RECENSĂMANTUL – BOICOTUL ŞI CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

Dezbaterea publică este dominată, în ultimul timp, de rezultatele Referendumului privind suspendarea preşedintelui Băsescu şi de agitaţia din jurul validării sau nu a acestuia de către Curtea Constituţională.

Chestiunea a fost complicată de introducerea pragului minim al prezenţei la vot, minimum 50% +1 din alegătorii cu drept de vot înscrişi în listele permanente, aflaţi pe teritoriul României. În ce priveşte cetăţenii români aflaţi în afara ţării, ei nu sunt privaţi de dreptul de vot, dar ei nu pot vota decât pe teritoriul românesc – adică la secţiile de vot organizate în sediile ambasadelor sau ale consulatelor României (pe liste suplimentare), în mod firesc, numărul acestora fiind, desigur, limitat.

De ce a devenit complicat acest lucru ?

În special, datorită fluidităţii populaţiei stabile, ca urmare a două procese :

–          în primul rând , datorită schimbării tendinţelor evoluţiei demografice a ţării, după 1989. Astfel, înainte, inclusiv după măsura adoptată de Ceauşescu de interzicere a avorturilor, s-a înregistrat o tendinţă de creştere naturală a populaţiei – numărul naşterilor depăşindu-l pe cel al deceselor. Astfel , la recensământul din 1992 se înregistra o populaţie de 22.810.035 de cetăţeni, faţă de cel anterior , din 1977, care înregistrase 21.559.910 ( deci , în decurs de 15 ani – o creştere a populaţiei de 1.250.000 suflete ). În schimb, la recensământul din ianuarie 2002 se înregistra o populaţie de 21.680.974 locuitori (deci, o scădere, în decurs de 10 ani de aprox 1.130.000 suflete).

–          în al doilea rând, după intrarea României în UE şi primirea de către cetăţenii României a dreptului de liberă deplasare în ţările membre UE, s-a petrecut un amplu proces de exod al românilor în diferite ţări, în special în căutare de locuri de muncă, unii mutându-se definitiv şi renunţând la cetăţenia română, alţii – cu statut provizoriu, păstrându-şi cetăţenia română , deci şi dreptul de a vota. Cert e că numărul acestora depăşeşte 2 milioane.

Acest lucru s-a reflectat şi la recensământul din 2011, care însă nu a fost finalizat pentru că a fost complicat, prin introducerea în obiectul său a recensământului locuinţelor, proprietăţilor funciare, situaţia animalelor din gospodării etc.

Însă, directorul Institutului Naţional de Statistică a menţionat că, în ceea ce priveşte populaţia – s-a înregistrat un total de cca 19 milioane locuitori – ceea ce este pe deplin realist.

Cred că s-ar impune ca, de urgenţă, guvernul să dispună măsuri de sprijinire a Institutului Naţional de Statistică pentru finalizarea lucrărilor recensământului privind doar structura populaţiei, lăsând restul componentelor recensământului să se finalizeze când va fi posibil.

Cert este că această cifră de 19 milioane de locuitori existenţi în 2011 este reperul necesar pentru determinarea cifrei alegătorilor reali, existenţi pe teritoriul României – prin extragerea cifrei celor care nu au împlinit 18 ani – adică cca 4 milioane cetăţeni minori. Aceasta va duce la cifra alegătorilor care pot figura pe listele permanente – adică cca 15 milioane alegători aflaţi pe teritoriul României.

Aceasta înseamnă că cei 8 milioane si jumătate de cetăţeni care au votat la Referendum în ziua de 29 iulie 2012 reprezintă nu 50% plus 1, ci aproape 60% din corpul electoral – în ciuda boicotului organizat de domnul Băsescu şi susţinătorii săi (acţiune nelegală şi imorală, care, de altfel, a şi fost sancţionată de electorat printr-o prezenţă demnă de respect).

În aceste condiţii, cred, Curtea Constituţională este obligată – legal şi moral – să judece aceste fapte cu răspundere şi obiectivitate şi să valideze rezultatele Referendumului din 29 iulie 2012.

19 Responses to “RECENSĂMANTUL – BOICOTUL ŞI CURTEA CONSTITUŢIONALĂ”

 1. mogul1 Says:

  e primul post care il las aici in speranta ca Ion Iliescu sa-si foloseasca toata puterea de convingere in a-l determina pe Ponta / Guvernul sa faca tot ce-i sta in putiinta ca pe 31.08 INS sa aiba finalizat acel recensamant .
  PS. eram pusti la revolutie insa ce vad acum la basescu imi aduce aminte de frica aceea apropiata de instinctele primare pe care o aveam inainte de 89 si imi doresc din suflet sa scap de asa ceva

 2. Cristian Croitoru Says:

  Trebuia sa atacati lista de 18 milioane de alegatori inainte de referendum, nu dupa rezultate. Poate daca stiam de problema asta, m-as fi dus la referendum (lovitura de stat) sa votez NU.

 3. blogideologic Says:

  “De ce continuă totuşi Guvernul minirecensământul?” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/documente-de-ce-continua-totusi-guvernul-minirecensamantul-273292.html Pentru că minirecensământul oferă, în acest context, o cale foarte ieftină pentru reducerea costurilor tranzacţionale în funcţionarea statului românesc. Pe vremea guvernării “preşedintelui jucător” acum pe tuşă Traian Băsescu, funcţionarea statului românesc atinsese costuri exorbitante.

 4. Carmen Daniela Diaconu Says:

  Domnule Presedinte,

  cea mai mare problema cu efecte devastatoare pentru USL și Guvernul Ponta, este aceea ca aceste demersuri trebuiau făcute înaintea referendumului. Sunt uimita ca PSD-ul care are specialiști în toate domeniile, a tratat cu atâta neglijenta o astfel de tema.

 5. gigimarcu48 Says:

  Cu toate presiunile politice facute asupra CCR(prin judecatorii Zegrean,Minea si Iulia Motoc,toti basisti convinsi!) ,decizia Curtii este una singura! Validarea vointei celor 8,4 milioane de romani prezenti la vot! Boicotarea frauduloasa a referendumului(cu scopul vadit de a nu se realiza cvorumul absurd,impus de catre suspendat si PDL,este dovada unei culpe dolosive,menite a scapa de verdictul romanilor,de demitere a nedemnului presedinte!

 6. blogideologic Says:

  “Manoloiu ştia că pe listele electorale permanente nu sunt şi românii cu domiciliul în străinătate” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/stenograme-manoloiu-stia-ca-pe-listele-electorale-permanente-nu-sunt-si-romanii-cu-domiciliul-in-strainatate-273378.html Este şi normal … Chestorul Constantin Manoloiu este un tip foarte inteligent. Care ştie bine Limba Română cultă şi cunoaşte conceptele necesare unei probleme abstracte. Spre deosebire de preşedintele suspendat Traian Băsescu. Acelaşi lucru se poate spune în mai multe feluri perfect echivalente. Unele forme sunt mai puţin folosite, altele mai frecvent. Aceasta nu face ca ele să nu fie perfect echivalente. „Listele electorale permanente” sunt totuna cu „listele de electori asignaţi unei localităţi din România.” Iar pe această listă sunt, la un moment dat, doar locuitorii cu domiciliul stabil în acea localitate pe ultimele şase luni în urmă, plecând de la momentul prezent, „momentul dat” adică. Altminteri, listele electorale respective sunt anacronice ! Dacă preşedintele suspendat Traian Băsescu nu înţelege acest adevăr simplu, elementar, aceasta înseamnă că individul fizic Traian Băsescu nu are rapiditate şi temeinicie de gândire ! Exact din acest motiv, şapte milioane şi patru sute de mii de votanţi DA la referendum au arătat clar că nu îl mai pot urma !

 7. blogideologic Says:

  :-) http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/cristian-preda-crin-antonescu-a-ajuns-intr-un-punct-critic-273319.html „Profesorul de filozofie” la Universitatea din Bucureşti, vorbesc despre acest individ cu putere de conceptualizare redusă pe numele Cristian Preda, nici măcar nu înţelege că „listele electorale permanente” sunt totuna cu „listele de electori asignaţi unei localităţi din România.” Iar pe această listă sunt, la un moment dat, doar locuitorii cu domiciliul stabil în acea localitate pe ultimele şase luni în urmă, plecând de la momentul prezent, „momentul dat” adică. Altminteri, listele electorale respective sunt anacronice !

  • gigimarcu48 Says:

   Rezonez postarii tale,blogideologic!

   • blogideologic Says:

    @ gigimarcu48
    Mulţumesc pentru comentariu. Există încă un aspect legat de actualizarea listelor electorale, un aspect prea puţin discutat la noi : Anume chestiunea costurilor de funcţionare ale instituţiilor statului organizate ierarhic. De exemplu, în legătură cu problema, realmente complicată, privind actualizarea listelor permanente, un portocaliu infatuat şi fără multă glagorie îmi transmitea mesajul : “Ioan Rus trebuia să facă asta (actualizarea, nota mea), chiar dacă guvernările anterioare nu ar fi făcut-o de 20 ani. Trebuiau să apese o tastă pe calculatorul ăla.” I-am răspuns politicos, sper că suficient de lămuritor : Era o operaţiune care nu se făcea decât prin plata unui cost tranzacţional http://en.wikipedia.org/wiki/Transaction_cost Vezi şi deosebirea dintre costul tranzacţional intern şi costul tranzacţional extern http://en.wikipedia.org/wiki/File:Market-Hierarchy-Model.png Costurile tranzacţionale externe ating valori enorme faţă de costurile tranzacţionale interne. Din cauza aceasta, pe listele electorale permanente se trec doar cei cu domiciliul stabil în localităţi din România. Şi restricţia este cu totul şi cu totul acceptabilă, zic eu : pe ultimele şase luni. Minirecensământul oferă o cale foarte ieftină pentru actualizarea listelor electorale, prin reducerea costurilor tranzacţionale în funcţionarea statului românesc. Traian Băsescu şi portocalii său obedienţi au lansat totuşi semnalul de boicot al minirecensământului în localităţile controlate de puterea portocalie. “Nesupunere civică” s-ar chema operaţiunea aceasta care dovedeşte stupiditate. Portocalii n-au nici măcar noţiuni minime corecte privind funcţionarea, întru adevărata eficienţă, a instituţiilor statului românesc. Pe vremea guvernării “preşedintelui jucător” acum pe tuşă Traian Băsescu, funcţionarea statului românesc atinsese costuri tranzacţionale exorbitante. Situaţia aceasta continuă, prin folosirea nenumăratelor pârghii de sabotaj aflate la îndemâna lui Traian Băsescu.

 8. Theodora Says:

  Tara membra a UE si NATO, stat naţional, suveran si independent, unitar si indivizibil, care isi doreste sa ramana democrata, impreuna cu 7.5 milioane de alegatori care au votat DA la referendumul din 29 iulie cauta urgent justitie independenta si impartiala. Rugam seriozitate!
  Procurorii de la Parchetul General ne vor chema pe toti 7.5 milioane de romani la audieri?
  Parchetul ataca MAI?!
  Sa ii anunte cineva pe cei de la CSM ca 7.5 milioane de romani asteapta cu nerabdare ca ei sa se intoarca din concediu.
  Avem nevoie urgent de un ministru al Justitiei!
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/08/10/tara-membra-a-ue-si-nato-impreuna-cu-7-5-milioane-de-locuitori-cauta-urgent-justitie-independenta-si-impartiala-rugam-seriozitate/

 9. blogideologic Says:

  Ileana Vulpescu : +”Despre postul public de televiziune care ne recomandă să “trecem din modul full în modul squeeze sau size” mi se pare o bătaie de joc ! Un procedeu tehnic optic, în care imaginile din filmele făcute pe ecran lat, semilat sau panoramic apar alungite, ca nişte picturi de El Greco. Pictor care, avea insa un defect de vedere. Asta nu-nseamnă că dacă unii, cu posibilităţi, au aparate performante cu tastă de nu-ştiu-care, trebuie să-l avem şi noi. HD-ul poate avea loc doar pe televizoarele cu cristale lichide, cu ecrane imense; dacă stai într-o casă mică, n-ai unde să le bagi. Ce să facă lumea care are aparate care nu-s, totuşi, de 100 de ani? Să le arunce pe geam, doar pentru că n-are bani de aparate performante, pe care ei ne obligă să le cumpărăm, deşi n-avem bani de ele? E incorect ! La noi în bloc n-are nimeni aşa ceva. Iarăşi, foarte enervant este că în timp ce rulează un film, apare o bandă care anunţă ce va urma. Probabil că cineva face o afacere pe banii noştri, din care-şi ia şi comision. “Vrei, nu vrei, bea Grigore aghiazmă!” ! Acestea sînt încălcări flagrante ale drepturilor internaţionale ale audio-vizualului. Altă problemă: de ce nu mai prindem, din ţară, TVR Internaţional? E un post care emite de pe teritoriul meu şi am dreptul să mă uit la el. Reprezintă alt tip de abuz la care sîntem supuşi de televiziunea publică! Alt subiect. Despre cât de rău sîntem percepuţi noi românii, în afară. A cui e vina? “Vina este a noastră. Avem nişte trimişi diplomatici trimişi în afară care nu-şi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român, pentru ca se şti că româna e o limbă de origine latină . Eu am întîlnit o profesoară de franceză, care absolvise la Sorbona şi care nu ştia că româna e o limbă romanică! M-am oferit să-i spun eu care sînt cele 10 limbi romanice, dacă la Sorbona tot nu învăţase. S-a mirat: “Da, dar e atît de înrudită cu slava!” – “Ştiţi cît e de înrudită cu slava? Tot atît cît o să fie şi franceza cu chineza, cînd vă vor ocupa chinezii!”. Alt caz: o fostă colegă, eminentă cunoscătoare a limbilor clasice, Lia Lupaş, lucra la o bibliotecă din New York . Trebuia să fie avansată şi a completat un formular, în care spunea ce limbi cunoaşte: printre altele, franceza, engleza, rusa. D-na care o examina a întrebat-o de ce a trecut şi rusa, doar limba ei maternă nu e slava? Ea a zis că nu, că româna e o limbă romanică. Motiv pentru care n-a mai fost avansată. Alt om cu multă carte, Dan Grigorescu, aflat la New York într-un post oficial, se duce la Biblioteca Municipală şi găseşte o singură carte în română, care era trecută la sectorul de limbi slave. I-a explicat directorului că româna e, o limbă romanică, s-o mute unde-i e locul. A doua zi, a găsit cartea tot la sectia “Slave”. Deci, vina nu e numai a noastră, ci şi a încăpăţînării lor cretine, chiar dacă-s filologi. O întâmplare văzută de mine la televizor: un ambasador al Germaniei la Bucureşti povestea cum vin gazetari din Germania , cu articole gata făcute despre România, de obicei denigratoare la adresa poporului român. I le dădeau să le citească şi el le spunea: “Nu e adevărat ce spuneţi! Eu trăiesc aici şi ştiu că nu e aşa!”. Iar ei se duceau în Germania şi publicau articolele exact aşa cum le scriseseră. Deducem că e o rea voinţă internaţională manifestă faţă de această ţară , cu sprijin şi din România. Înţeleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos, “Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior”. Or, la noi, complicitatea e mai mult decît binevoitoare faţă de tot ce se-ntîmplă din exterior. Nu ne pune nimeni în capul mesei şi nici alături de marile puteri, chiar dacă ne-am zbătut să intrăm în NATO, în Shengen. Probabil că nu sîntem decît o ţară consumatoare, aşa cum spunea primul trimis al FMI la noi, domnul Paul Thomson. Mă-ntreb cu ce? Producătoare nu mai sîntem, e limpede. Cu ce să ne mai lăudăm noi, românii? Cu copiii care iau Olimpiade prin străinătate, cu oameni care fac o carieră strălucită tot în afară, pentru că dacă ar face-o aici, ar fi şanse f. puţine să se ştie despre ei. Avem foarte buni specialişti în toate domeniile, dar la televizor apar doar ştiri că românii au furat, au omorît, au escrocat. Oare numai românii fac asta? Vuiesc agenţiile de presă cînd un român face o nelegiuire, dar nelegiuiri se-ntâmplă în toată lumea, făcute de oricine. Sînt scoase în evidenţă insa cele făcute de ţiganii plecaţi din România, ca şi cînd n-ai putea să deosebeşti un ţigan de un român. Cine le-a dat voie să treacă în ţările lor? Îmi spunea cineva avizat, că din satelit îţi vede şi culoarea şireturilor de la pantofi. De ce li s-a dat voie să treacă graniţa? Ca apoi să-i poată expulza, spunînd: “Uite ce-au făcut ticăloşii de români!”. E o demagogie de mult pornită. Aşa cum demagogia internaţională se practică şi în alte domenii, în funcţie de interes. Exită campanie anti-drog, dar nu există una similară anti-tutun, în nici o ţară . Pentru că de pe urma comerţului cu tutun se scot averi imense. Ipocrizia e că pe pachetele de ţigări ţi se spune ca tutunul e dăunător sănătăţii, dar nu e scos în afara legii! Eu sînt absolut convinsă că şi comerţul ilicit cu drogurile e dirijat de foarte sus. De ce nu se poate stopa comerţul cu drogurile? N-au nici un interes, pentru că aduce beneficii uriaşe. Doar China face excepţie. Acolo, dacă eşti prins cu droguri, te împuşcă şi familia mai plăteşte şi glonţul! Eu consider că omenirea e condusă cu o ipocrizie fără margini şi fără leac. De cînd cu această notiune noua de “corectitudine politică”, s-au găsit unii în SUA care să scoată din Mark Twain cuvintele “negru, negrotei, cioroi”, pentru că nu mai e “politic corect”. Omul ăla a trăit într-o epocă. Cum să iei un clasic al literaturii mondiale şi să intervii în textul lui? Tîmpenia din America , cu “cioroii” lui Mark Twain, transportată în România, ar deveni. “Romiada”, în loc de “Ţiganiada”? “Cînticele ţigăneşti” ale lui Miron Radu Paraschivescu sînt “Cîntice rome ?” Ce-o zice şi săracu’ Garcia Lorca, cu ale sale “Cîntece ţigăneşti” ? Ce are insultător cuvîntul “ţigan”? E numele unei naţii. Care e deosebirea între rom şi ţigan? Gitan, bohemian, tzigan, tsigan.” Degradarea morală e direct proporţională cu cea lingvistică? Mai deunăzi, la televizor, am auzit o cititoare de prompter spunînd “În liceu se aflau doisprezece fete”. “Se învaţă foarte prost româna-n şcoli, dacă nu reuşeşti să-i înveţi pe copii că “doi” şi doisprezece au feminin. E singura limbă romanică în care se-ntîmplă acest lucru. Doisprezece femei, doisprezece ceasuri. E o epidemie, o avalanşă de incultură. Nimeni nu mai zice azi “loc”, zice “locaţie”, fără să-i treacă prin cap să se uite într-un dicţionar francez sau englez să vadă ce înseamnă. Am citit într-un ziar acum cîteva luni ceva referitor la Camilla Parker Bowles, care la a nu ştiu cîta aniversare a căsătoriei cu Prinţul Charles, şi-a fracturat “perineul” de la piciorul stîng. Altcineva, la televizor, spunea, dorind să se refere la perigeu, tot perineu! Dacă nu ştii, nu vorbeşti! Am mari dubii în privinţa absolvirii unor şcoli. După părerea mea, îmi pare rău c-o spun, dar nu eşti neapărat intelectual dacă ai o diplomă universitară. Profesor, Iorgu Iordan, imi spunea : “Ai să vezi dumneata c-or să fie mai mulţi doctori decît miliţieni! “… Se merge pe linia minimei rezistenţe. Nu le mai pasă nici profesorilor, nici elevilor, nici studenţilor! E un dezinteres din partea ambelor părţi. Primii zic: ce să ne mai batem capul cu ăştia, că tot nu-s buni de nimic!?, ceilalţi: ce să mai învăţăm toate prostiile astea, dacă poţi deveni miliardar doar ştiind să te iscăleşti? Nu pot să nu fac comparaţie între ce se auzea înainte de 89 la tv şi la radio şi ce se aude acum. Tu, ca angajat al unui post de televiziune, ai nişte obligaţii. În ceea ce spune cel pe care-l inviţi nu poţi să intervii, treaba lui, mai ales dacă e-n direct. Pretenţia mea către angajat vine. Dacă ar căuta într-un dicţionar sau pe internet, ar afla cum se pronunţă toate numele proprii. Am fost uimită s-aud la un post de radio: Azi se împlinesc nu ştiu câţi ani de la naşterea lui “Gai de Mopezan”. El fiind Guy de Maupassant! Sau Riceard Uagnăr în loc de Rihard Vagner (Richard Wagner, desigur!). A dat telefon o doamnă şi le-a atras atenţia în direct: Este totuşi un compozitor neamţ, cum puteţi să-i pociţi numele? Răspuns: doamnă, dar e moda anglizantă!….”. E moda tîmpeniei şi a inculturii, aş spune. Situaţia limbii este deplorabilă! Chestia asta cu limbile străine poate pot s-o înţeleg, e mai puţin gravă decît batjocorirea propriei limbi! În Franţa, posturile radio şi tv sînt sancţionate cu amenzi grase atunci cînd folosesc cuvinte străine, în loc să folosească cuvinte franceze. In Franţa sistemul lor de monitorizare audio-vizual este atît de performant şi de drastic, încît atunci cînd detecteaza ceva în neregulă, îi intrerupe pe loc”. / La noi care ar fi soluţia ieşirii din această criză? / “La noi, în afară de pile, proptele şi o piesă de mobilier prin care se trece, se ajunge şi în mod cinstit, printr-un concurs, într-un asemenea post? Asta e problema: dacă din 20 de candidaţi înscrişi la concurs, cîştigă al 21-lea, care nici nu s-a înscris, unde ajungem? Dacă aşa se obţin posturile, n-avem de ce să ne mirăm că pe unele produse cărora li se face reclamă, apar aberaţii de genul “brînză bunăcioasă”, “piersică gustăcioasă”, “marea ieşeală” etc. Nişte analfabeţi care cred că inventează ceva. Cînd a murit, acum un an, preşedintele Poloniei, am auzit la televizor: “E un spaţiu în faţa catedralei, care comprimă nu ştiu cîtă lume.”. (Poate cuprinde.) Ce să mai vorbim despre expresia greşită “fără doar şi poate”, care e de fapt “fără dar şi poate”? Adică adversativ şi dubitativ. Lucruri analizate logic, ca de exemplu “mai exact şi mai corect”. Le-am întîlnit si la persoane foarte cultivate. Ne întoarcem la “unşpe trecute fix”?” / – S-a gîndit, Ileana Vulpescu să pună toate astea-ntr-un roman? / “Nu ! Încă scriu despre oameni care mai ştiu carte. Deocamdată îmi acord o pauză. / Am mai constatat ceva. Acum nimeni nu se duce să-şi depună un curriculum vitae, ci un “sivi” (CV) şi pariez că majoritatea lumii nici nu ştie ce-nseamnă. Nimeni nu se mai duce să-şi ducă undeva o autobiografie, ca să fie angajat: aplică. Aplică pentru un job! Aplică era ceva ce se pune pe perete. Mă indispune profund cînd aud de “brandul de ţară”. Bine că ne-am procopsit cu o frunză, care este “brandul de ţară”. Măcar dacă era şi Eva pe-acolo. Eu nu pot să dau explicaţia pentru apariţia acestor aberaţii decît că, poate, la început a spus cineva ceva în glumă şi pe urmă s-a luat în serios. Eu i-aş sfătui, să nu mai facă greşeli, să pună mîna pe o gramatică a limbii române şi să nu se sfiască să umble în dicţionare. Astfel, poate n-o să mai auzim, chiar şi printre persoanele care au absolvit Filologia, expresii de genul “cărţile care le-am cumpărat”, “m-am dus la servici”. Eu le tot spun, cînd am ocazia, că-s nişte cuvinte în limba română, ca viciu, oficiu, ospiciu, serviciu etc. care au această formă. Nu zici “m-am dus la ofici”, nici “am fost la ospici”, nici “mi-am luat un servici de masă”. Pe mine mă surprinde cîtă încredere au în ei aceşti oameni şi cîtă lipsă de dubiu în ceea ce priveşte limba română. Aş retipări “Gramatica greşelilor”, de Iorgu Iordan. O carte de consultat, nu de ţinut în casă, pe post de mobilă. Văd un dispreţ faţă de cine mai vorbeşte corect. O nepăsare de genul “lasă-i p-ăştia să vorbească. ne uităm în gura lor? Nişte babalîci depăşiţi, o generaţie expirată. Poate aşa şi e. Dar pînă să expire ei, îi inspiră pe alţii. Ce modele să mai aibă cei tineri? Cînd bordelul e o mînăstire faţă de politică, şi cînd la televizor şi prin gazete sînt aproape numai obscenităţi, cînd se cultivă doar incultura ?+ Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2012/08/ileana-vulpescu-cand-bordelul-e-o.html

 10. blogideologic Says:

  Financiarizarea pieţelor agroalimentare : “FMI nu acceptă propunerea Guvernului Ponta privind reducerea TVA la alimentele de bază – surse” http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/fmi-nu-accepta-propunerea-guvernului-ponta-privind-reducerea-tva-la-alimentele-de-baza-surse-273381.html Experţii de la FMI sunt extrem de lacomi, dar nu sunt deloc stupizi. Ei ştiu, aşa cum ştim toţi românii de viţă altminteri (se confirmă: doar cunoaşterea este democratică !), regula fiziocrată a lui François Quesnay : Numai agricultura creează valoare economică autentică. Şi de ce să-i lăsăm noi, experţii neoliberali de la FMI, să profite din aceasta pe bieţii români?

 11. blogideologic Says:

  Democraţie autentică / Băsescu: “USL nu mai are limite. Fac un apel la ei să înţeleagă că atacurile la CCR şubrezesc instituţia” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-usl-nu-mai-are-limite-fac-un-apel-la-ei-sa-inteleaga-ca-atacurile-la-ccr-subrezesc-institutia-273394.html Cei de la Noua Generaţie (vedeţi ghilimelele) au învăţat bine lecţia. Ceea ce contează realmente în lume este crearea unor legături emoţionale şi a unor semnificaţii de durată. Cei care au votat DA pe 29 iulie 2012, în magnifica reacţie a Thermidorului Românesc, spuneau sincer : “Acum sînt un om fericit!” Şi iată că au fost, şi au rămas în România, şapte milioane şi patru sute de mii de oameni fericiţi. Această semnificaţie de durată s-a transformat deja în democraţie autentică.

 12. blogideologic Says:

  Pe un fir de forum RL, cineva îmi reproşa : “Eşti arondat, nu asignat, că aia nu există în dex”. L-am întrebat :Dar de ce nu priveşti totuşi în DEX ? Cum poţi să negi chiar în felul acesta evidenţa cea mai simplă, şi chiar uşor accesibilă ? Şi nu eşti capabil să pricepi ce înseamnă “A ARONDÁ“? 1/ A rotunji, a face să crească, a augmenta. Adică exact ce a făcut Traian Băsescu şi partizanii săi pentru CVORUM. 2/ Apoi, se referă la o cartare. Uită lucrurile acestea, uită-le chiar în foarte mare viteză (adică în “RAPIDITATEA” noastră, a românilor, ce-i sperie aşa de mult pe comisarii europeni :-)). Asignarea despre care vorbesc se referă la conţinutul de persoane înscrise în “listele electorale permanente”. “A asigna, asignéz” înseamnă “Fixez, hotărăsc”. Şi nu se asignează la un moment dat (PANTA REI, nu sînt eu vinovat pentru ce a spus Heraclit !) pe “lista electorală permanentă” (acum văd şi eu că este o contradicţie heraclitică, dar Heraclit a inventat dialectica, mă resemnez) a unei localităţi din România decât persoanele care au avut domiciul stabil în acea localitate pe ultimele şase luni dinainte de “momentul dat”. Regula aceasta este un act decizional European, adică este valabilă în toate ţările din UE. Faptul că Traian Băsescu nu cunoaşte regula, nu anulează regula :-)

 13. blogideologic Says:

  “grup infracţional organizat” STENOGRAME. Un anume “Vlad” îi spunea lui Dobre: “Să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/stenograme-un-anume-vlad-ii-spunea-lui-dobre-sa-fugim-din-acest-grup-infractional-organizat-pe-bune-273376.html Sintagma “grup infracţional organizat” ţine de limbajul de lemn. Înseamnă că montajul a fost “bine” pregătit, ca o provocare, de către servicii. Din ordinul cui ? Păi dar cine controlează “bine” serviciile din România ?

 14. blogideologic Says:

  Marele Orient Mijlociu http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/asistentul-secretar-de-stat-american-pentru-afaceri-europene-vine-la-bucuresti-gordon-va-a-discuta-cu-oficialii-romani-despre-ingrijorarile-sua-legate-de-actiunile-guvernului-273431.html Deci diplomaţia americană resuscitează acum doctrina geopolitică a Marelui Orient Mijlociu, lansată pe vremuri de preşedintele George W. Bush. Mi se pare limpede că în această geopolitică reîmprospătată pentru Marele Orient Mijlociu, România este plasată în tripletă cu Turcia şi Siria. Resorturile acestei clasificări sunt multiple, toate inteligente, fără îndoială, fiecare dobândind un punctaj propriu. Sînt curios ce punctaj a primit, de la funcţionarii acestui subdepartament/compartiment pentru Marele Orient Mijlociu al Externelor americane, faptul că România a dat cetăţenie unui originar din Romania Ierusalimului ? De asemenea, întreb doar!, a contat ceva şi faptul că doctorul Raied Arafat a clătinat puterea lui Traian Băsescu ?

 15. android Says:

  Acum e cam greu sa se reuseasca ceva, daca se ataca lista inainte si se cautau informatii si afla ca nu e in regula poate se putea face ceva, dar acum, cam greu.

 16. blogideologic Says:

  @ gigimarcu48
  Mulţumesc pentru comentariu. Şi mai este încă un aspect legat de actualizarea listelor electorale, aspect prea puţin discutat la noi : Anume chestiunea costurilor de funcţionare ale instituţiilor statului organizate ierarhic. De exemplu, în legătură cu problema, realmente complicată, privind actualizarea listelor permanente, un portocaliu infatuat şi fără multă glagorie îmi transmitea mesajul : “Ioan Rus trebuia să facă asta (actualizarea, nota mea), chiar dacă guvernările anterioare nu ar fi făcut-o de 20 ani. Trebuiau să apese o tastă pe calculatorul ăla.” I-am răspuns politicos, sper că suficient de lămuritor : Era o operaţiune care nu se făcea decât prin plata unui cost tranzacţional http://en.wikipedia.org/wiki/Transaction_cost Vezi şi deosebirea dintre costul tranzacţional intern şi costul tranzacţional extern http://en.wikipedia.org/wiki/File:Market-Hierarchy-Model.png Costurile tranzacţionale externe ating valori enorme faţă de costurile tranzacţionale interne. Din cauza aceasta, pe listele electorale permanente se trec doar cei cu domiciliul stabil în localităţi din România. Şi restricţia este cu totul şi cu totul acceptabilă, zic eu : pe ultimele şase luni. Dar portocalii n-au nici măcar noţiuni minime corecte privind funcţionarea, întru adevărata eficienţă, a instituţiilor statului românesc.

 17. ligianitulescu Says:

  Noi nu stim sa facem galagie si nu ne ia nimeni in seama. Trebuie sa fim mai fermi. Sa vedem rezultatul si atunci, in caz ca pierdem, poate vom sti ce trebuie sa facem.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: