AZI, LA LIBRARIA ”MIHAIL SADOVEANU”

In cursul diminetii, libraria “Mihail Sadoveanu” a gazduit prezentarea ultimului meu volum aparut la editura “Litera” – “Fragmente de viaţă şi istorie trăită”.

(foto Lucian Tudose)

O ampla relatare de la eveniment este prezentata in materialul redactat de Agerpres :

Volumul ‘Fragmente de viaţă şi istorie trăită” – un manual practic destinat omului politic

Bucureşti, 8 aug /Agerpres/ – Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a prezentat, joi, la librăria “Mihail Sadoveanu”, volumul “Fragmente de viaţă şi istorie trăită”, în prezenţa a numeroşi bucureşteni, colaboratori, membri de partid şi prieteni, între aceştia fiind fostul ministru al Apărării, Gheorghe Tinca, consilierul Ionuţ Vulpescu şi preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache.

“Am scris aproximativ 20 de volume, câteva dintre ele consacrate Revoluţiei din 1989. Volumul “Fragmente de viaţă şi istorie trăită” reprezintă o trecere în revistă a evoluţiei noastre în ultimii 20 de ani, cu bune, şi cu mai puţin bune, este o biografie succintă, ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii ’80. Volumul conţine şi un text elaborat în martie 1989 pe care am intenţionat să-l transmit la postul de radio Europa Liberă şi care nu a mai ajuns la destinaţie”, a spus Ion Iliescu.

Volumul cuprinde fragmente de viaţă din cariera politică a fostului şef de stat, evenimente, care, unele au schimbat cursul istoriei, o biografie succintă ce acoperă anii de dinaintea Revoluţiei din decembrie 1989, alături de câteva texte publicate în anii ’80, legate mai ales de preocupările fostului şef de stat din perioada activităţii la Consiliul Naţional al Apelor şi la Editura Tehnică.

Autorul prezintă în carte principalele momente ale Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi consacră un capitol important eforturilor pentru promovarea noilor relaţii internaţionale ale României. El scrie şi despre cele două alternanţe la guvernare din 1996 şi 2000, ca expresie a funcţionării principiilor şi mecanismelor politice democratice.

Totodată, fostul preşedinte face o analiză a partidului pe care l-a fondat, în anii 1990, şi a trecut totodată în revistă şi schimbările pe care formaţiunea politică social-democrată le-a suferit până în prezent.

Ion Iliescu a mărturisit că nu l-a interesat puterea în sine şi că nu a folosit puterea pentru a face rău sau în interes personal. “Nimic nu corupe mai mult decât puterea. Şi trebuie să fii, din punct de vedere moral, extrem de puternic pentru a nu te lăsa corupt de putere. Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. Nu mi-am dorit puterea în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate”, afirmă el.

Referindu-se la prezent, liderul de onoare al PSD consideră că politica formelor fără fond şi modernizarea fără dezvoltare sunt marile slăbiciuni care împiedică România să progreseze, deşi este o ţară membră a Uniunii Europene.

“Nu ştiu să existe o soluţie miraculoasă care să ne vindece de aceste păcate. Cred doar că libertatea de circulaţie şi dreptul românilor de a munci în Europa vor permite, în timp, schimbarea profundă a României,” apreciază fostul preşedinte.

Fostul preşedinte abordează şi subiectul crizei financiare, afirmând că aceasta a produs o generaţie de deziluzionaţi. “Este generaţia pe care se putea construi clasa de mijloc a României, oameni care puteau să-şi proiecteze imaginea în viitor, să-şi asume o familie, o ipotecă pentru casă, să se gândească mai liniştiţi la viitorul copiilor lor. De data aceasta, criza va fi aici pentru mai multă vreme. Şi preţul pe care îl vom plăti cu toţii va fi foarte mare’, a argumentat Ion Iliescu. Acesta crede că există o ieşire din situaţia actuală: Se poate ieşi din aceasta involuţie? Da, cu o condiţie: să nu uităm pentru ce am avut o Revoluţie în 1989 şi care a fost preţul libertăţi.

Revoluţia din decembrie 1989 a adus o schimbare fundamentală României şi a trecut în revistă, în acest context, evenimentele din acea perioadă, între acestea fiind apariţia primelor formaţiuni politice, decizia privind organizarea primelor alegeri în 1990, adoptarea noii Constituţii, eforturile de tranziţie către economia de piaţă şi demararea reformelor pentru aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte a reafirmat că ”mulţi inculţi” contestă Revoluţia Română şi a subliniat diferenţele dintre conceptele de revoluţie şi lovitură de stat.

”Unii confundă conceptele, alţii o fac din incultură. Mulţi inculţi care contestă Revoluţia română nu au nici măcar înţelegerea elementară a proceselor istorice. Ei nu înţeleg Revoluţia, pentru ei revoluţia se rezumă la revolta populară. Revoluţia a fost un proces amplu, de prăbuşire a unui sistem, care falimenta datorită unor cauze complexe şi de natură politică socială, dar şi de natură economică”, a precizat preşedintele de onoare al social-democraţilor.
AGERPRES/(A – Cristina Tatu)

Redactori: /tcm/kat

 

Advertisements

12 Responses to “AZI, LA LIBRARIA ”MIHAIL SADOVEANU””

 1. Victor Says:

  Presedintele Iliescu este de departe singurul om politic realist, intelept si lipsit de patimile provocate de dorinta de inavutire. Cand om avea un lider asemenea Domniei Sale, abia atunci se va continua procesul de schimbare benefica a Romaniei , proces inceput odata cu Revolutia din 89 dar deturnat din pacate de dorinta de inavutire cu orice pret a multora dintre noi.

 2. gigip1948 Says:

  Felicitari,domnule presedinte!
  Dupa ce romanii s-au confruntat cu apucaturile antidemocratice ale presedintelui “jucator”,chiar si cei care v-au contestat pe nedrept,din motive obscure.de partizanat politic,au inceput sa regrete ca nu mai sunteti presedintele Romaniei! Acum 10 minute,la emisiunea “Subiectiv” a lui Razvan Dumitrescu,Bogdan Chiriac(care nu prea a fost fanul dumneavoastra,dimpotriva) a recunoscut ,in direct,ca ati fost un presedinte democrat.
  Ca de obicei ,rezonez gandurilor si ideilor dumneavoastra,mai ales cele privitoare la Revolutia din ’89!
  Pe blogul meu:http://gigimarcu.wordpress.com,in capitolul”Amintiri din ’89-jurnalul unui maior anonim” mi-am exprimat gandurile si sentimentele fata de cel mai mare eveniment din istoria moderna a Romaniei!
  Asi fi recunoscator daca ,in limita timpului disponibil,v-ati exprima cateva cuvinte despre cele postate de catre mine!
  Am onoarea sa va salut,cu respect,
  general de brigada(r),Gheorghe Marcu

 3. Sibilla Says:

  Subscriu:
  – celor exprimate mai sus de cei doi colegi, Victor şi Ghe Marcu
  – ” Fostul preşedinte a reafirmat că ”mulţi inculţi” contestă Revoluţia Română şi a subliniat diferenţele dintre conceptele de revoluţie şi lovitură de stat. ” – CORECT !!
  – Nimic nu corupe mai mult decât puterea. Şi trebuie să fii, din punct de vedere moral, extrem de puternic pentru a nu te lăsa corupt de putere. Îmi place să cred că pe mine puterea nu m-a corupt. Nu mi-am dorit puterea în 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate” – ADEVĂRAT !!

  “Fragmente de viaţă şi istorie trăită” … mi-o doresc tare, tare mult, d-le Preşedinte !
  FELICITĂRI, Echilibrului nostru !

 4. Bibliotecaru Says:

  Manual adresat omului politic… Trist este că nu prea mai se produc oameni politici în România, majoritatea celor tineri par mai degrabă doritori de petreceri decât de politică.

 5. Sibilla Says:

  Ponta: “Băsescu îi are pe toţi la mână, ori cu dosare, ori cu afaceri”
  ŞI Frunzăverde aşişderea, adaugă dumneamea !
  Deci ? Boborul e buba… ? Oaaareeee….
  Cât timp ÎNCĂ – din păcate – primează banul, impostura pe scena politichiei mioritice ŞI vocile furnicilor sunt sancţionate cu plângeri penale pe bază de copy-paste la scrierile-i de pe bloguri, forumuri… la ce naiba ne mai lamentăm …
  Aista e ” calitatea ” şi-atunci ne ” mirăm ” şi nu acceptăm evidenţa : aceea că NU vom debarca PEDELICHELELE, că NU vom reuşi să ne descotorisim de celebrul cuplu bă-SECU-fata lui tanti Petrutza, cât timp , ca par egzamplă, n-am văzut Harta Mafiilor PD completată de vreun lider al Opoziţiei şi încă sunt secretari executivi care nu se limitează la intonat ode baronilor PD, ba îi mai şi avertizează cu una, alta… cât timp nu cernem neghina.
  Unitate, unitate, dar chiar toleranţă la nesfârşit.. ? Să-nţelegem că e mai lesne să ne descotorisim de vocile incomode, critice, deşi de BUNĂ-CREDINŢĂ ?
  ŞI de-aceea e amărât bobor confuz, dezorientat, scârbit… ŞI de aceea… Pentru că vede, ştie, n-ar mai fi ştiind…
  Realitatea e sumbră…
  ” Mai rău ca acum nu a fost niciodată ”, ” nu se mai poate ”, ” ne-a ajuns cuţitul la os ”, ” Doamneee, în ghearele cui a ajuns ţărişoara ”…
  Şi-avem de înfruntat atâtea, Doamne, atâtea… CA SĂ SUPRAVIEŢUIM !
  Pedelichelele sunt nocivi, sunt B.U.B.A ! Aceste specimene n-au decât grija bunăstării lor PERSONALE, atât ! Cum zisăi, grija lor e alta şi NU are de-a face cu soarta României, cu soarta boborului.
  Avem nevoie de oameni credibili, curaţi, de a ne regăsii drumul. Acel drum pe care principiile, valorile, competenţa, să primeze!
  În opinia mea, unitatea NU presupune aşezatul la vălău cu porcii şi mă refer la acei guiţători care-şi dau mâna cu adversarii ! Cine va reuşi să reaşeze lucrurile pe făgaş de normalitate, acela va fi un lider credibil, urmat, votat, ales…
  Dar, nah, io-s neica-nimeni, ce ştiu eu. Inofensivă, la o adică, căci există metode de strivit…. furnici, dacă tot n-avem putinţa de-a ne descotorisii de panarame, n-aşe ? Sau… ?
  Ar fi regretabil ca rezultatele Alegerilor viitoare să confirme neatenţia, toleranţa la nesfârşit şi mai ales păguboasă a unor specimene prin peisaj … Şi-ar fi regretabil pentru că SE POATE ALTFEL, la naiba ! Chiar SE POATE !!
  Cheia NU constă DOAR în Unitate !! E nevoie ŞI de Forţă, Echilibru şi mai ales ÎNŢELEPCIUNE !!! Ca să putem folosi cheia pentru a deschide Uşa spre o lume mai bună, spre o Românie corectă, spre ALTCEVA, numai de întunericul propăvăduit de securistul de la Anvers şi gaşca-i din dotare SĂ NE DEPĂRTĂM.
  Ori pentru acestea, NU-s deajuns vorbele, fapte concrete SE IMPUN inclusiv în propria ogradă şi nu-i musai trâmbiţate, că dacă se vor fi simţind şi reale fiind, să-mi fie iartată nesimţirea de-a nu purta mănuşi de dantelă, io-s pălmaş… : se va întoarce poporul cu faţa la cine e-n stare S-O FACĂ şi-i va urma CU SIGURANŢĂ ! Dacă nu… vai steua noastră, PUNCT.

 6. Victor Says:

  Ca solutie realista de rezolvare a problemelor social democratilor, probleme generate de tampitii care au decis in urma cu 7 ani ca partidul trebuie condus de Geoana, nu vad decat crearea de urgenta a unui comitet de initiativa in cadrul partidului, comitet care sa-si propuna ca obiectiv inlaturarea actualei conduceri PSD si numirea interimara pe perioada ce urmeaza pana la alegerile parlamentare a Presedintelui Iliescu in functia de sef executiv. Este unica solutie pentru curatarea partidului de gunoaie si pentru crearea premizelor unui veritabil partid social-democrat. De asemenea este unica solutie pentru credibilizarea PSD. Iliescu ramane in constiinta romanilor singurul politician interesat de binele celor multi. Orice alta varianta va duce la nimic. Chiar daca USL va castiga oficial alegerile, in fapt, camarila transpartinica va continua sa faca regulile jocului in Romania. Jocul este simplu: totul pentru grupul imbogatitilor de dupa Revolutie si nimic pentru cei multi. In rest, povesti, prefacatorii. Nimic din ceea ce se vede nu este real. De fapt o buna parte, cea mai mare parte a liderilor PSD, este conectata la combinatii transpartinice ori daca lucrurile nu se schimba prioritar de jos in sus, nici negrii care fac adevarata munca de partid nu vor avea parte de nimic chiar daca USL castiga. Asadar, ori I’ll puneti pe Iliescu sa reaseze partidul pe criterii si valori fundamental indreptate spre binele tarii,  ori va amagiti ca o sa prindeti un os de ros scapat din farfuria lui Ponta si a lu’ socra su. Stiu ca Presedintele Iliescu nu mai vrea sa se implice la nivel executiv dar cum experimentul Geoana coroborat cu experimentul Ponta aceste experimente au dat gres, este foarte probabil, daca cei de jos i-o vor cere, ca Domnia Sa sa accepte un interimat. Dovediti ca puteti scapa de lighioanele care au pus mana pe partid si asa va veti castiga credibilitatea. Bunele intentii trebuiesc dovedite.

 7. gigip1948 Says:

  Pacat ca unii postanti(Victor,acum),nu gandesc ce scriu,au grave probleme de a intelege ce se intampla in Romania! A numi “gunoaie”ori tampiti pe cei care l-au votat pe Mircea Geoana la sefia PSD si a cere miilor de membri ai partidului care l-au votat apoi pe Victor Ponta sa il readuca pe Ion iliescu(ale caror merite sunt incontestabile,nu numai pentru partid,dar si pentru tara),denota grave probleme de discernamant.Ion Iliescu a intrat in istorie ca si cel mai bun,mai echilibrat presedinte al Romaniei! Locul lui este acolo,nu sa reintre in circul si balamucul politic dambovitean! Domnia sa,om cu inteligenta politica,echilibrat,om de dialog,a decis sa nu se mai coboare in mocirla cotidiana,sa ramana un adevarat om de stat,un model pentru romani.Prin postarile tale aberante,ii faci un imens deserviciu omului Ion Iliescu,ataci jegos USL-ul(singura speranta a romanilor de a scapa de regimul corupt si incompetent basist) si,mai grav,faci cea mai tembela propaganda guzganilor portocalii!
  Locul tau este in tabara matrozului si a amantelor sale,daca nu la o institutie sanitara,de specialitate!

 8. Victor Says:

  Gigi, USLul este speranta ta de militian ceausist, nu mai vorb in numele romanilor.

 9. Victor Says:

  PS. In privinta postarilor mele, nu-ti mai bate capul incercand sa intelegi , doar am stabilit ca esti retardat. Astia ca tine l-au pus pe Geoana presedinte la PSd. Tampiti cu acte in regula care intr-adevar ati facut rau romanilor. Alta era situtia astazi in Romania daca Iliescu ar fi condus partidul.

 10. Ciocalteanu Tim (@CiocalteanuTim) Says:

  Calde si sincere salutari din parta unui om ce a fost instruit impotriva vointei firii lui in dreapta…
  Am avut onoarea sa va pot vedea si aproape sa va salut in mod fizic, numai ca atunci, in toamna aceia – cred- la o fabrica de paine din orasul pe atunci Rosiori de Vede am avut asemenea emotii incat parca eram paralizat: eram la fata transfigurat… m-am uitat fix in ochii dumnavoastra, ati strans mana elevilor din grupul meu, senin si destins…
  Inca pastrez vie acea amintire nu doar pentru asta ci prin prisma faptului ca in anul acela, in 1996, verificarea de catre cei de la serviciul de paza si protocol, era atat de simpla… ne-au verificat daca suntem romani adevarati si mai ales prin intrebari simple au scos un neroman dintre noi… toti cei care am fost in fata dumneavoastra, in acel an, au ajuns asa: un elev, la acea vreme ca si noi toti de altfel, a devenit prin forte propii in momentul de fata militar NATO, un altul a putut face o casa si trei copii frumosi, la fel cu inca unul ce a devenit priceput in stiinta lemnului ce are o afacere cat de cat inchegata si in afara de asta mai are o familie si doi copii… ultimul dintre ei, cu voia dumneavoastra, a revenit la matca sa, la drumul sau de soim al patriei la acela ce a ingenunchiat cu un singur picior si a pupat rosul tricolor in clipa cand i s-a pus cravata de pioner in fata clasei… Mai tarziu, dupa ce a luptat pe frontul cuvintelor noi, dupa ce a castigat in transeie licenta in Istorie-Muzeologie, pot spune un lucru, azi ca si istoric scapat cu viata din multe lupte: Romania si tovarasii ei mai mari are, a avut si va avea un singur inamic: Austro-Ungaria…
  Cu mult respect… un viitor PSD-ist…

 11. eduterapie Says:

  Nu am fost prezenta la Libraria “M.Sadoveanu”,dar ma bucur ca am fost prezenta la lansarea cartii Domniei Sale la Iasi,la Muzeul Unirii, pe 18 oct.2011. Acest eveniment mi-a dat posibilitatea de a-L intalni si de a schimba cateva cuvinte in momentul sesiunii de autografe, pentru care ma bucur ca un copil cand primeste un cadou cu totul special.Cu siguranta nu sunt singura care m-am simtit astfel.Domnul Ion Iliescu este asa cum l-am “vazut” de la Revolutie incoace,asa cum am intuit :un om, inainte de toate, deosebit. Calmul,echilibrul, caldura sufleteasca,siguranta si intelepciunea cu care comunica te fac sa-L asculti fara sa te mai saturi.Iti “merge la suflet”. Mi se intampla la fel cand il ascultam pe scriitorul Octavian Paler.
  Pentru mine,domnul Ion Iliescu este si va fi Presedintele Romaniei, unicul om politic lipsit de interese personale si intentii ascunse, omul politic care a stiut si stie sa ne reprezinte in tara si in afara ei ,omul de stat caruia ii pasa de semenii lui,unicul om politic care a oferit stabilitate ,a fost si este un factor de echilibru intre fortele politice,un bun mediator. Cine are nerusinarea sa”ridice vocea” impotriva Sa nu e altceva decat un ignorant ca sa nu folosesc cuvinte mai dure… sunt in primul rand oameni invidiosi,meschini,oameni lipsiti de “coloana vertebrala” ,oameni manipulati de altii la fel ca si ei sau mai simplu spus,nu sunt oameni.
  Mi-ar fi placut sa am un tata ,un profesor si un prieten adevarat asemeni Domniei Sale.Gandurile mele bune se indreapta mereu spre domnul Ion Iliescu la fel de mult ca si pentru familia mea!
  Cu deosebit respect,stima si admiratie,
  prof Mihaela Patrascu de la Iasi.

 12. Theodora Says:

  Domnule presedinte,
  Doresc si eu doua volume cu autograful dumneavoastra (pentru mine si pentru familia extinsa) din “Fragmente de viaţă şi istorie trăită”.
  Cum trebuie sa procedez?
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: