SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ – SOCIETATE A CUNOAŞTERII

Intervenţie la seminarul ştiinţific :

“Societatea informaţională – societate a cunoaşterii”,
organizat de Academia Română în memoria acad. Mihai Drăgănescu

            1.  Doresc, în primul rând, să apreciez iniţiativa Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei a Academiei Române de a organiza acest seminar ştiinţific consacrat operei şi activităţii academicianului Mihai Drăgănescu – primul preşedinte al Academiei, reorganizată după 1989.

2. Tema seminarului – “Societatea informaţională – societatea cunoaşterii” – exprimă esenţa orientărilor pe care le-a promovat academicianul Mihai Drăgănescu în întreaga sa activitate, ca profesor al Politehnicii Bucureştene, ca cercetător, ca promotor şi conducător al structurilor care au susţinut această activitate, Institutul Central de Informatică şi centrele teritoriale de calcul.

3. Am avut prilejul să conlucrez îndeaproape cu acad. Mihai Drăgănescu, în calitatea sa de conducător al ICI , în perioada anilor 1984-1989, când eram director al Editurii Tehnice. În cadrul editurii, compartimentul cel mai dinamic a fost tocmai cel al redacţiei de informatică şi de tehnică de calcul, coordonat de ing. Paul Zamfirescu (fost coleg de liceu la “Sf. Sava” şi de facultate).

Profesorul Mihai Drăgănescu şi prof. Marius Guran erau principalii consultanţi şi colaboratori ai editurii, în acest domeniu, la care se adăuga o pleiadă întreagă de cercetători din ICI, ITC, FEA, Fabrica de calculatoare, ca şi din reţeaua centrelor teritoriale de calcul, coordonate de ICI, precum şi cadre didactice din Politehnica din Bucureşti, ca şi din principalele centre universitare – Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova, Braşov.

Redacţia realiza şi o publicaţie – AMC (automatică, management, calculatoare) care era susţinută de un mare număr de colaboratori din unităţile menţionate, ca şi din unităţi industriale, cu câteva apariţii pe an şi având o răspândire remarcabilă în ţară.

4. Existenţa Institutul Central de Informatică şi a centrelor teritoriale de calcul a constituit un cadru favorabil pentru formarea unui corp activ de specialişti în domeniul informaticii şi tehnicii de calcul, colaboratori activi ai Editurii Tehnice şi principalii utilizatori ai publicaţiilor sale.

Prof. Mihai Drăgănescu mi-a oferit două lucrări de referinţă pentru acest domeniu: cartea prof. Zoneji Masuda – directorul Institutului pentru Societatea Informatică din Tokio, intitulată “Societatea informatică ca societate post-industrială” – şi cartea profesorului E. Feigenbaum, de la Universitatea Standard din California, scrisă împreună cu ziarista Pamela Mc Corduck – intitulată “A cincea generaţie”, referitoare la programul japonez de realizare a unei noi generaţii de calculatoare (considerată “best seller”-ul anului 1984 în SUA).

Pentru a evita complicaţiile privind aprobarea şi finanţarea unor traduceri, ambelor lucrări le-am făcut ample prezentări (note de lectură) în publicaţia AMC (numere din anii 1984 şi 1985), care s-au bucurat de larg interes din partea cititorilor.

5. Am participat la numeroase întâlniri-dezbateri, programate şi conduse de prof. Mihai Drăgănescu, atât în Bucureşti, cât şi în alte localităţi, reuniuni de larg interes prin actualitatea temelor abordate şi calitatea participanţilor. Ele acu întreţinut un climat activ, de interes pentru acest domeniu, de mare actualitate. Este, fără îndoială, meritul prof. Mihai Drăgănescu de a fi contribuit la cultivarea acestui interes şi de a fi fost promotorul afirmării şi dezvoltării acestui domeniu de cercetare şi de dezvoltare, care a cunoscut ce mai dinamică şi spectaculoasă evoluţie. În condiţiile de atunci, în ciuda izolării noastre internaţionale şi a restricţiilor de circulaţie o oamenilor şi a informaţiilor, România a reuşit să se situeze, cred în avangarda dezvoltării acestui domeniu, în această parte a Europei şi prin contribuţia prof. M. Drăgănescu.

Prof. Mihai Drăgănescu a fost, incontestabil, omul de idei şi de suflet al unei adevărate mişcări intelectuale, în consens cu ceea ce se petrecea pe plan internaţional, contribuind la conectarea ţării noastre şi a specialiştilor noştri la cercetarea de vârf de cea mai acută actualitate, care a influenţat întreaga dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică la confluenţa secolelor XX şi XXI.

6. După 1989, prof. Mihai Drăgănescu a fost, pentru scurt timp, viceprim-ministru, în primul guvern – Petre Roman. S-a ocupat de reorganizarea Academiei Române, care fusese practic dezorganizată de Ceauşescu, transformată într-o instituţie formală, privată de institutele sale de cercetare şi având interdicţia de a mai primi noi membri. În calitate de preşedinte ales al noii academii, Mihai Drăgănescu a readus-o la viaţă şi a transformat-o într-o instituţie respectată. A depus o muncă stăruitoare pentru revitalizarea Academiei în noile condiţiuni, pentru reintegrarea şi reactivarea fostelor institute academice.

Ţinând seama de problemele complexe ale reorganizării economiei naţionale, la început de ianuarie 1990 am luat decizia, împreună cu premierul Petre Roman, a organizării Institutului Naţional de Cercetări Economice, subordonat iniţial guvernului şi condus de acad. Tudorel Postolache, în calitate de viceprim-ministru. Prima sa acţiune a fost legată de elaborarea “Strategiei tranziţiei spre economia de piaţă”, apoi strategia integrării în Uniunea Europeană. Ulterior, INCE a fost integrat între institutele subordonate Academiei Române.

7. În încheiere, aducând omagiul nostru academicianului Mihai Drăgănescu, recunoaştem în el figura reprezentativă a unui intelectual, cercetător pasionat, om deschis spre nou, conectat la tot ce înseamnă progres ştiinţific şi tehnologic, creator, înzestrat, totodată, cu capacităţi deosebite de organizator, ceea ce nu este, din păcate, comun pentru mulţi cercetători valoroşi.

 

8 Responses to “SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ – SOCIETATE A CUNOAŞTERII”

 1. justias Says:

  dn. iliescu

  avem datoria sa fim alaturi de dn. nastase!
  o zi trista pentru democratia romana. pentru mine justitia a incetat sa mai existe.

 2. Gabriela Savitsky Says:

  Suntem un popor in deriva. Si, mereu, ne “mancam” conducatorii.

 3. Sibilla Says:

  Acestea sunt gândurile lui Adrian Năstase, transmise Jurnalului Naţional cu câteva ore înaintea evenimentelor dramatice de miercuri. Materialul era destinat rubricii noastre “Astăzi e ziua ta”. Reproducem integral textul lui Adrian Năstase, care mâine împlineşte 62 de ani.

  “Mi-ar face mare plăcere să cred că nu împlinesc, neapărat, aceşti 62 de ani, ci că ei au darul de a mă împlini pe mine.

  Adrian Nastase implineste maine 62 de ani. Asa cum obisnuim, in cadrul acestei rubrici, i-am adresat cateva intrebari, la care ne-a raspuns ieri, cu cateva ore inainte de a incerca sa se sinucida. Iata cum vedea viata fostul prim-ministru al Romaniei inainte de evenimentele de ieri!

  Mai în glumă, mai în serios, aş spune că, la câte s-au scris şi vorbit în ultimii ani despre mine, sunt ca o carte deschisă. Acesta este, de altfel, unul din riscurile vieţii politice, faptul că eşti în permanenţă în vizorul opiniei publice. Iar când nu stau colegii dumneavoastră din presă cu ochii pe noi, stau alţi băieţi cu ochiul şi timpanul aţintite atent. Din păcate fără succes pentru ei, pentru simplul motiv că întotdeauna am fost transparent cu toate aspectele şi palierele vieţii mele. De la pasiuni personale la încercări profesionale, cei care au vrut să afle detalii despre viaţa mea au avut în mine un partener de dialog. Mi-am pus pasaje mari din trecutul meu pe Internet, pe site, pe blog şi, mai nou, pe pagina de Facebook. Astfel, lumea a avut ocazia să afle că nu îmi plac doar tablourile, ci am o pasiune pentru apicultură, că mi-am petrecut bună parte a copilăriei în vie, la cules de struguri, că nu mă dau în lături de la muncile gospodăreşti atunci când sunt la Cornu, că, în fine, încerc pe cât se poate de mult să am o viaţă normală, în cadrul căreia să mă gândesc cu încredere şi speranţă la ziua de mâine şi să nu regret niciodată ziua de ieri.

  Mi-ar face mare plăcere să cred că nu împlinesc, neapărat, aceşti 62 de ani, ci că ei au darul de a mă împlini pe mine, în sensul în care, fiecare inel care se adaugă la trunchiul vârstei vine şi cu un plus de verticalitate, înţelepciune şi bună percepţie a mediului din jur. Peste 365 de zile mi-aş dori să văd un om mai puternic şi mai energic ca la 62 de ani şi mai puţin înţelept ca la 64 de ani. Iar în toate aceste zile sper să am, cât mai mult posibil, familia alături de mine.

  Din punct de vedere profesional, politic, am mai spus-o şi o repet, nu am ce regreta. Fiecare decizie pe care am luat-o trebuie privită în contextul mai amplu al acelor vremuri, iar istoria va avea grijă, sunt convins de asta, să aducă ordine la nivelul percepţiei publice, în acest sens. Pentru că, în cazul meu, argumentele politice se bazează pe cifre, pe rezultate, nu pe vorbărie politicianistă sau propagandă. Asta nu înseamnă că nu am învăţat din fiecare lecţie pe care politica mi-a dat-o. Dacă ar fi să regret, însă, ceva, trecând din planul profesional în plan personal, este transferul vendettei politice asupra familiei mele. Este ceea ce nu i-as dori nimănui, nici măcar celui mare adversar politic de-al meu. Pe de altă parte, cea mai mare împlinire politică este, fără îndoială, guvernarea 2000-2004, una din cele mai de succes perioade pe care ţara noastră le-a traversat în ultimele decenii. Nu o spun doar eu. Au recunoscut-o, cu subiect şi predicat, până şi adversarii mei politici. Motiv pentru care, apropo de lecţii învăţate din politică, am renunţat să mai cred în coincidenţe.

  Cu toate că, cel mai probabil, în acea perioadă, Internetul îşi va fi găsit o altă formă de existenţă, cred că bună parte din „moştenirea” pe care o las generaţiilor următoare este reprezentată de gândurile pe care le public în acest moment pe blogul personal. O platformă pe care, nu de puţine ori, am considerat-o un soi de memorie externă a mea, locul unde subiectele zilei, dar şi cele trecute, peste care s-a aşternut o formă de negură de peste ani, au fost supuse analizei şi dezbaterii. Tocmai de aceea, mi-ar plăcea ca generaţiile viitoare să ştie că mi-a plăcut să scriu. La fel de mult, însă, mi-ar face o mare plăcere să ştiu, de la cei care ne urmează, că le place să citească, că peste 100 de ani nu vom trece la o cultură auditivă, că vom rezerva un rol la fel de important cititului. În rest, sper ca anii următori să reprezinte filtrul tuturor informaţiilor aruncate gratuit în spaţiul public, o perioadă în care să se facă diferenţierea mai clară între adevăr şi neghina falsităţii, în care fiecare dintre noi să ne împăcăm cu propria istorie, aşa cum a fost ea în realitate.

  Nu cred că ar trebui să vorbim despre un „când”, ci mai degrabă de un „cum” atunci când ne referim la dimensiunea de mai bine din viaţa cotidiană. Evident, o constrângere temporală există şi este dată, la rândul său, de contextul economic internaţional. Trecând însă peste efectele prelungite ale crizei economice şi financiare, viaţa românului de rând va fi una mai îmbelşugată atunci când fiecare român în parte îşi va face, în cel mai onest şi serios mod cu putinţă, datoria. Iar noi toţi ne vom da seama că, pentru a putea vorbi despre un beneficiu la nivel individual, nu trebuie să omitem nicio secundă cadrul general în care activăm. Tocmai de aceea, trecând peste „canibalizarea” ce a avut loc în ultimii ani, românul o va duce mai bine atunci când va conştientiza că, pentru ca lui să îi fie bine, trebuie ca acelaşi lucru să li se întâmple şi celor din jurul său. Iar acest lucru poate avea loc doar dacă vom reduce diferenţele sociale prezente la nivelul României actuale.

  Cred că nu am fost întrebat niciodată cât este ceasul. Pe cale de consecinţă, am avut întotdeauna o relaţie relativ egoistă cu timpul, în sensul în care nu l-am împărtăşit cu oameni din afara cercului de apropiaţi. Asta cu toate că, în ultimii ani, am pierdut o grămadă de timp în ipostaze care nu mi-au permis să mă dedic unor paliere mai importante ale vieţii personale, dar şi profesionale. Dar nu vreau să continui să vorbesc despre trecerea timpului. În orice caz, nu la împlinirea a 62 de ani.

  Îmi doresc, la fel ca mulţi români din jurul meu, cred, să se facă dreptate. Să gustăm, fiecare în parte, din cupa adevărului. Pentru că, v-am spus, nimeni nu îmi va aduce înapoi toţi anii în care puteam oferi mai mult celor din jurul meu. Din acest punct de vedere, anul 2012 este un an al schimbărilor, un an al sfârşitului şi, totodată, al începutului. Şi îmi mai doresc, privind în perspectivă, ca toate aceste momente să nu fi fost în van, să existe şi o finalizare, un sens al tuturor lucrurilor care s-au întâmplat. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca bilanţul pe care, poate, îl voi face din aceeaşi perspectivă, peste un an să fie unul pozitiv, care să ne dea nouă, tuturor, motive de speranţă şi încredere într-un viitor mai bun pentru România.

  Toate experienţele, deciziile şi acţiunile pe care le luăm să ne convingă, în momentele de bilanţ ale vieţii, că nu am făcut umbră pământului degeaba. Fiecare an înseamnă o corolă mai bogată, dar fiecare an trebuie să însemne, totodată, apropo de lumină, o rază de înţelepciune în plus atât pentru tine, cât şi pentru cei din jur. Cu aceste trăiri în suflet, prin rădăcinile înfipte în fibra sănătoasă a naţiunii, nu ai cum să dai greş. Cu siguranţa că, la finalul zilei, nu îţi poţi imputa nimic şi, pe cale de consecinţă, nu ai ce regreta”. – ADRIAN NASTASE
  http://www.jurnalul.ro/observator/ultima-declaratie-adrian-nastase-616150.htm

 4. Sibilla Says:

  Dragnea: “Incepand de astazi, lupta politica se duce intr-un alt registru.” Let’s do it!
  PE EI PE MAMA LOR !!! RAZBOI JEGOSILOR PENALI ba-SECU&co !!!!
  “Adrian Năstase nu este un om de rând în politica noastră, a jucat un rol realmente major în funcţii de înaltă răspundere, a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România în ultimii 22 de ani şi a considerat decizia instanţei ca un act de nedreptate. Nu aşa luptăm împotriva corupţiei şi corupţilor”, a declarat presedintele de onoare al PSD, d-nul Ion Iliescu.

 5. Theodora Says:

  Dosar POLITIC … judecatori apropiati de Basescu Traian …. linsaj politic
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/31/solidara-cu-adrian-nastase-pentru-o-justitie-independenta-si-impartiala/

 6. libertateee Says:

  Adevarul este gratuit si sper plin de inteles.

  – Este bine sa gandesti doar binele tau propriu.

  – Este bine sa ai respect pentru orice reprezinta viata,( de exemplu: o furnica).

  – Formula fericirii: Vreau sa simt, sa stiu cu toate organele de simt binele si eternitatea .. !

  – Vreau sa am libertate !

  Sa aveti parte numai de bine !

 7. Sibilla Says:

  Lumea politica din Romania e bulversata de tragedia ce il are in prim-plan pe fostul premier Adrian Nastase. Seria evenimentelor ce a debutat ieri cu condamnarea lui Nastase si incheiata cu surprinzatoarea tentativa de suicid a fost comentata azi si de Ion Mocioalca, liderul social-democratilor caraseni.
  PSD CARAŞ-SEVERIN ALĂTURI DE POLITICIANUL ADRIAN NĂSTASE !!
  http://btv.ro/index.php?option=com_seyret&Itemid=1&task=videodirectlink&id=4014

 8. Sibilla Says:

  Cu ceva luni în urmă AN scria ” Sibillei cu prietenie ” pe prima pagină a cărţii ” Bătălia pentru viitor ” :

  ” România se află în marea bătălie pentru viitor, asumându-şi atât greşelile trecutului, cât şi sacrificiile prezentului.
  Rolul clasei politice în etapa actuală este, fără dar şi poate, unul istoric şi de o covârşitoare responsabilitate. La răscruce de vânturi a timpului, care pare că nu mai are răbdare, singura atitudine posibilă este cea lucidă, scrutând viitorul, dar şi cu un ochi atent la realitatea prezentă, ţinând seamă de imperativul major al schimbării, în spiritul unui umanism necondiţionat: construim pentru oameni, ei sunt scopul în primul rând şi nu doar mijloacele prin care se materializează ideile, teoriile, ideologiile de aici şi de aiurea… ” – ADRIAN NĂSTASE

  Cine n-a înţeles ori ” n-a înţeles ” actul de DEMNITATE, căci n-a fost dorimţă de sinucidere cât fost-a un SEMNAL într-u Trezie Naţională, e fie prost fie… Satanic Abuser – bă-SECU!

  … ” sacrificiile prezentului.. ” !!
  ” covârşitoare responsabilitate ” !
  !!! -” imperativul major al schimbării ” – !!!
  Oamenii – în primul rând…….
  în fine… : Bătălia pentru viitor poate să reînceapă !!!!!!!

  Politicianul, OMUL Adrian Năstase a dat semnalul ……. : de-aci nainte depinde mai ales de noi, noi TOŢI cei în a căror voinţă stă VIITORUL nostru, al copiilor noştri şi-al copiilor copiilor noştri ! Ei bine, NU mai există niciun motiv să se mai amâne tooot pălăvrăgindu-se SUSPENDAREA mârlanului alcoolic posedat de-o legiune de diavoli, bă-SECU !! Pt Iuda bă-SECU, ” Adrian Năstase ” reprezintă operaţiunea cu nume de cod ” vă sparg pe toţi, cum vreau, când vreau, oricum vreau, hă, hă, hăă … ”… DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE !
  AN-ul nostru , mai ales prin acest act de curaj, DEMNITATE, sacrificiu ( dacă tot n-aţi priceput vreunul !!! ) a dat SEMNALUL, oameni buni: BĂTĂLIA PENTRU VIITOR POATE SĂ REÎNCEAPĂ !!!
  E rostul, timpul, prioritate zero ( !!! ) să ne băgăm, să rezistăm şi să învingem ! Pentru că merită ! Şi să-i mulţumim lui Dumnezeu că avem un Adrian Năstase care a ţinut atâţia ani la rând Stindardul sus … noi NU suntem urmaşii Romei, nici ai lui traian bă-SECU, dar SUNTEM OAMENI LIBERI şi-i musai şi-i musai ŞI MUSAI să luptăm cu toate armele, pe toate căile, prin toate mijloacele cu Capo di tutti capii – bă-SECU şi Mafiile de le păstoreşte / tolerează / … patronează, reinventează !

  Vă atrag atenţia domnilor Politicieni ai miriştilor mioritice şi vă chiar bat obrazul ( !! ) : noi, ăştia mici ŞI Adrian Năstase n-am încetat o clipă a lupta cu Răul. Voi…. voi l-aţi subestimat pe bă-SECU, voi aţi tooot lălăit-o-n analize interminabile, voi ar cam fi vremea să vă treziţi naibii la realitate că vă CEREM limpede : UNDE SUNTEŢI ACUM ??, ACUM AVEM NEVOIE SĂ FIŢI ŞI SĂ FACEŢI CE TREBUIE… ACUM !! ADUNAŢI-VĂ DE PE MIRIŞTI, PĂMPĂLĂILOR, MUIERI ÎN IZMENE, STRÂNGEŢI RÂNDURILE ŞI TRECEŢI LA FAPTE PĂPUŞELELOR CARE…. NU SUNTEŢI VIZIBILI, VOCALI, PE FRONT … nu suficient !!
  DEŞI NOI, NOI NU V-AM PĂRĂSIT, SUNTEM ! ŞI NOI, ĂŞTIA MICI ŞI MAI ALES ADRIAN NĂSTASE !! Adrian Năstase care, deşi voi l-aţi părăsit deseori… el NU v-a/ne-a părăsit nicio clipă, zmintiţilor ! REVENIŢI-VĂ ŞI…. RE-DEVENIŢI ! AMINTIŢI-VĂ CE-I ACEEA DEVENIRE ŞI LUAŢI AMINTE ( !!!! ) – MÂRLANUL ALCOOLIC bă-SECU E ÎN RĂZBOI CU TOATĂ SUFLAREA ŞI E MAI RĂU CA ORICÂND !!!!! ATENŢIE , MAI RĂU CA ORICÂND !!!!
  O SPUN DIRECT … : STRANGEŢI RÂNDURILE ŞI PREGĂTIŢI-VĂ DE CONTRAATACURI, PEN CĂ bă-SECU VA TOT ATACA !!
  NU FACEŢI GREŞEALA IREMEDIABILĂ SĂ NU STRÂNGEŢI RÂNDURILE ÎN JURUL LUI VICTOR PONTA, CRIN, ORICARE DIN CEI DE CARE…. ATENŢIE, bă-SECU&co SE TEM ! Curajul ticăloşilor, al PENALILOR din FRICĂ izvorăşte !!!! PRICEPEŢI ASTA ŞI VEŢI ŞTII CE E DE FĂCUT, LA NAIBA !!! uuuufff !!!
  Adrian Năstase ESTE stindardul nostru ACUM, oameni buni !!! PRICEPEŢI !!! TREZIŢI-VĂ !!! NU îl subestimaţi pe Satan bă-SECU ! ACUM… ei bine de-acum, ori SUNTEM uniţi împotriva lui, a Răului, ori… NU mai suntem deloc şi ne vom fi meritând laşitatea !
  LAŞI se numesc cei care n-au curaj să recunoască actul de CURAJ ŞI DEMNITATE al Omului , Politicianului Adrian Năstase şi nu se adună pentru ca …. : Bătălia pentru viitor să reînceapă !!!!!!
  TĂCEREA TUTUROR NEDREPTĂŢIŢILOR TREBUIE, SE IMPUNE SĂ ASURZEASCĂ, ORBEASCĂ ŞI SĂ RUPĂ ZGOMOTUL, CIRCUL PĂCĂLICILOR CARE-AU ADUS JUSTIŢIA LA ” RANG ” DE …. DÂRZĂ, UNEALTĂ ! RENUNŢAŢI LA …. RENUNŢARE ! CĂ NU EXISTĂ SĂ NU SE POATĂ DACĂ STRÂNGEM RÂNDURILE, OAMENI BUNI !!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: