“SINTEZA ZILEI”

In aceasta seara, cu incepere de la ora 21,00, voi participa, la invitatia realizatorului Mihai Gadea, la emisiunea “SINTEZA ZILEI”.

 

UPDATE

Pentru cei interesati redau in continuare sinteza emisiunii, redactata, in timp real, de AGERPRES

 1.- 11 septembrie 2001 – un moment care a adus schimbări radicale în climatul internaţional

Bucureşti, 11 sep /Agerpres/ – Atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 reprezintă un moment care a marcat întreaga lume şi care a adus totodată schimbări radicale în climatul internaţional, în special din punctul de vedere al măsurilor de securitate.

Fostul şef de stat a rememorat, într-un interviu acordat Antenei 3, momentele care au marcat acea zi tragică, adăugând că primele veşti au fost extrem de surprinzătoare în contextul în care era vorba despre avioane care porniseră din Statele Unite şi care erau conduse de nişte aviatori de origine arabă, dar formaţi în SUA.

„Şi această formă extremă de terorism, bazată pe fanatism, a surprins pe toată lumea. La noi era după-amiază când am primit această ştire, CNN transmitea în direct şi prima măsură pe care am gândit-o a fost convocarea CSAT”, a reamintit fostul preşedinte.

De asemenea, între primele măsuri luate de autorităţile statului român la acel moment au fost cele pe linia Apărării, Internelor, MAE, constituirea unei celule de criză. Au mai fost luate, între altele, măsuri la nivelul organismelor de informaţii externe.

Ion Iliescu a subliniat că imediat după astfel de măsuri România a făcut o declaraţie de solidaritate cu SUA, mesajul principal fiind acela că ţara noastră se va comporta ca un membru de facto a NATO.

„Aceasta a fost poziţia oficială imediată pe care am luat-o. Peste două luni am fost invitaţi la o reuniune cu şefi de stat şi de guvern la New York, am vizitat Ground Zero şi toată lumea a fost impresionată că în numai două luni de zile autorităţile americane au reuşit să cureţe terenul. Noi am mers la fundaţia acestor construcţii”, a detaliat liderul de onoare al PSD, adăugând că fostul preşedinte american George W. Bush le-a oferit delegaţiilor prezente o recepţie, ocazie cu care membrii acestora şi-au exprimat solidaritatea.

Fostul preşedinte a subliniat, în context, că nu pe calea terorismului se pot rezolva inechităţile din ziua de astăzi şi a spus că este nedrept totodată să fie ‘inculpată’ lumea islamică în integralitatea sa. AGERPRES/(Cătălina Matei)

 2-  Suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare, o gândire care vrea descurajarea prezenţei la vot

Intenţia actualei guvernări privind suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare reprezintă o gândire ascunsa, care vrea descurajarea prezenţei la vot, a declarat duminică preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, într-un interviu acordat postului Antena 3.

Potrivit acestuia, schimbarea actualei guvernări,”incompetentă şi incapabilă să înţeleagă şi să rezolve problemele cetăţenilor, trebuie făcută, în mod firesc, pe cale democratică, dar prezenţa masivă a cetăţenilor la vot este singurul instrument de apărare împotriva unui guvern abuziv”.

„La viitoarele alegeri văd că guvernarea vrea să suprapună alegerile locale şi parlamentare. Vă daţi seama, pentru un om simplu, care trebuie să voteze pe şase buletine. Prin aceasta, vrea să-i descurajeze pe oameni să meargă la vot, pentru că o prezenţă slabă la vot va creşte ponderea celor conectaţi, prezenţi în diverse structuri plasate de actuala putere, aşa cum s-a întâmplat şi la Neamţ, pentru a cumpăra voturi. Asta este una din manevre, deci trebuie dejucate aceste lucruri şi este datoria Opoziţiei să vină în faţa ţării cu un program clar şi să realizeze, pe de altă parte, o prezenţă masivă a cetăţenilor”, a afirmat liderul de onoare al PSD.

În opinia sa, actuala guvernare nu este capabilă să rezolve problemele cetăţenilor şi, mai mult, a luat nişte măsuri de austeritate extrem de dure comparativ chiar cu ţări precum Grecia sau Spania, care au decis sistarea celui de-al 13-lea salariu, respectiv reducerea salariilor cu 5%.

În acelaşi timp, a subliniat fostul preşedinte, slăbiciunile politicii externe sunt tot mai evidente, acestea fiind legate în special de modul în care ţara noastră se prezintă în lume.

Amintind că în anii 1990 şi 2000 politica externă românească a căpătat o dimensiune substanţială, după izolarea de dinainte de 1989, Ion Iliescu a spus că acum se constată o slăbire a prezentei noastre internaţionale şi a pledoariei cu argumente pe măsură referitoare la problemele cu care ne confruntăm, dar prin care să arătăm ceea ce are acest popor şi istoria acestei ţări.

„Cred că, din acest punct de vedere, facem mai puţin decât trebuie. În plus, sunt şi situaţiile care afectează şi oamenii din ţară – măsurile acestea de austeritate dure. Nu există nimic asemănător în nici o ţară europeană”, a spus fostul preşedinte.

El a reamintit faptul că românii se confruntă cu dispariţia de locuri de muncă, cu dispariţia de unităţi industriale.

„Sunt localităţi care sunt calamitate, care depindeau de o singură unitate industrială, care şi-a închis porţile. Un exemplu  a fost dat chiar din Oltenita – orasul natal. Posibilitatea ieşirii din tara, pentru căutarea de locuri de muncă a fost un respiro pentru români”, a arătat liderul social-democrat, adăugând că, totodată, a existat un interes al ţărilor respective, care au preferat să primească cetăţeni români în locul africanilor.
Ion Iliescu a mai apreciat că Europa nouă trebuie să fie o Europă a integrării tuturor cetăţenilor acestui continent. AGERPRES/(Cătălina Matei)

3.-Traian Băsescu nu se poate compara cu pensionarii, el nu are nivelul lor de viaţă

Afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia „modul românilor de viaţă viitoare şi de performanţă poate fi generat şi de abordarea celor de vârsta a treia – ca el, spre exemplu -, care vor trebui să înţeleagă că au obligaţia să planteze un pom la umbra căruia nu vor sta niciodată”, este făţarnică şi merită o analiză de text, a afirmat duminică preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, la Antena 3.

‘El spunea „să trăiţi bine” şi acum vine şi spune „să trăiţi prost”?!!! Şi voi, pensionarii, să cultivaţi un pom care să nu vă ofere posibilitatea să staţi la umbra lui?!!!. Crezul lui de bază trebuie să fie slujirea cetăţeanului, problemele celor mulţi, or, asta n-a priceput!. Un astfel de om, care s-a trezit deodată în vârful piramidei, nu are o atitudine de compătimire, a apreciat fostul preşedinte, care a remarcat că, de altminteri, Traian Băsescu este mai mult ‘făţarnic’ decât milos, atitudinea lui fiind ‘agresivă’, atitudine de care da dovadă în ultima vreme si premierul Emil Boc, ‘care a devenit şi el zelos’, dar şi alţi miniştri.

„Aş spune şi un lucru, poate puţin mai aspru, deşi se poate spune şi cu cuvinte mai blânde: viitorul nostru este generat nu numai de modul cum vom şti să ne asumăm singuri propria noastră viaţă, să nu o lăsăm pe mâna statului, să aşteptăm statul să facă ce trebuie pentru noi. Modul nostru de viaţă viitoare şi de performanţă poate fi generat şi de abordarea celor de vârsta a treia, ca mine, spre exemplu, care vor trebui să înţeleagă că au obligaţia să planteze un pom la umbra căruia nu vor sta niciodată (…..) a spus Băsescu, la şcoala de vară a UNPR, desfăşurată la Mangalia

Ion Iliescu a spus că acei care aplaudă la astfel de afirmaţii sunt de fapt fugarii din PSD care s-au grupat ca structură pentru a se oferi ca preş. “Renunţă la un anumit crez, pe care probabil că nu-l aveau când se aflau la PSD, numai de dragul de a se racorda la puterea existentă, la frâiele puterii. Şi fac parte din coaliţia guvernamentală şi iată la ce aplaudă”, a afirmat preşedintele de onoare al PSD, referindu-se la UNPR, formaţiune la a cărei şcoală de vară preşedintele Traian Băsescu a făcut aceste afirmaţii.

Iliescu a adăugat că Traian Băsescu nici nu a ajuns de fapt la vârsta a treia. ‘Depinde cum judeci vârsta a treia. El n-a împlinit încă 60 de ani. Apoi este destul de discutabil să se compare el cu pensionarii. El nu are condiţiile de trai ale pensionarilor. Deci, e cam făţarnică această afirmaţie.Dar ce spune el, că la 60 de ani omul n-are şansa să stea la umbra copacului pe care l-a plantat? Este puţin cam discutabil, a apreciat Ion Iliescu.

În context, liderul social-democrat a calificat ca fiind o ‘ipocrizie’ faptul că preşedintele a plâns. El n-a dorit să detalieze în legătură cu acest gest, afirmând doar că medicii au o anumite părere despre cei care plâng din orice.

Fostul preşedinte mai consideră ca fiind ‘inadmisibile’ afirmaţiile şefului statului legate de desemnarea unui viitor premier, apreciind că acesta se opune partidelor care vor câştiga şi care vor veni să-şi prezinte formula proprie.

“El a venit la putere cu Alianţa D.A., chiar dacă n-a făcut o majoritate, şi şi-a permis să racoleze la vremea respectivă alte două formaţiuni care erau în conlucrare cu PSD ca să închege o majoritate”, a spus fostul preşedinte, evidenţiind că totul ţine de alegători dacă doresc să scape de această guvernare, care, ‘este clar, din rezultatele celor 1000 de zile, că este incompetentă, incapabilă să abordeze problemele ţării şi ca afectează profund viaţa cetăţenilor cetăţenilor’.

Ion Iliescu a susţinut că preşedintele ţării ‘nu s-a jenat’ să se pronunţe împotriva statului social. “El confundă probabil conceptul de stat social cu stat socialist”.

Toate statele moderne se consideră obligate să răspundă problemelor cetăţenilor şi să promoveze politici sociale, a arătat el.. AGERPRES/(Cătălina Matei) 

4.- Ion Iliescu este de acord cu intonarea Imnului de stat în şcoli

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat duminică de acord cu introducerea iniţiativei privind intonarea Imnului naţional în şcoli înainte orelor, apreciind, pe de altă parte, dezbaterea legată de intonarea Imnului înaintea meciului România – Franţa ca fiind una „exagerată”.

„S-a cam exagerat această discuţie. Din câte ştiu eu, la manifestările sportive, când se intonează imnurile, nu se apelează la solişti vocali, se folosesc imprimări. Sau niciodată nu se intonează integral imnul. De ce trebuia să se facă din asta o problemă? Trebuia, dacă era un solist, să interpreteze prima strofă şi refrenul, care era mai la îndemâna tuturor. Altminteri nu am nimic împotrivă că în şcoală ar trebui copiii să înveţe Imnul şi să-l interpreteze, înseamnă respectul faţă de simbolurile naţionale”, a subliniat fostul şef de stat, în interviul de la Antena3.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a anunţat, pe 7 septembrie, că va amenda Federaţia Română de Fotbal şi pe cântăreţul Marcel Pavel cu câte 5.000 de lei pentru intonarea Imnului de stat cu un alt text decât cel original cu prilejul inaugurării Arenei Naţionale.

Subiectul legat de intonarea Imnului de stat de către Marcel Pavel a constituit, în ultima perioadă, tema unor intense dezbateri de presă.  AGERPRES/(Cătălina Matei).

21 Responses to ““SINTEZA ZILEI””

 1. gigip1948 Says:

  Voi urmari,cu simpatie ,aparitia Dumneavoastra la “Sinteza Zilei”
  Felicitari pentru interventia,corecta si la obiect,de la Realitatea TV,despre 11 septembrie !
  Romanii care va stimeaza ,au nevoie de prezenta Dumneavoasatra in spatiul public!

 2. emigrantul Says:

  In ceea ce priveste Afganistanul, pina la ora actuala, implicarea sa in atentatele de acum 10 ani, nu a fost dovedita prin nimic serios. Cel mai probabil, talibanii nu au avut nici un amestec in evenimentele petrecute la 11 Sep. 2001 iar Osama Ben Laden, ca organizator al actiunii, sau persoana care a comandat-o, nu a fost altceva decit o inventie a serviciilor secrete americane, un pretext pentru a invada Afganistanul. Ani de zile am tot urmarit casete, difuzate in premiera la Al Jazeera, cu discursuri antiamericane ale lui Ben Laden a caror autenticitate era confirmata suspect de rapid, in 24 ore, de guvernul SUA, lucru care in jurul anului 2006 m-a dus la concluzia ca respectivele inregistrari erau de fapt create de CIA si date spre difuzare, pentru sporirea credibilitatii personajului Ben Laden, postului arab Al Jazeera care nu a fost vreodata, nici macar pe departe, anti american ci mai degaraba un instrument de propaganda pro US in lumea islamica. Ca o paranteza, acum in 2011, Al Jazeera duce o campanie anti Gadafi mai inversunata decit canalele CNN sau BBC. Nu este greu de imaginat ca in spatele acestui canal se afla interesele occidentale.
  Inca dinaintea lui 11 Sep. 2001, Al Jazeera contrasta clar cu majoritatea posturilor TV arabe care se asemanau foarte puternic ca structura a programelor cu TVR din Romania Socialista (vizite de lucru, primiri de oficiali straini, inaugurari de obiective, etc.). Al Jazeera era ceva aparte, un fel de Antena 1 sau PRO TV, un post liberal cu aspect occidental.

  Fara indoiala, la 11 Sep. 2001 a avut loc cel mai spectaculos atentat, cel putin din istoria mondiala postbelica. A fost un atac autentic dirijat impotriva imperialismului american. Cine l-a comandat ramine o necunoscuta insa un suspect credibil ar fi Sadam Husein deoarece era persoana care avea atit motivele de a organiza asemenea lovitura (drept razbunare pe SUA si familia Bush pentru razboiul anti irakian din 1991) cit si mijloacele necesare organizarii unei asemenea actiuni iesite din comun (Sadam Husein dispunea de avioane mari si putea organiza antrenamente serioase pentru a fi sigur de succesul atacurilor).

  In orice caz, 11 Sep. 2001 a fost o zi de bucurie generalizata la nivel mondial. Ce sa ne mai ascundem dupa deget, cu exceptia israelienilor si persoanelor de origine engleza, indiferent care le-ar fi fost cetatenia, restul lumii a trait momente de mare satisfactie.

 3. Angela Says:

  Inainte!

  http://prezidenta.wordpress.com/2011/09/11/inainte/

 4. Victor Says:

  O adevarata lectie de politica de clasa. Asa trebuie sa vorbeasca un lider al opozitiei.

 5. Marcus Says:

  Da, Doamne, Sa N-am Dreptate!

  Stiu ca nu da gigea sa ma autocitez dar, pe cuvantul meu, daca vizita chiombului in USA nu este un deja-vu mai mult decat umilitor atat pentru chiombu cat si, dar mai ales, pentru poporul pe care fraudulos il conduce de pe pozitia de sef de stat. In urma episodului cu tratamentul aplicat de Sarkozy mascariciului nostru national scriam: “Nu stiu de ce, dar imaginile in care chiombu’ tragea pur si simplu de Sarkozy pentru a fi bagat in seama, iar acesta din urma isi turase motoarele in marsarier mai ceva decat armata franceza, urmarita in WW2 de blindatele hitleriste si inghesuita pe plajele Manecii, mi-a trezit in minte o analogie cu imaginea unei prostituate, consumata in abuz de alcool si sex, lipsita de nurii tineretii, care a ajuns sa traga de clienti cu promisiunea ca-i va plati ea, doar, doar o mai baga-o cineva in seama.”
  Basescu vizibil dejectat in latrina tarilor nefrecventabile de catre lumea buna a planetei si intr-o acuta criza de adulatie manelista in tara, infricosat pana la maronizarea izmenelor de ideea de a da din nou ochii cu “baile de multime” in care sa se produca de pe pozitia “maimuticii cu pozarul”, are musai nevoie de o lovitura de imagine cu care crede el ca mai poate repara oarece din dezastrul care infesteaza aerul de la Cotroceni in materie de popularitate prezidentiala.
  In aceste conditii, sfatuit probabil de raspopitul cu jacuzzi si palat de la RAPPPS, libidinosul de Baconschi, s-a hotarat sa intre pe usa din dos in resedinta de lucru a liderului american, cu ocazia semnarii unor documente comune, in speranta ca ii va merge metoda “la plesneala” si Obama, in drumul sau spre Biroul Oval, se va impiedica de el pe culoarele de la White House si volens-nolens va “arde” o poza cu maimutoiu, poza cu care acesta sa vina si sa le spuna romanilor :” vedeti, ba prostovanilor, cu cine imi fac eu veacu’?” Napa este ca, desi chiombu s-a autoinvitat in State, deocamdata Obama n-a dat doi bani pe vizita Nosferatului de Basarabi si a pus-o de-o plimbare prin Ohio.
  Sincer sa fiu, si va rog sa ma credeti ca o spun cu mana pe inima, m-as bucura dn tot sufletul ca macar acum, in ceasul al doisprezecelea, chiombu sa se bucure in SUA de atentia pe care o merita orice sef de stat normal la bibilica si sa nu mai fie tratat precum leprosul acestui grup select de sef de state unde democratia este la ea acasa. M-am saturat, ca cetatean roman, sa fiu luat la misto de niste loaze de francezi care au tinut ca tampitii un compatriot de-al meu la mititica in ciuda tuturor evidentelor ca era nevinovat si sa fiu asimilat totodata cetateanului tigan Popescu care si-a dat obstescul sfarsit sub drapelul de lupta al Legiunii Straine, fara ca guvernul meu sa aiba drept la replica.
  In tinerete, in timp ce serveam ca ofiter pe navele flotei comerciale romane, in orice port din lume faceam escala din extremitatile Africii si pana in SUA, atunci cand ziceam ca sunt roman mi se raspundea :” Ah, da, roman, Nastase, Nadia, Hagi, Ceausescu !”. Trebuia sa duc munca de lamurire cu interolucutorul pentru a-i explica faptul ca “Ceausescu, no good”, insa rareori reuseam sa-mi impun punctul de vedere. Astazi, datorita politicii externe (oare o mai pot numi asa?) tembele dusa de imbecilul de basescu asistat de acest macho refuzat la export dar cu pretentii de fu.ac national tomnatec, Baconschi, am ajuns sa-mi fie rusine sa afirm faptul ca sunt roman si sa asist neputincios la modul in care televiziunile unor tari cu state grele in materie de democratie si stat de drept fac misto de misto de natia romana, faca ca diplomatia romana ca purtator de stindard al acestei natiuni sa ia vreo contramasura.
  Ori in aceste conditii chiar daca Obama ar pune covorul rosu si i-ar acorda cea mai inalta distinctie americana chiombalaului, prea mare lucru nu s-ar mai putea repara la imaginea la care a adus-o acesta in mai bine de sase ani de mandat, dar ar insemna totusi un gest de bunavointa din partea celui mai puternic om al planetei care ar mai indulci putin amarul umilintei pe care romanii de bun simt o indura sub chiombu-voda.
  Tare mi-e teama insa ca si aceasta noua cacealma basita va esua lamentabil, Obama il va ignora pur si simplu pe cioclul si asasinul democratiei in Romania, iar noi ca popor vom mai lua o palma sanatoasa si umilitoare de la lumea civilizata.
  Da, Doamne, sa n-am dreptate!

 6. Victor Says:

  Eu nu inteleg cum dracu nu se mai gaseste in tot pesedeul ala macar unul care sa l studieze pe Presedintele Iliescu si sa aplice. Apropo de emisiunea in discutie, ma gandeam ca de ani de zile nu am mai vazut unul din opozitie care sa convinga si sa aiba capacitatea de mobilizare a lui Ion Iliescu. Habar nu au ce sa spuna si cand sa spuna. Chiar daca nu crezi, chiar daca nu ai ideologia macar iei naiba inregistrarile cu Iliescu si inveti. Cat de cat ar fi altceva. Sigur ca altfel transmiti cand crezi ca Iliescu si altfel cand in cursul saptamanii plangi de mila pensionarilor si in weekenduri alergi pe masini de curse…dar cat de cat ar fi ceva daca atunci cand vorbesti transmiti mesaje coerente in loc sa faci ironii ieftine.

 7. Victor Says:

  Toti romanii (inclusiv eu) tipam ca fura astia de la putere si ca liderii statului (sau liderii comunitatii) , in loc sa foloseasca banii in proiecte publice isi insusesc cea mai mare parte a acestora prin metode specifice. Ma uitam la tasnitorile alea din Bucuresti (de unde bei apa). Frumoase de altfel si extrem de utile teoretic avand in minte canicula din zilele de vara si veniturile romanilor. Le-au devastat frate. Pe toate. Au furat suruburile sau dracu sa-i pieptene de vandali cretini dar una nu mai functioneaza. Asa ca ce sa le faci animalelor astora?? Pe cuvantul meu daca nu incep sa gandesc ca mai bine se imbogateste unul si altul decat sa faci ceva pentru niste insi care nu sunt in stare sa respecte un bun public. Desigur, am dat un singur exemplu dar as putea da cu zecile. Numai daca imi amintesc de pasajele nou refacute in Bucuresti mazgalite imediat cu kitschuri tip graffiti, locurile de joaca pt copii unde mereu vezi cate un magar batran folosind leaganele sau caruselele, in autobuze zici ca mananca din scaune sau din manere, s.a.m.d. Frate, daca vrei sa beneficiezi de un bun (serviciu) public trebuie sa ai si un grad de constiinta,  din aia de care vorbea Ceasca. Noi am dat din lac in put. Notiunea de bun al tuturor s-a denaturat atat de mult din diverse motive inclusiv propaganda fortata a regimului Ceausescu incat am devenit primitivi. Nu ne intereseaza decat ce este in ograda noastra. Altminteri am ajuns ca arabii aia care au domenii impunatoare si arunca gunoiul peste gard. Tipul asta de a vedea lucrurile ne face sa pierdem pe toate planurile. Cred ca o reforma in educatie trebuie sa inceapa stabilind intai de toate principiile pe care dorim sa le transmitem copiilor nostri. Si abia apoi trecem la programa efectiva, la modalitatea de implementare a acestor principii.

 8. fragmentariumpolitic Says:

  Ricoseul unei razgandiri

  Faptul ca intalnirea dintre Barack Obama si Traian Basescu nu a fost pe agenda niciunuia dintre cei doi presedinti, cel roman urmand a fi primit, pe timpul vizitei oficiale in SUA, doar de catre vicepresedintele american Joe Biden spune multe despre imaginea reala a lui Basescu la Washington. In mod cert, primirea lui Basescu de catre Obama nu a fost considerata oportuna si necesara. Nu stiu daca acest lucru ar fi fost sau nu o greseala de protocol, dar ca nu a fost una de programare este in afara de orice indoiala, o astfel de omisiune sau lipsa de predictibilitate fiind de neimaginat printre apostolii corectitudinii politice si planificatorii de la Casa Alba.

  Si totusi, ceva, undeva a produs un declic, din moment ce Barack Obama si-a modificat programul si l-a primit pe Traian Basescu, pret de 25 de minute, in Biroul Oval. Evenimentul a facut ca presa de dreapta din Romania sa exulte si sa exclame admirativ: Bravo, Basescu! In acelasi timp, ca reactie la neconfirmarea afirmatiei sefului PSD ca presedintele Romaniei nu va fi primit pe usa din fata a SUA ci pe cea a servitorilor, aceeasi presa a privit cu manie spre varful stangii, aruncandu-i dispretuitor: “Rusine, Ponta!”.

  Nu as vrea sa adaug nicio speculatie la cele facute pe marginea bascularii lui Obama in privinta intalnirii cu Basescu ci doar sa emit niste ipoteze, bazate pe fapte, a caror validare sau nu o vom vedea in viitor. Nu doresc sa impartasesc ideea unui Obama resentimentar, care nu ar fi uitat ca Basescu nu a raspuns cand a sunat goarna adunarii la Varsovia a liderilor central si sud-europeni, inclusiv a paratului kosovar, pentru ca politica nu se face pe sentimente, iar specificitatea intereselor se pastreaza in orice alianta democratica. Si nici pe cea a scaderii interesului american pentru zona geopolitica de apartenenta (scutul antiracheta demonstreaza contrariul).

  Premisa de la care voi pleca in cele ce voi spune este una strict electorala. Nu trebuie sa uitam ca anul viitor va fi unul al alegerilor prezidentiale pentru americani si legislative si locale pentru romani. Pentru Obama va fi esential sa castige un al doilea mandat, pentru continuarea politicilor economice si sociale (as aminti doar miza uriasa a recentului American Jobs Act), iar pentru Basescu, desi nu mai are dreptul sa candideze, va fi vitala, pentru supravietuirea sa civila, ca simplu cetatean, castigarea alegerilor de catre PDL, singura cale prin care ar evita sa plateasca supraincarcata nota de plata a abuzurilor si injustitiilor din cele doua mandate prezidentiale.

  Cum plecarea presedintelui Basescu in SUA nu avea nicio motivatie care sa reclame prezenta si implicarea primei pozitii strategice a Romaniei (dupa cum s-a vazut, semnarea acordului privind scutul antiracheta s-a facut la nivelul ministrilor de externe), cea mai plauzibila si mai rezonabila explicatie pentru fortarea acestei vizite ramane incercarea disperata de a scoate PDL-ul din groapa de potential electoral si de imagine in care presedintele jucator l-a adus.

  Ori, o asemenea prabusire in sondajele interne privind increderea in locatarul de la Cotroceni si intentiile de vot vizand PDL-ul, dar si, nu in ultimul rand, izolarea externa a regimului, in principal vest si est-europeana, nu a ramas nedetectata de seismografele politice de la Washington. Cel mai probabil, consilierii i-au argumentat lui Obama ca intalnirea cu seful unei administratii si guvernari macinate de coruptie si in cadere libera la capitolul sustinere populara nu este oportuna si necesara, deoarece, din perspectiva scrutinului prezidential american 2012, i-ar putea aduce prejudicii de imagine. Cu alte cuvinte, in acest tip de calcul electoral ar trebui cautate si originile deciziei initiale a Casei Albe de a nu aranja o intalnire intre Obama si Basescu, mass-media si electoratul americane fiind sensibile si atente la empatiile politice externe ale Administratiei.

  Ceea ce a stricat acest calcul si a determinat, in extremis, razgandirea lui Obama a fost tentativa presedintelui opozitiei social-democrate, Victor Ponta, de a folosi neintrevederea la varf romano-americana ca pe un prilej si o platforma de pe care sa-i aplice o lovitura de imagine lui Traian Basescu, prin acuzatia ca presedintele Romaniei ar accepta sa fie tratat ca un servitor de catre aliatul american. Este de prisos sa mai spunem ca prin zgandarirea unei asemenea corzi sensibile, cum este cea a mandriei nationale, Ponta ar fi punctat decisiv. Numai ca reconsiderarea deciziei presedintele american in favoarea intalnirii cu omologul roman, luata pe temeiurile unei democratii mature, de a gandi de doua ori si a taia o data, a avut efectul unui ricoseu, la podea ajungand, in cele din urma, chiar Ponta, tragandu-si in jos si partidul! Imaturitate, inabilitate sau si una si alta?!…

  Urmarea va fi ca PDL-ul se va grabi sa speculeze electoral acest “succes”, asezand alegerile comasate de anul viitor sub spiritul tutelar al sefului administratie prezidentiale, guvernului si partidului si neostenind sa-i ridice statui cu coronite de lauri in fiecare colegiu sau circumscriptie…

 9. maharajahuldekapurthala Says:

  http://luptadeclasa.wordpress.com/

 10. Marcus Says:

  Pupa Chiombu Imineii

  De prin SUA, dintr-o poza, cu mina de prostanac,
  Fericit nevoie mare c-a dat mana cu Barack,
  Ne zambeste Nosferatu, tartorul peste romani,
  Incantat de-asa isprava, arta in combinatiuni.

  Tenace-n a sa dorinta a facut smirna pe hol
  Pana cand Barack Obama l-a chemat in alt decor
  Unde ca sa-i multumeasca la tributul greu platit
  Printr-o poza ca de nunta pe golan l-a rasplatit.

  Tolanit intr-un fotoliu cu-ochiu drept la noi priveste
  Iar cu stangu spre Obama fericit el se chiombeste
  De-am avea sonor la poza i-am “capta” si hăhăiala
  Pe care o slobozeşte etalându-şi şmechereala.

  La ofranda grea de sange varsat de romani aiurea
  Chiombu nu vede, saracu, de copaci unde-i padurea.
  Si meschin in doleante, negandind decat la el,
  Face caz dintr-o-ntalnire aranjata-n mod misel.

  Se vinde ca prostituata pe-o friptura si un spritz
  Cand e multumit c-o poza si cu rolul de chibitz.
  Multumit e si Obama c-a gasit asa un prost
  Care si-ar vinde si mama, sa ramana el in post.

  Trist e numai boboreanu, umilit grav de chiombila,
  Care-a luat cu el, remorcă, o întreaga camarila
  Si-au purces la modul jalnic sa sarute imineii
  La stapan de Noua Poarta tolerant cu derbedeii.

 11. Ovidiu Says:

  EXCLUSIV !!!!Ana Pauker: “Nicolae Ceauşescu nu este potrivit, nu este bun organizator”. Tov. Luca: “Să-l punem pe Chirtoacă, Cred că Ceauşescu este slab pentru Secţia Agrară”. Gheorghiu-Dej: “Atunci rămâne Chirtoacă” Vezi stenograma din 9 martie 1950!

 12. Theodora Says:

  http://theodora0303.wordpress.com/2011/09/19/o-hotarare-lipsita-de-intelepciune-si-echilibru-pc-merge-singur-in-alegerile-locale/
  Partidul Conservator a decis sa candideze singur in toata tara la alegerile locale din 2012, cu exceptia resedintelor de judet si sefiilor de Consilii Judetene unde deja s-au finalizat negocierile, a anuntat presedintele partidului, Daniel Constantin.

 13. Victor Says:

  In ceea ce priveste aderarea Romaniei la UE, stim deja cu totii, aceasta nu s-a facut pe baza unor principii, nu pentru ca romanii corespundeau valorilor ce stau la baza Europei unite la nivel declarativ, ci pe baza unor interese meschine. Profitul a fost resortul care a animat ambele parti. Nici in cazul Schengen lucrurile nu stau altfel. Daca intr-adevar occidentul ar fi dorit sa aiba un partener in Romania nu ar fi acceptat ca aderarea la UE sa se faca cu hotii in pozitiile cheie ale statului si cu toate neajunsurile ce decurg din asta. Dar pe ei i-a interesat sa ne jepcareasca de Petroame si in general sa-si asigure o piata de desfacere. Chiar si forta de munca ieftina si dispusa la orice tip de conditii oferite a fost luata in calcul. Acum, Olanda spune ca nu ne-am rezolvat problemele cu coruptia si ca atare sunt impotriva aderarii noastre la spatiul Schengen. De parca ei credeau dupa ce au dat acceptul unei tari in care securistii faceau si desfaceau totul ca asa ceva va mai fi posibil in Romania intr-o perioada de timp scurta daca privim la scara istorica. In fapt, coruptia asta care-i deranjeaza pe olandezi este directionata pe un culoar foarte clar. Iar daca noi eliberam acel culoar sau le marim lor partea din culoar,  brusc devenim eligibili pentru spatiul Schengen. Olandezii sunt afectati de importurile fara taxe si vama care se fac din tarile arabe si Turcia,  importuri de flori si fructe. Nu ca mor ei de coruptia noastra si au grija de romanul simplu sau pur si simplu vor sa ne educe ci au un calcul foarte pragmatic: vor sa-si mareasca piata din Romania. Numai ca aici intra in conflict mare de interese cu hotii de la putere care sunt beneficiari directi ai importurilor ilegale de flori si fructe din state nonUE. Ce vroiam sa spun este ca nicio parte nu are dreptate. Atata vreme cat nici Bucurestiul si nici statele membre Schengen nu se gandesc la spatiul Schengen ca la un club select bazat exclusiv pe principii ci ambele parti vor sa profite meschin, nu ma intereseaza argumentele niciuneia dintre parti. Interesele comerciale, interesele care tin de avantaje economice nu trebuie excluse dar in niciun caz nu trebuie sa primeze. O uniune cladita pe interese economice primordial nu are o fundatie solida.

 14. Marcus Says:

  O Palma Basesc-Englezeasca Pe Obrazul Ambasadorului American

  Nu mai departe de acum cateva zile il catalogam pe “marele” analist politic Chireac drept politruc pupinbasist “sub acoperire” trimis in misiune la televiziunile mogulilor pentru a lansa mesaje subliminale probasiste. A fost nevoie doar ca ziarul Gandul sa publice o cablograma WikiLeaks in care Basescu, atins rau de nebunie, informa partenerul american de alianta militara, ca rusii se pregatesc sa atraga Romania intr-un conflict armat dincolo de Nistru, pentru ca Chireac sa o dea dracu de acoperire si sa incerce sa scuze pe fata atitudinea dementa a chiombalaului, aruncand motanul in curtea ambasadorului american din acea vreme (2008) la Bucuresti, Mr. Taubman.
  De tot rasul este modul in care a incercat sa-l scoata din cacat pe ilustrul gafeur national atribuindu-i acestuia calitati la care nici in visurile sale cele mai frumoase chiombu nu indrazneste sa spere si anume posibilitatea de nuantare in exprimare si nu oricum, ci in limba lui Shakespeare.
  Cu alte cuvinte atat Chireac cat si alti pupinbasisti care au sarit cu gura pe american au dat sa inteleaga ca Basescu s-a exprimat atat de subtil in limba engleza incat a dat posibilitatea la interpretari, motiv pentru care ambasadorul american a relatat gogorite guvernului care il trimisese la post in Romania.
  Daca acesti pupinbasisti fara frontiere ar fi invocat faptul ca chiombu vorbeste engleza de talcioc arabesc in care un “plan” poate fi confundat cu un “avion” si o “nava” cu o “oaie”, atunci da, mai treaca mearga, s-ar fi putut genera confuzii, dar sa-l creditezi pe acesta cu nuantari de exprimare si mai ales in limba engleza este de rasul curcilor.
  Pe de alta parte el este cunoscut de toata lumea drept un individ care de “sincer” ce este (sac!) spune lucrurile pe sleau, motiv pentru care este atat de iubit de partenerii sai straini din Uniunea Europeana care il trateaza cu curu’ si fug de el ca dracu de tamaie.
  De-a lungul timpului am tot scris in zicerile mele despre chiombalau ca acesta are un ego atat de bolnav si dereglat psihic incat, in lipsa de altceva cu care sa atraga atentia asupra sa, ar fi in stare sa declanseze un conflict armat numai si numai pentru a fi el in prim plan.
  Pentru cine il cunoaste pe acest mascarici este mai mult decat evident faptul ca ‘mnealui a facut afirmatiile respective in fata senatorului republican american pentru a-si da aere ca calu’ de basini, subliniind cat de important este el in aceasta parte a Europei, unde doar Siretul si Prutul ne despart de cancerul sovietic care a pus stapanire e Marea Neagra si a transformat-o in lac rusesc.
  Ceea ce este mai tragic consta in faptul ca americanii inca nu si-au dat seama cu cine au de-a face si in loc sa-i recomande sa se interneze la balamuc stau cu el la discutii, ba mai reiau si din aberatiile pe care le debiteaza uratu’ la mahmureala.
  Oare chiar atat de mult sa fi decazut CIA incat americanii sa nu aiba habar de ceea ce coc rusii la granitele estice ale NATO si asteapta informatii oferite de chiombila?
  Hai sa fim seriosi, o fi SRI-ul tata pralmentarilor romani pe care ii tine chiombu sub obroc, iar SIE o reusi performanta votului la 13 secunde dar doar atat. Serviciile basescului sunt strict limitate in a-i indeplini lui fanteziile in materie de mentinere la Putere si nimic mai mult.
  Asa ca Mr. president a comis-o iar si prin devoalarea continutului acestor cablograme le-am mai dat rusilor un motiv de revizuit pretul gazelor si de indexat conducerea politica de la Bucuresti.
  Si asta deoarece ei nu se bazeaza pe analize politice facute de deontologi ca alde Chireac & Cie, ci pe profesionisti care cunosc marfa instalata printr-o frauda urias de nesimtita in capul Romaniei.
  Sincer imi pare rau ca un ziarist pe care il apreciez mult, si aici fac zicere de Radu Tudor, a putut sa puna botu’ si sa inghita gogorita asta cu Taubman care n-a inteles chipurile subtilitatile de limba engleza ale Nesferatului de Murfatlar (Corabioara pentru cunoscatori).

 15. maharajahuldekapurthala Says:

  http://luptadeclasa.wordpress.com/2011/09/21/ciinii-de-paza-ai-javrei-ordinare/

 16. fragmentariumpolitic Says:

  Comentarii de la o dezbatere virtuala: Despre ideal si credinta sau despre cum viata reala uneori nu incape in concepte politice
  Cred ca ar fi inutil sa fac o pledoarie pentru o istorie psihobiografica, cand inceputurile acesteia se confunda cu cele ale scrisului. Si da, avem nevoie si de o astfel de retrospectiva cat mai cuprinzatoare, extinsa la toti liderii politici, si de la stanga, si de la dreapta, pentru ca sunt convins ca excesele partizane, si dintr-o parte si din alta, se anuleaza reciproc, lasand spre mijloc cale libera adevarului. Totusi, daca m-as lasa acaparat total de aceasta linie de cercetare (in parte acoperita si de liderologie), as gresi fundamental, pentru ca nu voi reusi sa vad niciodata padurea din cauza copacilor.
  De aceea nu ma voi grabi sa ridic statui, fie ele albe sau negre, fara a studia mai intai solul, conditiile economice si sociale care au facut posibile germinatia unor idei si aparitia unor lideri de genul celor comuniste si, respectiv, al lui Mizil, dar nu numai. Oricat de afectogen sau de libertarian mi-ar fi limbajul, nu voi putea sa patrund in miezul lucrurilor si nici sa ofer un model explicativ multumitor. Faptul ca folositi sintagmele de “socialism de tip leninist” si “capitalism democratic” arata ca distingeti si acceptati nuante, ceea ce este meritoriu, desi Lenin nu a avut niciodata de-a face cu socialismul (pe care l-a persecutat cat i-a stat in putinta), ci numai cu comunismul, iar cea de-a doua sintagma, daca n-ar fi o tautologie, suna ca dracu’, ca si “socialism stiintific”!
  Parerea mea este ca termenul de “comunism” (nu si cel de “stalinism”) este un cuvant care exprima o ratacire pe drumul cautarilor de mai bine pentru toti, iar legatura sa evidenta cu interesul national face tautologica si expresia de “comunism national”. Afirmati ca in Romania nu a fost un “comunism national”, ci un “stalinism national”, ca strategie de “desovietizare”. Mi-e greu insa sa inteleg ce mecanisme de dislocare ar putea fi folosite pentru a rupe legaturile atat de intime si de indivizibile dintre stalinism, national sau nu, si sovietizare si dintre comunismul national si desovietizare, fara riscul de a ramane fara obiectul de cercetare (!).
  Va intrebati, pe buna dreptate, de unde a venit forta unei asemenea loialitati de care au dat dovada Mizil si altii ca el. Cred ca in raspunsul la aceasta intrebare nu pot fi ignorate cel putin doua lucruri. Este vorba, in primul rand, de forta Idealului, care lumineaza Calea. Retoric, desigur, ne putem intreba daca fara lumina Independentei cei care au luptat in Razboiul cu acelasi nume ar fi gasit calea care a dus la formarea SUA?! Dar nu numai popoarele si natiunile au idealuri, ci si indivizii, fiecare dintre noi (si aici exemplele la indemana fiecaruia nu sunt putine). In al doilea rand, este vorba de Credinta, care ne intareste si ne sustine, motorul care ne urneste si ne pune in miscare, la nivel individual si societal.
  Negationistii se vor repezi sa conteste si una si alta: “Pai ala a fost Ideal?! Aia a fost Credinta?!”, cand au dus unde au dus?! Nu Idealul si nici Credinta au fost gresite (au cea mai mare cota de reprezentativitate sociala), ci Mijloacele, total inadecvate si inacceptabile (care este iarasi o alta discutie).
  Insa ceea ce produce o adevarata perplexitate pentru cercetatorul stiintific este citatul cu care incheiati, intrebandu-va, ca si autorul acestuia, care sunt “radacinile antropologice (nu sociale) ale angajarii atat de puternice in doctrine si grupuri cum au fost marxismul si partidul”???!!! Cum adica “nu sociale” (pe cele antropologice le gasim in orice curs de liderologie!), adica respingem, ab initio, cunoasterea cauzelor, a solului social pe care incoltesc ideile si pe care orice putere isi ridica propriul castel, respingand posibilitatea ca acesta ar putea fi construit pe nisip?!… Eliminam socialul, adica “ineliminabilul”?!
  ***
  Si eu va multumesc. Democratia (ca si cultura dialogului) este un lucru minunat, pentru ca ofera posibilitatea interactiunii, indiferent de pozitii sau opinii.
  Nu stiu daca exagerez sau nu, dar cred ca daca la o masa ar discuta numai Ingeri ar trebui oferita o sansa si Diavolului de a-si spune parerea (evident, contributorii la discutia de pe blog se exclud) sau, cum spunea Voltaire (desi, dupa unele descrieri din epoca, era un mare intrigant si manipulator!): “As fi in stare sa-mi dau viata pentru dreptul de a spune nu”.
  Cat priveste raspunsurile la intrebarile “De ce in Germania?” si “De ce in 1933?”, cred ca adevarata problema tine in primul rand de cauze, si de abia dupa aceeea de loc si de timp sau, cu alte cuvinte, atunci si acolo au fost ocazia, iar nu cauza…
  Cred ca meritul acestui studiu si acestor dezbateri este ca indeamna la multiple regandiri, reevaluari si reconsiderari, care insotesc inevitabil procesul de sedimentare a adevarului. Cineva indica un link pentru accesarea unor fotografii, ceea ce am si facut, si am ramas profund tulburat de marturisirea lui Mizil: “Sunt comunist!”, pentru ca iti dai seama ca astfel de oameni pretuiesc Credinta mai mult decat Viata! Cum poti sa ramai insensibil si sa nu te intrebi “De ce?”…
  (http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cine-a-fost-paul-niculescu-mizil-un-campion-al-stalinismului-national/?replytocom=36526#respond)

 17. Sibilla Says:

  @Victor,
  mi-aş dori să NU ai dreptate în oareşce ziceri, dar… trista realitate mă pălmuieşte zi de zi, în fiecare zi…

  @d-le Preşedinte,
  De ne-ar sta în putinţă v-am clona !! Căci cam bate vântu-n PSD de…. pesedişti, iară d-ăia care ziceau numa că sunt, auuuu…. se tooot înmulţesc şi-mi plânge sufletul.
  Măcar de-ar lua notiţe şi aminte !!!
  Dacă-mi permiteţi să spun şi aici, la d-l AN zisăi… :

  ” ‘Ideea că există diferenţe în abordare pe judeţe este total greşită.
  Noi vrem să câştigăm peste tot şi să obţinem funcţiile importante
  pentru a putea pune în aplicare soluţiile pe care le avem. Ne batem
  pentru readucerea la normalitate a judeţelor aflate sub ocupaţia unor
  baroni locali PDL’, a spus Adrian Năstase, într-o conferinţă de presă
  susţinută la sediul PSD Arad. ”

  Ziceţi BINE, daaaarrrr…. VĂ AŞTEPT !!!
  Vă aştept mai ales pentru că NE BATEM pe foarte bune unii, alţii, fie mimează de ochii liderilor de la Centru, fie depun strădanii să scoată la interval candidaţii fără nicio şansă, să servească pe tavă şi la tavă anumiţi ayatollahi, adicătelea hăia care au ca unic scop în peisaj acela de-a ţine PSD ÎN URMA PD, prin diverse metode/scenarii/mijloace şi ştiţi bine că nu vorbesc întâmplător ori de amorul de-a mă băga în seamă….
  Cum spuneam… VĂ AŞTEPT, căci şi eu zic la fel, SĂ CÂŞTIGĂM. Mă simt însă cam singură !!!! Pe redute, zic ! NIJE DOBRO !
  O să vă scriu. Măcar să crăp cu conştiinţa curată că am făcut ŞI asta, ufff !!

  NU mă resemnez, nu renunţ la luptă, nu sunt adepta mesajelor descurajante, dar nici n-am să tac cât nu tragem toţi în aceiaşi direcţie dacă tot … M-am săturat să văz O-poziţie pentru că e rostul de OPOZŢIE !!! Ca să CÂŞTIGĂM ! Şi-o spun ca una dintr-o feudă, auuuuu…. Sunt singură şi radicală ? Poate, pe feuda aista vai steaua ei… Sunt prea pătimaşă ? Mă vreau normală-n normalitate ! D-aia insist şi merg până la capăt şi NU tac! Se poate ŞI altfel, tune buba-n ei de impostori de toate coloraturile, că-s tăăăt mai rara avis politicienii şi tăăăt mai mulţi păcălicii…. :(

 18. Marcus Says:

  Balada Vesela Dar Trista

  In decor de iarna aspra, fara pic de foc in casa,
  Un batran si o batrana stau tinandu-se de mana.
  Amandoi ateapta-n strada, postarita sa o vada
  Sa le inmaneze banii, pentru care-au robotit cu anii.

  Stau si tremura batranii, astazi paria natiunii
  Vinovati doar ca exista si ca inca sunt pe lista,
  Drept beneficiari de pensii ei sunt sursa de obsesii
  Pentru guvernanti smintiti gazi pentru ai lor parinti.

  Ce nu stiu batranii nostri despre ast guvern de monstri,
  E ca Boc cel far-de minte si cu domnul presedinte
  Au decis ca-s prea multi bani si ca mosii-s inumani
  Si au spus “stop gologanii, poate vor crapa golanii!”

  Postarita cand apare, vine cu o instiintare,
  De pensie reformata asa ca, nimic la plata.
  Sosita fara zabava, a venit doar ca sa vada
  Un batran si o batrana, morti, tinandu-se de mana.

 19. Opoziţia din Sălaj : privatizarea Poliţiei, o capcană pentru primari !! | Pensiuneaedenjibou's Blog Says:

  […] ION ILIESCU : […]

 20. Cios Adina Emilia Says:

  Cu regret, constat retragerea dumneavoastra, in ultima perioada, din viata politica. De ce refuzati sa apareti la emisiuni tv.? Prezenta dumneavoastra, aduce de fiecare data, echilibru, inteligenta si eleganta, calitati atat de rare intalnite la oamenii politici din Romania.

 21. Cios Adina Emilia Says:

  Cu regret, constat retragerea dumneavoastra, in ultima perioada, din viata politica. De ce refuzati sa apareti la emisiuni tv.? Prezenta dumneavoastra, aduce de fiecare data, echilibru, inteligenta si eleganta, calitati atat de rar intalnite la oamenii politici din Romania.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: