PE MARGINEA EVENIMENTELOR DIN ULTIMELE ZILE

Protestele din ultimele zile, din Piaţa Universităţii, dar şi din multe oraşe din ţară, sunt, în opinia mea, cea mai concludentă confirmare a eşecului total al conceptului de „preşedinte-jucător”, introdus în politică de Traian Băsescu. Am atras permanent atenţia nu doar asupra ne-constituţionalităţii conceptului, ci şi, sau mai ales, asupra pericolelor pe care le ascunde el. Mai devreme sau mai târziu se va ajunge, spuneam eu, la manifestări totalitare, la o conducere după bunul plac al omului care este, vremelnic, Preşedinte al României.

Aceste atitudini totalitare s-au manifestat chiar din debutul primului mandat al lui Traian Băsescu, şi ele au justificat suspendarea sa din 2007. Nu a înţeles semnificaţia acelui avertisment. Mai mult, a început să se răzbune pe Parlament, ca principală instituţie a democraţiei. A construit la Cotroceni un guvern paralel, care, după numirea lui Emil Boc în fruntea guvernului, a devenit principala sursă de legi cu impact decisiv asupra societăţii româneşti. Amintesc doar Legea Educaţiei şi Legea Sănătăţii, aceasta din urmă fiind declanşatorul revoltelor din stradă, din ultimele zile.

Preşedintele-jucător a fost principala sursă de conflict din societate. El a asmuţit oamenii unii împotriva altora, îi demonizează pe angajaţii statului, a încercat să destructureze partidele de opoziţie şi acele organizaţii ale societăţii civile care se împotrivesc modului său de a acţiona si sunt critice faţă de acţiunile sale anti-constituţionale.

Din poziţia de preşedinte-jucător Traian Băsescu a distrus toate punţile de dialog cu societatea, şi nu-şi mai poate îndeplini în niciun fel funcţia constituţională de mediator. Tăcerea sa de după izbucnirea revoltelor sociale este explicabilă: nu are cui se adresa, şi chiar dacă ar face acest lucru, cine l-ar mai asculta? Ce ar mai avea de spus unor oameni pe care i-a umilit cu felul său de a fi, pe care i-a jignit şi faţă de care simte doar ură şi dispreţ?

Demonstraţiile românilor nemulţumiţi sunt şi o expresie a respingerii acestui mod de a face politică al preşedintelui Traian Băsescu. Oricât de diverse ar fi revendicările străzii, ele ne spun un lucru: că în sânul societăţii există un puternic consens în legătură cu trei revendicări. Ele privesc demisia Preşedintelui, a guvernului pe care, de fapt, tot Traian Băsescu îl conduce, şi organizarea alegerilor anticipate. Dacă Preşedintele s-ar fi situat strict în limitele Constituţiei, acum am fi avut un arbitru onest şi un factor de detensionare a situaţiei din ţară. Cum nu mai avem aşa ceva, întoarcerea la popor este singura soluţie democratică. Restul nu pot face parte decât din arsenalul regimurilor totalitare.

În încercarea de a limita pagubele de imagine şi electorale, actuala putere practică un joc extrem de periculos, încercând să acrediteze ideea că nu există alternativă la PDL, că toate partidele sunt la fel. Nu dă nimănui de gândit faptul că niciodată după 1989 încrederea în partidele politice nu a fost atât de jos ca după 2009? Sila de politică a fost programată, pentru că a convenit preşedintelui-jucător.

Trebuie să fim oneşti, şi să spunem oamenilor, chiar cu riscul de a merge acum contra sentimentului general, că democraţia nu poate exista fără partide politice şi fără politicieni. Da, partidele post-decembriste, toate, au avut şi au probleme cu recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor. S-a spus că sistemul de vot uni-nominal va schimba lucrurile.Nu doar că nu le-a schimbat, le-a agravat. Pentru că singurul criteriu de selecţie a fost capacitatea candidatului de a susţine costurile procesului electoral. A fost o contra-selecţie. De aici şi slaba calitate a legiferării, şi absenteismul parlamentarilor, şi slaba rezistenţă a parlamentarilor faţă de comportamentul abuziv al guvernării.

Am ajuns în periculoasa situaţie în care Preşedintele României se substituie guvernului, şi împreună cu acesta, cenzurează Parlamentul, când singurul cenzor legitim al Executivului este Parlamentul.

Ce este de făcut? Societatea civilă trebuie să mărească presiunea asupra partidelor, pentru a face o mai bună selecţie a celor pe care îi propun să le reprezinte, ca primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri, parlamentari. Se pot imagina noi criterii de selecţie. Dar nu avem dreptul să acredităm ideea că în România nu există alternativă la PDL. Există ! Dar ea trebuie să se comporte ca atare şi să fie mai convingătoare.

Prin pluralitatea sa, prin diversitatea cererilor, dar şi a soluţiilor propuse, mişcarea populară de protest este o dovadă că democraţia în România este o realitate, fragilă, ezitantă, dar cât se poate de concretă. Este datoria noastră cetăţenească s-o sprijinim, şi să cerem celor care ne guvernează să ne respecte, să respecte angajamentele ţării, luate la momentul aderării la UE şi la NATO, dar mai ales contractul social asumat prin adoptarea prin Referendum a Constituţiei.

Remarc iniţiativa filialei Dâmboviţa a PSD, care a dat publicităţii „Declaraţia de la Târgovişte”, ce face o radiografie a stării actuale a României. Este genul de document care are impact asupra cetăţenilor, pentru că este în acord cu aşteptările lor. Este o formă de mobilizare a membrilor şi simpatizanţilor partidului nostru, care trebuie să fie pregătiţi pentru bătălia electorală ce urmează. Miza este foarte mare: viitorul democratic al României, păstrarea statului social, a unor servicii publice accesibile tuturor românilor, salarii şi pensii decente, refacerea după criză a economiei, dezvoltarea capitalului autohton, reluarea creşterii economice, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare, şi nu în ultimul rând, revenirea la o bună guvernare.

Nu trebuie să lăsăm să fim guvernaţi din nou de frică. Am făcut o revoluţie pentru a fi liberi, înfrângându-ne frica. Acum trebuie să păstrăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989. Şi nu o putem face decât sancţionând la urne pe cei care au guvernat doar în interesul lor, şi care acum vor să se permanentizeze la putere, apelând din nou la frică.

12 Responses to “PE MARGINEA EVENIMENTELOR DIN ULTIMELE ZILE”

 1. Theodora Says:

  Nu sunt coincidente – Cei care, in Piata Universitatii, afiseaza pancarte impotriva USL si contesta intreaga clasa poltica sunt sunt oamenii PDL-ului – Mircea Toma isi rasplateste sponsorii.
  Toti liderii PD-L care au facut declaratii au tinut sa sublinieze ca romanii sunt nemultumiti de toti politicienii, nu doar de cei care sunt acum la putere si toti au facut apel la Opozitie sa nu politizeze aceste proteste.
  De fapt chiar ei sunt cei care politizeaza protestele si trimit oameni platiti in Piata Universitatii care sa conteste intreaga clasa poltica.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/22/nu-sunt-coincidente-cei-care-in-piata-universitatii-afiseaza-pancarte-impotriva-usl-si-contesta-intreaga-clasa-poltica-sunt-oamenii-pdl-ului-mircea-toma-isi-rasplateste-sponsorii/

 2. popalumi Says:

  Bine ca incepeti sa ne scrieti.Sper ca Ponta si Antonescu sa asculte si parerile dumneavoastra, care bineinteles sunt si solutia, si sa nu ma trezesc ca, a fost in zadar.

 3. Theodora Says:

  Echipa Romania TV, atacata de “protestatarii” cu bannerul ”PD-L si USL aceeasi mizerie”.
  Jandarmii nu intervin!!!!
  In Piata Universitatii sunt aproape toate serviciile, oameni platiti de PPDD, UNPR si PD-L.
  Este clar ca se incearca deturnarea protestul din Piata Universitatii.
  Cei de la Noua Dreapta ii huiduie pe cei care striga “Jos Basescu!” si ii eticheteaza drept comunisti. :)
  Se incearca descurajarea romanilor pasnici care doresc sa se alature manifestantilor din Piata Universitatii crearea impresiei ca cei aflati deja in piata sunt violenti.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/21/care-serviciu-de-informatii-ii-revendica-pe-domnii-din-urmatoarele-fotografii-si-inregistrari-video/

 4. Theodora Says:

  Mircea Toma, seful Agentiei de Monitorizare a presei a recunoscut pentru cotidianul.ro paternitatea sloganului “PDL-USL aceeasi mizerie”. Mircea Toma sustine ca prin acest slogan nu face vreun serviciu actualei Puteri si ca el reprezinta aspiratia „unei parti a populatiei” pentru o noua clasa politica.
  Cum poti cere demisia guvernului, cum poti cere alegeri anticipate, cand blamezi si alternativa la actuala Putere?
  “ActiveWatch-Agenţia de monitorizare a presei” are ca sponsor principal Niro Investment Group, grup de firme apropiat de familia Cocos – Udrea.
  Nu poti sa te declari independent atunci cand primesti bani de oamenii de afaceri apropiati de putere.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/01/18/miting-bucuresti-18-ianuarie-2012-piata-universitatii-in-atentia-liderilor-usl-mai-multe-partide-incearca-sa-confiste-miscarile-de-protest-nu-ramaneti-fara-reactie/

 5. emigrantul Says:

  Program viabil de redresare a economiei Romaniei si transformare a sa intr-o tara unde fiecare sa aiba o locuinta si un loc de munca, adica un viitor

  1. Revenirea la rolul conducator al unui singur partid si desfiintarea multipartitismului.
  2. Revenirea la constitutia dinaintea lui 22 Dec. 1989 cu unele modificari pentru adaptarea sa la cerintele prezentului.
  3. Declansarea unei operatiuni de nationalizare a tot ce se poate nationaliza, pe modelul actului din 1948.
  4. Reintroducerea metodelor administrative de conducere centralizata a economiei.
  5. Comasarea terenurilor productive si reinfiintarea unitatilor agricole cu suprafete de mari dimensiuni. Infiintarea unei directii de planificare, conducere centralizata a intregii agriculturi autohtone.
  6. Reorganizarea invatamintului, desfiintarea facultatilor particulare.
  7. Trecerea presei, radioului, televiziunii, mass mediei in general, din miinile unor grupuri de interese in miinile poporului.
  8. Respectarea drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale si asigurarea deplinei lor egalitati in drepturi cu romanii.
  9. Intarirea fortelor militare ale statului prin producerea unor arme eficiente bazate pe fenomenele de fisiune si fuziune, capabile sa descurajeze orice agresor indiferent cit de mare ar fi.
  10. Inchiderea granitelor tarii si introducerea unui sistem de vize pentru toti cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate.
  11. Abandonarea politicii de aliante militare care obliga Romania sa participe la diverse agresiuni impotriva unor alte state fara a fi direct amenintata de acestea.
  12. Iesirea din Uniunea Europeana.

 6. emigrantul Says:

  Avantajele si Dezavantajele Capitalismului

  AVANTAJE:
  1) Ai posibilitatea sa-ti schimbi anual telefonul celular cu un nou model care se deosebeste de precendentul doar prin facilitati rar folosite si de care te poti lipsi.
  2) Esti obligat sa-ti iei la fiecare citiva ani o noua masina intrucit cea veche nu mai poate fi folosita din lipsa pieselor de schimb. Noul automobil se dovedeste a consuma tot cit cel vechi sau mai mult.
  3) Trebuie sa-ti schimbi calculatorul o data la citiva ani, nu pentru ca cel pe care il ai s-ar fi stricat ci datorita aparitiei unor noi programe care difera de cele anterioare doar prin faptul ca sunt mai mari si necesita ordinatoare mai puternice fara sa aduca un plus efectiv de utilitate.
  4) Schimbi televizorul, frigiderul, masina de spalat etc., doar pentru ca o reclama te-a convins de superioritatea noului produs. Dupa cumparare iti pare rau si constati ca nu a rentat.
  5) Cumperi aiurea tot felul de prostii: cratite inteligente, roboti de bucatarie destepti, masini de gaurit rotopercutante, cutite electrice, etc., pe care le folosesti de vreo doua ori si pe urma le pui la pastrare.
  etc.

  DEZAVANTAJE
  1) Nu se gaseste de lucru. Stai somer cu anii.
  2) Cind gasesti vreun job acesta este temporar (citeva luni, un an) iar salariul de mizerie cit sa-ti platesti chiria si mincarea.
  3) Nu iti poti cumpara locuinta din cauza pretului exorbitant al apartamentelor.
  4) Nu iti poti intemeia o familie datorita instabilitatii extreme a resurselor financiare de care dispui.
  etc.

 7. A 11-a zi pentru România | Teologie pentru azi Says:

  […] Ion Iliescu: „Protestele din ultimele zile, din Piaţa Universităţii, dar şi din multe oraşe din ţară, sunt, în opinia mea, cea mai concludentă confirmare a eşecului total al conceptului de „preşedinte-jucător”, introdus în politică de Traian Băsescu”. […]

 8. propinatiu Says:

  Revolutionarilor li s-au taiat indemnizatiile (spre marea satisfactie a multa presa intelectuala!), fara diferentiere, de pilda intre Ioan Savu (timisoreanul care precum Walesa a negociat in 20 decembrie cu premierul Dascalescu) si turnatorul infiltrat in multime, a carui demascare cu recuperarea prejudiciului era treaba justitiei noastre. Interesant ca s-a facut greva foamei pentru indemnizatii argumentându-se asa: „calculul de o suta de mii de tovarasi existenti in evidentele Caselor de Pensii din România, fata de zece mii de luptatori revolutionari, da raportul 10:1, iar pensiile speciale ale tovarasilor, de 3 ori mai mari, da raportul 3:1, de unde rezulta acel colosal raport de 30:1 ca efort national pentru mentinerea tovarasilor, multi si scump.”

 9. Sibilla Says:

  ” Societatea civilă trebuie să mărească presiunea asupra partidelor, pentru a face o mai bună selecţie a celor pe care îi propun să le reprezinte, ca primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri, parlamentari. Se pot imagina noi criterii de selecţie. Dar nu avem dreptul să acredităm ideea că în România nu există alternativă la PDL. Există ! Dar ea trebuie să se comporte ca atare şi să fie mai convingătoare. ” – Ion Iliescu
  SĂ FIE MAI CONVINGĂTOARE, DA ! SĂ IESE-N FAŢĂ CU OAMENI CREDIBILI, CU CEI CARE SE COMPORTĂ ALTFEL DECÂT PEDELICHELELE, CU… CĂCI EXISTĂ !!
  La fel cum există ŞI cei care sunt pe bune Opoziţia, din păcate şi cei doar o-poziţia şi de aceia ne vom fi scuturând curând, oare, căci cazul ESTE …
  La fel, există NU doar făcături fabricate de un LACHE ca Mărieş, mai există încă şi OAMENI, revoluţionari :
  A noua zi de proteste la Reșița, reșițenii au spus și luni ,,prezent”
  http://www.infocs.ro/index.php/2012/01/23/a-noua-zi-de-proteste-la-re%C8%99i%C8%9Ba-re%C8%99i%C8%9Benii-au-spus-%C8%99i-luni-prezent%E2%80%9D/#more-30426
  La fel există şi cei ce NU au clin mânecă nici pe departe cu Mafiile PD-L, cei ce nu se tem de baronii locali de genul Frunză”verde”, cei care nu se-mpiedică-n mituri, că dacă unii nu s-au abţinut şi-au dat iama-n afaceri cu masonul chiar dacă indirect, prin interpuşi, NU înseamnă că toţi !
  Cu riscul că vor fi si in zilele următoare toate tunurile pe furnica Sibilla – mă doare-n bască, de alfel !! – nu vreau să mă prefac a nu observa turbarea masonului Frunză”verde” căruia firesc să nu-i convină că se scandează ŞI ” JOS Frunzăverde !! ” pe lângă alte scandări antiguvernamentale şi antiprezidenţiale ! UNORA – să se simtă DOAR cei in cauză – li s-a spus limpede : ” faceţi ce trebuie ”, in traducere ” răriţi rândurile celor ce protestează în Centrul Civic al Reşiţei prin orice mijloace, altfeeel….
  Masonul libidinos mai dovedeşte încă o dată că e doar un BOU jalnic, penibil !! Nu-l fac eu, tine cu tot dinadinsul să se ştie. ESTE !
  Atât ştie/POATE : ameninţă, şantajează, plăteşte… Frunză”verde” = un NEPUTINCIOS, un MIT, atât şi NIMIC mai mult, punct.

  p.s. EXISTĂ alternativă la PD-l !! EXISTĂ USL !!! TREBUIE DOAR SĂ IEŞIM ÎN FAŢĂ CU… ALTERNATIVA, CU CEI CARE CONVING, CU CEI CARE NU SUNT CA EI, CĂCI EXISTĂ ! LA FEL CUM EXISTĂ ÎNCĂ SPERANŢĂ…
  DUMNEAMEA VA LUPTA CU TOATĂ FIINŢA CA CEI CARE DOAR MIMEAZĂ OPOZIŢIA DAR S-AU STRĂDUIT SĂ-I COPIEZE APUCĂTURILE masonului frunză”verde” ori impertinentei Nutzi Udrinela , SĂ NE SCUTEASCĂ DE PREZENŢĂ PRIN PEISAJ! SUNT DE ÎNLOCUIT ŞI EXISTĂ CU CINE !
  ŞI de-aceea am încredere în USL, pentru că ştiu că-i va rări şi-i va sancţiona pe netrebnici. Pentru că am mare încredere în AN, ca de exemplu şi-s încă alte EXEMPLE, de Oameni CAPABILI ! Pentru că ceva-mi spune că Procurorul ŞTIE ce face şi nu face rău !!!

 10. Gabriela Savitsky Says:

  Aveti dreptate.
  Ati observat ca Basescu a facut o obsesie maladiva pentru dumneavoastra? Este fascinat sau va uraste pentru ca, prin comparatie, este caricatural?

 11. popalumi Says:

  Cel mai mare, cel mai fascinant dusman al acestei mutante genetico-fasciste de la Cotroceni din ’89 incoace, este d-l Iliescu .El.reprezinta intotdeauna forta binelui,forta poporului coagulat.

 12. mariusmuntean Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  Ma numesc Marius Muntean, am 36 de ani si sunt inginer. Sunt preocupat de modurile de organizare sociala ale oamenilor de-a lungul timpului si as dori sa va adresez o rugaminte sa-mi rsapundeti la o intrebare; cred ca sunteti persoana cea mai in masura sa-mi raspunda:

  Care este in viziunea Dumneavoastra definitia unei societati socialiste? Care sunt trasaturile ei fundamentale, prin ce se caracterizeaza ea?

  va multumesc,
  Marius Muntean

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: