DESPRE VIZITA DLUI GORDON LA BUCUREŞTI

Sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti şi opiniile exprimate, cu acest prilej – vădit influenţate de campania de dezinformare reuşită de partizanii d-lui Băsescu (reflectate, de altfel, şi în declaraţiile d-lui Barroso), constituie un fapt regretabil.

Este, însă, surprinzător, cu câtă uşurinţă unele cancelarii occidentale (şi inclusiv reprezentanţii lor la Bucureşti) pot fi influenţate de campania de intoxicare desfăşurată  de susţinătorii d-lui Băsescu şi câtă lipsă de sensibilitate şi respect pot manifesta acestea faţă de un vot popular, exprimat la un Referendum organizat în mijlocul verii, în ciuda boicotului proclamat de d-l Băsescu şi susţinătorii săi.

Acestea trebuie să constituie , însă, o temă de reflecţie serioasă şi totodată – obiectiv pentru o acţiune amplă, din partea autorităţilor şi în special a MAE, vizând contacte active şi o informare, promptă, obiectivă şi cât mai completă, a aliaţilor şi partenerilor noştri.

Este , cred, o temă de dezbatere şi cu întreg corpul diplomatic, care se va reuni la Bucureşti, la începutul lunii septembrie, cu prilejul “Zilei diplomaţiei române”.

 

14 Responses to “DESPRE VIZITA DLUI GORDON LA BUCUREŞTI”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  Am formulat un crochiu de răspuns… Din nefericire, nu fiinţează în România, la vârful instituţiilor ei, niciun “bărbat de stat” (ca să-l citez, totuşi, pe Ioan Rus).
  Cred că factorii de decizie politici trebuie să se ridice în picioare. Nu suntem colonie, nici bantustan.

 2. Nu ai cum să nu auzi glasul celor mulți | Teologie pentru azi Says:

  […] Ion Iliescu: „Este, însă, surprinzător, cu câtă uşurinţă unele cancelarii occidentale (şi inclusiv reprezentanţii lor la Bucureşti) pot fi influenţate de campania de intoxicare desfăşurată  de susţinătorii d-lui Băsescu şi câtă lipsă de sensibilitate şi respect pot manifesta acestea faţă de un vot popular, exprimat la un Referendum organizat în mijlocul verii, în ciuda boicotului proclamat de d-l Băsescu şi susţinătorii săi”. pr. dorin picioruş psa. gianina picioruş teologie pentru azi […]

 3. emigrantul Says:

  Amestecul lui Traian Basescu in justitie

  Parlamentul Romaniei cu majoritate USL, primul ministru si presedintele interimar, tot de la USL, ar trebui sa constate ca DNA-ul, procurorul general al Romaniei, Curtea Constitutionala, au o atitudine partinitoare la adresa lui Traian Basescu si ca urmare se impune desfiintarea acestora sau suspendarea activitatii lor pe o durata determinata, citeva luni, un an.

  Citat Ion Iliescu:
  Amestecul Parchetului, solicitarea de către acesta a listelor electorale este un lucru anormal şi un abuz. Precum, un abuz din partea sa este şi anchetarea, pe aceste probleme, în această fază, a foştilor miniştri şi a unor funcţionari din Ministerul de Interne. Este o presiune evidentă, la comanda celui suspendat !

 4. Theodora Says:

  Domnule presedinte, chiar nu vreau sa fiu rea, intreb si eu ca un cetatean simplu si revoltat de tot ce se intampla in tara, un om care traieste foarte greu in tara lui, un roman care face eforturi imense sa supravietuiasca :
  Ce au facut liderii USL ca sa contracareze aceste intoxicari?
  Ce au facut liderii USL, ministrul de externe, ambasadorii, domnul ambasador Motoc ca sa ii informeze pe liderii europeni si americani despre realitatea din Romania?
  Noi oamenii simpli i-am scris domnului José Manuel Durão Barroso, doamnei Angela Dorothea Merkel, comisarul european pentru Justitie, doamna Viviane Reding.
  Am scris pe site-urile ziarelor straine unde USL era atacat.
  Am scris pe facebook, pe bloguri, peste tot pe unde am putut.
  Ne simtim abandonati domnule presedinte.

 5. Theodora Says:

  Daca se intoarce Basescu la Cotroceni cer azil politic si cetatenie in Cuba …macar acolo asistenta sanitara este GRATUITA

  In Gorj declaratiile SUNT SCRISE DE PROCURORI si semnate de locuitori.

  Unii dintre cei care au fost chemati sa dea declaratii spun ca nici nu stiu ce au semnat!!!!

  La Piatra Olt procurorii de la DNA (???!!!)… au fost HUIDUITI de oameni … oamenii SUNT INTREBATI DACA AU VITAT SI CUM AU VOTAT

  PROCURORII UMBLA PE STRAZI SI STRIGA OAMENII LA POARTA si II PUN PE OAMENI SA JURE PE BIBLIE!!!!!!

  Asta nu se poate interpreta ca intimidare si presiune?!

  Basescu vrea sa ramana cu orice pret presedinte si este foarte nerabdator sa se intoarca la Cotroceni – Ce vor face cei 7.5 milioane de romani care au votat DA la referendum? – Macovei crede ca in Romania urmeaza un razboi civil

  http://theodora0303.wordpress.com/2012/08/14/basescu-vrea-sa-ramana-cu-orice-pret-presedinte-si-este-foarte-nerabdator-sa-se-intoarca-la-cotroceni-ce-vor-face-cei-7-5-milioane-de-romani-care-au-votat-da-la-referendum-macovei-crede-ca-in-rom/

 6. Bisoceanu Mihai Says:

  numai agricultura mai poate salva romania, din pacate nu sta in preocuparea clasei politice romanesti sub nici o forma, subiectul este atat de important incat cred ca orice discutie in afara acestuia inseamna o bataie de joc la adresa poporului roman incasata de la clasa politica. Sa nu creada cineva ca pana nu vom cultiva corespunzator terenul vom trai mai bine, domnule Iliescu ati avea influienta pentru a pune in dezbatere publica subiect, ati fi salvatorul romaniei, dar nu sper prea mult la asemenea gesturi.

 7. Andrei Vlaicu Says:

  Domnule Presedinte, Pot fi “cancelariile occidentale” atat de putin informate si de naive incat sa fie duse de nas de “partizanii d-lui Băsescu” ?! Daca lipsa noastra de informare, ca simpli cetateni, este reala, bunul simt ne indeamna sa credem ca, cei care impun valorile democratice au dreptate, dincolo de interesele lor nationale. Dar nu Gordon este cel care ma convinge pe mine ca Ponta a gresit, ci Ponta insusi. Daca in primavara il priveam cu neincredere, acum il privesc cu teama. Eu ca simplu cetatean, apreciez ca violenta si in total contrast cu imaginea mea despre democratie, strategia politica a PSD. Iar sustinerea acestei strategii, indiferent din partea cu ar veni, ca partizana. In aceste conditiii sper ca SUA si UE, sa reuseasca in demersurile lor.

 8. Politichia,,DIMBOVITEANA’’.- RadioMetafora.ro Says:

  […] in mijlocul verii, in ciuda boicotului proclamat de d-l Basescu si sustinatorii sai”, scrie Ion Iliescu pe blog. Gordon: Statele Unite sustin cele 11 puncte formulate de CE la adresa Romaniei Crin […]

 9. serbanfl Says:

  Domnule Președinte, este prima dată când postez un comentariu aici și, poate, ar trebui să fiu mai reținut, dar lipsa de tact mi-a fost reproșată de când mă știu.
  Doresc să vă spun ca v-am considerat, până în anul 2003, singurul politician român care încă din ’89 știa, cu adevărat, ce este și cu ce se mănâncă polituca.
  Dacă în 2003 acceptați să se provoace alegeri anticipate azi nu ne mai batjocoreau GDS-iștii și toată gașca de profitori portocalii. Iar Năstase n-ar fi acum în Pușcărie.

 10. Maria Dima Says:

  sunt total de acord cu ceea ce spuneti! Este incredibil ca strainii au ajuns sa ne controleze tara, ca ceea ce vrem noi, locuitorii acestei tari, nu mai conteaza deloc! Este incredibil ca procurorii in loc sa isi faca treaba umbla dupa cai verzi pe pereti, si spune acest lucru un om care peste mai putin de 2 saptamani va da examen de admitere la INM si care stie foarte bine rolul procurorului in societate! Doar interesele foarte mari ale strainatatii ca Basescu sa faca ceea ce ii este dictat de ele au dus la situatia aceasta. Gazele de sist, Rosia Montana, Cupru Min…cu multa parere de rau cred ca in nu foarte multi ani vom ajunge colonie…

 11. ligianitulescu Says:

  Pe noi, cei multi, cine ne apara?

 12. Vasilescu Valentin Says:

  Ce nu inteleg eu este cum de au incredere americanii in specimenul de saboror numit T. Basescu si-l mai sustin ?

  http://www.corectnews.com/politics/mare-dandana-marca-traian-basescu

 13. fragmentariumpolitic Says:

  „Romania nu va rezista!”, a spus, la un moment dat, presedintele suspendat. „Pietele vor reactiona!”, au avertizat, dupa suspendare si, mai ales, dupa referendum, ambasadorii occidentali, in frunte cu cel american. Astfel de semnale nu pot insemna decat un singur lucru, ca, dupa esecul boicotarii referendumului si desfiintarea de catre democratia votului a tezelor aberante privind „lovitura de stat” si „puciul parlamentar”, Traian Basescu a trecut la planul B: infrangerea vointei populare prin infometare, precum dictatorul Nicolae Ceausescu. Ciudata, cel putin pentru perceptiile stereotipe ale romanilor vizand democratia occidentala, este achiesarea Vestului la acest plan. Ce-i drept, fascinatia fata de Occident nu mai este ca cea din 1989, iar entuziasmul fata de aderarea la UE a scazut simtitor, dar, totusi, cum pot democratiile occidentale sa sustina un plan atat de malefic ca al lui Basescu, de sacrificare a unui popor, prin infometare, pe altarul intereselor bancilor si corporatiilor? Ce ofera Basescu si ce primeste Occidentul, in schimbul acestei sustineri? Ce fata a Occidentului ramane ascunsa, si pentru cat timp, vizibilitatii publice?

  Sau, altfel spus, ce pierde Occidentul prin alternanta la putere a stangii est-europene, in general, si a celei romanesti, in special, care se face dupa aceleasi manuale dupa care se face si in Vest? Sau, si mai direct, cat adevar exista in analizele care spun ca Vestul este prin excelenta, adica principial, de dreapta, elitist, arogant si jefuitor, si ca acesta se teme ca, prin revenirea stangii, i se vor lua cheile de la camarile cu resurse si casele de bani ale tarilor, care, dupa 1989, si-au ars aripile la lampa „democratiei occidentale”, iar acum, dupa stingerea lampii de catre criza, popoarele au iesit din narcoza si vor sa-si ia tarile inapoi? De fapt, ce inseamna ca pietele „reactioneaza”? Cine le „emotionalizeaza” in asa hal si, mai ales pentru ce, incat sa devina retractile sau contondente in fata intereselor economice ale Romaniei ori sa asmuta agentiile de rating si sa provoace tot felul de profetii intunecate privind cifrele economice, punand o presiune formidabila pe decizia politica, in incercarea de a o abate de la interesul national? Raspunsurile trebuie sa le cautam impreuna, o parte le-am aflat deja la primul Congres al USL, important este ca atata timp cat vom continua sa ne punem intrebari vom avea si sansa aflarii unor raspunsuri.

  La drept vorbind, nici nu doresc si nici nu cred in mitul retragerii in corpore al investitorilor straini, diminuarea lor este altceva, compensabila insa prin cei autohtoni. Nu va da nimeni afara pe investitorii straini, intr-o economie de piata libera acest lucru nici nu ar fi posibil sau numai concurenta ar putea-o face, ceea ce ar fi benefic, sub aspectul raportului pret/calitate. Sa ne amintim ca pana in ’89 businessmen-ii occidentali se calcau pe picioare la usa comunismului, putin le pasau de ideologie, spunand ca „business is business”, iar cine prindea un contract in Est il apuca pe Dumnezeu de un picior. Legea expansiunii capitalului nu s-a schimbat, asa ca de ce ar fi, in zilele noastre, altfel, cu atat mai mult cu cat conditiile s-au schimbat favorabil, economia de piata venindu-i ca o manusa?! In opinia mea, nu sunt decat campanii de santaj si intimidare, pentru ca nici nu au unde sa se duca, peste tot popoarele si pietele nationale s-au radicalizat, nu se mai lasa jefuite, resursele sunt limitate, iar cresterea va trebui sa fie la fel (cresterea nelimitata este un alt mit spulberat de criza, poate cand vom ajunge pe Marte va fi altfel!), cheia este in cooperarea egal avantajoasa, de tip win-win. Cred ca in acest context de stare, tendinte si scopuri ar trebui vazuta si judecata si recenta vizita intempestiva la Bucuresti a oficialului de la Washington, Philip Gordon.

 14. Christian Nesson Says:

  Orice sef de stat respectabil din lumea aceasta face lobby pentru firmele nationale in strainatate. T. Basescu insa face lobby pentru interese ale firmelor straine in Romania. Acesta este principalul motiv pentru care reprezentanti ai SUA si UE il sustin neconditionat in numele “democratiei”. Probabil ca exista o intelegere la nivel inalt, de redistribuire a sferelor de influenta, altfel nu imi explic tacerea Frantei, de exemplu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: