 2014 a unui presedinte fara nici o putere reala ce va fi simplu spectator la deciziile parlamentarilor USL, deja votati pe 4 ani, 2012 – 2016.

  Automat, indiferent cine va ajunge seful statului in 2014, PSD-ul este cel care propune premierul iar presedintele este obligat sa-l accepte. Totusi, PNL-ul in coalitie cu alte partide poate respinge primul ministru PSD si guvernul sau, situatie in care chiar PNL-ul stabileste noul premier. Inca o respingere, venita acum din partea PSD in alianta cu alte formatiuni politice, devine periculoasa deoarece se poate depasi pragul celor 30 zile ceea ce implica automat dizolvarea parlamentului.

  Unele scenarii pentru 2014 pe care noua Constitutie a fost proiectata sa le deserveasca:

  1) Victor Ponta iese presedinte.
  Daca acesta numeste prim ministru pe cineva din PSD atunci PNL-ul, cel mai probabil, reuseste sa se coalizeze cu alte partide si respinge premierul lui Ponta caz in care primul ministru este desemnat automat de PNL si validat la parlament.

  2) Crin Antonescu ajunge sef al statului.
  Personajul in cauza si-a vazut visul cu ochii. Se poate duce linistit la culcare. Primul ministru va fi cineva de la PSD (Victor Ponta cel mai probabil).

  In ambele situatii, (1) si (2), Ponta, respectiv Antonescu nu poseda putere aproape deloc in pozitia de presedinte dar au din aceea de lider al PSD, respectiv PNL.

  3) Altcineva devine presedinte.
  Cistigatorul va fi marginalizat, noua Constitutia neoferindu-i nici o forta atita vreme cit nu e liderul PSD sau PNL.

  Concluzie:
  Pe linga faptul ca transforma Romania intr-o republica parlamentara, o tara unde adevaratul lider, primul-ministru, este ales prin jocuri de culise si aservit puternic parlamentului care oricind il poate inlatura, noua Constitutie da putere mare partidului clasat pe locul doi sa santajeze, cu respingerea premierului, formatiunea politica aflata in frunte. Nu voi vota asemenea lege.

  Citat Mediafax, 27 Mai 2013, Propuneri convenite de USL pentru modificarea actualei Constitutii:

  “partidul care a obţinut în urma alegerilor parlamentare cel mai mare număr de mandate îi va putea propune preşedintelui persoana nominalizată pentru poziţia de prim-ministru, urmând ca şeful statului să facă oficial nominalizarea premierului.

  În situaţia în care premierul desemnat nu obţine în Parlament votul necesar pentru învestirea Guvernului, preşedintele va face o altă desemnare a premierului la propunerea partidului de pe locul al doilea.

  În situaţia remanierii, şeful statului nu va putea refuza propunerea de numire a unui ministru, însă acesta va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate din Parlament, care vor acorda un aviz.

  De asemenea, dizolvarea Parlamentului va fi posibilă dacă un referendum de demitere a preşedintelui eşuează şi doar în situaţia în care propunerea de demitere formulată de Parlament înregistrează mai multe voturi “împotrivă” decât “pentru”.

  O altă situaţie în care Parlamentul ar putea fi dizolvat este aceea în care un Guvern nu obţine majoritatea pentru a fi învestit în maximum 30 de zile de la prima încercare de învestire a unui Guvern.

  În plus, premierul obţine atribuţii de reprezentare a ţării la reuniunile Uniunii Europene, cu excepţia situaţiei în care subiectele aflate în discuţie ţin de problematica de securitate sau de politica externă a Uniunii Europene.”

 11. Theodora Says:

  Vin inundatiile si iar o sa avem pierderi de vieti omenesti.
  Sunt copii in Romania care au renuntat la scoala pentru ca nu au suficienti bani
  Sunt batrani care mor de foame.
  Sunt bolnavi care nu au bani sa isi cumpere medicamente si mor cu zile.
  Aflu cu surprindere ca domnul Valeriu Zgonea a rezolvat toate problemele. Nu mai sunt legi de votat, in Romania curge lapte si miere. Singura problema a ramas esplanada care trebuie neaparat deschisa vizitatorilor
  Poate ar fi bine ca domnul presedinte al Camerei Deputatilor sa faca niste plimbari prelungite prin zonele mai sarace ale Romaniei. Nu de alta dar este membru marcant al unui partid de centru STANGA, cel mai mare si cel mai puternic partid din Romania.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/06/aflu-cu-surprindere-ca-domnul-valeriu-zgonea-a-rezolvat-toate-problemele-nu-mai-sunt-legi-de-votat-in-romania-curge-lapte-si-miere-singura-problema-a-ramas-esplanada-care-trebuie-neaparat-deschisa/

 12. emigrantul Says:

  Victor Ponta: “Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria”

  Inteleg, din ce declara Ponta (a se vedea citatul), ca el personal ar fi de acord cu scoaterea din Constitutie a caracteristicii de Stat National pe care o are Romania.
  Motivul invocat, cum ca maghiarii nu ar putea pleca cu citeva judete in Ungaria daca tara inceteaza sa mai fie stat national, este, de fapt, un citat din propaganda Budapestei care repetat a sustinut, in mod nesincer, ca autonomia regionala pe criterii etnice si desfiintarea caracterului de stat national al Romaniei nu ar prezenta nici un pericol la adresa integritatii sale teritoriale. In realitate chiar asta se urmareste, aparitia unui teritoriu independent, cit mai mare, in Transilvania care ulterior sa se uneasca cu Ungaria.

  Ponta face declaratii iresponsabile, discreditind caracterul de stat national al Romaniei, doar pentru a se lua bine cu UDMR-ul, partid privit drept o rezerva pentru realizarea unei aliante de guvernare alaturi de PSD in situatia cind relatiile PSD – PNL se deterioreaza.

  Citat, Victor Ponta, Romania TV, Hotnews, Vineri, 7 iunie 2013, 21:00:
  “(despre schimbarea sintagmei de stat national) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e dispusa sa renunte la o exprimare simbolica.”

 13. Theodora Says:

  Este bine ca presedintele Romaniei sa fie seful statului?
  De ce vor PNL-istii ca in noua Constitutie presedintele sa fie seful statului?
  Acesta formulare nu exista in Constitutia actuala dar a fost foarte des folosita de Basescu Traian, de prezentatorii si moderatorii de la televiziunile aservite lui Basescu, de intelectualii basisti, de liderii PD-L care erau invitati in emisiunile politice, de basisti in general.
  Stim bine ca acesta formulare starnea foarte multa nervozitate.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/08/de-ce-vrea-pnl-ca-presedintele-romaniei-sa-fie-seful-statului-cum-comentati/

 14. Cantemir Says:

  Care “aspiratii democratice” v-au apropiat de Andreotti in 1947?!

 15. len19000 Says:

  DOMNULE ION ILIESCU

  CU RESPECT VA TRIMIT SPRE ANALIZA O PETITIE -PROPUNERE TRIMISA PARLAMENTULUI EUROPEAN CE PRIVESTE INFIINTAREA LA NIVEL EUROPEAN (BINEINTELES CA SI IN ROMANIA SE POATE INFIINTA O ASEMENEA INSTITUTIE) A AGENTIEI (AUTORITATII ) DE REPREZENTARE SI PROTECTIE A CONTRIBUABILULUI EUROPEAN (ROMAN) – SE POATE PREVEDEA SI IN NOUA REVIZUIRE A CONSTITUTIEI IN ROMANIA (SPRE EXEMPLU)

  CU DEOSEBIT RESPECT
  LUPEA NICODIM EUGEN CNP1631124080034(BRASOV-ROMANIA)

  CINE SE SPERIE DE O DEMOCRATIE SI DE UN CONTROL AL BANULUI PUBLIC AUTENTIC ???

  UN POSIBIL RASPUNS > LUI ALI BABA SI CELOR 40.000 DE HOTI

  Pétition envoyée par Dl NICODIM EUGEN CNP1631124080034(BRASOV-ROMANIA) LUPEA
  FROM EuroparlRequestFormPetition@europarl.europa.eu TO You
  Show Details

  From

  EuroparlRequestFormPetition@europarl.europa.eu

  To

  len_19000@yahoo.com

  Mesajul dumneavoastră a fost recepţionat. Vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

  Date de contact
  Sex: Dl
  Nume: LUPEA
  Prenume: NICODIM EUGEN CNP1631124080034(BRASOV-ROMANIA0
  Naţionalitate: română
  Adresă poştală: STR.SALCAMILOR NR.149 ,CARTIER IZVOR,TARLUNGENI BRASOV STR.CARPATILOR NR.21.SC.D AP.1.BRASOV
  Cod poştal: 507220
  Localitate: TARLUNGENI-BRASOV-CARTIER IZVOR
  Ţara: România

  Informaţii privind petiţia
  În cazul în care Comisia pentru petiţii declară admisibilă petiţia dumneavoastră, sunteţi de acord ca ea să fie considerată document public? Da
  Sunteţi de acord ca numele dumneavoastră să fie consemnat într-un registru public, accesibil pe internet? Da

  Titlul petiţiei dumneavoastră: SUPRACONTROL CIVIL AL CONTRIBUABILULUI ASUPRA BANULUI PUBLIC NU ABUZULUI COLECTARII SI CHELTUIRII HAOTICE A BANULUI PUBLIC AL CONTRIBUABILULUI 24 DIN 24 DE ORE ,365 DE ZILE DIN 365 DE ZILE Civil Override public money taxpayers Do not abuse the collection and spending of public money of taxpayers chaotic 24 OF 24 HOURS, 365 days 365 days
  SUPRACONTROL CIVIL AL CONTRIBUABILULUI ASUPRA BANULUI PUBLIC NU ABUZULUI COLECTARII SI CHELTUIRII HAOTICE A BANULUI PUBLIC AL CONTRIBUABILULUI 24 DIN 24 DE ORE ,365 DE ZILE DIN 365 DE ZILE PETITIE-PROPUNERE DE INFIINTARE A AUTORITATII EUROPENE DE REPREZENTARE SI PROTECTIE A CONTRIBUABILULUI INSTITUTIA SE VA SUBORDONA PARLAMENTULUI EUROPEAN ,CONDUCATORII SI ANGAJATII INSTITUTIEI VOR FI ALESI DIRECT DE CONTRIBUABIL(CEL CE FINANTEAZA INTREGUL SISTEM) FUNCTII 1) REPREZINTA INTERESELE CONTRIBUABILULUI IN RAPORT CU TERTE PERSOANE (FIZICE SAU JURIDICE) CE COLECTEAZA ,DISTRIBUIE,CHELTUIESC FONDURILE FINANCIARE CONTRIBUTII ALE CONTRIBUABILULUI (T.V.A.,ACCIZE,CONTRIBUTII EUROPENE,ALTE TAXE SI IMPOZITE) 2) CONSTITUIE SUPRACONTROLUL CIVIL A CONTRIBUABILULUI ASUPRA STATULUI A ORICAROR ENTITATI PRIVATE (PROFIT-SAU NONPROFIT) CE FOLOSESC CHIAR SI 1(UN ) SINGUR EURO REZULTAT DIN TAXE SI IMPOZITE ALE CONTRIBUABILULUI EUROPEAN 3) CONSTITUIE SUPRACONTROLUL CURTII DE CONTURI SI ARE AUTORITATE DE CONTROL ASUPRA TUTUROR AGENTILOR ECONOMICI PRIVATI ATRIBUTII DE 1) CONSTITUIE SUPRAVEGHETORUL(SUPRACONTROLUL) CURTII DE CONTURI 2) SUPRAVEGHERE ,VERIFICARE SI CONTROL A INSTITUTIILOR COMPONENTE ALE STATULUI CE COLECTEAZA,DISTRIBUIE,CHELTUIE DIRECT SAU INDIRECT BANUL PUBLIC (T.V.A,ALTE TAXE SI IMPOZITE LOCALE SAU EUROPENE) 3) 4) CONSTITUIE SUPRACONTROLUL TUTUROR FIRMELOR PRIVATE (AGENTI ECONOMICI) CE COLECTEAZA DIRECT SAU INDIRECT T.V.A.SAU ALTE TAXE SI IMPOZITE) 5) SUPRAVEGHERE ,VERIFICARE SI CONTROL A INSTITUTIILOR PRIVATE DE ORICE FEL CE BENEFICIAZA DE FOLOSIREA(T.V.A PLATIT DE CONTRIBUABIL ZILNIC,ALTOR TAXE) SCOP 1) CRESTEREA SI INTARIREA INCREDERII POPULATIEI IN INSTITUTIILE STATULUI A COLECTATII,DISTRIBUTIEI,CHELTUIRII BANULUI PUBLIC 2) ELIMINAREA ABUZURILOR SI CRESTEREA GRADULUI DE PROFESIONALIZARE A PERSONALULUI ANGAJAT LA STAT SI PRIVAT 3) CREAREA UNUI CLIMAT DE RESPECT PE PLAN INTERN SI INTERNATIONAL 4) – ASIGURAREA UNUI FLUX CONSTANT DE INCASARI LA BUGETUL DE STAT 5) – ELIMINAREA ORICAREI INFLUENTE DE NATURA POLITICA

 16. Vladimir Tpazuskin Says:

  PALATUL VICTORIA, ,,KILOMETRUL ZERO“ AL MARII CORUPŢII: DNA DEŢINE INFORMAŢII PRIVITOARE LA IMPLICAREA LUI VICTOR PONTA ÎN ,,SCANDALUL DUICU“
  Tipărire Email
  Categorie: Actualitate Creat: Duminică, 29 Iunie 2014 15:55 Scris de Vasile Surcel
  Începută ,,la foc domol“ în urmă cu câteve luni, ancheta privitoare la traficul de influenţă exercitat de Adrian Duicu, ,,baronul“ PSD-ist al Mehedinţiului se preschimbă, de la o zi la alta într-un incendiu devastator, care se întinde până în inima Palatul Victoria, mai exact, în biroul Premierului Victor Ponta. Mai mult decât atât, o serie de stenograme par să demonstreze că, la un moment dat, însuşi Prim-ministrul României s-a implicat în derularea acestei afaceri de corupţie pusă la cale chiar din sediul puterii executive. În plus, procurorii DNA deţin, în acest moment, informaţii conform cărora ,,baronul“ infractor Duicu, aflat în cest moment în arest preventiv, s-a bucurat de sprijinul unor personaje de la cel mai înalt nivel al Guvernului, inclisiv a Premierului Ponta. Astfel, în referatul din 27 iunie, cel prin care anchetatorii DNA solicită menţinerea lui Duicu în arest, se menţionează că, pe 13 iunie, Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi. În cuprinsul acestui referat, procurorii DNA menţionează că “mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt”. Concret, în acest sens, ei menţionează, fără a oferi amănunte, “declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului” prilej cu care acesta din urmă a făcut ,,aprecieri pozitive“ la adresa inculpatului Ponea Constantin Ştefan. Potrivit referatului DNA, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data comiterii faptelor, într-o funcţie de conducere în Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Conform datelor invocate de anchetatorii DNA, cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi în data de 3 aprilie 2013, când au stabilit să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea. Ulterior, pe 11 iunie 2013, Duicu i-a comunicat lui Dumitrescu că, pe 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: “Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”. Zis şi făcut: pe 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi. Procurorii DNA mai spun că pe 13 iunie 2013, Duicu a venit la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi: “Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”. Anchetatorii DNA mai spun că, în aceste condiţii, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a îndeplinit promisiunea pe care i-o făcuse fostului şef al poliţiei judeţene:

  “Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: <>”. În plus, procurorii menţionează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi funcţia vizată pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

  ,,Şeful cel mare“

  Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: “l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok”, se mai spune în referatul DNA. De fapt, situaţia pare a fi cu mult mai complicată. În ultimele zile procurorii l-au audiat şi pe Vlad Stoica, şeful de cancelarie al Primului-ministru. Conform anchetatorilor DNA, la data de 8 iulie 2013 inculpatul Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe numitul Bădescu Adrian-Ştefan (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului Stoica Vlad (şef al Cancelariei Primului-ministru) că acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Ponea Elisabeta. În cadrul discuţiei inculpatul Duicu a convenit cu Bădescu ca acesta să-i spună lui Vlad Stoica, că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:

  ,,Duicu Ioan-Adrian: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu maşina. (……)

  Duicu: N-o să-i spun lu’ Vlad prin telefon eu.

  Adi Bădescu: Aşa?

  Duicu: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …

  Bădescu: Vlad?

  Duicu: Lu’ madam PONEA. Da.

  Bădescu: A! Lu’ … aşa? Am înţeles.

  Duicu: Lu’ doamna… doamna lu’ şefu’ … a lu’ PONEA.

  Bădescu: Aha. Am înţeles.

  Duicu: Ştii?

  Bădescu: Bine. Bine.

  Duicu: Spune-i lu’ VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ţi-am spus ţie, că m-am întâlnit cu tine şi ţi-am spus, nu la telefon.

  Bădescu: Da. Da. Am înţeles.

  Duicu: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru Ponea.

  Bădescu: Aha. Am înţeles.

  Duicu: Lu’ doamna Ponea.

  Bădescu: Îhî.

  Duicu: Neapărat îi spui lu’ Vlad! Da?

  Bădescu: Da.

  Duicu: M-a întrebat de el unde e.“

  Aşadar, chiar dacă Victor Ponta fuge de acest scandal mai ceva ca dracul de tămâie, şi îl ia pe NU în braţe ori de câte ori este întrebat despre Duicu, aceste convorbiri demonstrează că traficul de influenţă s-a făcut chiar sub nasul său, prin intermediul omului lui de încredere, propriul său şef decancelarie. În acest sens, merită să reamintim o discuţie menţionată mai sus: “Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”. Asta chiar că este greu de înţeles: din această discuţie aproape că am putea crede că, de fapt, Premierul României nu este decât un soi de subaltern mărunt al lui Duicu, baronul local care, pur şi simplu, în dă ,,ordine“ şi ,,sarcini de serviciu“ pe care Ponta le şi execută. Şi nu o face de unul singur. Referatul DNA mai afirmă că “Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”. Poate că Duicu se laudă. Dar poate că nu: după cum deja s-a aflat, Petre Tobă a recunoscut în că a fost chemat la Palatul Victoria chiar de către Premierul Ponta. Iar la un moment dat, Robert Cazanciuc chiar a făcut nişte demersuri pentru avansarea doamnei Ponea într-o funcţie de conducere, demersuri care au fost, însă blocate brusc de la un moment dat încolo.

  Aflând că şeful său de cabinet va fi audiat de către DNA, Victor Ponta a declarat nonşalant: ,,Să fie audiat. Toată lumea să fie audiată“. Suntem foarte curioşi ce va spune el în cazul în care, aşa cum afirmă anumite surse juridice, anchetatorii DNA îl vor chema şi pe el însuşi la audieri şi poate, de ce nu, îl vor pune chiar şi sub acuzare. Este evident că, de astă dată, din motivele deja cunoscute, el nu va mai putea zbiera ca din gură de şarpe că este victima justiţiei băsiste. Adică a Justiţiei care l-a băgat la răcore chiar şi pe fratele Preşedintelui. Probabil că, ajuns într-o astfel de situaţie delicată, Victor Ponta se va ascunde, şi el, sub poalele largi ale imunităţii, paraşută de salvare pe care colegii lui politruci i-o vor pune, desigur la dispoziţie.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: