REFERENDUMUL SI DEMOCRATIA

1.- In democratie conteaza legea majoritatii – a celor responsabili care isi asigura riscul si raspunderea votului.

– Nu absenteistii – neinteresati de soarta cetatii ;

– Nu lasii care nu-si asuma votul si respectiv exprimarea opiniei.

2.- Decizia boicotului, luata de domnul Traian Basescu si adeptii sai este decizia unor lasi care s-au temut de opinia cetatenilor.

3.- Decizia Curtii Constitutionale, cu stabilirea pragului minim de 50% nu lua in calcul   decizia de boicot din partea celui implicat si a sustinatorilor sai.

A ignora acest efect al boicotului inseamna a nesocoti votul cetatenilor activi care s-au prezentat la vot si deci s-au pronuntat pentru demiterea domnului Basescu – deci a nesocoti parerea a 9 milioane de romani

4.- Realitatea demografica a Romaniei este aceea ca nu mai exista 18 milioane de romani cu drept de vot. Se opereaza cu statistici invechite.

– Romania are o crestere demografica negativa (populatia scade anual cu cel putin 200.000 de oameni)

– Iar circa 2 milioane de romani sunt pleacati din tara definitiv sau temporar.

Deci, in realitate, cei 9 milioane de votanti la referendum – nu reprezinta 50%  ci cca. 60% din cetatenii cu drept de vot.

5.- In aceste conditii, este uluitoare insolenta cu care domnul Basescu doreste invalidarea referendumului.

6.- Dimpotriva, eu cred ca toate acestea constituie argumente clare pentru Curtea Constitutionala pentru a valida votul romanilor la referendum.

7.- Domnul Basescu a fost votat in 2009 cu 5 milioane de voturi. Acum, 8 milioane de romani ii spun ca trebuie sa plece. A nesocoti acest vot al romanilor ar fi un act iresponsabil al domnului Basescu. Singura concluzie onorabila pentru domnia sa ar fi : sa plece, sa-si dea singur demisia.

8.- In Europa nu exista conditia prezentei a peste 50% din alegatori ci sunt frecvente situatiile in care aceasta cifra se situeaza mult sub acest prag.

9.- Deci Curtea Constitutionala trebuie sa valideze referendumul, in spiritul respectului fata de vointa clara a electoratului roman.

16 Responses to “REFERENDUMUL SI DEMOCRATIA”

 1. stansebastian Says:

  Personal va stimez foarte mult din mai multe motive dar dati-mi voie sa nu fiu de acord cu dvs cu urmatoarele argumente pe care personal le consider corecte.
  1. Referendumul a fost organizat de USL
  2. Numarul alegatorilor la rostit cu gurita lui dnl Rus pe postul TV
  3. Actiunea de suspendare a fost declansata in mod fulgerator dupa ce a fost arestat Nastase si tot circul cu sinuciderea
  4. Nu putem compara votul de suspendare a lui Basescu cu votul dintr-o finala in care Basescu daca ar ajunge iar bate si pe Ponta si pe Antonescu
  5.Ce v-ati grabit la guvernare?Nu stiati ca e un mar otravit
  6.USL nu are o conducere (conducere executiva) credibila,serioasa
  si matura
  7.USL nu s-a curatit de “puscariabili” si asta cred eu datorita
  jocurilor de culise facute de Prostanac atunci cand v-au debarcat
  8.Altfel ar fi aparut PSD in fata alegatorilor sub conducerea dvs
  9.Angajamentul partinitor al posturilor de tv ale lui Voiculescu fata de USL cat si miscarea aceea de retragere din parlament a patronului Antenelor sub un motiv inventat
  Ar mai fi multe de spus dar cam astea sunt cele principale pentru care m-am hotarat sa raman acasa.
  Va multumesc si vs doresc sanatate!

 2. emigrantul Says:

  1) Dupa cum se remarca din datele statistice de mai jos, tendinta de crestere a numarului de alegatori odata cu scaderea populatiei stabile este veche si nu reprezinta ceva neobisnuit descoperit acum in 2012.

  recensământul din 1992 – 22,81 milioane persoane – populaţie stabilă
  1992 – înscrişi pe liste 16,38 milioane de persoane cu drept de vot
  1996 – înscrişi pe liste 17,21 milioane de persoane cu drept de vot
  2000 – înscrişi pe liste 17,69 milioane de persoane cu drept de vot
  recensamântul din 2002 – 21,69 milioane persoane – populaţie stabilă
  2004 – înscrişi pe liste 18,45 milioane de persoane cu drept de vot
  2008 – înscrişi pe liste 18,46 milioane de persoane cu drept de vot
  recensământul din 2011 – 19,04 milioane persoane /date provizorii – populaţie stabilă
  2012 – înscrişi pe liste 18,31 milioane de persoane cu drept de vot

  2) Cei aproximativ 18.3 milioane alegatori romani de pe liste sunt persoane cu documente de identitate romanesti valide si drept de vot. Este imposibil ca milioane de oameni care au murit sau nu mai au acte romanesti sa fi ajuns pe listele de vot cu niste Coduri Numerice Personale valide.

  • Motanul Incaltat Says:

   @emigrantul
   Daca este sa ne luam dupa statisticile date de tine, cel putin din 2002 incoace a scazut populatia stabila dar numarul de alegatori a ramas aproximativ constant, cu tendinta de scadere:

   “recensamântul din 2002 – 21,69 milioane persoane – populaţie stabilă
   2004 – înscrişi pe liste 18,45 milioane de persoane cu drept de vot
   2008 – înscrişi pe liste 18,46 milioane de persoane cu drept de vot
   recensământul din 2011 – 19,04 milioane persoane /date provizorii – populaţie stabilă
   2012 – înscrişi pe liste 18,31 milioane de persoane cu drept de vot”

   Dar din 2002 pana in 2011 au trecut 9 ani… Populatia stabila a scazut cu aprox. 2,65 milioane de oameni. Mi se pare ciudat ca numarul de persoane cu drept de vot sa fi ramas aprox. acelasi… Adica sa ai o populatie stabila de 19,04 milioane iar persoanele cu drept de vot sa numere 18,31 milioane – diferenta este 730 mii de persoane, nu? La 1 iulie 2011, in statisticile curente, figura o populatie de 21.354.396. Rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au indicat o populatie stabila de 19.042.936. Din 1992 pana in 2002, deci in 10 ani, scaderea populatiei stabile a fost de 1,12 milioane, iar din 2002 pana in 2011 a scazut mai mult decat dublu fata de perioada precedenta…

   Chestiunea se poate stabili precis daca se efectueaza calcule statistice de calitate. Cred ca s-ar putea stabili cu o probabilitate foarte mare cat este acum numarul persoanelor cu drept de vot.

   “Este imposibil ca milioane de oameni care au murit sau nu mai au acte romanesti sa fi ajuns pe listele de vot cu niste Coduri Numerice Personale valide.”

   In acest caz, numai Teoria Probabilitatilor si Statistica Matematica iti poate spune ce-i posibil si ce-i imposibil. Rezultatele oficiale si definitive ale referendumului ar trebui sa confirme rezultatul matematic…

  • emigrantul Says:

   Numarul de votanti inscrisi pe listele electorale nu se stabileste in acord cu datele de la ultimul recensamint si nici pe considerente statistice.

   Ministerul Afacerilor Interne, politia, are baza de date, reactualizata de doua ori pe an, cu cardurile de identitate ale tuturor romanilor adica: nume, virsta, domiciliu, etc., si in acord cu ea oamenii sunt arondati la sectiile de votare functie de adresa din buletin.

   Milioane de persoane pot fi plecate de multi ani in Europa Occidentala insa asta nu inseamna ca poseda buletine romanesti expirate. Ca urmare, acesti oameni apar pe listele de vot la sectia unde sunt arondati in acord cu adresa din acte.

   Citat:
   “Chestiunea se poate stabili precis daca se efectueaza calcule statistice de calitate. Cred ca s-ar putea stabili cu o probabilitate foarte mare cat este acum numarul persoanelor cu drept de vot.”

 3. Claudia Hogman Says:

  Inca ceva. In America Obama nu mai e pe val, dar nimeni nu il da jos si il lasa sa-si termine mandatul! Ati cheltuit o gramada de bani cu acest referendum. Acum ar trebui voi cei 256 de parlamentari sa platiti din salariile DVS si sa va vindeti vilele si apartamentele ca sa platiti! Nu JOS BASESU da de mancare natiei! Ar trebui sa fiti mai responsabili ca si parlamentari si sa tineti cont de stabilitatea Romaniei. S-a vazut ca politicul influenteaza economicul, dar chiar va pasa de Romania? Sau va pasa doar de orgoliile voastre?

  • dtucra Says:

   Poate ar trebui sa plateasca Basescu renovarea renovarii de la vila Dante. Dictatura e intotdeauna mai ieftina.
   In alta ordine de idei, Obama are alegeri peste 3 luni si a avut un mandat de 4 ani.

 4. Calugaru Ovidiu Marius Says:

  Rezultatele de la Referendum 2012, privite din punct de vedere logic http://blogatu.ro/2012/07/rezultatele-de-la-referendum-2012-privite-din-punct-de-vedere-logic.html

 5. dlnimeni Says:

  Despre dialogul real din spatiul virtual.
  Posted on 31 iulie 2012

  Subiectul numarului corect de alegatori de pe liste la acest referendum mi-a adus aminte de faptul ca, inca din prima perioada de existenta a blogurilor si forumurilor, am scris despre necesitatea actualizarii acestor liste – de peste zece ani de zile necorespunzatoare, in presupunerea mea – pe forumurile si blogurile unor fruntasi politici de prim rang, inclusiv din partidele care se bitiie astazi pe seama dimensiunii cvorumului la referendum. Cu rezultatele pe care le vedem cu totii. De unde si titlul acestul articol.

 6. Andrei Popa Says:

  Singura solutie pe care ar putea-o da Curtea Constitutionala ar fi aceea de a invalida Referendumul si de a stabili o data pentru reluarea sa, data la care sa fie validat ci majoritate simpla.
  In majoritatea statelor europene in acest fel a fost hotarata aderarea la UE…

 7. Theodora Says:

  In atentia liderilor USL – Nu cedati! – Nu il lasati pe Basescu Traian sa se intoarca la Cotroceni – Riscati sa va pierdeti propriul electorat
  Votul celor 7, 5 milioane de romani va obliga la o reactie ferma.
  Votul celor 7, 5 milioane de romani NU POATE FI IGNORAT
  Daca nu gasiti o solutie corecta, legala si constitutionala care sa il opreasca pe Basescu Traian sa se intoarca la Cotroceni, veti avea veti avea o surpriza foarte neplacuta la alegerile parlamentare viitoare.
  Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin au datoria sa duca la indeplinire dorinta celor 7.5 milioane de romani care au votat pentru demiterea lui Basescu Traian.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/07/30/in-atentia-liderilor-usl-nu-cedati-nu-il-lasati-pe-basescu-traian-sa-se-intoarca-la-cotroceni-riscati-sa-va-pierdeti-propriul-electorat/

 8. Satul Braznic Says:

  Domnule Presedinte,

  Sunt un cetatean care, in cazul invalidarii rezultatelor Referendumunlui de catre CCR, ma voi considera o persoana vatamata de o autoritate publica (CCR), conform Art. 52 din Constitutia Romaniei, pentru urmatoarele motive:

  1. Incalcarea Art. 16 (1) din Constitutia Romaniei, conform caruia “cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.
  Ca persoana care mi-am exercitat dreptul la vot, votand “DA”, ma consider discriminat fata de persoanele care au votat “NU” deoarece votul meu a avut doar valoarea cantitativa data de insumarea cu celelalte voturi similare, pe cand cei care au votat impotriva demiterii au castigat prin inlocuirea rezultatului votului lor cu rezultatul neparticiparii majoritatii persoanelor inscrise pe lista.

  2. Presedintele suspendat si sustinatorii sai au recurs, prin instigare, la restrangerea exercitarii dreptului la vot, fapt care este permis, conform Constitutiei (Art. 53), doar “pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

  3. Dreptul la boicot nu este prevazut de Constitutia Romaniei, de aceea consider ca a cere neparticiparea la vot este la fel de grav ca si a cere cetatenilor romani sa nu-si exercite oricare dintre celelate drepturi (dreptul la viata, la libertate individuala, la circulatie, la educatie, la sanatate etc.). Aceasta instigare la neexercitarea dreptului la vot trebuie sa fie luata in calcul atunci cand se valideaza rezultatele Referendumului.

  In ceea ce priveste indatoririle cetatenilor romani prevazute de Constitutia Romaniei:

  1. CCR ar trebui sa analizeze in ce masura cetatenii romani de etnie maghiara si-au dovedit “fidelitatea fata de tara”, care este “sacra” conform Art. 54 din Constitutia Romaniei, precum si modul in care aceasta “fidelitate” a influentat cvorumul participarii la Referendum. Neparticiparea lor a fost la indemnul Presedintelui suspendat sau la indemnul Primului-ministru al altei tari?

  2. Fiecare cetatean roman are dreptul sa voteze, iar in cazul acestui Referendum fiecare cetatean roman a avut dreptul sa spuna “DA” sau “NU” in ceea ce priveste suspendarea Presedintelui. Inainte sa ia o decizie privind validarea Referendumului, CCR ar trebui sa analizeze daca neparticiparea la vot a fost obiectiva sau a fost ceruta de catre Presedintele suspendat, Primul-ministru al Ungariei si/sau sustinatorii lor. Personal, dreptul la vot l-am exercitat, insa nu consider ca am avut dreptul de a alege “DA”, adica demiterea, deoarece acest drept mi-a fost incalcat de catre cei care nu au participat la vot. De aceea cred ca CCR ar trebui sa analizeze si Art. 57 din Constitutie: “Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi”.

 9. blogideologic Says:

  “Ambasada SUA: Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie fără amestec din afară. Ion Iliescu reacționează dur.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ambasada-sua-curtea-constitutionala-trebuie-lasata-sa-ia-o-decizie-asupra-referendumului-fara-niciun-amestec-din-afara-272255.html Cum l-ar vedea oare, moralmente, preşedintele Thomas Jefferson pe domnul Mark Gitenstein acţionând acum în România ? Probabil ar fi dezamăgit că Statele Unite ale Americii au trimis un asemenea ambasador în Europa. Dar mă îndoiesc că domnul Mark Gitenstein este un Jeffersonian. Totodată sînt absolut sigur că domnul Mark Gitenstein nu ar avea curajul să declare aşa ceva opiniei publice din SUA. Reamintesc ceea ce am spus frecvent pe forum : Jeffersonianismul este singurul curent din doctrina politică americană care îi favorizează pe români. Iar domnul Mark Gitenstein acţionează hotărât şi în modul cel mai evident împotriva intereselor românilor. Care, totuşi, ţinem foarte mult să îi amintim deşi nu ne citeşte comentariile, în politica de stat naţional acţionează după o ideologie construită doctrinar la fel –mutatis mutandis- ca Jeffersoniasmul American. Nu ştiu de ce sînt convins că ambasadorul Mark Gitenstein, dacă ar citi prin miracol despre Ideologia primară a lui Destutt de Tracy, nu ar înţelege nimic. Deşi chiar preşedintele American Thomas Jefferson a tradus pe vremuri unul dintre textele fundamentale scrise de contele Antoine Destutt de Tracy. Un text apoi tipărit în limba engleză şi utilizat ca manual pentru învăţarea economiei politice la colegiul virginian William and Mary. Bănuiesc însă că ambasadorul Mark Gitenstein este într-o considerabilă măsură mai mult asemănător preşedintelui Traian Băsescu, decât asemănător preşedintelui Thomas Jefferson. La fel ca Traian Băsescu, nici domnul Mark Gitenstein nu se încurcă în “fineţuri” ideologice şi etică politică. Mai ales că aici este vorba despre o paradigmă datând din vremea situată între Iluminism şi Romantism. Dacă poporul român a pierdut Iluminismul din cauza jugului fanariot („Grecismul năbuşi limba noastră, clasele avute abia mai îngânau limba părinţilor lor şi numele de Român devenise un nume de dispreţ; limba greacă comanda de pe Tron drepturile şi datoriile oamenilor, dascălii greci ocupau catedrele în şcoala domnească şi tot în limba greacă se ridicau imnurile la cer, pe când cea română abia se mai auzea pe lungul brazdei, în monologul plugarului ce mână boii” scria primul Ion Brătianu) geniul Romantismului a făurit ideologia naţionalismului românesc “turnând în formă nouă limba veche și-nțeleaptă”. Este păcat că ambasadorul Mark Gitenstein nu înţelege ideologia acestui popor în a cărui ţară domnia sa reprezintă America ! America, America, America, chiar nu mai contează ideea aceasta ?

 10. Sibilla Says:

  USL ARE O DATORIE MORALA. FATA DE ROMANI, 8 MILIOANE DE VOCI !!! JOS ba-SECU !!!
  http://sfinx777.wordpress.com/2012/08/01/usl-are-o-datorie-morala-fata-de-romani-8-milioane-de-voci-jos-ba-secu/

 11. Theodora Says:

  Am speranta ca judecatorii CCR vor tine seama de vointa a 7.5 milioane de romani.
  Votul celor 7, 5 milioane de romani nu poate fi ignorat.
  Si daca noi cei care am votat ramanem fara reactie si acceptam ca Basescu Traian (cel care a pierdut alegerile prezidentiale din decembrie 2009 pe teritoriul Romaniei) sa se intoarca la Cotroceni inseamna ca suntem niste nimicuri si ne meritam soarta.
  Sa il alegem dracului pe viata si sa terminam o data si sa aiba dreptul sa lase mostenire functia de presedinte celui de-al doilea nascut in cazul nostru analfabetei care a ajuns europarlamentar.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/08/01/in-asteptarea-deciziei-ccr/

 12. analfabetul Says:

  Reblogged this on Romania 2014 – Un nou Inceput.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: