Marti 4 octombrie 2011 – TVR3

Marti, 4 octombrie, de la ora 19.00, voi fi invitatul realizatorului Claudiu Lucaci la prima editie din aceasta toamna a emisiunii : “Spatiul deciziilor”, pe TVR 3.

UPDATE

Pentru cei ce nu au reusit sa vizioneze emisiunea redau o sinteza a celor discutate.

Cultivarea nostalgiilor fata de regimul comunist este incorecta. Revolta populara a fost justificata.

Pe fond, avem de a face cu o criza de sistem, sau una de final de sistem care a dominat societatea timp de 500 de ani.. Vorbim si de incapacitatea guvernarii noastre sa rezolve problemele societatii dincolo de criza. In istoria post-decembrista, Romania a avut urcusuri si coborasuri, nu se poate spune ca toate guvernele au fost o apa si un pamant. S-au facut totusi multe greseli, sub presiuni la care nu s-a putut face fata. Desfiintarea CAP-urilor a fost o greseala.  Au fost presiuni ale unor oameni dinantru si din afara, de a pune mana pe pamanturi. Guvernarea nu se descurca cu problemele proprii, nici cu efectele crizei, se lucreaza prin masuri pompieristice. Masurile de austeritatea nu sunt anti-criza ci pro-criza. Masurile de reducere brutala a veniturilor reprezinta ingustarea consumului.

Presedintele trebuie sa fie un factor care sa coaguleze. Actualului presedinte ii lipseste dialogul. Nici in conditiile cele mai aspre nu am evitat dialogul politic. Presedintele este cel care trebuie sa il initieze. Parlamentul trebuie sa fie o institutie activa din punctul de vedere al dialogului intre putere si opozitie.

USL este o alternativa politica, dar programul aliantei nu poate ignora problemele economico-sociale. Cu acest program se pregateste sa vina la guvernare, cu solutii cat mai realiste. Guvernarile care s-au succedat releva faptul ca Romania a avut crestere economica pe perioada guvernarilor de stanga. Perioada guvernarii PSD a insemnat crestere economica, reducerea inflatiei, echilibre macro-economice. In timpul guvernarii Tariceanu a continuat cresterea economica dar s-au accentuat dezechilibrele macro-economice, care s-au agaravat sub guvernarea PDL.

Convocarea CN al PSD este statutara, nu este grabita. Partidul trebuie sa vina cu propriile masuri pentru alegeri, dupa definitivarea masurilor comune ale USL.

Guvernarea incearca sa inventeze tot felul de instrumente de a frauda alegerile de aceea avem nevoie de masuri pentru a contracara aceste eforturi, pentru a pregati armata de militanti.

Avem un  partid neconsitutional (UNPR), care nu respecta regulile alegerilor. Alegatorul este inselat. Este corect sa adoptam o lege care sa interzica traseismul politic.

Spargerea USL nu este singura conditie in care opozitia va pierde alegerile.  Daca USL nu va lucra cum trebuie, daca oamenii nu se vor mobiliza, poate sa piarda alegerile. Sunt multi factori care pot determina pierderea alegerilor de catre USL. Candidatul prioritar pentru USL trebuie sa castige increderea cetatenilor, sa fie capabil si cunoscut ca fiind capabil, sa fie corect si perceput ca atare. Este posbil ca un candidat USL sa nu faca parte din cele doua formatiuni care alcatuiesc alianta, un exemplu este Sorin Oprescu.

Stimualrea actiunilor de tipul Miscarea Populara sunt diversiuni pentru a smulge voturi in defavoarea USL..Miscarile de invalurile, diversiunile din ultima perioada sunt facute pentru a capta electoratul USL. Trebuie sa urmarim atent aceste miscari.

Sunt n relatii bune cu Victor Ponta si Crin Antonescu. Nu sunt implicat in activitatea executiva dar particip la reuniunile BPN. Nu-i trag de urechi, se schimba generatiile. A avea o atitudine arogata fata de generatiile care vin este neintelept.

Am refuzat sa dau calificative liderilor USL, la indemnul moderatorului. Sper sa fie castigatoare aceasta formula – USL.

PSD are in spate o intreaga istorie, cele doua echipe trebuie sa lucreze armonios, in  ciuda istoriei de adversari.

2.- Reflectarea in presa a emisiunii :

 USL poate să piardă alegerile chiar nespârgându-se, dacă nu lucrează cum trebuie

Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, la TVR 3, că Uniunea Social Liberală reprezintă o alternativă politică pentru actuala guvernare, însă a afirmat că această Uniunea poate pierde alegerile din 2012 dacă nu colaborează ‘aşa cum trebuie’.

Întrebat dacă împărtăşeşte afirmaţiile liderului PSD, Victor Ponta, potrivit cărora singura situaţie în care USL poate să piardă alegerile din 2012 este ca alianţa să se destrame, Iliescu a afirmat că mai există şi alte variante care pot împiedica Uniunea să fie victorioasă în scrutinul de anul viitor.

‘Nu e singura, pot fi şi altele, chiar nespărgându-se, dacă nu lucrează cum trebuie, dacă nu ţine seama de toate măsurile pe care le vor lua şi dacă tot activul politic al celor două partide nu va lucra cum trebuie. Poate să piardă. Eu sper să nu predomine o asemenea mentalitate şi de aceea PSD îşi mobilizează oamenii, îşi pregătesc şi Consiliul acesta naţional’, a afirmat liderul de onoare al PSD.

În acest context, fostul preşedinte a afirmat că şedinţa Consiliului Naţional din 21 şi 22 octombrie are valoare de conferinţă naţională, desfăşurându-se cu un an înainte de viitoarele alegeri.

‘Deci, este chiar foarte urgentă această dezbatere la nivelul acestui forum după ce s-au dezbătut inclusiv toate acţiunile concrete şi proiectele concrete ale alianţei cu liberalii sau conservatorii şi s-a elaborat şi un program propriu de guvernare al alianţei. Dar partidul trebuie să vină cu propriile sale măsuri, inclusiv cu măsuri legate de pregătirea oamenilor, a candidaţilor pentru tot şirul de alegeri care urmează locale şi parlamentare’, a spus Ion Iliescu.

În ceea ce priveşte nominalizarea candidaţilor USL pentru alegerile locale, Ion Iliescu a precizat că, fiind vorba de trei partide, va fi mai complicată procedura, amintind în acest context de ‘influenţe şi autorităţi ale unora sau ale altora’.

‘Sunt structurile locale şi sunt structurile centrale. Este complicat, chiar pentru un singur partid să facă alegere ca lumea, pentru că sunt tot felul de influenţe şi de autorităţi ale unora şi ale altora şi interese, chiar dacă sunt exprimate sau nu şi se poate greşi din acest punct de vedere’, a mai spus Ion Iliescu.

Din punctul său de vedere, candidaţii prioritari sunt cei care au ştiut să câştige încrederea cetăţenilor, să fie capabili, cinstiţi, corecţi şi cunoscuţi ca atare şi, ‘de regulă, membri de partid’.

‘Este o alianţă şi fiecare îşi promovează militanţii proprii, dar pot fi şi situaţii în care să se ajungă la concluzia unui om cu autoritate deosebită, cu calitate deosebită.  Sorin Oprescu s-a declarat independent, a câştigat poziţia de primar al Capitalei ca independent, deşi a plecat de la PSD. Şi acum a fost o discuţie şi au fost şi păreri contrarii. PC a avut opinie diferită şi a vrut să meargă contra curentului, dar până la urmă să-a ajuns la această concluzie – că primarul general al Capitalei, care este în funcţiune şi care este cunoscut ca atare, să fie candidatul USL’, a mai spus Ion Iliescu.

Claudia Nicolae-Toma) Redactori: /ctv/kat

Trebuie luate în serios aceste mişcări de învăluire şi diversiunea DD, UNPR şi mişcările populare

Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, la TVR 3, că, din punctul său de vedere, Uniunea Social Liberală trebuie să ia în serios ‘mişcările de învăluire – diversiunea DD (Dan Diaconescu – n.r.) şi diversiunea UNPR şi mişcările populare’.

‘E şi un pericol ca să consideri aşa – domnule, vrem, nu vrem, ne străduim, nu ne străduim, suntem condamnaţi să câştigăm. E periculoasă o asemenea abordare, se poate şi pierde printr-o asemenea abordare. De aceea, trebuie luat în serios totul, inclusiv toate aceste măsuri care apar în ultima vreme şi toate aceste mişcări de învăluire şi diversiunea DD şi diversiunea UNPR şi mişcările acestea populare. Sunt făcute ca să capteze electorat – diversiuni, în sensul acesta, pentru a capta electoratul. Nu este numai bătălia directă cu PDL, ci apar tot felul de asemenea lucruri care adaugă elemente în plus în viitoarea bătălie electorală’, a afirmat fostul preşedinte.

El a apreciat că genul de ‘actori’ care au apărut în ultima vreme pe scena politică românească pot juca un anumit rol şi pot ‘sustrage o parte din electoratul USL şi să schimbe datele problemei’.

‘De aceea, trebuie urmărit cu atenţie tot acest element care apare în plus şi toată această mişcare şi gândite toate măsurile corespunzătoare. Adică e o bătălie mai complexă, pregătită bine’, a spus Ion Iliescu.

Liderul de onoare al PSD a adăugat că, din punctul său de vedere, tot ceea ce face PDL acum este să inventeze tot felul de instrumente pentru a câştiga alegerile din 2012, precum comasarea alegerilor, votul prin corespondenţă, revederea împărţirii teritoriale, revederea circumscripţiilor în care se alege.

‘PDL a pierdut mult în faţa electoratului şi ei caută tot felul de măsuri pentru a câştiga teren şi pentru a suplini această pierdere de teren proprie ca partid prin tot felul de alte mişcări printre care stimularea acestor acţiuni în ultima vreme cu mişcări populare în ultima vreme, într-un fel sau altul. Deci, se creează aşa o diversiune generală pentru a smulge mai ales voturi posibile, potenţiale, în favoarea USL’, a menţionat Ion Iliescu

(Claudia Nicolae-Toma) Redactori: /ctv/kat

Ion Iliescu despre relaţia cu Regele Mihai I: Au fost stângăcii de ambele părţi

Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat marţi, la TVR 3, că în relaţia cu Regele Mihai I au existat stângăcii de ambele părţi, adăugând că s-a ajuns, totuşi, la normalizarea relaţiilor şi chiar la un dialog între cele două părţi.
Potrivit fostului şef de stat, ‘şi regele a greşit atunci când a venit inopinat pe Aeroportul Băneasa’.

‘Cred că şi regele a greşit atunci când a venit inopinat şi a apărut cu avionul pe Aeroportul Băneasa, a fost o reacţie nefirească. (…) Regele a venit inopinat atunci când a fost returnat. Se putea trece dacă era mai multă înţelepciune. (…) Mi-am exprimat acest lucru, el este cetăţean român, putea să revină, se găsea formula cuvenită, dar era perioada aceea în general încordată. S-au manifestat stângăcii de ambele părţi, comportamente nefireşti. Le-am corectat între între timp şi am avut un dialog între timp prin intermediari. Şi apoi am ajuns la o înţelegere care a dus la normalizarea acestor relaţii. Asta nu înseamnă ca am devenit monarhist’, a detaliat liderul de onoare al PSD.

Ion Iliescu a subliniat, în context, că una este poziţia de republican şi alta este recunoaşterea unei poziţii unui om care a fost şef al statului.

Cătălina Matei/Claudia Nicolae-Toma)

Ar trebui să ne propunem pentru guvernările imediate mărirea salariului minim spre 1.000 de lei

Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, la TVR 3, că, din punctul său de vedere, guvernele viitoare imediate ar trebui să ia în calcul posibilitatea măririi salariului minim spre valoarea de 1.000 de lei.
‘Cred că ar trebui să ne propunem din acest punct de vedere pentru guvernările imediate, o să discut cu ai noştri de la USL, să propunem ca program într-o perioadă cât mai scurtă pe măsură ce redresăm situaţia, să mărim salariul minin spre 1.000 de lei să fim măcar într-un raport cât de cât mai apropiat ( cu ţările din Europa – n.r.)’, a afirmat fostul preşedinte.

Ion Iliescu a subliniat faptul că România se confruntă, pe lângă problemele generate de criza mondială, cu ‘problemele guvernării, care nu se descurcă cu problemele proprii, inclusiv efectele crizei’.

‘Noi, din păcate, nu privim lucrurile cu o viziune mai clară asupra proceselor care afectează societatea noastră şi, deci, se lucreză cu măsuri pompieristice. Măsurile de austeritate adoptate nu sunt măsuri anti-criză, sunt pro-criză’, a afirmat Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a menţionat că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă a Clubului de la Bucureşti cu tema ‘Criza continuă. Ce este de făcut?’ la care vor participa analişti economici şi economişti între aceştia fiind Daniel Daianu, Liviu Voinea şi Florin Georgescu.

11 Responses to “Marti 4 octombrie 2011 – TVR3”

 1. emigrantul Says:

  Declaratii ale lui Victor Ponta

  – “Prin revocarea lui Lăzăroiu, “piticii din Guvern au dat-o afară pe Albă ca Zăpada”” (16 sep 2011)
  – “La nivel naţional USL are 60%, PDL-20%. Nu am putut măsura sociologic frauda” (1 sep 2011)
  – “Udrea e un Băsescu cu fustă, iar doamna Paul Vass este un Boc cu fustă” (26 aug 2011)
  – “Cine este Băsescu ăsta?” (23 aug 2011)
  – “Votul din 21 august e viciat de mita PDL, oricare va fi rezultatul” (19 aug 2011)
  – “Băsescu vorbind de flotă, ca şi cum un ucigaş ar vizita mormintele victimelor sale” (19 aug 2011)
  – “Felicităm UDMR că a eliberat CNAS de controlul intereselor mafiote din zona apropiată PDL” (17 aug 2011)
  – “Udrea este substantiv comun pentru şpagă bugetară” (15 aug 2011)
  – “Dacă USL va obţine 50% plus unu din mandate şi Băsescu nu va nominaliza premier USL trebuie să-l judecăm şi să-l băgăm la închisoare” (3 aug 2011)
  – “Anul 2012, probabil ultimul din superproducţia “Arestează-mă să te iubesc” a casei Băsewood” (29 iul 2011)
  – “Daniel Morar face, de şase ani încoace, prea multe ştiri dar nu face dosare penale” (15 iul 2011)
  – “Şopârlele către Crin în legătură cu Oprescu pot cel mult stârni interesul unor lăutari” (13 iul 2011)
  – “Nu am participat, sâmbătă, la huiduirea doamnei Elena Udrea” (11 iul 2011)
  – “Udrea să candideze în Ţinutul lui Alice în Ţara Minunilor, nu în Ţinutul Secuiesc” (3 oct 2011)
  – “România importă şi pungile de seminţe pe care le va mânca Băsescu când va vedea meciuri la tv” (26 iun 2011)
  – “La consultările de la Cotroceni Băsescu căuta după sticle pe jos” (26 iun 2011)
  – “Primarii trebuie să stea la coadă la Udrea.” (21 iun 2011)
  – “Nu vreau să mai plece încă o dată un preşedinte cu elicopterul de pe sediul Cotroceniului” (19 iun 2011)
  – “Singura soluţie pentru ca Udrea să câştige Bucureştiul este să îl desfiinţeze” (22 mai 2011)
  – “Băsescu e o legumă politică, nu mai are idei proprii. Udrea îi pune vorbe în gură” (18 apr 2011)
  – “E neplăcut că şeful statului se duce la televiziunea publică şi bârfeşte ca la cârciumă” (30 mar 2011)
  – “Nu vă mai luaţi după “toţi proştii” – Igaş şi Boc” (24 mar 2011)
  – “Băsescu şi Orban sunt Kadhafi şi Ben Ali ai Estului, dictatatori nereuşiţi ai secolului XXI” (21 mar 2011)
  – “Şmecheria din România nu funcţionează pe plan internaţional. Ne-am făcut încă o dată de râs” (21 mar 2011)
  – “Premierul e papagal. USL este în competiţie cu Băsescu pentru a-l da afară pe Boc” (16 mar 2011)
  – “Zoaiele aruncate de Băsescu nu mă mai ating” (15 mar 2011)
  – “Dacă UDMR va decide să meargă alături de USL e foarte bine, dacă nu e la fel de bine” (26 feb 2011)
  – “Cu tot felul de miniştri făcuţi la seral nu ai cum să scoţi România din criză” (19 feb 2011)
  – “Flutur, Falcă şi Blejnar să semneze un protocol al strângătorilor de bani din vămi” (12 feb 2011)
  – “Băsescu face declaraţii ori de la cârciumă ori de la supermarket despre lucruri esenţiale” (23 ian 2011)

  Sursa: Mediafax

  Ce o sa faca romanii daca un asemenea individ ajunge seful statului? Raspunsul ar fi: “Fiecare se va descurca cum va putea, exact ca in prezent”. Alternativa la smecherul actual din fruntea tarii se pare ca este doar un smecher si mai mare.

 2. maharajahuldekapurthala Says:

  http://luptadeclasa.wordpress.com/2011/10/03/idiotul/

 3. gigip1948 Says:

  @emigrantul,Cu astfel de idei,Marele Carmaci va conduce Romania,cat timp va trai! Cu huliganii si escrocii,gen Basescu,nu te porti cu manusi! Ce a spus Ponta e floare la ureche fata de injuraturile neaose pe care i le adreseaza romanii umiliti de el si regimul lui.
  Ce ii ceri tu este ca si cum unuia care este atacat cu o bata de o namila furioasa,ii pretinzi sa-l educe pe atacator,sa-i explice ca nu e frumos ce face! In cel mai bun caz ar avea sansa sa zaca,timp indelungat,pe un pat de spital!

 4. Marcus Says:

  Daca Numai Cinci La Suta

  Daca numai cinci la suta din situatia din Energie dezvaluita de reprezentantii Opozitiei in media este adevarat, pe langa modul cum curvetu’ de Anastase fura in continuare voturi in nesimtire in Parlamentul Romaniei, fara sa i se intample nimic, situatia a ajuns in faza terminala de metastaza basit mafiota si nici nu mai sunt necesare masurile de exterminare in masa luate de chiombila& gasca pentru a ne lua dracul.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile media referitoare la mafia cerealelor si evaziunea fiscala grosolana practicata de “toti oamenii presedintelui” este conform cu realitatea, coroborat cu modul in care mascariciu de Boc inaugureaza stadioane tragand la poarta pana o nimereste, atunci este clar ca romanilor li se poate striga fara niciun fel de retinere “scapa cine poate, cine nu, fuguta la procurat coparseie si ocupat urgent locul de veci pana nu il “reformeaza” Boc si p-asta”.
  Daca numai cinci la suta despre impactul pe care il are retragerea firmei Nokia din Romania este prezentat corect de presa, simultan cu viziunea curvetului de Anastase asupra unui Parlament golit de reprezentantii demisionari ai Opozitiei si cu opinia Basescului referitoare la acest impact si concretizata intr-o reclama sulfuros-putoroasa facuta fara jena pentru cianurizarea Rosiei Montane este cazul ca, ce a mai ramas din forta de munca valida din Romania, s-o taie urgent (pana nu ne dau astia afara din UE) in strainatate si sa-si scape astfel pielea, iar cei ramasi sa incerce singuri cu cianura sau cu ciuperci otravite ca-s mai ieftine.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile unui fost ministru liberal al transporturilor referitoare la spagile vehiculate in cazul licitatiilor trucate “castigate” de asfaltagii si drumarii basescului sunt adevarate concomitent cu nesimtirea crasa in care partidul generalului Izamana cumpara angro votanti la pretul de numai trei franzele bucata, atunci chiar ca trebuie sa ne punem streangul de gat si sa ne ducem tutuca la loc de odihna cu verdeata si multa lumina.
  Daca numai cinci la suta din amenintarea cu demisia in bloc a Opozitiei din Parlament s-ar indeplini si as vedea macar un parlamentar cu coloana vertebrala care sa ne spuna cu subiect si predicat ca demisioneaza pentru a nu mai legitima jaful ordinar de voturi practicat de Basescu cu mana curvetului de Anastase, coroborat cu dorinta mea arzatoare de a-i vedea pe acesti nenorociti de portocalii dusi pe urmele taranistilor in frunte cu tatucu’ lor mai urat ca dracu’ si mai imbecil ca sapte magari (sac!), atunci poate ca ar mai fi o speranta pentru o Romanie aflata deja in moarte clinica.
  Daca nu, nu!

 5. Gabriela Savitsky Says:

  Ne bucurăm să vă revedem şi să vă reauzim.

 6. Gabriela Savitsky Says:

  Ar fi salutară o înregistrare; providerul nostru de reţea nu a auzit şi de Tvr3.

 7. Cios Adina Emilia Says:

  Din nefericire, nu am reusit sa urmaresc, emisiunea, deoarece nu receptionez postul TV3. Daca aveti posibilitatea si amabilitatea, sa redati interviul, va multumesc anticipat.

 8. Proiecte. Orgolii. Incertitudini | Gabriela Savitsky Says:

  […] putea răspunde – dintre preţioşi – : Gheorghe Constantin, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Corina Creţu, Adrian Ciubotaru – a cărui inteligenţă o stimez în mod […]

 9. Gabriela Savitsky Says:

  Mulţumim. Sunt inflexiuni ale vocii, accentuări şi tăceri sugestive pe care nu le pot reda cuvintele. De aceea era nevoie să vă revedem şi să vă reauzim. În felicităm pe Claudiu Lucaci.

 10. popalumi Says:

  Ce inseamna acest OccupyWallstreet? Ne va ajuta aici, in Romania, sa avem o schimbare de regim care ne este atit de necesara?
  Noua era va fi era comunionismului?
  Unde este tousi ideologia? N-o gasesec.

 11. Despre Televizor Says:

  http://despre-televizor.blogspot.com/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: