DIN AGENDA SAPTAMANII

i.- Miercuri, 21 nov am participat la ceremonia organizata la Palatul Cotroceni cu prilejul împlinirii a zece ani de la invitarea ţării noastre de a deveni membru NATO.

In alocutiunea prezentata cu acest prilej am afirmat că două obiective strategice de politică externă au preocupat întreaga noastră politică şi au unit toate forţele politice: integrarea în UE şi cea în NATO. Ne-am bucurat de înţelegere, de sprijin în relaţiile noastre cu structurile NATO şi cu SUA şi cu preşedinţii care s-au succedat.

Reuniunea de la Praga a fost în sine un moment politic cu o semnificaţie deosebită. Atunci am participat impreuna cu premierul, ministrul de externe si ministrul apararii , in calitate de reprezentanţi ai Guvernului şi am semnat aderarea noastră la NATO. Apoi, ne-am întors la Bucureşti, la mitingul la care a participat şi preşedintele SUA, George Bush. A rămas în memorie apariţia curcubeului. A fost o zi ploioasă în timpul mitingului nostru de consemnare a acelui moment şi a apărut curcubeul. Când m-am dus în vizită la Casa Albă era fotografia cu curcubeul de la Bucureşti. Aşa a şi rămas în memorie – curcubeul de la Bucureşti care a marcat intrarea noastră în NATO.

 II.- PROIECTULUI ‘NOUA ENCICLOPEDIE A ROMÂNIEI’, LANSAT OFICIAL DE ACADEMIA ROMÂNĂ

 Marti, 20 Nov a.c.

O relatare detaliata si pertinenta a evenimentului a fost prezentata de AGERPRES. Redau in continuare un extras  :

Proiectul ‘Noua Enciclopedie a României’ a fost lansat oficial marţi, în Aula Magna a Academiei Române, în prezenţa unor importante nume ale lumii politice, ştiinţifice, universitare şi academice.

În cadrul aceluiaşi eveniment, organizat de Comitetul Naţional Român, Grupul de Reflecţie ESEN, Institutul Naţional de Cercetări Economice ‘Costin C. Kiriţescu’ al Academiei Române şi Asociaţia Ştiinţifică pentru Noua Enciclopedie a României a fost sărbătorit, la împlinirea a 80 de ani, acad. Tudorel Postolache, preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Economic, Juridice şi Sociologice a Academiei Române.

Noua Enciclopedie a României este un proiect deschis, care a avut, încă de la început, un ecou puternic în mediile academice şi universitare.

Începând din 2009 şi până în prezent, s-a desfăşurat faza pregătitoare a elaborării ‘Enciclopediei’, în care au avut loc peste 40 de sesiuni de dezbateri plenare şi zeci de reuniuni tematice restrânse, consacrate unor capitole principale, ca, de exemplu, apele României, solul, subsolul, populaţia, patrimoniul cultural şi indicatorii statistico-storici de la 1860 şi până în zilele noastre.

La aceste reuniuni au participat peste 300 de personalităţi ale vieţii ştiinţifice, culturale şi artistice din mai mult de 75 de instituţii academice şi universitare din ţară şi din străinătate.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a afirmat că lucrarea are dimensiuni cu totul remarcabile, ‘de-a dreptul faraonice’, proiectul fiind sprijinit de înaltul for de ştiinţă şi cultură.

‘Dorinţa mea ar fi ca aceasta să nu apară volum după volum, în mai mulţi ani, ci într-un volum odată, în condiţii grafice deosebite, astfel încât şi cei care au lucrat la proiect să se bucure de acesta’, a spus Haiduc.

Acad. Tudorel Postolache, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, a declarat că acest corpus ştiinţific de anvergură lipsea societăţii româneşti şi a remarcat participarea la dezbateri, de-a lungul celor trei ani, a peste 70 de membri ai Academiei.

Potrivit acad. Postolache, contribuţia celor doi preşedinţi ai României, ing. Ion Iliescu şi prof. univ. dr. Emil Constantinescu, a fost una definitorie.

El a trecut în revistă numeroase generaţii de enciclopedii internaţionale şi enciclopediile româneşti, proiectul lansat înscriindu-se în cea de-a treia şi ultima generaţie care este racordată la noile provocări ale erei internetului.

Potrivit acad. Postolache, noul proiect va avea ca model enciclopedia lui Dimitrie Gusti şi va fi pregătit şi editat într-o formă duală – tipărită şi multimedia.

În noua enciclopedie vor fi luate în seamă raporturile dintre ştiinţă, politică şi cultură.

Acad. Tudorel Postolache a dat asigurări că în procesul elaborării lucrării vor fi luate în vedere toate opiniile enciclopediştilor, inclusiv cele divergente, aceasta având un caracter general naţional, specific românesc, dar cu deschidere spre Europa şi spre lume.

Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că enciclopedia va trebui să aibă şi un capitol referitor la apele române, secţiune care lipsea din lucrarea coordonată de Dimitrie Gusti.
‘Apa este o resursă naturală importantă. Ea înseamnă viaţă, fără de care nu poate fi concepută dezvoltarea economică şi socială’, a apreciat Iliescu, care va coordona capitolul referitor la ape din noua lucrare.

În opinia fostului preşedinte, ‘comparabil cu alte ţări europene, resursa de apă românească este săracă raportată la populaţie, la nevoile economice, de acea gospodărirea acesteia a devenit o componentă foarte importantă a vieţii economice’.

‘Vom apela la specialiştii pe care îi avem în domeniu cu care am colaborat de-a lungul anilor, cei de la institutele naţionale de meteorologie, de hidrologie, de la Compania Apele Naţionale, la cadrele didactice din învăţământul universitar politehnic la care am apelat pentru a concepe această structură’, a precizat Ion Iliescu, adăugând că Noua Enciclopedie a României va fi o lucrare de sinteză, esenţială, care va pune în valoare experienţa acumulată.

Un mesaj video a transmis Federico Maior, fost director general al UNESCO, membru de onoare al Academiei Române.

La eveniment au mai fost prezenţi foştii premieri Petre Roman şi Nicolae Văcăroiu, membri ai Academiei, acad. Mircea Maliţa, acad. Dan Hăulică, reprezentanţi ai comunităţilor academice din Luxemburg şi Spania, preşedintele ICR, Andrei Marga, acad. Gheorghe Filip, directorul Bibliotecii Academiei Române, personalităţi ale vieţii publice şi universitare.

AGERPRES/(AS-Daniel Popescu)

One Response to “DIN AGENDA SAPTAMANII”

 1. Iuliana Mariana Grumazescu Says:

  INVITAŢIE

  Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi colecţionarul Dragan Djordjevic
  au plăcerea să vă invite joi, 28 noiembrie 2013, ora 17.00,
  la vernisajul expoziţiei de pictură şi gravură
  Harry Guttman.

  Expoziţia prezintă publicului peste cincizeci de lucrări semnate de renumitul pictor, remarcat în cadrul generaţiei sale ca „pion al artei de avangardă” în România. A expus atât în galerii prestigioase din capitală şi din marile oraşe ale ţării, cât şi în străinătate – Sao Paolo, Moscova, Paris, Lyon, New York, Montreal, Tel Aviv, Praga, Liège, Budapesta, Veneţia. Lucrările sale au primit aprecierea criticilor de artă, figurează în cataloage internaţionale şi participă la importante licitaţii de artă.

  Harry Guttman s-a născut la Bucureşti, pe 24 iunie 1933. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în anul 1960, secţia Desen şi Gravură, avându-l ca mentor pe eminentul profesor Vasile Kazar, care a impus elevilor săi transformarea desenului dintr-o ilustrare epic-narativă, în compoziţii simbolice moderne, semiabstracte.

  Ineditul picturii sale a atras atenţia multor colecţionari. Între ei se numără şi Dragan Djordjevic, deţinătorul unui număr considerabil de lucrări semnate Harry Guttmann – aproape 200 de picturi şi gravuri, pe care le consideră proaspete, originale, inedite, diverse, măiestrit colorate.

  Despre pictor, criticul de artă Mircea Deac spunea:
  Harry Guttman, ca toţi pictorii de talent, este obsedat de meseria lui. Pictorii nu sunt nişte oameni obişnuiţi. Ei trăiesc în lumea fanteziei şi a imaginaţiei miraculoase. Opera sa este marcată de diversitatea de stiluri, înscriindu-se strălucit în tendinţele artistice europene şi a cărei reputaţie a cucerit mai multe continente.

  Vă rugăm să confirmaţi prezenţa dumneavoastră la vernisaj,
  la numărul de telefon – 021 317 91 03/ int. 178, 143, la mail-ul – muzeulsatului_ig@yahoo.com
  Biroul de Relaţii Publice,
  Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Kiseleff, 28, sector 1, Bucureşti

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: